delfinuta:Ce mai faceti, mamici? Povestiti-mi si mie, va rog, cum i-ati invatat pe dragalasiii si dragalasele voastre sa mearga la olita. Dati cu lux de amanunte

.
Sincera sa fiu nu imi aduc aminte toate detaliile - stiu ca a fost un proces relativ lung (am incercat de cateva ori la vartse diferite) si in general atitudinea mea a fost una relaxata. Nu sunt deloc de acord cu cei ce-si pun copilul pe olita cand nici n-au facut un an. Am decis sa astept pana cand e copilul ready si de obicei sunt trei semnale: 1.cand face nap time de 2, 3 ore si are diaper uscat la final -atunci stii ca organismul lui e pregatit.2 Fiecare copil are propriul lui mod de a reactiona inainte de 'a merge la baie"-majoritatea se opresc din jocul lor si stau nemiscati/concentrati cateva secunde. 3.Copilul iti spune ca diaperul e murdar si trebuie schimbat.
Inainte sa incep am fcaut ceva research pe internet si am citit "Mommy I have to go potty" (http://www.amazon.com/Mommy-Have-Go-Potty-Training/dp/0965047709)
Am incercat prima data la 18 luni parca, si dupa o zi de vorbit singura l-am lasat sa mai creasca.
Cand a facut 2 ani am vazut ca trece prin nap time cu diaper-ul uscat asa ca stiam ca e ready cat de cat; am incercat din nou si a facut la olita de cateva ori. Stateam cu ochii pe el si de fiecare data cand imi dadea semne ca se intampla ceva il puneam pe olita. Tot atunci i-am luat si cateva carticele pe care le citeam mereu si un video "Once upon a potty" . Uneori il puneam pe olita si cate 30-40 minute si "asteptam primavara" impreuna. Fiind vara l-am lasat in chilotei prin casa dar accidente au fost la greu. Am facut toate astea asta in mod intensiv cam o saptamana si am lasat-o mai usor cand mi-am dat seama ca nu e pregatit - organismul lui nu era. Facea la olita cand stateam cu ochii pe el dar el singur nu facea legatura si intotdeaua facea pe el.
Am lasat-o usor, am continuat sa citim cartile cu potty, i-am lasat olita in baie si din cand in cand ii spuneam sa mearga la olita daca simte nevoia.
Pe la 2 ani si jumatate am incercat din nou si in doua saptamani al meu copil a fost completely potty trained. Am folosit si un stimulent - ii dadeam un cookie de fiecare data cand facea potty. Eu sunt genul ala de parinte rau care nu si-a obisnuit copilul cu dulciuri din comert asa ca de fiecare data cand ii dadeam un pretzel acoperit in ciocolata ziceai ca a descoprit raiul nu alta; deci pentru el a fost un reward foarte substantial :)) Acel cookie nu era pentru nimic altceva decat pentru potty.
Plus ca de data asta a fost mai usor - a inteles ce trebuie sa faca si s-a simtit diferenta. Dupa 3 saptamani a inceput sa-mi ceara sa scoata diaperul noaptea. A avut 2,3 accidente si intr-o luna a trecut complet pe chilotei.
Cam asta a fost experienta noastra. Nu stiu cat de explicita am fost - repet ca nu imi aduc aminte exact toate detaliile.
P.S. fiecare copil e diferit si am auzit o gramada de povesti de succes, fiecare diferita una de alta. Cel mai bun "tip" e sa vezi ce-i prieste copilului tau si sa-i urmezi semnalele lui. Prietena copilului meu, de aceeasi varsta - a facut la olita mai greu si chiar si acum la 4 ani inca mai are accidnete din cand in cand - uita ca trebuie sa mearga la baie. Deci fiecare experienta cu pottytraining e unica in felul ei. Bafta !