|
|
Amintiri din copilarie
Last post 05-23-2008, 01:36 AM by danica. 52 replies.
-
03-25-2008, 08:47 PM |
-
Anaicad
-
-

-
Joined on 02-13-2008
-
USA
-
Posts 40
-
Points 0
-
|
Re: Amintiri din copilarie
Nascuti la inceputul anilor 70-80, vedem acum in anul
2008 cum casa parintilor nostri
este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam
ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani.
Nu avem amintiri despre
primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar avem cultura
generala, pentru ca asta insemna ceva o data.
Suntem ultima generatie
care a jucat "Ascunselea" , "Castel", "Ratele si
"vanatorii", "Tara, tara! Vrem ostasi",
"Prinsea","Sticluta cu otrava", "Pac Pac",
"Hotii si vardistii", ultimii care au strigat "Un doi trei la
perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care
am facut petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2
zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care
am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.
Noi am purtat jeansi
elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen
Lee sau Puma era deja lider de gasca.
Noi nu am dat examene de
Capacitate, nu am dat teste grile la admitere.
Noi am fost ultimii
"Soimi ai Patriei" si ultimii "Pioneri".
La gradinita am invatat
poezii in romaneste, nu in engleza... Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY
BIRTHDAY la aniversari.
Am sorbit din ochi Sclava
Isaura, Beverly Hills , Melrose Place , Twin Peaks, Dallas .. si cine zice ca
nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
Reclamele de pe posturile
straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau
pustile alea absolut superbe cu apa.Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie
si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in
cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.
Noi am ascultat si
Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys
si Take That, si inca nu auzisem de manele singurele melodii de joc fiind
horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam!
Dar spre deosebire de
copiii din ziua de azi, am auzit atat de Abba, si de Queen, cat si de noile
nume gen 50 Cent si Britney Spears.
Am citit
"Licurici", "Pif", Ciresarii, si am baut Cico si Zmeurata
si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri "de la
TEC" fara sa ne fie teama ca "au prea multe E-uri", iar la
scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
Noi am baut prima
Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne
fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa
auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de
care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de
praf. Abia asteptam la chefuri sa jucam "Fantanita", sau "Flori,
fete sau baieti", sau "Adevar sau Provocare", sau orice ne dadea
un pretext sa "pupam pe gura" pe cine "iubeam".
Noi suntem cei care inca
au mai "cerut prietenia", care inca roseam la cuvantul
"sex", care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere
prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul
colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi
acolo unde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai
suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca,
genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la
gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu
capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce
ne-am jucat cu toti cainii si
toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam,
parintii nostri nu au "child proof the house", ne-au trimis sa
cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de tigari de la
tutungerie.
Noi am auzit cum s-a tras
la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi
am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca
la Pro TV, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea "Feriti-va de
magarus".
Suntem o generatie de
invingatori, de visatori, de "first-timers" ...
Daca citesti si ai cazut
macar un pic pe ganduri, esti de-al nostru !
|
|
-
04-20-2008, 05:23 PM |
-
flaviu1207
-
-

-
Joined on 11-04-2007
-
arizona
-
Posts 13
-
Points 0
-
|
Am trait acolo, in epoca "Ceausita", aveam 24 de ani in '89 asa ca-mi aduc bine aminte.la scoala se preda "Economie politica" ni se tineau lectii despre economia comunista, se punea accentul pe "omul de tip nou" asa ca am rams corigent, eu aveam alte viziunii, matusa imigrata in Anglia din anii 60, dosar respins la scoala militara pe motivul asta, ca vorba aia"dusman al poporului" cu matusa in Anglia, si atunci am ramas corigent pe clasa a 11 la Economie Politica. Nu vroiam sa-mi stric vara din cauza asta, mai ales ca treaba cu omul de tip nou nu o intelegeam nicicum, asa ca am vorbit cu diriginta mea care avea viziuni mai liberale si maritata fiind avea o idila cu profesorul de stiinte politice si uite asa mi-am scos media cu doi de 10 si o "prestatie" din partea dirigintei-, D-zeu s o odihneasca. Epoca comunismului, ei bine imi amintesc perfect revolutia, si sperantele, si cat de fericit eram la 24 de ani ca a murit Ceasusescu, si cum nu intelegeam nimica, si am tot sperat si sperat si ca sa imi cumpar prima masina am trecut ilegal in Germania si am muncit un an de zile, am facut banii de masina de mobila si la buzunar cativa, si m-am intors la sotie. Am incercat tot felul, transport, comert, nimic nu a mers, cea mai buna afacere am facut-o cand am plecat in Irlanda, si.....am stat 6 ani, banii frumosi, dar ce folos? casa, 3 masini, 2 copii, si......timpul si-a spus cuvantul- I grow apart from my wife- si am divortat, vinovat eu?, ea? amandoi?, sistemul?. Acum aici in America incercand sa iau totul de la capat, si???.......oare cine a fost mai fericit tatal meu care conducea o Lada 1500 si mama mea a fost alaturi de el pana in ultima zi sau eu care alerg sa strang banii, cu o masina frumoasa,doi copii, de care le e dor de mine la 10.000 de mile? Ce folos ca este Coca-cola in Romania, ne-am obisnuit cu ea asa de tare incat nici nu-i mai simtim gustul, ba parca nici nu o mai bem ca ne ingrasa, Cico era mai bun??? Ascultam Europa libera, Pacepa ne-a tradat, Nadia a imigrat, mai tineti minte top-ul de muzica de acolo? uf dce vremurii, saream gardul la cenaclu Flacara sa-l vedem pe Paunescu cum recita" cine mai are parinti" uf uf uf, toata vina este ca ne-am nascut acolo, in "tara nimanui" tot norocul este ca nu am stat acolo dar fiecare victorie are pretul ei ( vezi cazul meu ) Si bune si rele in "Epoca de AUR" dar toti tragem ponoasele acuma, hai sa traim Tovarasi
|
|
-
05-23-2008, 01:36 AM |
-
danica
-
-
-
Joined on 05-23-2008
-
Traverse City MI
-
Posts 9
-
Points 0
-
|
flaviu1207: Am trait acolo, in epoca "Ceausita", aveam 24 de ani in '89 asa ca-mi aduc bine aminte.la scoala se preda "Economie politica" ni se tineau lectii despre economia comunista, se punea accentul pe "omul de tip nou" asa ca am rams corigent, eu aveam alte viziunii, matusa imigrata in Anglia din anii 60, dosar respins la scoala militara pe motivul asta, ca vorba aia"dusman al poporului" cu matusa in Anglia, si atunci am ramas corigent pe clasa a 11 la Economie Politica. Nu vroiam sa-mi stric vara din cauza asta, mai ales ca treaba cu omul de tip nou nu o intelegeam nicicum, asa ca am vorbit cu diriginta mea care avea viziuni mai liberale si maritata fiind avea o idila cu profesorul de stiinte politice si uite asa mi-am scos media cu doi de 10 si o "prestatie" din partea dirigintei-, D-zeu s o odihneasca. Epoca comunismului, ei bine imi amintesc perfect revolutia, si sperantele, si cat de fericit eram la 24 de ani ca a murit Ceasusescu, si cum nu intelegeam nimica, si am tot sperat si sperat si ca sa imi cumpar prima masina am trecut ilegal in Germania si am muncit un an de zile, am facut banii de masina de mobila si la buzunar cativa, si m-am intors la sotie. Am incercat tot felul, transport, comert, nimic nu a mers, cea mai buna afacere am facut-o cand am plecat in Irlanda, si.....am stat 6 ani, banii frumosi, dar ce folos? casa, 3 masini, 2 copii, si......timpul si-a spus cuvantul- I grow apart from my wife- si am divortat, vinovat eu?, ea? amandoi?, sistemul?. Acum aici in America incercand sa iau totul de la capat, si???.......oare cine a fost mai fericit tatal meu care conducea o Lada 1500 si mama mea a fost alaturi de el pana in ultima zi sau eu care alerg sa strang banii, cu o masina frumoasa,doi copii, de care le e dor de mine la 10.000 de mile? Ce folos ca este Coca-cola in Romania, ne-am obisnuit cu ea asa de tare incat nici nu-i mai simtim gustul, ba parca nici nu o mai bem ca ne ingrasa, Cico era mai bun??? Ascultam Europa libera, Pacepa ne-a tradat, Nadia a imigrat, mai tineti minte top-ul de muzica de acolo? uf dce vremurii, saream gardul la cenaclu Flacara sa-l vedem pe Paunescu cum recita" cine mai are parinti" uf uf uf, toata vina este ca ne-am nascut acolo, in "tara nimanui" tot norocul este ca nu am stat acolo dar fiecare victorie are pretul ei ( vezi cazul meu ) Si bune si rele in "Epoca de AUR" dar toti tragem ponoasele acuma, hai sa traim Tovarasi
AMIN! Been there done that! Doar ca eu aveam 21 de ani in 89. Tot doi copii...Da deja... Dar cineva a uitat zmeurata!!! Vai ce buna era!!!!! Jones soda "fufu berry" seamana dar nu-i la fel. Poate ca eu nu sunt la fel? Poate-mi lispseste asfaltul fiebinte de la comlexul doina din Timisoara? Si lazile acoperite cu gheata. Si branzoaicele? Si inghetata de fistic! Mai astia nu stiu sa faca inghetata de fistic. Si painea de doua kile mai fratilor. Aia coapta pe vatra. Si verile la sat. Unde cresteau pomi fructiferi la strada. Si bucatariile de vara.
|
|
Page 2 of 2 (53 items)
2
|
|
|