punchbug: Nu are cum sa iti dea certificatul romanesc de casatorie in acelasi zi,e clar ca e o incurcatura.Trebuie facute verificari in romania si nu are sa se intample asta instantaneu in aceeasi zi.In aceeasi zi se da imputernicirea de exemplu daca vrei sa imputernicesti pe cineva in romania sa ti-l faca.Imputernicirea se da in aceeasi zi pentru ca e simpla hartie pe care o completezi si semnezi in fata consulului si pe care pun ei apoi apostila.
Nu am auzit de certificat de casatorie in aceeasi zi sub nici o forma pe nici un forum pe care am tot cautat sau din c einformatii am adunat eu.Suna din nou sa te asiguri
Pe situl ambasadei din washington scrie astfel:
''Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din SUA, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit. ''
Deci dupa cum suna ma indoiesc ca e un proces care poate fi facut intr-o zi dar sper din toata inima sa ai dreptate,poate in chicago or fi ei magicieni si fac sa se intample intr-o zi:)Bfata!
Am date noi acum. Am fost ieri la Chicago, la consulat si ma gandeam ca nu scap eu doar cu un drum. Am avut surpriza placuta, mentionez ca am avut programare facuta in prealabil si toate actele mentionate de ei cu mine. Am rezolvat totul intr-o singura zi. Doamna consul (in ciuda la ceea ce citisem pe ici pe colo) mi-a facut o impresie foarte buna, prompta, amabila , cum spuneam, o surpriza placuta
. Ma asteptam la ceva dureri de cap.
Am obtinut ieri , pe loc, certificatul de casatorie romanesc si procura pentru eliberarea pasaportului .
Asta am gasit eu calea cea mai rapida, daca in Romania, mamei i-au dat raspuns ca transcrierea certificatului de casatorie in registrele romanesti este de durata (au mentionat ca au avut cazuri care au durat si 6 luni
) am aplicat la consulat unde l-am primit in acceasi zi. Am semnat in registre dupa ce am depus toate actele si am completat o declaratie si o cerere pe formulare oferite de consulat pe loc si apoi l-am primit.
Pentru pasaport am preferat sa merg pe varianta cu procura in Romania. Mi-au eliberat procura speciala, am completat acolo cererea pentru pasaport pe care mi-au lipit fotografiile si mi-au certificat copiile pe Certificatul de nastere si cel nou obtinut, de casatorie.
Mai am doar de trimis pasaportul expirat (original) si Cartea de Identitate (original) insotite de copiile certificate la consulat (certificat nastere+cartificat casatorie) si cererea , la fel certificata de consulat.