Cautatorul,
Ca mai toti cei cu care am schimbat idei pe internet sau prin viu grai, tu (ca si mine de altfel cand am devenit "cautator"
![Smile [:)]](/emoticons/emotion-1.gif)
) intrebi in esenta: "care e regula?"/"care e procedura" etc. cu nuantele respective (care e deosebirea intre...).
Trebuie sa iti spun ca am avut un noroc formidabil in viata: cu voia lui Dumnezeu am reusit sa imi pastrez mintea deschisa in privinta religiei (si nu numai).
Am descoperit astfel care este regula: NU EXISTA NICI O REGULA -
![Smile [:)]](/emoticons/emotion-1.gif)
Exista in schimb principii, exista libertate, logica, societate, intr-un cuvant: exista Dumnezeu. Dumnezeu nu exista pentru ca este scris in Biblie, si nici pentru ca asa zice religia Crestina/Musulmana/Iudaica/Hindu sau mai stiu eu care. Religiile insa, au un mare merit: descriu o fateta a lui Dumnezeu, sunt fiecare o pietricica intr-un mozaic infatisand chipul lui Dumnezeu, o pietricica va fi, poate, mai proeminenta decat alta, dar ea in sine NU Il va putea descrie pe Dumnezeu, dupa cum nici eliminarea unei singure pietricele (oricat de importanta ar pare) nu va deforma imaginea de ansamblu, va altera o nuanta poate... dar atat.
Un alt aspect al religiilor, este modul cum acestea relationeaza cu Divinitatea - ma refer la atitudine - o religie poate fi aroganta, crede despre sine ca este in centrul atentiei lui Dumnezeu, atitudinea lor va fi, asa cum foarte bine zicea Marioana: "My God is better than your God" sau "suntem copiii lui Dumnezeu". Alte religii sunt mai modeste, relatia cu Divinitatea fiind exprimata prin incercarea de crestere spirituala, prin eforturile facute de a intelege divinitatea fara a promulga veleitati de fii de Dumnezeu.
Cautatorul, am sa incerc sa raspund intrabarii (pe are de fapt nu ai pus-o direct): ai doua posibilitati: 1. Alege-ti o pietricica din mozaic inchipuie-ti ca aia e piatra fliozofala sau cheia de bolta sau whatever, invata-i toate regulile, critica toate celelalte pietricele din jur, fi fericit si impacat pana la adanci si batraneti acceptat de pietricica ta, mori cu constiinta ca vei ajunge in rai. Varianta 2. Urca-te pe un munte inalt, si incearca sa te dumiresti ce inseamna puzderia de pietricele colorate, incercand sa identifici fiecare pietricica una cate una, stiind ca nu iti va ajunge viata ca sa rezolvi acest puzzle care este Dumnezeu, vei trai toata viata in incertitudine renegat de fiecare pietricica in parte, nu vei sti nici pe patul de moarte daca vei ajunge in rai, in iad, daca vei fi musca in viata viitoare sau daca te vei transforma in intr-un praf fara memorie...
A point is that which has no part.