Am avut placerea/onoarea sa stau de vorba cu Teoctist in vara anului 1982. Parte din excursia anuala cu cortul pe care o faceam in fiecare vacanta a fost si Manastirea Putna, unde am ajuns intamplator chiar de "Hramul" acesteia: Sfanta Maria. Nu erau de loc turisti, eu si prietenul meu fiind singurii gura-casca pe acolo. Am fost abordati de doi popi, unul din ei recomandindu-se ca fiind Teoctist ceea ce nu a produs nici ce-a mai mica impresie asupra noastra deoarece nu aveam nici cel mai mic habar despre ierarhia popeasca, in plus, daca nu ma insel, Iustinian era inca la domnie.
Surpriza a fost ca cetateanu' (Teoctist adica) s-a dovedit a fi foarte inteligent si cu un acut simt al umorului (ceea ce pentru mine face multe parale) a fost o convorbirte foarte placuta si ne-a parut rau ca a trebuit sa plece chemat de treburi.
Jobu' de "Patriarh" al B. Ortodoxe, este la fel ca orice job de conducere, trebuie sa iti aperi tarlaua to the best of your ability, bineinteles ca o sa ai o groaza de detractori si detractoritze.
Teoctist did a good job! Sa ii fie tarana usoara!
A point is that which has no part.