|
|
Caracteristicile principale ale romanilor
-
08-15-2007, 11:40 AM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,813
-
Points 22,445
-
|
Caracteristicile principale ale romanilor
Dupa ce am observat o scena destul de interesanta aseara intr-un magazin si citind un articol azi dimineata m-am gandit sa deschid un nou topic despre o problema destul de veche: care sunt caracteristicile principale ale romanilor (atat bune cat si rele)? O sa incep eu prin enumerarea catorva, incercand sa le plasez intr-o ordine in care cred eu ca ar exista (si le grupez bune si rele separat): BUNE 1. Compasiune RELE 1. Neseriozitate 2. Superficialitate 3. Superioritate nejustificata 4. Xenofobie Din pacate la bune nu prea mai stiu ce sa adaug. Haideti sa incercam sa completam lista si apoi sa facem un sondaj sa le supunem la vot.
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
08-15-2007, 01:12 PM |
-
OanaC
-
-

-
Joined on 09-06-2005
-
Philadelphia/Constanta
-
Posts 620
-
Points 980
-
|
Re: Caracteristicile principale ale romanilor
Avem si noi o gramada de calitati dar cred ca din pacate comunismul si saracia le-a ingropat undeva adanc, adanc de tot ca pe niste comori. As putea enumera cateva calitati ( cel putin din punctul meu de vedere) : descurcareti, prietenosi, ospitalieri, ne adaptam usor la diferite situatii, toleranti chiar, pasnici de ce nu, si poate si asta ar putea sa intre la calitati - nu ne pierdem repede speranta, facem haz de necaz chiar si in cele mai negre situatii. Defecte ....hmmm....SUSPICIOSI peste masura ( totul trebuie sa aiba un motiv, trebuie sa existe o teorie a conspiratiei in spatele oricarui gest) , superficiali ( a zis si Alien), superioritate nejustificata ( asta e unu major, incepand de la aspect fizic si terminand cu scolile absolvite - ne credem mai cu mot decat oricine pe pamantul asta) , de multe ori snobi , plus ca ne place sa ne lamentam ...cat mai mult daca se poate. Nu mai stiu ce sa adaug acum....poate doar ca, din pacate am impresia ca valorile noaste sunt din ce in ce mai minimalizate si ridiculizate... Alien...poate ne zici si noua cum e cu scena aia din magazin, ca-s tare curioasa !! Curiozitatea oare unde intra ? PS ... Pot sa mai adaug la defecte ca suntem cu fundul in 2 luntre mai tot timpul?
|
|
-
08-15-2007, 03:47 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,845
-
Points 20,660
-
|
Sinteti gata?
-Hei, fratilor, sintem oameni buni! -Sintem nationalitatea cea mai nediscriminativa -Ne comportam mai bine, mai ingrijit, mai serviabil si mai politicos cu oameni de alta natie decit cu ai nostri -Sintem oameni pasnici si total neagresivi -Ne lasam condusi si batjocoriti de nationalitatile conlocuitoare: - inghitim si toleram totul pina la o limita foarte periculoasa -Cind vor sa ne ia tara, in sfirsit tragem linia -Cind vin impotriva noastra cu razboi ii invingem -Ne plecam in fata strainilor, mai ales in fata occidentalilor bogati -Nu sintem priceputi in ale finantelor si negotului, se pare ca nu ne amuza aceasta ocupatie -Cind nu intervine divortul avem un simt dezvoltat al familiei, mentinem familia extinsa, multigenerationala si ne iubim batrinii -In generatiile nascute dupa ultimul razboi divortul e foarte frecvent si neintelegerile conjugale asijderea -Sintem delasatori -Sintem certareti: cind ne intrumim pentru a realiza ceva impreuna, proiectul sucombaprea adesea sub efortul fiecaruia de a-si impune punctul propriu de vedere, individul fiind interesat de acesta mai mult decit de realizarile care ar lua nastere din compromis pozitiv si din cooperare -Nu avem notiunea timpului -Hobby-ul national: taierea frunzelor la ciini -Nu sintem o natie de oameni punctuali -Nu ne place sa facem curatenie -Nu sintem organizati -Nu planificam in mod realist si constructiv -Nu sintem uniti, dar nu sintem complet dezbinati -Suferim de lene -Suferim de pasivitate -Nu ne folosim si nu ne punem in valoare calitatile individuale -Nu avem mindrie nationala -Nu sintem oameni de actiune, nu prea avem spirit intreprinzator -Sintem nu doar vorbareti ci adesea flecari -Stim mult dar aplicam putin -Vorbim de rau tara noastra intre noi si fata de straini -Toleram si incurajam strainii sa ponegreasca tara noastra -Ajutam din inima pe cei aflati in impas: familie, prieteni, vecini, cunoscuti, dar mai putin pe necunoscutii sarmani, batuti de soarta -Nu excelam in actiunile si donatiile de caritate si filantropie -Ne resemnam, nu: ne incinta sa primim caritate din occident -Nu stim sa obtinem prosperitate generala desi ocupam tara Europeana cu cele mai multe bogatii naturale pe unitate de teren si pe cap de locuitor -Nu excelam in activitatile "voluntare" -Constiinta noastra sociala lasa de dorit -Iubim sanatatea, ne ingrijim sanatatea relativ bine -Sintem oameni comozi -Sintem cu adevarat generosi, dind mai mult decit avem -Ne place luxul si belsugul -Avem gusturi mai mari decit punga -Nu ne caracteruzeaza independenta materiala bazata pe “venit rezidual” si doar rarisim sintem bogati -Avem simt estetic si bun-gust -Nu ne cultivam spiritul practic, nu folosim spiritul practic -Sintem ospitalieri in adevaratul inteles al cuvintului: oferinm oaspetilor tot ce avem mai bun, si cind nu-i destul pentru toti, renuntam noi pentru a ne rasfata musafirii. -Sintem comunicatori directi: ne exprimam verbal in mod clar si deschis -Sintem sinceri: exprimam prin trasaturile fetei, atitudine, cuvinte ceea ce simtim si gindim -Sintem prietenosi in mod sincer si neafectat -Sintem prieteni buni: ajutam la nevoie, si sintem alaturi de prieteni indeosebi atunci cind se afla la greu sau la nevoie -Nu sintem pierduti in vicii si autointoxicare -Nu sintem bisericosi -Nu sintem bigoti, habotnici sau ipocriti religiosi -Il iubim pre Dumnezeu: cind sintem la strimtoare ne si rugam -Sintem iubitori si calzi in relatiile interumane -Sintem vecini exceptional de buni si ca oameni si ca tara -Sintem parinti iubitori si avem darul comunicarii cu copii nostri, consideram pe descendentii nostri ca pe un dar de la Dumnezeu, o datorie sacra, o mindrie si o implinire personala, scopul major al familiei -Nu ne exploatam copiii -Nu ne educam copiii in spiritul muncii -Acordam copiilor nostri educatia acasa, nu ii lasam in voia televizorului, maidanului si scolii -Facem totul pentru a asigura copiilor nostri educatia superioara si universitara -Sintem o natiune culta si educata
-Nu sintem o natiune politicoasa si nu ne conformam unui sistem strict de eticheta -Sintem respectuosi si ascultatori fata de parinti -Pusi intre ciocan si nicovala putem deveni instantaneu punctuali, harnici, intreprinzatori, practici, pragmatici, politicosi, etc, etc, etc.
Si asa mai departe. Vorba poetului "...avem de toate, si mai bune, si mai rele... " http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=223
"What nerv's me also destroy me!"
|
|
-
08-15-2007, 04:25 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,813
-
Points 22,445
-
|
In proportie de 99% super adevarate. Cateva cometnarii insa: -Vorbim de rau tara noastra intre noi si fata de straini Autocritica este ceva rau? Recunoasterea unei probleme nu este primul pas spre rezolvarea ei? -Iubim sanatatea, ne ingrijim sanatatea relativ bine Asta nu prea se impaca cu nespalarea dintr-un alt topic. -Sintem nationalitatea cea mai nediscriminativa Chiar asa o fi?
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
08-15-2007, 06:42 PM |
-
Fuzzy
-
-

-
Joined on 10-20-2004
-
Austin, TX
-
Posts 1,059
-
Points 11,560
-
|
cateva sunt adevarate, cateva sunt strigatare la cer: -Sintem nationalitatea cea mai nediscriminativa - sa fim seriosi!; -Nu sintem pierduti in vicii si autointoxicare - nici nu suntem departe -Nu sintem bisericosi - ba as zice ca suntem, si nu e lucru rau. -Avem simt estetic si bun-gust - trebuie sa fiu de acord cu asta. asta e gluma buna, daca vb de populatia romaniei generalizata In final cred ca nu se poate vorbi de romani in general, ci de indivd. Ai sa vezi romani de toate felurile, la fal cum ai sa vezi toate natiile comportandu-se in toate modurile.
Failure is Never quite as frightening as Regret!
|
|
-
06-13-2008, 05:22 AM |
-
ansil
-
-
-
Joined on 06-06-2008
-
-
Posts 2
-
Points 0
-
|
Singura noastra problema este ca am pierdut respectul pentru adevaratele valori. Atentie nu ma refer la persoane publice ci mai degraba la oamenii de valoare care nu ies niciodata din anonimat. Nu stiu de ce dar a fi un bun profesionist nu mai inseamna nimic si realizarile nu se mai masoara decat in valori materiale. Pe de alta parte ne dam cu capul de pereti ca am ajuns sa spalam vase in toate tarile europei de vest si sa stergem de rahat milioane de batrani spanioli, italieni, olandezi etc. in timp ce ai nostri mor mancati de gandaci prin azile imunde sau chiar mai rau. Si cu toate acestea cand ni se ofera sansa de a pleca picolo pe vas de coaziera ne schimbam brusc vederile si ne consideram niste oameni realizati. Deodata suntem in alta clasa sociala. Parintii vorbesc cu mandrie despre fiul lor care freaca closetele de 5 stele ale nu stiu carui hotel vecinii ne dau de exemplu si brusc suntem "cineva" in mica noastra comunitate. Poate ca o sa imi spuneti ca a munci nu este o rusine, posibil dar a nu fi in stare decat sa freci la rufe murdare cand ai 16 ani de scoala in spate este. Si toate acestea pentru ce? Pentru ca nu vrem sa invatam nimic, pentru ca nu vrem sa fim cu adevarat buni in ceva si nu vrem pentru ca nu respectam aceste valori. In schimb proslavim BMW-ul serie 5 productie 2002 cumparat de vecinu' cu 17 mii de euro luati pe 10-15 ani de la banca si plecam in Spania la cules sau la debarasat de mese ca sa ne luam si noi unu "cu banu' jos" ca de' muncim afara. In concluzie lipsa de respect pentru oamenii valorosi si mai exact lipsa unei scale de valori adecvate este in opinia cea mai mare buba a acestui neam.
3 ceasuri rele
|
|
-
06-14-2008, 09:24 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,845
-
Points 20,660
-
|
ansil: Singura noastra problema este ca am pierdut respectul pentru adevaratele valori. Atentie nu ma refer la persoane publice ci mai degraba la oamenii de valoare care nu ies niciodata din anonimat. Nu stiu de ce dar a fi un bun profesionist nu mai inseamna nimic si realizarile nu se mai masoara decat in valori materiale.
Inteleg ce vrei tu sa afirmi aici dar intrebarea este : Cand au fost adevaratele valori pretuite??? Fara o spaga mica si cateva relatii ramaneai cu diplomele pe perete si te uitai la ele. Si atunci ..... la ce folos??? Se intra la medicina pentru ca "a dat tati masina mica" si nu pentru ca fiul era capabil sa treaca acel examen, si mai tarziu devenea Doctor, pentru ca "se castiga bine" traiasca spaga, nu conteaza cati oameni mor de pe urma lui sau cati raman marcati pe viata. A munci cinstit nu e o rusine, a merge si "freca la rufe murdare" si a fi in stare sa nu te limitezi doar la asta, ci sa o folosesti doar ca pe o sursa temporara de venit.... nu e absolut nimic rau, partea rea apare cand deja te-ai afundat cu totul in asa ceva si te resemnezi visand ca mai tarziu copii tai vor avea un viitor mai bun decat il ai tu. Si acest lucru apare si din diferenta dintre sistemele de invatamant. Daca in Ro tzi se baga teorie in cap de mic, si practica mai deloc, ei bine, aici inveti teoria dar inveti si de ce trebuie sa stii acel lucru, la ce itzi foloseste. Degeaba am invatat eu de ex analiza matematica de am tampit si ma intrebam mereu la ce Doamne iarta-ma imi trebuie asa ceva, cand eu nu vreau sa ma fac "Profa". Dar na..... o invatai ca altfel nu mergeai mai departe. Unde e logica ..... habar nu am nici acum.  In Ro nu exista ideea de " a fi bun in ceva" ci mai degraba " a sti sa te descurci" = " a sti din toate cate putin si de fapt nimic". ( cu mici exceptii, care apar in orice situatie )
"What nerv's me also destroy me!"
|
|
-
06-16-2008, 04:18 AM |
-
OanaC
-
-

-
Joined on 09-06-2005
-
Philadelphia/Constanta
-
Posts 620
-
Points 980
-
|
Sunt in Romania de cateva zile si va pot spune ca sigur 2 din caracteristicile romanilor sunt NESIMTIREA si MARLANIA ... Sunt atat de dezamagita... da intr-adevar lumea o duce mai bine, da lumea se distreaza mai bine, e imbracata mai fistichiu, e mai cu mot... da nesimtiti si badarani. Pe strada, la volan, in magazine... imi vine sa ii strang de gat pe toti. Nu am auzit pe unu sa zica multumesc, cu placere, scuza-ma, pardon..toti sunt nervosi, iar la volan sa te fereasca dumnezeu sa nu te dai la o parte din fata vre-unui smecher ca ce iti aud urechile nu ai sa poti uita niciodata......
|
|
-
06-16-2008, 10:33 AM |
-
Prism
-
-
-
Joined on 02-13-2005
-
US
-
Posts 1,563
-
Points 10,315
-
|
OanaC: iar la volan sa te fereasca dumnezeu sa nu te dai la o parte din fata vre-unui smecher ca ce iti aud urechile nu ai sa poti uita niciodata...... 
Well, condusul aiurea nu e 100% apanajul romanilor. Femeile si chinezii n-au ce cauta pe strazi publice to begin with 
|
|
-
06-17-2008, 11:11 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,555
-
Points 24,250
-
|
Din cand in cand Prism exagereaza aiurea. Dar de cele mai multe ori are dreptate. Nu fac referire la ceea ce a scris mai sus desi ca sa fiu corecta trebuie sa inclin in a-i da dreptate si la faza asta. Si nu-s chinez Ei bine, printre trasaturile enumerate mai sus de Alien si ceilalti, eu as adauga ca romanii sunt(em) si un popor de tupeisti nesimtiti. Am urmarit asta seara , din plictiseala, America`s got talent...si nici nu apuc bine sa ma uit ca apar pe ecran doua chipuri care mi-au parut cunoscute. Imediat am zis: ce naiba??! astea-s fetele de la Indigo! Nici nu termin bine de gandit, ca intra pe scene fetele. Luate la intrebari de David H. fetelea astea doua au dat dovada de o mitocanie, nesimtire si prostie...MI-a fost rushine. MI s-a ridicat parul pe ceafa cand le-am vazut ca reactioneaza. Cum se comporta, cum vorbesc, cum gesticuleaza. Am bagat capul in pamant de rushine cand David H le-a zis ca el voteaza DA ptr ca ele sa se intoarca in Bucharest. POate ati vazut si voi. Mie-mi ajunge.
Prism, tu nu le zici degeaba, moncher...
Ho sentito un vuoto dentro di me ed un senso di paura mentre il buio delle nuvole era ancora intorno a me. Poi all'improvviso, sotto di me, un'oceano di luci:cosi tante in una volta sola,non le avevo viste mai: La Citta degli Angeli
|
|
-
06-18-2008, 12:43 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,346
-
Points 6,995
-
|
Justinia:Ei bine, printre trasaturile enumerate mai sus de Alien si ceilalti, eu as adauga ca romanii sunt(em) si un popor de tupeisti nesimtiti.
...nimic nou sub soare...e bine cand ajungi sa le realizezi, constientizezi....si, treci mai departe....mai bine mai tarziu decat niciodata. N-am vazut emisiunea asta (J, nu te mai uita la TV, ca nu-ti face bine la inima :)), dar facand un rezumat al experientei romanesti in Euro 2008, se poate vedea clar ca : romanii sunt buni de gura (vezi galeria), romanii sunt plini de figuri (vezi fotbalistii), inca mergem pe principiul 'capul plecat, sabia nu-l taie' (vezi fotbalul jucat de romanasii nostrii). Pe scurt : suntem mandri ca suntem romani
"You don't stop riding because you get old, you get old because you stop riding."
|
|
-
06-18-2008, 11:28 AM |
-
Prism
-
-
-
Joined on 02-13-2005
-
US
-
Posts 1,563
-
Points 10,315
-
|
Justinia:Prism exagereaza aiurea.
It's called "exaggeration for effect" my dear and it's meant to draw attention of people with lack of  PS. Spune-mi daca vrei sa o spun in romana ..pentru tine am s-o fac 
|
|
-
06-18-2008, 02:27 PM |
-
garcea
-
-
-
Joined on 03-05-2005
-
-
Posts 168
-
Points 1,485
-
|
Justinia: Am urmarit asta seara , din plictiseala, America`s got talent...si nici nu apuc bine sa ma uit ca apar pe ecran doua chipuri care mi-au parut cunoscute. Imediat am zis: ce naiba??! astea-s fetele de la Indigo! Nici nu termin bine de gandit, ca intra pe scene fetele. Luate la intrebari de David H. fetelea astea doua au dat dovada de o mitocanie, nesimtire si prostie...MI-a fost rushine. MI s-a ridicat parul pe ceafa cand le-am vazut ca reactioneaza. Cum se comporta, cum vorbesc, cum gesticuleaza. Am bagat capul in pamant de rushine cand David H le-a zis ca el voteaza DA ptr ca ele sa se intoarca in Bucharest. POate ati vazut si voi. Mie-mi ajunge.
Ai 100% dreptate. Poate ai inteles ce a vrut sa faca una din gemene cand si-a dat jos ...habar n-am cum se cheama inchipuirea aia de "frac"?!Ce voia sa arate, am fost prea surprins de prezenta lor si pana sa realizez ce se intampla ele deja treceau de Jerry Springer. Yeeeaaaaaaaaaaah babe. Doamne fereste!
|
|
-
06-18-2008, 05:34 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,555
-
Points 24,250
-
|
Pai cand am vazut ca se dezbraca mi-am pus mainile in cap de groaza Yeaaaaaaah babyyyyyyyy, Vegas babyyyyyyyyyy `because we`re unique, we`re the best and we are twins`
Ho sentito un vuoto dentro di me ed un senso di paura mentre il buio delle nuvole era ancora intorno a me. Poi all'improvviso, sotto di me, un'oceano di luci:cosi tante in una volta sola,non le avevo viste mai: La Citta degli Angeli
|
|
-
|
|
|