Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Job types?

Last post 09-21-2007, 12:28 AM by Anyry. 5 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  07-29-2007, 10:54 PM 65009

Job types?

Hey la toti!

Tocmai am primit work permit saptamana trecuta si sunt in cautare acuta de joburi, insa am o problema majora: am gasit joburi care imi plac, dar pentru care nu am calificarea necesara si joburi pentru care as fi supracalificata sau eligible, dar nu imi plac :-). Stiu ca situatia e aberanta, dar voiam sa stiu - din experientele voastre - daca ati avut vreo sansa la interviuri pentru locuri de munca in care se cere mult mai mult decat stii, si totusi, daca te prezinti bine, primesti jobul.

Totodata, gasirea unui job e prioritatea mea no1, insa atat eu, cat si sotul meu suntem de parere ca mai bine nimic deocamdata, decat McDonalds. Voi ce experiente aveti cu gasitul unui loc de munca la un nivel cat de cat, din prima. Any advice on the topic in general? Unde lucreaza cei care scriu pe acest forum? Sper ca nu-s prea cheeky cu intrebarea.Angel

Multumesc anticipat. 

•  07-30-2007, 03:12 AM 65013 in reply to 65009

Re: Job types?

Din experienta, si din cate observ si pe forum aici, te sfatuiesc sa iei un job care ti-e la indemana momentan si sa incepi o scoala aici.

Eu una am acceptat un job gen McDonalds, doar ca sa am ce pune pe resume in viitor, neavand nici experienta in Romania(si oricum nu stiu cat conteaza, pt ca nu stiu cati suna sa ceara reference din Romania), nici facultate terminata acolo. In acelasi timp am inceput o scoala, pe care am terminat-o si cu diploma aia pot obtine acum un job bun, pe meseria care-mi place si nici resume-ul meu nu e gol, chiar daca n-are nimic in comun cu job-ul pe care il vreau acum.

Si eu ma gandeam ca decat sa incep cu un job nu prea placut si nici bine platit mai bine stau acasa pana prind pontul cel mare(care oricum n-avea de unde veni LOL)...dar sa stii ca nu a fost chiar asa de rau. Adica m-a ajutat pe mine... cum sa vorbesc cu americanii, ce la place, ce nu, cum sa ma comport cu ei si de ce nu..am invatat banii mai usor, si mi-am dezvoltat engleza...lucruri de astea.

Acum tu stii ce pregatire ai, si daca nu vrei sa incepi chiar de jos de jos, cauta in continuare. Ai fost pana acum la vreun interviu? Dupa primul iti vei da seama exact cam ce vor angajatorii de la tine...si-ti faci o idee mai buna.

Bafta ! Smile

Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
  •  07-30-2007, 05:54 AM 65016 in reply to 65009

bambi, asa cum spune Paula, fara sa stim ce pregatire ai si la ce tintesti, nu prea putem sa te ajutam concret. si din nou, chiar daca McDonalds e ultimul lucru pe care l-as recomanda, poti obtine experienta, care-i la fel de importanta ca si pregatirea, la un anumit moment/nivel. Eu aveam pregatire suficienta 20+ ani experenta, dar pt engleza mea era precara, eram gata sa ma angajez caserita, ori orice, dar sotul a insistat ca nu, ca ma voi plafona, si ca nu o sa mai vreau sa gasesc alt job (pe scurt exact aceeasi idee ca si a voastra), si insista sa aplic pt joburi in contabilitate. Asta am si facut, si desi primul job a fost "office support" si agentul si-a asumat un risc enorm (dar l-am convins ca POT si VREAU sa muncesc), care a meritat din plin. Am avut doar un asignement, Dupa 3 luni am fost angajata (agentia a primit comision salariul mei pe 3 luni), dupa alte 3 luni am fost promovata, si acolo mi-am petrecut urmatorii 6 ani.La plecare aveam salariul de doua ori mai mare decit cel cu care ma angajasera. Eu mi-am pus resumeul (si retine e resume, nu CV) pe toate siteurile posibile. In 2 saptamini nimeni n-a spus nimic, dar dupa aceea, timp de 3 saptamini am avut 2-3 interviuri pe zi. Primele au fost un dezastru, dar au fost o experienta de care am tinut cont la urmatoarele. Nu uita ca important e si zona in care locuiesti, depinde de piata muncii din zona. Si mai ales:gindeste POZITIV. Daca tu nu ai incredere in tine, nimeni nu va avea. Succes.
  •  07-31-2007, 06:44 PM 65161 in reply to 65016

Multumec mult amandurora! Deasemenea multumesc Girbova pt. sfaturile in privat. Sper sa mai fie cineva care se exprima in legatura cu ce au facut. E foarte important sa auzi de experienta celorlalti, pentru ca sunt ponturi si inveti multe lucruri.

Thanks again!

•  08-05-2007, 02:51 PM 65353 in reply to 65161

Eu merg pe principiul ca orice e mai bine decat nimic. Eu am lucrat de toate aici incepand de la vandut pizza si suveniruri pe faleza pana la asistent social si research assistant. McDonalds is fine too as long as it pays your bills.

Din cate am observat eu majoritatea angajatorilor se uita la "transferable skills." Adica indiferent daca nu ai experienta pe care o cer ei, ai cel putin ceva de oferit care e aplicabil pe postul respectiv. Eu nu stiu in ce domeniu vrei tu sa lucrezi, dar incepand prin a lucra la McDonalds poti sa-ti dezvolti "interpersonal and communication" skills prin simplu fapt ca vei comunica cu alti angajati si clienti. Cand vei aplica pt. job-ul care-ti place dar pentru care n-ai calificarea necesara acum, vei putea spune ca ai "excellent interpersonal and communication skills" care conteaza enorm daca vei lucra cu altii (asta nu-i cazu' daca vrei sa lucrezi in domeniul calculatoarelor unde stai toata ziua in fata calculatorului, fara a interactiona cu nimeni)...Intelegi tu ideea. Important e ca tu sa fii creativa si sa gasesti "transferable skills" in fiecare job care poate parea neinsemnat si apoi sa le pui pe resume si mai tarziu in practica atunci cand aplici pentru un job care-ti place. Sper ca m-am facut inteleasa. If not, let me know, si-o sa scriu un exemplu mai concret.

Eventual ai putea incepe prin a voluntaria in domeniul tau sau ceva asemanator si dupa cateva luni sa aplici for the real deal. Cand am aplicat pt ultimul job se cerea bachelor degree (ceea ce aveam) si un an experienta in domeniul respectiv (ceea ce nu aveam). Dar la mine s-a intamplat sa am experienta lucrand "in a multicultural/diverse environment" ceea ce a contact enorm si m-au angajat fara anul de experienta. Daca ai un "skills" care e mai unic si pe care tu il ai, aplica, indiferenta daca nu ai experienta necesara. De exemplu, eu stiu cat de cat spaniola, si asta a contat, tinand cont ca nu erau decat alti 2 angajati care vorbeau spaniola si lor le trebuiau cel putin 5. Am pus ca stiu si romaneste, dar asta a contact f. putin..probabil ca ar fi contat mai mult daca eram intr-o zona cu mai multi romani (hint!). Important e sa te uiti la "job description" adica la ce-ti cer ei sa faci si sa gasesti "transferable skills" in job-ul anterior ...sau sa incepi prin voluntariat in ceva care are legatura cu ce vrei tu sa faci. Orice e mai bine decat nimic.

I hope this helped. Multa bafta!

•  09-21-2007, 12:28 AM 67471 in reply to 65353

eu am gasit de lucru recent. Am aplicat pe toate siteurile posibile, inclusiv la Unemployment Office si am fost la multe interviuri (multe au fost un dezastru dar am invatat din ele -conteaza foarte mult cum te prezinti la interviu, de la gesturi, pana la imbracaminte). Eu am 3 ani de ASE si 3 de Poli, si un an experienta in asigurari, asa ca presupun ca a contat cat de cat. Am primit un post de receptionista la o companie de brokeraj si sincer e muuult sub calificarea mea. Asa ca dupa prima zi de lucru in care m-am plictisit de moarte am cerut sa mi se dea alte proiecte. Momental sunt in punctul in care ii cer managerului meu zilnic 3-4 proiecte si cred ca l-am exasperat ca a zis ca o sa ma puna sa instalez parchet din bucati mici ca sa ma tina ocupata :P.

Sotul meu nu a fost de acord cu slujbe gen McDonalds, si mi-a spus ca mai bine ar fi sa astept. Desi facem naveta in fiecare zi, pot sa zic ca a avut dreptate. Cred ca lucrul cel mai important pe care l-am invatat a fost sa selectionez cu atentie slujba care mi se potriveste, sa vad ce pachet salarial ofera (asigurare medicala, dentara, 401k, zile libere etc), sa vad ce sanse de promovare exista, cat de departe este, cum/daca platesc orele suplimentare, daca cer licente sau examene platite.

Nu te avanta la prima ocazie, ci gandeste-te bine daca o sa iti placa (macar un pic), pentru ca altfel o sa fie foarte greu sa faci ceva ce o sa fie remarcat. Sper sa fii la fel de fericita ca si mine cand o sa reusesti sa te angajezi :)

...Don't die before I do...
View as RSS news feed in XML