Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

In cautarea unui sfat referitor la traducerea certificatului de casatorie

Last post 09-30-2007, 02:50 PM by dinet. 3 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  09-29-2007, 07:33 PM 67841

In cautarea unui sfat referitor la traducerea certificatului de casatorie

Situatia mea este in felul urmator: sunt casatorita in SUA din ianuarie 2007. Pasaportul romanesc expira in nov 2008. Urmeaza sa ma intorc in tara in martie 2008 pentru doua saptamani si din nefericire am pierdut buletinul de identitate romanesc in SUA.

Dilema mea: sa zbor in chigago sa obtin certificat romanesc (costul total al 'excursiei' ar fi de ~$400), dupa care sa dau mita in stanga si-n dreapta sa obtin mai repede buletinul in tara si apoi pasaportul in regim de urgenta in cele doua saptamani pe care le voi petrece in tara sau...

sa-i dau ceva preotului sa imi accepte certificatul in engleza (urmeaza sa fac ceremonia religioasa in RO) si sa sper ca in 2009 o sa am pasaport american cu care sa ma intorc in vizita.

...inteleg dinainte ca de bani dati pe sub mana nu o sa scap, dar nu stiu in care parte sa apuc.

Multumesc anticipat pentru orice idee

...Don't die before I do...
  •  09-29-2007, 08:50 PM 67842 in reply to 67841

Re: In cautarea unui sfat referitor la traducerea certificatului de casatorie

Noi am facut cununia religioasa in vara in Ro si preotul ne-a cerut certificatul in engleza. Cel mult poate sa-ti ceara sa il traduci. Din punctul asta de vedere nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme si nici sa platesti preotul...

Probleme ar fi daca vrei sa-ti faci pasaport nou (fie pt ca vrei sa-ti schimbi numele fie pt ca expira). In acest caz iti trebuie certificatul romanesc, care nu este doar traducerea celui in engleza. Procesul (transcrierea certificatului) e mai complicat si noi am preferat sa facem asta la Ambasada aici si nu in tara. Dureaza mai putin dar din cate am inteles e mai scump decat sa il faci in RO. In tot cazul nu iti dau certificatul in aceeasi zi in care ai depus actele, asa ca toata distractia s-ar potea sa te coste dublu...Sad

In ceea ce priveste buletinul, o sa-si trebuiasca numai daca iti schimbi pasaportul. Iti vor cere sa predai BI cand ridici pasaportul pt ca acum ai domiciliul in strainatate si nu in RO. Stiu ca poti sa obtii CI provizorie in care sa se faca mentiunea domiciliului in strainatate si a resedintei in RO. Nu am idee la ce ar fi de folos chestia asta. Pasaportul se poate obtine in 2 ore (in regim de urgenta, taxa era de 1 mil cred...). Daca intre timp ai pierdut BI, ii declari nul (anunt in ziar....nu stiu exact care este procedura). Nu stiu sa-ti spun daca trebuie mai intai sa obtii BI nou si apoi sa aplici pt pasaport sau poti sa treci direct la pasaport.

Daca as fi in situatia ta as faca trascrierea certificatului de casatorie la Ambasada in US (ai timp pana in Martie 2008) si apoi in tara obtii si pasaportul.

Sper sa-ti fie de folos, Bafta 

•  09-30-2007, 09:24 AM 67855 in reply to 67842

...mmmhhh asta as face si eu..dar o sa ma coste enorm

apropo:
    1) am vorbit deja la consulat si mi-au zis ca daca fac programare mi-l dau pe loc.
    2) ultima data ca sa ridici pasaportul aveai nevoie de buletin
    3) cand am plecat eu din tara, regim de urgenta insemna 3 zile

multam pentru raspuns

...Don't die before I do...
  •  09-30-2007, 02:50 PM 67863 in reply to 67855

Daca imi aduc eu bine aminte...

pentru certificat am platit $135 la consulat si $20 pentru apostila certif american. 

1)  ca sa depun actele a trebuit sa ma duc personal la Consulat. La fel si cand am ridicat certificatul. Nu poti trimite actele prin posta. La asta ma refeream cand am spus ca o sa te coste dublu distractia...

2) Intr-adevar ai nevoie de CI ca sa ridici pasaportul, dar din moment ce il declari pierdut probabil le predai CI provizoriu.

3) Acum, in regim normal poti ridica pasaportul in 7 zile iar in regim de urgenta il ridici la 2 ore dupa depunerea dosarului.

Daca dai un search pentru "certificat de casatorie" o sa gasesti mut mai multe nformatii aici pe forum.

Bafta

View as RSS news feed in XML