Noi am facut cununia religioasa in vara in Ro si preotul ne-a cerut certificatul in engleza. Cel mult poate sa-ti ceara sa il traduci. Din punctul asta de vedere nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme si nici sa platesti preotul...
Probleme ar fi daca vrei sa-ti faci pasaport nou (fie pt ca vrei sa-ti schimbi numele fie pt ca expira). In acest caz iti trebuie certificatul romanesc, care nu este doar traducerea celui in engleza. Procesul (transcrierea certificatului) e mai complicat si noi am preferat sa facem asta la Ambasada aici si nu in tara. Dureaza mai putin dar din cate am inteles e mai scump decat sa il faci in RO. In tot cazul nu iti dau certificatul in aceeasi zi in care ai depus actele, asa ca toata distractia s-ar potea sa te coste dublu...
.
In ceea ce priveste buletinul, o sa-si trebuiasca numai daca iti schimbi pasaportul. Iti vor cere sa predai BI cand ridici pasaportul pt ca acum ai domiciliul in strainatate si nu in RO. Stiu ca poti sa obtii CI provizorie in care sa se faca mentiunea domiciliului in strainatate si a resedintei in RO. Nu am idee la ce ar fi de folos chestia asta. Pasaportul se poate obtine in 2 ore (in regim de urgenta, taxa era de 1 mil cred...). Daca intre timp ai pierdut BI, ii declari nul (anunt in ziar....nu stiu exact care este procedura). Nu stiu sa-ti spun daca trebuie mai intai sa obtii BI nou si apoi sa aplici pt pasaport sau poti sa treci direct la pasaport.
Daca as fi in situatia ta as faca trascrierea certificatului de casatorie la Ambasada in US (ai timp pana in Martie 2008) si apoi in tara obtii si pasaportul.
Sper sa-ti fie de folos, Bafta