Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Stiri locale

Last post 12-06-2007, 09:30 PM by laminat. 37 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  09-03-2005, 09:25 PM 17419

Stiri locale

incep acest topic in incercarea de a reda si in alt fel atmosfera noii zeelande. am sa postez ce mai apare in ziar sau la tv (bineinteles, nu in fiecare ziBig Smile [:D]). in felul acesta cred ca va veti putea face mai bine o idee despre ce inseamna nz.
    Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  09-15-2005, 07:15 AM 18433 in reply to 17419

Re: Stiri locale

Ok Laminat! Buna ideea! Da-i inainte, abia astept sa mai aud noutati.

Eastbam,
    Timisoara

Forward ever, backward never
  •  09-17-2005, 01:25 AM 18771 in reply to 18433

Big Smile [:D]Big Smile [:D] pai si uitasem, ca de vo citeva zile ma tot chinui sa aduc aici vo 2 postari de-ale lui euclid pe aceeasi tema si n-am reusit decit sa le trimit la cucurigu pe la partea cu sua.... acuma-l astept pe alien sau pe vounul din astia tineri care se pricep la "fitziit botonul" sa ma invete cum sa repar boacana.Tongue Tied [:S]

na, ziceam de stiri noutati etc... pai azi toata suflarea kiwioata (prin nascare sau importBig Smile [:D]) s-o dus la vot. anul asta avem alegeri cu emotii ca la cursele de cai. nu se stie care pe care. asa ca o sa stam cu totii cu ochii belitzi la televizor pina la ora 11 seara cind se anunta rezultatul numaratorii.

asa ca idee, aici avem alegeri din 3 in 3 ani si nu se alege nici un presedinte nimica, in fod nz se da dupa fustele reginei UK. dar se alege partidul  (sau coalitia) care va forma guvernul majoritar pt urmatorii 3 ani. acum 6 ani a iesit labour party si cum sefa partidului era (si inca e) matusica Helen Clark, tot ea s-o nimerit prim-ministrareasa. si la alegerile de acu 3 ani la fel, tot labour si tot tanti Helen capatzina guvernului. acuma, anul asta... nu stiu ca in sondaje sint git in git labour cu national... asa se explica si recordul de 94% din populatia cu drept de vod care "si-a facut datoria" - si dac-ar fi sa iasa labour si anul asta, tot tanti Helen ar fi prim-ministrareasa si-ar fi pt prima data in istoria nz ca un prim-ministru sa cistige 3 alegeri consecutive.  asa ca o sa sa-mi pun si eu scobitori la pleoape sa stau treaz pina la 11 cind termina astia de numarat.

Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  09-18-2005, 05:34 PM 18982 in reply to 18771

ok, se pare ca vom avea din nou labour la guvernare. national au iesit cu 40% si labour cu 41%. verzii (ecologistii) erau oricum in alianta cu labour inainte de alegeri si au si astia acuma 5 si ceva% iar celelalte partide mici au anuntat ca isi pun votul la dispozitia partidului cu cel mai mare prospect de guvernare. ramine de vazut in urmatoarele 2 saptamini cine cu cine si ce negociaza, ce aliante se pun la cale, plus ca mai sint de numarat inca vreo 200 si ceva de mii de voturi speciale (cei care au votat inainte de alegeri pt ca la data alegerilor nu s-ar fi aflat in zona, plus kiwiotii de peste hotare).
  •  09-22-2005, 02:38 AM 19491 in reply to 18982

na poftim viata grea in inchisoare..... nu le-ajunge xeroxul mai. graham capill, presedintele unui partid minor de aici, a fost arestat, judecat, si gasit vinovat pt "rape, sexual violations and indecent assaults on girls aged between five and 11". acuma l-au pus dupa gratii si dupa nici o luna a inceput sa scirtziie ca gardienii nu-l lasa suficient de mult la compuiter, ca nu i se trag la xerox toate materialele pe care le cere..... ca i se intirzie corespondenta, ca vezi doamne el s-a inscris acuma la facultate si studiaza in anii de detentie prin corespondenta Huh? [:^)] si suparat cum o fost, a facut omul o scrisorica pt conducerea inchisorii sa-i "reclame pe gardieni", bineinteles a ajuns si-n presa si acuma vin alti puscariasi si racnesc, ca da' ce, si cutare si cutare dintre ei s-au inscris la facultate prin corespondenta, si ca ce-si inchipuie ca lor le e mai usor? si ei au probleme cu xeroxul, nici ei nu pot sta toata ziua pe calculator, adica dupa ce ca il tin in "separeu" ca sa nu puna mina pe el restul puscariasilor si sa-i faca de petrecaneie c-o fost pedofil, acuma mai are si clontz...

si et-asa, tara arde si baba se piaptana, nu degeaba au bagat in campania electorala astia de la national ca sa puna joarda pe puscariasi ca prea li se sufla-n coarne, ce-i aia sa faptuiesti o crima sau un furt si sa te duci la inchisoare ca la hotel - 3 mese pe zi, snackuri intre ele, ceai, cafele, calculatoare televizoare, entertainment etc... ehe...mai bine i-ar pune la munca, la sapat santuri ceva, ca de plictiseala incep sa sufere de pareriNo [N]

•  10-20-2005, 05:13 PM 22620 in reply to 19491

Gata, avem guvernYes [Y]. S-au terminat de numarat si voturile speciale si laburistii au mai luat inca un punct in fata nationalului – deci 42% labor, 40% national. Verzii au ramas la fel, cu 6% - asta le da 6 locuri in parlament.  Tanti Helen a stability recordul (3 mandate consecutive) dar… cu cine credeti c-o facut alianta? Cu unu’ Peter Dun al caruia partid era aliat traditional al nationalului. Dar cum o avut vreo 6-7 locuri in parlament…

Ei, si celalalt aliat la guvernare e Winston Peters!!!!Tongue Tied [:S] Care n-o fost pe-aci nu stie care-i treaba cu omu asta. El conduce partidul “New Zealand First” si de cind il stiu tot tipa impotriva imigrantilor. Anul asta in campania electorala o inceput cu asiaticii, cu sloganuri de gen “am ajuns la noi in tara sa avem atitia asiatici, ca daca te plimbi pe queen street in Auckland zici ca esti in china nu in New Zealand” dupa vreo citeva saptamini cind a inceput sa si-o ia peste ochi din partea mass-media ca e rasist si alte alea, i-o lasat pe asiatici in pace si s-o legat de musulmani. Vroia sa dea afara toti arabii din nz si in discursurile lui cam facea echivalentul intre “arab”/ “terrorist” pina i-or sarit in cap toate comunitatile etnice de si-o mai domolit discursul. Dar tot s-a ales cu 7 locuri in parlament dupa alegeri, asa ca tanti Helen l-o primit la guvernare si colac peste pupaza, s-a ales winston peters cu portofoliul de externe. Da nici tanti Helen nu-i fraiera, i-a dat ce-a vrut, dar a taiat portofoliul externelor in jumate – jumatea care tine de negocierile pt trade agreements i-a dat-o tot lui phill goff  fostul ministru de externe, tocmai ca sa nu-l lase pe winston sa faca prea mult damage cu retorica lui xenofoba.

In ce-l priveste pe peter dunn, partidul lui e orientat mai mult catre ideologia nationalului, dar nu-I nimica, a luat portofoliul de revenue, si ne bazam pe el sa introduca taxe avantajoase pt companii, si sa contribuie la cresterea economica. De verzi ne pare rau ca n-au intrat la guvernare si n-au nici un portofoliu, ca asa hipioti cum is ei, au totusi dreptate cu mediul si climate change etc. dar au semnat un accord de “confidence and support” cu labor – adica vor vota in parlament in favoarea labour. Si in plus labor va implementa citeva din policiurile verzilor adica: 4 saptamini de annual holiday minim (pe linga cele 11 zile de sarbatoare nationala, in present sunt 3 saptamini de annual holiday) deci o saptamina in plus din aprilie 2007, plus se va mari salariul minim de la $9.50/hour la $12/hour in plus, va fi dezvoltat un system de subsidii de la guvern pt a incuraja populatia sa-si puna solar panels pe case – ca sa nu mai fie curentul electric o cheltuiala pt gospodarii plus productia de energie electrica in masa se va orienta tot mai mult catre “renewable sources” care nu polueaza (solar, wind farms etc)

In alta ordine de idei, lasind politica la o parte, kiwiotii sint cam ingrijorati de “bird flu”Whisper [:-*] in fiecare zi apare la tv/ in ziare cineva de la ministerul sanatatii cu up-dates si cu sfaturi pt populatie – sa aiba o rezerva mare de panadol/paracetamol in casa. in cazul in care se introduce quarantine si/sau nu pot fi tratati oamenii in caz de doamne-fereste, paracetamolul reduce febra si poate salva vietile oamenilor, plus sa aiba hrana suficienta pt 1-2 saptamini (conserve, dry food, apa potabila, butelii cu gaz pline, suficiente pt fierberea apei si prepararea hranei). Ministerul sanatatii deja a pus la punct un plan national in caz de asemenea urgenta – in primul rind se va inchide granita fara drept de apel, nu se intra, nu se iese. Angajatorilor li s-au dat guide-lines cum sa faca fata absenteismului in masa a angajatilor (fie ca sint bolnavi, fie ca cineva din familie e bolnav si trebuie sa stea acasa sa-l ingrijeasca, fie pur si simplu pt faptul ca s-a reportat vreun caz de bird-flu pe teritoriul nz si oamenii au dreptul sa refuse a-si pune viata si sanatatea in pericol) au inceput deja sa puna la punct un sistem pt a fi ingrijiti eventualii turisti care vor fi blocati aici – si care eventual nu vor avea posibilitati financiare sa se intretina pe durata quarantinei (cazare, hrana si eventual tratament pt ei)

•  10-21-2005, 01:08 AM 22664 in reply to 22620

Winston cam are dreptate... am locuit o perioada in NZ la New Plymouth unde sunt numai albi, cativa maori si vre-o 5 indieni pe care nu ii vedeai pe strada pentru ca erau la servici.
    Insa cand am fost in sa in vizita la Auckland am crezut ca am gresit avionu' si ca suntem in China sau Japonia... Io n-am nimic personal cu dumnealor, dar... ie cam multi si nu se uita in ochii tai cand vorbesti cu ei.

A point is that which has no part.
  •  10-21-2005, 05:03 PM 22800 in reply to 22664

Big Smile [:D] ie multzi bre, ie multi, da' face treaba buna. pai n-o ajuns aucklandul cel mai mare oras din toata nz? io zic ca din caza asiaticilor... sau, ma rog, asiaticelor Wink [;)] c-apoi dinsele tocma bine ca infrumuseteaza orasul, apai zi si matale euclide: vezi o basholdina de 2 tone si te sperii, iti strica toata ziua, sau chiar si saptamina. dar cind vezi o chinezoaica de-a lor, frumusica, finuta, subtirica, decoltatzica... parca iti vine sa muncesti mai cu spor, nu?
  •  10-22-2005, 04:26 PM 22916 in reply to 22800

Shops look at late opening to beat traffic - heraldul de dumineca

22.10.05
    By Karen Chan

In what could be the biggest change for shoppers since Sunday trading, retailers are looking at new hours that would see shops open and close later. The Retailers Association is canvassing members to see if there is support for a shift in shopping hours - from today's 9am to 5.30pm to later hours, such as 10am to 6.30pm - to reflect customers' changing lifestyles and longer working hours. Russell Sinclair, the association's Auckland regional manager, said in other countries it was common for stores to open and close later. The main reason most New Zealand shops opened from 9am to 5.30pm was tradition.

Mr Sinclair said such a move could bring many benefits - including the possibility of easing traffic congestion. "Every one of us in Auckland sees the result of shifting a group of people off the road in terms of school holidays," he said. "If something similar was to happen in retail too, it could have a major effect on our traffic flows." Retailing employs 325,000 people in New Zealand, about one in six workers. The country's largest shopping mall owner, Westfield, confirmed it has undertaken retailer and consumer research into changing shopping hours at its centres and is now deciding whether to make the move. While the company would not release its findings, documents obtained by the Herald show 58 per cent of retailers surveyed wanted to trade after 5.30pm, and 75 per cent of customers said they would shop after 5.30pm - ideally until 7pm.
    But 56 per cent of retailers wanted to maintain an opening time of 9am, suggesting the shift might be to longer hours, not a later start.

The split in retailers' views was reflected by some of the biggest retailers. Pumpkin Patch executive chairman Greg Muir said the childrenswear retailer was happy with current hours. He questioned whether there would be any more shoppers between 5.30pm and 6.30pm than between 9am and 10am. "In kidswear apparel, most of the people who have kids are home with them."

Cliff Kinraid, chief executive of Hallenstein Glasson Holdings, said his company would support an hour's delay in opening and closing. "I think it would probably help in terms of logistics, particularly in the Auckland market, in getting people and stock to stores." Mr Kinraid said the Hallensteins and Glassons clothing chains did not do much business between 9am and 10am and a later finish would boost profits. It might also be useful in attracting casual labour. But he believed a 7pm close would be too late for working mothers.

National Distribution Union retail sector secretary Judy Attenberger said staff should be surveyed for their views. If employers did not do that, the union would. "If they're going to extend from 10 in the morning, that could have good implications for women with children, but if they extend to 7pm, that could have bad," she said. The debate is being welcomed by transport officials and the Consumers' Institute.

Joel Cayford, chairman of the Auckland Regional Land Transport Committee, said a change in hours could reduce traffic congestion. If shop workers travelled later, the difference would be huge, particularly for the Auckland CBD. He said later retail trading hours would offer the added benefit of enticing some of those who finish work at 5.30pm to shop, invigorating the CBD and shopping areas. Consumers' Institute chief executive David Russell said most people would like to be able to shop after work. "It's obviously a recognition of changing social patterns and should be welcomed by the majority of New Zealanders."

•  10-22-2005, 04:39 PM 22917 in reply to 17419

heheee, ieri a incasat o amenda de circulatie nenea Robinson de la unul din subalternii sai (nenea in cauza fiind the police commissioner - sau cum ar veni, seful "tutulor" politzailor de pe aici):

Police Commissioner Rob Robinson says he is "gutted to have been so stupid" after getting his first speeding ticket in 40 years' driving. Mr Robinson, who was in a rental car, was clocked at 97km/h in a 70km/h zone near Oamaru. The commissioner said he had set the cruise control for the open road and missed a sign to reduce his speed. The patrol officer, who had recognised him, issued a $230 speeding ticket.

National police spokesman Tony Ryall said: "I think the irony of it is that someone who has lectured the country for so long about speeding has now got to find out these breaches can happen quite inadvertently."
    But new Police Minister Annette King said the incident was "a demonstration that nobody is above the law"

•  10-22-2005, 10:41 PM 22939 in reply to 22917

L-au ajuns blestemele -  ha ha!

A point is that which has no part.
  •  10-23-2005, 05:21 PM 23042 in reply to 22939

l-au ajuns! ei hai inca una buna de-a lui winston peters. omu asta pina nu face oleaca de circoteca nu se lasa. toata campania a jucat si la stinga si la dreapta de nu s-o lamurit nimeni catre care partid trage sa se alieze, acuma in sfirsit o semnat alianta cu laburistii, s-o ales si cu portofoliul de externe... toate bune si frumoase. da' acuma vrea sa se mute "din banca" (tovareshea invatatoareeeeeeee... eu vrau sa stau cu altcineva in banca"Big Smile [:D]Big Smile [:D]) ca in parlament vrea 7 locuri linga national, de partea opozitiei.  tanti helen vad ca il lasa-n pace si nu zice nica, dar s-or otarit nationalii ca cica "ai semnat cu laburistii sa intri si tu la putere, acuma du-te si stai linga ei"Big Smile [:D] si iac-ase, avem circoteca. sa vedem mai peste vo luna de zile ce i se mai nazare la trapez...
  •  11-08-2005, 04:03 PM 25491 in reply to 23042

duminica dimineata a decedat rod donald, co-liderul partidului verzilor, la virsta de 48 de ani. s-a presupus ca e vorba de un infarct, dar primile rezultate ale autopsiei au scos din calcul aceasta posibiliate, rezultatele complete vor apare cam intr-o saptamina. dumnezeu sa-l odihneasca in pace, a fost un om deosebit care a contribuit mult in timpul vietii.

pt urmatorii 3 ani taxele nu vor suferi o reducere semnificativa - au anuntat laburistii (si cind te gindesti la ce se promitea in campanie...Big Smile [:D]) obiectivele majore pe care le-au anuntat sint: Lift productivity.  KiwiSaver Scheme.  Review corporate taxation. Interest-free student loans. 5000 more apprentices. National energy strategy. Review Pharmac. Faster broadband uptake. Lift the minimum wage.  Boost Working for Families. School-ready health check. Lift superannuation. 1000 more police. Review home detention. Set deadline of 2008 for historic Treaty claims. Address irrigation needs. 'Buy Kiwi-made' programme. Energy efficiency programme.

toate bune si frumoase, sa vedem cum se pun pe treaba

pretul la mai toate commodities a scazut foarte mult, deci si pt consumatori va fi mai bine. in schimb, bancile au marit interest rates. e bine pt cine are bani in banca la savings, primeste o dobinda mai mare. e rau pt cei care au imprumutat bani de la banca, au un mortgage - pt ca acum vor trebui sa plateasca o dobinda mai mare. la mortgage imprumuturile se fac intre 10-30 de ani (in functie de cit de mare e imprumutul) si numai in primii ani (3-5) dobinda este fixa

•  11-10-2005, 03:00 PM 25670 in reply to 25491

una buna, una rea.

vestea buna e ca new zealand, dupa ratingul primit azi, este tara cu cel mai scazut somaj din intregul OECD. Yes [Y]

vestea rea e ca ritmul economiei nu da semne sa se incetineasca deloc si din cauza asta vom avea inca o marire a dobinzilor la banci.No [N]

•  11-19-2005, 04:17 PM 26430 in reply to 25670

iaca in 2011 nz va fi gazda cupei mondiale la rugby. noi aci ne-am bucurat de n-am mai putut. echipa de lobby a facut treaba buna p0rezentind candidatura noii zeelande, l-au cooptat si pe tana umaga (capitanul all blacks) sa faca prezentari in timpul campaniei. in plus si tanti helen, prim-ministra noastra s-o dus personal pina-n danemarca si-o muncit si ea cot la cot cu echipa de lobby, un nota 10 pt toti. south africa n-a fost prea incintata ca a pierdut, dar la final ballot cind a fost vorba sa se decida care din cele 2 tari finaliste va gazdui jocurile (nz sau japonia), south africa si-a dat votul pt nz. deh, ozzie au votat cu japonia, probabil pe principiul ca daca nu vine cupa la ei, cel putin sa n-ajunga in noua zeelanda - ce ti-e si cu capra vecinului :) de-acuma consiliile locale vor investi vreo 2-3 zeci de milioane pt upgradarea stadioanelor si dupa calculele pe care le-am auzit se pare ca economia tarii va beneficia de appr. 400 milioane$ de pe urma cupei din 2011, asa ca ne-am bucurat de n-am mai putut, am sarbatorit evenimentul de n-am mai putut (daca nu era cupa gaseam noi alt motiv de-o bere :) ) si nici mahmureala de-a doua zi nu s-o lasat asteptata...
  •  12-01-2005, 04:47 PM 27117 in reply to 25670

ia sa vedem ce s-o mai intimplat in ultima vreme... pai una ar fi chestia asta cu importul merelor kiwioate in australia. australia, de 85 de ani a banat importul merelor din noua zeelanda pt ca pe vremea lu bunicu' a existat un episod de fireblyte si a existat temerea ca merele sa fie purtatoare, deci ar fi putut transmite fireblyte in australia. hmmm, hmmmm... e ok ca ei sa exporte in nz conteinere de produse in care se culcusesc serpi si paianjeni veninosi si alte creepy-crawlies de-i tin ocupati non-stop pe baietii de la vama cu fumigarea, dar zbiara de nu mai pot cind e vorba de un fireblyte. in fine, nu asta a fost marea problema, ci faptul ca australia e in general foarte protectiva cind vine vorba de importul unor produse care ar face competitie celor locale. chiar imi aduc aminte ca acum vreun an de zile au fost mari proteste in australia - au iesit fermierii cu tractoarele in drum, cu pancarde si tot tacimul, sa protesteze impotriva intentiei McDonald's de a nu mai folosi cartofi australieni si in schimb sa aduca cartofi din noua zeelanda. e drept, din cauza conditiilor climaterice si de sol, fructele si le gumele cresc mult mai repede, mai mari, mai gustoase, si mai ales, sint MULT MAI IEFTINE (probabil si datorita lipsei aproape totale a costurilor de irigatie - pe cind in australia batuta mai mereu de secete si restrictii de apa, totul trebuie irigat, asta implica un cost si deci si produsul finit - leguma sau fructul- vor fi mult mai scumpe). acuma insa sa fim seriosi, cui i-ar conveni competitia care ar pune pe drumuri angajatii unei anume industrii din tara ta? deci australienii nu sint de condamnat. life happens. ca sa revenim la mere, acuma in sfirsit au acceptat australienii sa dea liber importurilor de mere din nz. in alta ordine de idei, mai e si treaba asta cu Nguyen Tuong Van - traficant de droguri, cetatean australian (nascut acolo, pare-mi-se) - care a fost prin cu mitza moarta in singapore, a fost judecat si in cele din urma condamnat la moarte (pedeapsa standard in singapore pt trafic de droguri). eeeeeei, de vo saptamina daca nu ne bat la cap cu "valeleu, il spinzura!!!" la toate programele de stiri si in toate ziarele si toata media in general, ceva de speriat. cel mai interesant insa e ca mesajele de la populatie (cititori, ascultatori) sint TOATE la genul "da' ne mai lasati odata? ce ne tot bagati pe git atita, ce vreti sa ne fie mila de el? lui i-a fost mila de vietile pe care le-a distrus traficind droguri? a facut o crima, acuma sa plateasca pt ce-a facut si pace". si culmea e ca din puzderia de mesaje (toate pe acelasi ton) stimatii nostri jurnalisti citesc doar cite 1-2, se vede clar ca nimeni nu are nici cea mai mica simpatie pt acel individ, dar media tot pompeaza povestea, ca deh, e "news". reportaje speciale, corespondenti, tot tacimul. circoteca, ce sa mai.....
  •  01-20-2006, 10:46 AM 32013 in reply to 27117

nene laminat, dupa mai multe zile in care nu am avut timp nici sa respir, m-am decis sa iti scriu un ravas Smile [:)]Intr-una din zilele trecute cand nu aveam chef de nimic, dar aveam multa treaba, ma uitam la tv si am vazut un reportaj ( pe Travel Channel, credHuh? [:^)]) despre NZ.Cum mai uitam eu asa Geeked [8-|] Indifferent [:|], am vazut deodata o poza si Idea [I]Idea [I]Idea [I], ghici cine era in poza??? tu, adica, ma rog avatarul tau, mosuletul ala cu barba lunga.Angel [A]Si uite asa m-a pocnit dorul de tine Embarrassed [:$]Angel [A], ca nu  am mai citit postarile tale demult ...

[~reportajul ala era despre filmele care s-au facut in NZ, ex " The Last Samurai" si arata acolo ca, dupa ce s-au terminat Movie [~] au transformat satucul ala in atractie turistica Yes [Y], tare interesant.Ma gandeam oare de ce nu au facut romanasii nostrii acelasi lucru cand s-a filmat " Cold Mountain"?Huh? [:^)].Da stii ce nu am inteles? cine e mosuletul ala care il ai tu in avatar, caci am inteles ca are o semnificatie aparte.Parca e din Aukland?Huh? [:^)].Acum mi-am dat seama ce inseamna in dreptul avatarului tau AKLSmile [:)]

Ce ai spune daca ne-ai scrie tu aici ( dar in romaneste, ca m-am saturat de atata engleza) mai multe despre istoriile alea de la voi din tara aia tare indepartata unde e cald si bine Paradise [ip] de umbla tineretul descult.Hai, ca eu iau notite, la gura caloriferului Party!!! [<:o)]Smile [:)] Cheers 

www.sdphotoartgallery.com
  •  01-25-2006, 03:33 PM 32554 in reply to 32013

ai sa rizi matale coana priscila, dar aci, cum se face un film cum transforma zonele de filmare in atractii turistice. ca exemplu, dupa lord of the rings au ramas construite casutele celea pitice pe ferma unuia din insula de nord (cam pe la vreo 2 ore distanta de auckland) ei bine, fermierul nostru nu s-o apucat sa darime, o lasat balta oile si acuma sta la poarta si incaseaza bani de la turisti. deh, ferma lui nu mai e ferma, e "HOBBITON". na bazaconie. bine ca are clienti.

noi p-aci avem dureri la buzunar zilele astea ca de ieri tocmai s-a marit petrol si diesel cu 6 centi la pompa. in plus mai e vorba sa si mareasca taxele, sau sa introduca un fel de supra taxe pt vehiculele mari consumatoare - gas guzzelers cum le zice - 4x4, jeepuri etc. si se pare ca si ritmul economiei a inceput sa se mai incetineasca desi dolarelul nostru tot isi face de cap si nu mai scade.

•  02-16-2006, 05:42 PM 35121 in reply to 32554

ia sa vedem ce s-o mai intimplat in ultima vreme. Tokelau - una din coloniile nz - a votat la referendum sa ramina sub tutela nz. n-or vrut independenta. politia i-o luat la ancheta pe principalele partide (labor si national) pt ca or cheltuit in campanie mai multi bani decit li s-o dat voie. iaca na, mare stire, de parca "politician cinstit" nu mai e contradictie in termeniBig Smile [:D] dar ne-or tot inebunit de cap la stiri cu povestea asta.

de vo citeva saptamini n-am mai auzit nimica de rainbow warior, dar pe la craciun se tot impungeau in antarctic cu japonezii care vinau balene se ajunsese chiar la altercatii, ultima data s-or si ciocnit vapoarele. nu stim inca cine pe cine a lovit si daca a fost intentionat sau nu dar povestea a facut valuri citeva saptamini. astora le dau dreptate. adica atitea tari semneaza protocolul si investesc bani seriosi pt balene - pt ca sint endangered species si japonezii nu se pot lasa odata de obiceiul de-a mai minca carne de balenaNo [N]No [N] dar sa mai manince si pastravi ca n-o sa le stea in git. in fine, acuma e in mare voga turismul in tonga. se duc kiwiotii frumusel la tonganezi pt "swiming with whales" ca in apele din jurul tongai se culcusesc balenele in sezonul de imperechere si cind nasc puii. frumos, ecoturism, bravo lor.

telecomul incepe sa fure citeva scatoalce. parlamentarii se pare ca or sa schimbe legea telecomunicatiilor si n-or sa-i mai lase pe telecom sa detina monopol pe telecomunicatii pe land lines. asa ca ne putem astepta ca anul asta sa avem factura la telefon de aproape 8 ori mai ieftina datorita competitiei si viteza la internet sa se mareasca si ea de citeva ori pt ca telecomul va fi obligat sa permita accesul companiilor competitoare pe liniile sale.

•  04-07-2006, 06:41 PM 40651 in reply to 35121

iaca dolarul nostru o scazut in sfirsit. cam 50 centi pt un euro, in jur de 61 centi pt un dolar USA, vreo 80 si ceva pt un dolar australian. exporturile or s-o duca tare bine - lucru bun pt economia locala, atita doar ca produsele de import vor fi ceva mai scumpe. in cazul masinilor (aduse in masa din japonia) fie vor fi mai scumpe, fie vor fi la acelasi pret dar cu mileage mai mare.

in alta ordine de idei preturile la case au inceput deja sa scada - cine are de cumparat casa eu zic sa nu se grabeasca, sa mai astepte vreun an-2 si o sa gaseasca mult mai ieftin.

guvernul s-o apucat sa schimbe Immigration Act, la ora actuala tot mai dezbat ei in parlament ce si cum o sa se intimple. pina una-alta insa, immigration officers (mai ales cei de la granita) vor avea mai multa autoritate, se cam lasa la discretia lor sa refuze entry daca au suspiciuni fata de mr x sau y nu au nevoie de dovezi... si-asa sistemul era cam discretionar. no comment.

commonwealth games din melbourne s-au incheiat si "delegatia" nz s-o intors cam cu codita intre picioare ca n-au prea luatr medalii - pina si Jamaica s-a situat mai bine.

in rest, am cam intrat in iarna (ceea ce inseamna ca deja ne cam inghesuie ploile)

•  05-06-2006, 09:21 PM 43215 in reply to 40651

in noaptea de 4 mai la 3 noaptea, o avut loc un cutremur de 8 grade si ceva richter in ocean, pe linga Tonga si o fost lansat tsunami warning pt insulele din jur (fiji, samoa, rarotonga, vanuatu, niue, etc) si pt coasta de este a insulei de nord a nz. urma sa fie lovita cel mai puternic zina gisborne pe la 6.20 dimineata, isa 2 ore mai tirziu or recalculat ei si or cancelat alerta, cutremurul nu fusese decit de vreo 7 grade si ceva iar valul afferent urma sa aiba doar 30-40 de centimetri, deci fara forta destructive. ce e grav insa, e ca civil defence n-o functionat deloc, in loc sa trimita politie si pompieri si armata sa bata la usile oamenilor, sa-i