|
|
Sectele
Last post 02-28-2007, 12:31 PM by zexelica. 517 replies.
-
12-19-2005, 06:29 AM |
-
Diomet
-
-

-
Joined on 10-14-2005
-
Suceava+Bucuresti
-
Posts 259
-
Points 4,460
-
|
fodorf wrote:
Lupu' tot lup ramane. Sunt asa de putini intelectuali care se convertesc la ortodoxie incat numele lor tot este tot timpul reamintit. Mihai Oara, David Hudson si inca vreo doi. La mine in biserica sunt vreo 200 intelectuali convertiti de la ortodoxie in ultimii 10 ani, printre care ma includ si pe mine. Asa ca acuza asta nu tine; te rog sa nu o mai folosesti.
Putini si buni! Cum se face ca nu ii contrazice nimeni cand scot in evidenta ereziile la care luau parte? Asta mi se pare cel mai interesant!
Iar despre cei 200, permite-mi urmatorul raspuns: "...si marmota invelea ciocolata in staniol..." :)
Cea mai mare izbanda a diavolului a fost sa ii convinga pe oameni ca el nu exista
|
|
-
12-19-2005, 06:36 AM |
-
12-21-2005, 08:27 AM |
-
mihaiporubin
-
-
-
Joined on 08-26-2005
-
buftea
-
Posts 271
-
Points 2,190
-
|
pentru Lisabela: Un Craciun fericit si implinirea dorintelor frumoase!
mihaiporubin
mp1946ploiesti
|
|
-
12-21-2005, 03:41 PM |
-
FLORIANA
-
-
-
Joined on 12-02-2005
-
-
Posts 16
-
Points 335
-
|
CULTELE SAU SECTELE RELIGIOASE
Ce este un cult religios?
Un cult este un grup foarte manipulant, care se foloseste de membrii sai pentru pastrarea si cresterea sa ca organizatie, din punct de vedere al dominatiei morale. El poate dauna din punct de vedere psihologic, financiar sau fizic. Dicteaza în detaliu felul în care trebuie sa se poarte si sa gândeasca membrii. Are control asupra afectelor membrilor sai. Foloseste diferite tehnici (de regula subtile, niciodata formulate explicit) pentru a-l transforma pe noul venit într-un membru loial, obedient si supus.
Cultele pretind o anumita pozitie pentru ele sau pentru conducatorii lor, ceea ce le aseaza în opozitie cu societatea si /sau cu familia.
Cultele îsi ascund adevaratele scopuri si adevarata natura de membrii lor. Adopta atitudini fatarnice, propagandistice, pentru a câstiga noi membri.
Cultele au câteva caracteristici care le disting de alte grupuri mai putin manipulante. Cititi câteva din caracteristicile de mai jos si evaluati astfel grupul (cultul) care va intereseaza. Daca el întruneste multe din aceste caracteristici, as trebui sa aveti o atentie sporita:
Membrii sunt foarte zelosi si nu pun întrebari despre conducatori /fondatori.
Conducatorii hotarasc cum ar trebui membrii sa gândeasca, sa reactioneze sau sa simta în diferite situatii ale vietii. Membrii trebuie sa se conformeze orientarii oficiale privind întâlnirile, schimbarea slujbei, casatoria, etc. Exista reguli în privinta îmbracamintei, a educarii copiilor, a relatiilor sociale, etc.
Conducatorul grupului nu este subordonat nici unei alte autoritati. Membrii au tendinta sa rupa legaturile cu familia si cu prietenii. Renunta la telurile în viata si la activitatile de interes pe care la aveau înainte de a se alatura grupului.
Membrii sunt sfatuiti sau li se cere sa se întovaraseasca /împrieteneasca numai cu membri ai grupului.
Chestionarea, punerea la îndoiala, dezaprobarea sunt descurajate sau pedepsite într-o forma sau alta. Sunt folosite tehnici de diminuare a gândirii critice, în scopul suprimarii îndoielilor la dresa grupului sau a conducatorilor acestuia (cântari, vorbire în limbi, marturisi de vini personale, etc.).
Grupul este elitist, pretinzând ca detine în exclusivitate adevarul absolut sau ca are sarcina de a salva lumea; conducatorul(ii) este întotdeauna descris ca o persoana exceptionala, înzestrata.
Racolarea în culte
În general oamenii nu cauta astfel de culte. Cultele sunt cele care îi cauta pe oameni. Nu este nevoie sa fii deprimat sau dezamagit în dragoste sau de viata pentru a fi o potentiala tinta pentru un cult.
Oamenii sunt racolati de obicei din urmatoarele motive:
Nu cunosc ce este acel grup în realitate.
Adevarata fata a grupului nu este prezentata într-o maniera onesta.
Persoanei abordate nu i se prezinta care sunt cerintele grupului fata de membri.
Reprezentantul grupului se prezinta foarte sincer si amabil.
Reprezentantul grupului este un prieten sau un membru al familiei despre care stii ca nu te-ar amagi.
Gândirea de cult
Gândirea de cult (în interiorul cultului) consta în a împarti lumea în doua parti distincte: alb /negru, mântuit /nemântuit, bun /rau. În aceasta lume nu e loc de nuante de gri. Persoanele sau grupurile cu o astfel de mentalitate se considera automat în categoria "alb-mântuit-bun".
Pentru a-si explica problemele, gasesc tapi ispasitori. Gândirea cultica deseori genereaza extremism si intoleranta. Aceasta apare în special în momente de criza personala, sociala sau economica.
Tehnici de manipulare
Tehnicile de modificare a comportamentului pot fi extrem de eficace si pot conduce la dependenta de grup. Aceste tehnici se bazeaza pe doua mari principii:
Daca poti face pe cineva sa se poarte cum vrei tu, atunci o poti face sa creada ce vrei tu.
Schimbarile bruste, radicale de viata pot face o persoana vulnerabila, facând-o sa-si schimbe la fel de radical si brusc atitudinile si considerentele de viata. Un grup îsi poate întretine controlul asupra membrilor prin:
IZOLARE
Daca te izolezi de familie sau de societate, îti poti pierde simtul realitatii. De aici decurge un comportament nefiresc în societate, la serviciu, etc.
SUBSTITUENT DE VIATA SOCIALA
Daca din fire cauti compania sau tovarasia altora, vei ajunge sa lasi deoparte îndoielile sau reticenta pe care ai fi avut-o în mod normal la adresa grupului.
VINA
Învatatura despre mântuire a grupului accentueaza pacatele din viata ta trecuta.
TEAMA
Loialitatea si obedienta fata de normele si ideologia grupului sunt create si întretinute prin avertismente legate de grave repercusiuni spirituale sau fizice (pierderea mântuirii, îmbolnavire, etc.).
DRAGOSTE DEBORDANTA
Se creeaza o atmosfera de mare familie prin gesturi ca îmbratisari, sarutari, flatare, petrecerea timpului liber împreuna.
ELIMINAREA ORICAREI INTIMITATI
Daca individul nu petrece timp de unul singur, îsi va pierde capacitatea de a fi obiectiv si de a avea o imagine corecta asupra lucrurilor.
OBOSEALA /OCUPARE
Primesti permanent din partea grupului subiecte care sa-ti ocupe mintea, luându-ti posibilitatea si timpul de a rationa si analiza critic situatia.
Aceste pareri, impartasite si de mine, ii apartin de fapt fratelui Bogdan M.,
http://www.odaia.go.ro/personala.html
ratacit prin secte , si intors la Ortodoxie... intoarcere primita de Dumnezeu intocmai ca si cea a parintelui al carui fiul risipitor se intoarce... va intreb pe voi, frati fosti ortodocsi de pe acest forum (cati ...90...95%)...oare ati cunoscut si ati trait cu adevarat Ortodoxia, inainte de a va lepada de ea ?.... parerea mea este ca nu, pentruca daca ati fi trait in si cu ea, nu ati fi lasat-o niciodata...
Va doresc ca NASTEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS , SA VA FIE DE FOLOS! Amin
|
|
-
12-22-2005, 05:24 AM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Buna, Floriana. E o prezentare buna si corecta. Un astfel de cult este periculos. Cu totul altfel sta situatia in cazul confesiunilor neoprotestante.
Legat de intrebarea ta finala. Eu cred ca daca cunosti si traiesti cu adevarat ortodoxia, vei ramane alipit de ea ca metoda de ajungere la mantuire. Problema este ca in ROmania mai putin de 1% au o astfel de cunoastere si traire. Nu doar la nivel intelectual, ci si de traire profunda, isihastica.
Eu unul recunosc ca nu am trait cu adevarat ortodoxia, desi probabil cunoasteam si faceam mai multe lucruri decat multi altii in domeniul religios. In momentul in care a trebuit sa iau o decizie cu privire la apartenenta la o confesiune, am luat in considerare mai multi factori. Si acum consider decizia mea ca fiind corecta. Acum cred ca cunosc si traiesc ortodoxia chiar mai bine ca inainte. Un preot prieten mi-a spus ca sunt ortodox in gandire. Imprumut multe lucruri din ortodoxie, printre care seriozitatea in relatia cu Dumnezeu, inchinarea interioara etc.
Sarbatori fericite.
|
|
-
12-25-2005, 03:00 PM |
-
apostolu
-
-

-
Joined on 11-30-2005
-
-
Posts 23
-
Points 465
-
|
Dragul meu,
Nici eu si nici altcineva nu iti poate interzice sa crezi exact ce vrei tu.
Este posibil sa mai fi existat la Ierihon un oarece satulet. Dar niciodata cucerirea unui satulet nu a fost pomenita in cronica unei campanii. :)
Tot ce s-a intamplat este doar o simpla bulibaseala istorica.
Cum o sa se intample peste 2000 de ani cu St. cel Mare si Ceausescu. Primul o sa fie mentionat pt. a construit Canalul Dunare-Marea Neagra si al doilea pt. ca a purtat 47 de razboaie si a fost mare curvar. :)
Si ca sa fim in tema, data nasterii Domnului, de Craciun, a fost stabilita de Constantin, taman in locul sarbatorilor Saturnaliilor. Fapt care insa nu ma impiedica sa iti urez un Craciun Fericit atat tie cat si celorlalti membrii crestini ai listei, care printre altele fie spus vad ca nu prea s-au omorat cu urarile. :)
Si pentru ca urmeaza, va urez la toti si un An Nou Fericit in 2001 pentru ca suntem din pacate, cu calendarul, cu 5 ani inainte !
"Steaua", adica cometa, a aparut in Aprilie, anul 5 e.n. Adica atunci cand s-a nascut cu adevara Isus !
Adauga ca in Aprilie sarbatorim Inaltarea adica Moartea in locul Nasterii ca sa vezi la ce bulibaseala duce interesul personal in "scrierea religiei" :(
In rest nu pot decat sa va atrag atentia asupra marei diferente intre a fi orb si a fi orbit.
Oricum daca nu apucati a doua Venire, e in regula. Altfel ar fi penibil sa va traga Isus de maneca si sa va spuna: "Neica, s-a intamplat altfel !" :)
|
|
-
12-25-2005, 04:44 PM |
-
s.ioanas
-
-
-
Joined on 10-21-2005
-
-
Posts 176
-
Points 2,960
-
|
apostolu wrote:Dragul meu,
Nici eu si nici altcineva nu iti poate interzice sa crezi exact ce vrei tu.
Este posibil sa mai fi existat la Ierihon un oarece satulet. Dar niciodata cucerirea unui satulet nu a fost pomenita in cronica unei campanii. :) Tot ce s-a intamplat este doar o simpla bulibaseala istorica. Cum o sa se intample peste 2000 de ani cu St. cel Mare si Ceausescu. Primul o sa fie mentionat pt. a construit Canalul Dunare-Marea Neagra si al doilea pt. ca a purtat 47 de razboaie si a fost mare curvar. :)
Si ca sa fim in tema, data nasterii Domnului, de Craciun, a fost stabilita de Constantin, taman in locul sarbatorilor Saturnaliilor. Fapt care insa nu ma impiedica sa iti urez un Craciun Fericit atat tie cat si celorlalti membrii crestini ai listei, care printre altele fie spus vad ca nu prea s-au omorat cu urarile. :)
Si pentru ca urmeaza, va urez la toti si un An Nou Fericit in 2001 pentru ca suntem din pacate, cu calendarul, cu 5 ani inainte ! "Steaua", adica cometa, a aparut in Aprilie, anul 5 e.n. Adica atunci cand s-a nascut cu adevara Isus ! Adauga ca in Aprilie sarbatorim Inaltarea adica Moartea in locul Nasterii ca sa vezi la ce bulibaseala duce interesul personal in "scrierea religiei" :(
In rest nu pot decat sa va atrag atentia asupra marei diferente intre a fi orb si a fi orbit. Oricum daca nu apucati a doua Venire, e in regula. Altfel ar fi penibil sa va traga Isus de maneca si sa va spuna: "Neica, s-a intamplat altfel !" :)
IN PRIVINTA UNOR DATE ISTORICE AI PERFECTA DREPTATE,DEASEMENEA IN PRIVINTA CRACIUNULUI.Oricum Isus nu s-a nascut iarna.
In privinta Scripturii insa iti spun ca gresesti! Scriptura este inspirata de Duhul Sfant si este Cuvantul lui Dumnezeu. Dumnezeu este vesnic asa ca sigur nu incurca datele!
Un Craciun Fericit si tie!
|
|
-
12-29-2005, 09:29 AM |
-
apostolu
-
-

-
Joined on 11-30-2005
-
-
Posts 23
-
Points 465
-
|
"IN PRIVINTA UNOR DATE ISTORICE AI PERFECTA DREPTATE,DEASEMENEA IN PRIVINTA CRACIUNULUI.Oricum Isus nu s-a nascut iarna.
In privinta Scripturii insa iti spun ca gresesti! Scriptura este inspirata de Duhul Sfant si este Cuvantul lui Dumnezeu. Dumnezeu este vesnic asa ca sigur nu incurca datele!"
Scuza-ma dar nu intelg.
Esti de acord ca este posibil ca Ierihonul sa nu fi cazut "cand au cantat trambitle", ca Isus nu s-a nascut de Craciun, si ca in mod cert mai putem insira o multime de nepotriviri intre istoria reala si cea povestita in Biblie, dar o iei de buna pe ultima !
Daca nu ai inteles, mai repet o data, :), nu contest Spiritul Bibliei, ci faptul ca oamenii au deformat realitatea ! Si ca au adaugat la Ea ce le-a convenit si au scos ce nu le-a convenit. Si in special ca au facut acest lucru ca sa obtina putere.
De aici si permanenta "spargere" a Bisericii lui Hristos in ultimii 2000 de ani.
Nu uita ca la numai cateva sute de ani de la Inaltare, dorinta de a fi "capo dei tutti capi" (scuze pt. ortografie) ii facea pe papi si pe episcopi sa se excomunice intre ei ! Nu uita ca insasi Roma a recunoscut contrafacerea unor documente necesare ca sa isi asigure Primatul !
Si nu uita ca politica a trecut, pe tot parcursul istoriei, si la Vatican si aiurea, in fata Credintei.
"Institutia" si-a pierdut de mult scopul initial !
Pusi in fata "gugumaniilor" din Biblie, si a "inventiilor" dogmatice care au fragmentat Biserica, singura posibilitate de a regasi Credinta este prin Stiinta.
Numai descoperind si prezentand Adevarul istoric/stiintific despre Isus si ce s-a intamplat atunci vom putea sa REINTELEGEM ! Si sa Credem cu adevarat.
De exemplu: Isus nu ar fi cu nimic mai "mic" daca s-ar dovedi ca era tot atat de uman ca si noi. Documentarea stiintifica a casatoriei cu Maria Magdalena si copiii aferenti, nu i-ar lua cununa ci din contra ! Ne-ar arata drumul !
Drumul catre a devenii cu totii "Fii" lui Dumnezeu !
La multi ani !
|
|
-
12-29-2005, 04:59 PM |
-
s.ioanas
-
-
-
Joined on 10-21-2005
-
-
Posts 176
-
Points 2,960
-
|
apostolu wrote:"IN PRIVINTA UNOR DATE ISTORICE AI PERFECTA DREPTATE,DEASEMENEA IN PRIVINTA CRACIUNULUI.Oricum Isus nu s-a nascut iarna. In privinta Scripturii insa iti spun ca gresesti! Scriptura este inspirata de Duhul Sfant si este Cuvantul lui Dumnezeu. Dumnezeu este vesnic asa ca sigur nu incurca datele!"
Scuza-ma dar nu intelg.
Esti de acord ca este posibil ca Ierihonul sa nu fi cazut "cand au cantat trambitle", ca Isus nu s-a nascut de Craciun, si ca in mod cert mai putem insira o multime de nepotriviri intre istoria reala si cea povestita in Biblie, dar o iei de buna pe ultima !
Daca nu ai inteles, mai repet o data, :), nu contest Spiritul Bibliei, ci faptul ca oamenii au deformat realitatea ! Si ca au adaugat la Ea ce le-a convenit si au scos ce nu le-a convenit. Si in special ca au facut acest lucru ca sa obtina putere. De aici si permanenta "spargere" a Bisericii lui Hristos in ultimii 2000 de ani.
Nu uita ca la numai cateva sute de ani de la Inaltare, dorinta de a fi "capo dei tutti capi" (scuze pt. ortografie) ii facea pe papi si pe episcopi sa se excomunice intre ei ! Nu uita ca insasi Roma a recunoscut contrafacerea unor documente necesare ca sa isi asigure Primatul ! Si nu uita ca politica a trecut, pe tot parcursul istoriei, si la Vatican si aiurea, in fata Credintei. "Institutia" si-a pierdut de mult scopul initial ! Pusi in fata "gugumaniilor" din Biblie, si a "inventiilor" dogmatice care au fragmentat Biserica, singura posibilitate de a regasi Credinta este prin Stiinta. Numai descoperind si prezentand Adevarul istoric/stiintific despre Isus si ce s-a intamplat atunci vom putea sa REINTELEGEM ! Si sa Credem cu adevarat. De exemplu: Isus nu ar fi cu nimic mai "mic" daca s-ar dovedi ca era tot atat de uman ca si noi. Documentarea stiintifica a casatoriei cu Maria Magdalena si copiii aferenti, nu i-ar lua cununa ci din contra ! Ne-ar arata drumul ! Drumul catre a devenii cu totii "Fii" lui Dumnezeu !
La multi ani !
Nu am spus ca Ierihonul sa nu fi cazut "cand au cantat trambitle".Dimpotriva asa a fost,cum scrie Biblia.
De ce nu esti deacord si cu ideea ca oamenii au gresit si ca Biblia este adevarata in tot ce spune?
In datele trasate de oameni in legatura cu Craciunul sunt greseli facurte de oameni.Asta nu ma impiedica sa sarbatoresc Nasterea Mantuitorului!
Cat priveste infailibilitatea Bibliei,da-mi voie s-o cred din plkin.Cat priveste infailibilitatea papala sau a unor religii da-mi voie sa ma indoiesc din plin.
Manuscrisele de la Marea Moarta arata ca nu a schimbat nimeni nimic din Scriptura .Scriptura a ramas in picioare,in schimb oamenii au pus-o deoparte si si-au facut viata lor.
Vad ca esti inteligent si sincer in cautarea ta ,iti propun sa citesti Scriptura ,mai ales te indemn sa incepi cu Noul Testament.Roaga-te si Dumnezeu sigur iti va descoperi caracterul Sau! Cu acesta ocazie vei vedea ca ce cred unele Biserici este contrar Scripturii!
|
|
-
12-30-2005, 08:02 AM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Pt apostolu'.
In ce priveste Ierihonul, nu ai dreptate.
In ce priveste data Craciunului, in cea mai mare parte ai dreptate. Biblia nu vorbeste despre o anumita data cand s-a nascut Cristos. Eu sunt sigur ca nu s-a nascut in 25 decembrie. Dar nu vad cum asta ar diminua din veridicitatea Bibliei, pentru ca pur si simplu ea nu anunta o data.
In ce priveste anul 2001 sau 2005, se recunoaste greseala pe care un calugar catolic a facut-o cand a stabilit anul nasterii Mantuitorului. Dar nu pe baza unor stele, ci pe baza analizei, printre altele, a vietii lui Irod. Irod cel Mare a murit in 4 i.H., deci Isus trebuia sa se nasca inainte de aceasta data. In general se accepta acum intre teologi ca data a nasterii anul 4-6 i.H. Dar, din nou, asta nu are de a face cu ceea ce spune Bilbia. Biblia ramane 100% adevar, indiferent cand s-a nascut Isus.
Cat despre moartea si inaltarea Domnului, aici e mult mai usor. El a murit de Pastele evreiesc, sarbatorit de ei pe 15 Nissan (nissan e o luna de primavara, la noi martie/aprilie). Din diferite cauze s-a ales sa se sarbatoreasca Pastele asa cum este acum.
Biblia ramane in picioare, oricat de mult ar dori unii sa o denigreze. Multumim lui Dumnezeu pentru Cuvantul Lui care ne da lumina si ne arata calea spre mantuire.
An nou binecuvantat la toti forumistii.
|
|
-
01-07-2006, 07:37 AM |
-
mihaiporubin
-
-
-
Joined on 08-26-2005
-
buftea
-
Posts 271
-
Points 2,190
-
|
Pusi in fata "gugumaniilor" din Biblie, si a "inventiilor" dogmatice care au fragmentat Biserica, singura posibilitate de a regasi Credinta este prin Stiinta. Numai descoperind si prezentand Adevarul istoric/stiintific despre Isus si ce s-a intamplat atunci vom putea sa REINTELEGEM ! Si sa Credem cu adevarat. De exemplu: Isus nu ar fi cu nimic mai "mic" daca s-ar dovedi ca era tot atat de uman ca si noi. Documentarea stiintifica a casatoriei cu Maria Magdalena si copiii aferenti, nu i-ar lua cununa ci din contra ! Ne-ar arata drumul ! Drumul catre a devenii cu totii "Fii" lui Dumnezeu !
DACA EVA NU AR FI CEDAT ISPITEI,OARE CUM AM MAI FI AVUT NOI PARTE DE ACESTE "REVELATII"
cred ca erau imposibile,si ce bine era...
mp1946ploiesti
|
|
-
01-07-2006, 09:16 PM |
-
Euclid
-
-

-
Joined on 06-03-2005
-
-
Posts 705
-
Points 8,105
-
|
Mihai, La multi ani! OK, nu m-am prins care e poanta bancului.
A point is that which has no part.
|
|
-
01-08-2006, 08:37 PM |
-
s.ioanas
-
-
-
Joined on 10-21-2005
-
-
Posts 176
-
Points 2,960
-
|
Pusi in fata "gugumaniilor" din Biblie, si a "inventiilor" dogmatice care au fragmentat Biserica, singura posibilitate de a regasi Credinta este prin Stiinta. Numai descoperind si prezentand Adevarul istoric/stiintific despre Isus si ce s-a intamplat atunci vom putea sa REINTELEGEM ! Si sa Credem cu adevarat. De exemplu: Isus nu ar fi cu nimic mai "mic" daca s-ar dovedi ca era tot atat de uman ca si noi. Documentarea stiintifica a casatoriei cu Maria Magdalena si copiii aferenti, nu i-ar lua cununa ci din contra ! Ne-ar arata drumul ! Drumul catre a devenii cu totii "Fii" lui Dumnezeu !
DACA EVA NU AR FI CEDAT ISPITEI,OARE CUM AM MAI FI AVUT NOI PARTE DE ACESTE "REVELATII"
cred ca erau imposibile,si ce bine era...
Din pacate stiinta ne ajuta sa intelegem si mai mult ca Biblia este adevarata . Descoperirile stiintei din ultimele decenii scot in evidenta existenta unui Creator in spatele acestui univers.Pe de alta parte Scriptura se implineste cu fiecare zi din viata noastra.
Biblia nu contine "gogomanii", ci dimpotriva contine adevaruri spirituale si prorocii, care ne demonstreaza atotputernicia lui Dumnezeu si atotcontrolul lui peste rasa umana. Necredinta ta in Scriptura te face confuz si te aduce in asteptarea unei "fete morgana" care sa-ti satisfaca falsele idei din mintea ta!
|
|
-
01-09-2006, 03:52 AM |
-
Euclid
-
-

-
Joined on 06-03-2005
-
-
Posts 705
-
Points 8,105
-
|
Ioanas, La multi ani! Un an binecuvantat iti doresc. Sory dar trebuie sa te iau la refec. Matale ca vasnic aparator al Bibliei trebuie sa fi foarte atent ce scrii, mai ales pe internet, pentru ca risti sa discreditezi toata hardughia oferind oponentilor paie de scos din ochi: In primul rand, cum adica "din pacate"? Sa inteleg ca iti pare rau ca stiinta contribuie la confirmarea sfintei Scripturi? "Descoperirile din ultimele decenii" nu scot in evidenta absolut nimic pana nu dai un exeplu ![Smile [:)]](/emoticons/emotion-1.gif) "Biblia nu contine gogomanii" ha ha! nu ma face sa dau exemple... Dar asa ca sa te incit: insa conceptul de "proroc", "prorocire" este IMPOTRIVA dorintei lui Dumnezeu, si, am sa te rog chiar pe tine sa dai citatele din Biblie care interzic clar practicarea prorocirilor. Cum poti matale, care fluturi de zor valorile crestine sa jignesti o persoana cu: "Necredinta ta in Scriptura te face confuz si te aduce in asteptarea unei "fete morgana" care sa-ti satisfaca falsele idei din mintea ta!" Am sa imi permit sa raspund eu la fraza de mai sus: Cine zice, ala e!
A point is that which has no part.
|
|
-
02-17-2006, 09:19 PM |
-
kutezatoru
-
-

-
Joined on 02-18-2006
-
cluj-napoca
-
Posts 28
-
Points 0
-
|
pentru ioanas, diomet, fodorf, euclid, bonepaula
dragii mei,
Ma bucur, iar apoi ma intristez sa fiu aici. Ma bucur pentru ca cred ca pot aduce un plus de obictivism in beneficiul tuturor, avand in vedere ca mi-am pierdut toata noaptea asta citind 314 mesaje. Ma intristez ca uitam ca vorbele induplecatoare nu duc nicaieri.
va citesc de o noapte si parca va cunosc de o viata. ciudata experienta. nici nu imi amintesc cum am ajuns aici, sincer..
Dar, cu respect, in umilinta si cu consideratie continui astfel:
1. dragii mei, voi cei care pretindeti ca stiti cine e Dumnezeu si cum se ajunge la El, permiteti-mi sa va spun cu deosebit respect ca ati fost neveghetori pentru o clipa si v-ati lasat tarati in noroiul demonic al ironiilor si batjocurilor. Asta am observat citind 314 mesaje. Repetati exercitiul meu daca credeti ca nu sunt obiectiv. :) Putem pune insa umarul sa reparam totul! Daca imi permiteti sa ma alatur. Va place rugaciunea?
2. dar tie iti place rugaciunea diomet? dar postul? iti sunt prieten, si vreau sa iti fiu frate! nu sunt un lup. nu te pandesc! nu te vreau convertit la vreo "haita"-oricare ar fi ea. Daca iti place rugaciunea si postul (sunt convins ca asa e), iti propun un experiment sfant. Daca esti interesat de detalii, te rog mult, da un semn.
3. draga bonepaula. intaresc cuvintele lui diomet: cauta tu insuti! De asemenea, intaresc cuvintele unui alt participant (nu mai stiu cine..) "Dumnezeu se cauta cu inima" nu cu mintea.
Nu ca mintea trebuie trimisa la plimbare...NU NU!! Ci mai cu seama ca Dumnezeu se descopera in primul rand inimii tale. Trece dincolo de minte. E ceva supranatural. Sa nu iti fie teama de acest cuvant, cata vreme este de la Dumnezeul tau!
Uite cateva "vitamine spirituale" care ma rog (la propriu) sa iti fie de folos.
Jeremiah 29:13 Şi Mă veţi căuta şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima voastră.
Luke 11:9 Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. 10 Că oricine cere ia; şi cel ce caută găseşte, şi celui ce bate i se va deschide.
John 16:13 Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi şi cele viitoare vă va vesti. 14 Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua şi vă va vesti. 15 Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia şi vă vesteşte vouă.
23 Şi în ziua aceea nu Mă veţi întreba nimic. Adevărat, adevărat zic vouă: Orice veţi cere de la Tatăl în numele Meu El vă va da. 24 Până acum n-aţi cerut nimic în numele Meu; cereţi şi veţi primi, ca bucuria voastră să fie deplină. source: biblia ortodoxa
M-as bucura sa retii un sfat binevoitor si bine cantarit: nimeni nu il poate gasi pe Dumnezeu in locul tau, bonepaula! ![Smile [:)]](/emoticons/emotion-1.gif)
Daca crezi ca te poate ajuta, iti pot relata experienta mea. Just ask!
4. cat despre confesiuni/secte/religii nationale = 0 (desi fac parte din una). Stiu insa in inima mea ca nu ea mi-a adus mantuirea. Isus e singura cale: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata; nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine".
Pot sa imi fac cu bucurie cruce, stiind ca il onorez pe Dumnezeu adanc in inima mea.
Pot sa ridic mainile si vocea si sa stiu il ador pe Dumnezeu in inima mea.
Pot sa dansez, avand o bucurie sfanta izvorata din Dumnezeu.
Va puteti bucura cu adevarat in Dumnezeul vostru? O bucurie implinitoare? Atunci El e! L-ati gasit! Haideti sa ne bucuram toti in Domnul!
Tata, te rog iarta-ne nepriceperea, si limitarile, incapatanarea si egoismul... Iarta-ne si du-ne in prezenta Ta. In Numele scump al Domnului Isus ma rog. AMIN
ps. data viitoare promit sa fiu mai scurt.
Omul n-a fost facut sa comunice prin tastaturi.
|
|
-
02-18-2006, 11:47 AM |
-
Atalia
-
-
-
Joined on 02-18-2006
-
-
Posts 25
-
Points 0
-
|
Re: pentru ioanas, diomet, fodorf, euclid, bonepaula
Fratilor,
V-am urmarit si eu de ceva vrema fara sa ma alatur discutiilor, dar acum, dupa mesajul lui Kutezatorul, parca simt ca incepe un nou capitol in discutii si si ma vad datoare sa intervin si eu...
Cred ca tonul tau kutezatorule nu e mai putin bland decat al celor pe care ii critici, parca in mod inconstient ai fost influentat si asta se vede din randurile pe care le-ai scris... Cu toate acestea nu vad nimic rau in confruntarea parerilor si ideilor, iar chestia cu "noroiul demonic" e cam dura si posibil neadevarat, decat in masura in care ai un dar al <descoperirii duhurilor>... Cat despre umilinta de care faci caz, cam greu de crezut ca o ai, de vreme ce te consideri un "mantuitor" al discutiilor alunecate pe o directie gresita... Hai sa nu mai face caz de umilinta, ca de obicei cine face caz de ea nu o are ....
As mai putea continua sa ma refer la mesaj, dar nu cred ca ma priveste deoarece este adresat in mod individual celor deja consacrati in forum.
Ce mi s-a parut iarasi interesant in mesaj e ca spuneai ca te rogi la propriu!?! Te poti ruga si la figurat?!?
Iar cand spui ca sursa e biblia ortodoxa oare nu vrei sa te bagi pe sub pielea altora care nu cred ca tine? Ce sunt mai multe biblii? Nu e doar una? Un singur adevar?
Vezi, iarasi ai sapat groapa si ai cazut singur in ea, cand spui ca religii, confesiunile sunt = 0.... |Inseamna ca si cei care sunt in ele sunt = 0. Indiferent ce confesiune avem e identitatea noastra, pentru ca daca am trai fara identitate oricare ar fi ea, ar insemna ca sistemul de valori pe care avem, de fapt sunt non-valori, atata vreme cat suntem gata oricand si poate prea usor sa renuntam la ele...Frate, verificati identitatea si nu incerca sa placi tuturor, ca vei fi dezamagit, pentru ca atunci nimanui nu-i va place de tine... si ideile tale...
In sfarsit ai un moment de sinceritate si umilinta in rugaciunea de incheiere!!!
Aleluia, Atalia
|
|
-
02-18-2006, 04:36 PM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Atalia si kutezatorule, bine ati venit la discutii. Sunt impresionat ca ati luat atata timp sa cititi toate mesajele. Sper sa fi fost o lectura folositoare mintii si inimii.
Chiar daca ne-am si aprins din cand in cand, eu sper ca am putut in general sa ne tratam cu respect (parca as enumera o exceptie, dar mai bine nu). Si cand ma gandesc la isteria fundamentalistilor islamici, imi vine sa trec cu mai multa usurinta peste diferentele dintre noi.
Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa ne zidim sufleteste unul pe altul.
|
|
-
02-18-2006, 05:55 PM |
-
kutezatoru
-
-

-
Joined on 02-18-2006
-
cluj-napoca
-
Posts 28
-
Points 0
-
|
Atalia,
sincer. Ma tem ca e alta panorama la celalalt capat al firului perceptiv. Ma tem ca eu spun una si se aude alta, (iar acum, cand o spun eu, imi dau seama ca e f. posibil ca fiecare din noi sa fi fost "auziti" gresit, devenind astfel tintele unor perceptii gresite); ca poate intr-adevar, am devenit si eu Jucator pentru ca doream sa fiu Arbitru si ca nu m-am situat cu nimic mai sus, asa cum ai constatat si tu..
"1.Cred ca tonul tau kutezatorule nu e mai putin bland decat al celor pe care ii critici, parca in mod inconstient ai fost influentat si asta se vede din randurile pe care le-ai scris... Cu toate acestea 2.nu vad nimic rau in confruntarea parerilor si ideilor, iar chestia cu 3."noroiul demonic" e cam dura si posibil neadevarat, decat in masura in care ai un dar al <descoperirii duhurilor>... Cat despre umilinta de care faci caz, cam greu de crezut ca o ai, de vreme ce 4. te consideri un "mantuitor" al discutiilor alunecate pe o directie gresita... Hai sa nu mai face caz de umilinta, ca de obicei cine face caz de ea nu o are"....
[...]
5.Te poti ruga si la figurat?!?
6. biblia ortodoxa oare nu vrei sa te bagi pe sub pielea altora care nu cred ca tine? Ce sunt mai multe biblii? Nu e doar una? Un singur adevar?
7. cand spui ca religii, confesiunile sunt = 0.... |Inseamna ca si cei care sunt in ele sunt = 0.
Comentarii:
1. mi s-a confirmat inca odata ca literele sunt reci, ca intampin reale dificultati in a exprima reflectia fidela a unor trairi si simtiri simple. iti marturisesc ca straduinta mea era sincera si bine intentionata iar asta v-o spun INTAI celor ce ati fost vizati. Accept cenzura, Atalia.
2. eu am vazut ceva rau. ura! multa ura din unele parti.. M-a intristat faptul ca discutand despre Dumnezeu, s-a ajuns la ironii rautacioase, culminand prin vadite insulte personale. m-a durut, daca poate cineva sa creada. (fug de patetism cand spun asta)
3. Nu ma feresc de ce am spus aici Atalia. Acestea sunt noroi demonic. nu sunt roada Duhului Sfant, esti de acord Atalia? Dar oare nu le cadem noi prada uneori? Nu am spus-o ca unul ce as fi imun. Mai cu seama ca unul caruia, in acel moment i se parea ca ar avea un plus de obiectivitate asupra situatiei. Dialogurile devenisera tensionate, degenerasera intr-un schimb de alice virtuale cu tinte precise. Imi doresc insa sa fi gasit cuvinte ce sa nu fie percepute ca fiind malitioase. Imi doresc sa te pot convinge ca am o reala si CURATA preocupare pt aceasta situatie. Reusita e incerta.
4. Draga Atalia, nu un mantuitor, doar daca mantuitor poate insemna Obiectiv. Nu imi asum nici o alta calitate in aceasta situatie decat aceea de a fi avut un plus de obiectivitate, neimplicat fiind in disputa. Te rog da-mi de stire daca am esuat din nou sa ma fac inteles. Multumesc.
5. eu cunosc o expresie: "o sa ma rog pentru tine". O urasc. De cele mai multe ori inseamna "nu am nimic de zis dar suna asa de bine incat o zic". Crede-ma Atalia, stiu ce spun, am folosit-o eu! Multa vreme am rostit-o fara o preocupare adevarata pentru o anumita situatie.
M-am invatat minte insa. I mean what i say and I say what I mean.
Si-apoi, ma insel daca spun ca o expresie ca "ma rog ca Dumnezeu sa iti dea sanatate" nu e nimic mai mult decat o expresie la momentul vorbirii, fara a implica vreo actiune rugativa ulterioara. E un fel de-a spune.. (zice romanul)
6. Daca vreau sa ma bag sub pielea altora? Raspunsul e DA, Atalia! Imi doresc sa ma pot raporta corect si "adaptat" la fiecare persoana. Sper ca nu m-am transformat in cameleon in ochii tai, Atalia. Sa explic: urmaresc sa creez un teren comun de unde sa pot pasi alaturi de cineva intr-o discutie. Am si un mentor in aceasta chestiune: apostolul Pavel. Sunt convins ca deja stii unde tintesc. . Ai dreptate, adevarul e unul singur! Insa, din ratiuni de comfort (moral?), mergem la picnic si preferam pachetul din bucataria noastra. Adevarul, Atalia e unul, Bibliile se diversifica intr-o paleta larga de traduceri. Nu discut acum ereziile unora din ele.
7. Imi pare rau ca ecoul spuselor mele te-a facut sa intelegi asta. Mea culpa probabil. Precizari edificatoare: prin ceea ce am spus intelg ca Isus cand a s-a ridicat la Tatal, nu a lasat religii. El a lasat o Biserica, numita de apostolul Pavel Trupul Lui Hristos, iar cei ce il compuneau reprezentau madulare in acest Trup sfant. Acum urmareste-ma te rog putin.
Daca credinciosii alcatuiesc trupul lui Christos sau Biserica Lui Christos, vor fi ei toti parte dintr-un anumit cult? Vor fi numai ortodocsi, numai baptisti, numai catolici, numai penticostali, sau... sau....? Cum as putea vreodata crede ca oamenii sunt 0 (zero)? Pentru OAMENI a murit Isus! De dragostea mea agape, imi va fi extrem de greu sa te conving aici Talia, si nu astept sa reusesc.
Ma resemnez. Omul n-a fost facut sa comunice prin tastaturi. Daca ar fi fost asa, probabil ca m-as fi nascut cu una in brate.
O constatare personala: comunicarea eficienta e viciata de impersonalitatea relatiilor virtuale.
Multumesc ca m-ai provocat la aceasta meditatie, Talia. Mi-ai fost un adevarat sprijin.
p.s. nu e ironic faptul ca din Arbitru ai ajuns si tu Colega de echipa?
Ce-o sa te faci cu noi, Tata? Cum o sa ne scoti din joc?
|
|
-
02-18-2006, 06:08 PM |
-
kutezatoru
-
-

-
Joined on 02-18-2006
-
cluj-napoca
-
Posts 28
-
Points 0
-
|
multumesc de intampinare fodorf. poti sa citesti si tu mesajul adresat Ataliei. Poate fi edificator.
tu crezi ca am putea ajunge undeva de aici? adica un rezultat palpabil? cred ca suntem victime. eu ma simt. "Agresorul" m-a dejucat. Am reusit sa suscit sentimente negative si am pierdut meciul din start. si abia am intrat. asta imi spune ceva despre mine si despre noi.
i'll sleep on it.
noapte buna fratii mei.
|
|
-
02-19-2006, 08:38 AM |
|
|