Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

australia intre mit si realitate

Last post 04-14-2008, 08:41 PM by Euclid. 3 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  04-07-2008, 08:55 AM 71945

australia intre mit si realitate

salutari!

de cateva zile am inceput sa intru pe diverse site-uri legate de emigrari, pentru a-mi evalua sansele reale de a fi vreodata un emigrant care se descurca ok aiurea. toate bune si frumoase, probabil ca orice roman am intrat pe cele referitoare la canada, care, se stie, are o reputatie buna, tara de imigranti, brate deschise, bla bla. toata lumea parea zambitoare, pana cand am gasit postul unuia care m-a cam dat peste cap. zicea tipul ca nu e chiar roza situatia si ii cam injura pe romanii de acolo ca nu vor sa spuna adevarul, care dupa parerea lui e destul de diferit de povestile rozalii care circula prin romania. mai exact: poti sa ai studii superioare, nu te angajeaza nimeni fara "canadian experience", in prima luna cand ajungi iti cauti locuinta, a doua incepi sa depui cv-uri, la care nu raspunde nimeni, a treia deja se termina banii, in a patra esti disperat si accepti tot felul de joburi ingrate (compactor de gunoi, hamal de mobila, in cel mai bun caz sofer de taxi etc). zicea ca toata lumea de acasa crede ca acolo nu sunt pile, nepotisme si alte "balcanisme", dar de fapt situatia e exact invers, nu te poti angaja intr-un job decent fara networking (recomandari), care la urma urmei se rezuma la pile si nepotisme. singurul mod in care poti sa faci rost de recomandari daca nu cunosti pe nimeni in vreo firma, il reprezinta munca voluntara, care e ultimul lucru la care te gandesti atunci cand nu mai ai nici un ban si esti disperat. asigurare medicala nu ai in primele 3 luni, stomatologica nici atat etc etc. tipul , care era la randul lui imigrant, plecase din tara ca inginer in telecomunicatii, zicea ca a patit la fel si toti imigrantii pe care ii stie el ori au recunoscut ca au trecut la un moment dat prin asa ceva, ori nu vor sa vorbeasca despre primii 1-3 ani petrecuti in canada.

bineinteles ca am mai cautat pe net informatii in sensul asta si am gasit mai multe site-uri care tratau exact prolema imigrantilor super calificati care muncesc ca vanzatori, oameni de serviciu etc, cu interviuri si tot tacamul. cea mai "tare" a fost poza unui tip din india care avea pe legitimatia de sofer de taxi "DR Cutarescu, PhD".

deci...

revenind la oile noastre, adica la oile voastre mai bine zis, ce parere aveti de situatia unui imigrant in australia? unul care stie bine engleza, unul care a terminat o facultate, dar care are o suma limitata la dispozitie la inceput si care nu cunoaste nimic despre felul cum "merg lucrurile" acolo. fara inflorituri si dulcegarii, ca de asta se ocupa destul cei din romania. doar adevarul.

multumesc

•  04-11-2008, 03:32 AM 72091 in reply to 71945

Re: australia intre mit si realitate

Gab,

Ceea ce faci tu este foarte bine si ar trebui sa o faca oricine vrea sa emigreze: sa spulbere preconceptiile si visurile si sa se intereseze despre realitatea obiectiva din tara respectiva.

Dintr-un anumit punct de vedere cred ca sunt (cel putin) doua feluri de emigrani: cei care pleaca din Ro cu gandul sa se intoarca candva, sau care pastreaza din start intoarcerea ca o alternativa valabila si cei care sunt hotarati sa confrunte situatia fie ce o fi: vand tot si pleaca in lume!

Cei din prima categorie vor alege, in mod natural, o tara/zona mai apropiata, pentru ce-a de-a doua nu conteaza distanta. Sunt de departe mult mai multi emigranti din prima categorie fata de ce-a de a doua.

Fiecare tara de emigratie are specificul ei functie de pozitia geografica si de interes. Australa de exemplu are o categorie de emigrare (un soi de viza de lucru) in care persoanele respective nu au absolut nici un drept la ajutor social pentru primii doi ani. Daca ti se imbolnaveste copilul de 1 an, trebuie sa platesti ca sa poti vedea un medic - no exception.

De asemeni, ca sa evite dezamagirile, un viitor emigrant trebuie sa se uite la valorile sociale specifice societatii unde vrea sa se mute, nu toate tarile sunt la fel si ceea ce se vede in filme este o minciuna sfruntata, in orice caz este FOARTE diferit de Romania - si nu intodeauna in sensul pe cate cineva l-ar considea bun. Trebuie vorbit cu persoane (inteligente) care au emigrat in tara respectiva si care inteleg cultura etc.

Un alt lucru care trebuie facut este o revizie sincera a motivatiilor care determina pe careva sa emigreze intr-o tara sau alta. In realitate, majoritatea sunt emigrati economici, apoi oameni care vor un stil de viata diferit, si poate pe ultimul loc refugiatii politici, mai sunt si alte categorii dar nu prea conteaza.

Exemple din Australia si NZ:

Majoritatea emigrantilor in AU si NZ nu vin din tari dezavantajate cum ar fi Africa, Asia, Estul Europei cum ar crede cineva, ci din United Kingdom - Anglia - surprised? De asemeni tot de acolo provin majoritatea emigrantilor illegal. Dar aceste lucruri nu prea se publica...

Daca cineva vrea sa vina in Au ca sa faca avere... ei bine le urez mult success! De fapt Romania este la ora actuala cel mai bun loc pentru acest lucru. Ca sa intelegeti am sa fac urmatoarea compartatie: O persona care isi pune pielea pe bat in ro ca isi cumpere un "mertzan" e "tare" in Australa este un "idiot".  Un gunoier in Ro este "ultimu' om" in Au ai nevoie de aprobare de la politie ca sa lucrezi in cleaning industry si castiga peste medie. Intr-un restaurant ai sa intalnesti lucratori in constuctii si directori de mari irme stand cot la cot si discutand Footy (Fotbal Australian) fara sa isi faca probleme unul despre celalalt. Etc.

Sper ca te ajuta ce ti-am spus. Succes!

A point is that which has no part.
  •  04-11-2008, 10:27 AM 72098 in reply to 72091

multumesc pentru raspuns, cu atat mai mult cu cat mi-am dat seama cat de imbecil este topicul meu, dupa ce am mai citit pe net. bineinteles ca nu poti sa te astepti sa te angajeze cineva pe job-ul dorit, cel putin nu din prima. dar cine pleaca de aici pentru o situatie financiara mai buna isi face anumite sperante, care fiind spulberate repede, genereaza tot felul de situatii neplacute, dezamagirea fiind probabil cea mai de asteptat dintre ele.

am totusi o intrebare referitoare la plata serviciilor sanitare. la care tip de viza te refereai cand ziceai "daca ti se imbolnaveste copilul de 1 an, trebuie sa platesti ca sa poti vedea un medic - no exception"? din cate am vazut 'skilled-independent migrant visa' presupune "receive subsidised healthcare through Medicare and the Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS)". nu sunt la curent cu termenii oficiali asa ca te intreb: medicare reprezinta asigurari medicale, cred, nu? deci presupun ca te refereai la alt tip de viza in cadrul careia iti platesti singur serviciile sanitare. te rog sa-mi raspunzi, cand/daca vrei.

multumesc

•  04-14-2008, 08:41 PM 72212 in reply to 72098

Legile se schimba mereu, si nu sunt la curent cu toate detaliile, cunosc insa cateva familii care au venit cu o astfel de viza si au aceste probleme, chiar de curand a fost o situatie cand au apelat la comunitate ca sa ii ajute cu copilul care si-a rupt o mana.
    Dupa cum am spus, emigrarea inseamna in zilele noatre a iti alege un "life style", in toate cazurile emigrantii vor fi confruntati cu fel de fel de frustrari, una dintre ele (e adevarat nu pentru toti, dar pentru majoritatea) fiind lipsa rudelor mai mult sau mai putin apropiate, lipsa unui sistem de referinta, etc. Este un pic derutant la inceput... am sa iti dau un mic exemplu: la scurt timp dupa venirea me in Au discutam cu o colega de servici despre un incident la un punct de lucru unde cineva varsase din gresala acid de baterie pe jos, persoana se agita ca sa cheme o companie care sa curete, eu i-am zis sa puna niste bicarbonat ca sa il neutralizeze si apoi sa spele cu apa - femeia pur si simplu nu intelegea despre ce vorbesc... cu toate ca era relativ calificata, liceu, scoala postliceala (TAFE) etc. Mai tarziu am aflat ca in liceu stiintele exacte sunt facultative, sunt foarte multi absolventi de liceu care nu au facut fizica, chimie, advanced math, etc. In schimb fac "social studies" si "arts"... Pointu' meu este ca atunci cand vorbesti cu un absolvent de liceu roman presupui ca respectivul are un minimum bagaj de cultura generala, ei bine uita de asta in Au, aici trebuie sa presupui ca individul nu stie nimic si sa explorezi care este spectrul lui de cunostiinte.

Success!

A point is that which has no part.
View as RSS news feed in XML