Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

mare nelamurire

Last post 12-03-2009, 04:22 PM by Euclid. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  11-30-2009, 01:16 AM 81331

mare nelamurire

buna,

Am si eu o mare nelamurire legata de domeniul meu in Noua Zeelanda. Sunt anul 3, ultimul an la UAD (Univeritatea de arta si design) Cluj-Napoca sectia Conservare-Restaurare a operelor de arta , specialitatea pictura pe lemn. 

Impreuna cu prietenul meu, ne gandim sa plecam  in NZ , domeniul lui, anume IT nu denota nici un fel e problema in dezvoltarea planurilor noastre, insa restaurarea parca nu exista pe acolo...am cauat la majoritatea facultatiilor, am google-uit sub toate variantele ..nici urma de studii...

Stie cineva ceva desre asta? Nu asi vrea sa-mi schimb profilul...Asi continual pe aceasi munca...indiferent, sub forma de continuare a studiilor universitare, master, sau aplicatii ca stagiatura la muzee, galerii, ateliere...nu reusesc sa-mi dau seama sub ce forma se dezvolta si se desfasoara aceasta activitate in noua zeelanda.

multumesc

•  12-03-2009, 04:22 PM 81344 in reply to 81331

Re: mare nelamurire

Sqnart,

Sunt o serie de lucruri despre care trebuie sa te informezi cand te hotaresti sa emigrezi sa u doar sa te duci sa lucrezi intr-o alta tara. Nu am sa le enumerez aici dar am sa iti prezint numai doua aspecte legate de meseria pe care ai vrea sa o practici in NZ.

1. Nu o sa ai ce sa restaurezi :) - NZ are o istorie (sau mai bine zis nu are) scurta. Insula a fost colonizata cu aproximativ 700 de ani in urma de catre triburi din Polinezia care au mancat (la propriu) toata populatia bastinasa (Maoriori). Polinezienii au format o cultura proprie care se numeste Maori ale caror forme de expresie in arta plastica sunt primitive, cele mei interesante fiind sculpturi in lemn.Acum 200 de ani englezii au colonizat insulele Noii Zeelande, in cursul acestui proces au exterminat cam 90% din populatia Maori iar colonizatorii au fos in general puscariasi, aventurieri, agricultori etc foarte putini oameni de arta si cu atat mai putin pictori pe lemn sau murali. Religia ortodoxa - principalul client in materie de pictura pe lemn - este ca si inexistenta in NZ.

2. Competitie mare. Australia si New Zealand sunt printre primele locuri din lume alaturi de UK si USA in comercializarea invatamantului universitar - absolventii de universitati din aceste tari nu fac nici cat un absolvent de liceu in Ro, cu exceptia tupeului care este foarte dezvoltat. In ciuda faptului ca universitatile au devenit o gluma (proasta) majoritatea tinerilor din Australia si NZ nu sunt capabili sa riste o comotie cerebrala provocata de tabla inmultirii, de aceea prefera sa studieze artele. Nu stiu ce se intampla acum in Romania, dar inainte de '89 trebuia sa muncesti din greu si sa fi si talentat ca sa poti studia artele plastice. In NZ/Australia nu este asa, artele sub diferite forme si denumiri reprezinta mai mult de 50% dintre universitati si sunt cele mai ieftine. In concluzie, in NZ sau Australia daca ai studiat arlele o sa poti aplica pentru un job de sofer de taxi sau, daca ai noroc, ajutor de zugrav. Muzeele din Au si NZ folosesc de obicei restauratori din Europa care vin in zona pentru un proiect sau altul. Exista si restauratori locali  dar nu stiu unde si cine sunt.

Mult success!

A point is that which has no part.
View as RSS news feed in XML