|
|
Sambata / Duminica, zi de inchinare sau zi de odihna?
Last post 01-14-2008, 05:31 AM by Euclid. 76 replies.
-
01-26-2006, 04:00 PM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Re: Sambata / Duminica, zi de inchinare sau zi de odihna?
Iata viziunea lui Ellen White cu privire la sabat: "Un inger m-a dus in cer, unde L-am vazut pe Isus... El mi-a aratat doua table de piatra, avand cele 10 porunci pe ele. Primele 4 porunci ocupau una din table si straluceau mai puternic decat cele sase, iar porunca a patra stralucea cel mai tare. Ea avea o aureola de slava in jurul ei..."
De obicei incerc sa respect afirmatiile altora, dar sunt si momente in care imi vine sa spun doar : "HA-HA". Acum e un astfel de moment. Draguta de sora White a gasit marele adevar care sa tina laolalta pe cei alesi, si sa ii desparta astfel de cei necredinciosi. Porunca cu sabatul e mai importanta decat prima porunca! Si inca ceva: daca era Moise in viziunea ei, era normal sa ii arate tablele Legii. Dar sa crezi ca Domnul Isus ii arata tot tablele Legii, e o imaginatie bolnava. Mai degraba i-ar fi aratat Ep catre Romani, care precizeaza rolul Legii in Noul T.
Ellen White a tinut duminica, la inceputul vietii sale de credinta. Pentru a ii alunga orice indoiala, ea mai are o viziune prin care pazitorii duminicii primeau semnul fiarei.
Am mai spus-o si o repet: sabatul este un semn intre Dumnezeu si Israel, in Vechiul Legamant. Nu i se porunceste bisericii sa tina sabatul in sensul evreiesc. Asta au inteles si primii crestini, si au inceput sa tina duminica. Sabatul Bisericii este Hristos, spunea cineva. Aleluia!
In incheiere, iata ce spune un fost pastor adventist: Daca sabatul, impreuna cu alte sarbatori evreiesti, erau doar umbre ale lucrurilor a caror realitate este Hristos (Colos2:17), atunci continuarea tinerii sabatului dat evreilor ar insemna negarea realitatii Evangheliei lui Isus Hristos. Pentru crestini, sabatul reprezinta o experienta a odihnei in care intram cand il primim pe Hristos in viata noastra (Evrei4:3, Mt11:28-30)
|
|
-
01-30-2006, 09:18 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Draga versin,
daca as fi considerat ca discutia despre Sabat e inutila nu as mai fi discutat aici.
Ai spus totusi un lucru drept. Adventistii nu ii considera mantuiti pe aceia care nu tin Sabatul...dar tine minte! nu pe cei care nu cunsc adevarul despre Sabat, ci pe cei care cu buna stiinta despre porunca lui Hristos calca Sabatul. Adevarul e ca tare m-as bucura sa ne vedem in cer :) si sa zic: Na! vezi ca pana la urma eu aveam dreptate .
|
|
-
01-30-2006, 09:30 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Fordorf, Sora White are dreptate. Sabatul este important...dar nu cum interpretezi tu...nu e mai important decat sa-l iubesti pe Dumnezeu.
Anyway, daca vrei sa asculti asculta aici: Sabatul nu este de aceeasi categorie (ca sarbatoare) cu celelate sabate (sarbatori, zile de odihna iudaice) tinute de evrei ca urmare a poruncilor lui Moise.
1. Sabatul a fost dat la creatiune...cand Domnul a pus deoparte ziua aceasta si a sfintit-o...si in ea si-a terminat lucrarea Sa.
2. Sabatul este porunca cu rangul celor 10 porunci. deci neschimbatoare. In cele 10 porunci scrie "aminteste-ti" deci poporul o cunostea de mai demult.
3. Sabatul nu este umbra a nimic din ceea ce urma sa se intample. Sabatul a fost creeat desavarsit in Eden, cand Dumnezeu a vazut ca toate lucrurile erau bune, spre deosebire de sarbatoarea pastelui...care era umbra nedesavarsita a jerfei desavarsite a Domnului. Sabatul fiind deja perfect nu are sa se implineasca in nimic...ci poate doar in cunoasterea noastra despre el.
4. Continuarea tinerii Sabatului inseamna ascultare in Duh si Adevar de poruncile Domnului... pentru ca "Cine Ma iubeste pazeste poruncile Mele". Cine tine Sabatul este implinitor al Legii, nu calcator al ei, iar insusi Domnul spune ca este Domn al Sabatului. Si cine calca Legea inseamna ca Duhul Domnului nu traieste in el.
5. Si intr-adevar sabatul este un semn, pe care Domnul l-a poruncit.
|
|
-
01-31-2006, 05:01 AM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Cum avea Ellen White dreptate? Spunand ca porunca cu sabatul stralucea mai tare decat toate celelalte (adica e cea mai importanta)? Hai sa fim seriosi, nimeni nu poate credea asa ceva...
1. Dumnezeu nu a poruncit la creatie ca Adam si Eva sa tina o zi de odihna. Se spune doar ca El s-a odihnit, dar nu li se da si lor o porunca.
2. Cele 10 porunci faceau parte din Legamantul incheiat de Dumnezeu cu Israel. Exod 34:“Şi Domnul a scris pe table cuvintele legământului, cele zece porunci. Nu sunt in mod automat valabile si pentru noi.Totusi, Noul Testament confirma 9 dintre ele, cu exceptia (ghici!) celei privitoare la sabat.
Nu mai am timp acum sa scriu, tb sa plec, dar daca va fi nevoie o sa revin la acest subiect.
|
|
-
01-31-2006, 09:27 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Dovada a faptului ca aceasta porunca a fos data in eden este primul cuvant din porunca a patra AMINTESTE-TI de ziua Sabatului... Cat despre aceasta ca fiind cea mai importanta, Ellen White nu spune asta, si am mai spus... nu asta e cea mai importanta...dar este cea care va separa ramasita de la sfarsitul timpului. (spune de ramasita care va tine poruncile lui Dumnezeu si va avea marturia (credinta) in Isus)...si Guess What...nu zice 9 din 10 ci zice poruncile...
Si te rog sa nu te minti singur! Isus tinea Sabatul (pentru ca daca nu l-ar fi tinut nu s-ar mai fi numit implinitor al legii ci calcator al ei, adica pacatos), Isus s-a numit pe sine Domn al Sabatului (nu al Duminicii) Hristos s-a odihnit in mormant in Sabat (dupa lege) si a inceput din nou lucrarea prin inviere, duminica, in prima zi, ucenicii tineau sabatul! FA sunt pline de dovezi.
Dar daca tu alegi sa-ti impietresti inima, oricate dovezi as aduce eu nu am nic un rezultat, roaga-te Domnului si El iti va confirma ce iti spun eu. Roaga-te si vorbeste cu El, ca banuiesc ca in El ai incredere. El iti va spune daca te rogi in Duh si adevar care este Sabatul Lui.
|
|
-
01-31-2006, 05:28 PM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Mai trebuie sa lucram putin la expresiile din limba romana. Aminteste-ti nu se refera neaparat la ceva din trecut. In context, privirea lor este indreptata spre ce trebuie sa faca in viitor. "De acum inainte, sa nu uitati sa tineti sabatul" ar fi o interpretare potrivita.
Daca aceasta explicatie nu te convinge, atunci citeste Neemia 9:13, 14. Vorbeste tocmai despre darea Legii. Si in loc sa spuna: Le-ai reamintit porunca pe care ei o respectau inca din Eden, Neemia spune: Le-ai facut cunoscut Sabatul (cand? La darea Legii)! Asta cred ca e suficient sa te convinga.
Ai dreptate, Isus tinea Sabatul. Stii de ce? Pentru ca era evreu! Problema este ca eu nu sunt evreu Pentru ca asa pot spune si eu ca Isus a fost taiat imprejur, a adus jertfe la templu, a fost imbracat cu camasi lungi pana la glezne, a frecventat sinagoga etc. Si de aceea si tu trebuie sa faci la fel!
Ucenicii evrei au tinut Sabatul. Dar unde li se porunceste neamurilor sa il tina, sau unde este scris ca l-au tinut, in FA? Neamurile nu au tinut sabatul. Decat in acele putine locuri in care s-au lasat inselati de iudaizatori (orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare).
Cat despre faptul ca Isus este Domn al Sabatului, asta inseamna ca este mai mare decat Sabatul si poate sa il calce cand vrea El. Cum a si facut-o de multe ori.
|
|
-
02-01-2006, 01:50 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Fodorf...Isus nu a calcat Sabatul! cum poti spune asemenea erezie? daca ar fi fost calcator al Sabatului ar fi fost calcator de lege...adica PACATOS! Iar el a fost Mielul fara pacat!
Domnul sa te calauzeasca, acum cand iti impietresti inima in fata adevarului, caci ti l-am spus pe tot. Dar ca sa cunosti si ca sa nu te poti dezvinovati de asta am scris eu...si aceasta va servi drept marturie impotriva ta in ziua judecatii.
Domnul sa lucreze la inima ta si sa fie o inima de ceara nu de lut ca sub lumina aceasta sa se topeasca nu sa se faca ca cea a lui faraon. ![Crying [:'(]](/emoticons/emotion-9.gif)
|
|
-
02-01-2006, 04:31 AM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Matei 12:5 In zilele de Sabat, preotii calca Sabatul in Templu, si totusi sunt nevinovati.
Domnul sa te calauzeasca, acum cand iti impietresti inima in fata adevarului, caci ti l-am spus pe tot. Dar ca sa cunosti si ca sa nu te poti dezvinovati de asta am scris eu...si aceasta va servi drept marturie impotriva ta in ziua judecatii.
Domnul sa lucreze la inima ta si sa fie o inima de ceara nu de lut ca sub lumina aceasta sa se topeasca nu sa se faca ca cea a lui faraon.
Multumesc, la fel.
|
|
-
02-01-2006, 08:13 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Acelasi lucru este aplicabil si pentru pastorii si preotii zilelor noastre, pentru ca "calca" Sabatul, si fac lucrare muncitoare in Sabat, fac munca lor. Sau ti se pare tie ca Pastorii care fac munca lor si predica de la amvon in Sabat calca vreo porunca????? Sau ca Pastorii care predica Duminica calca odihna Duminicii?
Isus a spus asta tocmai pentru ca cei care il acuzau ca calca Sabatul permitand ucenicilor sa manance (de foame) spice de pe camp, sa inteleaga ca nu e calcare de Sabat facerea de bine (predicarea, salvarea unui om, etc...) si nici implinirea nevoilor stricte (mancare, apa etc...) ci orice activitate care nu are ca scop lucrarea lui Dumnezeu. Vezi tu fariseii, aveau aceeasi gandire pe care o ai tu acum, spuneau ca Isus a calcat Sabatul... (acuzatie cam de acelasi fel cu scoate demonii cu beelzebul). Ca Domnul a facut Sabatul sa te odihnesti... sa nu irigi pamantul (adica nici macar sa nu scuipi pe jos sa nu cumva sa irigi vreo samanta), sa nu culegi roadele de pe camp (adica nu ai voie daca esti langa un smochin si mori de foame sa iei din el...pentru ca se cheama munca!)...si nici o alta munca. Vindecarile erau pentru ei o piatra de poticnire...pentru ca vedeau in asta tot o munca...iar Sabatul a fost facut SA TE ODIHNESTI!
Nici ei, si nici tu, nu cunosteau ca Sabatul a fot facut ca sa-l SFINTESTI! (Aminteste-ti de ziua Sabatului sa o sfintesti) NU sa te odihnesti...ca de facerea vreunei lucrari il acuzau ei. Iar Isus le-a spus cu alta ocazie...Tatal Meu pururi lucreaza...asa si eu. Insa lucrarea Lui, era una de sfintire si punere deoparte a Sabatului. De preamarire a Domnului. De aceea spune Isus ca preotii calca Sabatul...pentru ca se adreseaza prejudecatilor lor... Incerca sa-i faca sa inteleaga ca aceasta "calcare" nu este de fapt calcare permisa de Domnul, ci lucrare de sfintire a lui. Ca daca ar fi vrut Domnul sa nu se faca nimic in Sabat si sa se Odihneasca omul...ar fi spus: In Sabat sa stai in casa, sa nu mananci, sa nu bei, sa inchizi usa si sa stingi lumina...si sa nu respiri. Isus a dezlegat Sabatul de toate greutatile puse de farisei si saduchei. El ne-a invatat ca trebuie sa fie o desfatare, ca necesitatile trebuie sa ni le implinim, ca nu trebuie sa ne facem gustul nostru, ca este bine sa mergem la adunare unde preotii nostri ne slujesc pe noi slujindu-L pe El si facand astfel lucrare pentru Domnul.
Pentru ca la urma urmei scrie in vechiul testament ca preotul daca are pacat...nu are voie sa se infatiseze inaintea Domnului, si trebuia adusa o jertfa de ispasire pentru pacatele lui. Iar Calcarea propriu-zisa ar fi insemnat pacat. Domnul totusi nu face derogare de la Lege pentru preoti...adica cum ca ei ar avea voie sa calce Sabatul... ci doar au o lucrare mai speciala de slujire in Sabat (fara a avea voie sa sape si sa mearga la piata etc...).
Domnul sa te lumineze!
|
|
-
02-02-2006, 04:36 AM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
Scriu pentru ultima oara despre acest subiect... Domnul sa ma ajute sa imi respect decizia.
1. Timp de 4000 ani, de la Adam la Moise, nimeni nu a tinut Sabatul. Dumnezeu nu a poruncit patriarhilor sau altora sa tina sambata. - pentru adventisti acest adevar este suparator
2. Porunca de a tine Sabatul a fost data pentru prima data lui Moise. Nu inainte. Acest lucru este confirmat de Neemia 9:13, 14. Atunci Domnul "le-a facut cunoscut Sabatul".
3. Sabatul a fost dat evreilor. El face parte din Legamantul vechi incheiat de Dumnezeu cu Israel. Ieremia spune insa ca Dumnezeu va incheia cu casa lui Israel un alt legamant. Chiar daca se spune ca Sabatul trebuie pazit vesnic, aceasta nu inseamna ca ni se aplica si noua. Si porunca taierii imprejur era vesnica, dar se aplica doar evreilor.
4. Dumnezeu lucreaza non-stop, chiar si sambata. Ioan 5:13, 14: Tatal Meu lucreaza pana acum; si Eu de asemenea lucrez. Dupa ce a vindecat pe slabanog in ziua de Sabat, Domnul Isus i-a spus (Ioan 5:8, 9): Scoala-te, ridica-ti patul si umbla. Dar conform cu Ieremia 17:21, nu aveau voie sa poarte nici o povara in timpul Sabatului. Adventistii spun ca vindecarea este un act umanitar, care poate fi facut in Sabat. Dar despre purtarea patului ce pot spune?
5. In Noul Testament sunt amintite Poruncile 1-3 si 5-10, in diferite contexte. Singura porunca ce nu este amintita este cea legata de Sabat.
6. Neamurilor nu li se porunceste sa tina Sabatul. In FA 15, cand biserica din Ierusalim le prezinta celor din Antiohia cerintele ce trebuie sa le urmeze, nu se aminteste nimic de Sabat. Tare ar vrea adventistii sa fi fost scrisa si cerinta Sabatului. Ei sunt ca acei iudaizatori care spuneau neamurilor sa tina Legea veche.
7. Inca de pe vremea apostolilor, unele biserici au inceput sa se adune in ziua de duminica, fiind numita ziua Domnului (FA 20:7; 1Cor 16:1,2; Apoc 1:7). In bisericile in care evreii erau majoritari, ziua de odihna era tinuta sambata. Mai multi parinti ai bisericii confirma ca ziua de duminica era ziua de intalnire a membrilor bisericii. Numele si citatele le-am scris intr-o postare anterioara.
8. Dupa ce majoritatea bisericilor au tinut ziua de duminica, Constantin a confirmat aceasta practica, oficializand-o. Este o minciuna adventista afirmatia ca Constantin a schimbat ziua de sambata cu cea de duminica (ei spun ca pana la Constantin nu s-a tinut deloc duminica).
9. Daca pentru evrei, Sabatul le amintea de iesirea din robia egipteana (Deut 5:13-15), Duminica ne aminteste noua de iesirea din robia pacatului.
10. Cei care judeca pe baza Sabatului, vor cadea sub pedeapsa lui Dumnezeu. Crestinul are libertatea de inchinare in alta zi, conform cu Romani 14.
Apostolul Pavel zice: Nimeni deci sa nu va judece ... cu privire la vreo sarbatoare sau luna noua, sau la o zi de sabat, care sint umbra celor viitoare...
Adventistii, prin faptul ca judeca pe cei ce nu tin sabatul, pacatuiesc. Eu nu sunt evreu, asa ca am libertatea sa tin duminica. Daca cineva ma judeca pentru acest lucru, Dumnezeu sa aiba mila de el. Asa cum sa aiba mila de proorocita mincinoasa Ellen White.
|
|
-
02-02-2006, 07:35 AM |
-
versin
-
-
-
Joined on 09-10-2002
-
-
Posts 56
-
Points 310
-
|
ptr. fodorf
ma bucur ca ai ajuns la concluzia sa nu mai raspunzi (sa nu mai scrii) pe seama sabatului celor ce sint asa de dornici sa discute la nesfirsit acest lucru
ptr. in cautare
mai cauta te rog si alte subiecte in afara de sabat -daca vrei cu adevarat sa cauti o
sa gasesti
Versin
|
|
-
02-02-2006, 07:50 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Draga Fodorf imi pare rau dar acum, dupa toate acesteacate le-ai spus tu...nu pot sa tac! De aceea am sa raspund punctual...lucruri pe care le-am mai scris o data.
Scriu pentru ultima oara despre acest subiect... Domnul sa ma ajute sa imi respect decizia.
1. Timp de 4000 ani, de la Adam la Moise, nimeni nu a tinut Sabatul. Dumnezeu nu a poruncit patriarhilor sau altora sa tina sambata. - pentru adventisti acest adevar este suparator
Domnul a pus deoparte ziua Sabatului si a sfintit-o in Eden, zi in care a terminat lucrarea. Adam si Eva au tinut Sabatul inca din Eden.
2. Porunca de a tine Sabatul a fost data pentru prima data lui Moise. Nu inainte. Acest lucru este confirmat de Neemia 9:13, 14. Atunci Domnul "le-a facut cunoscut Sabatul".
Porunca a patra data de Moise pe Sinai, suna cam asa "Aminteste-ti de ziua Sabatului ca sa o sfintesti". Evreii nu aveau ce sa-si aminteasca daca nu cunoscusera ince de mai inainte. Cat despre ce spune Neemia nu este incontradictie cu faptul ca porunca aceasta era ince de dinainte cunoscuta de evrei. Si tocmai pentru ca aceasta porunca nu a fost data evreilor (vezi ca Israel a aparut doar dupa potop) ci a fost data tuturor oamenilor, a fost data lui Avraam.
3. Sabatul a fost dat evreilor. El face parte din Legamantul vechi incheiat de Dumnezeu cu Israel. Ieremia spune insa ca Dumnezeu va incheia cu casa lui Israel un alt legamant. Chiar daca se spune ca Sabatul trebuie pazit vesnic, aceasta nu inseamna ca ni se aplica si noua. Si porunca taierii imprejur era vesnica, dar se aplica doar evreilor.
Sabatul a fost dat omului in Eden. Sabatul a fost reporuncit evreilor, aceasta neinsemnand faptul ca oamenii care voiau sa-L slaveasca pe YHWH nu trebuiau sa pazeasca poruncile Lui. (toate poruncile Lui!). Vezi ca scrie de prietenii Templului si prietenii Portii. evreii trebuiau sa fie niste propovaduitori ai adevarurilor si ai Lui Dumnezeu...deci si a poruncilor date de Domnul. Dar ei au esuat in misiunea lor...de aceea li s-a luat sfesnicul de la locul lui si a fost dat altora...Israelului spiritual.
4. Dumnezeu lucreaza non-stop, chiar si sambata. Ioan 5:13, 14: Tatal Meu lucreaza pana acum; si Eu de asemenea lucrez. Dupa ce a vindecat pe slabanog in ziua de Sabat, Domnul Isus i-a spus (Ioan 5:8, 9): Scoala-te, ridica-ti patul si umbla. Dar conform cu Ieremia 17:21, nu aveau voie sa poarte nici o povara in timpul Sabatului. Adventistii spun ca vindecarea este un act umanitar, care poate fi facut in Sabat. Dar despre purtarea patului ce pot spune?
Sabatul nu a fost facut pentru ca omul sa se odihneasca in el... ci SA-L SFINTEASCA. Israelitii intelesesera gresit Sabatul si pusesera diverse si nenumarate poveri asupra sa: sa nu muti scara dintr-un porumbar in altul, sa nu scuipi pe jos ca sa nu irigai amantul, sa nu mergi mai mult de 200 de pasi pe zi. Ei intelegeau ca Sabatul e repaus. Si acest lucru este GRESIT!!! Sabatul este lucrare pentru Domnul, Sabatul este un timp special in care trebuie sa-L cauti pe Dumnezeu...Sabatul este timp special de sfintire. Adica ai voie sa faci bine in Sabat! Ai voie sa vindeci si sa scapi un om de moarte. Ai voie sa aduci un om la Dumnezeu dandu-i aripi si spunandu-i "Ia-ti patul si umbla". dar ca sa zic asa...what about "purtarea patului"????? cu ce e asta calcare a Sabatului???
5. In Noul Testament sunt amintite Poruncile 1-3 si 5-10, in diferite contexte. Singura porunca ce nu este amintita este cea legata de Sabat.
Intradevar, daca se amintea exact tineti Sabatul...nu mai aveai ce spune nu? Este un motiv pentru care a lasat Domnul tocmai in felul acesta ca Biblia sa fie scrisa...si sa nu se gaseasca tocmai acele scrisori sau epistole in care se spune despre Sabat... Tocmai pentru ca tu, si cei ca tine sa gasiti motive suficiente pentru a nu da ascultare prouncilor Domnului, si pentru ca Eu sa merg prin credinta, ca Domnul asa a poruncit, ca nici o iota din Lege nu va trece, ca Domnul nu se schimba. Dar se aminteste ca Isus se proclama Domn al Sabatului (nu al Duminicii) sau al altei zile. Se aminteste ca Isus mergea in Sabat in biserica...dupa obicei...si culmea culmilor: se aminteste ca Isus a tinut Sabatul si in mormant. Pentru ca a murit Vineri si a fost ingropat, in Sabat s-a odihnit in mormant "dupa Lege" si a inviat in prima zi a saptamanii, Duminica...pentru a incepe o noua lucrare.
6. Neamurilor nu li se porunceste sa tina Sabatul. In FA 15, cand biserica din Ierusalim le prezinta celor din Antiohia cerintele ce trebuie sa le urmeze, nu se aminteste nimic de Sabat. Tare ar vrea adventistii sa fi fost scrisa si cerinta Sabatului. Ei sunt ca acei iudaizatori care spuneau neamurilor sa tina Legea veche.
Daca Neamurilor din vremea aceea nu li s-a poruncit sa tina Sabatul de unde pana unde tin ei Duminica?...de ce tin o zi daca nu li s-a poruncit sa tina nici o zi???? Si by the way, legea nu e veche, legea e perfecta si buna, ea ne arata ca intr-o oglinda ce este pacatul.
7. Inca de pe vremea apostolilor, unele biserici au inceput sa se adune in ziua de duminica, fiind numita ziua Domnului (FA 20:7; 1Cor 16:1,2; Apoc 1:7). In bisericile in care evreii erau majoritari, ziua de odihna era tinuta sambata. Mai multi parinti ai bisericii confirma ca ziua de duminica era ziua de intalnire a membrilor bisericii. Numele si citatele le-am scris intr-o postare anterioara.
In Apocalipsa 1:7 ziua Domnului = SABAT!!!!...de multe ori in vechiul testament ziua Domnului era o denumire pentru Sabat...mai apoi gandeste-te Ioan, evreu 100% sa tina Duminica? Si abia prin anul 300 si ceva, numele Duminicii s-a schimbat din Solis Dies in Domini Dies...tocmai pentru a se putea suprapune peste aceasta teorie. Cand Ioan spunea de ziua Domnului nu se referea la Duminica, ci la Sambata...pe vremea aceea inca nu se ajunsese ca Duminica sa fie numita Duminica (prin anul ~90). Cat despre FA 20.7, si 1 Cor 16.1-2, mi se pare logic ca Crestinii din vreme aceea sa se intalneasca si sa franga paine si in ziua a doua si a-ntaia si a 5-a nimeni nu ii opreste. Dar una este Sabatul...si aceea e a saptea!
8. Dupa ce majoritatea bisericilor au tinut ziua de duminica, Constantin a confirmat aceasta practica, oficializand-o. Este o minciuna adventista afirmatia ca Constantin a schimbat ziua de sambata cu cea de duminica (ei spun ca pana la Constantin nu s-a tinut deloc duminica).
Adventistii nu mint (asta una la mana ). Adventistii nu spun ca Constantin a schimbat ziua de Sambata cu Duminica...esti prost informat. Adventistii sustin ca Constantin (a schimbat vremurile si legea!!!) a legiferat ziua de Duminica ca zi de inchinare a oricarui cetatean Roman, obligand la repaus si inchinare in aceasta zi. Din momentul acela (cine stie...poate chiar un pic mai repede) au inceput sa existe mai multe feluri de inchinatori... unii care se inchinau Sambata, pentru ca asa spunea Legea, unii care se inchinau in ambele zile...pentru ca nu e nimic rau sa te inchini cat mai mult, si unii care se inchinau Duminica (necunoscatorii crestinizati peste noapte, pentru ca asa era la moda sa ai credinta imparatului). Pe parcursul trecerii timpului, si datorita inculturii si putinului interes pentru adevar unii care se rugau in ambele zile au parasit Sambata si s-au inchinat Duminica...si si-au spus "Domnul o sa inteleaga". Tot pe parcursul trecerii timpului unii din cei care se inchinau Sabatul l-au parasit si ei, pentru ca erau confundati cu evreii, si si-au spus noi suntem crestini, nu evrei...in mare parte sa scape de persecutii.
9. Daca pentru evrei, Sabatul le amintea de iesirea din robia egipteana (Deut 5:13-15), Duminica ne aminteste noua de iesirea din robia pacatului.
Daca pentru evrei Sabatul le amintea de ce spui tu mai inainte, pentru noi Sabatul ne aminteste de amandoua , pentru ca tine minte domnul Hristos s-a odihnit in mormant in Sabat.
10. Cei care judeca pe baza Sabatului, vor cadea sub pedeapsa lui Dumnezeu. Crestinul are libertatea de inchinare in alta zi, conform cu Romani 14.
Apostolul Pavel zice: Nimeni deci sa nu va judece ... cu privire la vreo sarbatoare sau luna noua, sau la o zi de sabat, care sint umbra celor viitoare...
Adventistii, prin faptul ca judeca pe cei ce nu tin sabatul, pacatuiesc. Eu nu sunt evreu, asa ca am libertatea sa tin duminica. Daca cineva ma judeca pentru acest lucru, Dumnezeu sa aiba mila de el. Asa cum sa aiba mila de proorocita mincinoasa Ellen White.
Singurul care judeca este Domnul Isus Hristos, eu sunt doar o vestitoare. Eu nu judec pentru ca spune Domnul sa nu judecati! Eu ma pun in slujba data de Dumnezeu de a vesti oamenilor vestea cea buna si ADEVARUL!
Cat despre ce vrea sa spuna Pavel in Romani 14...stii foarte bine ca Sabatele la care se refera sunta Sabatele...ceremoniale, sunt zilele de odihna poruncite ca odihna de Domnul, in care se sarbatorea de exemplu, sarbatoarea cel dintai roade, sau sarbatoarea corturilor. Nicidecum nu se referea la Legea morala scrisa pe PIATRA (vezi piatra=Hristos) (care s-a desprins din munte). Se referea la Sabatele care au fost umbra celor ce urmau sa vina, adica de exemplu Sabatele de paste care prefigurau jertfa perfecta a Domnului. Sabatul zilei a saptea ca zi de inchinare, nu are ce implinire sa-si gaseasca, pentru ca el a fost deja declarat ca bun in Eden, cand Domnul dupa creeatiune s-a odihnit de lucrarea lui si a vazut ca totul este BUN. Daca nu era bun, atunci se razgandea Domnul si facea inca de atunci Sabatul zilei intai.
Nimeni de pe pamant nu te va judeca (poate doar constiinta ta) ci numai Hristos, caruia Tatal i-a dat toata judecata. El te va intreba de ce nu m-ai ascultat pe mine ![Angel [O:-)]](/emoticons/emotion-66.gif) .
Totusi as vrea sa te intreb...de unde ura asta asa de mare pe adventisti? Si mai ales de ce imi scrii ca si cand m-au uri de moarte?... eu doar marturisesc ceea ce cunosc...
|
|
-
02-02-2006, 04:57 PM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
In cautare, nu am scris despre tine nimic personal (cel putin asa cred). Tu insa, m-ai judecat si criticat de mai multe ori (ca am inima impietrita etc).
Ceea ce nu imi place este
1. atitudinea de superioritate a adventistilor. "Noi suntem adevarata turma a lui Dumnezeu, pentru ca tinem Sabatul". Un baptist ti-ar spune: Vrei sa tii sambata, foarte bine. Un adventist ti-ar spune: Daca ai citit porunca a patra si nu tii sambata, faci un pacat de moarte care nu se poate ierta- vei fi condamnat.
2. Importanta supra-exagerata acordata Sabatului. "Sabatul este punctul central al inchinarii noastre inaintea lui Dumnezeu". Daca discuti cu un adventist, imediat va duce discutia spre sabat. Pentru adventisti, Sabatul este semnul care face diferenta intre cei alesi si ceilalti. De aceea, vor sa spuna tuturor despre acest lucru, pentru ca Dumnezeu sa nu le ceara sangele nostru din mainile lor.
3. Adorarea (o sa spui ca nu este chiar asa, dar...) adresata lui Ellen White. Nu mai scriu nimic despre ea, ca sa nu intru iar in polemica.
4. Atitudinea prea bataioasa, care aduce cu stilul lui Diomet (sigur ca el este unic!).
5. Alte chestii de doctrina cu privire la Cristos, iad, Lege etc (acestea mai mult ma intristeaza, celelalte ma irita)
Scriind aceste lucruri, nu doresc o dezbatere pe marginea lor. Daca doream, aduceam mai multe argumente. Vreau sa respect ce am spus, sa nu mai discut acest subiect. Totusi, am dorit sa te asigur ca nu am atacat deloc persoana ta.
|
|
-
02-03-2006, 02:05 AM |
-
in cautare
-
-

-
Joined on 04-14-2005
-
-
Posts 159
-
Points 2,770
-
|
Iti raspund tot punctual:
1. Adventistii care se considera superiori, isi muta privirea de la Hristos la sine, nu sunt smeriti si pacatuiesc. Intradevar totusi cred ca aceasta este turma lui Dumnezeu, dar insusi Isus spune ca Domnul are oi in multe staule.
2. Importanta asta pe care o dau adventistii Sabatului nu este supra-exagerata...doar ca este ceea ce ne diferentiaza si bate la ochi pentru cei care nu tin aceasta zi de inchinare. Si apoi mie nu mie se pare ca se exagereaza, atata timp cat este porunca morala...iar daca este calcata inseamna pacat. Eu cred sincer ca daca un om nu cunoaste ca Sabatul e ziua pe care trebuie sa o tina, nu comite pacat cu voia, deci i se va ierta, dar daca stie...este alta poveste. Totusi bine ca Domnul va judeca, si nu noi. Eu vreau sa fiu de partea cea sigura a ascultarii...nu sa inventez motive.
3. care adorare? se poate spune ca il adoram pe Isaia? anyway...eu cred ca tu ai luat contact cu niste adventisti reformisti... ei pun accentul atat de tare pe Ellen White. Totusi ar trebui s citesti o carte scrisa de dansa...si ai sa te convingi ca a fost inspirata de Duhul...pentru ca nu spune nimic nou fata de ceea ce scrie deja in Biblie, dar intelegerea ei a scripturii este mult mai profunda decat a mea sau a ta.
4. Imi pare rau ca ti s-a parut ca am atitudine bataioasa. Nu sunt bataioasa ci trista pentru tine. Cand vad cat de bine cunosti scriptura si totusi iti inchizi inima in fata adevarului. Si sunt trista pentru ca stiu cat de important este adevarul. . Pentru ca stiu ca la sfarsitul timpului cand va veni judecata lui Hristos si inainte sa se coboare foc din cer sa-i mistuie pe pacatosii nemantuiti, acestia vor spune "drepte si adevarate sunt caile tale Doamne". Sfarsitul tuturor pacatelor va fi implinirea dreptatii si recunoasterea adevarului... . Iti cer iertare totusi daca ti s-a parut ca am o atitudine necrestina.
5. ok.
|
|
-
04-09-2006, 04:11 AM |
-
adinamihai
-
-
-
Joined on 04-09-2006
-
-
Posts 1
-
Points 0
-
|
Pascal spunea asa: "Daca eu cred in Dumnezeu si Dumnezeu exista, sunt castigat, dar daca nu cred si Dumnezeu exista, sunt pierdut!"
Deci: Daca sambata este ziua de odihna si ea tb tinuta, atunci adventistul castiga si neadventistul pierde. Daca sambata a fost ziua de odihna si nu mai trebuie tinuta, atunci adventistul castiga si neadventistul castiga.
Scor: 2-1 pt adventist. (la 2-2 se schimba lucrurile....:) )
|
|
-
04-10-2006, 01:29 PM |
-
fodorf
-
-
-
Joined on 09-24-2005
-
-
Posts 205
-
Points 2,810
-
|
DACA....... Dar daca sambata nu este ziua de odihna?
|
|
-
11-11-2006, 03:47 PM |
-
tibihd
-
-
-
Joined on 11-12-2006
-
-
Posts 1
-
Points 0
-
|
Iti raspund tie, draga fodorf (sau cum te numesti de fapt) caci nu
stiu cum sa raspund tuturor. Imi cer iertare pentru acest lucru. Din
start vreau sa spun ca eu sunt adventist si ortodox si baptist si
penticostal (in sensul adevarat al acestor cuvinte), adica sunt
CRESTIN. Nu apartin de nici o religie, ci eu am o credinta biblica,
potrivit cu TOT ceea ce este scris. Dumnezeu sa ma ajute sa traiesc la
inaltimea acestei chemari inalte! In ceea ce priveste subiectul
SABATUL/DUMINICA, eu am in format word o prezentare biblica foarte
clara a acestei teme, facuta de un om care are chemare divina pentru a
imparti cu poporul lui Dumnezeu, Cuvantul lui Dumnezeu. Nu stiu s-o pun
in forum si, de altfel, nici nu vreau sa ocup mult spatiu. Cine
vrea, imi poate scrie pe e-mail-ul meu disca.tiberiu@yahoo.com
si am sa i-o trimit. Mentionez ca nu voi insista cu alte mailuri, nu
imi place sa conving pe nimeni. Imi doresc ca fiecare sa fie convins de
Dumnezeu, prin Cuvantul lui Dumnezeu DESCOPERIT prin Duhul Sfant.
Altfel, totul ramane o litera moarta. Salutari in Numele Domnului!
|
|
-
02-28-2007, 07:38 AM |
-
zexelica
-
-
-
Joined on 02-25-2007
-
-
Posts 7
-
Points 0
-
|
Simbata este un SEMN al faptului ca Dumnezeu ne salveaza. Exod31 13,,Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: ,Să nu care cumva să nu ţineţi sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine şi voi, şi urmaşii voştri, un semn după care se va cunoaşte că Eu sînt Domnul, care vă sfinţesc. Coloseni2 16Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mîncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, 17cari sînt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos. In Matei 28:1 se stabilesc NOILE SIMBETE 1La sfîrşitul zilei Sabatului, cînd începea să se lumineze în spre ziua dintîi a săptămînii, Maria Magdalina şi cealaltă Marie au venit să vadă mormîntul. Traducerea este gresita, pt ca textul grecesc este asa 1οψε δε σαββατων τη επιφωσκουση εις μιαν σαββατων ηλθεν μαρια η μαγδαληνη και η αλλη μαρια θεωρησαι τον ταφον Sabbaton este plural. Deci textul spune: "la sfirsitul sabatelor catre inceputul noilor sabate." Deci, noile sabate sunt duminica. Iar definitia lor o gasim in Isaia58 13Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfîntă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu -L, şi dacă -l vei cinsti, neurmînd căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededîndu-te la flecării,
|
|
-
06-27-2007, 05:11 PM |
-
Alexander
-
-
-
Joined on 06-28-2007
-
-
Posts 7
-
Points 0
-
|
Se sustine ideea ca pana la decretul lui Cnstantin crestinii au sarbatorit Sabatul in acord cu porunca a IV-a, oprindu-se de la lucru. Ca sabatist am cautat in volumele "Ante Nicene Fathers" cuvantul "Sabat", in speranta ca voi gasi suport la ideea tinerii sabatului in primele trei secole. Spre dezamagirea mea, nu am gasit NICIUNUL. In schimb am gasit destule care spun ca trebuie sa tinem Ziua Invierii. Unele, chiar, spun ca nu trebuie sa iudaizeze crestinii tinand Sabatul. Au mai fost amintiti parintii care spun asta: Ignatius, Irineu, Tertullian. Singura referinta pozitiva despre Sabat este a lui Eusebius care spune ca unele biserici celebrau Sfintele Taine in Sabat si In Ziua Domnului.(De altfel Sinodul de la Laodiceea spune ca Scripturile sa fie citite in Sabat, dar Sabatul sa nu fie pastrat ca sarbatoare). Oficierea slujbei putea avea loc Sambata seara ca Vecernie pregatitoare pentru Duminica. Asarar nici aceasta referinta nu vorbeste despre sarbatorirea Sabatului de catre crestini. Ii rog sincer pe cei care cred altfel, sa posteze pe forum citate din scrierile din primele secole care sa dovedeasca faptul ca crestinii dintre neamuri au tinut Sabatul. Chiar sunt foarte interesat sa gasesc documente in acest sens! Dumnezeu sa va binecuvinteze!
|
|
-
07-06-2007, 07:49 AM |
-
Euclid
-
-

-
Joined on 06-03-2005
-
-
Posts 703
-
Points 8,105
-
|
Domnu' Alexander, Pai nici aia cu invierea nu tine... deoarece pica intr-o luni, indiferent daca numeri zilele de la cap la coada sau de la coada la cap... poate depune marturie si colegu' Thales din Milet.
A point is that which has no part.
|
|
-
|
|