Cand am ajuns eu in New York nu stiam mai nimic de restaurante sau magazine romanesti; cu timpul am descoperit ca in Queens este o adevarata oaza in ceea ce priveste produsele romanesti.
M-am gandit sa deschidem un topic in care sa venim si sa scoatem la iveala locurile de acest fel; sa povestim experientele noastre si sa ne dam cu parerea. Cred eu ca o sa ne ajute pe toti, mai ales pe cei noi veniti in NY.
Propun si un rating ca sa fie mai fun
:

-excelent

- ok
- merge in lipsa de altceva
- nu recomand
Am sa incep eu cu cateva din locurile pe unde am fost pana acum. Pe parcurs am sa mai adaug si altele.
Restaurantul Cina 

Queens - 45-17 28th Ave. la intersectie cu 46th St.
Mancare romaneasca, bere romaneasca. Mancarea e buna (imi place tare mult ciorba lor de perisoare). Localul e curat si linistit, in spate exista chiar si o terasa, intima si tare placuta pentru o seara de vara la o bere cu prietenii.Preturile sunt rezonabile.
Ce nu-mi place la ei ... faptul ca vinul se serveste doar la sticla (chiar daca eu vreau doar jumatate de pahar) iar apa minerala la fel. E romaneasca, Borsec, dar hai sa recunoastem ca nu bea nimeni o sticla de 1,5 l la o masa ... oricat de insetat ar fi. Personalul e ciudat uneori ... fie prea insistenti fie iti spun ca nu au rest la o bancnota de 20 ca sa le lasi lor un bacsis de vreo 12 pentru o masa de 28. Poate ca la unii functioneaza ... la noi nu.
Restaurantul Transilvania 

Queens - 43-46 42nd Street(42St and Queens Blvd.)
Nu am apucat sa merg la cel din Queens dar m-a convins cel din Phoenix - Arizona. Desi era un concert cu mari vestiti intr-ale manelelor peste aproape o ora m-au lasat totusi sa iau cina la bar ... ospatarii fiind extraordinari de draguti si amabili. Mancarea a fost excelenta iar preturile ok. Desi am stat in Phoenix doar 5 zile, in ultimele 3 seri la rand am fost la Transilvania.
Asa ca dupa experienta placuta din sud, sunt sigura ca Transilvania din new York e mai mult decat ok.
Restaurantul Harmony 

Queens - 3925 Queens Boulevard, Sunnyside
Cred ca e cel mai mare restaurant romanesc in NY. Sala este imensa iar aranjamentul meselor imi aduce aminte de localurile de pe vremea lui Ceasca. Designul interior este de-a dreptul oribil dupa parerea mea sau mai bine zis gusturile mele. La intrare te intampina niste manechine pleostite imbracate intr-un costum national prafuit si total desperecheat ... tablourile de pe pereti sunt si ele de pe vremea bunicii.
Am vazut ca se pot organiza evenimente aici (nunti, botezuri, onomastici).
Mancarea e foarte buna desi mi s-a intamplat uneori sa fiu dezamagita. Meniul este foarte variat.
Ce nu-mi place ... daca restaurantul nu e foarte aglomerat, din lipsa de ocupatie, ospataritele se aseaza pe la mese si cu fatza-ntre palme te studiaza din cap pana-n picioare de-ti sta mamaligutza in gat. Pe de alta parte, daca restaurantul e full (si asat e de obicei seara in weekend) e foarte mult zgomot ... asemanator unei cantine, nicidecum un restaurant.
Casa Romana ![No </li>[N]](/emoticons/emotion-45.gif)
Queens - 39-20 Queens Boulevard, Sunnyside (peste drum de Harmony).
E ultimul pe lista mea ... am fost o data si ultima de altfel. Ce m-a fascinat pe mine cel mai mult a fost un cap de cerb impodobit cu lasere care la lasatul serei te uimeste pe de-a dreptul. Luminatul salii e iarasi foarte interesant (to say the least) ... un neon de discoteca care iti scoate in evidenta dintii si sutienul alb de sub bluza cu gaurele.
Personalul e ciudat ... am cerut alt pahar pentru sotul meu ca avea niste urme suspecte ... mi s-a adus un altul iar cola din paharul murdar a fost transferata meticulos in cel nou. Nu conteaza ca suntem in buricul targului, ne milogim cu o Cola de 80 de centi. Mancarea lasa de dorit. Fasolea cu carnaciori era rece iar muratura aditionala era dezgustatoare de-a dreptul. Pana si la Kmart e cu mult mai buna. Un alt dezavantaj ... cantari live intr-un restaurant destul de micutz. Sa mai spun ca erau doua cupluri care s-au apucat sa joace hora intre mese?
Magazinul Muncan 

Queens - 4309 Broadway (intre 44st si 43st)
E de departe locul meu preferat. De la intrare te ameteste mirosul de afumaturi. Gasesti absolut orice : sunca presata, costita, parizer, salam de sibiu, tot soiul de carnati,salata de icre,compoturi, zacusca la borcan, branza feta, cascaval, etc. Varza murata e tare buna si datorita ei, toate sarmalele mi-au iesit ca la mama acasa. Tot aici gasesti si ziare in limba romana.
Partea proasta? Toti baietii care te servesc nu poarta manusi ... si mi se pare inacceptabil in momentul in care lucrezi cu mezeluri.De unde stiu eu ca s-au spalta pe maini ? Yuck ...
Ahhh ... si nu accepta decat cash. dar e ok ca e un atm chiar langa ei.
Deasemenea nu au program duminica; si este un inconvenient pentru cei ce nu locuiesc in Queens..
Massis Food 

Queens - 42-20 43rd Ave (colt cu 44), Queens, New York (718) 729-3749
Este un magazin ai carui proprietari sunt sarbi. Singurul produs romanesc pe care l-am gasit acolo a fost apa minerala. Insa daca ti-e dor de cafeaua pe care ai baut-o in Romania, halvaua sau dulciurile de acolo, le gasesti si aici. Au si mezeluri si lactate dar pe mine personal nu m-au incantat. De cand am descoperit Muncan nu am mai frecventat Massis.
Pentru cei avizi de muraturi … (eu sunt unul dintre ei)
"The Pickle Guys" 

- Manhattan - in Lower East Side - 49 Esssex Street (intre Grand St si Hester St); Tel - (212)-656-9739
Nu este un magazine romanesc dar l-am trecut aici pentru ca e singurul loc unde am gasit muraturi care au acelasi gust cu cele de-acasa. Chiar mai bun as spune.
Este un magazin evereiesc (sambata e inchis iar in timpul saptamanii se inchide imediat dupa apusul soarelui) unde gasesti muraturi facute dupa retete est europene (suna cunoscut ;)) Oferta este extrem de variata - 6 feluri de castraveti murati (picanti, acri, half sour, noi, etc), vreo 6 feluri de masline de-ti lasa gura apa,5 feluri de ardei si gogosari in otet,conopida, telina muarata ... oh, rosii murate ... plus alte muraturi specific evreiesc care te fac sa te intorci si sa mai cumperi. Imi place la ei ca poti gusta orice vrei inainte sa cumperi si nu se uita nimeni urat daca din 5 feluri de muraturi gustate sfarsesti prin a cumpara doar una. Desi calitatea muraturilor e super, preturile sunt mai mult decat rezonabile..