Am ramas putin nedumerit de discutii si vreau sa-mi expun cateva ganduri.
Cristos voia o biserica sau mai multe biserici? Daca voia mai multe biserici crestine atunci pe ce criteriu? 12 ca doar 12 erau apostoli?!! continentale? nationale?
mie mi se pare ca nu au fost vorba de 12 biserici dupa numarul apostolilor, nici dupa natiune. Nu se gaseste nicaieri indemnul " mergeti invatati, botezati si constituiti biserici nationale, si autocefale" cum se declara bisericile ortodoxe (si cea romana), nici indemnul scrieti o carte cu tot ce v-am spus eu si cine nu intelege acea carte cum o intelegeti voi este in afra adevarului, s-a pierdut, nu a ascultat cuvantul semanat.
studiile exegetice asupra textelor biblice au dus la concluzia cercetatorilo (ortodoxi, catolici, protestanti) ca Noul testament a fost scis la o bucata buna de timp dupa moartea si invierea lui Cristos, cand a fost nevoie sa se scrie. Cristos nu se spune nicaieri ca ar fi scris ceva sau ar fi cerut sa se scrie. asadar pentru multi ani Adevarul s-a transmis nu prin ceea ce noi azi numim Biblie, chia daca erau si atunci cartile Vechiului Testament, ci printr-un exemplu de viata diferita de a paganilor, prin exempul dat prin fapte si nu numai vorbe, printr-o iubire autentica fata de D-zeu si de aproapele care nu se dadea inapoi in fata greutatilor si nici a riscurilor de asi pierde capul, ceea ce noi numim martiri.
studiind noul testament se poate citi
TU ESTI PETRU SI PE ACEASTA PIATRA VOI ZIDI BISERICA MEA
Matei 5 sau
UN DOMN O CREDINATA UN BOTEZ
spune Sf.Pavel intr-una din scrisorile elemente care reprezinta caracteristici comune ale tuturor crestinilor
sau citindIoan cap 17 oricine poate constata ca Isus s-a rugat "ca toti sa fie una" s-a rugat pt unitatea crestinilor? De ce ?... se vede azi f. bine de ce!
cu 100000 de comunitati crestine ...
Daca adevarul ar fi la interpretarea personala al unui reformator sau al unui maibine vazator al lui, atunci si eu as putea sa-mi traduc Biblia asa cum imi place mie, si daca mai gasesc un grup carora sa le placa asa sa ne autodeclaram singurii pastratori ai adevarului, dar asta nu ar garanta cu nimic ca in realitate este tocmai asa.
de aceea continuitatea istorica trebuie luata in considerare, pentru ca Isus i-a promis lui Petru: Tu esti Petru -PIATRA - si pe aceasta PIATRA -voi zidi biserica Mea, IAR PORTILE IADULUI NU O VOR SFARAMA.
Cand spun continuitate istorica ma refer la faptul ca de la Sfantul Petru si pana la Papa Ioan Paul al II lea a existat intotdeauna un papa care era referimentul bisericii universale, si prin care D-zeu a chemat la unitate intreaga biserica.
Constiinta izvorului comun care este Cristos precum si a destinului comun, viata cu Cristos nu mai poate sa divida si mai mult crestinii intre ei, ci cunoscand adevarul si recunoscand greselile istoriei din partea tuturor (fie ei catolici ortodoxi sau protestanti) toti crestinii sunt chemati la unitate, la respect reciproc si indeosebi la libertatea de constiinta si de exprimare a convingerilor religioase. Acestia sunt doar primi pasi pe un drum comun pe care catolici, ortodoxi si protestanti il numesc Ecumenic.
Va sugerez sa vizitati macar o data situl www.catholica.ro