Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Sectele

Last post 02-28-2007, 12:31 PM by zexelica. 517 replies.
Page 1 of 11 (518 items)   1 2 3 4 5 Next > ... Last »
Sort Posts: Previous Next
  •  10-19-2005, 05:56 PM 22501

Sectele

In urma discutiilor de pe intreg forumul...mi-ati starnit o mare curiozitate Smile [:)] si anume sectele.

M-am dus logic pe dexonline sa gasesc o defintie mai intai.

SÉCTĂ, secte, s.f. Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepţii unei doctrine (filozofice sau politice). – Din fr. secte, lat. secta.

"desprinsa de Biserica oficiala respectiva" ? Care Biserica?...in concluzie nu m-a lamurit aceasta definitie.

Asa ca m-am apucat de cautat pe net...tot felul de informatii . Am ajuns si pe site-ul Serviciului Roman de Informatii. www.sri.ro

De ce printre preocupările SRI se numără şi sectele?
    Libertatea de conştiinţă este garantată de Constituţie, este o valoare constituţională şi ca atare trebuie apărată. Articolul 29 din Constituţie stipulează că libertatea conştiinţei este garantată, dar trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc, fiind interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă. Ca urmare, activitatea sectelor nocive, prin doctrina şi practica religioasă, este monitorizată de serviciile de informaţii din toate statele democratice, şi, prin urmare, şi de către SRI.

Din asta am inteles ca sectele ar pune in pericol siguranta nationala, a individului etc....deci sunt periculoase.

Daaaaarrrrr...tot n-am afalt dom'le care sunt sectele????

Am intrat pe foarte multe site-uri ortodoxe , si am gasit pe unul din ele cateva exemple de secte (avand in vedere ca in Romania sunt peste 300 de secte !!!!!) , printre care Biserica Adventista de Ziua a Saptea, Biserica Baptista, Biserica Crestina dupa Evanghelie, Martorii lui Iehova etc etc etc.  Site-ul pe care am gasit multe informatii este  www.odaia.go.ro   .Acesta prezinta foarte multe date istorice, nume ale persoanelor care au contribuit la infiintarea sectelor etc.   Nu stiu in ce masura sunt adevarate...si nici nu stiu daca un site ortodox poate privi obiectiv situatia. Daca aveti rabdare sa cititi pe-acolo si daca aveti rabare si cu mine...poate imi spuneti si mie daca e adevart tot ce scrie acolo sau nu.

De la voi am inteles ca sectele sunt in afara legii.Care lege? Va referiti ca exista undeva in Constitutie stipulat faptul ca orice adept ale unei religii care nu se afla pe listele lor....ar comite vreo infractiune? Si daca da....de ce nu sunt pedepsiti in vigoarea acestei legi? Si daca stiti cumva care e aceasta lege.As vrea sa o citesc si eu.

Acu....stau si ma gandesc....sa nu radeti de mine plzzzzz....Marea Schisma da? Biserica de vest si Biserica de est da?Astia mergeau pe aceeasi doctrina religioasa...aceeasi religie da? S-au luat la cearta si s-au separat....In capul meu de "ignoranta" am crezut mereu ca Biserica de vest reprezinta catolicii de azi, si biserica de est, ortodocsii de azi. Asa-i? Si daca da....unde ma rog frumos sunt pomenite si celelalte religii de care se vorbeste azi? Din nou...in capul meu...a existat o unica religie, care s-a separat in doua :catolici si ortodocsi, acestea fiind ramurile crestinismului. Punct ! De aici...trag concluzia...ca celelalte sunt SECTE ! Gresesc ?

Sunt extraordinar de curioasa in legatura cu acest subiect. Va rog mult , daca aveti timp...sa-mi raspundeti la intrebarile mele....pt ca stiu ca sunteti "mai cititi" ca mine.

Multumesc anticipat !Smile [:)]

Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
  •  10-20-2005, 02:59 AM 22518 in reply to 22501

Re: Sectele

Bonepaula,
     Am sa incerc sa iti dau un raspuns obiectiv.
    In primul rand: website-ul Odaia.ro este Ortodox, deci indiferent ce vei citi acolo va fi partinitor.
    Cu toate ca, literar vorbind, cuvantul "secta" are definita pe care ai dat-o tu, in Romania are o nuanta diferita, sau un argou.
    "Secte" sunt numite in general formatiunile religioase ilegale.
    O grupare religioasa poate fi ilegala daca practicile, ritualurile sau indemnurile acesteia pun in primejdie integritatea fizica, sau psihica a unui individ, sau a societatii. Exemplu: secta cutare are ca ritual omorarea de copii, sau cutare incita la sinucidere, sau la acte teroriste, alta foloseste religia ca sa ii jefuiasca pe oameni etc.
    "Culte" Sunt acele formatii religioase legale cu principii proprii sau desprinse din religiile mai mari.
    In Ro, Ortodoxismul a fost si este Religie de stat inclusiv pe vremea comunistilor, a avut reprezentanti in marea adunare nationala, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe facea parte din guvern si atunci si acum.
    Cand miscarea protestanta a inceput sa ia amploare  la inceputul secolului trecut, Biserica Ortodoxa s-a opus vehement a insistat ca cultele protestante sa fie puse in afara legii, motivatia fiind insa strict politica, guvernul nu a putut face acest lucru. (cu o singura exceptie: secta "Oastea Domnului" o miscare desprinsa chiar din Biserica Ortodoxa si care nu avea nici un fel de practici dubioase dar care acumula prea multi membri, prea repede... deci castiga putere politica)
    Deci cultele protestante, catolice,  precum, si alte culte ne-Crestine, cultul Mozaic (evreii), Musulman, Hindu, Budism etc sunt foarte legale Smile [:)]
    Biserica Ortodoxa insa, in mod ne-oficial, instiga populatia impotriva oricaror culte din cauze politice - oamenii se duc la un cult sau altul in functie de cat de multe cunostiinte acumuleaza pe plan spiritual, sau cat de convingatoare este o doctrina sau alta pentru un individ.
    Trebuie sa mai intelegi ca sunt mai multe culte ortodoxe (exemplu "de rit nou", "de rit vechi"), sunt mai multe culte Catolice: Romano-Catolic,  Greco-Catolic, protestante: Anglicana (ce-a mai catolica dintre ele.), Luterana, Baptista, Adventista, Penticostala etc. fiecare avand culte si cultishoare mai mici.
    Ca perspectiva globala: Sunt mai multi protestanti in lume decat Ortodocsi.

Ramura

Numar de adrenti

Catolici

968,000,000

Protestanti

395,867,000

Altii

275,583,000

Ortodox

217,948,000

Anglicani

70,530,000

Celelalte religii:
    1 Christianity: 2.1 billion
    2 Islam: 1.3 billion
    3 Secular/Nonreligious/Agnostic/Atheist: 1.1 billion
    4 Hinduism: 900 million
    5 Chinese traditional religion: 394 million
    6 Buddhism: 376 million
    7 primal-indigenous: 300 million
    8 African Traditional & Diasporic: 100 million
    9 Sikhism: 23 million
    10 Juche: 19 million
    11 Spiritism: 15 million
    12 Judaism: 14 million
    13 Baha'i: 7 million
    14 Jainism: 4.2 million
    15 Shinto: 4 million
    16 Cao Dai: 4 million
    17 Zoroastrianism: 2.6 million
    18 Tenrikyo: 2 million
    19 Neo-Paganism: 1 million
    20 Unitarian-Universalism: 800 thousand
    21 Rastafarianism: 600 thousand
    22 Scientology: 500 thousand

A point is that which has no part.
  •  10-20-2005, 10:59 AM 22559 in reply to 22518

Mersi de raspuns Smile [:)]

Dar....spune-mi te rog, informatiile de pe Odaia de sus, cu privire la infiintarea celorlalte Biserici, sunt adevarate sau nu? Desi scrise in stil negativist, au relevanta? Anii sunt corecti? Numele sunt corecte?

Am citit ca Martin Luther s-a desprins de Biserica de la Roma, satul fiind de ce faceau papii pe-acolo. Ok, de admirat !...dar am inteles ca a rupt o parte din Scriptura si a inceput sa caute adepti. No [N] , astfel el ar fi "tatal" celorlalte culte religioase. Si-atunci cum pot spune eu ca ala are dreptate, sau ala, sau celalalt, cand de fapt la baza credintei lor sta un om, un oarecare Luther, care a facut ce-a vrut cu Scriptura?? Credinta cea adevarata a fost creata de Dumnezeu (daca pot spune asa) ! Cum pot avea incredere in credinta unor oameni, unor simpli oameni? Intelegi ce vreau sa zic?

•  10-20-2005, 11:02 AM 22560 in reply to 22501

cu scuze,o mica observatie

nu conteaza religia,nici sectele, nici credinta, ceeace conteaza este sa fii un fiu al luminii , sa fii liber cunoscand Adevarul si sa-L cunosti pe El...

restul este o pierdere in detalii nefolositoare care hranesc orgolii, iluzii, care nu lasa pe cei care chiar vor sa cunoasca ceva , sa se poata orienta corect

mihai porubin

mp1946ploiesti
  •  10-20-2005, 11:09 AM 22563 in reply to 22560

Pai si eu cum gasesc calea cea adevarata daca nu o caut? E normal sa vreau detalii , astea ma ajuta , nu-i asa?

De ce sa merg pe o idee , daca nu sunt singura ca e cea corecta?

Ce vreau sa zic este ca , asa cum a zis Euclid, ortodocsii ii numesc secte pe toate celelalte culte. Vreau sa stiu daca aceste culte au un temei religios puternic , daca intr-adevar credinta lor e cea adevarata..sau daca sunt doar niste impostori meniti sa dezbine din ce in ce mai mult oamenii si sa-i duca pe calea pierzaniei. Si consider ca astea nu sunt deloc detalii nefolositoare, ba dimpotriva.

•  10-20-2005, 12:18 PM 22574 in reply to 22563

Paula,
    Mmmm.... sa vezi ce cafteala o sa incasez de la Mihai si de la in cautare...
    OK, nu imi place sa aduc in discutie chestii foarte personale dar... hai sa iti povestesc cum L-am descoperit eu pe Isus.
    Actuala si viitoarea mea colega de camera era "pocaita" (Baptista), eu "Ortodox" (adica ca si tine, aveam o "intelegere" foarte tulbure despre Crestinism - adica nu pricepeam nimicBig Smile [:D]).
    Dar citisem Biblia, de doua ori, si eram foarte mandru de aceasta! Nu pricepusem mare lucru dar puteam pune intrebari coerente si nu tocmai comode... Ma amuza teribil sa vorbesc cu popi la cate un botez sau nuta si sa le arat ce mushchi intelectuali am io.
    Pana intr-o zi cand Actuala si Viitoarea m-a dus la o nunta de pocaiti. Iti dai seama ca abia asteptam sa imi etalez armele la aia.
    Si asa a fost! Am stat la masa cu un grup de baieti si fete foarte simpatici si dai si tragei cu religia, ca io nu inteleg de ce aia si ailalta, ca de ce Isus a facut si a dres, ca nu are logica ca nu se potriveste etc. Bietii de ei nu stiau ce sa imi mai spuna...
    Pana cand unul din baieti m-a intrebat foarte direct si fara jena: o iubesti pe Viitoarea? Iti dai seama ca m-am facut roshu la fata... dar am scos pieptu' inainte si am zis hotarat DA! La care tipu zice: "de ce? Pentru ca e frumoasa? Pentru ca e desteapta, pentru ca terminat sefa de promotie?" Deja nervisorii mei erau in stare de alarma si beculetsu rosu falfaia ca la masina de politie... Am dat un rapuns evaziv: "ãããããã... nu stiu", tipu' nu se lasa:  "ai vrea sa fi cu ea tot timpul, sa o cunosti mai bine?", deja era pe lista neagra, i-am raspuns scurt si cu intonatia corecta: "Da" (dar se intelegea clar ca daca mai pune vre-o intrebare s-ar putea sa ii dau un raspuns interesant, rated MA sau chiar R ). Inainte sa intind mainile ca sa il strang de gat a zis: "bine, ca sa Il cunosti pe Isus trebuie sa faci acelasi lucru: sa Il iubesti, nu il vei intelege cu intelectul ci cu inima."  Ups! Am ramas uitandu-ma la el ca la Fantomas Superdiabolicu' seria a II-a (tu n-ai auzit de filmul asta, cu Jean Marais si Louis De Funes).
    Pe moment am zis ca a dat si el o replica acolo ca sa aplaneze discutia... Peste un an faceam baie in Baptisteriul bisericii Baptiste locale imbracat in anteriu alb (de comanda ca io sunt inalt) de fatza cu vre-o 350 de insi si inse, si nu imi era rusine de loc!
    Isus e dragoste Paula, nu prea poti sa il pui in ecuatii, norme, proceduri etc. si este cate o data complet ilogic... ca si iubirea.
    O, era sa uit, citeste postarea lui Mihai, in care spune ce conteaza si ce nu, sunt de acord 100%.

A point is that which has no part.
  •  10-20-2005, 02:19 PM 22585 in reply to 22574

Euclid wrote:
    Paula,
     Inainte sa intind mainile ca sa il strang de gat a zis: "bine, ca sa Il cunosti pe Isus trebuie sa faci acelasi lucru: sa Il iubesti, nu il vei intelege cu intelectul ci cu inima."  Ups!

scuze ca ma bag si eu, de la inceput va zic ca nu am nici o treaba cu biserica si cu Isus - o sa deduceti si singuri astaSmile [:)], dar nu intzleg cum poti sa iubesti pe cineva sau ceva daca nici macar nu l-ai vazut, nu l-ai atinsSurprise [:O]. Isus este descris in carti, pictat si pe la alte biserici mai poti intalni statui cu el, deci cum poti sa ajungi sa iubesti un personaj....Nu este vorba aici despre aceeasi iubire pe care poti sa o ai pentru un personaj de carte "normala" sau film sau piesa de teatru....

Aceasta iubire pentru Isus a schimbat omenirea, a fost motivul multor razboaie, au murit oameni, au fost subjugati, iar in prezent sume imense de bani se dau in numele lui Isus. Si de ce toate astea?....Pentru o poveste frumoasa de altfel si bine gandita, expusa in biblie. De unde vine biblia?...pai de la evrei vine. Si acum intrebarea mea: Oare nu au reusit, folosind aceasta carte, sa schimbe lumea si sa ingenuncheze o gramada de oameni, iar pe de alta parte sa isi asigure o sursa sigura de venit....De ce nu s-a incercat sa se dovedeasca intamplarile descrise in Biblie? De ce exista mai multe religii sau secte? De ce lumea ingenuncheaza si pupa mana popei care nu s-a spalat pe maini de cand s-a intors de la bordelul vecin (2 strazi mai incolo de biserica)

Recuniosc ca pe de alta parte Biblia are si partile bune invatandu-i pe multi lucruri bune despre viata.

Fara a jigni pe cineva va spun foarte sincer ca eu pana nu vad nu cred si mai am multe de spus in privinta lui Isus si a bibliei dar va astept si pe voi sa comentati daca vreti cele scrise de un necredincios.

•  10-20-2005, 02:47 PM 22591 in reply to 22574

Euclid wrote:
    Isus e dragoste Paula, nu prea poti sa il pui in ecuatii, norme, proceduri etc. si este cate o data complet ilogic... ca si iubirea.
    O, era sa uit, citeste postarea lui Mihai, in care spune ce conteaza si ce nu, sunt de acord 100%.

Pai am citit postarea lui Mihai si nu m-a convins.

Chiar tu ziceai in alte postari ca il iubesti pe Dumnezeu, dar nu stii cine e Dumnezeu. Ba mai mult, spuneai ca poate nu ne inchinam Dumnezeului Cel Bun...insinuand ca am fost dusi in eroare si ca de fapt Devil [6] e Cel Bun. Am inteles gresit?

Revenind....Mihai zice ca ce conteaza e sa fii Fiu al Luminii. Pai eu ma consider unul dintre ei, avand in vedere ca eu CRED. Nu sunt o sfanta, si nici nu ma consider mai presus de altii, dar avand in vedere ca eu CRED, e clar ca exista iubire pt tot ce tine de credinta mea.

Ce nu stiu este....care este calea catre Dumnezeu? Luam varianta ca ortodoxia este calea...asta inseamna ca sunt pe calea cea buna. Luam varianta cand baptismul este calea ...asta inseamna ca nu sunt , momentan pe calea cea buna, deci as vrea, mai intai, SA O GASESC, si apoi SA O URMEZ. Acelasi lucru si pt celelalte culte.

Acum problema mea e ....cum aflu eu care e calea? Doar iubindu-L pe Dumnezeu si tot ce tine de El? Eu una, nu cred asta !!! Pai eu deja il iubesc, dar daca sunt pe calea gresita? Si tu il iubesti, dar daca esti pe calea gresita??? Poate ritualurile si traditiile ortodoxe nu sunt pt Dumnezeu...poate ritualurile baptiste nu sunt pt Dumnezeu.

De aceea vreau sa aflu cat mai mult posibil despre cat mai multe culte (sper ca ai remarcat ca nu le mai numesc secteSmile [:)], dar asta pana la momentul adevarului) . Calea e UNA singura ! Nu pot fi mai multe...asadar nu pot exista sute si mii de culte , asadar numai UNA din aceste religii detine adevarul !

Deja m-am apucat de citit ! Asta pt ca sunt o ambitioasa si mi-am pus in cap sa aflu "ceva"....nu stiu ce voi afla la sfarsitul "sapaturilor"...dar sunt sigura ca voi afla "ceva" care imi va schimba viata si o va schimba in bine !!

Acum da-mi voie sa te intreb ceva. Ai zis de cele doua ramuri ale ortodoxiei "pe vechi" si "pe nou" . Din cate stiu eu, nu sunt cu nimic diferiti, au aceeasi doctrina si respecta aceleasi "legi spirituale" . Iar singura diferenta e faza cu calendarul. Apoi de Oastea Domnului...nu stiu nimic ! Nici n-am stiut ca exista ...pana azi. Cine sunt si ce vor?

Numai bine !

•  10-20-2005, 02:57 PM 22595 in reply to 22585

Furios wrote:

scuze ca ma bag si eu, de la inceput va zic ca nu am nici o treaba cu biserica si cu Isus - o sa deduceti si singuri astaSmile [:)], dar nu intzleg cum poti sa iubesti pe cineva sau ceva daca nici macar nu l-ai vazut, nu l-ai atinsSurprise [:O]. Isus este descris in carti, pictat si pe la alte biserici mai poti intalni statui cu el, deci cum poti sa ajungi sa iubesti un personaj....Nu este vorba aici despre aceeasi iubire pe care poti sa o ai pentru un personaj de carte "normala" sau film sau piesa de teatru....

Aceasta iubire pentru Isus a schimbat omenirea, a fost motivul multor razboaie, au murit oameni, au fost subjugati, iar in prezent sume imense de bani se dau in numele lui Isus. Si de ce toate astea?....Pentru o poveste frumoasa de altfel si bine gandita, expusa in biblie. De unde vine biblia?...pai de la evrei vine. Si acum intrebarea mea: Oare nu au reusit, folosind aceasta carte, sa schimbe lumea si sa ingenuncheze o gramada de oameni, iar pe de alta parte sa isi asigure o sursa sigura de venit....De ce nu s-a incercat sa se dovedeasca intamplarile descrise in Biblie? De ce exista mai multe religii sau secte? De ce lumea ingenuncheaza si pupa mana popei care nu s-a spalat pe maini de cand s-a intors de la bordelul vecin (2 strazi mai incolo de biserica)

Recuniosc ca pe de alta parte Biblia are si partile bune invatandu-i pe multi lucruri bune despre viata.

Fara a jigni pe cineva va spun foarte sincer ca eu pana nu vad nu cred si mai am multe de spus in privinta lui Isus si a bibliei dar va astept si pe voi sa comentati daca vreti cele scrise de un necredincios.

Furios, habar n-am ce sa-ti raspund. Pana acum imi era mai mult decat usor ! si mergeam pe o idee " ori crezi, ori nu crezi...si cu asta-basta"

Astia de nu cred...au o viata atat de usoara...nu se macina cu probleme de "interior", nu se chinuie sa afle nimic...nu ii intereseaza subiectul si nici nu cauta nimic in legatura cu asta...si...clar...o particica din problemele vietii e taiata de pe lista "Exista sau nu Dumnezeu? "

Astia de cred...nu-si pun intrebarea asta...ei stiu ca exista...dar vor sa afle mai mult si mai mult...astfel se izbesc de tot felul de problemutze si intrebari care mai de care mai dubioase...se ajung la contradictii (precum bine vezi), la vorbe spuse la manie , la orgoliu, si la rautate "eu am dreptate/ ba eu am dreptate" . Nu inteleg de ce...daca toti ne batem cu pumnul in piept ca exista si ca noi credem ca exista...de ce exista atata polemica? In defintiv cu totii credem.

Acu...nu stiu ce sa-ti raspund...am mai scris pe aici ca am o prietena care gandeste exact ca tine " cum poti sa crezi in ceva ce nu ai vazut/auzit/atins niciodata????" iar eu la intrebarea asta ma fac mica cat un purice...si habar n-am ce sa zic. Dar precum am zis...m-am pus pe treaba si o sa aflu eu..o data si-o data...si iti zic si tie Wink [;)]

•  10-20-2005, 04:56 PM 22617 in reply to 22595

Revenind la subiect ....

Cine imi spune despre "vorbitul in limbi" ? Cunoasteti pe cineva cu aceasta experienta? V-a povestit cineva ce s-a intamplat cand a inceput sa "vorbeasca in limbi" ? Ati experimentat asa ceva?

e ceva putred la mijoc ...si vreau sa aflu daca ma insel sau nuBig Smile [:D]

Eucliddddddddd sper ca n-ai uitat de mine...si-mi zici si mie ce e cu Oastea Domnului? plzzzzzzzzz..intre timp o sa caut si eu .

•  10-20-2005, 05:19 PM 22622 in reply to 22617

Big Smile [:D] Re: Sectele

Paula,daca vrei sa afli ce este o secta din punct de vedere crestin ,ai o varianta mai jos. Din punct de vedere ortodox vad ca stii foarte bine! Ceea ce era scris in raportul SRI probabil ca cuprinde organizatii religioase scoase in afara legii. Cat priveste celelalte religii crestine existente ,se pune intrebarea daca Biserica a fost impartita in doua ,de ce sunt vinovate si celelalte religii crestine aparute.Doar si ei sau rupt din cele existente!

Ce este o secta din punct de vedere crestin?

Se pune intrebarea :ce este o secta din punct de vedere crestin? Secta este orice grupare religioasa necrestina sau asa zis crestina care pretinde ca pentru mantuirea sufletului nu este suficienta doar jertfa Domnului Isus. Sectele au in comun faptul ca au un conducator cu mare putere de atractie, care pretinde ascultarede sine si fata de invatatura sa .Aceasta merge pana la renuntare la locul de munca ,proprietate si familie. Cracteristicile anticrestine ale sectelor: 1.Anticrestine fata de natura sau personalitatea lui Dumnezeu:

Secta: Dumnezeu este un fel de principiu sau forta impersonala,un proces evolutiv.

Biblia: Dumnezeu este o persoana. El este Dumnezeu Creeatorul (Gen1:1),Sfant (Isaia6:3),Milos (Ps 86:15),care asculta rugaciunile si raspunde la ele (Ps 36:6),care merita si pretinde inchinare si slujire din partea creaturilor Sale (Ioan 4:24) si va chema pe toti oamenii sa dea socoteala inaintea Sa (Rom 14:12). In Evrei 1:3 Dumnezeu este descris ca o persoana.Dumnezeu este o persoana care insumeaza trinitatea: Tatal,Fiul si Duhul Sfant(Matei 28:19).

2.Anticrestine prin atitudinea fata de faptul si natura pacatului.

Secta: Pacatul este minimalizat sau negat.El este considerat ignoranta , greseala ectc...

Biblia: Pacatul este cel mai tragic fapt"El este din calea fara de pacatos" (Rom 7:13),asa cum arata consecintele sale (Isaia 59:2) si pretul remediului sau (Rom 5:8).

3.Anticrestine fata de persoana lui Cristos.

Secta: Cristos a fost in esenta uman,mai putin decat Dumnezeu,un profet,un mare invatator,divin numai in sensul ca toti oameniisunt potentiali divini sau de esenta divina.

Biblia: Cristos este Eternul si Neprihanitul Fiu al lui Dumnezeu,parte a trinitatii,coetern,coegal,coesential cu Tatal (Rom 1:4; Ioan 1:1)

4.Anticrestine fata de lucrarea lui Isus Cristos pe cruce.

Secta: Lucrarea lui Isus Cristos pe cruce este minimalizata sau negata complect.

Biblia: Cristos a murit pe cruce ca inlocuitor al celor pacatosi. El a ispasit pe deplin pacatul uman. El este singurul si atotsuficientul Mantuitor.(Rom5:8; Fapt 4:12;Rom 5:18)

5.Anticrestine fata de calea mantuirii.

Secta: Mantuirea este obtinuta in intregime sau cel putin in parte prin faptele bune ale omului,prin respectarea unor practici religioase ectc.

Biblia: Mantuirea este numai prin Har,partea divina si prin credinta (Efeseni 2:8- 9).Ea este darul fara plata al lui Dumnezeu pentru cei nevrednici.

6.Anticrestine fata de viata viitoare

Secta: Iadul este desfiintat.Pedeapsa pentru pacat este temporara.

Biblia: Iadul este eternca si raiuldeoarece cuvantul grecesc pentru etern (aionios) se aplica in ambele cazuri.(Matei 25:46)

Sectele sau miscarile derivate din crestinism sunt cele care au avut ca punct de plecare religia crestina dar care au deviat atat de tare de la invatatura curata incat nu mai pot fi considerati crestini. Exemple : Martorii lui Iehova, Copii lui dumnezeu, Mormonii ectc... In cadrul sectelor mai sunt incluse :miscarile de autoperfectionare (Biserica scientologica), miscarile orientale (Lumini divine,meditatia transcedentala ectc), miscarile sincretice (Biserica unificarii a lui Moon, Bahai). Cam acestea sunt pe scurt o privire generala asupra sectelor.

Cel mai important lucru este ca ajungand in contact cu acesti oameni sa le prezentam dragostea lui Isus si sa le dam Cuvantul Adevarat ,sa ne rugam pentru ei ca Dumnezeu sa-i lumineze sa se-ntoarca cu pocainta la El.

SIMION IOANAS

•  10-20-2005, 05:34 PM 22625 in reply to 22595

Paula, eu zic, poate exista poate nu exista 50/50. Ca sa fac afirmatia ca exista, trebuie sa ma conving  Smile [:)]
  •  10-20-2005, 05:42 PM 22627 in reply to 22617

Paula,

Vorbitul in limbi este un dar al Duhului Sfant. Duhul Sfant este Cel care calauzeste Biserica si Cel care da daruri celor din Biserica. Nimeni nu este somer in Biserica, ci fiecare cand este adaugat la Biserica (mantuit prin credinta in Isus)  primeste un dar de la Duhul Sfant. Unul din daruri este vorbirea in limbi!

1COR 12:4  Sint felurite daruri, dar este acelas Duh;

1COR 12:5  sint felurite slujbe, dar este acelas Domn;

1COR 12:6  sint felurite lucrari, dar este acelas Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

1COR 12:7  Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.

1COR 12:8  De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluias Duh;

1COR 12:9  altuia credinta, prin acelas Duh; altuia, darul tamaduirilor, prin acelas Duh;

1COR 12:10  altuia, puterea sa faca minuni; altuia, proorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; si altuia, tilmacirea limbilor.

1COR 12:11  Dar toate aceste lucruri le face unul si acelas Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.

Apostolul Pavel insa recomanda celor care au acest dar sa se roage sa aibe si darul talmacirii,daca nu sa taca si sa se roage acasa.Deasemenea apostolul Pavel recomanda ca vorbirea in limbi sa nu se faca in adunare fara talmacire fiindca daca ar intra cineva fara daruri ar zice ca acolo sunt nebuni!:

1COR 14:22  Prin urmare, limbile sint un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi. Proorocia, dimpotriva, este un semn nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei credinciosi.

1COR 14:23  Deci, daca s'ar aduna toata Biserica la un loc, si toti ar vorbi in alte limbi, si ar intra si de cei fara daruri, sau necredinciosi, n'ar zice ei ca sinteti nebuni?

1COR 14:24  Dar daca toti proorocesc, si intra vreun necredincios sau vreunul fara daruri, el este incredintat de toti, este judecat de toti.

1COR 14:25  Tainele inimii lui sint descoperite, asa ca va cadea cu fata la pamint, se va inchina lui Dumnezeu, si va marturisi ca, in adevar, Dumnezeu este in mijlocul vostru.

Deasemenea Ap.Pavel recomanda Bisericii sa vorbeasca in Adunare si cu duhul si cu mintea ,avand in vedere ca vorbirea in limbi este o vorbire cu duhul dar nu cu mintea.Omul care vorbeste nu intelege ci vorbeste ce-i da Duhul!

De aceea in foarte multe cazuri se intampla ca cel care vorbeste sa nu vorbeasca prin Duhul Sfant ,ci prin duhuri straine, Trebuie ca un om care are un asemenea dar (si nu numai) sa traiasca conform Scripturii si voiii lui Dumnezeu pentru a nu da prilej diavolului sa-si faca lucrarea prin el.

Sper ca ti-am putut fi de folos si doresc ca Domnul sa te binecuvinteze si sa-ti dea o viata plina de bucurie si fericire!

•  10-20-2005, 05:49 PM 22629 in reply to 22591

Paula, nu o confesiune anume este calea catre Dumnezeu. Isus a spus: Eu sunt Calea... Cine spune ca religia lui este mantuitoare, spune de fapt o erezie. Nu inscrierea intr-un registru bisericesc, nici ritualurile indeplinite te duc spre mantuire. Ci relatia personala cu Dumnezeu, prin Isus Cristos.

Intrebarea ta nu ar trebui sa fie care religie duce la mantuire? Ci care confesiune se apropie cel mai mult, prin doctrina, traire, ritualuri etc de planul lui Dumnezeu? Urmeaza o munca de informare, in care incerci sa afli ce si de ce spun fiecare, si care sunt argumentele lor in "batalia" cu ceilalti. Una din deciziile importante pe care trebuie sa le iei este stabilirea sursei adevarului revelat al lui Dumnezeu. Ortodocsii si catolicii spun ca atat Biblia cat si Traditia trebuie acceptate ca fiind inspirate de Dumnezeu. Ele formeaza practic doctrina lor. Protestantii pleaca de la premisa ca doar Biblia este inspirata de Domnul. Odata luata decizia cu privire la sursa unde gasesc adevarul, pasii urmatori sunt relativ simpli.

•  10-20-2005, 05:49 PM 22630 in reply to 22627

s.ioanas wrote:

Paula,

Vorbitul in limbi este un dar al Duhului Sfant. Duhul Sfant este Cel care calauzeste Biserica si Cel care da daruri celor din Biserica. Nimeni nu este somer in Biserica, ci fiecare cand este adaugat la Biserica (mantuit prin credinta in Isus)  primeste un dar de la Duhul Sfant. Unul din daruri este vorbirea in limbi!

1COR 12:6  sint felurite lucrari, dar este acelas Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

1COR 12:8  De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluias Duh;

1COR 12:9  altuia credinta, prin acelas Duh; altuia, darul tamaduirilor, prin acelas Duh;

1COR 12:10  altuia, puterea sa faca minuni; altuia, proorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; si altuia, tilmacirea limbilor.

1COR 12:11  Dar toate aceste lucruri le face unul si acelas Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.

Apostolul Pavel insa recomanda celor care au acest dar sa se roage sa aibe si darul talmacirii,daca nu sa taca si sa se roage acasa.Deasemenea apostolul Pavel recomanda ca vorbirea in limbi sa nu se faca in adunare fara talmacire fiindca daca ar intra cineva fara daruri ar zice ca acolo sunt nebuni!:

1COR 14:22  Prin urmare, limbile sint un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi. Proorocia, dimpotriva, este un semn nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei credinciosi.

1COR 14:23  Deci, daca s'ar aduna toata Biserica la un loc, si toti ar vorbi in alte limbi, si ar intra si de cei fara daruri, sau necredinciosi, n'ar zice ei ca sinteti nebuni?

1COR 14:24  Dar daca toti proorocesc, si intra vreun necredincios sau vreunul fara daruri, el este incredintat de toti, este judecat de toti.

1COR 14:25  Tainele inimii lui sint descoperite, asa ca va cadea cu fata la pamint, se va inchina lui Dumnezeu, si va marturisi ca, in adevar, Dumnezeu este in mijlocul vostru.

Deasemenea Ap.Pavel recomanda Bisericii sa vorbeasca in Adunare si cu duhul si cu mintea ,avand in vedere ca vorbirea in limbi este o vorbire cu duhul dar nu cu mintea.Omul care vorbeste nu intelege ci vorbeste ce-i da Duhul!

De aceea in foarte multe cazuri se intampla ca cel care vorbeste sa nu vorbeasca prin Duhul Sfant ,ci prin duhuri straine, Trebuie ca un om care are un asemenea dar (si nu numai) sa traiasca conform Scripturii si voiii lui Dumnezeu pentru a nu da prilej diavolului sa-si faca lucrarea prin el.

Sper ca ti-am putut fi de folos si doresc ca Domnul sa te binecuvinteze si sa-ti dea o viata plina de bucurie si fericire!

•  10-20-2005, 07:02 PM 22634 in reply to 22630

Draga S.Ioanas

1) De ce spuneti "dpdv ortodox stiu ce inseamna sectele" dar nu stiu si dpdv crestin? Religia din care fac parte se numeste CRESTIN-ortodoxa , asadar , va rog nu o scoateti din categoria religiilor crestine.

2) Nu am inteles nimic din explicatiile dvsEmbarrassed [:$]. Imi faceti trimiteri la Biblie (iar eu nu am citit-o) . Nu asta asteptam ...repet...inca nu sunt pregatita sa inteleg Biblia ...asadar nu o pot citi, doar de dragul de a o citi si nici nu vreau ca citind-o in acest moment sa-mi explic singura ce scrie in ea. Consider ca iti trebuie ani de zile, ani de zile sa poti intelege Biblia...ani de studiu teologic ! Cuvintele din Biblie pot fi rastalmacite in fel si chip si exact aceste talmaciri au condus la crearea atator culturi religioase. Ma intrebati de ce sunt vinovate celelalte culte? Pt ca ele s-au abatut de la Scriptura, ba mai mult au luat din Scriptura doar partile convenabile unuia sau altuia. Mare pacat !!!! (in conceptia mea) . Avand in vedere ca la vremea aceea exista o singura doctrina (hai sa zicem ca excludem ruptura...sa zicem ca acei capi ai Bisericii de atunci ar fi procedat cu totii la fel..si sa nu-i consideram vinovati nici pe unii, nici pe altii...ci sa consideram ca acea credinta a lor era cea dreapta....si ca...Luther s-a suparat pe toti , nu numai pe Biserica de la Roma din care a facut parte )...avand in vedere, asadar, ca exista o singura religie.........nu are NIMENI dreptul sa o maltrateze si cu atat mai mult nu are dreptul un OARECARE individ sa spuna ca e gresita Scriptura si sa faca ce vrea din ea !!! Cine e acest Luther? Trimis de la Dumnezeu? N-as crede !!!! Va las sa-mi explicati.....pt ca in acest moment singura informatie pe care o am (si ma refer aici la religiile crestine) este ca acest Luther este "tatal" religiilor aparute dupa ruptura.

3) Din nou pun intrebarea din primul post, pt ca am vazut ca ati atins subiectul. Cum adica organizatii religioase scoase in afara legii? Care lege? Exista vreo lege care enumera religiile acceptate? Ce se intampla cu cei care nu respecta aceasta lege? Daca o cunoasteti va rog sa mi-o oferiti si mie, pt ca eu nu o gasesc nicicum.

•  10-20-2005, 07:13 PM 22636 in reply to 22634

bonepaula wrote:

3) Din nou pun intrebarea din primul post, pt ca am vazut ca ati atins subiectul. Cum adica organizatii religioase scoase in afara legii? Care lege? Exista vreo lege care enumera religiile acceptate? Ce se intampla cu cei care nu respecta aceasta lege? Daca o cunoasteti va rog sa mi-o oferiti si mie, pt ca eu nu o gasesc nicicum.

Cred ca exista o lege in privintza asta. Daca ai sansa sa prinzi o emisune de stiri din parlamentul romaniei, poate poti sa vezi ca pe primul rand acolo sunt vreo 3 popi cu cioamgele dupa eiCool [H]. Tu crezi ca aia stau degeaba?Wink [;)] Probabil ca au dat niste legi pana acum pentru religie si biserici?..daca nu inseamna ca si ei sunt platiti degeaba din banii oamenilorAngry [:@]

•  10-20-2005, 07:22 PM 22637 in reply to 22627

s.ioanas wrote:

Ce sunt astea? Ca pasaje din Biblie nu-mi par a fi .

Asadar vorbitul in limbi este un dar de la Duhul Sfant(sper ca cel al lui Dumnezeu...si sper ca "ala rau" n-are si el vreun duh sfant ascuns prin maneca). Iar eu e posibil sa-l primesc vreodata? Am inteles ca nu oricine il primeste si ca tre sa parcurgi niste pasi....primul ar fi "nasterea de-a doua" "botezul in apa" "botezul cu Duhul Sfant" si cred ca ar urma sa primesc darul.Ma scuzati daca vi se pare ca simplific lucrurile ...nu vreau sa lungesc prea tare si nici nu stiu prea multe despre aceste practici. Asadar...sa zicem ca primesc darul? Ce se intampla din acel moment cu mine? Sunt mantuita? Iertata? Sunt pe drumul cel bun? Sau cum sta treaba?

Ok, am inteles (daca pot zice asa) ce-mi spuneti dvs, dar va rog oferiti-mi o marturie a unei persoane care a trait asa ceva. Sunt atat de curioasa incat imi vine sa merg si eu la Biserica Penticostala sa vad si eu o persoana care are darul asta. (Aaaaa mi-am amintit ceva , am vazut pe un site, nu mai stiu pe unde, pe un forum...unde cineva, un penticostal,  a zis ca Biserica Ortodoxa si cea Catolica nu ne-ar lasa,pe noi astia de suntem catolici sau ortodocsi,  sa citim Biblia....e o minciuna gogonata...asta ca o paranteza). Nu pot gasi nicaieri o marturie a unei persoane care are darul acesta si povesteste experienta prin care a trecut si e atat de impresionat de puterea acestui dar , incat vrea sa povesteasca la toata lumea...ba dimpotriva ...spun ca e o experienta prea privata si nu o pot povesti.In schimb am citit marturii a unor persoane care au trait experienta si care mai apoi s-au indreptat catre ortodoxism si care spun despre acest "dar" ca nu e lucru curat. Ma lamuriti si pe mine?