Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Sectele

Last post 02-28-2007, 12:31 PM by zexelica. 517 replies.
Page 2 of 11 (518 items)   < Previous 1 2 3 4 5 Next > ... Last »
Sort Posts: Previous Next
  •  10-21-2005, 11:53 AM 22742 in reply to 22563

Re: Sectele

pentru bonepaula

am senzatia ca tu chiar cauti Imparatia.In acest haos ai toate sansele sa te ratacesti.In locul tau as lua totul de la zero, traind cateva principii de baza:

1.Biblia este singurul Cuvant al Domnului Dumnezeu si este infailibila

2.Sola Scriptura

3.Daca poti accepta primele doua , urmeaza sa incerci pe al treilea si anume sa te cercetezi daca intradevar crezi ca esti pacatos si ca soarta ta este hotarata alaturi de cei care nu_l cunosc pe Dumnezeu ( moartea)

4.Daca te opresti aici si ridici obiectii risti sa ramai multa vreme in acest loc

5.Daca simti ca esti un pacatos condamnat la moarte atunci trebuie sa cauti o solutie in Scriptura

6.Asa cum pentru evrei era periculos sa suspecteze de neadevar Legea tot asa si pentru noi este periculos sa suspectam de neadevar Cuvantul

7.Daca ajungi aici, pentru a merge mai departe ,trebuie sa te debarasezi de tot ce ai invatat in materie de religie, sa te debarasezi de orgoliu, personalitate, incredere in tine, sa te golesti ,sa te lepezi de tine insuti

8.Acum poti, sa crezi.Ca sa stii ce sa crezi trebuie sa citesti Cuvantul, trebuie sa admiti ca Isus Hristos este Dumnezeu, ca singur la El este solutia vietii tale prezente si viitoare,ca numai El poate sa-ti gestioneze corect si eficient viata..

9.Pana aici am parcurs pocainta, credinta si nadejdea.De aici incolo ai nevoie sa te tina Cineva de mana( nu ca pana aici ai fi fost singura...dar asta este alta problema),este nevoie sa intri intro relatie mai personala cu Isus Hristos Domnul,

10.Urmeaza sa te rogi Lui, prezentandu-te ca in fata unui Imparat ceresc... sinceritate, smerenie, dorinta de iertare pe care numai El ti-o poate da, si sa-L rogi,in genunchi, sa te primeasca in Imparatia Sa...numindu-L Domn...roagate in disperare..nu ai alta solutie..trebuie sa-L convingi ca chiar vrei ca El sa te ajute..numai tu si El,fara intermediari,fara martori, randul lor va veni mai tarziu

11.Uita si iarta pe toti care ti-au facut vreodata ceva rau (asta este o conditie)

12.Relatia trebuie sa fie numai intre tine si El, si trebuie sa comporte (repet) credinta,sinceritate si dorinta de a scapa cu viata...

13.Citeste singura Evangheliile, lasa la o parte contradictiile aparente, cauta solutii pentru tine insuti, pentru propria ta viata, incerca sa-L intelegi si sa-L urmezi (si poate sa-L slujesti) pe Dumnezeu prin credinta si nu prin logica,

14.Citeste Epistolele,unele lucruri sunt usor de inteles,altele mai greu, iale inatai pe cele ce-ti sunt accesibile la nivelul tau

15.In paralel incearca ( si este posibil sa se rezolve) sa eviti minciuna,glumele cu multe intelesuri,iritarea,supararea,invidia,vorbirea de rau,vorbele de ocara,nedreptatea,ura,si incearca blandetea,smerenia,umilinta,adevarul si dreptatea,mila si iertarea...

16.Daca cele doua lucrari nu se cupleaza ( interiorul cu exteriorul) mecanismul cunoasterii lui Isus Hristos nu functioneaza,ceva s-a gresit pe parcurs,te poti intoarce sa vezi unde sa gresit....

un ultim sfat: fara Isus Hristos nu ai nici o sansa, daca reusesti sa_L gasesti ai pus mana pe toate bogatiile lumilor vazute si nevazute,

Mi-as dori sa stam de vorba atunci in Imparatia Lui cand va veni in slava cu sfintii ingeri

scuze   pentru ca am sarit peste multe etape,poate am fost cam confuz sau alambicat,dar am cautat sa parcurg si sa-ti arat Calea..

cu drag,mihai p

mp1946ploiesti
  •  10-21-2005, 12:00 PM 22743 in reply to 22563

pentru bonepaula

am senzatia ca tu chiar cauti Imparatia.In acest haos ai toate sansele sa te ratacesti.In locul tau as lua totul de la zero, traind cateva principii de baza:

1.Biblia este singurul Cuvant al Domnului Dumnezeu si este infailibila

2.Sola Scriptura

3.Daca poti accepta primele doua , urmeaza sa incerci pe al treilea si anume sa te cercetezi daca intradevar crezi ca esti pacatos si ca soarta ta este hotarata alaturi de cei care nu_l cunosc pe Dumnezeu ( moartea)

4.Daca te opresti aici si ridici obiectii risti sa ramai multa vreme in acest loc

5.Daca simti ca esti un pacatos condamnat la moarte atunci trebuie sa cauti o solutie in Scriptura

6.Asa cum pentru evrei era periculos sa suspecteze de neadevar Legea tot asa si pentru noi este periculos sa suspectam de neadevar Cuvantul

7.Daca ajungi aici, pentru a merge mai departe ,trebuie sa te debarasezi de tot ce ai invatat in materie de religie, sa te debarasezi de orgoliu, personalitate, incredere in tine, sa te golesti ,sa te lepezi de tine insuti

8.Acum poti, sa crezi.Ca sa stii ce sa crezi trebuie sa citesti Cuvantul, trebuie sa admiti ca Isus Hristos este Dumnezeu, ca singur la El este solutia vietii tale prezente si viitoare,ca numai El poate sa-ti gestioneze corect si eficient viata..

9.Pana aici am parcurs pocainta, credinta si nadejdea.De aici incolo ai nevoie sa te tina Cineva de mana( nu ca pana aici ai fi fost singura...dar asta este alta problema),este nevoie sa intri intro relatie mai personala cu Isus Hristos Domnul,

10.Urmeaza sa te rogi Lui, prezentandu-te ca in fata unui Imparat ceresc... sinceritate, smerenie, dorinta de iertare pe care numai El ti-o poate da, si sa-L rogi,in genunchi, sa te primeasca in Imparatia Sa...numindu-L Domn...roagate in disperare..nu ai alta solutie..trebuie sa-L convingi ca chiar vrei ca El sa te ajute..numai tu si El,fara intermediari,fara martori, randul lor va veni mai tarziu

11.Uita si iarta pe toti care ti-au facut vreodata ceva rau (asta este o conditie)

12.Relatia trebuie sa fie numai intre tine si El, si trebuie sa comporte (repet) credinta,sinceritate si dorinta de a scapa cu viata...

13.Citeste singura Evangheliile, lasa la o parte contradictiile aparente, cauta solutii pentru tine insuti, pentru propria ta viata, incerca sa-L intelegi si sa-L urmezi (si poate sa-L slujesti) pe Dumnezeu prin credinta si nu prin logica,

14.Citeste Epistolele,unele lucruri sunt usor de inteles,altele mai greu, iale inatai pe cele ce-ti sunt accesibile la nivelul tau

15.In paralel incearca ( si este posibil sa se rezolve) sa eviti minciuna,glumele cu multe intelesuri,iritarea,supararea,invidia,vorbirea de rau,vorbele de ocara,nedreptatea,ura,si incearca blandetea,smerenia,umilinta,adevarul si dreptatea,mila si iertarea...

16.Daca cele doua lucrari nu se cupleaza ( interiorul cu exteriorul) mecanismul cunoasterii lui Isus Hristos nu functioneaza,ceva s-a gresit pe parcurs,te poti intoarce sa vezi unde sa gresit....

un ultim sfat: fara Isus Hristos nu ai nici o sansa, daca reusesti sa_L gasesti ai pus mana pe toate bogatiile lumilor vazute si nevazute,

Mi-as dori sa stam de vorba atunci in Imparatia Lui cand va veni in slava cu sfintii ingeri

scuze   pentru ca am sarit peste multe etape,poate am fost cam confuz sau alambicat,dar am cautat sa parcurg si sa-ti arat Calea..

cu drag,mihai p

mp1946ploiesti
  •  10-21-2005, 12:23 PM 22751 in reply to 22736

Euclid, multumesc. Studiez, nu sunt tare.Smile [:)]
    Say what you mean and mean what you say.

Iubirea nu e doar un zambet, nu e doar o floare, iubirea e un suflet ranit si apoi vindecat de altul
  •  10-21-2005, 04:59 PM 22799 in reply to 22751

Mihai, cu toata stima...

Eu nu am cum sa uit tot ce am invatat pana acum.Nu ar fi corect nici pt mine, nici pt familia mea si nici macar in ochii lui Dumnezeu nu as arata prea bine...Oarecum ii condamn pe cei care isi schimba religia...ca asa si-au dat ei seama ca e mai bine...e relativa chestia asta cu "mai bine"...iar mie nici prin cap nu-mi trece sa fac asta.

Ce-mi spui tu mie aici? Sa ma lepad de credinta mea...asa deodata...ca m-a apucat pe mine sa aflu una/alta ???Sa uit ca am fost botezata in Biserica Ortodoxa? Sa uit rugaciunile, sa-mi arunc icoanele? Sa nu-mi fac Sfanta Cruce? Sa arunc calendarul Crestin-Ortdox? Sa arunc Biblia Ortodoxa si toate cartile care le am? Sa uit de Biserica Ortodoxa???? Mai scriu??? Eu nu inteleg cum unii oameni poa sa faca asa ceva !!!! Eu una nu pot si nici nu vreau !!

Ce vreau e sa aflu ....mai multe...despre Dumnezeu si tot ce tine de El ! Vreau sa aflu despre religii, cum se manifesta ele, ce diferente exista, ce interpretari au ele etc etc etc. Nu am sa zic ca ele sunt gresite si nu ma cert cu oamenii care nu-mi impartasesc ideile.Fiecare face ce vrea si cum vrea.Eu nu incerc sa conving pe nimeni ca eu am dreptate ..ci doar incerc sa aflu explicatii la una-alta.

Pentru ca sunt abia la inceput...e normal sa cer indicatii...si pt ca vad ca pe acest forum existe persoane din diferite religii, normal ca va intreb pe voi...ceea ce eu nu stiu. Dar asta nu inseamna ca eu cred ce-mi ziceti voi. Eu, pe baza a ce spuneti voi, imi fac cercetarile proprii si personale....rezultatele cercetarilor vi le impartasesc si voua...va plac sau nu, sunteti de acord sau nu...mie nu-mi pasa..

Aaaaa...si inca ceva....etapele pe care mi le zici tu...sunt ideile tale sau chiar asa zice Dumnezeu sa facem? Plus ca eu cred....ca etapele astea mi le stabilesc singura-singurica, in functie de viata pe care am avut-o, pe care o am, si pe care intentionez sa o am...si nu am nevoie de o persoana sa-mi zica ce sa fac si cum sa fac ca sa ajung la Dumnezeu .

Tonul meu este total pasnic si nu vreau s ate supar in nici un fel.Sper ca ma intelegi si tu si ceilalti !

P.S.  Ce-i aia Sola Scriptura?

Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
  •  10-21-2005, 05:05 PM 22802 in reply to 22732

Re: vorbitul in limbi

lisabela wrote:
    Paula,
    citez: "Fara indoiala, profetia, vorbirea in limbi si botezul in Duhul Sfant faceau parte din viata timpurie a bisericii lui Cristos. Totusi, pe masura ce studiem din Cuvantul lui Dumnezeu, o sa vedem ca nici unul nici altul nu are un rol permanent in biserica Domnului."
    Sa vorbim pe scurt despre vorbirea in limbi. Afara de Marcu 16.17, vorbirea in limbi nu se afla in Evanghelii. In ziua Cincizecimii (Faptele 2), aflam vorbirea in limbi dintre apostoli. Asta este prima intamplare a vorbirii in limbi si trebuie sa defineasca vorbirea in limbi pentru noi. In Faptele 2.4, apostolii au fost cufundati (botezati) in Duhul Sfant, s-au umplut de El si "au inceput sa vorbeasca in alte limbi".

Limbile acestea au fost limbi recunoscute; n-au fost bolboroseala. Multimea care a venit in Ierusalim pentru sarbatoare a fost uimita caci "fiecare ii auzea vorbind in limba lui" (2.6). Unii au fost din Mesopotamia, Iudea, Asia, Egipt, oaspeti din Roma, Iudei sau prozeliti, si chiar Arabi! Si au auzit lucrurile minunate ale Evangheliei in propriile lor limbi (2.11)! Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca El i-a inspirat pe oameni sa vorbeasca Mesajul Evangheliei in limbile tuturor!

In 2.8, oamenii au intrebat: "Cum, deci, ii auzim vorbind fiecaruia din noi in limba noastra, in care ne-am nascut?" Nu ne nastem in bolboroseala ci ne nastem in limba parintilor nostri - fie romaneste, fie ruseste, fie franzeza, fie nemteste.

Urmatoarea intamplare in care gasim vorbirea in limbi este in Faptele 10 cu privire la Corneliu, primul neevreu care a devenit crestin. Si aici aflam a doua ocazie in care Duhul Sfant a coborat peste cineva. O sa vorbim despre botezul al doilea al Duhului Sfant intr-o clipa. Dar aici, vorbim despre vorbirea in alte limbi.

A fost o ura mare intre iudei si neevrei (vezi Ioan 4.9). De fapt, Dumnezeu i-a trimis lui Petru o viziune speciala ca sa-i spuna ca neevreii pot fi acceptati in fata lui Dumnezeu (Faptele 10.9-16). Cand oamenii trimisi de la Corneliu au venit la Petru, inca a sovait sa mearga cu ei (10.17-23). Cand a ajuns la Corneliu, i-a spus Petru, "Stiti?" le-a zis el "ca nu este ingaduit de Lege unui Iudeu sa se insoteasca impreuna cu unul de alt neam sau sa vina la el; dar Dumnezeu mi-a aratat sa nu numesc pe nici un om spurcat sau necurat. De aceea am venit fara cirtire cand m-ati chemat; va intreb, deci, cu ce gand ati trimis dupa mine?" (10.28-29).

Corneliu, fiind un prozelit la religia iudaica, vroia sa fie mantuit si a trimis dupa Petru ca sa auda "cuvinte prin care va fi mantuit el si toata casa sa" (11.14). Petru este cel care l-a invatat pe Corneliu despre Isus dar in cuvintele lui Petru: "cum am inceput sa vorbesc, Duhul Sfant S-a pogorat peste ei" (11.14). Intamplarea aceasta se cheama "botezul in Duhul Sfant". Dar observati aici in cuvintele lui Petru ca Duhul Sfant a coborat peste Corneliu inainte sa auda Evanghelia! A coborat "cum a inceput sa vorbeasca" Petru despre Isus, deci, inainte sa auda Petru Evanghelia. Este clar ca botezul lui Corneliu in Duhul Sfant n-a fost pentru a fi mantuit!

Sa ne intoarcem la Faptele capitolul 10 in intamplarea actuala. Biblia spune: "Pe cand rostea Petru cuvintele acestea, S-a pogorat Duhul Sfant peste toti cei ce ascultau Cuvantul. Toti credinciosii taiati imprejur, care venisera cu Petru, au ramas uimiti cand au vazut ca darul Duhului Sfant s-a varsat si peste Neamuri. Caci ii auzeau vorbind in limbi si preamarind pe Dumnezeu. Atunci Petru a zis: "Se poate opri apa ca sa nu fie botezati acestia, care au primit Duhul Sfant ca si noi?" (10.44-47). Daca suntem obiectivi, putem vedea ca coborarea Duhului Sfant peste Corneliu a fost un mesaj catre Petru si "credinciosii taiati imprejur", adica crestini iudaici ca viziunea lui Petru mai devreme in capitol s-a referit la faptul ca neevrei pot fi acceptati inaintea lui Dumnezeu. Daca privim comportamentul lui Petru mai tarziu (Galateni 2.11-14), vedem ca Petru mai avea o problema cu partasia cu neevrei. Cu ocazia aceasta (Faptele 10-11), s-a cerut un miracol direct de la Dumnezeu peste neevrei ca sa-l convinga pe Petru ca neevreii ar trebui sa auda Evanghelia si sa fie mantuiti.

Asta ce e? ai vrut sa-mi arati ca au fost mai multe momente descrise in Biblie in care "s-a vorbit in limbi" ?? Asta e copy/paste de pe un site ortodox?

•  10-22-2005, 01:35 AM 22851 in reply to 22802

Paula, am scris la inceput asa: "citez". Observ in tonul tau o usoara iritare si imi pare rau.Huh? [:^)] http://www.studiatibiblia.ro/index.php?mn=83
    Asta ar fi sursa. Vad ca interpretezi gresit incercarile noastre de a explica. Eu, cel putin caut ca si tine calea. Si mi-as dori sa fie cineva care sa-mi explice ce este corect. Dar ortodoxismul, dupa ceea ce am studiat nu ma mai convinge. Si am discutat asta si cu unul din preotii de la noi. Pai imparatul Constantin a promovat aceasta religie din interese politice, el nefiind un credincios in adevaratul sens al cuvantului. Dar stia ca "prostimea" poate fi potolita cu religia. Cauta si vei afla. El s-a intors la Dumnezeu doar pe patul de moarte. Si crede-ma ca Devil [6] este puternic, destul de puternic sa faca oamenii sa se certe din cauza crezului lor. De fapt el stie ca este important sa-i indeparteze pe oameni de la credinta si foloseste toate mijloacele. Stiu ca am deviat putin de la mesajul tau, dar face obiectul postarilor membrilor.

Iubirea nu e doar un zambet, nu e doar o floare, iubirea e un suflet ranit si apoi vindecat de altul
  •  10-22-2005, 02:06 AM 22854 in reply to 22799

bonepaula wrote:

Mihai, cu toata stima...

Eu nu am cum sa uit tot ce am invatat pana acum.Nu ar fi corect nici pt mine, nici pt familia mea si nici macar in ochii lui Dumnezeu nu as arata prea bine...Oarecum ii condamn pe cei care isi schimba religia...ca asa si-au dat ei seama ca e mai bine...e relativa chestia asta cu "mai bine"...iar mie nici prin cap nu-mi trece sa fac asta.

Ce-mi spui tu mie aici? Sa ma lepad de credinta mea...asa deodata...ca m-a apucat pe mine sa aflu una/alta ???Sa uit ca am fost botezata in Biserica Ortodoxa? Sa uit rugaciunile, sa-mi arunc icoanele? Sa nu-mi fac Sfanta Cruce? Sa arunc calendarul Crestin-Ortdox? Sa arunc Biblia Ortodoxa si toate cartile care le am? Sa uit de Biserica Ortodoxa???? Mai scriu??? Eu nu inteleg cum unii oameni poa sa faca asa ceva !!!! Eu una nu pot si nici nu vreau !!

Ce vreau e sa aflu ....mai multe...despre Dumnezeu si tot ce tine de El ! Vreau sa aflu despre religii, cum se manifesta ele, ce diferente exista, ce interpretari au ele etc etc etc. Nu am sa zic ca ele sunt gresite si nu ma cert cu oamenii care nu-mi impartasesc ideile.Fiecare face ce vrea si cum vrea.Eu nu incerc sa conving pe nimeni ca eu am dreptate ..ci doar incerc sa aflu explicatii la una-alta.

Pentru ca sunt abia la inceput...e normal sa cer indicatii...si pt ca vad ca pe acest forum existe persoane din diferite religii, normal ca va intreb pe voi...ceea ce eu nu stiu. Dar asta nu inseamna ca eu cred ce-mi ziceti voi. Eu, pe baza a ce spuneti voi, imi fac cercetarile proprii si personale....rezultatele cercetarilor vi le impartasesc si voua...va plac sau nu, sunteti de acord sau nu...mie nu-mi pasa..

Aaaaa...si inca ceva....etapele pe care mi le zici tu...sunt ideile tale sau chiar asa zice Dumnezeu sa facem? Plus ca eu cred....ca etapele astea mi le stabilesc singura-singurica, in functie de viata pe care am avut-o, pe care o am, si pe care intentionez sa o am...si nu am nevoie de o persoana sa-mi zica ce sa fac si cum sa fac ca sa ajung la Dumnezeu .

Tonul meu este total pasnic si nu vreau s ate supar in nici un fel.Sper ca ma intelegi si tu si ceilalti !

P.S.  Ce-i aia Sola Scriptura?

Paula, stiu ca l-ai intrebat pe Mihai, nu pe mine, sigur iti va raspunde si el.

Incep: Principiul Sola Scriptura este biblic, sau un Institut national de studii biblice prin corespondenta.

In 1517 datorita lui  Martin Luther care s-a despartit -impreuna cu sustinatorii sai - complet de Roma a  inceput Reforma  Protestanta, iar temele doctrinare care  i-au separat pe reformatori de Catolicismul medieval sunt inca aceleasi care-i divizeaza si astazi pe protestanti si pe catolici.
    Luther a afirmat ca parintii bisericii, papalitatea si consiliile bisericii au gresit de-a lungul istoriei. In timpul dezbaterii sale cu teologii catolici, Luther a formulat principiul numit "sola scriptura", care recunostea numai Scriptura singura ca fiind autoritatea suprema a Bisericii si a credinciosului individual. Principiul "sola scriptura" a respins ideea ca biserica Romano-Catolica poseda revelatii separate de Scriptura si ideea ca biserica este interpretul Scripturii.
    Biserica - alcatuita din adunarile care credeau evanghelia, deci Scriptura - se supuneau Cuvantului (evangheliei) care a creat-o. Scriptura nu-si deriva autoritatea ei din Biserica, ci autoritatea ei este inerenta si innascuta fiindca ea reprezinta chiar cuvintele lui Dumnezeu.

•  10-22-2005, 02:11 AM 22855 in reply to 22799

Paula, stiu ca l-ai intrebat pe Mihai, nu pe mine, sigur iti va raspunde si el.

Incep: Principiul Sola Scriptura este biblic, sau un Institut national de studii biblice prin corespondenta.

In 1517 datorita lui  Martin Luther care s-a despartit -impreuna cu sustinatorii sai - complet de Roma a  inceput Reforma  Protestanta, iar temele doctrinare care  i-au separat pe reformatori de Catolicismul medieval sunt inca aceleasi care-i divizeaza si astazi pe protestanti si pe catolici.
    Luther a afirmat ca parintii bisericii, papalitatea si consiliile bisericii au gresit de-a lungul istoriei. In timpul dezbaterii sale cu teologii catolici, Luther a formulat principiul numit "sola scriptura", care recunostea numai Scriptura singura ca fiind autoritatea suprema a Bisericii si a credinciosului individual. Principiul "sola scriptura" a respins ideea ca biserica Romano-Catolica poseda revelatii separate de Scriptura si ideea ca biserica este interpretul Scripturii.
    Biserica - alcatuita din adunarile care credeau evanghelia, deci Scriptura - se supuneau Cuvantului (evangheliei) care a creat-o. Scriptura nu-si deriva autoritatea ei din Biserica, ci autoritatea ei este inerenta si innascuta fiindca ea reprezinta chiar cuvintele lui Dumnezeu.
  •  10-22-2005, 02:26 AM 22856 in reply to 22730

Bonepaula, chiar in noaptea asta, sub acelasi acoperis cu mine sunt trei crestine, botezate cu Duhul Sfant! Doua "vorbesc in limbi". Una dintre ele l-a primit pe Iisus in viata ei, cu adevarat, intr-o seara, intr-o "pivnita" unde o tarase o prietena. Si nu intrase niciodata in vreo biserica.  Cealalta era la volanul masinii (in urma cu vreo 25 de ani) si tocmai scapase ca prin urechile acului de un accident, pt ca trasese pe dreapta cu cativa km inainte de locul unde se petrecuse. Mi-au povestit amandoua cum li s-a intamplat. Eu am interpretat totul ca pe un fel de "extaz" crestin. Cred ca si eu sunt la fel de Ortodoxa...Nu prea imi vine sa cred desi am vazut cu ochii mei...In urma cu vreo 4 luni am fost intr-un fel de statiune (aici in Idaho) unde din cand in cand se intalnesc crestinii din zona. A fost o experienta, intr-adevar...Insa inca nu POT sa inteleg tot ce se intampla cu oamenii astia. A fost pt prima data in viata mea cand am vazut cum danseaza si canta si vorbesc (cativa dintre ei) in limbi si cand am auzit despre asta! Iar explicatia lor a fost cea data de Lisabela. Sunt oameni "normali" ca mine si ca tine numai ca ei l-au acceptat putin diferit (in opinia mea) pe Dumnezeu. Or fi printre ei (penticostali) si de-aia descrisi de Diomet. Probabil ca sunt. Dar cand le-am povestit cum stau lucrurile intr-o biserica ortodoxa (ca, na, de unde sa fi vazut vreuna in creierul muntilor unde suntem noi) nici lor nu le-a venit sa creada . Ritualuri...De-aia ma intrebam si eu pe un alt topic (cand s-a suparat D) ce e mai important. Toate confesiunile, cultele, sectele, zi-le cum vrei au astfel de ritualuri...Cred ca asta ne desparte. Ce ne apropie este dorinta de a-l cunoaste pe Dumnezeu.
  •  10-22-2005, 02:55 AM 22857 in reply to 22856

Alta varianta: \\\\Many people inaccurately define speaking in tongues as "speaking gibberish" or "talking nonsense." The truth is, speaking in tongues is the most intelligent, perfect language in the universe. It is God's language...Jesus says that those who believe in Him will "speak in new tongues" (Mark 16:17). It is natural and normal to speak in the language of your birth. We are born again from above, therefore we should speak the language from above--that language is called "tongues."/////
  •  10-22-2005, 08:42 AM 22873 in reply to 22851

Lisabela,

www.studiatibiblia.ro este site protestant.Am citit si eu explicatiile altor culte a "vorbitului in limbi", eu insa o cautam pe cea ortodoxa.Ma mira ca nu o gasesc nicicum.

Am spus ca nu am nici un ton iritat, ba dimpotriva. Am spus ce am spus, pt ca Mihai , intr-una din etapele lui, mi-a spus sa uit tot ce am invatat pana acum in materie de religie...............nu e posibil asa ceva !

Sunt de acord sa primesc explicatii...dar daca explicatiile primite se bat cap in cap cu ceea ce stiu sau gasesc ...e normal sa "sar in sus".

Repet, eu nu ma cert cu nimeni, cel putin, nu pe tema asta.

Intrebare : Cum se traduce "ortodox"si de cand dateaza cuvantul? Cum se traduce "catolic"?Cums e traduce "baptist" , "adventist" etc? Stie cineva? Eu am gasit cateva explicatii..dar vreau sa vad daca si voi le aveti pe aceleasi.

In rest....ce sa mai zic...deocamdata n-am gasit nimic, dar nimic dubios in legatura cu religia ortodoxa. Ce-mi spuneti voi ca s-a intamplat in istorie cu religia....cred...dar in numele credintei, multi au facut greseli...si inca fac ...In toate padurile exista "uscaturi".Asta nu inseamna ca  toata padurea e uscata.

•  10-22-2005, 08:57 AM 22874 in reply to 22856

Madalina,

Si eu sunt surprinsa ca se poate asa ceva, iar pana in ziua de azi, nici n-am stiut ca exista asa ceva. Stiu ca se poate, si cred ca se poate. Ce nu stiu e "cum" de se poate? Si...de ce nu pot si ortodocsii sa vorbeasca in limbi, sau catolicii? Sunt singura ca exista persoane foarte credincioase...foarteeeeee...care se inchina foarte mult, si care-L iubesc pe Dumnezeu cu toata fiinta lor...de ce ei nu primesc acest "dar" ?

Citisem pe undeva, o marturie personala a unei doamne, fosta penticostala, trecuta la ortodocsi. Si ce zicea ea, m-a cutremurat !! Si una din explicatiile aduse...a fost ca penticostalii nu-si fac Sfanta Cruce, aceasta fiind o unealta impotriva Diavolului.....asadar acel "dar" ar proveni de la el...si nicidecum de la Dumnezeu. Chestie care pare......reala....nush ce sa zic....de aia caut disperata o explicatie ortodoxa a "vorbitului in limbi" si mai caut si marturii clare a celor care au acest "dar". M-am saturat sa aud "eu il am" "si eu il am" "eu am vazut pe unu care-l are" etc...dar nimeni nu-mi explica clar , ce se petrece de fapt. Urla?Zbiara? Vorbesc calm? Tremura? Danseaza? Canta? Cat dureaza? Se inatmpla cand esti singur sau numai in Biserica? Constientizezi ceva? Persoana intelege ceva? Creste adrenalina? etc...intrebari de astea am.

•  10-22-2005, 09:12 AM 22875 in reply to 22874

Paula,
    Ortodocsi sunt toti credinciosii! Big Smile [:D] de pe pamant.
    Ortodox - in traducere libera inseamna "credinta ce-a dreapta"  sau "dreapta-credinta" (orto = drept. dox = stiinta/corect / ceas Doxa Smile [:)])
    Spre deosebire de Catolic care inseamna "atotcuprinzator"
    Penticostal - cincizeci - ziua cincizeci, (A cincizecia zi dupa inviere cand Duhul sfant a cazut peste Ucenici)
    Baptism - Botez, Baptisti = botezati
    Adventisti, advent = venirea, (a unui eveniment important, asteptat cu interes, se refera la a doua venire a lui Isus)

A point is that which has no part.
  •  10-22-2005, 10:12 AM 22880 in reply to 22875

Dap...astea le gasisem si eu.

Euclid mama, asa deci? Ortodocsi suntem cu totii?? Hihihi...ce ironie a sortii.

Ia sa ma gandesc mai bine...Baptisti suntem cu totii , ca doar am fost botezati. Adventisti suntem cu totii, ca doar cu totii asteptam venirea a doua. etc etc. Nu-i ciudat?

Mi se pare ca ortodoxia cuprinde toate ritualurile a tuturor religiilor. Are oleaca de la adevntisti, oleaca de baptisti nu? Iar cultele astea au renuntat la unele ritualuri si le-au pastrat si le folosesc numai pe cele care le considera "corecte" , eliminandu-le pe restul si chiar interzicandu-le. Gresesc cumva? Ortodoxia, mi se pare complexa....foarte complexa...pe cand celelalte culte mi se par simplificate, unele din ele chiar foarte mult. Gresesc?

•  10-22-2005, 11:00 AM 22888 in reply to 22880

Paula,
    Nu gresesti... da' ce ne facem cu popii?

A point is that which has no part.
  •  10-22-2005, 12:37 PM 22894 in reply to 22799

m-au napadit o multime de mesaje si nu am timpul necesar sa iau fiecare in parte, am citit tot si scriu despre ce imi aduc aminte.
    Paula! Ia-o de la 0! Stii de cate ori am auzit eu asta de la cei asemenea lor? Cred ca primul pas spre convertire. Pasii aceia sunt aproape tipici unei convertiri.
    Paula, pot zice ca am facut o pasiune in studierea fenomenelor sectare, si marturisesc ca am alocat ceva vreme acestei vorbiri in limbi. Biserica ortodoxa, din cate stiu eu, nici nu se complica cu explicarea acestui circ infantil. Fa ca mine, mergi si studiaza singurica, si descopera sarlatania.Am o intrebare si eu: de ce mamele isi pun copii la bolborosit de cand sunt inca micuti micuti? De asta am si zis sa mergeti singuri sa va interesati, si pentru asta am fost condamnat ca nu vreau sa dau explicatii.
     Dupa cum am ami zis, fiecar secta cu pasarelele ei. Daca maine zic: "Mi-a vb Dumnezeu in vis si mi-a zis ca Dan Brown a scris adevarat in cartea sa ca Iisus a avut copii si ca femeile trebuie sa poarte 5 baticute transparente in varful capului" si imi fac o secta si ii pun si un nume deocheat, in scurt timp am si oameni garantat. Daca cautam in istoria sectelor e una care a fost infiintata de o tipa care suferea cu capul (nu imi aduc aminte boala) si care pretindea ca ii vb Dumnezeu, si ea saraca avea crize de nebunie. Urmare: azi are adepti in intreaga lume. Bivolaru cu miscarea lui, ca sa raspund si lui fodorf parca, la faza cu asa zisii "intelectuali"(persoanele de fata se exclud), a avut bunaoara o multime de adepti "intelectuali", se stie.
    Multumesc pentru amintirea dezbinarii lui Luther, si inca o data intreb: Luther a facut  o singura biserica protestanta, cum se face ca avem acum sute si sute de secte care se contrazic intre ele?(Euclid cu in cautare mi se pare cel mai bun exemplu). Intre noi fie vorba fiecare face ce si cum o taie capul.
    Ce sa mai vorbim de diferenta in cadrul aceleiasi biserici. Am sa exemplific penticostalii (i-am studiat indelung), undeva prin Ardeal, la un moment dat ridica toti mainile in aer si zbiara cat ii tin plamanii, catre Dumnezeu zic ei,  sa ii dea bani sa isi termine casa, sa etc etc etc. Si vreau sa spun ca zbiara cat pot si toate idioteniile. Era o femeie la 50 de ani cam, careia am crezut ca ii crapa fata de cum se inrosise. Intors acasa, povestesc asta unui pastor penticostal, care a negat pana in panzele albe, daca imi permiteti expresia. Spre fericirea mea, pe tvr1 era o emisiune: "cu ochii in 4" unde a fost prezentata o astfel de biserica. M-am interesat imediat de reluare si i-am comunicat respectivului sa se uite. In afara de niste bolboreseli si floricele pe campii, nu am primit nici un raspuns. Situatie similara cand l-am intreabat de ce vecina mea isi punea copilasii la bolborosit. Trageti voi concluziile.
    Parerea mea impartasita de om multime de oameni (inclusiv de ex pastorul Hudson pe care l-am intrebat acest lucru, ca de, a fost pastor) despre cei care care pleaca, si nu pentru motive materiale, este ca majoritatea sunt oameni stersi, care nu au puterea sa se afirme i nici un fel, si pe unde pleaca lumea ii baga in seama. Evident asta are la baza si necunoasterea, ei mergand la biserica de Pasti, daca si atunci mergeau, si fara sa aiba nici cea mai mica idee despre cum stau lucrurile, sunt saracii nehotarati. Ei sunt tinta favorita. Paula numai a zis ca vrea sa afle unele lucruri si deja au sarit cu convertirea ca lupii pe ea cel putin 3.
    Euclid, copii de clasa a nu stiu care ai zis tu, cred ca vor crapa intai de ras la tampeniile pe care le sustii, deci stai linistit, nici nu vor observa semnatura mea.
    Paula, tu chiar vrei ca lupul sa spuna ca nu a mancat in viata lui carne? Mai pe romaneste, sectantii vrei sa nege toate ereziile si balciurile lor? "Pai, dom`le daca ei vorbeste in limbi, vorbeste in limbi, cum poate tu sa zice ca nu e adevarate?"Big Smile [:D]Ei traiesc in 2 xtreme: ori te convertesc, ori esti cel mai mare dusman al lor daca nu le merge. Exemple: pe tine te vor convertita, eu sunt pentru ei un "adversar" cu care in viziunea lor "se lupta". Eu nu "ma lupt" cu ei, si daca asa vad ei lucrurile, problema lor, atat ii duce capul.

S-auzim numai de bine si de oameni treziti la realitate.

Cea mai mare izbanda a diavolului a fost sa ii convinga pe oameni ca el nu exista
  •  10-22-2005, 12:39 PM 22895 in reply to 22888

Euclid wrote:
    Paula,
    Nu gresesti... da' ce ne facem cu popii?

ai dreptate euclid, rescrie si biblia sa nu mai apara nici acolo, eventual fa o noua secta, cum am mai zis, fa-te tu lider. Prosti sunt destui, poti sa fie si mai multi reprezentanti.Big Smile [:D]

Cea mai mare izbanda a diavolului a fost sa ii convinga pe oameni ca el nu exista
  •  10-22-2005, 12:51 PM 22896 in reply to 22873

bonepaula wrote:

Lisabela,

www.studiatibiblia.ro este site protestant.Am citit si eu explicatiile altor culte a "vorbitului in limbi", eu insa o cautam pe cea ortodoxa.Ma mira ca nu o gasesc nicicum.

Am spus ca nu am nici un ton iritat, ba dimpotriva. Am spus ce am spus, pt ca Mihai , intr-una din etapele lui, mi-a spus sa uit tot ce am invatat pana acum in materie de religie...............nu e posibil asa ceva !

Sunt de acord sa primesc explicatii...dar daca explicatiile primite se bat cap in cap cu ceea ce stiu sau gasesc ...e normal sa "sar in sus".

Repet, eu nu ma cert cu nimeni, cel putin, nu pe tema asta.

Intrebare : Cum se traduce "ortodox"si de cand dateaza cuvantul? Cum se traduce "catolic"?Cums e traduce "baptist" , "adventist" etc? Stie cineva? Eu am gasit cateva explicatii..dar vreau sa vad daca si voi le aveti pe aceleasi.

In rest....ce sa mai zic...deocamdata n-am gasit nimic, dar nimic dubios in legatura cu religia ortodoxa. Ce-mi spuneti voi ca s-a intamplat in istorie cu religia....cred...dar in numele credintei, multi au facut greseli...si inca fac ...In toate padurile exista "uscaturi".Asta nu inseamna ca  toata padurea e uscata.

Hotul nu va recunoaste ca a furat, si o va tine pe a lui, ca de fapt a cumparat obiectul gasit asupra lui. Fa tu omologia cu site-ul respectiv. Nu ti se pare normal ca pe un astfel de site sa fie promovata erezia respectiva?
    Paula stii de ce s-ar repede omuletii la convertit la tine? Pentru ca lor li se pare esti la fel de neincrezatoare si in ce priveste credinta ta, si o iau ca pe un punct slab. Infirma-le asta si explica-le ca esti doar curioasa despre acele circuri ce se intampla la ei. Si aici revin cu eterna: "inteleg doar ce vor ei sa inteleaga si interpreteaza dupa bunul lor plac".
    Cere-le sa iti dovedeasca concret vb in limbi. Inregisteaza un sectar cand isi manifesta isteria. Au zis ca e limba lui Dumnezeu (m-a pufnit rasul). Intreaba dupa ce isi termina isteria ce a zis. Ia inregistrare, pune-o la cel putin 3 persoane din alte adunari de-a lor. Ar trebui sa primesti aceeasi "traducere", doar e limba lui Dumnezeu si asa mi-a zis si "amicul" meu pastor. E un test facut. Fa-l Paula, eu nu iti zic rezultatul meu si a inca 2 prieteni care erau cu mine. Impartaseste-ne rezultatul.
    Eu pot dovedi doate minciunile lor, ei cu specialisti si oameni de stiinta nu pot explica fenomene ca lumina de la Ierusalim, sau icoanele ce plang, sau...sau...sau....Asta nu te pune pe ganduri? De ce nu ii asculta Dumnezeu si pe ei si le face o minune asa cum ne face noua in fiecare Pasti? E ca si cu aprinderea focului lui Ilie in biblie.

•  10-22-2005, 12:53 PM 22897 in reply to 22888

Bonepaula, am gasit pe un site ortodox o carte (Ortodoxia si religia viitorului) scrisa de Ieromonah Serafim Rose, din perspectiva unui crestin roman trait in America! Este ft interesanta si cred ca te va lamuri mai mult decat balmajelile mele. Ai acolo exlicatii despre cine e Dumnezeul caruia ne inchinam toti, despre alte religii. Despre meditatie Zen si transcedentala, New Age, OZN-uri, Biblie, Iisus, Anticrist etc O gasesti la http://www.ortodox.as.ro/carti/serafim rose/index2.html
    Am ales un  fragment despre ceea ce ne intereseaza. Vorbitul in limbi.
    1. Miscarea penticostală în secolul XX

Desi are rădăcini încă în secolul trecut, Miscarea Penticostală modernă datează exact din ajunul Anului Nou 1900, la ora 7 seara. De câtăva vreme, preotul metodist Charles Parham din Topeka, statul Kansas, necăjit de ineficienta vădită a misiunii sale, începuse să studieze intensiv Noul Testament împreună cu un grup de studenti, cu scopul de a afla secretul puterii Apostolice. În final, studentii au dedus că acest secret constă în "vorbirea în limbi", care, credeau ei, însoteste întotdeauna în Faptele Apostolilor primirea Duhului Sfânt.
    Plini de tensiune si entuziasm, Parham si discipolii săi au hotărât să se roage până când vor primi si ei "Botezul Duhului Sfânt", împreună cu vorbirea în limbi. Pe 31 decembrie 1900 ei s-au rugat de dimineata până seara fără nici un rezultat, până în momentul în care unei tinere i-a venit ideea că din tot efortul lor lipseste un element: "punerea mâinilor". Parham puse mâinile pe capul fetei si îndată ea începu să vorbească "într-o limbă necunoscută".
    În următoarele trei zile avură loc multe asemenea "botezuri", inclusiv al lui Parham însusi si al altor doisprezece pastori de diverse confesiuni, care toate au fost însotite de vorbirea în limbi. În curând miscarea ajunse până la Texas, iar apoi avu un succes deosebit într-o bisericută frecventată de negri, în Los Angeles. De atunci încoace ea s-a răspândit în întreaga lume si se mândreste cu un număr de zece milioane de membri. .
  •  10-22-2005, 12:57 PM 22898 in reply to 22856