Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Unii pleaca, altii vin...

Last post 10-22-2005, 08:10 AM by Euclid. 11 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  10-04-2005, 04:53 AM 20734

Unii pleaca, altii vin...

Salutare tuturor!

Se pare ca mai si pleaca lumea din NZ (in special in Australia), si destul de multi.... Cel putin asta am inteles eu din urmatorul articol (http://www.nzherald.co.nz/index.cfm?c_id=3&ObjectID=10121661):

"Brain drain gathers pace

21.04.05 4.00pm

New Zealand experienced a brain drain in March not seen on a similar scale for over four years, latest Statistics New Zealand migration figures released today show.

Permanent long-term departures from New Zealand exceeded arrivals by 1440 in March.

The last time New Zealand experienced such a net migration loss was in early 2001, SNZ said.

There were small net losses experienced last year in March, April, May and June.

In the year to March, New Zealand had a net 10,000 migration gain. That is down 64 per cent from the 28,000 net inflow in the previous March year.

Permanent arrivals in the month of March totalled 5300 and for the year, came to 78,100. Departures came to 6800 in March and 68,100 in the year.

New Zealand is still experiencing reasonably strong immigration from other countries but New Zealand citizens are quitting the country in greater numbers, particularly for Australia.

In March, 4800 New Zealand citizens left permanently against 1700 arrivals for a net loss of 3100. Over the year, there was a net loss of 20,600 with 45,300 permanent departures against 24,700 arrivals.

Non-New Zealand arrivals in March came to 3600 against departures of 2000 while over the year there 53,300 long-term arrivals and 22,700 departures.

There were net inflows from Asia and Fiji of 200 each in March while the net outflow to Australia came to 2100.

Compared with the March 2004 year, non-New Zealand citizen arrivals were down 6900 and non-New Zealand departures were up 3000. There were 2500 fewer New Zealand citizen arrivals and 5600 more New Zealand citizen departures.

- NZPA "

Forward ever, backward never
  •  10-05-2005, 12:20 AM 20821 in reply to 20734

Re: Unii pleaca, altii vin...

he heee, vorba ceea, pt unii muma, pt altii ciuma.Wink [;)] bineinteles ca se pleaca intr-o veselie, tot asa cum se si vine. eu unul am observat chestia asta de multi ani, mai exact de cind au venit la moda student loanurile. am explicat eu unuia aici cam cum devine treaba cu student loan si cum se poate aduna o dobinda uriasa.... din pacate tinerii n-asculta de cind lumea, si nici nu or sa inceapa ei sa asculte prea curind. si uite-asa se trezesc bietii copchii ca pt un student loan de 10.000 au de platit 70.000Crying [:'(]. ei, acuma ce-i drept mai e tare la moda si "big OE" (overseas experience) - au terminat scoala si iau pauza un an de zile, de obicei sa mearga sa vada lumea... si pt ca legislatia nu poate obliga pe nimeni sa faca nici o plata de nici un fel la nici o datorie, atita timp cit omul nu se afla pe teritoriul nz, multi isi iau joburi in alte tari - in principal in australia si in state - si stau asa bine mersi, de obicei pina la urmatoarele alegeri cind partidele mai baga un policy sa stearga dobinda la student loans pt toti, daca se intorc in tara, si ei incep a se intoarce bine-mersi. bineinteles ca dintre astia, mai sint si care ramin prin alte tari, mai ales daca le face ocheade vo codana sau vun fat frumos si isi intemeiaza familiiBig Smile [:D]. tocmai de aceea si-a capatat numele de "brain drainage", ca fenomenul e cauzat in principal de studenti. e ok pin' la urma, ca doar capata experienta in alte culturi devin mai deschisi la minte cind se intorc, dar partea proasta e ca exista decalajul asta dintre citi absolventi scuipa pe piata sistemul de invatamint si citi intra efectiv in cimpul muncii in nz imediat dupa absolvire. si iac-asa skills shortage list la emigrare care e data peste cap in fiecare an aproape, atunci cind incep sa se intoarca plozii acasa.
    Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  10-05-2005, 04:32 AM 20831 in reply to 20821

Salut Laminat!
    Tin minte cand spuneai de imprumuturile alea pentru studenti, imprumuturi care in anumite conditii devin nefavorabile rau de tot. Eu citisem articolul de mai sus dar recunosc ca nu m-a dus mintea sa ma gandesc si la aspectele mentionate de tine. Concluzia mea a fost :"Ahaa, deci asa sta treaba... NZ are nevoie de imigranti dar nu e in stare sa-si tina proprii cetateni in ograda. Ceva trebuie sa fie putred in ...NZ! Si uite, majoritatea pleaca in Australia. O fi mai bine in Australia?". Citind  parerea ta avizata parca e mai clar. Totusi, vin cu 2 intrebari: Australia asta e un fel de frate mai mare? Se traieste mai bine acolo decat in NZ?

O zi buna!

•  10-16-2005, 09:57 PM 22081 in reply to 20831

of, ce mi-ai facut, mi-ai pus niste intrebari....Tongue Tied [:S] nu stiu daca pot sa-ti dau un raspuns in alb si negru. in final, cred ca tot ce pot sa fac e sa-ti dau informatii iar concluziile le trage fiecare.

australia - frate mai mare? mai mare e, clarBig Smile [:D]. in primul rind ca suprafata. in al doila rind ca populatie.

din alte puncte de vedere insa, nz e mult mai assertive pe plan international decit australia. e de ajuns sa ne gindim la relatiile politice: australia ofera unconditional support americanilor, si asta pt ca nu prea are de ales. este departe de marile puteri, iar vecinul cel mai "periculos" la o adica este china la o aruncatura de bat (comunista si cu peste1 miliard de locuitori deci muuuuult mai multi man-at-arms la o adica). intr-un fel, australia chiar nu are incotro si se vede nevoita sa se alieze politicii americane, deci implicit sa le cinte in struna, ca le place sau nu. mai este si un alt considerent: resursele australiei sint foarte limitate: depozitele minerale din sol si atit - care sint in scadere datorita exploatarii. petrol nu are, agricultura cam pe sponci (teren arabil numai la periferia continentului si restul... cam desert, de aia ii spune si centrul rosu, sau outback) deci nu se va pune niciodata problema ca australia sa fie vreodata self-suistainable. si cum sua este nu numai puterea politica ce poate oferi acoperire in caz de doamne-fereste dar si sprijin economic (piata interna uriasa si acorduri de free trade) alianta e usor de inteles.

in schimb, nz e o tara mititica - daca e s-o compari cu australia. numai vo 4 milioane si ceva de oameni, insa poate deveni self-sustainable in orice moment. agricultura e foarte bine pusa la punct, ba chiar in insula de nord sint pt unele plante 2 cicluri pe an (pt ca o permite clima) deci productie dubla. in plus, solul este vulcanic si plantele cresc de pina la 20 de ori mai repede decit in emisfera de nord... rezulta animalele (vaci, pasari, oi etc) care se hranesc pe acest sol sint mult mai grase, produsele alimentare subsequente sint mai bogate in minerale si alti nutrienti. IN PLUS nz mentine inca legaturile destul de strinse cu marea britanie dar a dezvoltat relatii speciale cu insularii din jur.

daca e sa iei in considerare numai aceste citeva aspecte de background, e relativ usor de inteles de ce in urma cu vo 10 ani premierul nz a zbierat "de azi inainte tot ce tine de domeniul nuclear este interzis pe teritoriul nostru" s-a facut tambalau la vremea respectiva, si inclusiv la ultimele alegeri de acu o luna.... rezultatul e ca in continuare vasele si submarinele americane cu propulsie nucleara sau care au nuclear missiles la board au interdictie de intrare in apele teritoriale nzYes [Y]

la fel, in razboiul din irak, noua zeelanda a refuzat sa dea orice ajutor sau support (ca a fost vorba de trimis trupe, sau de support logistic) pt ca populatia l-a considerat un razboi "unjust" si cu tot fuss-ul facut de americani, realitatea ramine ca nz poate fi self-sustainable si se poate descurca bine-mersi pe plan international si fara sprijinul american la o adica. isi poate face propria politica internationala si o poate urmari pt ca nu e dependenta nici economic nici politic.

deci... depinde din ce perspectiva privesti lucrurile si ce intelegi prin frate mai mare.

in plus, australia este popular destination pt kiwioti, pt ca e... cel mai aproape! Big Smile [:D]

daca se traieste mai bine decit in nz? aici eu cred ca depinde in foarte mare masura de firea fiecaruia, de ce ii prieste si ce nu. personal mie imi place mai mult aici pt ca mi se potriveste - de aia nu am "sarit santul" spre australia. imi place sa am o casa mare si solida, cu suficient teren in jur, unde stiu ca nepotii se pot juca in siguranta cu prietenii si vecinii lor, imi place aerul curat si clima, verdeata multa, grija pt mediul inconjurator, criminalitatea scazuta, oportunitatile de afaceri etc, etc si apoi... dac-ar fi la o adica, pt mine deja e cam tirziu sa mai fac acuma o schimbareBig Smile [:D].

in alta ordine de idei insa, am cunoscut multi romani carora pur si simplu nu le-a placut aici, nu s-au putut acomoda. dintre cei care au renuntat la emigrare, sau doar au tras sa isi faca actele, cetatenia, si apoi si-au luat zborul spre australia - daca stau sa ma gindesc bine, multi (nu toti) au fost bucuresteni sau din orase mari. parerea mea e ca oamenii erau obisnuiti si mai mult de atit, se simteau confortabil, in mediul lor, in marile aglomeratii urbane. in nz nu e asa, centrele urbane cele mai dezvoltate (auckland, wellington, new plymouth, christchurch, dunedin, queenstown etc, etc) sint bine organizate. in toate localitatile de fapt, ai sa vezi cam aceeasi structura: centrul (sau CBD - central business district) cu "zgreaptzane-nori" numai cladiri de birouri - plus magazine, restaurante, banci, entertainment centres etc tot ce tine de deservirea nevoilor segmentului social care isi desfasoara activitatea in zona respectiva - deci business related. apoi in jurul cbd de obicei au sediile afacerile mai mici (datorita preturilor la imobiliare) si se amesteca cu citeva zone unde locuiesc cei cu super-venituri. apoi in jurul acestei zone sint suburbiile (au si astea clasificarile lor dar ar lua prea mult timp acuma). de aceea si distantele sint foarte mari. in zonele astea rezidentiale nu se gaseste nimic altceva decit case si cite un shopping centre per cartier (care are 1-3 supermarketuri plus o puzderie de magazinute de diferite specialitati - gen sopping mall) se descide la 8 dimineata se inchide la 8 seara. si in CBD e la fel. de dimineata pina seara. in rest, noua zeelanda e inchisa pe timp de noapteWink [;)] pt ca lumea doarme. glumesc. sunt entertainment centres - film, teatru, concert etc care se inchid mai incolo un 11-12 noaptea, depinde de spectacol, si pe ici pe colo se mai gasesc si vreo citeva baruri care sint deschise mai tirziu de 2 noaptea.

per total, viata de noapte nu este deloc un selling point pt nz. in ce priveste produsele insa, gasesti de cumparat orice, sunt foarte multe magazine - competitia este mare si ca rezultat, customer service e foarte bine pus la punct. gasesti oferte foarte bune si chiar free delivery la multe produse.

oamenii in genenral sint prietenosi, onesti, iar comunitatile strinse. ca exemplu (fapt divers) acum vreo 2 saptamini a fost omorita o turista nemtoaica (backpacker). ei bine, seara la stiri au vuit toate canalele, la modul "cum adica, vine un turist la noi in tara si e omorit? dar cum se poate asa ceva, ca in nz sa faca o turista autostopul si sa nu fie in siguranta? unde s-a mai pomenit asa ceva la noi?" pina a 2-a zi s-au inrosit telefoanele, politia a trimis tot timpul up-dates cu ce informatii vor de la public, in 2 saptamini individul cu pricina a fost identificat, arestat si prezentat deja la judecata. asta este un aspect foarte important in ce priveste functionarea societatii. toti sint crescuti intr-un spirit civic foarte ridicat, si se asteapta acelasi lucru si de la emigranti. se formeaza legaturi foarte strinse in comunitati, neighbourhoods etc. individul duce o viata sociala bogata... dar in relatie cu alti membri ai comunitatii. se formeaza prietenii, si grupurile de prieteni merg impreuna in excursii, tramping, trekking camping etc sau la o bauta ori un meci. parerea me e ca tocmai asta e o dificultate pt emigranti. se trezesc in postura de a nu mai avea viata sociala cu care erau obisnuiti si le este greu sa-si faca noi prieteni, deci sa se adapteze noii societati. si atunci... se pleaca spre australia sau in alta parte unde concentratia populatiei este mai mare si prin urmare efortul de a stabili relatii interumane mai mic.

dpdv al carierei insa, cu mina pe inima pot sa spun oricui ca daca un medic sau inginer sau profesor sau ce-o mai fi, n-o fost in stare decit sa se ridice la nivelul de spalator de bude in nz, nici in australia n-o sa fie in stare de mai mult. asta pt ca diferenta dintre cei care reusesc sa puna mina pe acel "dream job" si ceilalti, este abilitatea personala de a-si vinde calitatile, de a-si face un cv bun si de a se prezenta cum trebuie la interviuri (si aici nu ma refer la garderobaSuper Angry [8o|]). de la caz la caz, aceasta abilitate este innascuta sau invatata, iar cine n-o reusit s-o invete in nz timp de sa zicem citiva ani de zile, n-o s-o invete nici in alta parte, si tot acelasi gen de job-uri sub calificare isi va gasi.

sistemul de transport public este la pamint, ca sa nu spun aproape inexistent. deci cuiva care vine dintr-unul din marile orase din romania n-o sa-i cada bine treaba asta. masinile nu costa mult, se importa foarte mult din japonia la pret de nimic (masini plus alte chiclazuri tehnologice), oricine isi poate permite o masina, si ca urmare, n-o sa vezi prea multi kiwioti care sa nu aiba cel putin 1 masina per household. urmarea - nu a fost creata nevoia pt transport public interurban. este insa destul de bine pus la punct transportul public national (trenuri, autobuze si avion). la capitolul bani, se cistiga o tzira mai putin ca in australia DAR: 1) taxele, impozitele sint mai mici. 2) living costs sint si ele mult mai mici (casa, masa, telefon, curent etc). per total, dupa ce luam in considerare toti acesti factori, eu as spune ca dpdv al banilor e cam la fel, si problema ramine ce stil de viata se potriveste fiecaruia.

in alta ordine de idei, clima nz e mai placuta din punctul meu de vedere decit cea australiana, pt ca (nu stiu, poate virsta, sau poate pur si simplu obisnuinta) mie nu-mi place sa ma trezesc la 7 dimineata la o temperatura de 37 de grade si sa gifii toata ziua la peste 40. in plus in australia sint mereu probleme cu serpi veninosi si paianjani si alte oratanii cu multe picioare care orice-ai face tot se strecoara in casa. pe de alta parte, multi din cei care emigraza catre nz se vaita de frig la 16 grade iarna si scirtiie ca nu-s bine izolate casele. dar dintre cei care se hotarasc sa ramina si se inhama la un mortgage pe toti ii vad cum isi pun geamuri de calitate buna, izoleaza termic casa si nu-i mai deranjeaza.

nu stiu daca am reusit sa iti raspund la intrebari sau daca am inteles ca anume doreai sa alfi, dar ca intotdeauna, daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie cu cea mai mare placere.

Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  10-18-2005, 09:33 AM 22262 in reply to 22081

Salutare Laminat,

Multumesc mult pentru raspunsurile date! Apreciez faptul ca ti-ai rapit o bucatica din timpul pretios pentru a-mi raspunde la intrebari Yes [Y].Pentru mine valoreaza foarte mult informatiile primite direct de la "locul faptei". Sigur, multa informatie se gaseste si pe site-urile oficiale, dar astea, ca peste tot de altfel, au oarecum tendinta de a o cosmetiza in sensul pozitiv. Acum stau sa "rontzai" ce ai scris si sigur o sa mai revin.

O zi buna!

•  10-18-2005, 10:48 AM 22274 in reply to 22081

Eastbam,

Vezi ca Laminat a cam tras spuza pe turta lui... he he! Ameninta cu paianjeni si serpi veninosi, eu am acasa cateva zeci de familii de paianjeni RedBack cu care ma inteleg foarte bine cu toate ca din cand in cand mai scap cate un danf de insecticid pe ei... asa ca sa stie cine e shefu'.
    Petrol n-avem, dar nici el n-are... Agricultura este in Australia cat cuprinde... Ce-a mai medaliata vinarie din lume e in Au Wink [;)]. Australia este un mare exportator de fructe si cereale etc...
    A uitat sa mentioneze ca in ciuda solului vulcanic foarte fertil, NZ este (sau era acum vre-o 6-7 ani) cel mai mare utilizator de... fertilizatori artificiali pe metru patrat din lume. Stick out tongue [:P]
    In mare insa are foarte mare dreptate, mai ales in ce priveste politica interna si externa, mai nou guvernul Au va adopta o lege mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu, politia va avea dreptul sa te tina la mititica fara motiv timp de 14 zile, pot sa iti ataseze un monitor electronic de piciorush tot fara motiv pana la un an (dupa care faci pauza 14 zile la mititica si ti-l pune din nou ha ha!), si alte asemnea delicatese... este o rushine!

A point is that which has no part.
  •  10-19-2005, 09:28 AM 22421 in reply to 22274

Salutare Euclid!

Foarte bine ai facut ca ai intervenit in topic-ul asta! "Doi se bat si al treilea (adica eu) castiga"! Si voi nu pierdeti nimic! Am gasit cateva date interesante pe www.nationmaster.com. Va recomand cu caldura acest site, sunt ffff. multe date interesante. Printre altele:

Fertiliser consumption
    NZ: 4254.02 hundred grams/hectare (1998) 9th of 142
    AUS: 392.38 hundred grams/hectare (1998) 86th of 142

ore lucrate pt cumparea unei masini:
    Elvetia: 614ore
    Germania: 861ore
    UK: 956ore
    Italia: 989 ore
    NZ:1,175ore
    ...Japoni, Danemarca...
    AUS:1,244ore
    ...USA, Belgia, Norvegia, Canada, Franta, Austria, Finlanda...
    Irlanda:1,823ore

ore lucrate pt cumparea unui TV set:
    Danemarca: 13ore
    Japonia: 15ore
    USA: 15ore
    NZ: 20ore
    AUS: 50ore
    Belgia: 68ore

ore lucrate pt cumparea unei paini:
    UK: 4min
    Danemarca: 5min
    Germania: 7min
    ...
    NZ: 8min
    AUS: 8min
    ...
    USA, Japonia: 15min

min lucrate pt cumparea unui kg de carne:
    AUS, Germania: 30min
    Finlanda: 41min
    NZ: 45min
    Canada: 48min
    USA: 50min
    UK: 52min
    Elvetia: 102min
    Japonia: 137min

min lucrate pt cumparea unui litru de lapte:
    Danemarca, Germania:2min
    UK, Elvetia, USA, Finlanda: 3min
    Irlanda, Norvegia, Belgia: 4min
    NZ, Canada, Austria: 5min
    AUS, Franta: 6min
    Japonia: 8min
    Italia: 9min

min lucrate pt cumparea unui kg de peste (mancarea mea favorita!!!):
    Danemarca: 23min
    Finlanda: 24min
    Germania: 36min
    AUS: 36min
    Norvegia: 44min
    NZ: 48min
    UK: 55min
    USA: 58min
    Japonia: 62min
    Elvetia: 64min
    Italia: 66min
    Franta: 73min
    Irlanda: 78min
    Belgia: 84min
    Austria: 95min

ore lucrate pt cumparea unui frigider:
    Elvetia: 14ore
    Germania: 17ore
    Norvegia: 18ore
    ...Finlanda, Danemarca, USA, Italia, Franta...
    NZ: 37ore
    ...Austria, Belgia, UK, Irlanda...
    AUS, Japonia: 60ore

min lucrate pt cumparea unui kg de carne de pasare:
    Germania: 8min
    Danemarca: 11min
    USA: 12min
    Finlanda :14min
    Canada :16min
    NZ:19min
    ...Belgia, Austria, Elvetia, Norvegia, UK...
    AUS:27min

la price levels (http://www.nationmaster.com/graph-T/eco_com_pri_lev):
    Elvetia: locul 1
    Japonia: locul 2
    Norvegia: locul 3
    Danemarca: locul 4
    .....
    AUS: locul 19
    ....
    NZ: locul 23

Ore lucrate in 2003:
    AUS: 1,814 hours locul 1
    Japonia: 1,801 hours locul 2
    USA: 1,792 hours locul 3
    Canada: 1,718 hours locul 4
    UK: 1,673 hours locul 5
    Italia: 1,591 hours locul 6
    Suedia: 1,564 hours locul 7
    Franta: 1,453 hours locul 8
    Norvegia: 1,337 hours locul 9

NZ lipseste din aceasta statistica

Datoria externa totala:
    Italia:$868,500,000,000.00 locul 1
    Portugalia:$250,700,000,000.00 locul 2
    AUS: $233,500,000,000.00 locul 3
    ...
    NZ:$37,460,000,000.00 locul 22
    ...
    Romania: $18,340,000,000.00 locul 35
    ...
    Norvegia: $ 0,00 Yes [Y]

Datoria externa totala/capita (cap de locuitor):
    Portugalia: $23,727.00 per person locul 1
    Qatar: $20,276.90 per person locul 2
    Italia: $14,947.60 per person locul 3
    AUS: $11,622.70 per person locul 4
    Israel: $11,306.40 per person locul 5
    NZ: $9,283.77 per person locul 6
    Islanda: $8,761.97 per person locul 7
    ...
    Romania: $821.32 per person locul 71

Infrastructura(Extent to which basic technological, scientific and human resources meet the needs of business):
    USA: locul 1
    Elvetia: locul 2
    Finlanda: locul 3
    Suedia: locul 4
    AUS: locul 5
    ...
    NZ: locul 23
    ...
    Romania: locul 34

Tarile clasificate dupa GDP (cele mai bogate, cum ar veni Wink [;)])
    va pun link-ul ca am obosit sa le mai enumerez: http://www.nationmaster.com/graph-T/eco_gdp_cap
    AUS: locul 18
    NZ: locul 38

Nivelul taxelor:
    http://www.nationmaster.com/graph-T/tax_tot_tax_wed_sin_wor
    AUS: locul 27 cu 23.1%
    NZ: locul 28 cu 19.6%

Nivelul coruptiei (0 =foarte "curat" si 10= foarte corupt):
    http://www.nationmaster.com/graph-T/gov_cor

Bangladesh: 8.7 locul1
    Nigeria: 8.6 locul 2
    ...
    Romania: 7.2 locul 49
    ...
    AUS: 1.2 locul 122
    ...
    NZ, Danemarca: 0.5 locul 127
    Islanda: 0.4 locul 129
    Finlanda: 0.3 locul 130

"Life satisfaction":
    http://www.nationmaster.com/graph-T/lif_lif_sat
    Elvetia: locul 1
    ...Malta, Danemarca, Irlanda, Islanda, Olanda, Luxemburg, Canada, Finlanda, Suedia..
    NZ: locul 11
    ...USA, Norvegia...
    AUS locul 14
    ...Belgia, El Salvador, UK, Germania, Brazilia, Singapore, Italia...

Sper ca nu v-am plictisit cu toate aceste date Geeked [8-|]. Imi trag sufletul si o sa mai revin.

O zi buna!

•  10-19-2005, 10:23 AM 22434 in reply to 22421

Eastbam,,
    Foarte interesant, thanks!

•  10-20-2005, 04:15 PM 22606 in reply to 22274

"Petrol n-avem, dar nici el n-are... " Big Smile [:D]Big Smile [:D]Big Smile [:D]Big Smile [:D]Big Smile [:D] pe unde-ai umblat euclide pin'acu, ca ti-am dus lipsa. vad ca statusi la sfat cu bisericosii, dar de la imigratie ai lipsit de la apelBig Smile [:D]

no hai sa-ti zic una buna ca tot mi-ai adus aminte de petrol. gata cu alegerile, avem si guvern, cel putin am scapat de "verzi" la guvernare da n-am scapat de tot ca nush' cum fac astia dar tot te ajunge bratul lor. eeei, si cum fu cum nu fu, de bine de rau am scapat de a ne mai pune solar pannels pe case, dar s-au bagat baietii la produsele petroliere, in special la diesel si benzinica. or vrut sa forteze consumatorii sa-si schimbe masinile cu unele noi care polueaza mult mai putin aerul. in prezent o masina cu motor diesel pe stil vechi emite 500 mg de sulfide la nush' citi kilometri, iar astea noi doar 50 mg. la benzina e mai putin. si ce crezi ca au clocit baietii? s-au apucat si au bagat in diesel si benzina un aditiv care sa reduca emisia de sulf, DAR in acelasi timp rontaie si garniturile de cauciuc. asa ca s-a dat anunt la populatie "uite ce facem noi de-acuma, voi sa stati cu ochii cit cepele si va duceti frecvent masinile la service ca sa va schimbe garniturile pina va hotariti sa va luati alta masina cu motor /sau doar motor/ nou"Tongue Tied [:S] si iac-ashe, vrem-nu vrem, ne ingrijim de mediu.

•  10-21-2005, 01:15 AM 22665 in reply to 22606

Ha ha! Asta e cotita rau. Si cu emisunea radiofonica CeODoiu' e pe noi ce zic? Daca stai si te gandesti treaba e buna, stimuleaza business-u" local.
    Voi inca sunteti norocosi cu importurile din Japonia, la noi ne baga pe gat Mitsubish-ele, Holden-urile si Fordurile made in Au cu motoare de 100 ani dar vopsite prospat si cu cauciucuri noi... gaurile se fac direct in portofel la pompa de benzina.

•  10-21-2005, 05:30 PM 22806 in reply to 22665

ntzz! nu stimuleaza nici pe imparatu-verde nici pe imparateasa lui. il "stimuleaza" pe junichiro koizumiBig Smile [:D]. ca el in japonia lui sta closca pe "fabrici si uzine", da la prostime tot felul de masini peste masinute care de care mai cu fitze si gablontzuri si prostimea dupa 1-2 ani se plictiseste, isi da masina la trade-in pt un model mai nou... si n-am auzit de multi japonezi sa cumpere masini second-hand (Indifferent [:|] de parca masina o fi tot una cu chilotii) asa ca dealerii exporta intr-o veselie - cel mai mult in nz ca e mai aproape si inca mai primeste toate fiarele lor. da las' ca printre doldora asta de masini exportate din plictis, mai sint si alea busite (nu stiu daca la voi in oz aveti aceeasi expresie "asian driver..."Tongue Tied [:S]) pe care le-au reconditionat baietii (la mama lor in japonia). asa ca de stimulat... stimuleaza. dar nu in nz.

si mindrele astea de la guvern de la noi nu-s ele fraiere, ca le-am cetit eu ce-or avut in cap. ce-or zis, "las' ca daca dam lege cumva sa nu mai lasam oamenii sa-si conduca masinile vechi, sau ii obligam cumva sa-si schimbe motoarele, se supara si tipa "aoleu libertatea mea civica", asa ia mai bine sa le dam in cap pe partea ailalta, sa facem motoarele vechi mai scump de intretinut si-or sa ajunga ei singuri la concluzia ca mai bine cumpara unu nou". ca deh, cind interzici ceva cuiva, sau incerci sa obligi oamenii in mod direct... imediat apare si reactia adversa - cind o iei pe ocolite insa merge treaba mult mai usor.

•  10-22-2005, 08:10 AM 22871 in reply to 22806

Ha ha! Ala s-a apucat de prostii, ai vazut? S-a dus sa pupe icoanele la mormanul eroilor din WWII, toata lumea s-a prefacut indignata, dupa care s-au dus cu totii buluc la monument ca sa prinda un loc mai in fata la depus omagii... Nu stiu daca s-au servit mci si bere ca n-am fost.

View as RSS news feed in XML