|
|
NZ versus AU
Last post 03-26-2006, 09:09 PM by Euclid. 13 replies.
-
02-03-2006, 06:20 PM |
-
Julianne
-
-
-
Joined on 02-04-2006
-
-
Posts 22
-
Points 0
-
|
Bine v-am gasit... Sunt intr-o mare dilema si poate ma ajutati...Acum ceva timp, sotului meu i s-a oferit promisiunea unui job offer , de la o firma de romani, in dom IT , din Christchurch...
Dar job offerul a intarziat sa apara...Asa ca deja indragostiti de aceasta tara , am inceput sa adunam informatii...
Eu sunt de meserie asistenta medical cu 11 ani vechime...Stiu ca jobul meu e cautat , ca e pe lista , ca tre sa ma inregistrez ca Registration Nurse, dupa ce dau IELTS academic, si tre sa il iau cu nota 7...Din cauza ca sotul meu , desi are vechime, experiente in munca, dar studiile neterminate si ptr ca am inteles ca piata IT e cam aglomerata la acest moment , am hotarat sa fiu eu aplicat pricipal...
Am facut acel pctj si ne-am ales cu 120 pct...Am inteles ca daca as avea un job offer , as avea mai multe sanse de reusita ...Am trimis cv-uri in toate partile...Acum o saptamana am primit un mail de la o firma din Auckland ptr a trimite un cv din nou, iar dupa cateva zile mi-au mai cerut un cv mai amanuntit cu duties ...Inca nu am trimis cv-ul ptr ca intre timp , nu mi-am dezlipit fundul de pe scaun ... studiid site-ul guv NZ , dar si al AU...ptr ca am inteles ca de la 1 feb in NZ s-a schimbat legislatia, ca tre sa faci 140 de pct cel putin si ca la momentul actual si cu jobul meu as avea mai multe sanse sa aplic ptr AU...
Voi, ce stiti si ce credeti...Am citit tot ce se putea si aici si pe alte forumuri, dar sunt inca bulversata si nu ne putem hotara incotro s-o luam...
V-as fi recunoscatoare ptr orice sfat si raspuns , mai ales ca am vazut ca mai sunt romani de suflet care nu ne-au uitat pe cei din RO asta de kk...![Crying [:'(]](/emoticons/emotion-9.gif)
|
|
-
02-03-2006, 09:40 PM |
-
laminat
-
-

-
Joined on 02-19-2005
-
AKL
-
Posts 507
-
Points 6,080
-
|
daca va hotariti sa aplicati pt nz cu sotul aplicant principal, chiar nu aveti prea mari sanse daca nu are job offer. intr-adevar piata IT este cam aproape de saturatie si nu e considerata a avea "shortage". cu exceptia cazului in care sotul este specializat pe domeniul moovie-making/ special effects (pt ca se fac la filme aci in disperare si pe aceasta specializare vor fi din ce in ce mai cautati pe viitor).
ca asistenta medicala aplicant principal aveti intr-adevar sanse bune, chiar si in absenta unui job offer. bineinteles, offerul asta va mai da niste puncte la dosar asa ca e bine daca il aveti - cu atit mai mukt cu cit sotul nu a terminat studiile deci va pierde niste puncte la capitolul acela. oricum inregistrarea e bine sa o aveti deja facuta la momentul cind depuneti dosarul de residenta - dar bineinteles, pt asta trebuie sa va hotariti unde anume vreti sa emigrati. dumneata continua sa cauti job (sugerez ziarele locale si pe internet - am mai dat eu pe undeva pe aci linkurile) iar pt interviu se poate sustine la o adica si pe net cu un webcam sau prin telefon.
indiferent daca v-ati hotari pt nz ori oz, engleza trebuie sa fie vorbita foarte bine (si scris la fel) prin natura jobului. cu sanatatea oamenilor nu e de joaca.
io zic sa citesti cam tot ce s-a scris aci (si la nz si la oz), si lasa-ma ragaz vo citeva zile sa rumeg problema si o sa-ti raspund mai in detaliu. daca mai ai si alte intrebari intre timp, nici o problema.
Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
|
|
-
02-04-2006, 03:41 AM |
-
Julianne
-
-
-
Joined on 02-04-2006
-
-
Posts 22
-
Points 0
-
|
Multumesc , Laminat ...Intr-adevar am cam citit ce s-a scris la ambele subiecte...
Dar inca , nu s-a aprins beculetul ptr care locatie sa ne hotaram...
Cum am mai spus , iubirea noastra ar fi NZ, dar daca e mai usor totusi sa aplicam ptr AU , iar oportunitatea joburilor e mai mare aici , ne directionam catre AU...
Am citit tot pe un forum , ca drumul din AU in NZ e o simpla formalitate ...?
E adevarat ...? Voi ce stiti de asta, adica sa vii in conditii legale , cu job si tot tacamul...
|
|
-
02-05-2006, 11:33 PM |
-
Blackie
-
-

-
Joined on 02-01-2006
-
-
Posts 33
-
Points 0
-
|
Salut Julienne,
Iti scriu din Au. Registered nurse ca o calificare este f greu de realizat din Ro deoarece din cate stiu eu de abia acum 3 ani au aparut primele clase in Universitatile din Ro si ma cam indoiesc ca exista cineva cu 5 ani vechime in Romania pe acest domeniu. Chiar si daca ar fi asa echivalarea profesionala este f pretentioasa. Iti recomand sa consulti o firma de emigrare care va poate spune ce sanse aveti. Cum spunea si Laminat in IT piata s-a ca saturat. Joburile nu mai sunt in Demand. In cazul in care toate merg struna (Echivalare profesionala, IELTS, samd) pana la obtinerea vizei in pasaport poate dura 12-18luni. Sorry pentru vesti dar cam asta este realitatea. Oricum ca rezident in Au poti lucra(legal) in NZ si viceversa. Daca ai nevoie de alte info intreaba-ma.
By the way, nu Romania este de kk ci sistemul. Eu personal nu am nici o retinere sa admit ca sunt din Ro de fata cu 100% aussies (fie ei blonzulii sau mai intunecati)
Do, or do not. There is no "try."
|
|
-
02-06-2006, 07:17 AM |
-
Julianne
-
-
-
Joined on 02-04-2006
-
-
Posts 22
-
Points 0
-
|
Te referi la vechime in munca , cand spui minim 5 ani, bannuiesc...Eu am 11 ani vechime , despre asta nu-i pb ...
Oricum , m-am cam lamurit de pe un alt forum cum stau lucrurile cu RN...si pot sa spun ca deja a ajuns cineva acolosi chiar si-a gasit si job din timpul perioadei de practica...
Deci , un deschizator de drumuri exista...
Ramane, ca Dumnezeu sa ne dea forta si puterea sa ducem acest vis la indeplinire...
Astept in continuare sfaturi si pareri de oriunde...
|
|
-
02-06-2006, 06:00 PM |
-
Blackie
-
-

-
Joined on 02-01-2006
-
-
Posts 33
-
Points 0
-
|
Julianne,
Ma refeream la vechimea in munca ca registered nurse. Oricum fiecare cu steaua lui norocoasa. Eu de pilda am reusit sa gasesc de munca in primele 3 saptamani dar am gasit altii care lucrau si dupa 1 an ca pizza delivery boy sau in constructii. Ce m-a uimit era faptul ca pareau multumiti de status lor.
Joburile in health sunt destul de mult cautate si (uneori) destul de bine platite in Australia.
Oricum bafta in continuare. Agentul nostru de emigrari spunea ca din 100 de oameni hotarati sa emigreze 20 indeplinesc conditiile 10 trec IELTS - ul, 5 primesc visa in pasaport si numai 4 pleaca efectiv.
See ya
Do, or do not. There is no "try."
|
|
-
02-06-2006, 10:04 PM |
-
laminat
-
-

-
Joined on 02-19-2005
-
AKL
-
Posts 507
-
Points 6,080
-
|
problema se prezinta cam in felul urmator. in australia trebe sa te inregistrezi ca nurse in statul x (fie in western australia, fie in new south wales fie in queensland, northern teritory...) si cu acest registration poti practica meseria exclusiv in statul respectiv. daca ti-ai facut registrationul in nt de exemplu, degeaba iti gasesti job in qld ca n-ai voie sa practici pina nu te re-inregistrezi (pt statul respectiv). asta e valabil pt absolut toate meseriile care necesita registration. deci ar fi un dezavantaj (inconvenient) in cazul in care te hotarasti pt oz - avantajul in nz este ca registrationul se face national, nu la nivel de stat/provincie deci poti lucra si trai oriunde.
din cite stiu eu ca cetatean australian poti lucra si trai toata viata in nz fara sa ai nevoie de vreo viza si invers, dar ma indoiesc sa se aplice regula asta si la simpli rezidenti. e posibil sa gresesc.
ca sa va hotariti intre oz si nz, e bine sa va puneti problema nu numai cit de usor puteti ajunge acolo dar si cum o sa va acomodati. oz si nz au stiluri de viata diferite totusi, clima este si ea diferita. bineinteles si nivelul de salarizare este diferit intre cele 2 tari (pt diferite profesii) preturile la imobiliare si bunuri de consum sint si ele diferite... astia sint factori destul de importanti zic eu in luarea unei decizii.
Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
|
|
-
-
02-17-2006, 03:52 PM |
-
03-25-2006, 02:28 AM |
-
Julianne
-
-
-
Joined on 02-04-2006
-
-
Posts 22
-
Points 0
-
|
Va multumesc inca odata...
Am hotarat sa-mi fac Registrationul ptr Queensland, deoarece e singurul stat care iti permite sa-ti faci parte de teorie a registrationului online, asta fiind al doilea pas dupa Ielts...Daca totul e bine urmeaza pasul 3, adica ex clinic dupa o luna de training acolo, unde se poate ajunge cu short stay visa...
Daca e totul ok, in timp ce astepti R , poti sa aplici ptr modificarea vizei in long stay visa, asta daca intre timp ai si un job offer...
Eu , personal deja pot spune ca stiu filmul meu...problema e ca nu stiu , daca in momentul in care eu plec cu aceea short visa , famila mea , poate pleca cu mine, eventual sotul cu o viza de turist sau cu ce fel de viza , ar avea drept de munca , ce si cum , aici ma cam impiedic...
Am studiat site -ul gv , dar nu sunt lamurita , cum sa procedez cu sotul si copilul...
Ma puteti ajuta cu un sfat sau pot sa ma adresez unei firme de consultanta ptr un sfat si in acelasi timp sa nu ma usuce de bani , doar ptr atata lucru...
|
|
-
03-25-2006, 04:21 AM |
-
03-25-2006, 08:53 PM |
-
laminat
-
-

-
Joined on 02-19-2005
-
AKL
-
Posts 507
-
Points 6,080
-
|
din pacate nu-s eu cel mai in masura sa-mi dau cu parerea pe sistemul de vize aussie. nu de alta, dar nu m-am lovit de el. noi astia din nz n-avem nevoie de nici un fel de viza pt australia, putem sa ne ducem in vizita, sau pur si simplu sa "ne mutam" sa traim si muncim acolo fara sa ne doara capul de visa. deci ma tem ca nu-s tocmai la curent cu chichitele lor. atita doar ca daca pleci matale cu visa (indiferent de care) asta nu se extinde si la familie. deci vei fi pe cont propriu. cu exceptia cazului in care e vorba de visa de risidenta (in cazul acela membrii familiei - sot, copil, catel, purcel care i-ai pus matale la dosar- primesc si ei residenta) daca pleaca sotul matale ca turist, visa nu se extinde si pt copil.
poate ca ma repet ca un disc stricat, dar mai spun o data, daca plecati cu vise de short stay, sau de turist, nu aveti dreptul de munca. adicatelea cum v-or prins ca munciti v-or si dat afara cu interdictie de a mai reintra in oz (de atita lucru is sigur). n-o sa aveti drept de munca decit in cazul in care aveti visa de resident, visa de munca, sau o visa de alt tip cu amendament - care specifica ce drepturi de munca aveti.
io sugerez sa contactati un agent specializat. is mai multi si ar fi bine sa faceti o investigatie sa vedeti si cam cit v-ar costa. din cite stiu eu is cei de la migration bureau ( www.migrationbureau.com ). da un search pe google si ia toti agentii la rind, dar mai inainte de a intra in contact cu ei intra pe situl immigrationului australian si verifica daca si care dintre respectivii sint agentii inregistrate - cel putin ai garantia cu cele inregistrate ca daca fac vreo mizerie(de ex sa-ti ia banii si sa nu livreze ce au promis), pot fi trase le raspundere.
parerea mea insa e sa nu te grabesti in a da bani avocatilor si agentiilor. e adevarat, hirtogaraia e mare si regulile sint imbirligate si greu de inteles, dar cu rabdare si perseverenta te poti scuti de o gramada de bani, pt ca nici o agentie nu iti poate obtine o viza pe care n-ai fi putut-o obtine oricum si singur. da, ei stiu sistemul, iti pot clarifica niste intrebari si te pot scuti de o groaza de timp, dar incearca sa mai citesti cit poti de mult, cauta sa iei legatura cu citi mai multi care au trecut prin hopurile astea si intreaba-i din experienta lor. la o adica ii poti suna si pe cei de la ambasada australiei din romania si ii rogi sa te lamureasca... incercati sa parcurgeti cit mai mult din drumul asta singuri, pt ca alternativa agentie este cam costisitoare.
|
|
-
03-26-2006, 02:34 AM |
-
Julianne
-
-
-
Joined on 02-04-2006
-
-
Posts 22
-
Points 0
-
|
Multumesc , Laminat...
Stiu ca daca plec cu short visa nu am drept de munca...Sunt in legatura cu o romanca , care a plecat din Ro, pe acelasi drum pe care vrea eu sa-l urmez , deci stiu care sunt conditiile ptr mine ...
Intre timp am descoperit o agentie de asistente din aussie, care te consilieaza la R si la restul si care ofera sponsorship visa ...iar asta iti permite sa iti iei si fam si sotul are si drept de munca, asa am inteles din mailul pe care mi l-au trimis si din ce am citit pe site-ul lor...
Mi-au cerut 2 referinte, o adev de salariat cu ore de munca si salariul meu , in ce specialitate as vrea sa lucrez...si astept un raspuns de la ei....
Dar, sper ca am inteles bine ca daca ai long visa poti sa ai drept de munca si poti sa iti aduci si familia ...
Am inteles f clar ca daca ai drept de munca muncesti , daca nu, nu si ca nu suntem in Spania unde poti munci la negru si nici nu incercam sa ne furam caciula...
Sa auzim de bine...
|
|
-
03-26-2006, 09:09 PM |
|
|
|