|
|
Scurta memorie a raului la romani
Last post 05-03-2007, 11:29 AM by Dell. 58 replies.
-
03-29-2006, 05:20 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Scurta memorie a raului la romani
Varujan VOSGANIAN
Intr-un anumit fel, memoria exercita o functie protectoare. Oamenii uita. Iar uitarea aduce dupa sine si iertarea. Cei care uita au marea sansa de a fi despovarati de patimi, de resentimente si de indoieli. Au insa marea nesansa ca pot repeta o istorie trista, ca se pot inchina acelorasi idoli si ca, neavand de ce anume fugi, nu au, in consecinta, nici spre ce anume sa se indrepte.
Nostalgia indeamna, adesea, pe oameni la reverie, la induiosare si la interiorizare, caci nostalgia este o fereastra care de obicei se inchide spre launtru. Scurta memorie a raului naste, insa, o nostalgie atipica, spre timpuri care par a fi fost idilice si fata de care orice schimbare se preschimba in amenintare. De aceea nostalgicul memoriei scurte este agresiv revendicativ. El socoteste ca vremurile cele noi nu i-au adus decat suferinta si compara, pana la obarsie, vremurile de azi, mai strambe, cu cele de ieri. si invariabil, "Tot inainte era mai bine".
Se spune adesea ca inainte de 1990 salariile erau mai acoperitoare, ca suta de lei era suta de lei si puteai face o gramada de lucruri cu ea, in timp ce acum salariile abia ajung pentru mancare si intretinere.
Atentie: nu doresc sa descriu traiul de azi mai imbelsugat decat este si sa indulcesc amaraciunile cu vorbe de circumstanta. Doresc doar sa fac o comparatie utila celor care au o memorie prea scurta.
Intr-adevar, inainte vreme salariile, socotind ca puteai cumpara cu ele, erau mai mari, dar pareau mai mari comparand cu lumea de atunci si cu structura de atunci a consumului. Sa comparam de pilda, un salariu mediu de 2.800 de lei pe luna cu un salariu mediu de 6-7 milioane de lei de azi. Daca astazi am trai ca atunci, vom constata cu surprindere ca salariul este mai mare. Anume daca vom bea cafea cu naut, vom manca salam cu soia si ciorba din tacamuri de pasare. Daca vom avea apa calda de doua ori pe saptamana si o temperatura de 10-12 grade in apartamente, cheltuielile cu intretinerea vor fi cu totul altele. Daca am avea o portie de 20 de litri de benzina, cartele la oua, ulei si zahar, daca nu am putea cumpara decat automobile Dacia si televizoare alb-negru, cu siguranta ca banii s-ar scurge mai incet din buzunare. Ori daca am cumpara portocale doar de Anul nou si am ticsi congelatoarele cu carne de la postul din iarna ori cu legume din vara. Chestiunea este ca acum structura consumului este cu totul alta si presiunea ofertei este cu mult mai mare. In fata unor vitrine mai ispititoare, buzunarele par mai goale. Cu alte cuvinte, o comparatie intre puterea de cumparare a salariilor din trecut si a salariilor de azi este afectata de o nevoie sociala ce are o cu totul alta acoperire intr-o economie libera decat intr-una centralizata.
In plus, daca vom da sens si timpului vom vedea ca lucrurile sunt si mai complicate. Acum carnea de pasare costa 80.000 lei kg, inainte costa 22 de lei. De fapt costa 22 de lei plus zece metri ori doua ore de coada. Inflatia nu se masura in procente, ci in metri sau ore. Timpul pe vremea aceea nu facea doi bani, caci nu puteai sa-ti mai iei un serviciu sau daca munceai in acelasi loc dublu tot atatia bani luai, ba chiar pierderea de timp iti oferea prilejul sa mai auzi bancuri politice. Cati isi pot permite azi, cu exceptia pensionarilor, poate, sa stea la cozi interminabile, fara sa aiba certitudinea ca or sa "apuce", cati stau la coada la o halba de bere, rabdand ca birtasul sa-i toarne in halba scursurile de la cei dinainte?
Altii incearca sa compare puterea de cumparare raportand-o la echivalentul in dolari. Adica 2800 lei impartit la 12 lei dolarul prin ultimii ani ai comunismului face cam 250 de dolari pe luna. Dar cine putea fructifica un astfel de curs de schimb? Un pachet de tigari Kent de 1,10 dolari se vindea la piata neagra cu 70 de lei. O pereche de blugi de 25 de dolari se vindea cu 800-1000 de lei. Nu mai vorbim de video-casetofoane. De fapt, cursul de schimb real era 55lei/dolar, ceea ce insemna ca echivalentul in dolari al salariului mediu era de vreo 50 de dolari.
Cu cat memoria raului este mai scurta, cu atat orizonturile de timp ale strategiilor reformatoare se stramteaza si ramanem captivi in imediat.
(Ziua - http://www.ziua.ro/display.php?id=196821&data=2006-03-30)
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
03-29-2006, 09:15 PM |
-
Samael
-
-

-
Joined on 03-14-2005
-
VIRGINIA
-
Posts 75
-
Points 555
-
|
Re: Scurta memorie a raului la romani
asta ar trebui scoasa la imprimanta si bagata pe gat unor pensionari comunisti din romania pe care-i mai auzi din cand in cand, in autobuz sau in magazin, bombanind uitandu-se in portmoneul aproape gol... "parca tot mai bine era pe vremea lui Ceausescu".
- Religion is essentially the art and the theory of the remaking of man. Man is not a finished creation
|
|
-
03-31-2006, 02:15 AM |
-
ciresar
-
-

-
Joined on 03-31-2006
-
-
Posts 1
-
Points 0
-
|
Ce comunisti ? Ce bombaneli ? N-ai avut parte de prea multa experienta de viata in vechiul regim, asa ca scuza-ma, dar nu cred ca stii ce vorbesti.
Ai stiut ca atunci cind se casatoreau doi tineri primeau repartitie un apartament? Iar acum, cine are zeci de mii de dolari ca sa-si poata cumpara un apartament? Din doua salarii ( considerind ca ai un servici rezonabil, care poate... te plateste $ 300 in cel mai fericit caz) nu poti sa-ti permiti asa ceva. Unul din ei trebuie sa se sacrifice, sa mearga sa lucreze in strainatate, la negru, sau poate chiar cu acte, pt un salar de nimic, dar care tot mai bun e decit in tara.
Pe vremuri, faceai o facultate, ori chiar numai cu liceul sau o scoala profesionala, primeai un servici, dar azi, cit la suta din absolventi primesc un post ? Ca sa nu mai zic, atunci puteai sa numeri centrele universitare din tara pe degetele de la o mina, acum s-au inmultit facutltatile ca ciupercile dupa ploaie. Si ce am rezolvat cu asta ? Oricine poate merge la facultate, da? Daca nu intra la stat, merge la particular, mare scofala! Stii ca au fost ani in care nu s-au ocupat locurile la Facultatea de Medicina ? Or, ca s-a intrat cu doar 3 si ceva, si-au fost care au si ramas repetenti ? Si-apoi sa mergi sa te lasi pe mina unor medici de generatie noua, care numai s-au perindat prin facultate platindu-si examenele ? Pe vremuri era ceva special sa fii student, numai cei mai bine pregatiti intrau, iar acum sint atitia studenti... sint atitea facultati ...( daca si la mine in Zalau este facultate...) si, of course sint o gramada de absolventi. Si atunci de unde sa se scoata atitea posturi pentru atitia absolventi?
Vezi ce dezordine e acuma prin scoala, cite se intimpla, nu-i pasa la nimeni de nimic, sa stii ca scolile erau serioase atunci, invatai, ca daca nu, te lasa corigent. Si era respect ( si frica ) fata de profesori, si ce daca purtai uniforma si cordeluta,aveai numar matricol, nu vezi cum merg azi fetele la scoala cu o bluza scurta de i se vede buricul si un decolteu adinc sa-i poti admira sinii, ca sa nu mai zic de blugii cu talie joasa de sub care iese tanga ( thong-ul ). Si-apoi vin si striga in gura mare ca le-o violat nu stiu cine dupa ore, d-apoi scuza-ma da' si-o cautat-o cu luminarea. Ce tinar in plina viltoare a hormonilor poate rezista la o fata pe jumatate dezbracata ?
Da, erau magazinele goale, nu gaseai carne, cind intrai intr-o alimentara putea de la pestii insirati pe tejghea, s-a ajuns la un moment dat ca daca vroiai sa cumperi ulei or alt produs trebuia sa iei si 1 kg. de peste. Dar nu-i trebuie nimanui o diploma in nutritie ca sa stie ca de fapt pestele e foarte sanatos iar carnea trebuie folosita in moderatie.
Pe vremuri numai tiganii cautau in gunoaie, ori intrau in bloc si cereau de mincare or haine, iar acum ziua in amiaza mare vezi batrini cautind prin plasele de gunoi, ( nu stiu cum rezistau in mirosul acela ) ori vin si-ti bat la usa si te intreaba daca ti-a ramas vreo bucata de piine. Nu au bani de mincare, nu au bani de medicamente, si-au taiat curentul si caldura ca nu cu ce sa plateasca.
Si daca viata de acuma e mai buna or la fel de buna ca atunci, de ce emigreaza asa multi tineri ? Spune-mi dragul meu Samael, traiesti in tara ori peste hotare? Daca esti tot in tara, n-am nici o intrebare pt tine, imi inchipui ca duci o viata decenta, mai buna decit pe vremea '' odiosului ''( nu de la mine vine numele ), dar daca traiesti altundeva, poate intr-o tara a ''tuturor posibilitatilor'' nu e pentru ca ai nevoie de o viata mai buna decit ce iti poate oferi Romania de azi ?
|
|
-
03-31-2006, 07:13 AM |
-
Diandra
-
-
-
Joined on 05-30-2005
-
-
Posts 605
-
Points 3,990
-
|
Si inca ceva "reconfortant"![Wink [;)]](/emoticons/emotion-5.gif)
Sondaj INSOMAR: Mai bine sarac si odihnit decat bogat si muncit
Majoritatea romanilor prefera o viata modesta, dar stabila si predictibila, chiar la un nivel de joasa conditie economica in schimbul sansei de a castiga o mare avere intr-o societate framantata si instabila, evidentiaza un studiu recent realizat de catre INSOMAR.
Cei mai multi dintre romani prefera sa-si incredinteze economiie unei banci decat sa investeasca la bursa, opteaza pentru un serviciu la stat, decat o afacere proprie si aleg sanatatea si banii putini decat o posibila imbolnavire la un serviciu care implica multa munca dar si foarte multi bani.
Un studiu realizat de catre Institutul de cercetare INSOMAR, in perioada 22-27 martie 2006 si facut public miercuri, atrage atentia asupra faptului ca pentru societatea romaneasca asumarea "unei culturi a riscului" continua sa fie inca de domeniul viitorului.
Un procent covarsitor de 84% dintre respondenti prefera "sanatate buna si bani putini" decat o "posibila imbolnavire in regim de munca multa si foarte bine platita".
Intre o viata scurta dar incarcata de evenimente si una lunga dar traita in tihna, majoritatea romanilor aleg a doua varianta. Prin extensie, cei mai multi sunt predispusi sa-si incredinteze economiile unei banci decat sa incerce o multiplicare a lor prin investitiile la bursa.
Decat sa speculeze oportunitatile de castig printr-un efort constant de informare si monitorizare a agentilor economici, romanii prefera dobanda modesta dar sigura.
Dintre persoanele care au raspuns anchetei INSOMAR, un procent de 53% opteaza pentru "un serviciu la stat, decat o afacere proprie" si doar 47% ar alege riscul antreprenorial, prin deschiderea unei afaceri proprii.
Tendinta de a fugi de riscuri se accentueaza atunci cand vine vorba de stabilitatea locului de munca, astfel ca 59% dintre cei chestionati ar opta pentru "un loc de munca foarte sigur, chiar daca prost platit", fata de cei 41% dintre romani care s-au aratat atrasi de "un loc de munca foarte bine platit, chiar daca nu prea sigur".
Cercetatorii INSOMAR avertizeaza ca pentru cei mai multi romani termenul de "risc" nu se raporteaza la alti termeni precum "sansa", "oportunitate" sau "noroc". Acesta este mai degraba asociat cu termeni precum "primejdia", "amenintarea" sau "pericolul".
Cei mai multi romani cred ca dupa aderare, viata va fi mai grea
Gradul de interes fata de apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana ramane la un nivel destul de ridicat in radul romanilor. Studiul Insomar releva ca exista o stare de reticenta din partea populatiei fata de modul in care autoritatile statului isi indeplinesc angajamentele fata de Uniune.
Doar 48% dintre respondenti s-au aratat "siguri si foarte siguri" ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007, in timp ce 52% dintre cei intervievati considera "nu prea sigura si foarte putin sigura" o asemenea perspectiva.
In privinta situatiei de dupa intrarea in Uniunea Europeana, 42% dintre romani cred ca situatia din tara va fi "mai rea sau ceva mai rea", ca inainte de aderare si doar 33% dintre respondenti cred ca lucrurile se vor schimba in "bine si foarte bine".
HotNews.ro, A.V., 29 mar 2006
http://www.hotnews.ro/articol_45587-Sondaj-INSOMAR-Mai-bine-sarac-si-odihnit-decat-bogat-si-muncit.htm
|
|
-
04-01-2006, 03:14 PM |
-
M.E.K
-
-
-
Joined on 11-24-2005
-
-
Posts 155
-
Points 765
-
|
HAIDETI SA HAIDEM: Condamnati-l sa plecam si noi acasa!
1 Aprilie 2006 - Ev Zilei
Razvan Exarhu
Toate
subiectele grave ajung sa faca o frumoasa cariera de final in
piata.Dragostea, moartea, viata, Dumnezeu, Hitler, ce e universul,
comunismul si daca e bine ca a tras Adrian Iovan in hot. Daca iti poti
pastra umorul si supletea, nu poti sa nu apreciezi pe termen lung
aceasta teorie a relativizarii. Oamenii puternici stiu ca subiectele
incomode, turbulente, trebuie trimise din timp la relativizat. Trebuie
lasate, in primul rand, pe mana celor care le fac respingatoare, din
prea multa pasiune sau dintr-un preaplin de isterie. Moartea,
suferinta, se vand bine la public atat timp cat sangele este proaspat.
Dupa
ce sangele s-a uscat, dupa ce rugurile s-au stins, dupa ce strigatelor
celor torturati le-au luat locul ciripitul pasarilor si cadenta
perechilor de indragostiti, chiorlaitul matelor si al poftelor, e
oricum greu, daca nu chiar imposibil, sa-i faci pe oameni sa inteleaga
importanta si realitatea unor intamplari asezate alandala pe rafturile
memoriei colective. Asa s-a intamplat si cu bine-cunoscutul, celebrul
comunism de la noi din tara, care a aparut la toate televiziunile si la
OTV, mai ceva ca vrajitoarele. Datorita eforturilor conjugate ale
tuturor celor care au lucrat la discreditarea acestui subiect, bine sau
rau-intentionati, s-a reusit (cum se spune in limba de lemn) fixarea
definitiva a monstruosului experiment in categoria: ce a fost a fost.
Chit ca a fost doar acum 16 ani si ca traim si vom mai trai in
siajul sau si al oamenilor care il reprezinta. Cu exceptia nu foarte
multor minti si suflete luminate, boborul acuza grave dureri in fund
din cauza comunismului si a ororilor cu care se poate mandri. Poate sa
vina vreun sondaj care sa ne spuna ce este mai neinteresant: comunismul
sau cultura. Pana si nenorocirea asta de Casa a Poporului a ajuns sa
fie acceptata, chiar cu mandrie. Iar blocurile construite de Ceausescu
sunt efectiv Ok daca le pui un termopan, o gresie, o faianta, si pot
naste monstri in conditii sporite de confort.
Majoritatea populatiei a trait in comunism, deci majoritatea are
puterea sa-si bage istoric picioarele in destinele decapitate ale unor
oameni ca noi. Exact ca noi - milioane de oameni. Si asta, spre marea
satisfactie a celor care au condus lucrarea de laborator in care un
monstru inca viu in dimensiunile sale strivitoare este prezentat
vizitatorilor conservat intr-un borcanel de mustar, undeva pe o masa in
colt. Nici in acest moment lumea civilizata nu reuseste sa
inteleaga de ce nazismul a fost condamnat si interzis, in vreme ce
comunismul a fost condamnat, dar lasat in libertate pentru ca, vezi
bine, avea idealuri nobile. Asa ca, ce Doamne iarta-ma sa astepti de la
aceasta adunatura autohtona de criminali, hoti si tampiti, prin care se
pierd cei care cauta dreptatea. Ati vazut bine ca la participare
Revolutia a stat infinit mai prost decat meciul Steaua-Rapid, dar
pentru ca nu era atata organizare ca la meci, a recuperat la victime.
Uite-asa crimele organizate impotriva unui popor sunt ceva derizoriu
atunci cand se negociaza principiile. Adica, domnilor, pai cum facem,
il condamnam pe tot sau numai o parte? Si ce se intampla daca il
condamnam? Se va reaseza lumea, se vor deschide dosarele, iar fostii
comunisti si securisti vor fi ejectati in huiduielile publicului? Vor
reveni la moda principiile moralitatii si ale transparentei? Vom fi
la fel de egali? Oare a condamnat vreun stat ciuma sau holera? Sida ori
cancerul? Oamenii s-au obisnuit sa-si ceara pios scuze, fara cea mai
mica parere de rau. Nu poti sa te superi pe rinoceri pentru ca sunt
rinoceri. Pentru despartire e mult mai buna povestea unor copii din
Mihailesti care au fost adunati cu forta la o serbare improvizata din
cauza unei inspectii bruste de la partid.
Primul copil care a urcat pe scena fusese intrebat ce poezie stie.
Si a raspuns: "Steagul Rosu". Buna poezie, tu deschizi, i-a spus tov.
profesor. Si a recitat asa: Steagul Rosu, Steagul Rosu, ce-are
baba n-are mosul. Mosule, ce-ai in izmene? Un mosor cu doua gheme!
Babo, ce ai chiloti? O pisica cu mustati! Steagul Rosu, Steagul Rosu,
ce-are baba n-are mosul. Activistul sef s-a ridicat stacojiu si a urlat: Sabotaj! Ce vremuri!
Nu mai are oamenii timp de sabotaj, nu mai are timp nici sa fie oameni.
Hai, crestinilor, condamnati-l pe comunismul, sa plecam si noi acasa!
"Driving down an endless road/Taking friends or moving alone/Pleasure at the fairground on the way..."
|
|
-
04-09-2006, 09:04 AM |
-
Samael
-
-

-
Joined on 03-14-2005
-
VIRGINIA
-
Posts 75
-
Points 555
-
|
mai ciresar, eu traiesc in usa acum dar nu am plecat din romania pt o viata mai buna aici ci pentru cea cu care m-am casatorit. viata buna duceam si in romania, si am insistat de nenumarate ori ca ea sa se mute in romania dar familia ei n-a fost de acord si n-am vrut sa se iste conflicte. asa ca am fost eu cel care si-a parasit tara. oricum, nu asta e mai important. perfect adevarat ce spui tu despre invatamant, dar ce faceai pe vremea aia dupa ce terminai o scoala? incepeai serviciul si-ti traiai o viata care nu-ti oferea mai nimic. da, aveai bani, da, aveai poate un apartament, dar ce faceai cu toate astea? ce faceai cu banii? nevasta isi lua o pereche de strampi de unica folosinta, adica care se rupeau la prima purtare plus alte nimicuri produse in romania la vremea respectiva, fara valoare. traiam parca in epoca medievala, uitandu-ne la TV alb/negru si vazandu-l pe ceausescu toata ziua, a, si 5 minute de desene animate la 7 seara. apoi iar ceausescu. dar ce-i drept, lumea avea bani. de-aia e romania asa cum e acum, din cauza comunismului de atunci. o tara nu se reface in 10-15 ani dupa 50 de comunism. cel putin acum, in romania, viata e mai palpitanta, mai colorata, ca sa zic asa. ai un scop si esti mai motivat sa faci anumite lucruri in viata acolo. inainte nu era nimic si lumea era inapoiata, multumita regimului comunist care n-avea nimic impotriva a ceea ce iesea din tara, dar nu lasa nimic sa intre, nici o influenta exterioara. pai cum sa evolueze lumea asa? tu crezi ca banii aduc fericirea? era lumea fericita pe vremea lui ceau? ma indoiesc, sincer sa fiu. citeste ce a scris si TheAlien. tu probabil ai trait mai mult ca mine in perioada aia, dar tare as vrea sa stiu daca erai multumit de ce era. probabbil nu esti multumit nici de ce e acum, dar macar ai portile deschise catre intreaga lume, poti invata din ceea ce se intampla in alte tari si poti evolua. zici de fetele de facultate ca se imbraca nu stiu cum. pune-o pe una de 20 de ani de pe vremea lui ceausescu, cu cordeluta si cu ce mai zici tu, si una de acum. pe care o alegi? sa nu-mi spui ca pe cea de demult pentru ca imi este imposibil sa te cred. si nu vorbim numai de studente, si pe strada, cand mergi, ce-ti incanta ochiul cel mai tare? orice barbat va intoarce capul dupa o fata care arata bine si e imbracata sexy.
- Religion is essentially the art and the theory of the remaking of man. Man is not a finished creation
|
|
-
04-09-2006, 12:47 PM |
-
marioana
-
-

-
Joined on 06-29-2005
-
-
Posts 581
-
Points 2,415
-
|
Vai ce bine e acum in Romania...spune asta batranilor care au o pensie de 2 milioane si ii costa 1 milion medicamentele, sau tinerilor care lucreaza pe 5 milioane si o chirie e minim 3 milioane iar un apartament cu 1 camera costa la 25000 euro.
Intr-adevar sunt si cei care o duc bine in Romania. Cat la suta reprezinta acestia? 1%, 5% ? si restul de 95%?
Fiecare om poseda un anumit orizont. Cand se ingusteaza si devine infinit de mic, el se transforma in punct si atunci omul zice: "Acesta este punctul meu de vedere".
|
|
-
04-09-2006, 01:47 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Marioana, tu spui ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu?
|
|
-
04-09-2006, 02:14 PM |
-
marioana
-
-

-
Joined on 06-29-2005
-
-
Posts 581
-
Points 2,415
-
|
Nu stiu...stiu doar ca atunci nu se preconiza o mortalitate ridicata in randul pensionarilor din cauza lipsei banilor pentru medicamente si mancare, iar tinerii aveau o baza pe care sa intemeieze o familie, nu isi faceau griji ca unde o sa doarma maine sau ca o sa manance paine cu mustar...
Fiecare om poseda un anumit orizont. Cand se ingusteaza si devine infinit de mic, el se transforma in punct si atunci omul zice: "Acesta este punctul meu de vedere".
|
|
-
04-09-2006, 02:22 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Marioana, intrebarea a fost simpla: era mai bine pe vremea lui Ceausescu?
Ceea ce spui tu implica ca afirmi ca era mai bine, afirmatie bazata pe diverse constatari (ex. acum ar fi mortalitate mai ridicata, 95% din oameni nu au bani, etc.). Cred ca nu ma insel ca ai 20 si ceva de ani, ceea ce inseamna ca la Revolutie erai cel mult in clasele primare, ceea ce inseamna ca din experientele tale personale nu cunosti nimic despre acea perioada, atunci in baza a ce faci comparatii sau judeci cum era atunci fata de cum e acum?
|
|
-
04-09-2006, 02:29 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,603
-
Points 24,250
-
|
Alien, dar nici tu si nici eu , si nici majoritatea de pe acest forum ,nu eram cu mult mai in varsta decat Marioana pe atunci. Insa ne amintim,nu?
Ho sentito un vuoto dentro di me ed un senso di paura mentre il buio delle nuvole era ancora intorno a me. Poi all'improvviso, sotto di me, un'oceano di luci:cosi tante in una volta sola,non le avevo viste mai: La Citta degli Angeli
|
|
-
04-09-2006, 02:34 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Nu eram cu mult mai in varsta? Eu terminam liceul pe vremea aceea, cred ca este o MARE diferenta fata de a fi in clasele primare, nu crezi?
Cat de multe lucruri iti amintesti tu din primara?
|
|
-
04-09-2006, 02:38 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,603
-
Points 24,250
-
|
Imi amintesc. Eu nu zic ca era mai bine pe vremea aia...poate ca era mai bine dpdv al locurilor de munca , ptr ca oricine avea un job, poate ca era mai bine ca siguranta pe strazi, petrecut concedii in tara:) , salariul care ajungea de la luna la luna...insa nu era bine din MULT mai multe alte motive.
Ho sentito un vuoto dentro di me ed un senso di paura mentre il buio delle nuvole era ancora intorno a me. Poi all'improvviso, sotto di me, un'oceano di luci:cosi tante in una volta sola,non le avevo viste mai: La Citta degli Angeli
|
|
-
04-09-2006, 02:46 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,603
-
Points 24,250
-
|
IMi amintesc cozile interminabile la alimentara, la uleiul si zaharul ce se dadea pe cartele MOV de hartie groasa...de cofragul de oua ce-l aveai voie lunar, de cozile la lapte si iaurt , unde nu aveai voie sa iei mai mult de 2 litri si 4 borcanele de iaurt, de sacoshile lasate la cozi in grija celor care reuseau sa ramana atatea ore in frig, caldura, ca sa-ti pastreze randul...la mandarinele si bananele care se gaseau( desi in cantitati miiici) numai de Craciun...
Imi amintesc multe.
|
|
-
04-09-2006, 02:49 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
J, hai sa fim seriosi. Daca spui ca iti amintesti pai atunci aminteste-ti.
Mai bine dpdv al locurilor de munca? Pai da ca erau toti angajati, vremea trece leafa merge. Din cauza asta era si falimentul care era in societatea comunista.
Siguranta pe strazi? Glumesit nu? Acum mai exista niste jandarmi patruland, si tot nu e asa siguranta, dar atunci nu era nimic.
Salariul care ajungea de la luna la luna? Logic.. nu aveai ce sa cumperi.. si acum ajunge daca nu cumperi nimic.
Concedii in tara? Iti mai amintesti Mamaia intre 82 si 89? Era la fel?
DIN ABSOLUT NICI-UN PUNCT DE VEDERE NU ERA MAI BINE INAINTE DE '89.
A fost o societate falimentara care si-a dat sfarsitul in mod logic, dar cu distrugerea a zeci de milioane de oameni. Generatii intregi. Asta a fost societatea comunista.
|
|
-
04-09-2006, 03:03 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,603
-
Points 24,250
-
|
Dar de ce nu intelegi ce am vrut sa spun? Repet, n-am zis ca era bine atunci si acum e rau, era rau si atunci , e rau si acum. ERa rau atunci ptr ca nu aveam ce manca -decat legume ( si tot nu se murea de foame)- si sa nu mai amintesc de faptul ca nu avea nimeni colesterolu` ridicat iar damele erau toate dame bine, slabute si inaltute - , este rau si acum, ca avem varietate de mancaruri, mezeluri, etc etc si nu sunt bani ...asta ptr cine pofteste din toate cate ceva...
Eu zic ca acum e mai bine, normal, din foarte multe puncte de vedere...cum zicea Samael, e totul colorat, alta viata, alta dorinta de a trai ( desi e cu dus si intors si la aspectul asta)...
Da, erau joburi atunci, remember obligativitatea de a avea un job...vrei sa spui ca nu lucrau si nu luau salariul? il luau, chiar daca somau...in anumite fielduri de activitate.
Salariul de acum nu ajunge CHIAR daca nu cumperi nimic, ptr ca te costa utilitatile mai mult decat un salariu intreg. Si sper ca nu-mi spui acum ca daca vreau sa nu platesc apa calda, sa nu o folosesc:)
ERa siguranta pe strazi , mai mult decat acum, hey, unde ii vezi tu pe astia de la Community POlice pe strazi in Ro? Si daca sunt, sunt atat de rare patrulele astea incat poti fi jefuit, batut, omorat si ei nu sunt pe faza...e o lehamite totala pe aici...
E atat de mult de discutat pe tema asta...nu crezi??
|
|
-
04-09-2006, 03:09 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Cum sa nu iti spun sa nu folosesti apa calda si caldura? Pai chiar asta iti spun. Sau ai uitat ca nu era apa calda decat la anumite ore, iar caldura... hehe... cu usa de la aragaz deschisa si caramida pusa pe aragaz. Mai J.. c'mon.....
Este mult de discutat? Nu cred... e simplu ca buna ziua.. acum ai o viata in adevaratul sens al cuvantului.. atunci era un simulacru.
|
|
-
04-09-2006, 03:12 PM |
-
Justinia
-
-

-
Joined on 02-08-2004
-
-
Posts 3,603
-
Points 24,250
-
|
Pai exact la asta m-am referit. Sa nu-mi spui. Ca n-am uitat. Si spun a treia oara , nu spun ca era bine atunci, eu am dat reply cu ultimile postari la ce a spus Marioana ca isi aminteste.
|
|
-
04-09-2006, 03:26 PM |
-
roxy
-
-

-
Joined on 04-26-2005
-
Bucuresti
-
Posts 763
-
Points 10,020
-
|
Alien,hai sa fim seriosi![Big Smile [:D]](/emoticons/emotion-2.gif)
Eu imi amintesc foarte bine cum era atunci.Imi luasem masina ,aveam apartament ,aveam camara plina de zahar si ulei.Sa recunoastem ca nimeni nu a murit de foame.Toti aveam congelatoarele pline.Apa calda in fiecare seara,gaze.Concediile pe care le-am facut cu parintii mei n-am sa le uit niciodata.
Acum avem apa calda non stop.De ce lumea incalzeste apa rece pe aragaz ca sa-si spele vasele.?Sunt persoane care opresc apa in cada dupa ce fac baie si o toarna in W.C.
E bine asa?
Am o vecina care nu aprinde lumina.Cand se intuneca e in pat.Daca te duci la ea iti deschide usa si tine lumanarea in mana.
Toti oamenii aveau un loc de munca.E mai bine acum ca nu poti sa mergi pe strada nici ziua dar noaptea?Iti smulg lantisorul de aur de la gat ,geanta ,telefonul mobil,te ataca in scara blocului.
Ai citit in ziare despre fetita omorata pentru un telefon mobil?
Crede-ma ca eu cand plec dimineata imi este frica sa ies din scara blocului.
|
|
-
04-09-2006, 03:29 PM |
-
Diandra
-
-
-
Joined on 05-30-2005
-
-
Posts 605
-
Points 3,990
-
|
A fost cel mai groaznic lucru care ni s-a intamplat!!!!Comunismul , a fost cea mai crunta plaga a societatii ,in special comunism+dictatura!Dar cum zicea Emerson:"Cine uita trecutul, este obligat sa il repete!"Nici eu nu eram foarte mare pe vremea aceea(nu ca as fi acum!),dar nu uit cum se lua curentul ,si invatzam la te miri ce lampa,caldura in scoli nu era etc.!Dar peste toate, si cred ca cea mai rea chestie care a fost, era frica , care ne urmarea probabil si in vis!Si ca sa fim seriosi, pensionarii mureau si atunci la fel,si nu din cauza de bani, ci din cauza ca nu erau medicamente,si din cauza ca in spitale era ca si la inchisoare.Doar ca atunci nu aveau nici macar libertatea sa se planga!Celor care va mai indoiti ca a a fost rau pe"vremea aceea", va rog doar sa urmariti seria de documentare a Luciei Hossu-Longhin "Memorialul Durerii".Eventual dat un search sa vedeti cine a fost Elisabeta Rizea,Corneliu Coposu..si multi altii!Este foarte mare pacat..ca va puteti macar gandi ca a fost mai bine"atunci"!![Sad [:(]](/emoticons/emotion-6.gif) ![Angry [:@]](/emoticons/emotion-12.gif)
Diandra
|
|
-
04-09-2006, 03:31 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Roxy, scuza-ma dar cred ca tu ai trait intr-o alta Romanie sau ai facut parte din anumite "structuri".
Camara plina de zahar si ulei? Congelatorul plin? Hai sa mai vedem cati de pe acest forum au avut astfel de lucruri de poveste din acea vreme.
|
|
-
04-09-2006, 04:21 PM |
|
|