Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Pofta buna

Last post 10-07-2007, 07:17 PM by karla. 51 replies.
Page 1 of 2 (52 items)   1 2 Next >
Sort Posts: Previous Next
  •  02-25-2005, 05:16 PM 4634

Pofta buna

Ce onoare sa deschid eu acest forum.Cake [^]Ma gandeam pt cine vreau sa mai schimbe niste retete culinare aici este locul.Am sa incep eu care sunt fan al bucatariei mediteraniene, in special gastronomia spaniola.Majoritatea retetelor sunt invatate in aceea tara dar cea pe care o voi posta azi esta dintr-un nr.mai vechi ( de cativa ani buni) al revistei "Avantaje" cu mici schimbari si se numeste "pui mediteranean": 

"un piept de pui dezosat, un ardei gras rosu, un ardei gras verde sau galben, o ceapa mijlocie; 2 rosii;1/2 cutie cu masline, un catel de usturoi;patrunjel verde,sare si piper.

Intr-o tigaie se pune un pic de ulei ( de floarea soarelul sau masline) la foc puternic.Cand este incis uleiul  se pune pieptul de pui taiai fasii.Se lasa sa se rumeneasca un pic ( pana isi schimba culoarea) dupa care se scoate din tigaie.Apoi in aceiasi tigaie se pune un pic de ulei dupa care ceapa taiata cubulete, ardeii taiati fasii, rosiile taiate la fel,usturoiulSe lasa la foc potrivit 5 minute dupa care se pune pieptul de pui, sarea, piperul si patrunjelul verde.Se poate complecta  cu un pic de apa apoi se lasa sa fiarba sub capac 20min.Cand e aproape gata se pot adauga maslinele taiate cubulete".

se poate servii cu garnitura de orez, cartofi, etc.

P.S. retetele nu sunt formule matematice, daca nu aveti un ingredient il puteti substitui cu altul

Geeked [8-|]

www.sdphotoartgallery.com
  •  02-25-2005, 09:21 PM 4669 in reply to 4634

Re: Pofta buna

Stii reteta pt paella ? Eu stiu versiunea italiana, dar m-ar interesa sa o stiu pe cea spaniola, avand in vedere ca e mancare traditionala la ei.

"You don't stop riding because you get old, you get old because you stop riding."
  •  02-26-2005, 05:01 PM 4716 in reply to 4669

Desigur ca toata lumea asociaza "Paella" cu Spania. Acest tipic produs al bucatariei iberice poate fi preparat acum chiar de tine, urmand pasii din reteta de mai jos.

Ingrediente:
    - rata sau pui (aripioare, pulpe, ficat)
    - costite de porc taiate marunt
    - eventual - carne de iepure
    - fasole verde si alba
    - un ardei rosu (capia) taiat in bucati mari (in patru)
    - orez
    - sofran
    - supa de pui sau apa calda
    - 1 rosie taiata in bucati
    - 2 samburi de usturoi
    - ulei
    - sare
    - ardei iute

Preparare:
    Se pune ulei intr-o tigaie mai mare (in Spania se folosesc tigai speciale care se numesc tot "paella") si se caleste ardeiul. Se adauga carnea pana cand devine aurie. Imediat se adauga usturoiul tocat si fasolea. Cand si acestea s-au calit se pune rosia cu putina apa pentru a nu se arde. Dupa ce totul este gata, urmeaza orezul si putin ulei - daca este nevoie - si se lasa in continuare pe foc timp de cateva minute, dupa care se adauga supa sau apa fierband (doua cani pentru fiecare cana de orez), sofranul si ardei iute tocat marunt. Cand incepe sa fiarba, se da focul mai mic si se lasa pana scade. Se adauga sare dupa gust.Wink [;)]

Sper ca asta e ceea ce cautai Smile [:)]

"What nerv's me also destroy me!"
  •  02-26-2005, 05:09 PM 4718 in reply to 4669

arissa wrote:

Stii reteta pt paella ? Eu stiu versiunea italiana, dar m-ar interesa sa o stiu pe cea spaniola, avand in vedere ca e mancare traditionala la ei.

Promit sa revin cu reteta pt ca eu nu am reteta originala " paella valenciana" avind in vedere gradul de dificultate.Dar am trimis un e-mail prietenilor mei sa imi scrie reteta originala, dar pana atunci iti voi da alta reteta mai usoara.

Geeked [8-|]

•  02-26-2005, 05:14 PM 4719 in reply to 4716

Leona wrote:

Desigur ca toata lumea asociaza "Paella" cu Spania. Acest tipic produs al bucatariei iberice poate fi preparat acum chiar de tine, urmand pasii din reteta de mai jos.

Ingrediente:
    - rata sau pui (aripioare, pulpe, ficat)
    - costite de porc taiate marunt
    - eventual - carne de iepure
    - fasole verde si alba
    - un ardei rosu (capia) taiat in bucati mari (in patru)
    - orez
    - sofran
    - supa de pui sau apa calda
    - 1 rosie taiata in bucati
    - 2 samburi de usturoi
    - ulei
    - sare
    - ardei iute

Preparare:
    Se pune ulei intr-o tigaie mai mare (in Spania se folosesc tigai speciale care se numesc tot "paella") si se caleste ardeiul. Se adauga carnea pana cand devine aurie. Imediat se adauga usturoiul tocat si fasolea. Cand si acestea s-au calit se pune rosia cu putina apa pentru a nu se arde. Dupa ce totul este gata, urmeaza orezul si putin ulei - daca este nevoie - si se lasa in continuare pe foc timp de cateva minute, dupa care se adauga supa sau apa fierband (doua cani pentru fiecare cana de orez), sofranul si ardei iute tocat marunt. Cand incepe sa fiarba, se da focul mai mic si se lasa pana scade. Se adauga sare dupa gust.Wink [;)]

Sper ca asta e ceea ce cautai Smile [:)]

Buna reteta Leona, dar nu este aceasta cea originala.Iar tigaia speciala se numeste " paellera" e o oala foarte mare de culoare neagra si de obicei se foloseste la foc de lemne in camp tip "gratar romanesc".Stiti care e curiozitatea cea mai mare? ca "paella" iese mult mai gustoasa cand o face altcineva, exact ca si la sarmale.  Big Smile [:D]

•  02-26-2005, 09:08 PM 4725 in reply to 4669

"Paella simpla:

200 g peste alb;200 g shrimps; 200  scoici; 8 languste; supa de peste ( poate fii inlocuita cu un cubulet de condiment de peste);sare;patrunjel;400 g orez;o ceapa ;un morcov ;un ardei verde; o rosie;doi catei de usturoi

Intr-o tigaie speciala pt paella se pune un pic de ulei dupa care se adauga toate legumele taiate marunt.Cand sunt aproape facute se adauga peste taiat cubulete, shrimps, si scoicile.Se mesteca bine dupa care se pune orezul.Se pune sare dupa gust iar apoi se adauga supa de peste.Cand incepe sa fiarba se adauga patrunjelul verde  si deasupra se pun langustele.Se mai lasa la fiert cca.15 min pana cand este facuta."

Ps: eu as mai pune ca de decor si niste "inele" de calamar.

Nu stiu care ar fii traducerea in romaneste pr "shrimp".

Care e varianta italiana, de curiozitate?

Geeked [8-|]

•  02-26-2005, 09:45 PM 4726 in reply to 4634

"Paella valenciana:

300 g orez,100g muschi porc,100g carnat,4 languste,200g tomate,100g mazare,1/2 pui taiat bucati,100g calamar,8 scoici,2 cepe,60 g fasole verde pastai,1 ardei verde,2 catei de usturoi,sare,piper ulei de masline,sofran

Intr-o tigaie se pune uleiul la incins dupa care se adauga puiul.Cand puiul incepe sa se faca,se pune calamarul taiat bucati si se pune sa fiarba sub  capac cu un pic de apa.Dupa 15min. se adauga ceapa taiata marunt si ardeiul.Se amaesteca iar dupa alte 5 min. se adauga rosiile taiate marunt.Se pune carnatul taiat felii, muschiul de porc si scoicile.Cand scoicile incep sa se deschida se ia tigaia de pe foc.Separat se pune apa la incalzit cu un pic de ulei si sare si cand incepe sa fiarba se pune orezul care se lasa la fiert timp de 5 min.Se scurge orezul de apa in care a fiert ( care poate fii pastrata)si se adauga in tigaie.La toata compozitia se adauga apa calda ( sau cea in care a fiert orezul) care sa o acopere incat sa nu fie nevoie sa se amestece compozitia.Apoi se pune fasolea, mazarea,usturoiul tocat si sofranul.Se decoreaza cu languste dupa care se lasa la foc lent timp de 15min.Este foarte important sa nu se amestece!Se incearca orezul si daca este aproape facut se ia tigaia de pe foc".

Geeked [8-|]

•  02-27-2005, 01:43 PM 4750 in reply to 4726

Multumesc Priscila si Leona, apreciez gestul. Yes [Y]

Din cate am vazut paella simpla e cea care o stiam eu, e cea mai aproape de versiunea italiana. In Italia, nu puneam nici carne de iepure sau de porc, doar carne de pui . Shrimp (nici eu nu stiu traducerea in romaneste, dar cel putin bine ca stim ce mancam Smile [:)] ), orez, scoici , cozze (nu stiu echivalentul in romaneste), carne de pui, rosii taiate marunt-marunt, ardei verde, ulei de masline extravergine, mazare, usturoi si ceapa. Cam asa o stiu eu din Italia. Voi reveni cu intreaga reteta. Multumesc inca odata , eram chiar curioasa cat de diversa poate fi aceeasi reteta de la tara la tara. Smile [:)]

"You don't stop riding because you get old, you get old because you stop riding."
  •  02-27-2005, 07:34 PM 4788 in reply to 4750

arissa wrote:

Multumesc inca odata , eram chiar curioasa cat de diversa poate fi aceeasi reteta de la tara la tara. Smile [:)]

este foarte adevarat ca reteta este foarte diversa.Cum ti-am scris a trebuie sa intreb niste prieteni si cand mi-au trimis reteta le-am raspuns ca nu e ceea ce mancam eu.E foarte adevarat ca mie imi place foarte mult pestele si toate fructele de mare, in Spania nu mi-a scapat nici cea mai mica molusca nemancata ( spre disperarea sotului).Eu es vrea sa te intreb o reteta de paste fainoase sau pizza, ceva special din Italia.Imi aduc aminte ca in ultimul "Autogrill" din Italia inainte de a intra in Austria opream de fiecare data si mancam.Comandam Pizza [pi]"mascalzzone"Huh? [:^)] nu mai tin minte numele dar era din aluat de pizza cu ingrediente de pizza dar ca o placinta.Mie mi se parea cea mai buna.Yes [Y]

•  03-04-2005, 01:29 PM 5002 in reply to 4634

Buna seara, hai sa'ti dau si eu o ideee daca tot esti pe linga mediterana, se numeste "soupions a la provancale " adica:

calamari, si mici caracatite(haba n'am cum se numeste pe romaneste ) in fr se numesc" petite seche" , sau mai simplu exista in magazine la rayonul congelat niste pungi cu fructe de mare amestecate (dacà te uiti ai sa'ti dai seama de ceea ce vreau sà'ti spun) în fine in speranta ca vei gasii eu iti spun oricum , deci iei calamari, "le petite seche' ,apoi scoici negre , si le pui intr'o tigaie cu un pic de unt , le tragi la tigaie pina cind se auresc un pic doar un pic apoi le pui la fiert intr'un vas , le fiert cam 30 de minute la foc mic ,arunca apa  dupa asta pui peste ele o sticla de vin alb (vin de peste, de masa  depinde de gust ) si lasi iar la foc pina cind scade:) nu stiu cit sint de explicit dar sper sà intelegi ;) nu uita sa le asezonezi dupa gust eu ti'am zis in mare asa :)Wink [;)]

se serveste cu orez cu safran , eu am facut vreau sà'ti zic cà este o minunatieeeee ;)

am sà mai trimit retete dacà te intereseaza mai detaliate asta mi'a venit acum in cap (fructele de mare sint slabiciunea mea)

•  03-05-2005, 07:56 AM 5023 in reply to 5002

Interesanta reteta, multumsc, sigur am sa o incerc.Cred ca "le petite seche" este "sepia" in spaniola si e intr-adevar o caracatita de culoare alba.Pot sa inlocuiesc scoicile negre cu cele din borcan, sau trebuie sa fie proaspete?hai ca mai astept reteteWink [;)]

•  03-19-2005, 06:58 PM 5628 in reply to 4634

Va mai spun o reteta care eu o numesc " reteta care te scoate din impas" adica cand nu ai chef sa stai la cratita. Se numeste " pui cu lamaie"

Se ia un pui sau jumatate (depinde cate persoane sunt) si se taie in bucati.Se condimenteaza apoi se pune o lamaie taiata in patru.Se mai adauga un pic de ulei si apa cat sa cuprinda puiul si se lasa la facut pe aragaz pana cand scade apa.Sper sa va placa

Geeked [8-|]

•  03-22-2005, 05:48 PM 5798 in reply to 5628

Cremsnit copiat dintr-o revistaHuh? [:^)]

250gmargarina
    300 g faina,
    1 ligurita rom,
    1 lingutita zeama lamiie.Se framinta, se da la frigider, iar se framinta, iar la frigider cite 20 minute, cam de trei ori, apoi se fac doua foi si se coc.
    Crema:
    1,5 l lapte
    9 oua;
    300 g zahar;
    9 linguri faina;
    1,3 l lapte se pun la fiert. separat cele 9 galbenusuri se freaca cu 300 gr. zahar,9 linguri de faina si 200 ml. lapte. Apoi se adauga restul de lapte fierbinte si se amesteca continuu la foc mic. Cind e suficient de groasa compozitia se adauga cele 9 albusuri batute spuma cu 9 linguri zahar.se amesteca usor totul cu o lingura de lemn, si se umplu foile.

Singura prietenie de pret este cea care s-a nascut fara motiv.
  •  03-23-2005, 08:39 PM 5859 in reply to 5798

Multumim de reteta pickle, eu sincera nu am mancat niciodata " cremisnit  copiat dintr-o revista" Wink [;)] dar sa stii ca am sa incerc sa fac.Te mai asteptam si cu alte retete, si nu numai pe tine, poate isi mai fac si alte gospodine curaj.

Geeked [8-|]

•  03-23-2005, 11:11 PM 5867 in reply to 5859

Priscilla, revin cu reteta de Cremes:

Dupa cum am spus foile se pot cumpara de la Meijer (sau alte magazine) de la frozen food section. Se numesc Puff Pastry Sheets. iti dai seama care sunt dupa poza de pe ambalaj.Wink [;)]

Crema: 6 oua, 200 g zahar, 700 ml lapte, 100 g faina, 10 foi gelatina, 60 ml apa, 1 plic zahar vanilat, 50 gr zahar pudra, sare

Laptele se pune la fiert. galbenusurile se freaca cu zahar, se adauga faina si putin lapte. Se amesteca si se adauga cate putin in laptele fierbinte. Se lasa sa dea cateva clocote pana capata consistenta. Se adauga gelatina inmuiata in apa calduta. Albusurile se bat cu zahar vanilat si sare si se adauga la crema. Se lasa putin  la racit si se aseaza intre foi.

Aceasta e reteta standard. Eu nu pun faina deloc iar gelatina folosesc cam 4 linguri (gelatina "unflavored" se gaseste la magazin). Atentie insa ca se intareste f repede. Trebuie adaugata imediat la crema si amestecat incontinuu. Se toarna fierbinte peste foi. Deasupra cremei se poate pune frisca, dar atunci nu mai este cremes ci Napoleon. Foaia de deasupra se poate sfarma ca sa nu aveti probleme la taiatul feliilorWink [;)]

Am auzit ca alte gospodine folosesc cornstarch in loc de gelatina. Mie personal mi se pare ca are un gust cam...ciudat.

Va mai dau inca o reteta. Prajitura cu branza. (e a 2-a ca preferinta a sotului meu dupa cremes) si in plus se face si f repede.

ingrediente:400gr faina,o margarina(250gr)sau unt,150gr zahar,1galbenus,1 praf de copt.

din aceste ingrediente ..se framinta si se fac doi bulgari..adica se imparte aluatul in 2 si se pune 5-8 minute la frigider.
    se unge tava cu unt( o tava potrivita) si un bulgare il razui prin razuitoare.(dar nu aia mica ci aia mai mare cu dinti mai mari)si pe urma torni toata brinza obtinuta...iar pe urma razui cel de al-2 bulgar.
    sa fi atenta cind razui primul bulgare sa nu il apesi in tava sa il lasi asa ca niste circei,numai sa il imprasti tot sa acopere tava. pe urma pui brinza si pe urma razui cel de al 2-lea bulgar...si al 2-lea trebuie sa il imprasti sa acopere brinza.....
    crema:750 brinza de vaca dulce ( cream cheese aici la noi- 3 pachete),3 oua, zahar vanilat,250gr zahar
    se bat albusurile spuma,apoi se amesteca cu galbenusurile+250 gr zahar+vanilie +brinza
    dupa ce e gata se introduce la cuptor la foc potrivit si se lasa circa 35 de min...vezi tu cind se rumeneste sau se intareste putin pe deasupra.
    se pune zahar pudra pe deasupra si dupa racire se taie in tava bucatele.

Daca va plac mai revin si cu alte retete pt sarbatori.

•  03-24-2005, 06:01 PM 5898 in reply to 5867

o_domnisoara wrote:

Priscilla, revin cu reteta de Cremes:

Am auzit ca alte gospodine folosesc cornstarch in loc de gelatina. Mie personal mi se pare ca are un gust cam...ciudat.

Cate linguri sa pun de cornstarch tot 4?eu o sa incerc cu cornstarch, pt ca niciodata nu imi iese gelatina, si de cand nu am mai mancat cremes, nici nu o sa mai fac diferentaWink [;)].Maine sunt deja la Meijer la cumparaturiStick out tongue [:P]

Speram sa mai ne dai retete si nu numai de sarbatori, cand ai timp liber, eu una o sa incerc sa fac.Multumesc pt reteteSmile [:)]

•  03-29-2005, 08:06 PM 6095 in reply to 5898

Hei, mi-a iesit prajitura, urrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaa.sotului meu nu i-a venit sa creadaIndifferent [:|].Si ce pajitura, cremsnitYes [Y].Saptamana asta incerc sa fac ecler-ul sa vad daca o sa am noroc iarasi.Sau cine stie poate am avut noroc de incepatorHuh? [:^)]

recomand reteta tuturor, e ffff bunaYes [Y]Yes [Y]Yes [Y]

•  04-30-2005, 05:32 AM 7679 in reply to 6095

Oh Dumnezeule!!!EclereYes [Y]

As dori si eu,va rog mult, reteta pe care o folositi.Singura pe care o am "garantata" a fost un adevarat dezastruEmbarrassed [:$]Embarrassed [:$]

Si ca sa intelegeti mai bine proportiile dezastrului,iubi al  meu,ale carui prajituri favorite sunt eclerele,a preferat sa le imparta cu catelul.Si de parca asta nu ar fi fost de ajuns,nici catelul nu a dorit sa le manance.Super Angry [8o|]Crying [:'(]

Nu-s avocat dar.............as vrea sa fiu!
  •  05-01-2005, 07:04 AM 7702 in reply to 4634

reteta de ecler sau de diplomat o sti? si teas ruga sami spui cum se deschide un forum daca esti amabil (amabila) ptr ca nu stiu daca esti barbat sau femeie pe curand  ceao
  •  05-01-2005, 09:35 AM 7703 in reply to 7679

Glover wrote:

Oh Dumnezeule!!!EclereYes [Y]

As dori si eu,va rog mult, reteta pe care o folositi.Singura pe care o am "garantata" a fost un adevarat dezastruEmbarrassed [:$]Embarrassed [:$]

Reteta de ecler a postat-o pe undeva pickle, dar nu imi aduc aminte undeHuh? [:^)].Poata ma ajuta cineva dintre cei care au vizualizat reteta, ca sa nu mai planga Glover.

Pt prajitura diplomat, trebuie sa o asteptam pe o domnisoara, ea e cea care ne "indulceste viata".Smile [:)] 

•  05-01-2005, 12:40 PM 7713 in reply to 7702

DRINA wrote:
    reteta de ecler sau de diplomat o sti? si teas ruga sami spui cum se deschide un forum daca esti amabil (amabila) ptr ca nu stiu daca esti barbat sau femeie pe curand  ceao

Surprise [:O] Ce ai vrut sa spui prin "cum se deschide un forum"?

"What nerv's me also destroy me!"
  •  05-02-2005, 02:30 AM 7723 in reply to 7702

DRINA wrote:

Ei bine Drina uite aici o reteta de tort diplomat,copiataStick out tongue [:P]

http://www.vulpeabucatar.com/retete/prajituri/torturi/tortportocale/index.html

•  05-02-2005, 02:54 AM 7724 in reply to 7723

Sau alta varianta:

TORT DIPLOMAT

250 g.zahar
    5 oua
    1/4 lapte dulce
    30 g.gelatina
    30 g.cacao
    600 g.frisca batuta
    1 lingura rom
    1 plic zahar vanilat
    50 g.coaja de portocala confiata
    fructe confiate
    piscoturi
    Mod de preparare:
    Se amesteca ouale, zaharul si laptele intr-un lighenas sau cazanel smaltuit si se pun la foc amestecandu-se pana dau usor in fiert. Se adauga gelatina care a fost inmuiata mai intai in apa rece si dizolvata cu 2-3 linguri de lapte caldut. Apoi, dupa ce a fiert 1-2 minute se ia compozitia de pe foc si se adauga cacaoa, iar dupa ce s-a mai racit, se adauga romul, zaharul vanilat, o parte din fructele confiate si la urma jumatate din cantitatea de frisca batuta, amestecandu-se lejer.
    intre timp, se unge cu unt o forma rotunda in care se aseasa mai intai piscoturile taiate orizontal in doua si stropite cu sirop, apoi se aseaza piscoturi in picioare, lipindu-se de peretii interiori ai vasului si pe fundul acestuia, peste care se toarna compozitia de sarlota si deasupra se aranjeaza restul de piscoturi insiropate, dupa care se introduce la frigider.
    In momentul servirii se scoate tortul din forma, se orneaza cu restul de frisca si se garniseste cu fructe confiate sau coaja de portocala confiata.

•  05-02-2005, 11:23 PM 7767 in reply to 4634