Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Bucuresti, capitala Europei la badaranie

Last post 06-21-2006, 06:39 PM by TheAlien. 17 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  06-20-2006, 05:19 PM 46611

21 Iunie 2006
    Dollores Benezic

Lipsa de politete a locuitorilor metropolei e pusa de sociologi pe seama celor 50 de ani de comunism.

Bucurestenii sunt cei mai nepoliticosi europeni. Asa spun rezultatele unui studiu facut in premiera de revista "Reader’s Digest" in
    35 de mari orase ale lumii, pentru a testa gradul de politete al locuitorilor. Capitala Romaniei a reusit sa se claseze pe penultimul loc in lume, inaintea Mumbai-ului indian, si pe ultimul, dupa marile orase europene.

Sociologii cred ca impolitetea "Miticilor" rezida in cei 50 de ani de comunism. Tirajul-record al "Codului bunelor maniere", vandut in 200.000 de exemplare in ultimii 11 ani, nu a lasat urme in educatia bucurestenilor, iar singura scoala de bune maniere din Capitala s-a inchis din lipsa de clienti.

Vanzatorii nu-ti multumesc, nimeni nu te ajuta pe strada

Testarea a avut trei probe si a fost facuta de redactori sub acoperire ai amintitei reviste, in 2.000 de situatii.

Ziaristii s-au dus in diverse locuri din cele 35 de orase si au vrut sa vada daca vanzatorii le multumesc atunci cand cumpara din magazinul lor, daca cineva de pe strada ii ajuta sa adune de pe jos niste hartii "scapate" din greseala sau daca se mai obisnuieste sa tina usa altcuiva la intrarea intr-o incinta. Newyorkezii se pare ca au fost cei mai politicosi la tinut usa.

Croatii din Zagreb au excelat la ridicat hartiile, redactorii fiind impresionati de cazul unui domn care, desi avea artrita si dureri de spate, a insistat sa se aplece ca sa ajute.

Comerciantii de ochelari furati din Sao Paolo au fost campioni la multumiri adresate clientilor, in ciuda faptului ca atunci cand redactorul revistei cumpara marfa de la ei, politia facea o razie, iar speculantii erau in pericol de a fi prinsi.

Bucurestenii din Titan, Obor, Berceni, Floreasca, 1 Mai au fost campioni la impolitete, fiind indiferenti la nevoile semenilor lor. Scuza folosita de un bucurestean in fata unei hartii lasate sa cada la picioarele lui: "N-am vrut sa va ajut ca poate aveati documente secrete".

Nesimtire de tip rural, perpetuata prin comunism

"Impolitetea de azi isi are radacinile in anii de dupa 1945, cand oportunistii autohtoni sau importati, fara educatie, au luat locul la propriu elitelor. Le-au ocupat casele prin nationalizare si functiile detinute in institutii.

Aceasta putere arbitrara a determinat si alimentat aceasta cultivare a umilintelor de tot felul, de la procurarea hranei pana la procurarea hainelor. Un vanzator era atunci mai tare decat un profesor sau un chirurg", explica radacinile raului istoricul Adrian Majuru.

El spune ca anii comunismului au eliminat total un tip de comunicare umana care exista in Romania veacului 19, cand la Bucuresti traiau austrieci, germani, italieni, francezi, iar cultura urbana era adusa "prin osmoza occidentala" si se traducea printr-un comportament civilizat.

"E vorba despre o nesimtire de tip rural, dar si aia periferica, pentru ca civilizatia satelor isi marginaliza veneticii. Aceste categorii ajunse atunci la putere (vanzatori, secretari de partid) au acumulat averi si prin ele sunt si azi la putere", crede Majuru.

Educatie prin amenzi

Sociologul Mircea Kivu nu da vina in totalitate pe comunism.

"Poate in privinta comportamentului vanzatorilor carora, intr-adevar, in comunism trebuia sa le multumesti tu lor ca-ti dadeau ceva pe sub mana. Cred ca e vorba despre o mentalitate egoista care ne indeamna sa ne descurcam noi mai intai, in detrimentul celorlalti. Poate si faptul ca Bucurestiul nu a avut in ultimii 20 de ani un primar nascut in Bucuresti sa fie de vina...", crede Kivu.

In lipsa primarului Videanu, aflat in concediu, viceprimarul Razvan Murgeanu da si el vina tot pe comunism: "In ultimii 50 de ani, proprietatea comuna a schimbat mentalitatile. Scuipam, aruncam laturile acolo unde nu era al nostru, ci al tuturor. Cred ca usor, usor incepem sa ne revenim, dar sa stiti ca si la altii educatia s-a facut cu parul. La elvetieni, aruncatul unei hartii pe strada te costa de te rupe, asa ar trebui sa ne mobilizam si noi, dar din pacate ne cam complacem in aceeasi situatie".

Solutii: emigrarea sau adaptarea

"Nu pot sa spun ca e o surpriza! E vorba despre impolitete intr-o mica masura, mai degraba e vorba despre nesimtire", a fost raspunsul lui Radu Paraschivescu, autorul "Ghidului nesimtitului", lansat recent la Bookfest de Humanitas si vandut in doar cateva ore in peste 1.600 de exemplare.

"E un lucru adus de comunism, care a instituit o proletarizare a apelativelor, o uniformizare paguboasa. Bucuresteanul nu mai simte niciun fel de stimul de a se plia dupa nevoile celor din jur, ci vrea sa schimbe tot ce e in jur dupa bunul lui plac", gaseste cauza Paraschivescu.

Pentru atenuare, el crede insa ca sondajul are o doza de aleatoriu: "Nu putem spune ca manierele bucurestenilor sunt reprezentative pentru toti romanii, dupa cum nici in cazul Zagrebului, de exemplu, nu cred ca se poate spune ca toti locuitorii sunt la fel de politicosi ca domnul cu artrita. Populatia bine crescuta se afla in Ardeal, in Banat si chiar in Moldova. Din pacate, nesimtirea continua si in democratia prost inteleasa din Romania, iar solutiile ar fi emigrarea in Danemarca sau sinuciderea".

Radu Paraschivescu e de parere ca in ciuda vanzarilor-record la "Codul bunelor maniere", cartea nu a fost citita de cine trebuie, "dupa cum nici cartea mea nu va fi citita de nesimtiti, ci mai degraba de cei care s-au simtit vexati de nesimtiti".

Barbatii sunt politicosi doar cu o supergagica

Umblat prin lume, Dan Chisu confirma rezultatele studiului: "Nu numai in cele trei privinte testate se manifesta nesimtirea, ci si in trafic sau in alte situatii. De exemplu, la o coada barbatii sunt nesimtiti, nu-i mai cedeaza locul unei femei decat daca e o supergagica. La New York esti agresat pur si simplu de vanzatori, nici nu te lasa sa te uiti bine ca sar imediat sa te intrebe cu ce te pot ajuta. La noi trebuie sa rogi vanzatoarea sa faca un efort sa-si arate un produs din raft, ospatarii stau cu scobitorile in gura si nu te baga in seama cand intri in restaurant...".

Nici pentru Chisu viitorul nu suna bine: "Atat timp cat la "10 pentru Romania", pe locul 2 a iesit Gigi Becali, speranta mea e minima".In opinia istoricului Majuru, viitorul suna astfel: "Nesimtirea o sa dispara doar prin estinctie biologica, a celor batrani, si prin adaptarea celor tineri. Asta e singura lor sansa, altfel vor veni peste noi tipi educati din Europa Centrala, vor fi platiti bine, iar valahul nostru care nu stie sa se poarte va ajunge o cantitate neglijabila".

"Nu putem spune ca manierele bucurestenilor sunt reprezentative pentru toti romanii, dupa cum nici in cazul Zagrebului, de exemplu, nu cred ca se poate spune ca toti locuitorii sunt la fel de politicosi ca domnul cu artrita." (Radu Paraschivescu)

Orasele si media obtinuta de locuitorii lor la cele trei probe ale politetii

Oras                                                     Scor
     1. New York                                         80%
     2. Zürich                                               77%
     3. Toronto                                             70%
     4. Berlin                                                68%
         Sao Paulo                                        68%
         Zagreb                                              68%
     7. Auckland                                          67%
         Varsovia                                            67%
     9. Mexico City                                       65%
    10. Stockholm                                      63%
    11. Budapesta                                     60%
          Madrid                                              60%
          Praga                                                60%
          Viena                                                60%
    15. Buenos Aires                                 57%
          Johannesburg                                57%
          Lisabona                                         57%
          Londra                                             57%
          Paris                                                57%
    20. Amsterdam                                    52%
    21. Helsinki                                          48%
          Manila                                              48%
    23. Milano                                             47%
          Sydney                                             47%
    25. Bangkok                                         45%
          Hong Kong                                     45%
          Ljubljana                                         45%
    28. Jakarta                                            43%
          Taipei                                               43%
    30. Moscova                                          42%
          Singapore                                       42%
    32. Seul                                                 40%
    33. Kuala Lumpur                                37%
    34. Bucuresti                                         35%
    35. Mumbai                                            32%

(Evenimentul Zilei - http://www.evz.ro/article.php?artid=262860)

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  06-20-2006, 06:57 PM 46613 in reply to 46611

Re: Bucuresti, capitala Europei la badaranie

Pai, Alien, parca ziceai ca nu-ti plac generalizarileSmile [:)]. Si cum zice articolul la final, cartierul Titan n-are a face cu Clujul, de pilda. Ma rog, pe mine ma enerveaza clasamentele astea, rau de tot. Totusi, ma vad silita sa admit ca bucurestenii nu sunt tocmai politetea intruchipata. Insa daca ceri ajutorul pe strada se va gasi cineva sa raspunda. Pe de ata parte, mie mi s-a intamplat sa ofer ajutorul unei doamne care m-a apostrofat serios "Multumesc..."dreaga" da' n-am nevoie" Li s-o fi intamplat si altora, care ulterior au gandit ca mine "daca are nevoie, o sa spuna". Fireste ca daca vezi pe cineva intr-o situatie extrema n-o sa stai sa te uiti, nu? Si-acuma, daca eu nu sunt badaranca, ala nu e, ala nu e...cine e? Restul! hahaha Ce e de facut? Heheeei o sa mai curga ceva apa pe Dambovitza pana cand, la un alt clasament de genul asta, Bucurestiul mult iubit o sa apara in primele 10 pozitii. Cine e de vina? Nu stiu daca numai comunismul, mentalitatea "la comun...ma doare in spate la shaishpe metri...ce-mi pasa mie?", cat saracia care ii face pe oameni sa se comporte ca animalele. Saracia aia de care nu poti scapa oricat de politicos ai fi.

"Driving down an endless road/Taking friends or moving alone/Pleasure at the fairground on the way..."
  •  06-21-2006, 05:26 AM 46630 in reply to 46613

Nu stiu cit de acurate sint clasamentele, dar cind te situezi pe ultimele locuri e evident ca lucrurile nu merg bine. Si cu tot respectul pe care-l port multor bucuresteni, vreau sa va spun ca asta-i si opinia strainilor. Am fost in vizita cu familia sotului, si-s oameni normali, dar au fost ingroziti, incepind de la aeroport, hotel, restaurant, etc.... Embarrassed [:$]Huh? [:^)]Confused [8-)]Cei drept situatia in Ardeal e putin diferita, dar nu-i nici pe departe ce ar trebui sa fie. Hai sa fim cinstiti, noi am fost neplacut surprinsi de nepolitete, dupa doar 1-2 ani petrecuri in usa. Pe de alta parte, vreau sa va spun reactia pe care am avut-o acum 25 de ani, cind mergeam cu bilantul in Bucuresti. Am facut facultatea in Cluj, si dupa primele drumuri la Bucuresti, mie imi facea impresia ca toti sint nervosi, striga la tine. Efectiv rabdam de foame, decit sa merg sa cumpar ceva si sa fiu apostrofata. Ce sa mai spun de autobuze? Noroc ca aparuse metroul. In timp, m-am invatat si eu sa le imit tonul artagos, si sa vezi minune, nu se mai zborseau la mine. Wink [;)]Ca am intilnit bucuresteni oameni de omenie? ABSOLUT! Yes [Y]Flower [F]Yes [Y]Flower [F]Yes [Y]Flower [F]Dar marea majoritate, indiferent de pregatire, erau cam obraznici, profitori. Iti cereau sa le duci carne, cascaval, etc, ca era mizerie mare. Le duceai, dar cei mai multi uitau sa-ti plateasca, ori cel putin sa-ti multumeasca. Ca sa nu spun ca am avut si destule situatii cind strimbau din nas, ca nu-i fara os. Imi cer scuze celor de pe forum, care erau mult prea tineri la vremea aia. Daca voi credeti ca situatia s-a schimbat radical in 25 de ani, va rog sa-mi spuneti.Wink [;)]
  •  06-21-2006, 10:02 AM 46658 in reply to 46613

• OanaC is not online. Last active: 08-07-2008, 07:39 PM OanaC
    • Top 25 Contributor
      Female
    • Joined on 09-06-2005
    • Philadelphia/Constanta
    • Posts 621
    • Points 980

Eu cred ca degeaba ne suparam noi - dar asta e adevarul. Si nu e vorba numai de Bucuresti, cred ca e vorba de majoritatea oraselor din Romania. Nici o vanzatoare nu stie sa multumeasca, nimeni nu stie sa zica : "te rog", "pardon", "scuza-ma". Daca mergi intr-un magazin si ceri sa probezi ceva - pai sa te puna dracu sa nu cumperi acel ceva, sau sa mai ceri alta marime - ca nu te mai spala nici Marea Neagra. Nimeni nu are voie sa o deranjeze pe maria sa vanzatoarea caruia se pare ca noi clientii ii datoram ceva in viziunea ei. Nu cred ca avem nici o scuza pentru faptul ca nu suntem politicosi, nici macar saracia nu o consider o scuza.

•  06-21-2006, 10:07 AM 46660 in reply to 46658

Si ASTA se pune tot la badaranie?
    (video, 32 sec. - ras garantat! PG13!!!)

When I was young I believed that money and power will make me happy. I was right (Bill Gates)
    Do not argue with me; I'm always right! (Gheorghe007)
  •  06-21-2006, 10:14 AM 46662 in reply to 46660

• Top 25 Contributor
      Female
    • Joined on 09-06-2005
    • Philadelphia/Constanta
    • Posts 621
    • Points 980

Gheorghe007:

Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))] sa ma inec cu cafeaua si nu alta, ca sa nu mai zic ca se uita colegii la mine ca la o nebuna ca rad de una singura! Tare de tot - dar nu pot sa o consiuder chiar badaranie ca tipul a zis "saru' mana" inainte.  LOL [:))]

•  06-21-2006, 10:23 AM 46666 in reply to 46611

Of doamne !!!!!!!!!!!!! sincer nu stiu cat de real este acel sondaj ...........deoarece am vazut oameni nepoliticosi peste tot in Europa .......nu doar in Romania sau mai exact in Bucuresti ca ii depasim pe cei de afara ............se poate si asta .......... 

•  06-21-2006, 11:03 AM 46674 in reply to 46660

Gheorghe007:

Tipa a fost absolut bestiala. Eu nu cred ca as fi putut avea reactia ei in acea situatie. Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]

•  06-21-2006, 11:03 AM 46675 in reply to 46660

Gheorghe007:

Big Smile [:D]Crying [:'(]Big Smile [:D]Crying [:'(]Big Smile [:D]Crying [:'(] cred ca era vre-un "frate" de-al lui Gigi.....

•  06-21-2006, 02:42 PM 46698 in reply to 46675

Imi place povestea cu probatul la magazin .Ai dreptate Oana ,nu cred ca indrazneste nimeni sa probeze in Roamia si sa nu cumpere ,domnisoarele vinzatoare se poarta mai rau ca patronii miliardari .

Sigur sunt si multi oameni politicosi ,am intilnit la spital o doctorita pe care n-o prea agream pentruca ne spusese un adevar dur in fata ,era vorba de pierderea unei persoane dragi,ei bine cind a plecat din spital ,era frig si seara tarziu ,a oprit masina in curtea spitalului si ne-a invitat sa urcam ca ne duce acasa .

Nu era nevoie ,eram cu masina noastra dar a fost un gest de mare politete .

Si sigur sunt multe persoane extrem de dragute .

Imi place chestia cu carnea si alte produse Girbova ,eu sunt mai in virsta ca tine si stiu bine lectia ,n-am intrat niciodata in minister fara flori ,bomboane ,cafea si altele iar lucrul acesta se purta si in 002 si cred ca nu va dispare prea curind .

Da ,aici asa ceva lipseste .

•  06-21-2006, 02:43 PM 46700 in reply to 46674

TheAlien:

Gheorghe007:

Tipa a fost absolut bestiala. Eu nu cred ca as fi putut avea reactia ei in acea situatie. Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]Rolling Laugh [=))]

Probabil ca cele de la Antena 1 sunt "antrenate" pentru astfel de situatii.. uite cineva mi-a mai semnalat o chestie "similara" aici. (PG13 - strong romanian language!)

When I was young I believed that money and power will make me happy. I was right (Bill Gates)
  •  06-21-2006, 02:50 PM 46702 in reply to 46700

Proabil ca si la furturi, Bucurestiul s-ar situa pe primul loc:

Lasand la o parte lipsa unor utilitati de prima necesitate, un capitol aparte il constituie furturile si degradarile de pe Autostrada Soarelui. Pe langa faptul ca, in nenumarate randuri, s-a scris despre hotia perpetua de pe acest tronson, nici pana in acest moment nu s-a gasit o solutie. Deja pe sensul Bucuresti-Drajna nu mai exista decat doua-trei panouri de preselectare spre destinatii adiacente, sensul opus fiind mai putin vitregit. In rest, stalpi golasi au ramas marturie a panourilor care au fost furate. Ca ordin de marime, per total suma este imensa: 1.571.733 euro. Ea include furtul a
    41.000 de panouri antiorbire, a 968.420 euro;
    18,120 km de gard, a 217.440 euro;
    1,824 km de parapet marginal, a 95.650 euro;
    1,5 km parapet median, a 79.603 euro;
    62 de indicatoare de kilometri, a 4.464 euro,
    60 de capace de vizitare camin, a 14.607 euro;
    4.666 de butoane reflectorizante de pe carosabil, a 20.997 euro;
    1.946 stalpi de ghidare, a 47.132 euro si
    17.000 bucati de catadioptri, a 123.420 euro.
    Toate acestea, din bani publici, bineinteles.

sursa: Romania Libera, 19.06.2006

Vorba romanului: turcu' plateste (numai ca in acest caz, turcul e roman)

•  06-21-2006, 02:58 PM 46707 in reply to 46702

Da, am vrut sa prezint si eu articolul despre autostrada soarelui, dar ...... Este o atat de mare bataie de joc in tara aceea si eu cred ca una din singurele cai de redresare este sa spui in mod repetat ce nu este in regula. Idei genul www.domnuleprimar.ro sunt cele care vor schimba Romania in bine.
  •  06-21-2006, 03:02 PM 46708 in reply to 46707

• Top 25 Contributor
      Female
    • Joined on 09-06-2005
    • Philadelphia/Constanta
    • Posts 621
    • Points 980

Eu am vazut asta cu autostrada soarelului mai demult la stiri - spuneau ca au gasit cotete pentru pasari si porci prin satele din apropierea autostrazii, facute din panourile anti-orbire. Si imi pare rau, chiar daca lumea zice ca tiganii fura, cei pe care eu i-am vazut la televizor erau romani sadea Sad [:(]
  •  06-21-2006, 03:28 PM 46712 in reply to 46708

din ciclul Bucuresti, Bucuresti.. WC public...

Lipsă totală de inhibiţii, prejudecăţi (că de morală nici nu putea să mai fie vorba) la concertul rockerilor americani Bloodhound Gang de la Arenele Romane. Vestitul rapper 50 Cent (cu tot cu jointul mult mediatizat) a părut drept un îngeraş pe lângă înjurăturile, ofensele (chiar şi la dresa imnului naţional al României!), scuipăturile şi chiar... uşurarea în direct pe scenă la care au recurs rockerii americani, doar de dragul show-ului, se pare.
    ...
    Nu au fost scutiţi nici cei de la O-Zone, rockerii parodiind "Dragostea din tei", declarată drept piesă "pentru poponari". Formaţia şi-a condimentat show-ul (de parcă mai era nevoie) cu mesaje proiectate pe un ecran amplasat deasupra scenei: "Adrian Mutu este rugat să-şi mute Dacia pentru că ne blochează autocarul" sau "Banii daţi pentru acest concert au fost irosiţi mai rău decât cei pentru repararea străzilor". De asemenea, au mai fost menţionate şi alte personaje precum Monica Gabor sau Laura Andreşan, în ipostaze nu tocmai plăcute pentru ele.

sursa si articolul complet

De acolo trag concluzia ca astia s-au documentat relativ repede cu "problemele" cotidiene ale tarii... cine dracu' i-a invitat?

P.S. personal consider ca in ziua de azi nu prea mai exista muzica si arta la nivelul celei din anii 70 si mai ales 80.

•  06-21-2006, 06:31 PM 46738 in reply to 46712

Nesimtirea se plimba cu autobuzul
    22 Iunie 2006
    Cristina Olivia Moldovan

Reporterii EVZ au testat comportamentul bucurestenilor pentru a vedea daca eticheta de "nesimtiti" pusa de "Reader’s Digest" este reala. 

Un studiu realizat de redactorii revistei "Reader’s Digest" in 35 de metropole din lume plaseaza Capitala pe locul penultim in ierarhia oraselor civilizate.

Pornind de la aceasta informatie, reporterii EVZ au testat realitatea "din teren". Am urcat in autobuze, in centru si la periferii, si am primit confirmarea: bunul-simt si politetea nu circula cu mijloacele de transport in comun.

Ora 14.00, Piata Romana. Autobuzul se apropie de statie, lumea da buluc peste usi, inainte ca masina sa opreasca. Cei care coboara isi fac loc cu greu prin buchetul de calatori intepenit in fata scarilor, ca poate-poate prind un loc pe scaun.

Priviri concentrate, ca la un concurs de atletism: pe locuri, fiti gata, start! Tineri si batrani, cu sacose de piata sau cu serviete, se napustesc cu acelasi elan spre locurile libere.

Ora 15.30, autobuzul 226, in drum spre Rahova. Calatori stransi ciorchine, frunti transpirate si mirosuri in fata carora iti doresti ca natura sa nu te fi inzestrat si cu simtul olfactiv. Pe unul dintre scaunele din fata, destinate batranilor, parintilor cu micuti in brate sau femeilor insarcinate, sta, cu privirea fixata pe geam, o fata care nu are mai mult de 25 de ani.

Langa ea, in picioare, un batran trecut de 70 de ani. Imbracat in  costum, isi sprijina de bara de sustinere fruntea acoperita de cozorocul spalacit al sepcii. 

"Mai degraba rai decat nesimtiti"

Ora 16.20, autobuzul 385, Ghencea. Soferul, Dan Ghiorghe, "neaparat cu i, nu cu e", ar conduce "oriunde in lume", doar sa scape de Bucuresti. "Oamenii sunt mai degraba rautaciosi decat nesimtiti.

Daca deschid usa la semafor, mai repede ma injura decat sa-mi multumeasca. Incerc sa nu pun frane bruste, ca sa nu-i supar, dar se mai intampla. Sa vezi atunci cum sar cu gura. Ii vad in oglinda amarati, obositi, cum isi descarca stresul certandu-se intre ei", cugeta Ghiorghe.

Experienta de calator te pune la punct cu un repertoriu pe care, daca nu-l auzi doua zile la rand, inseamna ca s-a intamplat ceva grav in oras. "Stai tataie acasa, ca te cauta moartea!", "Lasa-ma, mamaie, sa stau eu jos, ca tu o sa te tot odihnesti intre patru scanduri in curand!"

Civilizatia in autobuz

> In statie, in general, ar trebui sa se stea la rand

> Vom folosi intotdeauna pronumele personal de politete "dumneavoastra" in loc de "mata", "dumneata" sau "tu", chiar daca ne adresam unui om modest imbracat

> Persoana careia i s-a cedat locul nu trebuie sa se poarte ca si cand acest lucru i se cuvine, ci sa multumeasca pentru gestul politicos.

> Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si-i va oferi locul de langa geam.  

"Codul bunelor maniere astazi", de Aurelia Marinescu, Editura Humanitas

Nesimtirea pe roti

Mitocania in autobuz este luata in vizor de scriitorul Radu Paraschivescu, in cartea "Ghidul nesimtitului", aparuta la Editura Humanitas.

"Imaginea autobuzului ideal trebuie sa contina doua duzini de masculi instalati comod pe scaune, cu capul intre urechi si ochii pironiti in ziare, precum si cateva zeci de femei spanzurand caznit de barele de sustinere, intr-un echilibru precar, gata sa fie scoase de pe orbita de o frana brusca sau de un viraj neasteptat".

Nesimtire si la Timisoara

Timisorenii trebuie sa stea ore intregi la coada, inghesuiti in spatii mizerabile, ca sa obtina un document de identitate
    Sute de timisoreni sunt nevoiti sa suporte conditii care nu au nicio legatura cu civilizatia pentru a obtine un pasaport, o carte de identitate, un cazier judiciar sau un permis de conducere. Pentru eliberarea unui astfel de document, ei trebuie sa stea ore in sir la coada, in spatii care arata sub orice critica.

Cele mai mari probleme sunt la Serviciul de Evidenta Populatiei si la cel de Pasapoarte. Ieri dimineata, la prima dintre cele doua institutii se inghesuiau peste 150 de persoane obligate sa se calce pe picioare pe un hol devenit insalubru din cauza mizeriei si caldurii.

In lipsa oricarei organizari, oamenii incepusera sa se certe deja pentru locul de la coada. Alte 200 de persoane asteptau sa le vina randul la Serviciul de Pasapoarte. Recordul il detine o femeie cu dubla cetatenie, care incearca de trei zile sa obtina un document de calatorie.

Asteptare intr-un spatiu ca o cocina

Spatiul in care se elibereaza cartile de identitate, de la parterul Politiei Municipiului Timisoara, arata ca o cocina. Mobilierul vechi este deteriorat, pardoseala este atat de uzata incat greu se mai poate spune cum arata cand era noua, usile sunt soioase si rupte, dand impresia ca stau sa cada impreuna cu peretele fals din lemn in care sunt prinse.

La acest tablou dezolant se adauga multimea de circa 150 de persoane care stateau inghesuite la coada, la o temperatura de peste 30 de grade. Nicio urma de organizare nu era observabila, motiv pentru care oamenii se certau, unii fiind pe punctul de a se lua la bataie. Motivul disputelor era locul la una dintre cele patru cozi formate.

„Este o bataie de joc. Este jalnic ce fac cu noi. Eu am venit numai sa ma interesez de actele necesare. Nu ai pe cine sa intrebi, este coada, mizerie”, declara Emilia Dumitrescu, profesoara pensionara. „Am stat doua ore la fotografie, acum mai stau doua la depus actele. Este o mizerie. Eu acum stau pentru fiica mea care este gravida si nu ar suporta asa ceva. Puteau macar un geam sa deschida, sa intre aerul aici. E inuman”, spune Nicolae Filing.

In timp ce Ioan Bojanca, de meserie inginer, statea de 20 de minute la una dintre cele patru cozi, fara sa avanseze un pas. „Sunt departe de civilizatie. Cred ca o sa pierd doua ore aici”, ne-a declarat el.

Trei zile pentru un pasaport

La Serviciul Pasapoarte, de pe Calea Aradului, oamenii s-au imprastiat pe bancile din fata cladirii. Sunt aproximativ 250 de persoane care asteapta pe sub pomii din curte. Cateva zeci stau la coada pentru eliberarea pasapoartelor sau pentru a intra la biroul foto. Aparatul care indica numarul de ordine a ajuns la 319. Si aici, aceeasi mizerie, acelasi mobilier prapadit, aceeasi caldura infernala care creeaza o atmosfera greu de suportat. In curte, un domn si o doamna pierd vremea jucand carti.

„De trei zile incerc sa rezolv problema pasaportului. Am platit si taxa de urgenta. Se platea inainte aici. Acum m-au pus sa ma intorc din capatul orasului in centru, la CEC. O zi era pierduta. Ziua urmatoare am fost la CEC la sapte dimineata. Era deja coada. Li s-a stricat ceva la calculatoare si am stat cateva ore acolo. Am venit aici sa depun chitantele si asa a mai trecut o zi. Acum astept sa primesc pasaportul. Sper sa se termine azi. Eu am dubla cetatenie, romana si austriaca. In Viena, in 15 minute ai pasaportul. Suntem departe de ei. Foarte departe”, spune Dominica Holzrmecht.

Cerere on-line, facuta degeaba

Cozi ceva mai mici sunt si la ghiseele unde se elibereaza cazierul judiciar sau permisele de conducere. Conditiile nu difera insa cu nimic de mizeria de la buletine sau pasapoarte. Ieri, pentru eliberarea unui cazier se statea la coada aproximativ un sfert de ora.

Incaperea, mult prea mica pentru gestionarea civilizata a unui numar mare de oameni, se aerisea doar prin usa lasata larg deschisa. Comunicarea intre contribuabili si functionarii publici se face printr-un ghiseu in fata caruia oamenii trebuie sa faca plecaciuni. La coada stateau chiar si cei care au solicitat on-line cazierul, accesand pagina de Internet a Politiei.

Si la serviciul care se ocupa de eliberarea permiselor de conducere si inmatriculari auto erau ieri cateva persoane. Diferente prea mari in privinta conditiilor nu erau fata de restul serviciilor publice. Aceleasi ghisee in fata carora omul trebuie sa se cocoseze, acelasi mobilier adus parca de la gunoi.

Top - Cat timp se pierde pentru un act

Locul I

Serviciul Pasapoarte
    Pasaport = trei zile pierdute. Timp nedefinit de stat la coada la plata taxelor, depunerea actelor si eliberarea documentului.

Locul II

Serviciul Evidenta Populatiei
    Carte de identitate = doua zile pierdute. Patru ore de stat la coada la depunerea actelor, eliberarea in alta zi, alte doua ore de stat la coada.

Locul III

Serviciul Cazier Judiciar
    Cazier judiciar = 30 de minute. O jumatate de ora de stat la coada la eliberarea cazierului (in varianta depunerii on-line a cererii). (Malin Bot)

(Evenimentul Zilei - http://www.evz.ro/article.php?artid=262954)http://www.evz.ro/article.php?artid=262954

•  06-21-2006, 06:36 PM 46740 in reply to 46738

EDITORIALUL EVZ : Reformarea nesimtirii la romani
    22 Iunie 2006

Ovidiu Nahoi spune de ce nu sunt suficiente legile pentru a vindeca boala marlaniei romanesti.

Ne mai trebuia inca un capitol de negociere cu UE! Cine ar avea curiozitatea sa astearna pe o bucata de hartie lista badaraniilor, mitocaniilor, marlaniilor si agresiunilor de orice fel pe care trebuie sa le inghita intr-o zi s-ar putea sa aiba un soc.

Se va intreba, mai mult ca sigur, cum de a putut face fata atacurilor venite din toate partile, cum de a ramas cu nervii intregi si cum de mai are curajul sa iasa pe strada si in ziua urmatoare. Asta este, de fapt, marea problema. Ca, intr-un fel sau altul, oamenii cedeaza. Unii isi construiesc un fel de platosa, pentru a rezista atacurilor armatei nesimtirii.

Privesc in jos, tac, se izoleaza in micul univers privat. Se simt singuri si considera inutil sa mai lupte - cauza a fost pierduta pentru totdeauna. Daca pot, fac in asa fel incat macar copiii lor sa scape de aici. Altii, mai grav, ajung sa fie luati de curent si sa devina, la randul lor, agresori. De aceea, asaltul nesimtirii este din zi in zi parca mai hotarat.

Greu de spus daca suntem chiar pe locul doi in lume in topul nesimtirii, asa cum sustine studiul efectuat de "Rider’s Digest" in 25 de mari orase ale lumii, printre care si Bucurestiul.

Dar ca avem mari probleme la capitolul bun-simt, asta nici cel mai indarjit patriot nu poate nega. (O precizare se impune: "suntem" si "avem" se pot referi foarte bine la romani in general. Intr-un stat centralizat, metropola numarul unu ofera cu destula fidelitate imaginea unei intregi natiuni.)

Asa incat, inainte de a contesta ierarhii oricum relative, ar fi cazul sa constatam realitati. Sa ne vedem asa cum suntem si sa devenim constienti ca de aici trebuie pornit in ridicarea unei altfel de Romanii.

Vorbim de 16 ani despre construirea unei societati moderne, despre reluarea destinului nostru european, intrerupt brutal de regimul comunist. Ni se parea ca problema se poate rezolva infiintand institutii democratice, dand legi liberale, reformand economia si administratia. Se pare ca am uitat insa aspectul esential al corectarii si civilizarii comportamentelor.

Au trecut anii si, iata, peste marlania specifica colhozurilor rurale si urbane ridicate de comunisti s-a asezat, implacabil, agresivitatea tipica unei competitii sociale fara de reguli si fara de limite.

Am inchis 31 de capitole de negociere cu Uniunea Europeana, am importat tone de acte normative, dar daca ni s-ar fi pus in fata si capitolul cu numarul 32 - "Bun-simt" - ce-am fi facut? Am fi adoptat la repezeala, pe langa Codul Vamal, Codul Penal sau Codul Fiscal, si un Cod al Manierelor Europene?

Am fi infiintat o Inalta Autoritate in domeniu? Am fi numit un ministru al bunului-simt? Degeaba! Boala romaneasca este cu mult mai profunda, iar legile, oricat de dure, nu o pot vindeca in totalitate.

Gabriel Liiceanu spunea duminica, la lansarea volumelor lui Traian Ungureanu, ca raul cel mai mare pe care comunismul l-a facut Romaniei a fost distrugerea capacitatii oamenilor de a trai impreuna. Sistemul colectivist a nascut, in realitate, 20 de milioane de indivizi socialmente insingurati.

Pare ca nu mai stim astazi cum sa refacem acel tesut de reguli nescrise care sta la baza unei vieti sociale civilizate. Ca n-avem habar de unde sa incepem. Si ne temem ca nu cumva sa fie valabila butada, intens vehiculata in debutul anilor ‘90, potrivit careia dintr-un acvariu poti face ciorba de peste, dar niciodata invers.

Solutiile par, deocamdata, invaluite in ceata. Dar, poate, cine stie, tocmai inceputul discutarii spinoasei probleme a nesimtirii romanesti sa fie primul pas in lungul drum al invatarii traiului impreuna cu ceilalti.

(Evenimentul Zilei - http://www.evz.ro/article.php?artid=262977)

•  06-21-2006, 06:39 PM 46741 in reply to 46740

ACEASTA este Romania.

Si, asa