Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Salutare!

Last post 12-21-2006, 02:56 AM by Boddhi. 4 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  10-29-2006, 12:42 PM 52598

Salutare!

Salutare!

Urmaresc de ceva vreme discutiile de pe forum si pana acum cred ca este locul cu cele mai multe informatii despre procesul acesta de emigrare. Laminat iti multumim pentru timpul tau si toate raspunsurile pe care le dai! Ca si altii ma gandesc de un timp sa plec din Romania, iar primele tari vizate au fost Canada si Noua Zeilanda. In vara asta am avut ocazia sa merg pentru 2 luni in Canada. Acolo am vazut ca nu sunt cainii cu covrigi in coada si am inteles de ce multi dintre emigranti sunt dezamagiti.Concluziile mele au fost  ca se face multa reclama acestei tari si nu este mare branza de capul ei.Este adevarat ca e mai curata si oamenii sunt mai civilizati, insa odata ce ajungi acolo iti papi banii economisiti in Rom. si degeaba iti recunosc ei studiile facute in tara ca nimeni nu te angajeaza decat la muncile platite cu salariul minim pe economie. Trebuie sa faci diverse cursuri in scolile lor, cursuri care te costa de te indoaie. Stai in chirie si nu reusesti sa iti iei casa ta sau sa iti pui un ban la ciorap.

Multi sunt frustrati din cauza asta, multi se intorc in Rom. Viata e foarte scumpa. Canada iti ia banii, iar aspectele negative de acolo nu ti le vor spune niciodata. Romanii nu sunt prea uniti, nu prea se ajuta intre ei. Conteaza mult doza de noroc pe care o ai si binenteles relatiile... .

Dupa experienta asta ma intreb daca tot asa stau lucrurile si in NZ. De aceea am cateva intrebari:

1. Am vazut ca NZ recunoaste studiile din Rom., dar dupa asta ai sanse sa lucrezi in domeniul tau?

2. Ce sanse de a gasi de lucru ar fi pentru ingineri (electric/electronic) si psihologi?

3. Exista atitudini rasiste sau discriminatorii fata de emigranti?

4. La angajare iti cer sa ai obligatoriu experienta neo zeilandeza?

Toate cele bune! 

•  10-29-2006, 04:02 PM 52604 in reply to 52598

Re: Salutare!

Magdi:

In vara asta am avut ocazia sa merg pentru 2 luni in Canada. Acolo am vazut ca nu sunt cainii cu covrigi in coada si am inteles de ce multi dintre emigranti sunt dezamagiti.Concluziile mele au fost  ca se face multa reclama acestei tari si nu este mare branza de capul ei.

Wow, ce revelatie dupa doar 2 luni !!!  Indifferent 

Live Free or Die.
  •  11-08-2006, 08:47 PM 52896 in reply to 52598

1. Pt procesul de emigrare, nu stiu ce intelegi prin “recunoasterea” studiilor. Daca e vorba ca “admit” ca dovada de studii diplomele romanesti, atunci da. Insa nu ti le puncteaza automat, trebuie sa le trimiti la NZQA care face verificarile de rigoare (ca deh, poate ai tras chiulul la vreunul din cursuri…mai stiu eu?) si distractia asta te costa citeva sute de dolarei kiwioti – da un search pe situl immigrationului si vezi acolo tariful pt NZQA.

Cit despre sanse de a lucra in domeniul tau, nu te imbata cu apa rece. Ai aceleasi sanse ca toti imigrantii – adica localnicii au intiietate si abia pe urma se cauta candidati intre astia “de import”. Bineinteles, daca esti intr-un domeniu in care e shortage, atunci nici nu se mai pune problema. Ai toate sansele sa iti gasesti de lucru pe domeniul tau si bine platit din prima. Daca nu, atunci trebuie sa intri cumva in “cimpul muncii” de aci (pt ca multi angajatori sint reluctanti sa nagajeze straini care n-au mai lucrat inainte in NZ – e chestie de referinte - sa aibe pe cine intreba daca e reliable, e punctual, munceste bine ori pierde timpul la serviciu, daca baga mina in banul companiei, etc, ca n-o sa se apuce nimeni sa dea telefoane prin romania sa cate referinte) si asta se face prin compromis – adica acceptind munci mai “sub nivelul tau” in restaurante, cleaneri, vinzatori etc.

2. In toate domeniile medicinei este shortage, insa problema e ca trebuie date examene peste examene, trebuie facute cursuri, nimeni in domeniul medical nu poate lucra fara sa fie evaluat la singe. Deci sanse sint foarte mari, insa trebuie rabdare si munca. Ca inginer electric n-o sa lucreze nimeni ca “inginer” decit dupa vo 2 decade de munca grea si perseverenta. Pina atunci, poate sa lucreze ca simplu electrician – si aici este shortage destul de mare, partea buna e ca electricienii sint foarte bine platiti.

3. Ma faci matale sa rid cu treaba asta. Bineinteles ca exista. Arata-mi matale care e tara aia in care nu exista discriminare fata de emigranti si-o numim Utopia. Exact asa cum sint tratati chinezii si toti asiaticii si arabii care merg in Romania sa se stabileasca sau sa faca afaceri, tot asa sint tratai si emigrantii (ca-s romani sau de alte natii) in nz sau in oricare tara a lumii asteia. Nu se inghesuie nimeni sa si-i faca prieteni sau se se incuscreasca, etc. pt simplu fapt ca arata altfel, se imbraca altfel, vorbesc altfel (cu accent) au alte obiceiuri, alta religie, alte valori si toate astea la un loc spun “eu sint altfel, nu-s ca voi, deci fac tabara separata” si-atunci oamenii stau deoparte, nimeni nu vrea sa se complice. Cei care s-au integrat (si-au facut prieteni/ cunostinte) au reusit-o nu prin noroc, ci prin perseverenta si dipozitia de a invata de a fi receptiv si a adopta noi cutume si deci a se schimba in oarecare masura.

4. Daca e intr-un domeniu in care e shortage nu-si permite nimeni sa faca nazuri. La fel si in domeniul muncilor mai putin cautate sau sezoniere – barmani, chelneri, vinzatori, cleaneri, in constructii, la reparatii drumuri, etc. Daca insa e vorba de un tip de job cautat (publicat o data in ziar si la care se primesc sute de aplicatii) – in general muncile de birou de nivel incepator sau mediu, atunci nz experience e primul criteriu dupa care se face trierea.

Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  12-07-2006, 08:56 AM 53920 in reply to 52896

Salut!

Multumesc Laminat pentru raspunsul tau! Din ce imi spui situatia este la fel si in NZ. Pe mine m-a infuriat in privinta Canadei faptul ca ei iti cereau sa ai studii superioare si iti dadeau de inteles ca vei gasi cu usurinta de lucru acolo in domeniul tau.De aceea am fost surprinsa ca lucrurile nu stau asa. Si din pacate la fel ca mine credeau si mai cred si altii. Acum vad ca au scos cerinta asta cu studiile superioare. Ai dreptate cu Utopia. Nimic nu este perfect. Cred ca inainte de a face pasul acesta al emigrarii trebuie sa te informezi foarte bine cum stau lucrurile in realitate, care sunt avantajele si dezavantajele emigrarii, iar odata ce te-ai hotarat sa pleci conteaza mult, asa cum spui,  atitudinea pe care o vei avea. 

Ar fi interesanta opinia cuiva care poate a avut sansa sa vada cele doua tari si care poate ar vrea sa spuna care ar fi diferentele dintre ele.

Toate cele bune!

•  12-21-2006, 02:56 AM 54308 in reply to 52598

• Boddhi is not online. Last active: 01-09-2008, 03:23 AM Boddhi
    • Top 500 Contributor
      Male
    • Joined on 05-20-2005
    • Auckland, New Zealand
    • Posts 23
    • Points 180

Maine 21 dec, 18.30 - Seminar pentru cei interesati de emigrarea in NZ !!! 

Maine, 21 decembrie 2006. ora 18.30

La Hotelul Hilton din Bucuresti ( Sala Enescu )

va avea loc un seminar

care are ca scop prezentarea oportunitatilor de emigrare oferite de catre firma

North Shore Immigration Services, reprezentata prin persoana doamnei Simona Woodberg care lucreaza in Noua Zeelanda in acest domeniu de 15 ani.

Pentru mai multe informatii despre North Shore Immigration Service cat si despre

doamna Simona Woodberg, va rugam sa vizitati site-ul ( www.nsis.co.nz ).

Va dorim o seara buna si va asteptam maine seara!

Clouds appear and bring to men a chance to rest from looking at the moon...
    Basho (1644-1694)
View as RSS news feed in XML