Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Cumparare de locuinta

Last post 11-18-2006, 07:01 AM by love metal. 7 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  02-25-2005, 01:49 AM 4575

Star [*] Cumparare de locuinta

Daca vrei sa cumperi, la fel, preturile difera de la oras la oras si de la o zona la alta. In Auckland o casa rezonabila, intr-o zona medie spre buna, costa cam $260.000, in Wellington cam in jur de $222.000, Hamilton $190.000.Confused [8-)]<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Daca nu ai insa banii necesari poti face un imprumut la banca, mortgage. Probabil ca va trebuia sa faci dovada ca ai serviciu, si daca ai ceva bani strinsi poti pune un “deposit” pt casa. Cu cit e depozitul mai mare, cu atit imprumutul mai mic si mai usor de achitat.Party!!! [<:o)]

Pt cei interesati o mica sugestie: e bine sa intri la mai multe banci si sa intrebi, sa te documentezi Huh? [:^)](in special cit e dobinda si cum a variat in ultimii ani la acea banca, sa-ti poti face o idee). Asta, una la mina. A 2-a, incearca sa nu te arunci cu imprumutul peste 20-30 ani. Roaga-i sa-ti faca un calcul cit ar fi rata daca faci imprumutul pe 30 de ani si cit ar fi daca-l faci numai pe 10. Ai sa fii surprins sa vezi ca rata difera extrem de putin! Cu cit faci imprumutul pe perioada mai mica, cu atit ajungi sa platesti mai putin cind faci calculul.Party!!! [<:o)]Party!!! [<:o)]

Si inca un lucru: vei fi tentat sa consimti sa faci plata o data pe luna No [N]. La fel, roaga-i sa-ti faca un calcul si-ai sa vezi ca iesi mutl mai ieftin daca platesti rata in 2 transe la fiecare 2 saptamini.

Ca sa-ti faci o idee, inainte de a merge la banca, pagina de net a Harcourts are un “mortgage calculator”, joaca-te cu el putin si sa-ti faci cit de cit o idee. Mai este un mortgage calculator si pe www.realenz.co.nz .

Cind te hotarasti sa cumperi o casa, afla adresa proprietatii (din anunt) si iesi la o plimbare. Inspecteaza atent zona, fii cu ochii-n patru la casele vecine: arata curatele, dichisite sau sunt din alea cu vopseaua cojita? Iarba din jur este tunsa cum trebuie si proprietatea arata ordonat, sau zac tot felul de te miri ce aruncate ici si colo(biciclete ale copiilor de exemplu)? Gradinile sunt frumoase sau macar ordonate, ori cresc balarii si flori alandala?

Imi dau seama cum suna toate astea, mai ales pt cineva obisnuit cu romania, dar “pe cuvint de pionier”, pe toiagul meu! Astea sunt semnale de alarma atunci cind cumperi o casa. Asa cum ochii sunt oglinda sufletului, casa e oglinda caracterului. Cum sunt casele asa si oamenii care le locuiesc. Vrei sa te inrobesti la un mortgage pt casa si sa ai parte de vecini dezordonati, carora nu le pasa de cum arata totul in jurul lor? Ai sa vezi ca acestui gen de oameni le cam place sa petreaca la ore neobisnuite... se mai si iau la harta la aceleasi ore.... sa nu zici ca nu te-am avertizat.

Cumpararea unei case este un proces de lunga durata. Dureaza ceva (nu mult) pina ti se aproba hirtiile la banca, dar cel mai mult va dura pina vei gasi casa potrivita, poate sa fie de la un minim de citeva luni pina la un an sau si mai mult. Spre binele tau, trebuie sa ceri un building report sa vezi exact in ce stare e constructia pe sub vopsea Indifferent [:|]. Nu te grabi si nu te arunca cu capul inainte intr-o tranzactie de genul asta . Va apare intodeauna o alta casa si miine.

Fa-ti asigurare de home and contents!!

Link-uri utile: www.bia.govt.nz (Building Industry Association),

www.hnzc.co.nz (Housing New Zealand Corporation),

www.landonline.govt.nz (Land-online survey and title office)

www.tenancy.govt.nz

Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  03-09-2005, 04:13 PM 5172 in reply to 4575

Re: Cumparare de locuinta

ok, despre constructii in general, foarte putine case sunt construite din caramidaIndifferent [:|]. motivele: este un material foarte scump, prin urmare foarte putin solicitat de catre consumatori, asa ca in timp a devenit si mai scump decit era acum 15 ani. in plus, mai e si clima NZ: nu este chiar asa de frig iarna - inghet este posibil sa vezi in insula de nord pe timp de noapte de citeva ori (1-2) pe an, ninge doar pe munte si 1 luna-2 in insula de sud. asa ca protectia oferita de alte materiale este mai mult decit suficienta.

materialele folosite in constructia de locuinte sunt in general lemnul - tratat special ca sa nu putrezeasca in timp. asa ca ai sa vezi case vechi de 40-60 ani care sunt ca niste bijuterii (daca cine a locuit in ele a avut grija sa le intretina curat si ingrijit). alt material inca si mai bun este hardyplank. este un material facut din tot felul de chestii reciclate (inclusiv sticle de coca-cola!Wink [;)] ), in general plastice. motivul pt care este mai avantajos decit lemnul: nu se dilata si nu se contracta la diferentele de temperaturi (noapte-zi/ vara-iarna), prin urmare vopseaua de pe acest hardyplank nu crapa, deci nu se cojeste.... si nu ai nevoie sa vopsesti niciodata. la casele din lemn trebuie sa le dai o vopsea pe dinafara o data la 4-5 ani. in plus, hardyplank este si mai usor decit lemnul.Big Smile [:D]

la ferestre n-ai sa vezi niciodata geamuri duble, asa cum sint in romania. pt ca pur si simplu nu e nevoie de asa ceva (repet, climaParadise [ip]).

Mesajele postate reprezinta doar o parere personala si in nici-un caz nu trebuiesc tratate ca sfat legal. Va incurajez sa contactati un avocat specializat iar daca folositi informatii din aceste mesaje postate o faceti pe riscul dvs. personal.
  •  03-11-2005, 11:58 PM 5264 in reply to 4575

tot legat de cumpararea unei case. daca ai toti bani... eheeeei, trai nineaca!Big Smile [:D] este super! daca nu, atunci poti sa faci un mortgage la banca, un imprumut. acuma, in legatura cu imprumutul asta, poti sa-l iei daca nu ai nici un fel de economii (ti se va cere probabil sa aduci dovada ca esti angajat, ce salariu ai si tu si fiecare membru al familiei eventual daca nu ai un salariu chiar asa de mare...) si e OK. trebuie sa stii insa ca daca ai bani de deposit o sa-ti fie mult mai usor. depositul asta ce inseamna: daca o casa costa sa zicem 150.000 si te-ai hotarit s-o cumperi, pui un deposit (un fel de avans) de sa zicem... 10.000. si cu asta te duci la banca sa-ti dea imprumut de 140.000.

uite cum stau lucrurile. cu cit e mai mare depositul pe care-l pui, cu atit este imprumutul la banca mai avantajos. una la mina, cu cit imprumuti mai putin cu atit mai bine (normal!). dar 2 la mina, banca iti calculeaza dobinda si in functie de cit la suta din valoarea casei ai achitat tu ca deposit!

deci, poti cumpara casa aici cu imprumut la banca si daca n-ai o para chioara in cont. dar cu cit depui deposit mai mare (fata de valoarea casei) cu atit o sa-ti fie mai avantajos dpdv financiar. (aviz amatorilor Wink [;)] )

•  03-12-2005, 07:02 PM 5306 in reply to 5264

buna-

Cum e ku legistatzia in NZ in ceea ce priveshte vinzarea unei case nou cumparate? In cit timp potzi sa o vinzi dupa ce ai cumparat-o?

Mersi mult.

•  03-15-2005, 05:24 PM 5437 in reply to 5306

o vinzi cind hotarasti tu.Big Smile [:D] nu se baga statul in chestii de genul asta. adica daca o cumperi astazi, poti sa o vinzi miine, sau la fel de bine la 5 minute dupa ce ai semnat actele. nu e treaba nimanui.Wink [;)]

chiar pot sa-ti spun ca este un lucru obisnuit (am facut si eu asta o vreme si am auzit si alti romani de aici) sa "up-sell". e un termen care nu l-am inteles tocma bine cind am venit aici, dar am vazut si auzit de multi kiwioti care faceau lucrul asta.

Geeked [8-|]ce e up-sell: se duce omu' frumos la banca (presupunind ca n-are bani sa cumpere casa) face imprumutul si cumpara o casa. in principiu una extrem de modesta..... ca sa ma exprim politicosWink [;)]. traieste in ea vreme de citeva luni de zile- un an si plateste cu sfintenie ratele la banca. intre timp pune la punct casa, o vopseste, pune tapet nou, nevasta are si ea grija sa se asorteze culorile (sa nu puna omu' tapet verde cu albastru si cu picatele roz!). aranjeaza frumos gradina, eventual pun oamenii si un deck, ii pune stiu eu - gresie, faianta, chestii din astea... totul ca sa ia ochii si sa arate bine. eventual darima un perete cu fereastra si pune in loc usi glisante sa fie mai luminos inauntru - mai ales daca da inspre gradina si ai o priveliste frumoasa.... chestii de genul asta.

deci oamenii platesc rata la banca si investesc sa zicem citeva mii de $ in casa. dupa care o pun pe market sau o dau la real estate agent si o vind. in absolut toate cazurile o vind cu profit. dar profitul poate sa fie de citeva sute de dolari sau citeva mii. un profit bun (daca renovarea a fost facuta cu cap) este de 10-20 mii $. asta dupa ce ai scazut costurile de renovare si daca ai fost harnic si ai pus mina sa faci tu reparatiile si renovarile pe linga casa, ca altfel mina de lucru te costa mult si mai ca nici nu merita efortul - ce iei pe mere ai dat pe pere.

e drept, cu treaba asta e mult de munca.... vii de la serviciu (nu tocmai odihnit Crying [:'(] )si sa te apuci sa dai cu pensula, sa gradinaresti, sa schimbi in baie sau in bucatarie..... in week-end zici ca te odihnesti sau ca pleci pe undeva.... dar tot nu te lasa inima ca stii ca mai trebuie facut una-alta la coshmenlie.... cine citeste sa nu-si inchipuie ca e un te miri ce sa te inhami la asta. dar avantajele cintaresc greu. in primul rind bancile au programe flexibile de home-loans (sau mortgage) si iti iei imprumutul cu tine cind vinzi casa. adica ai cumparat-o, ai renavat-o, ai vindut-o cu profit, iti cumperi alta si nu trebuie sa achiti primul imprumut ca sa faci altul. ci pur si simplu anunti banca de .... schimbarea de adresa si continui sa platesti ratele la exact acelasi imprumut, dar pt alta casa.

si uite-asa, oamenii cumpara si vind casa (cei care o apuca pe calea asta) de citeva ori pe an - bineinteles ca e si dezavantajul de a te muta din casa-n casa, dar in citiva ani de zile reusesc sa stringa destui bani ca sa achite o mare parte din imprumut.Big Smile [:D]. sunt oameni care au venituri mari si prefera sa gaseasca o casa care sa le placa si sa plateasca rate la ea. altii prefera sa scape cit mai repede de datoria la banca. fiecare cu viata lui.

(asta asa, ca fapt diversBig Smile [:D]) nu se baga statul in viata ta si nu-ti dicteaza nimeni si nici o lege cind ai voie sa vinzi o casa pe care ai cumparat-o. sunt insa anumite reglementari. ai voie sa faci chestia asta cu un numar de (nu sunt sigur....) approx. 3-4 case pe an fara sa platesti taxe. daca faci chestia asta de mai multe ori va trebui sa platesti taxe. asta pt exista persoane si chiar firme cu acest obiect de activitate: cumpararea de locuinte, renovarea lor si revinzarea lor cu profit. deci pt mai multe case va trebui sa faci o declaratie la IRD si ei te vor pune sa platesti xyz % din profitul pe care-l realizezi.

oricum, din experienta mea iti spun ca daca renovezi case ca sa te ajute sa platesti imprumutul la banca mai repede.... pai nici n-o sa-ti arda sa faci chestia asta de mai mult de 3-4 ori pe an!Ick! [+o(] din motivele pe care le-am spus mai sus (serviciu, oboseala, alte obligatii etc)

PS Big Smile [:D]renovare facuta cu cap inseamna sa stii in prealabil cit de cit cam ce da valoare unei case pe piata locala. in principiu... regula de aur: nu sacrifica nici unul din dormitoare ca sa largesti alte camere sau sa mai pui o baie - exclus! numarul de dormitoare este primul care da valoarea unei case, si daca poti, sfatul meu este chiar sa mai adaugi unul in plus. sau daca proprietatea e situata linga un drum circulat nu te apuca sa tai in nestire toti copacii din curte doar ca sa lasi mai mult soare sau sa fie mai luminos sa ca sa faci nush-ce gradina nemaipomenita. copacii si orice fel de plante (suficient de inalte si dese) ofera izolatie fonica, inclusiv privacy, si nimeni nu vrea galagie acasa. treburi din astea.

•  09-28-2005, 09:42 PM 20327 in reply to 5437

Laminat, am observat ca ai repetat de mai multe ori: "Fa-ti asigurare de home and contents!!". Ai patit vreo "bucurie"?
        Cand faci imprumut la baca pt a cumpara o casa, trebuie sa o si asiguri?
  •  09-29-2005, 06:38 AM 20347 in reply to 20327

in primul rind, bine ai venit Beer [B] ! in sfirsit inca unul de la capatul lumiiBig Smile [:D]Big Smile [:D]...

n-am patimit nici o bucurie pina acum, dar frica pazeste bostanaria. de exemplu in caz de incendiu cind iti arde casa normal ca ard si toate boarfele dinauntru si ramii Tongue Tied [:S].... la costumul lui adam. sau in caz de burglary, daca nu iti sint recuperate lucrurile, cine te despagubeste? atitea si atitea cazuri. de aia tot zic de asigurare, mai ales ca in romania nici macar in ziua de azi nu se prea practica.... dar de obligatoriu nu este sa-ti faci asigrare atunci cind faci imprumut la banca. ei bine, incearca bancile (si astea vind tot felul de asigurari) sa-ti vire pe git si asigurare de casa si de viata di de sanatate si de loss of income.... ma mir ca n-au aparut cu asigurare de pirtz cu junghi la petul familiei Big Smile [:D]. dar nu este obligatoriu. si daca iti faci totusi asigurare, nu este obligatoriu sa o faci cu aceeasi banca de la care ai lua imprumutul, shop around ca poate gasesti mai avantajosYes [Y]

•  11-18-2006, 07:01 AM 53348 in reply to 20347

salutare.sa inteleg k esti fan stapanul inelelor?
View as RSS news feed in XML