|
|
Basescu ii cheama pe emigranti acasa
Last post 06-16-2007, 12:14 PM by CyberDog. 73 replies.
-
01-14-2007, 06:28 AM |
-
anouk
-
-

-
Joined on 12-13-2005
-
-
Posts 801
-
Points 385
-
|
Basescu ii cheama pe emigranti acasa
Presedintele Romaniei a declarat intr-unul dintre cele mai mari ziare din Spania, "El Mundo", ca pastrarea fortei de munca in tara si aducerea muncitorilor romani inapoi sunt prioritati nationale. Seful statului si-a exprimat astfel intentia de a lua masuri pentru ca aceasta sa redevina atractiva pentru romanii plecati la munca in strainatate. In contextul in care numarul romanilor care lucreaza in strainatate a sporit, presedintele tarii sustine ca, pentru a mentine in echilibru piata interna a fortei de munca, este necesara o crestere a retributiilor din Romania. Bani mai multi si acasa "Singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea salariilor", a spus Traian Basescu. Potrivit rezultatelor studiului intocmit de Fundatia pentru o Societate Deschisa, "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica - 1990-2006", la ora actuala exista aproximativ 2,5 milioane de romani plecati la munca in afara. Din 2002, odata cu liberalizarea circulatiei in spatiul Schengen, fenomenul migratiei s-a accentuat, ajungand pana in prezent la un nivel de trei ori mai mare fata de cel inregistrat in urma cu patru-cinci ani. Raportul arata ca Italia si Spania sunt principalele destinatii ale romanilor care muncesc in strainatate, cu 50%, respectiv 25% din totalul plecarilor. Basescu a afirmat ca, pentru perioada urmatoare, "obiectivul principal este sa atragem romanii care lucreaza in strainatate. In sectorul constructiilor, companiile romanesti au fost nevoite sa creasca salariile peste media nationala, datorita faptului ca muncitorii au plecat in Italia, Spania, Franta sau Germania. In acest moment, nivelul de salarizare in Romania stimuleaza intoarcerea acasa a emigrantilor", a adaugat seful statului. Despre situatia actuala, Basescu spune ca nu se intentioneaza deschiderea pietei fortei de munca pentru tarile din afara UE. Pe de alta parte, accesul este facilitat pentru cetatenii din tarile vecine Romaniei - Moldova, Ucraina sau Serbia -, unde exista comunitati importante de romani. In urma cu doar o luna, Traian Basescu afirma ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este necesara mentinerea unei stabilitati macroeconomice. Din acest motiv, salariile ar putea creste, insa cu maximum 14%. In interviul acordat la doar trei zile dupa aderare, Basescu a reluat aceasta idee si a punctat necesitatea unei politici salariale care sa asigure romanilor un trai decent. Adaptarea la UE Intrebat despre semnificatia aderarii pentru romani, presedintele tarii a spus ca aceasta reprezinta "recunoasterea efortului de a atinge acest obiectiv cu orice pret. Cu toate acestea, nu asteptam ca, dupa aderare, sa se produca o minune. Integrarea este un proces treptat care va mai dura cativa ani. In plus, aderarea inseamna competitivitate si vor trebui sa aiba loc schimbari in toate domeniile si la toate nivelurile", a mai spus Basescu. Aderarea la Uniune nu a eliminat insa toate restrictiile impuse romanilor, in special in ceea ce priveste accesul pe piata fortei de munca din strainatate. Spania a impus o perioada de tranzitie de doi ani pentru muncitorii veniti din Romania, pe care Basescu o considera "regretabila". In opinia presedintelui, "fluxul de imigranti din Romania a atins deja punctul maxim. Conditiile de viata de la noi se imbunatatesc continuu, inclusiv salariile. In plus, muncitorii romani sunt bine apreciati si contribuie la cresterea economica a tarii in care s-au stabilit". http://www.expres.ro/article.php?artid=287736
Seful statului si-a exprimat astfel intentia de a lua masuri pentru ca aceasta sa redevina atractiva pentru romanii plecati la munca in strainatate. In contextul in care numarul romanilor care lucreaza in strainatate a sporit, presedintele tarii sustine ca, pentru a mentine in echilibru piata interna a fortei de munca, este necesara o crestere a retributiilor din Romania. Bani mai multi si acasa "Singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea salariilor", a spus Traian Basescu. Potrivit rezultatelor studiului intocmit de Fundatia pentru o Societate Deschisa, "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica - 1990-2006", la ora actuala exista aproximativ 2,5 milioane de romani plecati la munca in afara. Din 2002, odata cu liberalizarea circulatiei in spatiul Schengen, fenomenul migratiei s-a accentuat, ajungand pana in prezent la un nivel de trei ori mai mare fata de cel inregistrat in urma cu patru-cinci ani. Raportul arata ca Italia si Spania sunt principalele destinatii ale romanilor care muncesc in strainatate, cu 50%, respectiv 25% din totalul plecarilor. Basescu a afirmat ca, pentru perioada urmatoare, "obiectivul principal este sa atragem romanii care lucreaza in strainatate. In sectorul constructiilor, companiile romanesti au fost nevoite sa creasca salariile peste media nationala, datorita faptului ca muncitorii au plecat in Italia, Spania, Franta sau Germania. In acest moment, nivelul de salarizare in Romania stimuleaza intoarcerea acasa a emigrantilor", a adaugat seful statului. Despre situatia actuala, Basescu spune ca nu se intentioneaza deschiderea pietei fortei de munca pentru tarile din afara UE. Pe de alta parte, accesul este facilitat pentru cetatenii din tarile vecine Romaniei - Moldova, Ucraina sau Serbia -, unde exista comunitati importante de romani. In urma cu doar o luna, Traian Basescu afirma ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este necesara mentinerea unei stabilitati macroeconomice. Din acest motiv, salariile ar putea creste, insa cu maximum 14%. In interviul acordat la doar trei zile dupa aderare, Basescu a reluat aceasta idee si a punctat necesitatea unei politici salariale care sa asigure romanilor un trai decent. Adaptarea la UE Intrebat despre semnificatia aderarii pentru romani, presedintele tarii a spus ca aceasta reprezinta "recunoasterea efortului de a atinge acest obiectiv cu orice pret. Cu toate acestea, nu asteptam ca, dupa aderare, sa se produca o minune. Integrarea este un proces treptat care va mai dura cativa ani. In plus, aderarea inseamna competitivitate si vor trebui sa aiba loc schimbari in toate domeniile si la toate nivelurile", a mai spus Basescu. Aderarea la Uniune nu a eliminat insa toate restrictiile impuse romanilor, in special in ceea ce priveste accesul pe piata fortei de munca din strainatate. Spania a impus o perioada de tranzitie de doi ani pentru muncitorii veniti din Romania, pe care Basescu o considera "regretabila". In opinia presedintelui, "fluxul de imigranti din Romania a atins deja punctul maxim. Conditiile de viata de la noi se imbunatatesc continuu, inclusiv salariile. In plus, muncitorii romani sunt bine apreciati si contribuie la cresterea economica a tarii in care s-au stabilit". http://www.expres.ro/article.php?artid=287736
Niciodata sa nu investesti in ceva atat de mult incat esecul sa te coste fericirea
|
|
-
01-14-2007, 12:18 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,851
-
Points 20,660
-
|
Re: Basescu ii cheama pe emigranti acasa
Da, singura solutzie ar fi cresterea salariilor, dar asta e valabil doar pentru cei care pleaca pentru a face ceva banutzi si apoi sa se intoarca in tzara sa isi ia o casa sau mai stiu eu ce vise au ei. Insa restul care ajung afara si realizeaza ca se poate trai si altfel decat in Ro, sistemul e diferit, viatza in general e altfel, ei bine cred ca poate sa faca Basescu ce vrea ca aceeia nu se vor mai intoarce. Sunt multzi care au plecat pentru mai multzi bani, dar au realizat apoi ca nu doar banii sunt totul ci si unde cum si in ce fel potzi trai.
"What nerv's me also destroy me!"
|
|
-
01-14-2007, 01:09 PM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,818
-
Points 20,300
-
|
"Singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea salariilor" Nu, nu e asta singura solutie. Si daca totusi cresc salariile, sa nu creasca o data cu ele si datoriile(mancare, intretinere). Romania mi se pare scumpa, exagerat de scumpa. Am platit pe diferite lucruri cat platesc si in State, pe unele chiar mai mult, si asta in conditiile in care salariul romanesc este cu mult mai mic decat cel american. Cum se descurca oamenii aceia, habar n-am. Un emigrant plecat la munca in strainatate nu s-ar intoarce in Romania, numai pt un salar mai bun...ci pt o viata mai buna. Si cand traiesti intr-un sistem unde pana si vanzatoarea de la benzinarie iti zambeste, si nu se uita la tine de parca ar vrea sa te impuste ca ii urezi "o zi buna", sa te intorci intr-un mediu in care nimeni nu da doi bani pe tine ...greu de realizat. Poate mi-au crescut mie standardele, desi nu cred ca e ceva rau in asta....dar de data asta Romania mi-a lasat un gust amar.
Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
|
|
-
01-14-2007, 02:50 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,565
-
Points 0
-
|
bonepaula: Romania mi se pare scumpa, exagerat de scumpa. Am platit pe diferite lucruri cat platesc si in State, pe unele chiar mai mult, si asta in conditiile in care salariul romanesc este cu mult mai mic decat cel american. Cum se descurca oamenii aceia, habar n-am.
Pai cu USA faci comparatie? Acolo e "ieftin". Eu am vazut (si uneori platit, ca n-aveam incotro) preturi in Bucuresti ca la Londra sau si mai mari. Nu vorbesc de comparatii extreme gen Bond Street sau Harrods (cand nu e 'sale'), ma refer la comparatii intre supermarket-uri din Londra si super/hipermarket-uri din Bucuresti. Cum se descurca oamenii aceia...? Pai intrebarea contine raspunsul: se DESCURCA. Daca intelegi ce vreau sa zic. Si cei care nu se "descurca" o duc nu prea stralucit. bonepaula:Un emigrant plecat la munca in strainatate nu s-ar intoarce in Romania, numai pt un salar mai bun...ci pt o viata mai buna. Si cand traiesti intr-un sistem unde pana si vanzatoarea de la benzinarie iti zambeste, si nu se uita la tine de parca ar vrea sa te impuste ca ii urezi "o zi buna", sa te intorci intr-un mediu in care nimeni nu da doi bani pe tine ...greu de realizat.
Aprob pozitiv. Ai trai la 'curtea' lui Cioaba? Nu prea cred. Desi acum 'curtea' respectiva s-ar putea sa se extinda pana la Bruxelles. Prin noii eurodeputati. USA urmeaza la rand cat de curand. bonepaula:Poate mi-au crescut mie standardele, desi nu cred ca e ceva rau in asta....dar de data asta Romania mi-a lasat un gust amar.
Mai degraba ti s-au normalizat standardele. Cam mare distanta (in jos) pana la ciocoismul de partid si de stat din Romania de azi.
The infinite is in the finite of every instant. (Zen)
|
|
-
01-14-2007, 07:22 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,912
-
Points 22,445
-
|
bonepaula: Poate mi-au crescut mie standardele, desi nu cred ca e ceva rau in asta....dar de data asta Romania mi-a lasat un gust amar.
Asa cum a zis si Dell, nu este vorba ca ti-au crescut tie standardele, ci mai degraba ca ai inceput sa te obisnuiesti cu un sistem normal si ai inceput sa vezi ADEVARATA Romanie. In acest context insa, sa spunem si ca Romania a parcurs un drum lung din 1989 incoace. Ca s-ar fi putut cu mult mai mult? Sigur ca da. Dar, se putea si mai putin (vezi alte tari din jur). Ar fi bine ca macar acum, cand este membra a unui club select, sa incerce sa faca ceea ce fac si colegii de masa. Romanul a fost intotdeauna AS LA COPIAT. In aceste conditii ar trebui sa nu ii fie foarte greu sau sa dureze prea mult, pana cand Romania va ajunge sa fie ca in vest. Si chiar cred cand afirm asa ceva. Ca va fi vorba de 10-20-30 de ani? Foarte probabil, dar in 10-20-30 de ani Romania ar trebui sa fie exact ca in vestul Europei (in vestul de atunci, nu cel de acum). Mai trebuie realizate autostrazile, mai trebuie sa mai plece cati au mai ramas de plecat, se mai schimba o generatie, si cam asta e. De atunci incolo lucrurile se vor normaliza si in Romania. Iar gustul amar pe care l-ai avut acum, este datorita timpului mai indelungat petrecut departe si a drumurilor mai dese. Prima intoarcere in Romania a fost cu totul si cu totul altfel, ai privit totul cu adrenalina sus de tot. Acum, deja ai inceput sa vezi in jur ceea ce poate inainte iti fugea prin fata ochilor. Adica vedeai si atunci, dar nu procesai ceea ce vedeai. La marea majoritate a celor plecati, cand se intorc in Romania totul este superb pentru primele 2 (doua) saptamani, dupa care.... incep sa apar imperfectiunile. Si daca mai ai si ghinionul sa dai peste cativa nesimtiti(te) prin magazine, care isi bat joc pe banii tai, pai atunci o sa ai un dor de ducaaaaaaa....... de nu se poate. 
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
01-14-2007, 07:22 PM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
Mi-ai citit gandurile Paula.  Desi uneori ma gandesc ca daca omul castiga mai multi bani poate ii mai trec si din griji si eventual ii mai apare un zambet de fata. Si poate incet incet lucrurile se schimba. Asta legat de atitudine. Dar sunt atatea probleme legate de Romania incat cred ca o sa treaca o generatie, poate doua, pana sa se rezolve toate. Legat de citatul de mai jos ar fi interesant sa dezvolti daca ai timp. Si asta pentru ca pentru atata vreme ai avut o parere relativ buna despre Romania iar acum pare ca s-a schimbat: bonepaula:"Poate mi-au crescut mie standardele, desi nu cred ca e ceva rau in asta....dar de data asta Romania mi-a lasat un gust amar.
|
|
-
01-14-2007, 09:48 PM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,818
-
Points 20,300
-
|
Tre sa incep prin a spune ca in suflet sunt si voi ramane roman, ca voi pastra in continuare traditiile romanesti si ca vor sti romaneste copiii mei. De fapt sunt suparata pe romani, pe atitudinea lor. Si ce m-a uimit si mai tare, a fost ca dupa ce am spus mai multor persoane parerile mele vizavi de ceea ce vedeam in jurul meu, s-au suparat pe mine cu totii. Nu stiu daca are rost sa insir toate intamplarile...dar concluzia mea a fost ca suntem "indobitociti", si n-am realizat asta decat acum. Si ma includ si pe mine.Pur si simplu in loc sa ne dorim sa traim mai bine, in loc sa VORBIM cand ceva nu ne multumeste, in loc sa ne oprim sa dam spaga, in loc sa invatam sa respectam pe cel de langa noi etc etc etc etc...preferam sa spunem "Asta-i Romania", ca si cum nimic nu se poate schimba, ca si cum n-avem nici o sansa sa schimbam ceva daca am incerca, si-atunci de ce sa mai incercam? "crezi ca reusesc sa lupt singur?" a fost o intrebare pe care am auzit-o la toti cei cu care am vb. Si iata si altele care mi-au ramas in cap. Voi ce-ati raspunde? "De ce sa ma lupt prin tribunale sau alte institutii sa mi se faca dreptate, cand pot da spaga si rezolva totul imediat?" " Imi sta mancarea in gat daca vanzatoarea nu-mi zambeste?" " Eu nu sunt obligat sa dau bacsis, asa ca nici chelnerita nu e obligata sa se comporte frumos" "crezi ca daca ne-am ridica acum de la masa, si-am pleca, le-ar parea rau patronilor?oricum stiu ca vor avea alti clienti." "crezi ca daca tu refuzi sa mai cumperi hamburgerul pt ca ai vazut ca vanzatoarea nu avea manusi cand l-a facut, cel din spatele tau la rand, va face acelasi lucru?" Cand mi-am spus parerile, bineinteles mi s-a spus "Ai uitat de unde ai plecat?? Ai figuri !" . Si tin sa precizez ca prietenii mei o duc destul de bine financiar vorbind, deci nu banii le lipsesc. Unii dintre ei au fost plecati prin Europa, ce-i drept doar in vizita, dar au remarcat diferentele, insa s-au intors in Romania si-au luat-o de la capat...ca si cum " in Romania merge sa....". Daca ii intrebi "de ce nu esti corect?", ti se va raspunde "pt ca nimeni nu este". Asa ca am ajuns la concluzia, ca nu Romania mi-a lasat un gust amar...ci romanii. Trist ....
|
|
-
01-15-2007, 12:00 AM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,912
-
Points 22,445
-
|
bonepaula:preferam sa spunem "Asta-i Romania", ca si cum nimic nu se poate schimba, ca si cum n-avem nici o sansa sa schimbam ceva daca am incerca, si-atunci de ce sa mai incercam? "crezi ca reusesc sa lupt singur?" a fost o intrebare pe care am auzit-o la toti cei cu care am vb. Si iata si altele care mi-au ramas in cap. Voi ce-ati raspunde? "De ce sa ma lupt prin tribunale sau alte institutii sa mi se faca dreptate, cand pot da spaga si rezolva totul imediat?" " Imi sta mancarea in gat daca vanzatoarea nu-mi zambeste?" " Eu nu sunt obligat sa dau bacsis, asa ca nici chelnerita nu e obligata sa se comporte frumos" "crezi ca daca ne-am ridica acum de la masa, si-am pleca, le-ar parea rau patronilor?oricum stiu ca vor avea alti clienti." "crezi ca daca tu refuzi sa mai cumperi hamburgerul pt ca ai vazut ca vanzatoarea nu avea manusi cand l-a facut, cel din spatele tau la rand, va face acelasi lucru?" Cand mi-am spus parerile, bineinteles mi s-a spus "Ai uitat de unde ai plecat?? Ai figuri !" .
Dar in mod cert ai vazut aceste lucruri si inainte. Doar ca nu le-ai perceput si nu te-au lovit ca acum.
Este exact ideea ca trebuie sa treaca inca o generatie, doua, si de abia atunci vor incepe aceste lucruri sa dispara. Toate aceste intrebari tin de spiritul civic, CARE NU EXISTA IN ROMANIA. Este crima cea mai mare pe care au facut-o comunistii, crima care nu ar trebui sa se prescrie si care are trebui pusa la loc de cinste in Codul Penal roman. Si in numele acestei crime comunismul trebuie scos in afara legii, iar oricine care si doar vorbeste de bine despre comunism, trebuie legat si indobitocit asa cum si ei au facut cu poporul roman. Comunismul a omorat spiritul natiunii romane, iar spiritul nu se poate reface in 17 ani, nici in 20 si nici in 30. Vor trece zeci de ani pana cand acel popor va ajunge sa simta din nou, va ajunge sa traiasca din nou, sa fie viu din nou. Vor trebui multe exemple de nume sonore sa cada din castelele lor de nisip si de abia atunci omul de rand va ajunge sa inteleaga ca sistemul poate sa functioneze deadevaratelea. Sigur ca este foarte trist dar efectiv nimic nu se poate face. Iar cei care nu doresc sa traiasca in mijlocul unei astfel de societati nu au decat varianta de a pleca si a revenii sa isi vada locurile natale doar in vizita. O alta mare crima a comunismului.
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
01-15-2007, 01:20 AM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,818
-
Points 20,300
-
|
TheAlien: Este exact ideea ca trebuie sa treaca inca o generatie, doua, si de abia atunci vor incepe aceste lucruri sa dispara.
Da, acelasi lucru mi l-au spus si ei. Iar pt mine a sunat ceva de genul....daca stim sigur ca abia copiii nostri vor avea o alta viata, noi de ce sa mai luptam?Traim asa ca asa am fost invatati, ca asa am trait si pana acu, si speram ca le-a fi mai bine copiilor nostri. Adica ei si-au pierdut orice speranta ca ar putea schimba ceva.Sunt totusi tineri 23-26 de ani, iar comunismul pt ei ca si pt mine de altfel, s-a incheiat cand aveam 7 ani si nici macar nu stiam sa scriem. Ei sunt multumiti de cum decurg lucrurile, si-au incercat sa ma convinga ca multe s-au schimbat in bine si ca-s eu ,repet, "cu figuri de america", de nu vreau sa vad. Mi-au spus ca nu stiu ce vorbesc, si am incheiat discutia prin a le spune ca am trait in Romania si traiesc in America si zic eu ca pot face o comparatie si pot analiza mai bine decat ei, care n-au trait decat in Romania. Aceeasi atitudine si la parintii mei, la familia mea, dar hai sa zicem ca ei au o scuza. Nu am vrut sa-i supar. Doar mi-am zis niste pareri, care evident nu le-au picat prea bine. N-am inteles de ce. Nu am vrut sa le fac rau, ci sa-i ajut sa deschida ochii. Bineinteles nu am reusit. Cineva mi-a zis ca el uraste America si pe americani. L-am intrebat daca a fost in America sau daca a cunoscut vreun american, de are o asemenea parere. Mi-a zis ca nu, dar ce conteaza.......m-am uitat asa la el si n-am mai avut puterea sa zic nimic.
|
|
-
01-15-2007, 05:12 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,565
-
Points 0
-
|
TheAlien: Este exact ideea ca trebuie sa treaca inca o generatie, doua, si de abia atunci vor incepe aceste lucruri sa dispara. Toate aceste intrebari tin de spiritul civic, CARE NU EXISTA IN ROMANIA. Este crima cea mai mare pe care au facut-o comunistii, crima care nu ar trebui sa se prescrie si care are trebui pusa la loc de cinste in Codul Penal roman. Si in numele acestei crime comunismul trebuie scos in afara legii, iar oricine care si doar vorbeste de bine despre comunism, trebuie legat si indobitocit asa cum si ei au facut cu poporul roman. Comunismul a omorat spiritul natiunii romane, iar spiritul nu se poate reface in 17 ani, nici in 20 si nici in 30. Vor trece zeci de ani pana cand acel popor va ajunge sa simta din nou, va ajunge sa traiasca din nou, sa fie viu din nou. Vor trebui multe exemple de nume sonore sa cada din castelele lor de nisip si de abia atunci omul de rand va ajunge sa inteleaga ca sistemul poate sa functioneze deadevaratelea. Sigur ca este foarte trist dar efectiv nimic nu se poate face. Iar cei care nu doresc sa traiasca in mijlocul unei astfel de societati nu au decat varianta de a pleca si a revenii sa isi vada locurile natale doar in vizita. O alta mare crima a comunismului.
Sau mai pe scurt, spiritul de turma care nici macar nu mai behaie. Daca parintii de azi nu-si educa (,) copiii in spiritul lui 'multumesc' (politetea, 7 de ani de-acasa etc.), atunci pot sa treaca si 100 de generatii ca tot n-o sa se schimbe mare lucru in bine. Si mai e ceva: pana ajunge sa se invete, multumescul se impune cu forta. Mai ales la adulti. Exemplu: angajatii mitocani trebuie arsi la buzunar sau dati afara in functie de gradul de mitocanie. Problema cea mare e cu sefii, baronii locali si biroul politic. Cu aparatul de partid si de stat. Cu subcultura manelistica bagata pe gat ca-sa e-n tenis. Si in acelasi timp mai e, bineinteles si condamnarea comunismului la propriu, adica nu doar prin declaratii, ci mai ales prin legi aspre care sa se mai si aplice. Pana atunci, romanii stabiliti in strainatate vor fi turisti in propria tara (in tara de origine adica, RO).
|
|
-
01-15-2007, 06:41 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,565
-
Points 0
-
|
Care este trasatura definitorie a copilariei de dinainte de ’89? Parintii erau fortati sa isi neglijeze copiii, si asta s-a vazut in dezvoltarea carierei acestora din urma. Au aparut chiar tulburari de comportament, de personalitate, caci asa se intampla in general cu tinerii care raman nesupravegheati. Pe de alta parte, tot sistemul era unul concentrationar. Scolile, liceele erau construite ca niste organizatii foarte puternice, care uniformizau si care practic aveau un control total asupra copiilor. Daca ar fi avut mai mult timp sa petreaca in familie, probabil ca unii dintre copii ar fi scapat acestor mijloace de presiune, care i-au facut pe unii mai submisivi, adica acceptau mai usor autoritatea. Personalitatea lor era practic strivita de sistem.
Acei copii au devenit astazi parinti. Cum isi educa ei odraslele? S-au transmis o multime de stereotipuri, care s-au vazut mai ales in prima decada de dupa ’90. Parintii au crescut intr-un anume sistem si au incercat sa inculce acelasi tip de valori. A existat comparatia: daca eu am fost asa, trebuie sa fii si tu asa, pentru ca inseamna ca asa e bine. De aici si o anumita nostalgie pentru sistemul comunist, pentru o anumita ordine si disciplina. Lucrurile au inceput sa se schimbe incet-incet. Multi parinti dintre cei crescuti in conditiile de dinainte de ’89 au fost fortati sa isi schimbe aceste valori.
Sunt acesti parinti mai intelepti, mai toleranti cu copiii lor tocmai datorita faptului ca au trecut prin doua sisteme? Mi-e teama ca nu. Or fi si cazuri de acest gen, insa am vazut destul de putini parinti care sa spuna: "Lasa-l pe el sa faca asta, ca e mai bine sa fie mai liber, ca eu n-am avut sansa asta". Cei mai multi parinti zic: "Pe vremea mea era disciplina si nu era ca acuma". Sigur, disciplina in general nu e un lucru rau, dar inainte de ’89 se exagera. Vechile conceptii s-au transferat in mentalitatile de dupa ’89. Depinde foarte mult si de varsta pe care o au parintii. Cei mai tineri, nascuti in anii ’70, ’80, care au prins mai putin din sistemul comunist, s-au adaptat mult mai repede la schimbari decat cei nascuti in anii ’50, ’60.
Multi dintre fostii copii cu cheia de gat pleaca astazi la munca in strainatate. Cum se reflecta aceasta situatie asupra odraslelor lor? Estimarile noastre arata ca sunt in jur de doua milioane de migranti. Sigur, unii si-au luat deja copiii si locuiesc in strainatate, dar cei mai multi si-au lasat copiii in tara. Practic, copiii in cel mai bun caz sunt supravegheati de o ruda, dar se intampla sa fie supravegheati de vecini. Pentru acesti micuti, riscurile ca ei sa ajunga la comportamente deviante sunt foarte mari. Scolile nu mai sunt inchisori care au grija sa compenseze ceea ce nu face familia, iar profesorii nu mai sunt de mult mentori. Nu mai exista o instanta de socializare care sa includa componenta de supraveghere a copilului la o varsta importanta – 13, 14, 15 ani. Copiii invata lucrurile pe strada si practic nu mai au repere. Astfel, se ajunge la consum de droguri, alcoolism, mici infractiuni – exista o atractie a tinerilor pentru comportamentele interzise.
Daca autoritatea familiei lipseste, iar influenta scolii e redusa, ce anume ar suplini lipsa de repere? Nu exista inlocuitor. In orice societate, astea sunt cele doua institutii ale socializarii, familia si scoala. Exista o buna componenta a socializarii care se face in strada, dar trebuie un control, pentru ca de aici apar carierele deviante pentru viitorii infractori. Cele doua instante solide de socializare raman familia si scoala. Din pacate, in acest moment, nici familia si nici scoala nu isi indeplinesc rolul. Din pacate, multi parinti considera televizorul drept cel mai bun baby-sitter. Aceasta este o problema foarte grava, care nu se intampla inainte de ’89 si poate de aceea nu se intelege ca uitatul la televizor afecteaza foarte mult sanatatea fizica si psihica a copilului. Pe vremea lui Ceausescu, macar scoala prelua o buna parte din socializare, acum practic multi copii sunt dezorientati, nu mai au un model de comportament.
FARA MODELE "Nu mai exista o instanta de socializare. Copiii invata lucrurile pe strada si practic nu mai au repere. Din pacate, multi parinti considera televizorul drept cel mai bun baby-sitter. Aceasta este o problema foarte grava, care nu se intampla inainte de ’89 si poate de aceea nu se intelege ca uitatul la televizor afecteaza foarte mult sanatatea fizica si psihica a copilului." - Sebastian Lazaroiu, sociolog (articol de Radu Tututianu, Jurnalul National, 21 Aug. 2006)
|
|
-
02-11-2007, 01:29 AM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
Mda, inspirat articolul la prima vedere, problema e ca se fac comparatii mult prea departate temporal. Generatia actuala, cu ce a fost inainte de '89 sau mai mult, cu generatiile anilor '70-80. C'mon! De ce nu si o comparatie cu generatia copiilor interbelici? Pana sa ajung in America ma ingrijorau oarecum aceleasi .... ganduri. Dupa ce am vazut copii americani facandu-si temele in masina (in drum spre casa) sau in anticamera cabinet medical in timp ce mami isi facea un consult medical, ca sa nu mai pomenesc de "educatia" sistemului de invatamant public american, joaca pe calculator pe site-uri gen barbie.com, mi-am schimbat parerea definitiv. Ideea e ca in Romania, un copil, are mai multe sanse sa asimileze deprinderi sociale, sa relationeze cu prieteni, parinti, sau bunici astfel ca la varsta majoratului are un bagaj de cunostinte sociale si profesionale cel putin la nivel teoretic. Ma intreb ce ar scrie respectivul sociolog, daca ar fi sa analizeze trasatura definitorie a copilariei americanilor din anii 70 sau din prezent? Probabil ca lait motivul articolului ar fi ...... "mentally disorder". Referitor la intoarcerea emigrantilor acasa, cred ca presedintele, a vrut in primul rand, sa dea un semnal celor ce au acumulat o bruma de capital, ca sunt sanse reale de dezvoltare, in plin avant fiind dezvoltarea infrastructurii, un fel de mini plan Marshall pt Romania. Pe de alta parte e un semnal pt romanii care lucreaza in tara, ca modelul de reusita in occident e pe cale sa devina ..... istorie. Cel putin in IT, unde salariile dar si ofertele de munca tind sa se apropie (corelati cu cost of living) de cele din U.E. sau U.S. E posibil ca si in unele domenii tehnice situatia se va normaliza, ma refer la petrochimie si ind. auto.
In rest la multe vise placute, si fie ca simplitatea fericirii tale sa nu se complice niciodata.
|
|
-
02-11-2007, 06:36 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,565
-
Points 0
-
|
xmas:Mda, inspirat articolul la prima vedere, problema e ca se fac comparatii mult prea departate temporal. Generatia actuala, cu ce a fost inainte de '89 sau mai mult, cu generatiile anilor '70-80. C'mon! De ce nu si o comparatie cu generatia copiilor interbelici?
Generatiile anilor '70-'80 sunt oameni la 30-40 si ceva de ani. Intr-o societate care functioneaza, acestia reprezinta motorul. In cazul Romaniei, o mare parte a acestora a emigrat. Aceste doua observatii ('constituie motorul' si 'au emigrat') sunt motive intemeiate pentru a face comparatie intre generatiile anilor '70-'80 si generatiile de azi. In alta ordine de idei, in Marea Britanie se face comparatie intre generatiile de azi si cele ale anilor '50, legate de educatie si de modul de viata in general. Exista si emisiuni la TV pe tema asta - intr-una din ele copii de 10-12 ani sunt selectati si urmeaza un program de doua saptamani in timpul caruia traiesc exact ca in anii '50. Programul zilnic este tipic perioadei '50, de la joaca si scoala pana la mancat si trebaluit prin casa. De ce? Unul din motive este educatia de mai buna calitate de acum 50 de ani comparativ cu cea actuala. Dar bineinteles ca educatia este intrinsec legata de modul de viata in general. Degeaba e scoala buna daca elevii au o viata dezordonata acasa. xmas:Dupa ce am vazut copii americani facandu-si temele in masina (in drum spre casa) sau in anticamera cabinet medical in timp ce mami isi facea un consult medical, ca sa nu mai pomenesc de "educatia" sistemului de invatamant public american, joaca pe calculator pe site-uri gen barbie.com, mi-am schimbat parerea definitiv. Ideea e ca in Romania, un copil, are mai multe sanse sa asimileze deprinderi sociale, sa relationeze cu prieteni, parinti, sau bunici astfel ca la varsta majoratului are un bagaj de cunostinte sociale si profesionale cel putin la nivel teoretic.
Din ce-am vazut in Romania in ultimii cativa ani, nu mai e asa. S-a schimbat in...rau. Programele scolare sunt bulibasite, se schimba regulile aproape ca mersul trenurilor. Ar fi multe de spus despre asta, dar la ce te poti astepta de la un invatamant caruia ii este acordata prioritatea de pe urma. In plus, invatamantul romanesc este condus sau ghidat de politruci incompetenti. Sunt destui oameni competenti in invatamantul romanesc, dar n-au nici un cuvant de spus. xmas:Ma intreb ce ar scrie respectivul sociolog, daca ar fi sa analizeze trasatura definitorie a copilariei americanilor din anii 70 sau din prezent? Probabil ca lait motivul articolului ar fi ...... "mentally disorder".
Mentally disorder ed. Pentru ca la asta duce brambureala in educatie. Dovada este ca invatamantul decent nu este considerat un drept uman, ci un privilegiu. xmas:Referitor la intoarcerea emigrantilor acasa, cred ca presedintele, a vrut in primul rand, sa dea un semnal celor ce au acumulat o bruma de capital, ca sunt sanse reale de dezvoltare, in plin avant fiind dezvoltarea infrastructurii, un fel de mini plan Marshall pt Romania. Pe de alta parte e un semnal pt romanii care lucreaza in tara, ca modelul de reusita in occident e pe cale sa devina ..... istorie. Cel putin in IT, unde salariile dar si ofertele de munca tind sa se apropie (corelati cu cost of living) de cele din U.E. sau U.S. E posibil ca si in unele domenii tehnice situatia se va normaliza, ma refer la petrochimie si ind. auto.
Referitor la IT, cei emigrati, in mare parte sau chiar in majoritatea lor, ar fi someri hi-tech daca s-ar intoarce in Romania (adica daca s-ar re-stabili in tara). Functionarea societatii si economiei romanesti este bazata pe sistemul PCR - pile, cunostinte, relatii - sub atenta patronare a politrucilor de resort. Si Ioropa unita la Bruxelles e condusa similar, numai ca sistemul coruptionar ioropean urmeaza norme ioropene si nu sovieto-fanarioturce. Vorbesc de Zona Euro aici. De exemplu, unul care a pus economia Portugaliei pe butuci a fost avansat la gradul de presedinte ioropean de una-alta sau cel putin asa mi-au spus niste portughezi informati in mersul treburilor la ei in tara.
|
|
-
02-11-2007, 01:12 PM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
Raman la parerea ca o comparatie intre generatii indepartate temporal mai mult de 10 ani, e lipsita de sens. Sunt prea multe diferente: prioritatile in viata, bagajul de experiente acumulat, mediul social dar si oportunitatile oferite de societate. De ce sa compar varza cu bananele? Generatia anilor '70 (careia-i apartin) n-a avut acces la informatie (tv, internet, telefonie mobila) decat pe la 20 si ceva de ani, si ar mai trebui luata in calcul si perioada lipsurilor materiale de aproximativ 15 ani incepand cu '80 ce a determinat dupa '90 exodul spre locuri de munca bine platite. Generatia anilor '90 a crescut intr-un mediu complet diferit iar in momentul de fata societatea romaneasca le ofera perspective profesionale mult mai bune macar in cateva domenii: IT, petrochimie si ind. auto. Nu stiu cum e in Anglia, dar in U.S. "barierele" de acces in aceste domenii sunt de netrecut. Cel mai des invocate motive sunt masurile de securitate de dupa 9/11. Bleah! Lupta cu terorismul a facut ca America sa fie restrictiva, si tb indeplinite o sumedenie de proceduri si formalitati pt a avea acces la proiecte bine platite. Actuala America s-a departat de conceptul de open society. Cred ca exagereaza in mod voit. Atunci pt ca sa emigreze specialistii? Companiile de aici insa au gasit o portita: "outsourcing". Iar presedintele nu a facut decat sa constate ca Romania s-a dezvoltat economic si mai ales pt emigrantii ce au acumulat capital si experienta profesionala exista oportunitati mai bune in momentul de fata. Sugerez sa vizitezi in Romania cateva zone Arad-Timisoara, Ploiesti, Sibiu, Cluj si sa ai discutii cu IT-sti sau ingineri despre salariile lor din ultimii 2 ani. Cea mai puternica "bisericutza" din "familia" romanilor ce lucreaza in America la Microsoft e formata din ..... moldoveni. Moldova n-a excelat vreodata la performante economice si poate d-aia daca s-ar intoarce unii dintre ei ar tb sa presteze la companii din Bucuresti. In Ardeal au probleme de integrare mai mari decat in U.S. iar cost of living, viata agitata la care se adauga concurenta acerba pt salarii apropiate celor din occident nu mai fac Bucurestiul o optiune dezirabila, astfel ca o eventuala intoarcere ar putea implica oarece riscuri. De asemenea socul readaptarii nu e de neglijat. Someri IT in Romania? Mai degraba in Canada sau in U.S. Studentii buni din anii terminali la profilul informatica au inceput sa fie recrutati prin contracte de companii IT din Romania. Oricate pile, neamuri sau relatii ar avea compania e interesata strict de performantele tale si de aceea ofera specializari, e adevarat, in strainatate pt ca invatamantul superior romanesc n-are nici o treaba cu formarea persoanelor in cauza. Educatia in Romania scartzaie de la nivel de dupa liceu. Facultatile romanesti nu formeaza specialisti ceruti pe piata muncii. In schimb educatia in sistemul american de invatamant e la pamant. Nu vorbesc de educatia inalt specializata, din universitatile de prestigiu, ci de ceea ce invata copilul american mediu chiar la un good high-school. Nu cred ca se pune problema intoarcerii emigrantilor care s-au sudat social-economic pe pozitii bune in societatile occidentale, dar in cazul celor ce inca se lupta, e altceva. In masura in care emigrantii au acumulat experienta manageriala si capital Romania este o buna oportunitate. Parerea mea.
In rest la multe vise placute, si fie ca simplitatea fericirii tale sa nu se complice niciodata.
|
|
-
02-11-2007, 05:22 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,565
-
Points 0
-
|
Cu cine sa compari generatiile din deceniul curent? Cu cele din anii '90? Majoritatea celor care formeaza generatiile anilor '90 cauta cu infrigurare sa emigreze in Europa de V, USA, Canada,... Vezi site-urile de emigratie, cel de fata (RP) e un bun exemplu. De ce vor asa de multi tineri sa plece? Pentru ca n-au perspective. N-o spun eu, o spun ei. TV-ul, internetul si telefonia mobila sunt tehnologii. Atata timp cat sunt folosite la gaming, chat sau vizionat emisiuni stupide cu asa-zise VIP-uri care mai de care mai penibile, atunci nu servesc decat la ingrosarea randurilor masei de consumatori manelizati, cu caracter moale si gandire aiuristica.
Vizitarea Transilvaniei, sigur, foarte recomandata. Eu pot sa vorbesc mai mult despre situatia actuala din Bucuresti. Veniturile cele mai mari din RO se fac in Bucuresti. Deci relevanta este buna. Treaba e cam asa: in companiile multinationale, middle managementul e format din romani. In multe cazuri si upper managementul e format tot din romani, vorbesc despre directori de departamente. Romani din cei care lucreaza inca in stil socialist. General managerii sunt in general straini expatriati (expats). Se stie ce si cum sunt platiti expatii. De multe ori, expatii general-manageri sunt "deportati" in tari de mai mica importanta, de ex. foste colonii de mana a II-a, tari unde interesele companiei respective nu sunt de prim rang etc. Romania deocamdata este tara de interes maxim pentru Turcia si Rusia. Germania, Franta si Italia au ineterese importante, dar moderate. Tarile anglo-saxone, USA, UK etc. au interese sub-moderate. Historical legacy. Asta deocamdata. Situatia bineinteles ca se poate schimba in bine, dar va mai dura destul de mult.
Cei care au emigrat din RO si inca nu au ajuns la o situatie in strainatate semnificativ mai buna fata de cea avuta la plecarea din tara poate ca s-or gandi mai serios la intoarcere. Dar nici n-au apucat sa dobandeasca experienta reala in "afara". Majoritatea celor care se incadreaza la categoria cu experienta de lucru in USA sau Marea Britanie etc. nu se gandesc serios la reintoarcerea in RO. Ma refer la restabilirea in tara si nu la venitul in vizita sau in interes de afaceri.
|
|
-
02-12-2007, 01:11 AM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
Sa le luam pe rand: vor sa emigreze tinerii cu educatie medie, sau studii superioare din anumite domenii. E mirajul banului si a unei acumulari rapide. "Distractia" incepe dupa ce aterizezi si dai cu capul de tot felul de costuri si ...... piedici. Cei sub medie nu sunt doriti, dar o parte din ei tot vor sa emigreze desi au probleme in gasirea unui loc de munca in tarile in care ar emigra. Asa se explica infractionalitatea ridicata printre romanii emigrati in Europa. Cei cu educatie peste medie (ma refer la cei cu studii superioare) indeobste la cei de formatie tehnica (sa zicem IT, petrochimie, si ind. auto) solutia emigrarii nu le-ar aduce beneficii considerabile. Ba mai mult ar avea de trecut bariere "artificiale" pt a profesa, cum ar fi obtinerea cetateniei. Spun asta pe baza unei discutii avute cu o persoana ce a renuntat la un job IT in U.S., pt ca era sub nivelul lui profesional. Mai exact banii erau buni, dar profesional regresa pt ca nu avea clareance pt nu stiu ce proiecte. A dat un exemplu plastic: daca la o fabrica de agrafe din America ar depune aplicatie un inginer non-resident acesta ar fi respins ca nu indeplineste clareance requirements, desi profesional ar sterge pe jos cu angajatii detinatori de ..... cetatenie. Noroc ca agrafele, pionezele, etc se fac in China. Ca o concluzie la cei ce reclama lipsa de perspective, trebuie nuantat: anumiti tineri cauta sa emigreze pt ca n-au "skills-urile" cerute de piata de munca din Romania. Cei cu inalta specializare au doar problema salarizarii, nicidecum a lipsei de perspective. Basescu spunea ca o crestere a salariilor i-ar motiva si pe cei plecati sa revina. Eu zic ca nu pe toti, dar o buna parte, s-ar simti mai bine sa lucreze in Romania pe jumatate de salar, dar pe pozitii superioare celor pe care lucreaza in "afara". Despre multinationalele din Romania sunt multe de spus. Eu am lucrat la 2, si mi-a ajuns. Una din trasaturile comune ar fi profiturile uriase raportate la cifra de afaceri, sau chiar fabuloase raportate la sumele investite. Vina apartine consumatorului si legislatiei. Cu siguranta aderarea la U.E. va mai taia din profituri si va creste concurenta sectoriala. Cat priveste reintoarcerea in tara a unora dintre cei plecati, raman la parerea ca cei cu experienta manageriala solida si o investitie modica pt U.K. sau U.S. au sanse reale de succes in Romania. Decat sa platesti intre 1-2 milioane de $ pt o casa (de lemn!!!!) in America, mai bine pornesti un bussines in Romania. Cat inca se mai poate. Parerea mea. La interesele de prim rang si historical legacy lucrurile stau putin altfel: O corectie vizavi de interesele de prim rang in Romania: Austria, Italia, Franta, Olanda si Germania. Turcia sau Rusia, sunt in esalonul 2 cam la acelasi nivel cu USA sau UK. Analizand din perspectiva potentialului economic situatia e cel putin ciudata, dar asta e. Capitalurile din U.K. sau U.S. sufera de un oarecare imobilism se misca mai greu si ca atare vina le apartine. Romania a "platit" scump perceptia de tara exotica, prin riscurile de tara puse in general de agentii de rating americane. Totusi s-au realizat investitii majore si asta in primul rand dupa aderarea la NATO. Americanii ne-au cam tras presul in primul val de extindere NATO, pt ca o aderare la momentul respectiv ar fi redresat economia romaneasca fara doar si poate, spatiul Schengen s-ar fi extins mai repede. Poate ca in Serbia, Milosevici ar fi fost mai moderat si s-ar fi gasit mai usor solutii politice la problemele din zona. Si ar fi multe argumente la ...... historical legacy-ul zonei.
|
|
-
02-12-2007, 06:20 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,565
-
Points 0
-
|
Cei care vor sa emigreze, vor in special din cauza lipsei oportunitatilor (nu vorbesc de specializarea in ale buzunaritului sau traficului cu una-alta). Pe urma mai e si mirajul banilor, cum ai zis si imbinat cu ridicarea multor restrictii de munca odata cu aderarea Romaniei la UE. Cei inalt calificati care s-ar intoarce ar fi | | |
|