|
|
Basescu ii cheama pe emigranti acasa
Last post 06-16-2007, 12:14 PM by CyberDog. 73 replies.
-
03-16-2007, 05:31 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
Re: Basescu ii cheama pe emigranti acasa
Karla, adica se dezvolta orasul, prin constructii de blocuri si vile (mai putin infrastructura), dar turismul nu prea, eh? O sa se "dezvolte" si turismul cand o sa-si atribuie guvernoii contractele intre ei sau macar cand rezolva cu redistribuirea comisioanelor. Sau cand o sa dea faliment tot litoralul, o sa fie vandut pe 1 Euro, bineinteles ca nu direct investitorilor seriosi, ci unei firme de intermedieri ownuita de vreo nevasta, fiu sau alta ruda de guvernant. Asta era strategia pe termen mediu si lung pana acum. Daca s-a schimbat ceva in bine in privinta asta se va vedea relativ curand.
Eur 200k un apartament cu vedere la mare?! Nou sau din alea facute prin anii '80 la faleza si care aratau nu tocmai bine inca de-acum 10 ani (eroziunea de la vantul sarat)? Si in Bucuresti am vazut preturi ridicole, gen Eur1-1.5mil. pentru case, ce-i drept mari si in zone bune centrale (piata Dorobanti, Elias, pe-acolo), dar vechi de 80 de ani, deci iti imaginezi ca instalatiile trebuiau schimbate complet, plus structura inspectata, ca au fost niste cutremure din anii '20 incoace. Cu banii astia (£650 000 - 1 mil.) se poate cumpara o casa superba in Londra, e adevarat nu in Kensington sau Mayfair, insa in zone foarte bune, de top. La preturile astea, de ce ar investi cineva in Bucuresti si nu in Londra (sau Paris de ex.), unde riscul de-a lua teapa e mult mai mic, iar situatia politico-economica e evident mai buna (investitiile imobiliare se fac pe termen mediu sau lung). Sau poate ca majoritatea investitorilor imobiliari in RO sunt speculanti? (Ma refer la rezidentiale, nu la centre de afaceri, birouri, depozite etc.)
De ce, la o adica, sa cumpere "capsunarul" (cel care lucreaza de ceva ani in strainatate) in RO si nu acolo unde sta cea mai mare parte a anului si unde exista o piata imobiliara mult mai bine reglementata, cu toate beneficiile ce decurg din asta? Si in plus, nici nu mai pierde la schimbul valutar Euro-Lei,deci investitia lui acolo va fi poate chiar un pic mai ieftina fata de RO? E adevarat, n-ar mai putea sa se dea mare in fata cartierului....
The infinite is in the finite of every instant. (Zen)
|
|
-
03-16-2007, 05:38 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Alien, nu mai pricep nimic. Pai tu esti bucuros ca exista malluri in care lumea se duce ca la circ, si o mina dintre ei isi umplu carutzurile, iar restul, asa cum spune karla, isi papa salariul pt boarfe, ori doar ard gazul? Nu te nelinistesc preturile exorbitante? De multe ori si la "magaziunul" ingesuit intr-o garsoniera de la parter, preturile cam tot asa sint. Si-i trist, ca din pacate Romania nu-i numai cei cu bani. Jumatate din cunostiintele mele, cei care au "fost pe faza", au avut bani si tupeu (in cele mai multe cazuri) la un moment dat, s-au ajuns. Si-au construit case noi, cu 8 dormitoare si piscina, desi vara-i doar o luna, si ei au 2 copii. Le-au cumparat apartamente copiilor in centre universitare, calatoresc, si din pacate cei mai multi afiseaza aroganta, sfidare si dispretz la adresa oricui nu-i ca ei. Cealalta jumatate, ori nu au avut bani, ori nu au avut calitati entreprenoriale, ori pur si simplu nu si-au putut imagina cum va evolua situatia, desi detin un apartament, si o Dacie istorica, sint pe cale de saracire pe zi ce trece. Cei mai multi, la 50 de ani, cu studii superioare si cariera, au fost "impinsi" spre pensionare. Sa mai amintesc pe cei de la sate? Ori poate n-ar trebui ca tot nu mai sint multi pe-acolo. Da, sint timide schimbari in bine in Romania, mai ales daca le vezi din masina pe "autostrada" (nu, nu fac referire la nimeni), dar daca incerci pe un drum judetean, imaginea-i deplorabila. As putea continua la nesfirsit: situatia medicala, invatamint. Sa mai spun ca doctorul ii spune mamei: "tanti, de la dvs iau ca stiu ca aveti de unde"? Daca nu ar avea oare ce s-ar intimpla? Ori daca nu i -ar parea doctorului ca-i de ajuns? Va spun tot eu: nu i-ar da retzeta sa-si cumpare medicamentle. De ce oare atitia tineri fac un master dupa colegiu? Pt ca spera ca vor avea sanse mai bune de a gasi un job. De ce cei mai multi vor sa plece in strainatate? Ma opresc ca-i prea trist.
|
|
-
03-16-2007, 05:57 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Asa-i te sperii cind vezi preturile astea, chiar si daca iei salariul in lire ori dolari. Oare cum cistiga cineva (si nu o mina de oameni, ci multi) sumele astea chiar daca au afaceri in Ro? Cite salarii medii le-ar trebui? Si, da, capsunarul probabil va continua sa cumpere in tara, ca asa-i Ion, aminteste-ti Rebreanu. Ce-i trist in asta e ca ei sint tot prin strainatatzuri, cumpara hectare de pamint, case, care stau parasite, cresc buruieni si nimic mai mult. Unii se intorc, altii nu, vor sa vinda si pun aceleasi preturi. Acum citiva ani am avut o proprietate de vinzare. Cind am vazut cit se cerea pe proprietati similare, mi-a crescut inima la gindul ce si cum, dar curind am realizat ca alea-s preturile care se cer, nu cu care se vind proprietatile. Si am apelat la agentii, si rudele apropiate, si am mers in tara. Am trecut proprietatea pe numele fratelui, in speranta ca nu vor mai profita de faptul ca trebuie sa vind pt ca nu-s in tara. Pina nu am redus pretul cu ~40% nu s-a vindut. Multi au cumparat anii trecuti in speranta ca din 2007 preturile se vor alinia la cele din Europa de vest, dar inca nu s-a schimbat nimic.
|
|
-
03-16-2007, 06:44 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
Cred ca e viata ca o spaga, in Romania, inca. Inca un fapt de Papuravodiada, real, pagubitul fiind un prieten stabilit in USofA. Deci, unul din prietenii mei, de ani buni in USofA, vrea sa cumpara teren in RO. Scopul find nu speculativ, ci pur si simplu vrea omul sa construiasca o casuta ca-l bate gandul sa se restabileasca in RO, dar ca cetatean american. Asta nu acum imediat, dar nici prea departe in viitor. Bon. Cumpara omul terenul, ceva de bun simt, nu latifundie, undeva cam in camp, dar nu foarte remote si cu utilitatile in apropiere. Pune stalpi pentru marcarea proprietatii urmand ca sa traga si o ingraditura mai proper, nu doar o sarma de colo pana colo. Cand colo, ce sa vezi? Nu dupa mult timp, a ramas fara stalpi, care stalpi su tot cu "instalare" etc. il costasera in jur de 1500 lei noi (15 mil. lei vechi), adica vreo $580 la cursul actual BNR (si probabil un pic mai mult la cursul de la casele de schimb valutar). La care se mai adauga, bineinteles si tot timpul pierdut cu masuratorile etc.
|
|
-
03-16-2007, 06:57 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Dell, prietenul tau a fost norocos, ca a fost "atentionat" inainte de a investi prea mult. Acum citva ani, l-am dus pe sotul la tara, unde traieste un unchi. A fost atit de impresionat de conditiile grele, incit in anul urmator, i-a promis o baie. Am cumparat totul, ajutati de un meserias, au instalat baia, si cum nu avea apa curenta au pus o pompa electrica in fintina. La nici o luna i-au furat pompa, si desi ii vedea i-a fost frica sa iasa din casa. A sunat politistul care i-a spus sa mearga sa se bata cu ei, ca el nu se baga. Acum are un capac metalic sudat, dar nu stiu cit va mai dura pina la o noua tentativa.
|
|
-
03-16-2007, 07:27 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
Girbova:Dell, prietenul tau a fost norocos, ca a fost "atentionat" inainte de a investi prea mult. Acum citva ani, l-am dus pe sotul la tara, unde traieste un unchi. A fost atit de impresionat de conditiile grele, incit in anul urmator, i-a promis o baie. Am cumparat totul, ajutati de un meserias, au instalat baia, si cum nu avea apa curenta au pus o pompa electrica in fintina. La nici o luna i-au furat pompa, si desi ii vedea i-a fost frica sa iasa din casa. A sunat politistul care i-a spus sa mearga sa se bata cu ei, ca el nu se baga. Acum are un capac metalic sudat, dar nu stiu cit va mai dura pina la o noua tentativa.
Da, asa e, "noroc" cu "atentionarea", ca se poate si mai rau. Dar e o diferenta: amicul meu a patit-o in Romania membra deplina a UE, deci intr-o Romanie "ioropeana". Sau nu-i de fapt nici o diferenta de fond fata de Romania regimurilor lui Sarac Da' Cinstit? Intr-o tara condusa de comunisti si securisti, papuravodiada o sa continue.
|
|
-
03-16-2007, 07:31 AM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,876
-
Points 20,300
-
|
Si eu am ajuns la concluzia ca in Romania oamenii sunt de vina. Si vad ca acum Alien confirma, si din povestioarele voastre trag aceeasi concluzie. Sigur, saracie exista inca, dar asta nu-i o scuza pt atitudinea pe care multi o afiseaza. Si puneam eu niste intrebari la inceput de topic, intrebari pe care le-am auzit la prietenii mei si cunostinte. Spaga, hotia, faradelegile, coruptia si toate alea sunt ale omului. Asta se rasfrange si asupra Romaniei, in general. Vorbiti de autostrada.....de ce sunt sigura , ca dupa ce o fac, in 5 ani va fi distrusa in ultimul hal, pt ca materialele folosite au fost de cea mai proasta calitate ca sa-si traga vreun "guvernoi" (imi place cum le zice Dell) milioanele. Drumurile sunt sub orice critica !! Masinile mai au putin si merg una peste alta. Parcari amenajate nu exista decat la Metro si la Mall (sau magazine mari mari), pe care oricum romanul nu le foloseste cum trebuie.LoL. Asta a fost tare. In rest, pe trotuare tata. Asa ca pot sa construiasca o suta de autostrazi, ca tot n-ar ameliora celelalte probleme ale traficului. Nu m-as mira sa-i vad conducand pe shoulder ca sa depaseasca. Hahaha. Poate doar ar mai goli strazile prin orase, dar multi isi conduc masina de acasa la servici pt 10 minute de mers, ca si aici. Vorbiti de Mall.....mergeti la ala din Iasi sa-l vedeti cat e de mare si simandicos. Lux, nu alta ! Ti-e mila sa mergi prin el. Ca sa-l construiasca au tinut studentii din Tudor vreun an in zgomot si praf, nu mai zic ca a taiat tot aspectul campusului, toata privilestea. Si se vede atat de ciudat, minunatia aia de cladire, intre caminile gri care pica acusi. S-a facut o investitie atat de mare in "shopping", si in camine n-au reusit decat sa puna gresie si faianta la bai. Ar fi asa de multe de spus. Nici nu stiu de care sa ma mai iau. Poate cineva care n-a mai fost de mult in Romania vede schimbarea in bine. Eu insa merg regulat, si cu cat traiesc mai mult in America, cu atat mi se ridica parul la multe aspecte. Mergeti si prin Moldova putin, sa vedeti acolo "schimbarea". Ca-mi vorbiti de Bucuresti si Constanta, unde TREBUIE sa arate bine. Nu stiu....pe mine m-a deprimat Romania lui decembrie 2006- ianuarie 2007. De fapt.....romanii. 
Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
|
|
-
03-16-2007, 07:50 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
Guvernoii ar face bine ca inainte de a finaliza autostrazi sa rezolve cumva situatia congestiei aproape absolute atraficului in orasele mari, macar in Bucuresti daca prin alte parti situatia e mai buna. In Bucuresti am vazut congestii de trafic rutier aproape totalizatoare. 1 ora plina pentru a parcurge 2-3 Km, dar NU in centru, ci pe legatura dintre platforma Pipera si "centrul" Colentinei (Doamna Ghica, zona ceasului unde s-a plantat o vechitura de avion pe post de opera de arta). Fictional vorbind (ca in RO mai trebuie sa apara autostrazile), degeaba e traficul extravilan bine pus la punct, daca orasele importante sunt congestionate la sufocare. Totusi, ca o nota pozitiva, a crescut "ingrijorator" de mult folosirea multumescului. Se multumeste mai mult, dar nu excesiv, asa cum este normal de altfel. bonepaula:Ar fi asa de multe de spus. Nici nu stiu de care sa ma mai iau. Poineva care n-a mai fost de mult in Romania vede schimbarea in bine. Eu insa merg regulat, si cu cat traiesc mai mult in America, cu atat mi se ridica parul la multe aspecte. Mergeti si prin Moldova putin, sa vedeti acolo "schimbarea". Ca-mi vorbiti de Bucuresti si Constanta, unde TREBUIE sa arate bine.
Incet Paula, ia-o usor, fa un pas in spate, respira adanc, nu se merita stresul. In Moldova ar fi trebuit sa amenajeze Humulestiul si casa copilariei lui Creanga, de ex., asa cum s-a facut cu locatiile lui Shakespeare in Anglia. Si nici n-ar cere niste sume exorbitante sau eforturi marete, de cincinal in patru ani. Numai bunavointa si dragoste pentru valorile romanesti. Mda, si ceva devotament. Lucruri de care cam duc lipsa guvernoii romanesti... Si pana la urma cine-i creanga si ce vrea ia, creanga asta? Parintii iei stie?
|
|
-
03-16-2007, 09:18 AM |
-
karla
-
-

-
Joined on 01-11-2007
-
Colorado
-
Posts 354
-
Points 0
-
|
Dell: Cumpara omul terenul, ceva de bun simt, nu latifundie, undeva cam in camp, dar nu foarte remote si cu utilitatile in apropiere. Pune stalpi pentru marcarea proprietatii urmand ca sa traga si o ingraditura mai proper, nu doar o sarma de colo pana colo. Cand colo, ce sa vezi? Nu dupa mult timp, a ramas fara stalpi, care stalpi su tot cu "instalare" etc.
 daca era si el pe tarlaua aia cred ca il luau cu totul
iaca mi-am pus si eu poza, e o vulpita cocotzata pe un indicator rutier, e undeva prin judetul Sibiu, dar nu e vie. au impuscat-o si au pus-o pe indicator.plini de imaginatie romanii astia.
|
|
-
03-16-2007, 01:00 PM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
Daca vrei .... "imaginatie" in America gasesti exemple mult mai socante. Pe mine m-a izbit rasul, si nu cred ca o vulpe moarta pusa pe un indicator e un motiv de ingrijorare sau faptul ca masinile nu se parcheaza intre liniile marcajului. Daca e asa, asta e adaptarea contemporana a povestii lui Creanga cu drobul de sare. Ce mai stim despre Romania? asta e intrebarea care ar trebui sa si-o puna unii mai des,sau cel putin inainte de a extrapola experientele personale. De ce intr-o discutie pe o tema generala se aduc ca argumente situatii personale punctiforme. Pana la urma ce discutam frustrarile, necazurile personale sau despre Romania in ansamblu? Am un raspuns la intrebarea retorica, dupa ce am recitit in fuga topicul. Fiecare isi cunoaste bine doar propria viata, cate ceva din viata comunitatii in care traieste (americana, romana ori de aiurea) la care se adauga ca niste condimente informatii generale despre Romania. Prea putine si de cele mai multe ori din categoria "soc si groaza". Acum depinde de personalitatea fiecarui individ la ce se uita cand vede un pahar pe jumatate gol. Problema Romaniei va fi cat de curand cea a fortei de munca, pt ca in ultimii 15 ani s-a plecat masiv din Romania. Economic e o stare duala pt ca tocmai aceia care au plecat au destzepenit consumul, stimuland economia dar in acelasi timp au creat si vidul de forta de munca, care tinde sa franeze dezvoltarea economica. Acest dezechilibru va genera oportunitati pt unii dar nu pentru toti. Romania nu e Elvetia sau vreun stat scandinav, cum vroia ... "nea Nelu, mai draga". Asta cu siguranta. O spune si Garbova , ca in timp ce unii au acumulat altii s-au "scufundat" in saracie in functie de intuitie, norocul fiecaruia sau relatiile. Ca unii vor alege sa ramana acolo unde au plecat, e foarte bine, cum la fel de bine ar putea sa le fie si celor care intorcandu-se vor gasi oportunitati mai bune in Romania de azi fata de acum 5 ani. "Fericirea e in noi insine" zicea Aga^rbiceanu,iar eu sunt de aceeasi parere.
In rest la multe vise placute, si fie ca simplitatea fericirii tale sa nu se complice niciodata.
|
|
-
03-16-2007, 01:37 PM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Asa-i, fericirea e in noi insine. Eu am gasit-o aici, si nu-i legat doar de fericirea intr-o relatie, ci de fericirea per total. Si e trist ca mergi acasa, si ar trebui sa fii fericit, dar nu esti. Sintem noi de vina, e situatia? Cred ca-i o combinatie. Pina nu am avut curajul sa le spun verde-in fatza celor care insitau sa stie cum o duc, m-am simtit umilita. De ce? Din prostie. Ce-mi lipseste? Piscina, no, thank you! Duc o viata decenta, fara birfa si mincatorii, si mie asta mi-e de-ajuns. Ma bucur ca familia mea (de aici si din tara) e unita, si nu-i dezbinata de tot soiul de invidii, si birfe. Ma bucur ca-i pace, atita cit este. Ma bucur ca sintem sanatosi. Ma bucur de fiecare data cind merg acasa, dar pe drum, ma ingrijorez de ce o sa gasesc. Da, sint progrese, nu contest asta, dar cine progreseaza? Si da, fiecare vorbeste din experienta personala, ca doar n-o sa ma apuc sa generalizez. Nu am nici pregatirea si nici experienta necesara. Dar din clipurile fiecaruia, poti sa-ti faci o imagine generala. Daca ma intereseaza imaginea generala? Mai putin, pt ca nu duc o viata publica, si egoist ori nu, ma intereseaza bunastarea celor dragi. Cei dispusi la filozofie, sint liberi sa se produca.
|
|
-
03-16-2007, 03:34 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
xmas: De ce intr-o discutie pe o tema generala se aduc ca argumente situatii personale punctiforme. Pana la urma ce discutam frustrarile, necazurile personale sau despre Romania in ansamblu?
De ce? Pentru ca sunt de bun simt (un capitol la care RO este inca deficitara prea mult). Pentru ca sunt reale si accurate, fiind direct de la sursa, prima mana cum s-ar zice. Pentru ca sunt experiente traite, nu citite sau vizionate ca la cinema .
Pentru ca, desi poate nu reprezinta Romania si romanii 100%, sunt insa reprezentative pentru categorii intregi de oameni, multi-multi oameni. Pentru ca insumeaza sentimente esentiale ale fiintei umane, emigrate sau neemigrate. Pentru ca sunt relevante, in definitiv sunt niste arhetipuri. Si mai ales pentru ca sunt ordinare, obisnuite, ne-extravagante, in our faces.
|
|
-
03-16-2007, 03:41 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
"Fericirea e in noi insine." - da, desigur, atat doar ca depinde de ce face fericit pe fiecare. Unii poate ca sunt fericiti ca fura din magazine in America unde au ajuns prin eforturi proprii (din ei insisi), desi ilegale. Altii poate ca sunt fericiti ca au ajuns generali de securitate, dupa ce au facut planul la body count, tot prin eforturi proprii. Altii poate ca sunt fericiti cand se roaga la icoane sau cand ajuta vreun amarat, pe gratis.
|
|
-
03-16-2007, 07:51 PM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
Si totusi hai sa ne dezmeticim, si sa revenim on topic: intoarcerea emigrantilor . Asta e subiectul si e putin relevant ca unuia i s-a furat gardul sau ca altuia nu i-a placut atitudinea vanzatoarei de la mezeluri. Daca e pana acolo si inapoi, nici mie nu-mi place fake smile-ul functionaresc ori faptul ca pustani de 20 de ani umbla cu pistolul in masina. Dar ma adaptez continuu la situatii. Migratia masiva a generat efecte pozitive in plan economic intr-o prima faza, dar cu efect de bumerang in viitorul apropiat. Romania e intr-o etapa de dezvoltare, dar acest trend se va estompa fiind pus in pericol de lipsa fortei de munca. Vorbesc din punct de vedere strict economic. Nu ma bag in discutii politice sau sociale, pe astea le-a evidentiat foarte bine ziaristul de la Ev. Zilei. Tocmai punctul de vedere al respectivului ziarist il sustin. Anume ca politicienii sunt corupti dar totusi trecatori. E in ultimul paragraf al articolului. Daca nu l-ar fi scris, pt mine ziaristul era doar un ma^zga'lici de duzina, ca multi altii ce se smiorca'ie in timp ce lauda alte tari de soare pline. Celor din urma le sugerez sa-si puna intrebarea cat mai stiu despre Romania?
In rest la multe vise placute, si fie ca simplitatea fericirii tale sa nu se complice niciodata.
|
|
-
03-17-2007, 03:30 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
xmas:Daca nu l-ar fi scris, pt mine ziaristul era doar un ma^zga'lici de duzina, ca multi altii ce se smiorca'ie in timp ce lauda alte tari de soare pline.  Celor din urma le sugerez sa-si puna intrebarea cat mai stiu despre Romania?
Le lauda si asta e foarte in regula daca laudele sunt echilibrate si nu degeneraza in osanale. In Romania de azi sunt cam putine de laudat, din pacate... si mai e o chestie, avand in vedere ca emigratia romaneasca este astazi luata in seama mai mult decat era pana acum cativa ani (ca de', numarul e cel care conteaza cel mai mult cand e vorba de voturi), criticile ei au impact mai mare asupra guvernoilor de azi. Nu ca le-ar pasa guvernoilor de traiul "capsunarilor", da' le pasa de voturile lor. Plus ca tot traind prin strainatate, "capsunarii" au inceput si ei sa vada mai multe, sa inteleaga ce si cum. Acesti emigranti, in numar de 2.5 milioane, toti cu drept de vot, nu mai sunt usor de inselat de marketingul de partid si de stat. Unii, destul de multi (poate chiar majoritatea), vor sa se intoarca in RO dupa cativa ani de "capsunarit" prin afara tarii - pentru varii motive. Altii, tot destul de multi, vor sa se stabileasca prin strainatate, dar in acelasi timp doresc sa pastreze si legaturi bune cu tara. Toti acesti "capsunari" stiu foarte bine cum stau lucrurile in RO, sunt la curent cu noutatile. Ceilalti romani din emigratie, care deja sunt stabiliti in strainatate sunt in general bine informati in legatura cu Romania. Muti dintre ei viziteaza tara regulat,cel putin o data pe an. Majoritatea urmaresc presa scrisa si/sau posturile romanesti de TV accesibile prin satelit sau internet si au pastrat legatura cu rude/prieteni din tara cu care comunica regulat. Exista si altii, mai putini, care intr-adevar nu mai sunt la curent cu situatia actuala din RO pentru ca au pierdut intr-o mai mare masura contactul cu tara.
|
|
-
03-17-2007, 06:53 PM |
-
Prism
-
-
-
Joined on 02-13-2005
-
US
-
Posts 1,600
-
Points 10,315
-
|
Dell:"Fericirea e in noi insine." - da, desigur, atat doar ca depinde de ce face fericit pe fiecare.
Fericirea nu cred ca e cauzala...Exista pur si simplu, a priori, prin ea insisi.Este parte intrinseca a ID-ului. Multumirea, satisfactia sint cauzale..au nevoie de motive si dovezi sa existe.Sint reflectii ale "ego'-ului. (Think about shopping and People for women )
|
|
-
03-17-2007, 07:38 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
-
Posts 1,578
-
Points 0
-
|
Prism: Dell:"Fericirea e in noi insine." - da, desigur, atat doar ca depinde de ce face fericit pe fiecare.
Fericirea nu cred ca e cauzala...Exista pur si simplu, a priori, prin ea insisi.Este parte intrinseca a ID-ului. Multumirea, satisfactia sint cauzale..au nevoie de motive si dovezi sa existe.Sint reflectii ale "ego'-ului. (Think about shopping and People for women )
Fericirea, chiar daca exista pur si simplu, nu e pentru toti. A fi fericit(a) e conditionat prin aceea ca atingerea fericirii e conditionata. <<"Eu sunt minunea lumii", spunea ieri trandafirul. “Cine-ar avea curajul sa-mi faca vreo durere" Canta privighetoarea si repeta zefirul: "O zi de fericire un an de lacrimi cere.">> Omar Khayyam PS: evident, nu e nici o legatura cu masochismul care este numai placere prin suferinta fizica.
|
|
-
03-17-2007, 08:02 PM |
-
Viky
-
-
-
Joined on 02-14-2005
-
-
Posts 271
-
Points 1,170
-
|
Probabil citeva sute de mii de emigranti se vor intoarce cu timpul dar sigur nu dintre cei ce sunt pe romportal sau dintre cei ce citesc zilnic ziarele romanesti si au o viata linistita unde sunt chiar daca muncesc pentru asta . Cei cesi cumpara case si pamint poate au de gind sa se intoarca .Si noi am pastrat o casa in Romania si ceva pamint dar ca sa avem unde merge dar chiar daca eu sunt inca nostalgica tineretul nu este . Este adevarat cum spune Girbova ca multi s-au ajuns dar si foarte multi traiesc sub pragul saraciei ,sunt oameni care o duc minunat dar si aici viata poate fii mai linistita . Dell cred ca marea majoritate au ajuns in tara asta legal sunt sigur si din ceilalti dar cred ca mai putini . Si chiar daca viata in Romania are placerile ei aici cu niste salarii decente se poate trai extrem de bine si cind vezi ca mincarea costa cel mult 10 % din venit ,ma refer la 2 salarii de oameni cu pregatire si cind iti permiti sa faci si vizite in Romania si aiurea si sa stringi bani pt scoli si sa pui ceva deoparte si sa mergi cind ai chef sa maninci in oras ,nu te mai gindesti asa des la tara unde tot doi oameni cu pregatire si salarii bune niciodata nu aveau bani pt toate astea . Cel putin eu si sotul ,economist si inginer si cu salarii dintre cele mai bune la data respectiva ,nu ne puteam permite decit un concediu pe an si o amarita de dacia . Aici masinile se schimba la 4-5 ani cel tirziu si vad ca si casele se schimba cam la fel . Deci poate ca "capsunarii"se vor intoarce ,restul nu prea cred oricit de dezvoltata ar deveni Romania nu va putea concura cu aceasta tara ,eu sigur ma refer la US . Sunt oameni care nu se obisnuiesc si se intorc dar nu cred ca de aici ,din nord ,ma refer la Canada cunosc cazuri de intoarcere ,de aici eu nu stiu .
|
|
-
06-15-2007, 05:52 PM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
" ...... Clujul este foarte probabil sa ajunga pe primul loc in ierarhia judetelor cu cea mai mica rata a somajului, estimeaza Daniel D. directorul AJOFM Cluj. Astfel, daca acum rata somajului este de 2,9% pozitionand Clujul pe locul 9, inainte de 2008 ea ar urma sa ajunga la 1,5%, depasind astfel chiar si Timisul, care are acum o rata a somajului de 1,6%, fiind primul pe lista.
„Raspunzatori” de aceasta evolutie sunt marii investitori prezenti deja in orasul de pe Somes sau cei care si-au anuntat intentia de a veni in cel mai scurt timp. Este vorba despre Bechtel, Emerson, Nokia, Polus Center, Iulius Mall, ultimele doua relationand direct cu hipermarketurile Carrefour si, respectiv, Auchan.
O rata redusa a somajului inseamna si disparitia fortei de munca de pe piata, iar acest lucru poate fi o piedica in calea venirii altor investitori. „Nu e buna o rata mica a somajului. In mod logic, investitorii se vor indrepta spre zonele unde vor gasi din plin forta de munca la preturi mici.
Se vor duce spre Moldova sau inspre sud, cum se intampla deja cu investitorii din Bucuresti, care prefera mai nou Ploiestiul. Si Timisoara, si Aradul sufera foarte mult din cauza asta, companii care deja au o fabrica intr-unul din cele doua orase, aleg sa o deschida pe a doua la Petrosani sau Deva sau te miri pe unde”, spune Eusebiu B, directorul companiei clujene de resurse umane **** Consulting .... " Citatul de mai sus e actual si e luat dintr-un ziar romanesc de calibru. In urma cu vreo 3 luni am postat la acest topic si argumentam ca din punct de vedere economic Romania se afla intr-o etapa de dezvoltare sustinuta. N-as fi revenit cu acest citat daca n-as fi observat o evidenta discrepanta intre perceptiile unor romani stabiliti in U.S. si realitatile aflate din discutiile telefonice cu prieteni sau cunoscuti din Romania. Am ramas mirat pana la dezgust de perceptia deformata a unor romani stabiliti aici. Ca americanii sunt oarecum pe dinafara cand e vorba de Romania, e de inteles, dar sa aud de la romani tot felu' de enormitati mi se pare incredibil (ca se moare de foame, ca salariile n-ajung sa-ti platesti intretinerea,ca nu sunt slujbe, ca n-ai de unde sa cumperi nush' ce, etc). Asta a fost ! (ma refer strict la Ardeal). Ideea e ca atunci cand se intampla ca lucrurile sa mearga bine, trebuie sa recunoastem, si sa ne bucuram cu totii. Nu doresc sa schimb parerile nimanui, doar sa remarc o stare de fapt. Nu doresc sa compar U.S.A. cu Romania, pt mine sunt complementare si nu fac asemenea comparatii, n-au nici un rost. Ceea ce-mi doresc e sa-i aduc cu picioarele pe Pamant pe cei care plutesc in trecut. 
|
|
-
06-15-2007, 10:14 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,966
-
Points 22,445
-
|
Xmas, cand ai fost ultima data in Romania si unde?
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
06-15-2007, 11:58 PM |
-
xmas
-
-

-
Joined on 09-19-2006
-
Maryland
-
Posts 80
-
Points 0
-
|
Mi se pare o intrebare personala. O sa-ti raspund pe PM. Cunosc ce se intampla in Ardeal, si sustin in continuare ca economic Romania s-a schimbat in bine. Nu inteleg pe ce se bazeaza cei care sustin ca in Romania de la an la an lucrurile merg tot mai prost, sau ma rog, la fel de prost ca in urma cu cativa ani. Inca odata nu intentionez sa fac paralele intre America si Romania sau sa schimb perceptia cuiva. N-am dus-o rau in Romania, si nici in U.S. Si nu e vorba de mine ca individ ci de viata economica in ansamblu. Vreau doar sa remarc ca de la an la an economic Romania se dezvolta. Atat. Si ma refer strict la Ardeal, pt ca nu stiu exact cum sta situatia in celelalte regiuni. E posibil ca si in celelalte regiuni lucrurile sa stea la fel sau nu. Nu cunosc, si de aceea ma pronunt asupra a ceea ce cunosc.
|
|
|
|