Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Impozitarea banilor transferati din Romania

Last post 04-21-2007, 04:24 AM by seagull. 7 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  02-24-2007, 03:04 PM 56191

Impozitarea banilor transferati din Romania

Am vandut un apartament in Cluj si am o suma mare de adus din Romania in America. Am pe cineva acolo, de incredere, care sa-mi faca transferul. E imputernicit pe contul meu cu drepturi depline. Din cate am inteles, bancile iti dau toate informatiile necesare unui transfer, si dureaza maxim 2-3 zile.    Ne-am gandit ca medota aste e cea mai sigura pentru sume mari si oricum comisioanele de transfer nu sunt mari.

Intrebarea mea e in legatura cu impozitarea pentru cine a facut transfer bancar din RO in US. Cei de la banca de aici (US) mi-au spus ca v-a trebui sa completez un formular pentru IRS. Raportarea nu ma deranjeaza ca sint banii mei, ce m-ar deranja e impozitarea lor.

Stie cineva ce trebuie sa fac ca sa nu ma trezesc ca in US ma impoziteaza?

Va multumesc anticipat

•  02-24-2007, 07:47 PM 56194 in reply to 56191

Re: Impozitarea banilor transferati din Romania

Stefania, cei de la banca au dreptate. Tu va trebui sa platesti tax pe capital gain. Ce inseamna asta? Va trebui sa platesti impozit pe diferenta de pret dintre valoarea apartamentului (ori orice alt mijloc fix) la data cumparari, si cea la data vinzarii. Ca sa dovedesti asta, iti trebuie o evaluare facut de cineva recunoscut in Ro, cred ca-i ANEVAR. Tu vei cumula difernta de pret cu venitul pe anul respectiv si vei plati impozit pe total.
  •  02-24-2007, 08:12 PM 56195 in reply to 56194

Girbova:
    Va trebui sa platesti impozit pe diferenta de pret dintre valoarea apartamentului (ori orice alt mijloc fix) la data cumparari, si cea la data vinzarii.

Am uitat sa notez ca apartamentul l-am mostenit de la bunicii. In cazul asta din cate stiu eu nu am capital gains. (?)

•  02-25-2007, 10:51 AM 56201 in reply to 56195

Exista tratate de evitare a dublei taxari.

In mod teoretic, tu platesti taxe in Romania pt tranzactia de vanzare a apartamentului, si in consecinta nu ar trebui sa mai platesti aici.

Daca este vorba de o suma de peste $10,000 (ceea ce probabil ca este), atunci cel mai sigur este sa contactezi un CPA (nu doar un contabil, ci chiar un CPA) si afla exact ceea ce va fi.

Formularul de la banca este atat pt IRS cat si pt FBI. Orice tranzactie mai mare este semnalata si verificata in mod automat pt a se evita spalarea banilor. Tinand cont ca este o tranzactie corecta nu vei avea probleme, si chiar ma si indoiesc ca va trebui sa platesti vreo taxa in US. Dar nu se stie niciodata.

Inca ceva, daca esti cetatean american s-ar putea sa trebuiasca sa platesti taxe. In cazul cetatenilor americani dubla impozitare functioneaza altfel.

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  02-25-2007, 07:42 PM 56244 in reply to 56201

The Alien are dreptate. Ba chiar mai mult, daca esti rezident si traiesti aici mai mult de 6 luni (cred, dar nu sint sigura), din punct de vedere al taxarii esti tratat ca si centatenii. In cazul in care ai mostenit bunul, ai de asemenea nevoie de evaluare, in care sa se mentioneze valoarea bunului la data dobindirii(a mostenirii, in cazul tau), si valoarea la data vinzarii. Nu ai nevoie de evaluare doar daca bunul a fost vindut in mai putin de 30 de zile de la data dobindirii. Oricum, iti sugerez acelasi lucru ca si Alien: cel mai bine e sa consulti o firma de CPA, tariful nu-i atiti de mare, si tu dormi linistita.
  •  02-26-2007, 10:13 AM 56257 in reply to 56244

eu am trimis bani la fiica si nepoata mea ca donatie de la parinti respectiv bunici si nu a mai fost nevoie de impozitare pentru ca  in tara a trebuit sa justific sursa banilor mei.
  •  02-26-2007, 08:05 PM 56268 in reply to 56257

emil, nu banii se impoziteaza, ci diferenta dintre valoarea la data dobindirii si cea la data vinzarii. NU se impoziteaza toti banii dobinditi din vinzarea apartamentului, ci doar cit a cistgat la vinzare. S-ar putea sa nici nu rezulte un profit. Dar IRS si FBI tot trebuie instiintati daca suma transferata e $10000.
  •  04-21-2007, 04:24 AM 59733 in reply to 56191

Si eu am vindut un apartament in Romania recent si am transferat banii aici. Dar nu am transfer toata suma odata. Am trimis cite 4 ture sub $10,000. Astfel nu trebuie sa-i declar la IRS (cel putin asa mi-au spus aia de la banca)
View as RSS news feed in XML