Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Botezul

Last post 01-24-2006, 07:50 AM by Diomet. 178 replies.
Page 4 of 4 (179 items)   < Previous 1 2 3 4
Sort Posts: Previous Next
  •  12-08-2005, 05:21 AM 27799 in reply to 27777

Re: Botezul

Eu nu am vazut sau auzit de nimeni care sa taie covorul pentru ca acolo a cazut paine, chiar si cea primita de la biserica...

Ruga e sarbatorirea hramului bisericii. Adica fiecare biserica poarta un hram, e sub obladuirea unui sfant cum s-ar zice, si atunci cand e sarbatoarea sfantului se face si ruga. De obicei la sat se stange lumea la caminul cultural si se danseaza pe muzica populara. De asemena ruga e un prilej ca toata familia sa se stranga la masa, care e mai bogata ca in alte zile...

Fiecare om poseda un anumit orizont. Cand se ingusteaza si devine infinit de mic, el se transforma in punct si atunci omul zice: "Acesta este punctul meu de vedere".
  •  12-08-2005, 06:21 AM 27803 in reply to 27769

fodorf wrote:

Diomet, tu tot uiti ca Ioana nu e de acord cu "tremuratul si bolborositul". Nu inteleg de ce tot amintesti de lucrul asta.

Iar legat de banii oferiti pentru convertire, DACA MAI EXISTA ASTFEL DE CAZURI, atunci la fel de vinovati sunt cei ce primesc ca si cei ce dau. Care cazuri crezi ca sunt mai dese? Cele in care preotii sunt acuzati de diferite pacate, sau cele in care s-au oferit daruri? Eu am banuiala ca sunt mult mai multe cazuri de preoti. Daca la fiecare al doilea mesaj pe forum as scrie despre acesti preoti, cum ar fi?

Eu zic asa. Desi am asistat la multe convertiri, eu personal nu am oferit niciodata cadouri pentru a se intampla lucrul asta. Si astept sa respecti asta si sa nu tot amintesti de "uscaturile din padure". Nu e deloc constructiv. Probabil nici nu vrei sa fie ceva constructiv.

Pai stai asa putin, ca nici pastorii diferitelor secte nu sunt "usa de biserica" si nici alti adepti. Tu imi zici mie sa nu pomenesc de uscaturi si mai toti vedeti in ortodocsi doar uscaturi, dar pe ale voastre, si fereasca ca aveti o gramada si voi, nu le vedeti ci chiar le camuflati.

Pai stai asa putin frate...ca suntem ca in fabula lui Alexandrescu: "noi vrem dreptate, dar nu pentru catei...". Cu alte cuvinte, hai sa zicem ortodocsilor ca sunt betivi si ca fumeaza si curvesc, ca au popi betivi, dar sa nu pomenim de pastorii si semenii nostri care fac aceleasi lucruri si chiar sa ascundem asta. Sa-mi fie cu iertare...dar asa ceva nu pot accepta....Eu inteleg ca ati spus pe aici ca sunteti "sfinti" ceea ce mi se pare de-a dreptul absurd, dar ajungem la observarea paiului din ochiul altuia si nu a barnei din ochiul nostru. Sper ca realizezi asta...Ioana.s nu a facut decat sa o dea cu ortodocsii betivi in sus si in jos, uitaidu-i pe adeptii sectei din care face parte care fac acelasi lucru. Nu cred ca poti nega acest lucru.

Cine greseste aici?!

Cea mai mare izbanda a diavolului a fost sa ii convinga pe oameni ca el nu exista
  •  12-08-2005, 03:07 PM 27842 in reply to 27803

Diomet wrote:

Ioana.s nu a facut decat sa o dea cu ortodocsii betivi in sus si in jos, uitaidu-i pe adeptii sectei din care face parte care fac acelasi lucru. Nu cred ca poti nega acest lucru. Cine greseste aici?!

Acuzatiile noastre vin de obicei ca o aparare in fata atacurile tale nedrepte si lipsite de respect. Eu sunt de obicei un tip calm si mi-am propus sa discut doar la nivel de doctrina, dar de vreo 2-3 ori am simtit nevoia de a-ti raspunde cu aceeasi moneda. 

De ce crezi ca nu e posibil intre noi un dialog de genul celui intre Daniel Branzei si Mihai Oara? 

•  12-09-2005, 10:07 AM 27939 in reply to 23722

fodorf wrote

bonepaula wrote

Ai dreptate cu privire la Matei. Noi trebuie sa devenim ca niste prunci.

Comentariu: si abia atunci sa ne botezam, cu toate ca botezul in sine presupune asumarea unei vinovatii anume si a unui angajament anume;altfel nu-si are rostul si nu produce efecte

mp1946ploiesti
  •  12-09-2005, 10:48 AM 27942 in reply to 27842

fodorf wrote:

Acuzatiile noastre vin de obicei ca o aparare in fata atacurile tale nedrepte si lipsite de respect. Eu sunt de obicei un tip calm si mi-am propus sa discut doar la nivel de doctrina, dar de vreo 2-3 ori am simtit nevoia de a-ti raspunde cu aceeasi moneda. 

De ce crezi ca nu e posibil intre noi un dialog de genul celui intre Daniel Branzei si Mihai Oara? 

Cum ramane cu laitmotivul ortodocsilor betivi, generat de persoane ale caror denominatiuni nu duc lipsa de asa ceva, dar care au, pot spune, tupeul sa sustina ca asa ceva nu vei vedea la ei? Acele persoane de cine sunt manate?

Nu am zis ca nu ar fi posobil asa dialog, dar cand am expus niste fapte adevarate pe care le voi dovedi "palpabil", daca imi permiteti termenul, cu prima ocazie cu care voi putea, deja am fost transpus intr-o "lupta" devenind "dusman", Ai idee in cate randuri am tot zis ca eu nu duc nici o lupta, si unii de pe aici tot o dadeau cu "lupte" in frazele lor?. Cum crezi ca a fost primita de partea asta problema in aceste circumstante?

Cea mai mare izbanda a diavolului a fost sa ii convinga pe oameni ca el nu exista
  •  12-09-2005, 01:37 PM 27960 in reply to 27942

Cum ramane cu laitmotivul ortodocsilor betivi, generat de persoane ale caror denominatiuni nu duc lipsa de asa ceva, dar care au, pot spune, tupeul sa sustina ca asa ceva nu vei vedea la ei? Acele persoane de cine sunt manate?

Daca esti sincer, vei recunoaste ca nivelul moralitatii practice este mult mai ridicat la protestanti, comparativ cu ortodocsii. Totusi, cine spune ca la el in cult nu exista betivi etc. este fie inconstient, fie mincinos. Eu cel putin sunt constient de pacatele celor de aceeasi confesiune cu mine.

...cand am expus niste fapte adevarate pe care le voi dovedi "palpabil", deja am fost transpus intr-o "lupta" devenind "dusman", Ai idee in cate randuri am tot zis ca eu nu duc nici o lupta, si unii de pe aici tot o dadeau cu "lupte" in frazele lor?.

Totul tine de atitudine. Eu, de obicei, cand vorbesc de ortodocsi sau penticostali betivi, simt o durere pentru sufletul lor. Nu ma bucur de pacatul lor. Eu simt ca tu duci o lupta pentru ca folosesti cuvinte foarte dure, acuzatoare. Te-ai rugat vreodata pentru acei oameni pe care i-ai vazut pacatuind?

Stiind ca exista o disciplinare in Bisericile neoprotestante (cu care parca nu esti de acord), prezinta dovezile tale membrilor respectivelor Biserici. Daca pacatul e evident, si nimeni nu ia pozitie, atunci merita sa fie criticati. Daca respectivului ii pare rau, poate fi iertat. In urma cu vreo doi ani, intr-o biserica mai mica din jud Arad, pastorul a comis niste pacate mai grave. Conducerea nationala a cultului a cerut bisericii respective sa il disciplineze spiritual. Ei s-au opus (pentru ca erau multi rude cu el sau prieteni), si atunci intreaga biserica a fost exclusa din cultul respectiv.

•  12-10-2005, 12:09 AM 28027 in reply to 24037

Dumnezeule,citesc si ma minunez,din cunostintele mele evrei ,crestini si musulmani  sint credinte monoteiste aidca cred in doar unul Dumnezeu ,in ceea ce te priveste draga mea sa faci un musulman sau un evereu pagin trebuie doar sa te mai documentezi ,pagin inseamna fara dumnezeu ,ca ii spune Allah sau Dumnezeu ,este vorba despre aceelasi Dumnezeu ,cauta si intreaba crestini ortodocsi arabi care spun Allah pentru ca in limba lor inseamna D-zeu .

Despre casatorie nu se spune nicaieri sa nu te casatoresti cu alta religie ,ca iti zice sa nu te casatoresti cu un pagan sau necredincios  este doar ca sa nu te faca si pe tine sa gindesti in alt fel si apoi religia este o problema personala si este clar ca nu trebuie sa judecam oamenii.

Daca ai fi fost la zii si ai fii citit coranul 9eu am avut curiozitatea si am facut-o)ai fi vazut asemanarea foarte mare cu vechiul testament ai fi vazut ca are pillars ca si noi.

preintre altele sa nu creada decit intr-un sigur D-zeu,sa creada in ingeri ,viata de apoi,sa creada in toate cartiile trimise (Thora ,biblie ,Coran ) ,sa creada in toti profetii care au venit ,trimisi de D-zeu ,remarca la IISus ,si apo este singura religie care pe linga crestini crede in Iisus si are capitole intregi despre Maria si Isus.

Problema este ca fiind romani credem ca sintem superiori si facem discriminari de tot felul religioase ,sexuale s.a.m.d.

Este trist cind vorbim in necunostinta de cauza si ceea ce este grav este ca noi oameni  avem probleme nu religia in sine ,ea este acolo noi o remodelam o schimbam dupa bunul plac si asta este foarte neplacut.

iti doresc numai bine si sarbatori fericite.

•  12-10-2005, 07:06 AM 28047 in reply to 28027

Bine ai venit, Raluca, la aceste discutii. Problema ridicata de tine este mult mai profunda decat pare la prima vedere. In centrul crestinismului sta credinta ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu, intrupat pe pamant pentru a muri pentru pacatele noastre. Pentru crestini, El este singura cale de mantuire pentru ca El a fost singura persoana istorica fara de pacat.

Cu toate ca se mentioneaza despre Isus si in Coran, pentru musulmani El este doar un profet (si inca unul mai mic decat Mahomed). Din cauza relativismului postmodernist, tindem sa acceptam orice cale de a ajunge la divinitate. Dar eu intreb: a fost Isus divin sau nu? Daca tu raspunzi NU, atunci intr-adevar crestinismul nu este superior altor religii. Daca tu raspunzi DA, atunci cu adevarat El este singura cale spre Dumnezeu. Pentru ca in acest caz, pe cine crezi: pe cineva care spune: Eu sunt Dumnezeu coborat din cer, si am venit sa va spun adevarul, sau pe cineva care spune: eu sunt proorocul lui Dumnezeu, trimis sa va spun adevarul?

Crestinismul autentic spune ca nu exista mantuire pentru nici un om de pe pamant, fara jerfta lui Isus Cristos. Poate suna a discriminare, cum spui tu, dar daca este adevarat, atunci trebuie sa acceptam aceasta afirmatie. Si daca asa privim lucrurile, atunci poate intelegi de ce intr-o familie trebuie ca amandoi partenerii sa apartina lui Isus Cristos.

•  12-11-2005, 01:13 PM 28127 in reply to 22130

Secta nu se refera la faptul ca era neaparat in afara legii ci la faptul ca exista o credinta din care se desprinde alta care aduce modificari majore la doctrina ei .Spunem atunci din ce credinta romana se desprinde crestinismul ca sa fie considerat o secta? Crestinismul pe vremea aceea era ceva nou si nu o modificare  la vreo credinta. Deci nu o secta.Informeaza-te si tu despre etimologia cuvantului secta.
  •  12-12-2005, 05:25 AM 28177 in reply to 28127

Nu era nou, deriva din Iudaism asa ca nu vb daca nu esti informata...
    Fiecare om poseda un anumit orizont. Cand se ingusteaza si devine infinit de mic, el se transforma in punct si atunci omul zice: "Acesta este punctul meu de vedere".
  •  12-12-2005, 08:59 AM 28224 in reply to 28177

Nu era nou, deriva din Iudaism asa ca nu vb daca nu esti informata...

Be nice, Marioana.
  •  12-16-2005, 04:03 PM 28720 in reply to 28027

ralucafl wrote:

Dumnezeule,citesc si ma minunez,din cunostintele mele evrei ,crestini si musulmani  sint credinte monoteiste aidca cred in doar unul Dumnezeu ,in ceea ce te priveste draga mea sa faci un musulman sau un evereu pagin trebuie doar sa te mai documentezi ,pagin inseamna fara dumnezeu ,ca ii spune Allah sau Dumnezeu ,este vorba despre aceelasi Dumnezeu ,cauta si intreaba crestini ortodocsi arabi care spun Allah pentru ca in limba lor inseamna D-zeu .

Despre casatorie nu se spune nicaieri sa nu te casatoresti cu alta religie ,ca iti zice sa nu te casatoresti cu un pagan sau necredincios  este doar ca sa nu te faca si pe tine sa gindesti in alt fel si apoi religia este o problema personala si este clar ca nu trebuie sa judecam oamenii.

Daca ai fi fost la zii si ai fii citit coranul 9eu am avut curiozitatea si am facut-o)ai fi vazut asemanarea foarte mare cu vechiul testament ai fi vazut ca are pillars ca si noi.

preintre altele sa nu creada decit intr-un sigur D-zeu,sa creada in ingeri ,viata de apoi,sa creada in toate cartiile trimise (Thora ,biblie ,Coran ) ,sa creada in toti profetii care au venit ,trimisi de D-zeu ,remarca la IISus ,si apo este singura religie care pe linga crestini crede in Iisus si are capitole intregi despre Maria si Isus.

Problema este ca fiind romani credem ca sintem superiori si facem discriminari de tot felul religioase ,sexuale s.a.m.d.

Este trist cind vorbim in necunostinta de cauza si ceea ce este grav este ca noi oameni  avem probleme nu religia in sine ,ea este acolo noi o remodelam o schimbam dupa bunul plac si asta este foarte neplacut.

iti doresc numai bine si sarbatori fericite.

Raluca ,pagan nu inseamna "fara Dumnezeu", inseamna cu un dumnezeu fals! Si cei care spun ca nu au nici un dumnezeu,ei tot sunt calauziti de unul!

Diferenta dintre crestini si musulmani este mare:

Dumnezeul crestinilor are un Fiu

Allah nu are nici un Fiu 

Exemplele ar putea continua si concluzia ar fi ca cei doi Dumnezei sunt diferiti unul de celalalt!

Evreii nu cred in Mesia si si-au intors spatele la Dumnezeu.Iahve i-a parasit si i-a lasat in voia mintii lor.Totusi El nu si-a uitat poporul Sau si in vremurile din urma ne spune Scriptura ca il va aduce de la marginile pamantului in Tara Promissa si il va face din nou o natiune.Evreii se vor trezi dupa rapirea Bisericii ca Cristos este Mesia ,si atunci la vremea Necazului Cel Mare doar o mica ramasita vor fi mantuiti!

Deci exista diferente intre noi!

Problema si marul de discordie este Isus Cristos!

</P> <P><U>&nbsp;MAT 10:32&nbsp; Deaceea, pe orisicine Ma va marturisi inaintea oamenilor, il voi marturisi si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri;</U></P> <P><U>MAT 10:33&nbsp; dar de oricine se va lepada de Mine inaintea oamenilor, Ma voi lepada si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri.</U></P> <P><U>MAT 10:34&nbsp; Sa nu credeti ca am venit s'aduc pacea pe pamint; n'am venit sa aduc pacea, ci sabia.</U></P> <P><U>MAT 10:35&nbsp; Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama-sa, si pe nora de soacra-sa.</U></P> <P><U>MAT 10:36&nbsp; Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui.</U></P> <P>

•  12-16-2005, 04:04 PM 28721 in reply to 28720

MAT 10:32  Deaceea, pe orisicine Ma va marturisi inaintea oamenilor, il voi marturisi si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri;

MAT 10:33  dar de oricine se va lepada de Mine inaintea oamenilor, Ma voi lepada si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri.

MAT 10:34  Sa nu credeti ca am venit s'aduc pacea pe pamint; n'am venit sa aduc pacea, ci sabia.

MAT 10:35  Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama-sa, si pe nora de soacra-sa.

MAT 10:36  Si omul va avea de vrajmasi chiar pe cei din casa lui.

•  12-16-2005, 04:11 PM 28724 in reply to 28720

s.ioanas wrote:

Allah nu are nici un Fiu 

Imi cer scuze pt. interventie dar am o curiozitate. In cazul musulmanilor, Mohamed nu a fost fiul lui Allah ? E doar un profet de-al lor cu 'radacini' necunoscute ?

•  12-16-2005, 05:47 PM 28731 in reply to 28724

Crikey wrote:
    s.ioanas wrote:

Allah nu are nici un Fiu 

Imi cer scuze pt. interventie dar am o curiozitate. In cazul musulmanilor, Mohamed nu a fost fiul lui Allah ? E doar un profet de-al lor cu 'radacini' necunoscute ?

"Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul lui Allah" este marea Shahada, sau "marturie de credinta" pe care musulmanii credinciosi o proclama zilnic in toata lumea. Aceasta declaratie de credinta este ceea ce deosebeste de fapt Islamul de celelalte religii ale lumii, Crestinismul, Iudaismul si Hinduismul. Intre zeci si se pare, sute de milioane de oameni (sunt convins ca la ora scrierii materialului numarul lor real nu sufera scadere!) din toata lumea il marturisesc pe Allah ca fiind Dumnezeul lor, iar pe Mohamed, ca profet al lor.

Mahomed s-a nascut in jurul anului 570 dupa Hristos, in orasul Mecca din Arabia. Tatal sau a murit chiar inainte de nasterea sa, iar mama lui, atunci cand el era in varsta de sase ani. Bineinteles ca nasterea sa nu a fost scutita de legenda. Dar daca nu am cunoaste influenta Crestinismului asupra vremii si asupra "profetului" insusi, poate povestirii nu i-am fi spus acum, "legenda"!

Astfel se spune ca, "noaptea nasterii lui a fost insemnata prin cutremure si mari evenimente(?!). Palatul puternicului Sosroes se darama complet; ingerii cerului erau in sarbatoare. Duhurile rele si demonii au observat lumini pe ceruri, care anuntau marea intamplare. Noul nascut era sarac, complet sarac in aceasta lume a desertului" ("Viata, Iubirile si Profetiile lui Mahomed, Creatorul Coranului", Th.Martas, Edit."Portile Orientului",Iasi 1994). Cu unele diferente descrierea nasterii lui Mahomed este izbitor de asemanatoare cu cea a lui Isus Hristos. Daca nu s-ar fi nascut cu 570 de ani dupa nasterea Domnului Isus, poate nu ar fi numai o legenda, si atunci relatarea nasterii lui ar fi fost originala.

Pe langa faptul ca nasterea lui Mahomed nu a fost profetita cu mii de ani mai dinainte ca cea a lui Hristos, el nu s-a nascut din fecioara, ca si Hristos, nu s-a nascut din poporul evreu, nu s-a nascut sub Legea lui Moise si in multe alte conditii pe care trebuia sa le implineasca trimisul lui Dumnezeu, conditii sau profetii pe care vreau sa vi le enumar, pe scurt.

Astfel, acesta trebuia sa fie:

* Samanta femeii care trebuia sa striveasca capul sarpelui.

* Samanta lui Avraam, Isaac si Iacov care sa binecuvanteze toate neamurile pamantului.

* "Profetul asemenea lui Moise" despre care Dumnezeu a spus "sa ascultati de el!"

* Copilul pe care ni-l va da Dumnezeu si care va avea o "domnie fara sfarsit".

* Cel care a fost strapuns si zdrobit pentru pacatele si faradelegile noastre si asupra Caruia Domnul a facut sa cada nelegiuirea noastra a tuturor.

* "Unsul" care sa fie "lepadat" dupa 483 de ani.

* Cel ce isi are "obarsia" din vesnicie si care stapaneste peste Israel si s-a nascut in Betleem, etc.

•  12-18-2005, 03:18 PM 28767 in reply to 28731

Multumesc mult pt. raspunsul complex si complet.
  •  12-18-2005, 11:01 PM 28782 in reply to 28767

Cu toata placerea!

Imi place strofa din poezia ta.Incurajatoare! Poti s-o postezi toata poezia?

•  12-19-2005, 08:38 AM 28790 in reply to 28782

Despre footnote

s.ioanas wrote:

Cu toata placerea!

Imi place strofa din poezia ta.Incurajatoare! Poti s-o postezi toata poezia?

Sigur ca da.

Strofa care constituie footnote-ul meu face parte din volumul de poezii a lui Rady Gyr (2005) intitulat "Poeti dupa gratii" , volumul 1: "Aseara, Isus mi-a intrat in celula". Este o culegere de versuri concepute in temnitele comuniste, facand parte din literatura univesului concentrationist.

Redau mai jos add-litteram intreaga poezie :

Cantec de lupta

" Nu dor nici luptele pierdute,

nici ranile din piept nu dor,

cum dor acele brate slute

care sa lupte nu mai vor.

Cat timp in piept inima-ti canta,

ce-nseamna umarul infrant ?

Ce-ti pasa-n praf de-o spada franta

cand te ridici cu un steag mai sfant ?

Ca-nvins nu esti atunci cand sangeri,

nici daca ochi-n lacrimi ti-s

Adevaratele infrangeri

sunt renuntarile la vis "  ( Radu Gyr - "Cantec de lupta")

Yes [Y]

•  12-20-2005, 07:09 AM 28864 in reply to 28782

"Am devenit tot mai constient de faptul cã enoriasii nu ascultau doar Cuvântul lui Dumnezeu, ci Cuvântul lui Dumnezeu asa cum îl interpretam eu!"

http://ortho-logia.com/Romanian/Calea/Cap1.htm

fost pastor.

ca sa vezi ce "asculti". de fapt tu crezi in ce iti pastorul.

•  12-21-2005, 08:18 AM 28942 in reply to 21898

Cu ocazia sarbatorilor de iarna,iti doresc multa binecuvantare de la Cel care poate totul; multa sanatate si un Craciun  fericit;

mihaiporubin

mp1946ploiesti
  •  12-21-2005, 04:10 PM 29006 in reply to 579

http://biserica.org/Publicatii/1992/NoIV/15_index.html

INVĂŢĂTURA DE CREDINŢĂ CREŞTINĂ ORTODOXĂ

BOTEZUL

165. Cine poate boteza?
    Dreptul de a savarsi Botezul il are numai episcopul sau preotul504 (Can. 46-50, ale Sf. Apostoli). In lipsa de preot poate boteza si calugarul simplu sau diaconul, iar la vreme de mare nevoie, daca pruncul e pe moarte, il poate boteza orice crestin, barbat sau femeie si chiar tatal pruncului. Cum? - Afundand pruncul de trei ori in apa curata si rostind formula sfanta a Botezului: «Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (numele) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin»505 (Can. 44-45 al Sf. Nichifor Marturisitorul si Marturisirea Ortodoxa, partea I, Raspuns la intreb. 103, trad. cit. p. 93). Dar daca cel botezat astfel ramane in viata, preotul va completa slujba Botezului, dupa randuiala obisnuita, dar numai de la cufundare inainte, adica nu se mai citesc exorcismele si nu se mai face Sfintirea apei, ci numai il miruieste cu Sf. Mir, citindu-i rugaciunile care urmeaza de aici inainte506 (Ghenadie, fost Episcop de Arges, Liturgica, Buc. 1877, p. 182; Pr. Prof. Dr. Ene Braniste, Liturgica speciala, Ed. Inst. Biblic, Bucuresti, 1980, p. 356).

166. Unde se savarseste Botezul?
    In pridvorul sau pronaosul bisericii. Canoanele opresc savarsirea Botezului nu numai in case, ci chiar in paraclisele din casele particulare507 (Can. 59, Sinod. VI ecum. si Can. 31 al aceluiasi Sinod). Numai in cazuri cu totul rare si de mare nevoie, frig grozav, pericol de moarte pentru prunc etc., se ingaduie savarsirea Botezului in case.

167. Cand se savarseste Botezul?
    Pentru Botezul pruncilor, nu exista zile sau ceasuri hotarate, pentru ca sa nu se intample sa moara nebotezati. Daca pruncul e firav si exista temere ca nu va trai, el poate fi botezat indata dupa nastere508 (Con. 38 al Sf. Nichifor Marturisitorul; Simion al Tesalonicului, Despre Sfintele Taine, cap. 61 si 62 (trad. rom, p. 72, 77); Rugaciune la insemnarea pruncului cand i se pune numele a opta zi dupa nastere, in Molitfelnic (editia 1984, p. 13-14)). Daca nu, Botezul se face de obicei la opt zile dupa nasterea pruncului, sau in orice zi de sarbatoare dupa Liturghie.

168. Ce sunt nasii? Care e rostul lor la Botez si care sunt datoriile lor fata de fini?
    Nasii sunt persoanele in varsta care insotesc pe prunc la Botez, raspunzand si facand cuvenita marturisire de credinta in locul si in numele pruncului ce se boteaza. Ei sunt parintii sufletesti ai pruncului, nascandu-1 pentru viata cea noua, in Duhul, asa cum parintii 1-au nascut pentru viata cea trupeasca. Sunt totodata garanti (sau chezasi) ai acestuia in fata lui Dumnezeu si a Bisericii, chezasuind ca pruncul (finul) va fi crescut in credinta crestina si ca va fi un bun credincios509 (Dionisie Pseudo-Areopagitul, Despre ierarhia bisericeasca, VII, 3, trad. rom. de Pr. C. Iordachescu, 1932, p. 150-152 si Simion al Tesalonicului, Despre Sfintele Taine, cap. 62, trad. rom. p. 76).
    Nasul trebuie sa fie crestin ortodox510 (Sf. Simion al Tesalonicului, Despre Sfintele Taine, cap. 62, trad. rom. p.73 si Randuiala inaintea Sf. Botez, in
    Molitfelnic, ed. 1937, p. 14) si bun credincios, in varsta si de acelasi sex cu pruncul ce se boteaza. Nu pot fi nasi parintii copilului. Este bine ca pentru fiecare nou botezat sa fie numai un nas. Nasul este dator sa se ingrijeasca de viata religioasa si morala a finului sau si la vremea cuvenita sa-1 invete adevarurile credintei crestine. Sa-i fie invatator si indrumator in cele sufletesti, sarguindu-se a face din el un bun credincios si vrednic madular al Bisericii in care a intrat prin Botez. La randul sau, finul este dator sa asculte pe nas si sa-1 respecte, la fel ca pe parintii sai dupa trup.

169. Inainte de slujba Botezului ce randuiala se indeplineste pentru cel ce vine sa se boteze?
    Se indeplineste mai intai Randuiala la facerea catehumenului, adica se face pregatirea celui ce are sa fie botezat. Aceasta randuiala se face in fata usilor bisericii, in pridvor, deoarece cel nebotezat, nefiind inca spalat de pacatul stramosesc, nu e madular al Bisericii si nici cetatean al cerului ale carui usi ni le deschide numai Botezul511 (Simion al Tesalonicului, Despre tarnosirea bisericii, cap. 155, trad. rom. p. 129).

170. Care sunt partile principale ale slujbei facerii catehumenului?
    Sunt: exorcismele, lepadarile si impreunarea cu Hristos.

171. Ce sunt exorcismele?
    Sunt trei rugaciuni in care preotul roaga pe Dumnezeu sa indeparteze de la catehumen toata puterea cea rea a diavolului.

172. Dar lepadarile si impreunarea cu Hristos ce sunt?
    Sunt intreita lepadare a catehumenului sau a nasului, in numele catehumenului, de satana, urmata de intreita lui asigurare ca s-a unit cu Hristos.
    In timpul lepadarilor, catehumenul e intors cu fata spre Apus sufland si scuipand intr-acolo de trei ori, deoarece Apusul e nu numai locul de unde vine intunericul, ci si locasul celui rau, al lui satana, care e numit si
    stapanitorul intunericului (Luca 22, 32; Efes. 6, 6, 12; Col. 1, 13). Urmand deci cuvintelor Sfantului Apostol Pavel, care ne indeamna sa lepadam dar lucrurile intunericului si sa ne imbracam cu armele luminii (Rom. 13, 12), catehumenul scuipa pe diavol, in semn ca s-a lepadat cu totul de el si de faptele lui, adica de pacate. Si, dimpotriva, atunci cand catehumenul (nasul) marturiseste unirea sa cu Hristos, o face cu fata spre Rasarit, caci intr-acolo era zidit Raiul (Fac. 2,8), din care au fost izgoniti primii oameni in urma pacatului si pe care ni-1 deschide iarasi Botezul si tot de acolo ne rasare nu numai soarele, izvorul luminii, ci ne-a si venit Lumina cea adevarata a sufletelor, Hristos, Care este numit adesea Soarele dreptatii sau Rasaritul cel de sus (Luca 1, 78, comp. si Zah. 3, 3, 8; 6, 12 si Mal. 4, 2. Vezi si troparul Craciunului)512 (Sf. Chiril al Ierusalimului, Cateheza 1 mistagogiga, 4-9 (trad. rom. cit., p. 543-547); Sf. Simion al Tesalonicului, Despre Sfintete Taine, cap. 62 (trad. rom. p.74); N. Cabasila, Despre viata in Hristos, cart. II, trad. rom. de Pr. T. Bodogae, Sibiu, 1946, p. 31 s.u.). Unirea cu Hristos se face prin credinta, iar dovada se face prin marturisirea credintei crestine, adica prin rostirea Crezului. (Cand cel ce se boteaza e prunc, Crezul trebuie sa-1 spuna nasul, in numele pruncului, iar nu altcineva).

173. Cum trebuie intelese exorcismele si lepadarile de la Botez?
    Exorcismele si lepadarile nu inseamna ca Biserica socoteste pe cei ce vin la Botez ca stapaniti cu adevarat de diavol, cum sunt demoniacii, indracitii sau cei munciti de duhuri necurate, ele vor sa spuna numai ca cel ce nu-L are inca pe Hristos se afla in robia pacatului, si deci in puterea diavolului, care stapaneste pe cei in pacat, sau in afara harului (Efes. 2, 2). Din aceasta robie il elibereaza Biserica pe catehumen prin exorcisme si lepadari, trecandu-l sub puterea lui Hristos, Stapanul nostru cel adevarat si bun.

174. Care e prima parte de seama a slujbei Botezului?
    Este sfintirea apei pentru botez, printr-o ectenie si o lunga si frumoasa molitva, in care preotul se roaga pentru sine insusi, ca Dumnezeu sa-i ajute sa savarseasca cu vrednicie Sfanta Taina, pentru cel ce se boteaza si pentru sfintirea apei prin harul si puterea Sfantului Duh.

175. Care e a doua parte de seama a slujbei Botezului si ce simbolizeaza ea?
    Este ungerea celui ce se boteaza cu untdelemnul bucuriei (Ps. 44, 9 si Evr. 1, 9) pe frunte, piept, la maini si la picioare. Acest untdelemn este binecuvantat atunci de catre preot, printr-o rugaciune deosebita, si din el preotul toarna in apa botezului, de trei ori, crucis. Ungerea inseamna mai multe lucruri:
    a) Intai, ca untdelemnul fiind rodul maslinului, ungerea cu el este semnul milei si al bunatatii dumnezeiesti, prin care catehumenul a fost izbavit din noianul pacatelor, asa cum ramura de maslin, adusa de porumbel lui Noe, era semnul impacarii maniei dumnezeiesti si al izbavirii din potop (Fac. 8, 11). Caci apa potopului a fost preinchipuirea Botezului, precum ne invata Sf. Apostol Petru (I Petru 3, 20-21), iar porumbelul preinchipuia pe Duhul Sfant513 (Simion al Tesalonicului, Despre Sfintele Taine, cap. 62, trad. rom. p. 77).
    b) Al doilea, ne aduce aminte de ungerea cu care erau unsi in Legea veche arhiereii, imparatii si proorocii, cu care a fost uns insusi Mantuitorul,
    Unsul Domnului(IRegi 10,1, 5;Isaia61, l;Luca4,18;Fapte 10,10, 38) si la care ne-a facut si pe noi partasi, caci insusi numele de crestin vine de la cuvantul grecesc Hristou, care inseamna uns514 (A se vedea rugaciunea respectiva (pentru binecuvantarea untdelemnului) din Molitfelnic ed. 1984, p. 35; N. Cabasila, Despre viata in Hristos, cart. II, trad. rom. p. 34).
    c) Al treilea, ungerea inchipuie aromatele cu care a fost uns trupul Domnului, inainte de ingropare, deoarece catehumenul va inchipui, prin afundarea in apa, ingroparea impreuna cu Hristos si invierea impreuna cu El.

176. Care este a treia parte de seama a slujbei Botezului si ce inchipuie ea?
    A treia si cea mai de seama parte a slujbei Botezului este insasi savarsirea Tainei, adica intreita afundare a pruncului de catre preot in apa sfintita din cristelnita, cu cuvintele: «Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui (la intaia afundare) si al Fiului (la a doua afundare) si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin» (la a treia afundare).
    Aceasta intreita afundare arata pe de o parte ca temeiul credintei noastre e Sfanta Treime, iar pe de alta inchipuie cele trei zile petrecute de Domnul in mormant (Matei 12, 40); prin afundarea in apa se inchipuie moartea noastra pentru viata in pacat, de pana aici, si ingroparea noastra impreuna cu Hristos; iar prin iesirea din apa se inchipuie invierea noastra impreuna cu El, pentru viata cea noua intru Hristos515 (Asezamintele Sf. Apostoli, cart. III, cap. 17 (trad. rom. cit., p. 100); Sf. Chiril al Ierusalimului, Cateheza III, 12 si Cateheza II Mystag., trad. rom. cit., p. 98, 551-554; Dionisie Pseudo-Areopagitul, op. si trad. rom. cit., cap. II, 3, p. 86; Sf. Ioan Darnaschin, Dogmatica, art. IV, cap. 9, trad. cit., p. 248; Sf. Gherman al Constantinopolului, op. si trad. rom. cat., p. 4-5; N. Cabasila, Despre viata in Hristos, cart. II, trad. rom. cit., p. 26, 37 si u.); Simion al Tesalonicului, Despre Sfintele Taine, cap. 62-64, trad. rom. p. 77, 79-80).
    Prin Botez, spalandu-ni-se pacatele, ne facem astfel partasi mortii si invierii lui Hristos, intram intr-o viata noua, suntem morti pentru pacat si viem pentru Dumnezeu (Rom. 6, 3-11).
    Cristelnita si apa botezului este pentru noi mormant si maica duhovniceasca, nascandu-ne pentru Hristos si tinand deci locul pantecelui celui curat al Fecioarei din care S-a nascut Acesta516 (Sf. Simion al Tesalonicului, loc. cit).

Back to: “Catehism