Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

J1 waiver si informatii despre cum am procedat

Last post 11-12-2007, 12:11 AM by DC14. 41 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  04-13-2007, 03:43 PM 59099

J1 waiver si informatii despre cum am procedat

Sarumana J1 fellow care citesti,

Sunt in SUA cu viza J1, ajuns in state in august 2006 pt schimb, plecat initial din Franta. Am gasit un internship dupa semestrul de schimb si am prelungit J1 pentru inca o data durata cat am fost la schimb (atat se putea). Viza imi expira acum in cateva zile (18 aprilie). Cat am fost in practica, am facut impresie (cum fac romanii de obicei) si am primit oferta de angajare dupa o luna. Pac, a aparut problema cu vizele, J1 cu doi ani restrictie si depus dosar de schimbare in H1 si intortocheala pt ca trebuie waiver ca sa depui de H1, ca daca nu, e posibil sa fie refuzat dosarul de H1.

Am inceput procesul de waiver cu doar o luna si jumate inainte de expirarea vizei. mai jos e input cu datele de trimitere si feedback in legatura cu primirea lor de catre institutii si eventual online case status update:

Miercuri 7 martie cerere de catre parinti la Minist. Ed. si Cerc.(ME&C) pt atestare ca nu am primit bursa de la guvernul roman

Luni 12 martie atestare eliberata si trimisa cu DHL

Joi 15 martie curier primit de la DHL

Joi 15 martie depus doua dosare la posta 1-overnight mail- la ambasada romana la Washington DC: third party sheet cu bar code din application cu money order de 35 dolari, atestare de la ME&C, declaratie notarizata aici cum ca nu sunt angajat in Ro..si restul documentelor cerute. 2 -regular mail- la Waiver Rev. Div.(WRD) din St Louis: 3035, scrisoare de recomandare de la angajator (scrisoarea zicea ceva de genul "studentul bla bla e bun si il vrem sa ramana sa lucreze pt noi"), declaratie de la seful programului cum ca nu am fost finantat...si restul documentelor obligatorii

Miercuri 21 martie Money order depus de WRD pentru incasare (am avut tracking number pt el si l-am urmarit) si Scrisoare de No Objection redactata de amb. romana (data indicata pe copia primita ulterior)

(Nimic pana...)

Marti 3 aprilie primit copie dupa No Obj. de la amb. romana

Vineri 6 aprilie cazul a aparut pe net (http://j1visawaiverstatus.state.gov/) cu data de primire a documentelor 3 aprilie fara No Objection Statement

Miercuri 11 aprilie cazul pe net updatat cu No Obj. Stat. cu data de primire 4 aprilie

Azi case status: pending

Am ceva material adunat de cand am inceput (scrisoare catre ministerul ed. si cerc. in Ro, statement of reason (SOR), ce cuvinte am utilizat pt google pt informatii utile, screenshot-uri cu online status, procesul de waiver schematizat cu sageti...). Pana gasesc un mod de a le pune online, poti sa-mi scrii, stimate cititor, daca te intereseaza si ti le trimit -o sa am nevoie de adresa de mail pt ca nu pot atasa fisiere in mesajele scrise de pe forum.
    O sa incerc sa va tin la curent cu urmarea. Daca cazul esueaza, cred ca nu e judicios sa urmariti exemplul din SOR.

Sarumana si bafta pt waiver!
    Manu

Department of State Decision: Favorable Recommendation

Recommendation Sent July 18, 2007
    Other Received July 16, 2007
    Incomplete Information Letter Sent May 16, 2007
    Other Requested May 16, 2007
    No Objection Statement Received April 04, 2007
    Fee Received April 03, 2007
    Form DS-3035 Received April 03, 2007
    Form DS-2019 Received April 03, 2007
    Passport Data Page Received April 03, 2007
    Letter of Representation Received April 03, 2007
    Statement Of Reason Received April 03, 2007
    Support Letter Received April 03, 2007
    Filed under: ,
  •  04-13-2007, 06:09 PM 59107 in reply to 59099

Re: J1 waiver si informatii despre cum am procedat

Multumiri pentru informatii. Bafta si tie! Sa auzim numai de bine.

Alessiaflag

•  04-14-2007, 09:46 AM 59141 in reply to 59099

Salut, cred ca am mai spus undeva, dupa ce cazul pleaca de la WRD la Immigration, intra intr-un fel de gaura neagra, adica nu mai prea este control asypra duratei de procesare. DAR exista un # de fax la care poti cere, pentru un motiv anume, sa iti proceseze aplicatia intr-un fel de regim de urgenta. :). Si functioneaza.

Ramona

•  04-16-2007, 01:51 PM 59268 in reply to 59141

Multumesc pt info Ramona,

Nu cred ca o sa am nevoie de regim de urgenta pt ca pana iau waiver compania ma trimite pentru un an in alte parti ale lumii, la alte filiale. Apoi, o data waiverul luat, cat timp sunt inca in alta parte in lume, se aplica de inter-subsidiary visa care e un L, mult mai simplu de luat decat un H si care normal da acces mai rapid la imigrare. Toate astea in caz ca waiverul nu e un refuz. Brrr, ma trec frisoane sa gandesc asa departe stiind ca poate in cateva saptamani o sa apara un denied pe net. Asta e, daca ma catzar sus in pom o sa cad de mai de sus.

Sa nu vind pielea ursului inainte de a-l fi impuscat. sa nu zic hop inainte de a fi sarit groapa..

Manu 

•  05-09-2007, 12:35 PM 60602 in reply to 59268

Am si eu o intrebare. Dosarul meu de waiver a aparut pe site-ul DofS, dar fara NO letter, desi eu am primit copia de la ambasada Ro in 9 aprilie. Cat dureaza pana apare pe site, sau ar trebui sa imi fac probleme ca nu a aparut dupa aproape 2 sapt. de cand a aparut cazul? Mentionez ca suntem 3 persoane in aceeasi situatie. Ne apar documentele ca primite mai putin acea NO de la ambasada.

Am trimis actele in 20 martie, abia pe 27 aprilie au aparut pe site si se pare ca nimic nu mai misca. Oare sa trimit o copie dupa NO si sa ii rog sa ma anunte daca ei nu au primit-o?

Multumesc pentru orice raspuns bine intentionat,

Alessia

•  05-14-2007, 09:08 AM 60721 in reply to 60602

Buna Alessia,

Nu-ti face probleme Reactualizeaza ei site-ul mai greu. In situtia mea de exemplu nu am fost in pending deloc.In momentul cand am aparut pe net am aparut cu toate documentele primite si cu recomandarea favorabila trimisa. In cazul unei prietene insa a fost diferit. Dupa ce au primit dosarul a afisat-o asa cum spui  tu, desi NO era primit. A mai durat ceva dar dupa ce afiseaza No in maxim o saptamana ar trebui sa ai recomandarea si pe urma waierul. Nu stiu cat o sa dureze acum. Posibil sa fie mai multe dosare. Nu trimite copii in plus pt ca o sa-i pierzi in hartii si o sa dureze mult mai mult. Si oricum lor le trebuie NO de la Ambasada. Copiile nu sunt valabile. In cazul meu la doua zile dupa primirea recomandarii am avut si waiverul. Pentru prietena mea a durat cam 2 saptamani. Totul depinde de nr de cazuri. DAr nu-ti face probleme. Perioada de 8 saptamani nu pare sa fie depasita. Mai ai rabdare. Se rezova. Bafta multa. Au mai fost cazuri in care dupa ce au afisat No au si trimis recomandarea pt ca dosarul era complet. Pana spre sfarsitul lui Mai ar trebuio sa cam apara cel putin recomandarea. Mult succes.

•  05-14-2007, 09:40 AM 60722 in reply to 60721

Buna,

Abia acum am recitit tot ce scria la toping. Ma uitam la datele lui Manu  si am vazut ca desi dosarul e complet o tin in pending cam de multisor. Si revin cu un amanunt. In unele cazuri te posteaza pe net foarte repede, imediat dupa ce ai trimis toate actele. Desi dosarul e complet nu-ti dau raspunsul imediat, ca ar fi durata de procesare prea mica. Oricum minim doua luni pentru un caz. Din ca am vazut cam asa a mers la majoritatea. Si dupa ce te posteaza si te pun in pending depinde cand mai revine acel ofiter la dosarul tau sa-l reactualizeze. Nu orice document primt se  afiseaza imediat. Depinde cand revin ei la nr tau decaz si fac modificari. Se poate ca de un caz sa raspunda numai un ofiter si atunci depinzi de modul lui de organizare.Dar in general cam in doua luni se  intampla ceva. Cel putin recomandarea. BAfta la toata lumea. Stiu cum e ca si eu am trecut prin emotiile astea, vine , nu vine. dar nu poti sa faci altceva decat sa astepti. Plus ca sunt diferente si atunci daca esti mai multi intr-o situatie te intrebi de ce la mine nu s-a intamplat la fel. Dar nu am auzit sa fie probleme asa ca trebuie doar sa aveti rabdare. Dupa ce treceti de pasul acesta o sa vedeti de fapt ca e cea mai simpla etapa in toata nebunia asta. Dar eu zic ca se rezolva pana in final. Multa bafta,

Sofi

•  05-14-2007, 11:13 AM 60725 in reply to 60722

Ciao, Sofi,

Multumesc pt raspuns. Intre timp, am vorbit si cu avocatul (el se va ocupa doar de viza H1, nu l-am angajat pt waiver) si mi-a spus ca nu trebuie sa imi fac probleme, in cazurile de NO de regula nu sunt probleme daca exista acea scrisoare de la ambasada.

Am primit raspuns si de la ambasada si o doamna foarte draguta mi-a spus sa nu imi fac probleme, ca dureaza mai mult pana proceseaza scrisorile, si in orice caz, daca s-ar pierde pot comunica asta ambasadei.

Deci asteptam deocamdata. Avocatul meu are toate hartiile pregatite pentru change of status in H1, va depune aplicatia doar cu recomandarea de la WRD, nu vom astepta waiverul final.

Sa avem bafta!

Cu drag, Alessia

•  05-14-2007, 05:33 PM 60732 in reply to 60725

Multa, multa bafta!!!!  Sa ne anunti cum s-a terminat "odiseea ta"!!flag

Omul nu poate descoperi noi oceane, cata vreme nu are curajul de a pierde din vedere tarmul. ( Andre Gide )
    Filed under:
  •  05-14-2007, 05:57 PM 60733 in reply to 60732

Multumesc pentru mesajul frumos!

Cu siguranta am aflat multe si voi reda in detaliu tot ceea ce experienta m-a invatat imediat ce voi iesi din tot hatisul asta al schimbarii de statut.

Abia astept, credeti-ma. I'm getting there!Yes

Cu drag,

Alessia

•  05-18-2007, 01:49 PM 60854 in reply to 59099

Se pare ca dosarul meu a plecat sa stea la WRD mai mult decat credeam...
    imi cer info suplimentare
    vezi mai jos

•  05-18-2007, 01:52 PM 60856 in reply to 60854

Of, ce nebunie! ConfusedStii ce documente le mai trebuie?

Sa ai bafta,

Alessia

•  05-18-2007, 02:51 PM 60861 in reply to 60856

Nu scrie nicaieri ce documente cer, si nici nu am idee ca sa le pregatesc din timp. O sa postez aici de indata ce primesc scrisoarea de la ei.
    Thanks..

•  05-22-2007, 09:51 AM 60966 in reply to 60733

Alessia,mergi tot cu firma din Atlanta sau intre timp ai gasit o alta cale pentru H1 ?Urmeaza sa pleci acasa si sa continui de acolo procesul ? E musai nevoie de avocat?

Esti o luptatoare! Eu nu vreau sa ma gindesc la ce va fi cind va veni si vremea noastra !Am citit mai toate postarile tale si ale lui Sofi si sincer m-a luat ameteala.

Am auzit ca exista un site ,un fel de tirg de joburi ptr profi si poti fi contactat de posibili sponsori H1 ...stii ceva de asta ?

Mult succes ! Astept vesti de la tine !

•  05-22-2007, 11:19 AM 60971 in reply to 60966

Ciao, Dydy,

Nu, nu merg cu firma din Atlanta pentru simplul motiv ca ei nu ofera posibilitatea de a scapa de visa cap. Am trimis initial actele la ei si se misca foarte incet. Nu pot spune in acest moment daca sunt seriosi sau nu, dar mi s-a parut ca nu sunt organizati. Am gasit o alta firma, care costa mai mult (in jur de $8000 daca vrei sa iti gaseasca ei pozitie, sau $6000 daca ai tu deja o scoala). M-am gandit sa nu dau informatii pana nu stiu exact daca totul este OK cu firma, sau cazul meu, etc. In momentul in care stiu exact cum stau, o sa scriu pe forum detaliat despre ce se poate face.

Daca esti interesata chiar acum, roaga-l pe Alien sa iti dea e-mail-ul meu si iti pot spune cat stiu in acest moment. Am gasit o solutie care imi va permite sa nu imi pese de actualul sponsor, poate sa imi anuleze viza J in orice moment, nu ma va mai afecta. Si nu, nu voi pleca de aici pana nu imi schimb statutul. Pana nu stiu daca va fi bine sau nu, nu vreau sa dau idei pe forum care, cine stie, poate nu functioneaza (desi eu am increderea ca da si convingerea ca firma lucreaza cu adevarat pt cazul meu).

Voi reveni cu informatii concrete cand voi sti daca merita facute publice.

Succes si tie si multumesc sincer pentru mesajul tau frumos,

Alessia

•  05-22-2007, 11:35 AM 60972 in reply to 60971

Am uitat sa iti spun ca exista un site, www.teacher-teachers.com care este grozav, intr-adevar, te pune in contact direct cu multe scoli si districte scolare. Dar trebuei sa scanezi si sa postezi toate documentele care atesta calificarea ta (credential evaluation, teacher certificate, etc.). Eu primeam zilnic in jur de 10 oferte. Unii nu accepta candidati care au nevoie de H1B, altii nu stiu despre ce e vorba dar sunt interesati, altii spun ca stiu, dar mai asteapta... Cum e norocul. De asemenea primeste datele la care se tin acele job fairs si te poti orienta. Pentru mine nu a fost usor pentru ca a trebuit sa aflu eu toate informatiile, dar acum as putea spune ca e relativ usor sa iti gasesti un post daca urmezi pasii de mai sus si ce s-a scris pe forum. Forumul m-a ajutat foarte mult. De fiecare data cand vorbesc cu avocatul sunt informatii pe care le discutam, nu doar mi le comunica el. Decizia pot spune ca am luat-o impreuna si mi s-a spus de cateva ori ca vorbesc ca un avocat. Deci se poate, cu rabdare, hotarare... Si daca iti faci temele pe forum... Toate informatiile postate sunt importante.

Eu am gasit post pt mine si inca o prietena in Virginia mergand la un job fair. O alta prietena are in Maryland. Deja stiam ce districte in Virginia ar fi deschise sa angajeze straini. Pot sa spun ca am avut succes. Am fost intervievate de destul de multe districte iar eu am primit oferta pe loc. Chiar am avut de unde alege. Ni s-au oferit salarii intre 36000-42000. Oferte frumoase...

Acum cel mai greu este ca trebuie sa astept. Pending-ul asta pare ca nu se mai termina... Una din prietenele mele a primit ieri recomandarea de la DOS. Urmam noi si sper ca in curand...

O sa te ajut cu tot ce ai nevoie, ia legatura cu mine. De asemenea o sa postez pe forum toate informatiile pe ca eu le-am verificat ca functioneaza (pe pielea meaBig Smile).

Ciao,

Alessia

•  05-22-2007, 11:57 AM 60973 in reply to 60972

Scuze, s
  •  05-22-2007, 11:59 AM 60974 in reply to 60972

Scuze, site-ul de care iti spuneam este teachers-teachers.com. Am scris gresit prima data.
  •  05-23-2007, 09:53 AM 61002 in reply to 60974

Alessia,esti de-a dreptul fantastica ! Mai rar oameni ca tine ! Meriti tot norocul din lume pentru bunatatea ta ![[-O

Eu am avut multe experiente neplacute cu romanii (invidia si egoismul e in floare ) de pe aici asa incit ,inca nu ma pot opri sa ma minunez ca poate exista o persoana ca tine !

Iti multumesc ca imi dai voie sa te bat la cap...

Sper sa tinem legatura prin mail. Asta dupa ce se vor aranja treburile la tine . Mult succes !!

ps  Cum sa ii cer adresa ta lui Allien ? Fac un topic separat si gata ?

•  05-23-2007, 10:44 AM 61004 in reply to 61002

Ciao, Dydy, Multumesc pentru cuvintele frumoase si incurajatoare. Sincera sa fiu, nu stiu cum poti sa imi trimiti un mesaj. Cred ca poti scrie la support@romportal.com. Ce stiu este ca nu am voie sa dau e-mail-ul meu pe forum. Poate Alien sau unul din moderatori vede mesajul si iti va spune ce poti sa faci.

We'll keep in touch,Yes

Alessia 

•  06-08-2007, 12:59 AM 61286 in reply to 59099

Ziua buna,
    Sper ca in final totul a fost OK.

Am ajuns si eu in faza de a completa DS-3035 si a aplica pentru "No Objection" si am si eu doua nelamuriri:

1. Ambasada Romaniei cere: "a money order of 30 USD, payable to the Embassy of Romania to Washington, D.C"
    Acest money order il iau de la un Post Office si-l pun in plic impreuna cu celelalte acte, sau cum?

2. US Department of State cere:
       "a cashier's check or money order for US $215 made payable to the U.S. Department of State"
       "Remittances must be drawn on a bank or other institution located in the U.S. and made payable in U.S. currency to the U.S. Department of State."

Aici sint si mai nelamurit ... trebuie sa depun money order-ul  la o banca?

Si ... daca s-ar putea citeva idei pentru acel Statement of Reason ... ar fi minunat.

Multumesc mult!

•  06-08-2007, 07:15 AM 61288 in reply to 61286

Salut,

Despre money order: eu am folosit Money Gram. Poti sa mergi si la Wal-Mart si vei putea face asta. sau mergi la banca. Va trebui sa pui in plic acel money order. Pastreaza chitanta. De obicei, ai un tracking number care te ajuta sa afli cand banii au fost incasati. Va trebui sa scrii pe acel order cateva date, citeste cu atentie instructiunile de la Dept of State, iti spune ce sa scrii pe acel money order. Scrie unde ai loc, important e sa apara toate datele cerute (DOB, SSN, Case no., etc).

In ce priveste acel statement of reason, eu am scris doar un paragraf, in care am spus ca mi-am indelinit obligatiile prevazute in contractul pt care am obtinut J1 si am nevoie de waiver pentru a putea continua sa predau sa sa studiez, ceea ce este important pentru cariera mea. Inca nu am auzit de nimeni sa fi fost respins din cauza statement-ului, dar important e sa nu dai date false. Cu cat mai simplu, cu att mai bine. O prietena de a mea, care a scris acelasi lucru ca si mine, are deja waiverul. Eu...inca mai astept.

Pentru cei care au incercat sa contacteze DOS, e aproape imposibil. Eu am reusit acum doua zile, dar am ales o alta optiune a robotului, am ajuns undeva la vize, apoi tot am incercat ce am crezut eu ca ma va pune in legatura cu un functionar. Am reusit sa vorbesc cu cineva, dar nu mi-a spus mai mult decat stiam, de parca se uita la acelasi website ca si mine. Atat doar retin ca mi-a zis ca cele 8 sapt nu s-au terminat, s eimplinesc abia pe 24 iunie. Am ramas uimita, ca stiu persoane care au depus dupa mine si au deja waiverul. Altele, care au depus o data cu mine, inca mai asteapta si sunt in aceeasi situatie ca si mine. Nici macar acea NO nu apare ca primita, dar nici nu va aparea, pt ca stiu acum ca astia nu updateaza site-ul cum ar trebui. Voi primi un  plic in posta si gata. Site-ul nu e de mare folos, doar atat da vezi cand ti-au procesat datele. La unii mai norocosi, apar toate datele, inclusiv recomandarea ca trimisa. Depinde de ofiterul care se ocupa de caz. La unii li se termina cafeaua cam repede dimineata...Sad

Bafta,

Alessia

•  06-08-2007, 12:33 PM 61301 in reply to 61288

Multumesc mult Alessia!

Acum m-am lovit de o alta belea Sad ... la mine Visa Control Number contine cifre si niste zerouri taiate cu o linie inclinata /

S-a mai lovit cineva de asta? Cum trebuie sa scriu in formularul online? Oare simplu zero chiar daca el e taiat cu o linie???

•  06-08-2007, 01:23 PM 61304 in reply to 61301

Cu placere. Si la mine e la fel, imi amintesc ca am pus zero simplu. La fel si cei care au depus o data cu mine, iar o prietena a primit waiverul, cum spuneam mai sus, deci se pare ca nu e o problema. Primele 4 cifre reprezinta anul, din cate stiu. Nu stiu insa de ce pun acele zero taiat...

Oricum, dosarul de waiver contine si o copie dupa fila din pasaport, asa ca nu ar trebui sa fie o problema.

•  06-08-2007, 01:36 PM