Dell: Mi s-a pus o intrebare. Ti-o pun si eu tie: unde e mai usor sa fii roman (romanca)? In Romania sau in strainatate? Asta e raspunsul la intrebarea ta.
Intrebarea ta (avind intentia de a fi retorica?!) ma face sa ma gindesc la un raspuns mult mai amplu, poate doar tangential cu topicul...
De multe ori m-am intrebat... daca as fi trait intr-o altfel de societate, daca nu m-as fi nascut si format ca viitor adult in perioada comunista as fost aceeasi persoana astazi? Aveam cu ani in urma un raspuns la intrebarea prietenilor mei din Germania (unde am fost de multe ori in vacanta dupa 1990) - "cum era in comunism"? Si eu le raspundeam cu o alta intrebare: "daca ai fi incuiat intr-o camera intunecoasa, unde singura sursa de lumina vine pe gaura cheii, unde ti-ai indrepta toata atentia?" (Nu sint sigura ca intelegeau ce voiam sa le spun, trebuie sa traiesti experienta ca sa simti ideea.)
In orice caz, pina nu de mult imi spuneam ca societatea romaneasca m-a format si de aceea sint astazi o persoana interesata de multe lucruri si curioasa, chiar avida de cunoastere, sensibila si entuziasta, cu dragoste pentru arta si frumos, cultura in general, dar de la o vreme ma gindesc ca, daca asa sint natura si structura mea interioara, inseamna ca in orice fel de societate as fi trait, lucrurile acestea ar fi evoluat in acelasi fel...
Si ca sa revin la "unde e mai usor sa fiu romanca", as spune ca in strainatate (a se citi "ce e la Vest de Romania"), unde vin cu valori pe care altii le-au uitat (hmm... poate din cauza ca s-au format in alt tip de societate!?!) unde mi-e mai bine din punct de vedere afectiv, material, unde mi-e mai usor sa traiesc si nu vad lucruri care sa imi disturbe viata linistita?