|
|
Discutie despre mentalitatea unor Americani.
Last post 06-07-2007, 05:21 PM by javacool. 56 replies.
-
12-12-2006, 10:09 PM |
-
Honors
-
-
-
Joined on 01-19-2006
-
-
Posts 198
-
Points 0
-
|
Discutie despre mentalitatea unor Americani.
Buna! Nu stiu exact unde sa postez mesajul asta. Il pun aici si daca trebuie pus in alta parte, sa-l puna moderatorii. O.K. Tocmai am vorbit cu niste Americani si unul din iei si-a presentat parerea lui despre diferentele dintre Europa si America in scris. Daca aveti timp sa va dati cu parerea, voi ce spuneti? Eu deja m-am acomodat aici si stiu care e mentalitatea lor dar am o prietena care inca nu intelege de ce pe tip nu-l intereseaza de geografie etc. "Argument: The perception by SOME, not all Europeans that Americans as a whole are ignorant, uncultured, gun-totin', Hummer-driving, white trash hillbillies... and it's like, dude... you mean to tell me that there isn't white trash in Germany? Italy doesn't have it's own version of "rednecks?" You've got people in your own countries who are every bit as backwards as people living even in the smelliest armpit of Texas. White trash with a European accent is still white trash. Please tell me I am wrong.
Argument: Americans are ignorant of world geography.
Well, look, if I survive a plane crash over Zambia and I need to know the way to the nearest payphone, then yes, I would be fucked. But the likelihood of that happening is NIL, and knowing geography doesn't mean any extra money on my paycheck, doesn't feed me, and won't get me laid. Being pretty good with geography myself, I can attest to it's marginal usefulness... usually during Jeopardy.
Argument: Americans are ignorant of global politics, especially in Europe.
The local mayoral race in Stuttgart is far from my mind while I'm on my 30 minute lunch break from the soul crushing job (for which I get no health benefits) I need to work so I can pay my overdue credit card bill that got racked up because go to school full time and I needed more books and supplies than I had cash to pay for them. Look, I'm sorry, but I don't care very much. Only time I can catch up is when I'm reading The Economist on the toilet. Beyond that, what else would I need to know?
Argument: American public schools are inferior.
In many cases, yes. But the problem lies not solely with the teachers, or the schools, or the government. America is a capitalist country, and a certain amount of inequity is good for the economy. If everyone got a top-notch education, who's going to dig the ditches? It's not a fair system. A lot of times, the deck is stacked. But you play the cards you've been dealt, and if you want something enough, you scrape and claw for it on hand at a time.
All that said, I hope to one day live outside of America. I'm open to experiencing other cultures, meeting new friends, and having fun. Europe seems cool, and I have no problem with Europeans. I do have a problem with people who cannot or refuse to look and think objectively. I don't pretend to know everything or be right about lots of things, and I'll call "bullshit" on people making blanket statements like the ones above."
|
|
-
12-13-2006, 04:47 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
London
-
Posts 1,552
-
Points 0
-
|
Re: Discutie despre mentalitatea unor Americani.
Honors, americanii sunt perceputi de catre europeni ca fiind in general superficiali intelegand asta ca mai superficiali decat ei, europenii. Referitor la ignoranta americanilor in geografie & politica, nu prea e corect sa fie criticati in corpore. Mult mai corect e sa fie acuzati de asta acei americani prin a caror putere de decizie pot fi afectate vietile multor milioane de oameni inauntrul si in afara USA. Astea fiind zise, argumentele referitoare la ignoranta in geografia si politica mondiala aduse de americanul din postul tau sunt de-a dreptul infantilistice si inepte, bune de premiat la categoria 'Din putul gandirii' de la Catavencu. Insa are dreptate in ultima sa afirmatie (ce bine ar fi daca mai multi europeni ar avea asemenea atitudine in viata...): <<I do have a problem with people who cannot or refuse to look and think objectively. I don't pretend to know everything or be right about lots of things, and I'll call "bullshit" on people making blanket statements like the ones above.>> Ca sa rezum: generalizarile sunt de regula gresite.
The infinite is in the finite of every instant. (Zen)
|
|
-
12-13-2006, 09:35 AM |
-
delfinuta
-
-

-
Joined on 04-09-2005
-
Virginia
-
Posts 477
-
Points 545
-
|
Cred ca este o mare diferenta de mentalitate. Mie daca mi-ar fi rusine sa nu stiu capitala Bulgariei sau sa incurc Romania cu Ungaria, pe americani ii doare drept la basca, pentru ca precum spune respectivul, daca ar sti asta, n-ar avea nici un beneficiu material. Faza cu Zambia, haida de, intre a nu sti ca Romania e o tara in Europa ( da! unii nu stiu ) si a nu sti geografia locala a Zambiei, e mare diferenta. Bineinteles ca nu poti sa-i pui pe toti in aceeasi oala. Dar atitudinea asta a unora ca , bleah, ce-mi trebuie mie sa stiu geografie de nota multe.
The best use of life is to spend it for something that outlasts life.
|
|
-
12-13-2006, 09:41 AM |
-
delfinuta
-
-

-
Joined on 04-09-2005
-
Virginia
-
Posts 477
-
Points 545
-
|
denota nu de nota. Iaca , trebuie sa comentez : respectivul confunda its cu it's . Oh, yeah, ce-mi trebuie gramatica?
|
|
-
12-13-2006, 07:32 PM |
-
milvioara
-
-
-
Joined on 04-04-2006
-
-
Posts 226
-
Points 0
-
|
Dragii mei, de ce ne vine greu sa acceptam ca Romania, chiar daca ne e draga noua, chiar daca e in Europa, e o tara insignifianta pentru restul lumii? Nu stiu de ce locuitorii Europei nu pot accepta, ca vezi doamne, americanii nu stiu totul despre lumea veche. Chiar asa: la ce le-ar folosi americanilor? Daca vreti sa stiti, multi nemti, francezi, habar nu au de Romania. The USA e ea insasi mai mare decit Europa. Citi europeni stiu capitalele celor 50 de state? Ori macar statele. Credeti ca toti au auzit de North ori South Dakota? Sa mai lasam din orgolii, nu sintem noi buricul pamintului.
|
|
-
12-14-2006, 09:40 AM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 22
-
Points 50
-
|
milvioara: Dragii mei, de ce ne vine greu sa acceptam ca Romania, chiar daca ne e draga noua, chiar daca e in Europa, e o tara insignifianta pentru restul lumii? Nu stiu de ce locuitorii Europei nu pot accepta, ca vezi doamne, americanii nu stiu totul despre lumea veche. Chiar asa: la ce le-ar folosi americanilor? Daca vreti sa stiti, multi nemti, francezi, habar nu au de Romania. The USA e ea insasi mai mare decit Europa. Citi europeni stiu capitalele celor 50 de state? Ori macar statele. Credeti ca toti au auzit de North ori South Dakota? Sa mai lasam din orgolii, nu sintem noi buricul pamintului.
asa e! si mai specific : cati romani (nu europeni )stiu capitalele celor 50 state ale US? Si oare cati romani stiu TOATE capitalele tuturor sttelor aflate in chiar in Europa? E usor sa spui despre altii ca sunt ignoranti...hai sa ne uitam in gradina noastra ,sa stam si sa gandim drept .O fi asa de greu?
|
|
-
12-14-2006, 10:51 AM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,844
-
Points 20,660
-
|
Dali: asa e! si mai specific : cati romani (nu europeni )stiu capitalele celor 50 state ale US? Si oare cati romani stiu TOATE capitalele tuturor sttelor aflate in chiar in Europa? E usor sa spui despre altii ca sunt ignoranti...hai sa ne uitam in gradina noastra ,sa stam si sa gandim drept .O fi asa de greu?
Eu sunt unul dintre aceia :P, Geografia nu a fost materia mea preferata, si nici nu m-a interesat vreodata, tot ce stiu am prins "din zbor", cum se spune :))) Eu nu cred ca acest lucru, adica faptul ca nu stii unde se afla o tzara denota ca esti incult (sau poate ma insel). Sunt multe altele care sunt mai grave decat a nu stii unde anume se afla Romania, sau care e capitala Germaniei , etc...
"What nerv's me also destroy me!"
|
|
-
12-14-2006, 11:31 AM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 22
-
Points 50
-
|
Leona, bravo tie!,dar cati sunt ca tine? Eu una,sincer, nu cred ca multi romani stiu capitalele tarilor din Europa.In schimb am auzit mereu romani spunand ca americanii sunt inculti ,mentionand faptul nu stiu stiu care este capitala Bucurestiului......si nu mi se pare corect!
|
|
-
12-14-2006, 12:15 PM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,771
-
Points 20,300
-
|
In mare sunt de acord cu voi. Ce ma scoate din sarite este ca atunci cand sunt intrebata de unde sunt si spun ca din Romania, tot ce aud este un "Ohhhh"....ca si cum ar vrea sa dea impresia ca stiu ce-i cu Romania, dar in realitate habar nu au....si nici macar nu sunt curiosi sa afle. Mi s-ar parea mai ok, sa fiu intrebata "da unde-i romania??", si as da explicatii fericita, decat sa vad indiferenta lor. Eu una, daca intru intr-o discutie, si la un moment dat apare ceva ce nu stiu, pun intrebari sa aflu...nu asa-i normal?
Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
|
|
-
12-14-2006, 01:28 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
London
-
Posts 1,552
-
Points 0
-
|
Geografia ca geografia, dar cu limbile straine e si mai greu. Si-n America si-n Europa de V. Americanii, cu toate defectele lor, par ca sunt mai dispusi decat europenii sa-si recunoasca aceste defecte (sau macar o buna parte a lor) si sa incerce sa le remedieze cat de cat.
|
|
-
12-15-2006, 05:30 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Paula, de ce te deranjeaza? Tu vrei sa-ti spuna verde-n fata asa cum multi romani o fac: "Uhhh, yes, I heard about romanian orphanages..."? Ca de ce altceva sa fi auzit, ca noi (si cind spun "noi" ma refer la guvernele de nevertebrati care au urmat dupa un schizofrenic) nu ne-am deranjat sa facem nimic pt a promova imaginea Romaniei? Putini au auzit de Dracula, chiar mai putini de Nadia Comaneci. Cit despre a fi dispusi la expozeuri, tu nu ai inteles inca, cum ca "time is money"? Tu crezi ca-i intereseaza, crezi ca in viitoarea lor vacanta nu vor mai merge in Hawaii, ci in Romania? Ori ca nu dorm ei de gindul ca imaginea pe care o au ei despre Romaniei e eronata? Ori poate-s sincer uimiti ca esti de unde esti. De curind am cunoscut pe cineva care a fost in Ro in interes de serviciu, si m-a intrebat daca exista doua limbi oficiale, ca in Constanta s-a vorbit romaneste, dar in Sf. Gheorghe si Tg Mures s-a vorbit ungureste, si translatorul pe care l-au luat cu ei a fost inutil, si americanii au fost nevoiti sa accepte un translator local (in care fie vorba intre noi, ei nu aveau incredere), pt ca ofiterii nu vorbeau romaneste. Cind i-am explicat ce si cum, si l-am asigurat ca ofiterii stiau romaneste, dar nu voiau sa vorbeasca romaneste, a avut cam aceeasi reactie :"uhhh....". Ce inseamna asta? Nu stiu. Poate avea el suspiciuni, poate era surprins ca se poate intimpla asa ceva, poate era surprins ca a fost abuzat, ori cine stie....? Si inca ceva: omul nu s-a simtit umilit ca nu a stiut care-i situatia in Ro, desi si-au pregatit vizita cu seriozitate. A fost sincer, spunind ca i-a scapat ceva. Noi ne asteptam ca altii, in special americanii sa stie despre Romania (o tara mica, fara nimic iesit in evidenta), cam tot atit cit stiu romanii despre America. La fel e si cu limbile straine. Daca s-ar vorbi romaneste peste tot in lume, poate nici noi nu am invata alte limbi strine. Pe vremea mea se invata franceza si germana in speranta unei slujbe mai bine platite, ori cu gindul ca poate, poate intr-o eventualitate iti va fi folositor, daca vei reusi sa treci de partea cealalta a gardului. Mai apoi, dupa '90 engleza a devenit dominata, si asta mai ales pt ca americanii s-au luptat alaturi de noi zeci de ani, si au salvat multi romani inchisi de comunisti, ori chiar si simpli locuitori care nu mai voiau sa suporte mizeria comunista. Credeti ca francezii, germanii, ori alti europeni au facut ceva? Poate Germania, dar numai pt sasi. Mai apoi era computerelor a dat tonul, si ne-am trimis copiii sa invete engleza. Uneori am platit beni grei pe meditatii, pe certificari, ca la facultati aparusera grupe cu predarea in engleza, si din nou, sansa unei slujbe mai bune, sansa pe care am avut-o noi astia de-aici, de a incepe o viata nou, mai buna. Si odata ajunsi aici, ne simtim jigniti ca vezi doamne americanii nu stiu cit de bine si frunos e in Romania. Multumiti Bunului Dumnezeu pt ce aveti si mai lasati criticile. Imi pare rau ca m-am abatut de la subiect, la fel spre ca nimeni nu va lua asta ca ofensa personala.
|
|
-
12-15-2006, 06:59 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
London
-
Posts 1,552
-
Points 0
-
|
Girbova, ce-ai zis era pt. topicul celalalt, despre cum vad americanii pe romani. Treaba e ca merge bine ce-ai zis si aici, ca e multi-topic, tema fiind mai complexa decat pare la prima vedere. Ca sa rezum ce-ai spus: americanii (si ceilalti straini) vad Romania in general asa cum este prezentata de oficialitatile romane, care din nefericire sunt niste adunaturi de politicieni nevertebrati si impotenti (si nu-i vorba de sex aici!). Si s-a vazut cum este promovata Romania de catre aceste adunaturi ciocoistice unde toti se vor lideri... In alta ordine de idei, ce bine ar fi sa-ti rezolve altii problemele...si daca n-o fac, atunci ei sunt de vina! Generalizarile sunt periculoase... mai devreme sau mai tarziu genereaza monstruozitati. Vezi Londra 7/7 pentru care justificarile date au fost bazate pe generalizari de genul: platiti taxe la guvernul UK, aliat al USA, deci tot poporul britanic e vinovat si reprezinta o tinta legitima. Need I say more?!
|
|
-
12-15-2006, 07:05 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Dell, multam de clarificari. Ce bine e ca avem o minte limpede printre noi.  Tot n-am priceput ce-i cu rezolvatul problemelor mele de catre altii, dar n-are importanta. Craciun Fericit!
|
|
-
12-15-2006, 07:32 AM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
London
-
Posts 1,552
-
Points 0
-
|
Girbova, treaba cu rezolvatul problemelor de catre altii e cam asa - see below. Intr-o tara cum n-a fost scria unu' fara rost: rezu, bezu, aiurezu. Asta vis-a-vis de strategiile 'nationale' emanate continuu de esalonul II de partid si de stat in ultimii 16 ani, ca gazele de esapament de la Trabant 600. Asa a fost facuta cunoscuta Romania in lume - prin rezu-bezu-aiurezu. Deci asta e Problema 1, mare cat secolul (sau cat China, daca va place geografia). Problema 2, chiar mai mare este ca in loc sa recunoastem si sa rezolvam Problema 1, ne vaitam (complexul de inferioritate tipic romanesc) si... dam vina pe altii - de fapt invinuim tocmai pe cei care chiar n-au nici o vina - asta pentru ca... nu ne-au rezolvat Problema. ABSURDISTAN? Si-am zis toate astea cu inima grea. Pana la urma fiecare intelege ce vrea. Sau ce poate. PROBLEMA insa, n-o sa ne-o rezolve altii si nici n-o sa dispara in neant (doar daca nu cumva Dumnezeu face o minune, dar pentru asta mai trebuie sa si meritam). Craciun Fericit si linistit si un An Nou mai bun, asta va doresc.
|
|
-
12-15-2006, 09:06 AM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,771
-
Points 20,300
-
|
Girbova:Paula, de ce te deranjeaza? Tu vrei sa-ti spuna verde-n fata asa cum multi romani o fac: "Uhhh, yes, I heard about romanian orphanages..."? Ca de ce altceva sa fi auzit, ca noi (si cind spun "noi" ma refer la guvernele de nevertebrati care au urmat dupa un schizofrenic) nu ne-am deranjat sa facem nimic pt a promova imaginea Romaniei? Putini au auzit de Dracula, chiar mai putini de Nadia Comaneci. Cit despre a fi dispusi la expozeuri, tu nu ai inteles inca, cum ca "time is money"? Tu crezi ca-i intereseaza, crezi ca in viitoarea lor vacanta nu vor mai merge in Hawaii, ci in Romania? Ori ca nu dorm ei de gindul ca imaginea pe care o au ei despre Romaniei e eronata? Ori poate-s sincer uimiti ca esti de unde esti.
Nu cred ca m-am facut inteleasa. Nu le cer sa stie ceva despre Romania. Dar in momentul in care intra intr-o discutie cu mine, si ma intreaba de unde sunt, si le spun, si ei nu stiu nici macar unde e localizata tzara, mi s-ar parea normal sa intrebe.(si n-au decat sa uite in secunda imediat urmatoare). Ma deranjeaza ca se prefac ca stiu, sau ca pur si simplu nu-i intereseaza sa afle. Din nou spun, cand eu aud ceva ce nu stiu, pun intrebari sa aflu. Si n-are legatura cu "time is money". Sunt informatii despre lumea in care traiesti. Si apoi nici eu n-as mai rade (in sinea mea) de el, americanul care ma intreaba daca exista pizza in Romania, sau de cel care imi spune ca a crezut ca in Romania ii vara tot timpul, si asta dupa ce mi-au dat de inteles ca au auzit de Romania la viata lor. Bineinteles nu toti sunt asa. Si acelora care ma intreaba ce-i cu tzara asta, Romania, ca n-au auzit de ea niciodata....le raspund cu placere si cu zambetul pe buze...si nu-i judec ca n-au auzit, si nu rad de ei.
|
|
-
12-15-2006, 09:22 AM |
-
delfinuta
-
-

-
Joined on 04-09-2005
-
Virginia
-
Posts 477
-
Points 545
-
|
Ha, ha...e cald tot timpul in Romania. Daaaa, daca faci focul! Mi-a zis si mie un ofiter de la aeroport : Romania , exotic country. Si zic si eu : have you been there? raspunde : oh, no ! Mi-a stat pe limba sa-i zic: yes, we have banana trees and we live up there.
|
|
-
12-15-2006, 11:01 AM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
Eu de cand sunt aici am intrat in vorba cu multi imigranti ca e inevitabil - sunt o multime, din toate colturile pamantului. Si binenteles ca atunci cand mi se raspundea la intrebarea "where are from" de multe ori mi se intampla si mie sa am un zambet tamp pe fata si sa spun "Oh ... that's nice" cand de fapt eu habar nu am unde-i exact tara respectiva. N-am stiut ca exista o tara numita Latvia, nu stiam unde-i Guyana, am confundat Paraguay cu Uruguay, nu stiam ca Tunisia e de fapt in Africa. Poate ca stiam chestiile astea prin clasa a V-a cand faceam geografie dar de-atunci au trecut anii si chiar nu le mai stiu. Asta nu inseamna ca-s inculta si ignoranta. Iar daca omul vrea sa-mi ofere info despre Latvia lui, ok, il ascult dar eu nu-l voi intreba niciodata pentru ca efectiv nu ma intereseaza. Daca-i un prieten bun atunci se schimba situatia dar altfel nu vad rostul. Asa ca Paula, eu zic ca te enervezi degeaba
|
|
-
12-15-2006, 11:20 AM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,771
-
Points 20,300
-
|
Pai de ce zici ca-i nice daca nici macar nu stii ca e asa sau nu ? Exact asta nu-mi place. Coplimentele astea ....goale. Si nu-i vorba numai de subiectul asta....ci in general, la americani, am vazut atitudinea asta. Chiar nu am nevoie de un compliment, daca nu vine din suflet, si daca nu-i crezut. Nu ma face sa ma simt mai bine, cand stiu ca persoana respectiva vorbeste ca sa nu taca. Nu stiu daca ma enervez neaparat, dar ma deranjeaza...dar iti dai seama ca pot sa traiesc cu asta...si stiu ca n-am cum eu sa schimb ceva....si nici macar nu incerc. Ei au stilul lor, eu il am pe-al meu. In cazuri majore, chiar bag si eu cate o vorba dulce....ca asa le place lor. That's ok...asta vor, asta le dau. Eu insa nu vreau asta, dar iti dai seama, ca n-am cum sa spun. "Heyyyy, nu-mi zi ca tzara mea ii frumoasa, cand tu habar n-ai unde ii situata".
|
|
-
12-15-2006, 12:14 PM |
-
Dell
-
-

-
Joined on 08-12-2006
-
London
-
Posts 1,552
-
Points 0
-
|
Pai Paula, ia si tu oamenii asa cum sunt.. nimeni nu-i perfect pe lume, de oameni vorbesc. Fiecare le are pe-ale lui/ei, unele mai bune, altele mai putin bune si asta e valabil si cand vine vorba de culturi si popoare. Cand am ajuns la Londra prima oara, am inceput sa vad multe pe care nu le vazusem inainte, din afara. Mi-am data seama ca pana si limba engleza (de la cea vorbita pe strada pana la BBC English) e putin cam altfel fata de cum e perceputa din filme sau invatata la scoala in RO. Ce sa mai vorbesc de cultura, mentalitati si altele... mi-a luat ceva timp sa cope properly, ca sa zic asa. Asa ca atata timp cat nu ne bazam pe generalizari e de bine. Mai ales ca numele topicului e: 'Discutie despre mentalitatea unor Americani.'
|
|
-
12-15-2006, 01:46 PM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
bonepaula: Pai de ce zici ca-i nice daca nici macar nu stii ca e asa sau nu ? Exact asta nu-mi place. "Heyyyy, nu-mi zi ca tzara mea ii frumoasa, cand tu habar n-ai unde ii situata".
Pentru ca eu cred ca e frumos sa fii dragutz cu oamenii , indiferent ca te prefaci sau nu. Si cand spun ca "that's nice" nu ma refer la tara respectiva neaparat si chiar nu e intentia mea sa fac un compliment. Pur si simplu asa-mi vine sa zic, nu stiu daca e un tic verbal neaparat. Si-apoi sa zicem ca vine unul si-ti spune ca e din China si tu ai fost acolo si ai detestat totul ... cum porti conversatia? Il minti si-ai spui ca in China e ok sau esti sincera si te apuci si ii insiri cat de mult iti displace tara lui? Sunt anumite situatii in care oricum ai da-o trebuie sa mai faci si afirmatii gratuite doar de dragul conversatiei sau al interlocuitorului.
|
|
-
12-15-2006, 02:37 PM |
-
delfinuta
-
-

-
Joined on 04-09-2005
-
Virginia
-
Posts 477
-
Points 545
-
|
Ami, cred ca ai auzit de Latvia, numai ca romanii is zic Letonia. Nu prea ti-a placut geografia .
|
|
-
12-15-2006, 02:40 PM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,771
-
Points 20,300
-
|
Ami , perfect de acord cu tine. ....dar in cazul asta, nu mi se pare ok sa te prefaci ca stii despre o tzara, chiar si numai unde-i situata. Eu din instinct as intreba "unde-i tzara asta?". Si nici prin cap nu mi-ar trece sa ma prefac ca stiu. Cu ocazia asta mai aflu ceva ce nu stiam. Ca uite, cum o patit Delfinuta...pai daca dau de inteles ca as sti ce-i cu o tzara de care n-am auzit in viata mea, si urmatoarea intrebare ar fi legata de ea, nu m-as face de ras, ca am raspuns doar ca sa zic ceva, cand mi-a pomenit numele tzarii respective??
|
|
-
12-15-2006, 02:55 PM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
bonepaula: Ami , perfect de acord cu tine. ....dar in cazul asta, nu mi se pare ok sa te prefaci ca stii despre o tzara, chiar si numai unde-i situata. Eu din instinct as intreba "unde-i tzara asta?". Si nici prin cap nu mi-ar trece sa ma prefac ca stiu. Cu ocazia asta mai aflu ceva ce nu stiam. Ca uite, cum o patit Delfinuta...pai daca dau de inteles ca as sti ce-i cu o tzara de care n-am auzit in viata mea, si urmatoarea intrebare ar fi legata de ea, nu m-as face de ras, ca am raspuns doar ca sa zic ceva, cand mi-a pomenit numele tzarii respective??
Pai acum nu ma fac eu inteleasa. Cand folosesc "oh that's nice " e de fapt un cliseu, un mod politicos de a opri conversatia din start..... pentru ca de obicei pun intrebarea asta la oameni pe care-i cunosc pentru prima data, oameni straini mie. Daca sunt interesata de ei si vreau sa-i mai vad pe viitor (colegi de scoala, mamici din parc) si se intampla sa nu stiu unde-i tara lor, atunci intreb. Daca-i vorba de delivery guy, de portarul de la bloc, de un taximetrist, de o nanny din cabinetul pediatrului, in general de cineva pe care e posibil sa nu-l mai vad, atunci am toate sansele sa spun "that's nice" - fie ca-i cunosc sau nu tara. Chiar si cand cineva imi spune ca-i din Rusia, tot asa-i raspund daca nu am chef sa discut de asta.... that's nice. Ei zambesc, eu schimb subiectul si gata ! Asa cum pe mine nu ma intereseaza de Latvia sau Uzbekistan poate si ca pe unii dintre americani pe care ii intalnesti tu ii doare fix in cot de Romania si locatia ei. Delfinuta , corigenta la geografie nu am fost si sa invat la scoala totusi mi-a placut. Dar asta a fost in clasele primare. Cand m-am mai dezghetat la minte m-au interesat si m-am axat pe alte lucruri mult mai interesante si putin mi-a pasat de geografia lumii. Recunosc ca nici acum nu ma intereseaza.
|
|
|
|