Laminat, imi pare rau ca te contrazic, dar am fost in NZ acum o luna. Ca am venit inapoi datorita shocului cultural e alta poveste.
1. Sansele nu sunt de loc zero. Poti foarte bine de pe teritoriul NZ sa ceri Work Permit. Daca ai job offer din categoria cu shortage, primesti fara probleme Work Permit. In apicultura este o lipsa extraordinara de oameni care sa lucreze. Mai ales in insule de sud, sigur gasesti in scurt timp de lucru. Mai ales daca ai diploma la tine, aproape ca nu ai sanse SA NU gasesti de lucru.
Pe de alta parte, se gasesc slujbe unde, chiar daca nu sunt pe Shortage List, te iau la lucru, pentru ca nu merg kiwiotii. Poti merge la inceput la facut de curatenie, unde primesti 11/13 NZD pe ora. E putin, dar din banii aia platesti si chiria, si mancarea si ai bani de buzunar. Stiu oameni care au obtinut in felul asta work permit in scurt timp.
Viza de turist nu te impiedica sa iti cauti de lucru, ci doar sa lucrezi(legal). Dar, nu te opreste nimeni sa iti depui CV-ul pe la firme sau la agentii. E adevarat ca majoritatea te intreaba din start daca ai work permit. Dar, sunt sanse, sin inca destul de mari, sa iti schimbi felul permitului.
2.Poti sa ceri online o viza de tranzit pentru Australia care iti permite si sa vizitezi Australia daca esti pe teritoriul NZ. Asta poti sa o faci inainte sa pleci,daca avionul tau face escala acolo.
Biletul de avion trebuie sa il iei dus intors, in sensul ca e cu iesire din NZ...
Cand am mers eu, am avut 1500 euro cash, dar nu i-a numarat nimeni. Doar intrebari mi-au pus pana m-am saturat.