Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

A patra cruciada

Last post 07-30-2007, 09:58 PM by Euclid. 3 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  07-30-2007, 03:23 AM 65014

A patra cruciada

Acum cateva saptamani, intr-o conversatie pe care am avut-o cu cineva pe teme de religie comparata (adica filozofie de cafenea, ha ha!) cineva mi-a reamintit ca ce-l mai mare dusman al crestinatatii este crestinatatea insasi, cele mai mari nenorociri abatute asupra crestinatatii nu au venit din exterior ci dinauntrul crestinatatii. Un spectaculos exemplu spune-a persoana a fost a patra cruciada:1201-1204 in carev cruciatii in loc sa se duca la Ierusalim, au merts la Constantinopole - cel mai mare oras crestin - pe care l-au pradat, au violat tot ce se putea viola iar restul trecut prin foc si sabie: unul dintre cele mai mari genociduri ale istoriei!

Are cineva mai multe surse de info pe tema asta? Vre-un autor roman care a studiat problema?

A point is that which has no part.
  •  07-30-2007, 01:57 PM 65035 in reply to 65014

Re: A patra cruciada

Eu am invatat despre cruciada a -4-a la orele de Istorie Universala. Nu imi amintesc vre-un nume de autor roman dar din cate stiu aceasta cruciada a fost organizata de Papa Inocentiu al II lea si condusa de Papa Bonifaciu. Acesta din urma a primit promisiunea printului ( poate gresesc , nu imi aduc aminte exact daca era print ) Alexis, ca daca in trecerea lor spre Ierusalim ( asta era tinta) vor opri la Constantinopole unde il vor repune pe tron pe tatal acestuia, Printul Alexis va suporta cheltuielile cruciadei si totodata va ajuta la unificarea religiei catolice cu cea  bizantine. Papa Bonifaciu se conformeaza si totodata afirma ca" grecii sunt mai rai decat evreii", tinand cont de faptul ca grecii tradasera in primile doua cruciade. Printul Alexis nu si-a tinut promisiunea iar Papa Bonifaciu nu a mai ajuns la Ierusalim datorita pierderilor suferite. Mai tarziu, Papa Inocentiu al III-lea ii va excomunica pe cei care au participat la macelul de la Constantinopole.  Afirmatia ca "cel mare mare dusman al crestinatatii este crestinatatea insasi" mi se pare exagerata mai ales in acest caz in care a fost vorba de o tradare si inselatorie ( siretlicul printului Alex si naivitatea papei), caci scopul cruciadei nu era invadarea Constantinopolului ci a Ierusalimului. Papa Inocentiu nu a fost de accord la un moment dat si chiar a ordonat incetarea macelului la Constantinopol si continuarea drumului spre Ierusalim. " Au violat tot ce se putea viola"....  chiar asa?
    "My great victory consists not in never falling but in rising everytime I fall."- from a movie
  •  07-30-2007, 03:53 PM 65043 in reply to 65035

Nu prea.

Asa zisii "cruciati" au luptat mai mult pentru pamanturi si averi in Outre-Mer decat pentru Hristos. S-au comportat de cele mai multe ori ca niste barbari, iar in cazul lor infatisarea si aparentele au inselat rareori: o aristocratie paduchioasa si in majoritatea ei aproape complet needucata, niste analfabeti cu 
    titluti pompoase.

Cruciada a IV-a a inceput in... Dalmatia, unde vajnicii "cruciati" au jefuit ca-n codru orasul Zara de exemplu, asta in 1202. Papa Inocentiu III i-a excomunicat pe "cruciati", iar la scurt timp a retras excomunicarea, ca doar nu era sa continue cruciada cu o armata de excomunicati.

Cruciada a IV-a a fost initiata de papa Inocentiu III, dar practic papa nu a avut controlul asupra acestei cruciade.

Jefuirea si crimele comise de "cruciati" la Constantinopol in 1204 pot intra in orice Guiness Book of Records. Distrugerile provocate in 1204 au fost mai mari decat cele din 1453 cand orasul a fost ocupat de otomani.

"cel mare mare dusman al crestinatatii este crestinatatea insasi" - sau altfel spus raul cel mai mare e in noi insine.
    Pai care crestinatate?
    Cei care (in societatea occidentala) se-mbata crita in cluburi de 2 ori pe saptamana? (Asta se numeste socializare.)
    Cei care habar nu mai are care-i diferenta intre necesitate si dorinta? 
    Cei cu modele ca Paris Hilton sau parfumatii din subproductii cinematice gen CSI whatever?

The infinite is in the finite of every instant. (Zen)
  •  07-30-2007, 09:58 PM 65064 in reply to 65043

Dana,

Ho-key, daca cel mare mare dusman al crestinatatii nu este crestinatatea insasi, atunci cine a fost in decursul istoriei si cine este azi?

A point is that which has no part.
View as RSS news feed in XML