Salut.
Am dat zilele trecute GRE general. Am luat 800 la mate si 680 la verbal. Scorul la verbal a fost surprinzator de mare pentru asteptarile mele. Ma gandeam ca in mod fericit o sa iau un 610 - 620.
Problema a fost ca atunci cand m-am apucat de invatat cuvinte toata lumea (minus sotia :D) zicea ca e absolut inutil sa inveti cuvinte noi pentru ca oricum nu ai cum sa faci fata la verbal. DAR, am invatat Barron's list (http://www.postech.ac.kr/~gla/gre/ - vreo 4800 de cuvinte) intermitent cateva luni. Baza a fost o engleza peste medie dar departe de vreo performanta (sunt programator) si multa incapatanare. Am trecut o data invatand cuvintele necunoscute, am repetat a 2-a oara si apoi cu cateva zile inainte de examen le-am mai citit pe toate o data. 86 de pagini a cate 55 - 60 de cuvinte. Uneori stiam 45 / 55 alteori 15 / 55 dintr-o pagina. Mi-e greu sa zic cam cate au fost complet noi (tot ce nu avea radacina latina mi s-a parut foarte greu). Nu le-am stiut pe toate la final, dar stapaneam o buna parte. Fapt e ca la examen la sectiunea de verbal absolut toate cuvintele le citisem in Barron's list.
De ce am scris asta? Ca sa infirm zvonurile care mi s-au bagat si mie in cap la inceput ca e exxtrem de greu de luat un scor mare. Este foarte greu, pentru ca e chinuitor sa tocesti cuvinte, dar nu e imposibil.
Apoi, la verbal, sentence completion - usoare, reading - imprevizibil (eu sincer cred ca ce am gresit am gresit pe la reading mai mult), analogii si antonime - depinzand enorm de vocabular. Eu personal nu prea am facut mai nimic de reading inainte de examen (m-am gandit ca tot citesc in engleza pe net ca orice dependent de calculator si nu o sa am nevoie), dar acum nu cred ca e cea mai buna tactica. Sunt multe intrebari (la mine au fost 8 sau 9) si chiar conteaza sa stii sa abordezi textul si sa nu pierzi foarte mult timp. Sincer sa fiu, si aici ideea generala ca nu trebuie sa citesti in intregime textul ci doar sa il frunzaresti, sa citesti intrebarea inainte, nu mi se pare corecta. Eu zic ca merita citit textul repede dar in intregime la inceput, inainte de orice intrebare. Daca nu faceam asta eram super ametit si pierdeam prea mult timp. Dar e doar parerea mea.
Mate - banal pentru oricine nu si-a bagat picioarele in matematica din clasa a 8-a (revizuiti totusi macar o data teoria asa cum e prezentata de ets in powerprep). Singurul lucru - tre sa privesti ceasul pentru ca poti intra cu usurinta in criza de timp oricat de banale sunt intrebarile. Eu m-am apucat spre final sa fac a 2-a oara o problema cu mai mult calcule si mi-a mancat o multime de timp din ultimele. Si, asa cum probabil stiti, puteti sa luati 800 si dc gresiti 1 - 2 intrebari (daca sunt usoare si faceti altele mai grele) - dar nu va bazati pe asta :D.
Ca materiale de test am folosit powerprep de la ets, un cd de kaplan piratat (cu vreo 3 teste reale, si vreo 10 de pregatire pentru de verbal si quantative) si niste situri de pe net cu teste: http://www.syvum.com/gre/ , http://www.greguide.com/gre-practice-tests.html (nu sunt neaparat cele mai bune).
Sper sa ii ajute si pe altii toate astea. Cheia pentru un GRE reusit in ansamblu, e, dupa parerea mea un vocabular foarte dezvoltat
Multa bafta!