Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

De la statut H1B la employment-based GC

Last post 06-07-2008, 08:59 AM by Alessia. 9 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  08-25-2007, 08:13 PM 66407

De la statut H1B la employment-based GC

Ciao tuturor,

Ma aflu in urmatoarea situatie si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde: am obtinut schimbarea de statut in H1B, deci nu am viza in pasaport. Angajatorul meu este dispus sa inceapa aplicatia de GC pentru mine. Voi ce ati face in locul meu? Ati merge intai acasa sa va puneti viza H1B in pasaport? Afecteaza cu ceva faptul ca am doar un statut schimbat, nu o viza, si aplic de GC? Ma gandesc ca vreau sa merg acasa la vara sa imi vad familia, prietenii. Ce optiuni am ? Avocatul unui prieten a spus ca nu are nimic a face viza in pasaport cu aplicatia de GC. Am citit insa pe forum ca au fost situatii in care a fost o problema ca nu era o viza in pasaport, de ex. la intrarea in tara..

Pe scurt, sa demarez aplicatia de GC acum sau sa stau pana merg acasa si obtin viza H1B in pasaport? Mentionez ca sunt cu sotul si fetita (amandoi cu statut H4, desigur), deci imi fac probleme si daca pot intampina probleme cu obtinerea vizei la ambasada in Ro. Ce ati face in situatia mea?

Apreciez orice raspuns bineintentionat.

Cu multumiri,

Alessia

•  08-25-2007, 08:34 PM 66408 in reply to 66407

Re: De la statut H1B la employment-based GC

Alessia, nu stiu ce sa raspund la intrebarea ta. Daca as fi in situatia ta, as aplica imediat pt GC. Vezi daca nu cumva dupa, ori odata cu aplicatia pt GC puteti aplica pt AP (advance parole). Asta ti-ar da o baza ca sa nu ti se refuze intrarea in usa. Imi pare rau, nu stiu daca chiar ar functiona, e doar o idee. Numai bine.
  •  08-25-2007, 09:05 PM 66410 in reply to 66407

Nu are ABOSLUT NICI-O legatura viza din pasaport cu aplicatia pt GC. Aplica IMEDIAT pentru ca vor dura ani pana vei obtine GCul. Si nu, nu poti aplica pt Advance Parole la inceput, ci doar in ultimul stagiu al ajustarii la GC, adica atunci cand aplici pt I485.

Ceea ce mai poti face este sa mergi in Canada sau Mexic la o ambasada/consulat US sa iti aplici viza H1b in pasaport. Trebuie sa stii ca daca mergi in Romania fara viza, si cine stie din ce motiv nu ti se da viza (poate iti lipsesc toate hartiile la dosar) atunci nu te vei putea intoarce in US pana cand nu vei obtine viza. Din Canada sau Mexic poti intra inapoi doar in baza I94 pt ca stai acolo doar o singura zi pana mergi la amabsada si inapoi. Am mentionat acest lucru pt ca la servici probabil nu te vor astepta cine stie cat va fi nevoie sa iti rezolvi hartiile in Bucuresti. Pe partea cealalta DOS recomanda sa aplici in tara de origine pentru ca este mai usor pt ofiterii consulari de acolo sa ia o decizie, cunoscand mult mai bine situatia tarii locale.

Deci gandeste-te bine cum vrei sa faci.

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  08-25-2007, 09:42 PM 66411 in reply to 66410

Eu imi puneam problema daca imi poate fi refuzata viza H pe motiv ca am aplicat de GC, ceea ce ar arata intentia de a ramane permanent aici. Chiar daca exista acel dual intent in cazul vizei H, pot cei de la ambasada sa imi refuze viza (chiar invocand alt motiv) daca stiu ca am aplicat de GC? Eu de asta ma tem, mai ales ca merg cu familia.Tongue Tied

Multumesc inca o data pentru precizari.

Alessia

•  08-25-2007, 09:49 PM 66412 in reply to 66411

Evident ca ti-o pot refuza pe ALT motiv, dar doar pt faptul ca ai aplicat pt GC nu ti-o pot refuza. Asa cum ai spus H1b permite dual intent. Pentru asta a fost facuta. :)

Daca ti-o refuza pe alt motiv evident ca si H4 va fi refuzata impreuna cu ea, deci nici familia nu va primi viza.

•  08-28-2007, 05:02 PM 66604 in reply to 66412

Re: EB2 sau EB3?

Multumesc de precizari. As mai avea o intrebare: Cu Bachelor's Degree si 10 ani de munca efectiva in domeniu (profesoara de liceu) ma pot incadra la EB2 sau nu? Orice detalii, precizari, imi vor fi de mare folos.

Multumesc anticipat.

Alessia

•  09-08-2007, 12:10 PM 67018 in reply to 66604

Re: EB2 sau EB3?

Am aflat intre timp raspunsul la propria-mi intrebare. Pentru a te incadra la categoria EB2, este important ca angajatorul sa considere ca minimum requirements pentru pozitia pe care ti-o ofera se incadreaza in respectiva categorie.

Categoria EB2: toate job-urile care se incadreaza in zona 5 (sau orice job care necesita Master's sau mai sus). De asemenea toate job-urile care sunt in categoria 4 dar au SVP mai mare de 8 (mai pe intelesul tuturor, daca se cere BA/BS + minim 5 ani experienta in domeniu). Important de retinut, nu conteaza doar calificarea beneficiarului ci cerintele minime pt job-ul respectiv.

Mai revin cu detalii cand voi putea.

Ciao,

Alessia

•  06-05-2008, 02:20 PM 73520 in reply to 66407

Salut,

Topic-ul acesta pare cam "subtire" pentru o tema atat de frecvent intalnita precum trecerea din H1 in GC. Este un alt topic pe forum si mi-a scapat cumva mie? Smile

1.Se poate deci aplica pentru GC imediat ce ai obtinut H1? A doua zi chiar?

2.Cum e cu EAD-ul pentru dependent? Din cate stiu H4 nu are drept de munca, deci am avea nevoie de EAD pentru dependent nu?

3.Dupa ce ai H1 deja, cat de repede poti calatori si cand nu e voie (in care dintre stagii)?

Merci mult anticipat.

•  06-05-2008, 02:25 PM 73522 in reply to 73520

1. Nu exista nici-o conditionare intre H1 si GC. Poti aplica pt GC oricand doresti, si fara sa ai H1. Deci da, poti aplica si a doua zi dupa H1.

2. Cand aplici pt GC si ajungi in etapa finala (deci cand aplici pt I485 ajustare de statut) atunci primeste si titularul si dependentul EAD. In acel moment si dependentul va avea drept de munca.

3. Depinde la ce faci referire cand spui H1. Daca ai obtinut H1 visa la o ambasada/consulat american poti calatori imediat. Este multi-entry. Daca insa ai obtinut schimbare de statut in H1 fiind in US, atunci nu ai drept de calatorie. Va trebui sa mergi cu tot dosarul la o ambasada/consulat american sa obtii o viza H1.

•  06-07-2008, 08:59 AM 73583 in reply to 73522

As vrea sa mai specific unele lucruri legate de EAD:

1. Daca titularul (H1B) aplica de EAD si se foloseste de el, in cazul in care, Doamne fereste, dosarul de I-140 este refuzat (denied), titularul nu mai poate reveni la statutul de H1B pe care il avea inainte de depunerea aplicatiei, pentru ca se considera ca l-a incalcat; pe scurt, e de preferat sa lucrezi pe durata procesarii aplicatiei doar pentru angajatorul care ti-a dat statututul H1B. In caz contrar, daca vine o decizie negativa, nu mai ai nici un statut legal si trebuie sa parasesti teritoriul SUA.

2. Se poate depune de EAD si pentru copii (suna ciudat) pentru ca le da dreptul de a cere SSN. Asta pentru cei interesati.

Succes,

Alessia

View as RSS news feed in XML