Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Taxe Romania

Last post 08-27-2007, 04:33 PM by geani_23. 29 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  08-23-2007, 03:08 PM 66287

Taxe Romania

Se pare ca a venit ziua in care trebuie sa intreb despre taxele din Romania, ceea ce nici nu stiu cum sa o iau in bine sau rau. Smile

Intrebarea mea este despre firmele din Romania, care sunt taxele azi pe care trebuie sa le plateasca o firma?

Cat pt venit, cat pt salarii, cat pt CAS, cat este impozitul pe dividende ?!? Mai exista si altele?

De exemplu stiu ca la persoane este 16% cota unica impozit pe venit, la fel este si la firme?

Multumiri anticipate.

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  08-23-2007, 03:19 PM 66288 in reply to 66287

Re: Taxe Romania

Sper sa ajute : http://www.mfinante.ro/index.jsp 
    "E mai bine sa fii urat pentru ce esti decat sa fii iubit pentru ce nu esti." Andre Gide
  •  08-23-2007, 03:23 PM 66289 in reply to 66288

Perla:

Merci mult. Daca este insa si cineva in domeniu care le poate sintetiza scurt ar fi "much appreciated" :).

Deasemenea o alta intrebare este despre investitori straini. Mai exista ceva facilitati? Daca eu cetatean american deschid firma in Romania mai am vreun avantaj? Exista vreo limita a investitiei? $100,000, $1,000,000? Nr de locuri de munca? Sau simplu nu mai exista nimic de acest gen.

•  08-23-2007, 03:25 PM 66290 in reply to 66287

Si inca o intrebare Smile .

Cu, cat se mai plateste un contabil in Romania? (daca se poate defalcat pe cifra de afaceri ar fi super, pt ca banuiesc ca depinde in functie de marimea firmei).

•  08-23-2007, 03:49 PM 66293 in reply to 66287

Imi pare rau ca nu te pot ajuta prea mult. Orienteaza-te unde nu-i prea multa coruptie, altfel garda si finantele vor tabari pe tine tot a doua zi. Ai uitat TVA, dar daca faci export se deduce. Esti curajos, eu n-as avea curajul asta. Succes!
  •  08-24-2007, 07:44 AM 66306 in reply to 66290

Citeste aici despre Cas si alte taxe care se platesc. E doar o pagina.http://www.consultantastraini.ro/servicii/taxe-si-impozite/contributia-de-asigurari-sociale.htmUn contabil part-time se plateste intre 150 si 300 euro, depinde de experienta si de cat de mare este firma. Mama este contabila full time dar nu mai stiu exact cat castiga acum, ultima data mi-a zis de 14 mil pe luna, dar lucreaza la stat si beneficiaza si de tichete de masa , prime si deconturi. La firma la care lucram eu era o contabila care lucra la finante , binenteles actele erau facute pe numele fratelui care avea firma de consultanta.   Din momentul infiintarii firmei pana la 6 luni , Garda Financiara nu are dreptul la control, doar Politia economica poate fi sesizata in cazul unei/unor plangeri.
    "My great victory consists not in never falling but in rising everytime I fall."- from a movie
  •  08-24-2007, 07:49 AM 66307 in reply to 66306

Am uitat sa zic ca salariul se raporteaza la zona Moldova-Iasi. In Bucuresti sau prin alte zone unde oamenii sunt mai instariti cu siguranta sumele sunt mai mari. 
    "My great victory consists not in never falling but in rising everytime I fall."- from a movie
  •  08-24-2007, 09:02 AM 66308 in reply to 66307

Stie cineva de unde pot afla niste preturi de office in Bucuresti (zona centrala si zona de nord, inclusiv Baneasa si Otopeni)?

Ma intereseaza atat cazul unei case/vile transformata in sediu cat si varianta unui office building. Exista vreun site cu aceste oferte?

•  08-24-2007, 09:51 AM 66309 in reply to 66308

Hai sa vedem daca imi mai amintesc:))

In momentul in care infiintezi firma trebuie sa hotarasti daca vei fi platitor/neplatitor de TVA. Acest lucru il hotarasti in functie de activitatea firmei, de cifra de afaceri estimata si numarul de angajati (sorry, dar nu mai sunt la curent cu plafoanele, trebuie intrebat la administratia financiara). Capitalul social minim era 200 lei (2 mil lei vechi). Numarul minim de asociati este unul, dar daca alegi asta, respectivul nu poate fi si angajat si asociat in acelasi timp. Taxele de infiintare (la registrul comertului, etc) sunt in jur de 1000 lei, dar in cazul in care ai nevoie de autorizatii speciale, cresc. Sediul poate fi si domiciliul asociatului in cazul in care nu exista un spatiu. Trebuie sa faci dovada sediului cu contract de inchiriere sau de proprietate. Trebuie sa iti deschizi cont la banca atunci cand depui capitalul social si mai trebuie sa ai act constitutiv al societatii. toate aceste lucruri le poti afla dand un telefon la Registrul comertului. Societatile pot fi microintreprinderi sau macrointreprinderi (in functie de numarul de salariati si cifra de afaceri). Sunt o mutime de hartoage de completat, registre de cumparat si intocmit. Daca esti macrointreprindere platesti impozit pe profit ( adica diferenta intre venituri deductibile si cheltuieli deductibile), imp pe pf este 16 la suta. Daca esti microintreprindere platesti impozit numai pe venituri (tot 16%). La sfarsitul anului platesti impozit pe dividende in cazul in care ai profit (era 10%, nu mai sunt sigura). De asemenea dc esti platitor de TVA tb sa platesti TVa in cazul in care TVA aferent vanzarilor este mai mare decat TVA aferent cumpararilor, daca este invers ai TVA de recuperat.

Daca ai angajati ai si mai multe dari de platit, iti spun cu titlu informativ, pt ca este posibil sa se fi schimbat de anul trecut, dar probabil doar cu cateva procente: asadar, angajatorul plateste 22%CAS, 7% sanatate, 3%somaj, 0.75% cartile de munca si 0.05% alt fond, nu mai retin exact, angajatul plateste 9.5% CAS, 6.5%sanatate, 1% somaj, 16%impozit pe salariu. Lunar trebuiesc depuse declaratiile pt aceste retineri la casa de pensii, somaj, sanatate, camera de munca, etc. Salariul minim nu mai stiu cat este, in jur de 4-5 mil vechi.

Tarifele pt contabili difera, firmele percep in general mai mult. Eu luam intre 2 mil vechi si 4 mil pt firme de talie mica-mijlocie. Am fost angajata ca si contabil si salariul era in jur de 500 de euro ( aveam 250 de euro salariul lunar+ masa zilnica si transport asigurat,  si la sfarsitul anului un bonus de 2000 de euro, cand cursul era cam 40000 lei vechi, deci cam 5000 de euro/an), dar faceam tot in firma respectiva, acte, declaratii, drumuri banca, autorizatii, intalniri de afaceri, absolut tot, patronul era ca si inexistent).

Daca imi mai aduc aminte ceva...

•  08-24-2007, 10:11 AM 66311 in reply to 66309

Irinuka:

Daca esti macrointreprindere platesti impozit pe profit ( adica diferenta intre venituri deductibile si cheltuieli deductibile), imp pe pf este 16 la suta. Daca esti microintreprindere platesti impozit numai pe venituri (tot 16%). La sfarsitul anului platesti impozit pe dividende in cazul in care ai profit (era 10%, nu mai sunt sigura).

Poti sa dezvolti aici un pic. Spui ca o macrointreprindere plateste 16% impozit pe profit iar o mico intreprindere, 16% pe venit. Daca nu ma insel asta este in defavoarea unei mico-intreprinderi. Cum se califica o firma intr-o categorie sau alta la modul concret? (cati angajati sau ce cifra de afaceri).

La dividende se plateste 10% daca se distribuie, corect?

•  08-24-2007, 11:55 AM 66339 in reply to 66311

Scuza-ma, am gresit cota: deci o microintreprindere plateste 3% impozit pe venit si ca sa se clasifice ca microintrepr tb sa aiba intre 1-9 angajati si o cifra de afaceri de pana la 100.000euro.

Impozitul pe dividente se plateste indiferent daca vrei sa ridici sau nu dividendele.

•  08-24-2007, 11:58 AM 66340 in reply to 66339

Titlul IV*) - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

------------

*) Conform art. IV, alin. (1) din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006 la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prevederile titlului IV - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se abroga. Prin RECTIFICAREA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 765 din 7 septembrie 2006, art. IV din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006 a fost eliminat. in concluzie, Titlul IV ramane in vigoare si dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

ART. 103 - Definitia microintreprinderii

in sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;

b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;

d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

------------

Litera a) a art. 103 a fost modificata de pct. 67 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

ART. 104 - Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.

(4) Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103.

(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:

a) desfasoara activitati in domeniul bancar;

b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;

d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

(6) Microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.

--------------

Alin. (6) al art. 104 a fost introdus de pct. 4 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.

ART. 105 - Aria de cuprindere a impozitului

Impozitul stabilit prin prezentul titlu, denumit impozit pe veniturile microintreprinderilor, se aplica asupra veniturilor obtinute de microintreprinderi din orice sursa, cu exceptia celor prevazute la art. 108.

ART. 106 - Anul fiscal

(1) Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.

(2) in cazul unei persoane juridice care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat.

ART. 107 - Cota de impozitare

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009.

--------------

Art. 107 a fost modificat de pct. 5 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.

Art. 107 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 68 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

ART. 107^1 - Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro

Prin exceptie de la prevederile art. 109 alin. (2) si (3), daca, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in acest articol, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.

--------------

Art. 107^1 a fost introdus de pct. 69 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

ART. 108 - Baza impozabila

(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:

a) veniturile din variatia stocurilor;

b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;

d) veniturile din provizioane;

e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;

f) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

(2) in cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.

ART. 109 - Procedura de declarare a optiunii

(1) Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit comunica optiunea organelor fiscale teritoriale la inceputul anului fiscal, prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica, pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

(2) Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

(3) in cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu, chiar daca ulterior indeplineste conditiile prevazute la art. 103.

(4) Pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu si microintreprinderile care desfasoara activitati in zonele libere si/sau in zonele defavorizate.

--------------

Alin. (2) al art. 109 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

ART. 110 - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale

(1) Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

(2) Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe venit.

ART. 111 - Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microintreprindere

in cazul unei asocieri fara personalitate juridica dintre o microintreprindere platitoare de impozit, conform prezentului titlu, si o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, microintreprinderea are obligatia de a calcula, de a retine si de a varsa la bugetul de stat impozitul datorat de persoana fizica, impozit calculat prin aplicarea cotei de 1,5% la veniturile ce revin acesteia din asociere.

ART. 112 - Prevederi fiscale referitoare la amortizare

Persoanele juridice platitoare de impozit pe venit sunt obligate sa evidentieze contabil cheltuielile de amortizare, conform art. 24, aplicabil platitorilor de impozit pe profit.

Sursa: Codul fiscal 2007 - noul cod fiscal
    (Legea nr. 571/2003 actualizata pana la 7 sept.2006)
    (forma
    aplicabila din 1 ianuarie 2007)

http://www.rubinian.com/codul_fiscal_00.php, aici gasesti toate reglementarile in rigoare.

•  08-24-2007, 01:17 PM 66341 in reply to 66339

Irinuka:

Impozitul pe dividente se plateste indiferent daca vrei sa ridici sau nu dividendele.

Adica, daca la sfarsitul anului exista un profit de $10,000, se plateste impozit pe acest profit, si apoi, INDIFERENT daca iei sau nu dividendele se mai plateste si impozitul pe dividende?

•  08-24-2007, 01:25 PM 66343 in reply to 66341

Huh?
    TheAlien:
    Irinuka:

Adica, daca la sfarsitul anului exista un profit de $10,000, se plateste impozit pe acest profit, si apoi, INDIFERENT daca iei sau nu dividendele se mai plateste si impozitul pe dividende?

Nu. La sfirsitul anului se repartizeaza profitul, si doar partea de profit (minus dividende si alte alocatii) se impoziteaza. Sper ca nu s-a schimbat..

•  08-24-2007, 01:29 PM 66345 in reply to 66343

Girbova:
    Huh?
    TheAlien:
    Irinuka:

Nu. La sfirsitul anului se repartizeaza profitul, si doar partea de profit (minus dividende si alte alocatii) se impoziteaza. Sper ca nu s-a schimbat..

Pai exact asa stiam si eu si de aceea am intrebat. Daca profitul nu se repartizeaza, ramane in firma atunci dispare (in mintea mea cel putin Smile ) notiunea de dividende. A fost o vreme cand profitul reinvestit nu se impozita deloc, dar vremurile alea au apus.

•  08-24-2007, 01:35 PM 66347 in reply to 66287

Nu era chiar asa, pt ca profitul trebuia repartizat pe mai multe elemente, si nu puteai reinvesti totul, ci doar un procent. Daca voiai sa reinvestersti totul, desi pare absurd, pe partea ce  era in plus, plateai impozit, si abea diferenta o reinvesteai. La noi ca la nimeni. In loc sa incurajeze reinvestirea capitaluilui, ei iti taie aripile. Mai sint si alte elemente obligatorii de repartizare a profitului, nu mai sint sigura daca-s inca in vigoare.
  •  08-24-2007, 01:52 PM 66350 in reply to 66347

Mai grav este ca asta se traduce prin dubla impozitare.
  •  08-24-2007, 01:53 PM 66351 in reply to 66287

Exact. Si dac-ar fi singura anomalie...
  •  08-24-2007, 02:01 PM 66353 in reply to 66351

"CAP. VI - Retinerea impozitului pe dividende

ART. 36 - Declararea si retinerea impozitului pe dividende

(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende, retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit catre o persoana juridica romana.

(3) Impozitul pe dividende care trebuie retinut se declara sl se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora. Prevederile prezentului alineat se aplica dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana."

•  08-24-2007, 02:04 PM 66355 in reply to 66287

Irinuka, dar cum sta treaba cu persoanele fizice? Ori imi scapa mie ceva?
  •  08-24-2007, 02:10 PM 66359 in reply to 66353

Este exact cum a spus Garbova. Cu profitul obtinut acoperi pierderile din anul precedent (daca exista), constitui rezerve si provizioane, iar apoi partea ramasa o distribui la dividende. Platesti 10% din cota distribuita la dividente, nu pt intregul profit. Poate nu am fost eu clara in exprimare. Cand am spus ca platesti indiferent daca le ridici sau nu, m-am referit la termenul in care vrei sa ridici dividendele. Nu stiu exact cum sta treaba cu profitul reinvestit, patronii cu care am lucrat eu, vroiau banii cat mai repede posibilBig Smile
  •  08-24-2007, 02:14 PM 66365 in reply to 66359

Veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de dividende sunt considerate venituri din investitii. Cota este de 16%:)), da, e cu fundu' in sus tot in sistemul fiscal romanesc.

"1) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv."

•  08-24-2007, 02:19 PM 66367 in reply to 66353

<
    Irinuka:

(1) O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende, retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.

Alieneatul 1) vorbeste de plata dividendelor. Eu tocmai asta am zis, daca nu se platesc dividende, atunci mai exista impozit pe dividende?

Logic ca daca se repartizeaza dividende se impoziteaza. Ideea este, te obliga legea sa imparti profitul si sa il platesti ca dividende la sfarsitul anului?