Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

j1 waiver

Last post 06-27-2008, 07:05 PM by Varekai. 14 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  11-08-2007, 09:06 PM 68768

j1 waiver

Buna ziua. Numele meu este Justina, sunt in America de 2 ani de zile in internship program- j1 visa pentru 18 luni. In decembrie imi expira viza, si as vrea sa ma-ntorc  anul viitor sub h2b visa,  dar am o problema- cand mi-am skimbat statusul in j1, dupa o perioada am aflat ca odata cu primirea acestei vize, dupa expirarea ei trebuie sa te-n toorci in tara ta , nu mai poti aplica pt o noua viza timp de 2 ani. intre timp, am aflat ca poti obtine un waiver. Intrebarea mea este , daca ma puteti ajuta, cu un sfat, ce motive pot sa aduc pt a aplica pt waiver.multumesc. astept raspunsul d-voastra cat  mai curand
  •  11-09-2007, 06:05 PM 68799 in reply to 68768

Re: j1 waiver

Buna,

Ti-am raspuns la celalalt mesaj. Nici eu nu am stiut nimic de waiver la inceput. Urmareste ce am scris pe forum, cred ca vei gasi toate informatiile de care ai nevoie. Iti vor trebui niste documente din Romania, cauta pe site-ul Ambasadei Romaniei la Washington lista cu documentele necesare. Sunt si pe forum, intr-unul din mesaje. E relativ simplu, trebuie doar sa completezi cu atentie formularul DS-3035 pe care il gasesti pe site-ul Department of State.

Citeste ce s-a scris si, daca mai ai intrebari nu ezita sa intrebi.

Succes,

Alessia

•  11-09-2007, 09:43 PM 68800 in reply to 68799

buna

mersi de raspuns.

toate documentel care trebuie sa le cer din tara trebuie sa le traduc si legalizez?

deci toata chestia incepe de la ambasada romaniei la washington si apoi procesul de waiver propriu- zis?

•  11-10-2007, 09:18 AM 68805 in reply to 68800

Nu trebuie legalizate, pentru ca sunt pentru Ambasada Romaniei. Da, dupa ce strangi documentele, completezi si trimiti formularul DS-3035 la DOS si simultan documentele la ambasada. Uite ce scrie pe site-ul Ambasadei Romaniei:

NO-OBJECTION LETTER (STATEMENT)

In order to extend their lawful stay in the US, for fulfilling their studies or employment obligations, after the completion of the program by which they were given J1 visa, the exchange visitors, subjects to the two-year foreign residence requirement as stated in Section 212(e) of the Immigration and Nationality Act, need to obtain the permission of the U.S. authorities (Waiver Review Division) and accordingly, to change their visa type (from J1) (for more information, please visit the website: http://www.travel.state.gov ).

The U.S. authorities will allow the extension of the J1 visa holders' stay (waiver of the two-year residence requirement) upon receiving the “no-objection statement” from the Embassy of Romania to Washington , D.C.

The no-objection statement will be released with the fulfillment of the following requirements:

•  The applicant must be the bearer of a valid J1 visa;
    •  The program by which the applicant was granted J1 visa was not financed by the Romanian Government;
    •  The other additional US requirements have been met (please, refer to the the website: www.travel.state.gov for instructions on how to submit the No Objection Statement).

In order to get the no objection statement , the applicant must submit the following documents:

1. A letter from the Romanian Ministry of Education and Research (Bucharest) stating that the applicant has not been granted any scholarship to study in the US;
    2. A certificate issued by the Financial Administration of the city of domicile, showing that the applicant does not owe any debts to the state (including any natural or legal persons);
    3. A letter from the last employer in Romania, as the case may be, stating that the applicant has no contractual obligation to that employer and a letter from the employer in the US, as the case may be;
    4. A copy of applicant's Romanian passport (copy of the very first 4 pages and copy of the US visa);
    5. A copy of applicant's DS-2019 form (formerly IAP-66 form);
    6 . A money order of 30 USD, payable to the Embassy of Romania to Washington , D.C.
    7. The form attached

The processing time: 10 business days

The no objection statement, in original, will be issued and send it directly to the Department of State. A copy of the no objection letter will be sent to the applicant or to the office of the applicant's attorney at law.

Attention! The letters/documents issued by the public/private institutions must be submitted in original. Ensure that the originals will be included in the exchange visitor's file. The case file number issued by the Waiver Review Division must appear on the form you submit with your personal data. Not including the required originals or the information could result in correspondence being misrouted and may delay the processing of the application.

Send all correspondence to:
    Embassy of Romania
    Consular Section
    1607 23 rd Street, NW
    Washington , D.C. , 20008  

•  11-14-2007, 09:18 AM 68877 in reply to 68805

buna

hai ca te zapacesc cu intrebarile, dar m-au ametit sipe mine toate cerintele de pe site

1. trebuie sa trimit o groaza de documente ca s apot obtine scrisoare de la MECT. dupa ce obtin aceasta scrisoare trebuie sa trimit alt dosar la ambasada Romaniei in Washington ca sa pot ontine" no objection letter". in momentul in care am trimis acest dosar la ambasada pot intre timp sa ma-nscriu si online la procesul de waiver?

2. aceasta "no objection letter ' de la ambasada, ei  o trimit direct la statul us?  sau mi-o trimit mie si eu l arandul meu o trimit dupa celellate documente?

mersi 

•  11-14-2007, 11:51 AM 68878 in reply to 68877

1. In momentul cind ai toate documentele din tara aplici mai intii on-line pentru waiver si vei primi in final un document pdf cu cele completate de tine on-line, plus niste foi cu un "numar de caz", cu niste bar-code. Totodata vei primi si instructiuni care si cum trebuie trimise. Una din acele foi cu bar-code trebuie sa o pui in plicul pentru Ambasada Romaniei la Washington.

Deci mai intii aplici online pentru waiver, apoi trimiti prin posta actele la Department of State si Ambasada.

2. Da, No Ojection Letter este trimisa direct de Ambasada la Department of State. O copie a acestei scrisori iti va fi trimisa si tie.

Succes! 

•  11-14-2007, 12:42 PM 68881 in reply to 68877

Stiu ca par ametitoare toate cerintele pentru waiver, dar defapt nu e asa greu :)

Probabil ca deja cam stii ce si cum trebuie facut, dar imi permit sa incerc sa-ti dau citeva indicii:

- instructiunile pentru Ministerul Educatiei le gasesti la: http://www.roburse.ro/upload/Adeverinta%20necesara%20la%20Ambasada%20Romaniei%20de%20la%20Washington.pdf

- instructiunile pentru Ambasada Romaniei la Washington le gasesti la:
    http://www.roembus.org/Consular/Ro/viza-j1-ro.htm
    http://www.roembus.org/Consular/Eng/NO-OBJECTION%20LETTER.htm

- instructiunile pentru Department of Sate le gasesti la:
    http://travel.state.gov/visa/temp/info/info_1296.html
    http://travel.state.gov/visa/temp/info/info_1288.html

- alte informatii, poate utile:
    http://www.shusterman.com/j-vsa.html

Succes!

•  12-20-2007, 12:56 PM 69527 in reply to 68799

buna

am trimis toate documentele pt waiver, si in acelasi timp la mabasada romaniei la washington pt no objection. dar am verificat la ei pe site si ink nu apare nimic despre cazul meu. stii cam dupa cat timp apare ceva?

mersi 

•  12-20-2007, 01:04 PM 69528 in reply to 69527

mmm ... aici e mai greu de dat un raspuns ... eu intr-o luna de la trimiterea DS-3035 am si primit OK-ul de la Department of State, dar din cite am auzit altii au asteptat ceva mai mult si chiar au trebuit sa sune la DOS ...

Nu mai tin minte in cit timp spun ei ca dau raspunsul, vezi cit e, dupa care daca nu apare nimic incerca sa-i contactezi.

Dar sa speram ca totul va merge bine Smile.

Succes si toate cele bune, si pentru ca se apropie sfirsitul anului, Sarbatori Fericite!

•  12-20-2007, 03:45 PM 69529 in reply to 69527

Buna,

Ambasada Romaniei proceseaza documentele in doua saptamani. Din momentul in care ai primit confirmarea de la ambasada trebuie s amai astepti cam o saptamana, doua, pana sa apara pe site-ul DOS. Site-ul DOS nu este updatat asa cum ar trebui, deci nu trebuie s aiti faci probleme daca nu a aparut nimic decat la o saptamana-doua de cand tu ai primit NO de la ambasada. La unii nici nu au aparut pe site documentele ca fiind primite si au primit direct waiverul sau recomandarea de al DOS. La altii, toate doumentele au aparut pe site-ul DOS in momentul in care a ajuns NO la ei si  de atunci a mai durat putin ( o saptamana, doua).

Ce trebuie sa stii: suna la DOS doar la o saptamana dupa ce tu ai primit NO. Daca nu apare nimic referitor la cazul tau poti intreba si de asta tot atunci. Dar nu suna inainte sa primesti NO pentru ca nu vei afla prea multe.

Nu ai spus cu ce data ai primit acel "receipt" de la DOS care confirma primirea documentelor de catre ei. Si asta conteaza, pentru ca ei spun ca dureaza intre 6 si 8 saptamani si nu te baga in seama daca suni mai devreme.

Sper ca iti sunt de folos informatiile. Mai intreaba daca ai nelamuriri.

Si "Sarbatori Fericite" tuturor!!! 

Alessia

•  06-25-2008, 06:27 AM 74011 in reply to 69529

Buna ziua la toata lumea si felicitari tutror celor care au reusit pana acum sa "invinga" aceasta jungla birocratica :)

Stiu ca topicul este mai vechi si am citit tot ceea ce inseamna J1 si Waiver pe forum, insa mai am unele nelamuriri si as aprecia foarte mult orice ajutor:)

Sora mea a ajuns cu un J1 in Chicago, viza fiindu-i acordata pe 3 luni. Acolo exista un angajator care ii ofera un post pe termen mai indelungat si dorim sa demaram procedura pentru obtinerea waver-ului.

Cunosc toate actele necesare obtinerii acele scrisori de MECT insa ce nu imi este clar:

1. Cererea respectiva, catre minister, trebuie intocmita personal de sora mea, de mana, semnata si trimisa mie pentru a o depune in dosarul pentru MECT sau pot efectua si eu sau mama acest lucru, in calitate de ruda de gradul 1 al petentului?

2. Adeverinta de la punctul numarul 5, cum ca nu are datorii fata de Universitate, este necesara doar in cazul in care ea mai este student si nu in cazul in care a absolvit, corect?

3. La punctul 6. -respectiv copia dupa diploma de bacalaureat sau a diplomei de licenta-: se poate aplica copie dupa adeverinta primita de la Universitate cum ca a absolvit (ea a absolvit in aceasta vara si Universitatea are diploma de bacalaureat iar diploma de licenta va fi eliberata abia dupa un an!!)?

Va rog foarte mult sa imi raspundeti in timp util, fiind o chestiune pe care trebuie sa o rezolv in cateva zile.

Va multumesc anticipat!

•  06-25-2008, 09:19 PM 74057 in reply to 74011

Ca sa raspund pe scurt (sper sa nu omit ceva):

1. Sora ta trebuie sa semneze cererea. O poate printa si semna, apoi o scaneaza si ti-o trimite. Declaratia notarizata este altceva, aceea va fi data de o ruda in cazul in care petentul (sora ta) nu este in tara si deci nu se poate prezenta la notar.

2. Daca nu mai este studenta, este nevoie de o adeverinta de la ultimul loc de munca, din care sa reiese ca nu are datorii. Ministerul va elibera pe baza tuturor documentelor o adeverinta din care reiese ca prezenta surorii tale in SUA nu se datoreaza unei burse sau alte surse de bani oferiti de statul roman (care ar obliga la intoarcerea in tara).

3. Daca adeverinta este singurul document care atesta ca a absolvit, DA.

S-a schimbat adresa web a Ministerului, acum este: www.roburse.ro, apoi mergi la Noutati, apoi Diverse, apoi Adeverinta pentru Washington.

Sper ca informatia ajuta. Daca nu e suficient, mai intreaba-ne. Succes!

•  06-26-2008, 05:41 AM 74062 in reply to 74057

Draga Alessia, iti multumesc de promptitudine. Intre timp, am dat telefoane, am intrebat in stanga si in dreapta si am aflat urmatoarele (spun aici poate e pe viitor de folos si altora):

1. Cererea sa fie scrisa si semnata, scanata si trimisa pe e-mail , da se poate.

2. Acea dovada cum ca nu are nici o datorie fata de Universitate se numeste foaia de lichidare si o copie la aceea este buna.

3. Pana la urma eu voi pune la dosar o copie de diploma de bac, lasata de ea acasa, deoarece adeverinta respectiva cum ca a absolvit se elibereaza abia in cateva saptamani ....de catre doamnele secretare... pe baza acelei fise de lichidare.

Intre timp insa m-am inglidat si mai rau in hatisul de regulamente: Sora mea a ajuns acolo ca participant al programului Summer Work/ Travel ceea ce presupune ca participantul va parasi in 4 luni SUA. Pe formularul I 94 nu i s-a pus nici o data de iesire.

Ea are un angajator - in LA (ea fiind in Wisconsin-Mayville) care doreste sa o aiba de contabil. Ce anume fel de viza sau procedura trebuie sa urmeze ea ca sa obtina o viza in care sa i se permita asa ceva? Este tot J1 sau trebuie schimbat in altceva? In acest caz mai e relevant acel No Objection? 

Iti multumesc mult Alessia! 

E teribil...de ieri citesc legi, dau telefoane, intreb, ma agit. Confused Si am avansat pana la genichiul broastei ...

Filed under:
  •  06-26-2008, 12:57 PM 74079 in reply to 74062

Pe I-94 trebuie sa scris DS (Duration of Status), ceea ce inseamna ca are drept de sedere cat indica DS-2019, formularul care s-a eliberat o data cu viza (cel care indica tipul programului, numarul SEVIS etc.)

Waiverul este necesar pentru ca permite schimbarea statutului de la J1 la orice altceva. Fara waiver, trebuie sa revina in tara pe durata de doi ani (scrie pe viza: Bearer is subject to two-year home residence requirement, section 212(e) ).

Daca angajatorul vrea sa o tina mai mult timp, sunt cateva variante: prelungirea statutului curent (J1), sau schimbarea in alt statut, cum ar fi H1B (specialty workers) sau H2B, pentru orice alta categorie de job-uri. Problema este ca H1B sunt in numar limitat pe an si anul acesta deja e prea tarziu (sunt cateva exceptii de la regula, pentru firme non-profit sau pentru insititutii de invatamant superior) iar H2B are de asemenea o limita anuala.

O alta varianta ar fi sa obtina statut de studenta, dar costa. Asta i-ar da timp. Viza de student, F1, de ex., are iarasi unele limitari (nu poate lucra decat in anumite conditii).

Imi pare rau ca nu iti pot da informatii mai utile, stiu ca este greu. Un prim pas ar fi sa dai un search pe google la toate tipurile de viza (sau du-te pe uscis.gov, site-ul oficial al Serviciului de Emigrari) si poti afla mai multe informatii. 

Succes,

Alessia

•  06-27-2008, 07:05 PM 74193 in reply to 74079

Da Alessia, iti multumesc frumos!

Intre timp am aflat ca ea nu are trecut pe I 94 nici un Duration Status (ceea ce presupune ca are dreptul sa stea atat cat prevede viza si DS-2019 m adica pana pe 1 octombrie) si pe viza spune ca nu se incadreaza la 212. Scrie clar, am vazut si eu. Prin urmare cred ca cel mai bine pentru ea ar fi un change of status.

Ea fiind absolventa se poate inscrie la un matser acolo nu? Cam ce costuri implica un masterat? Cat este un semestru acolo? Intreb pentru ca nu stiu absolut nimci despre asta...

View as RSS news feed in XML