|
|
Mai multe intrebari.
Last post 02-12-2008, 05:23 AM by Sabina. 20 replies.
-
11-01-2006, 01:52 PM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
Salutare, In urma cu cateva luni m-am gandit ca ar fi inedit sa fac facultatea in SUA... Cu timpul...treaba a devenit chiar serioasa...am inceput sa colectez informatii din diferite locuri...mi-am luat ceva carti pt pregatire....si cam....am inceput sa ma pregatesc. Toate bune si frumoase...in principal m-am mai interesat de la diversi romani ce i-am gasit pe diverse forumuri de afara. In principiu stiu ce am de facut...SAT-urile, TOEFL, si trimiterea dosarelor...bineinteles mi-au mai ramas o gramada de intrebari... Momentan sunt clasa a 11-a. In primavara dau SAT2 (World History, Math 2C, French - fara listening) ...iar dupa ce am sa-mi pun bine la punct engleza in toamna dau SAT si TOEFL, urmand ulterior sa trimit si dosarul. Mi-am facut chiar si o lista cu universitati la care asi dori sa merg..pe profil business sau management.Sunt cam de top...si si aici ar fi o problema...daca ati putea sa-mi recomandati ceva universitati medii cu respectivele profiluri. Eu imi planuisem sa aplic la vreo 20 insa cineva in seara asta mi-a recomandat sa aplic doar la 6 (3 de top si 3 medii) si sa-mi mai tin din bani caci voi avea nevoie. O alta problema ce mi s-a ivit tot in seara asta...am inteles ca pt primul an ar cam trebui sa detin toti banii. Eu ma gandeam ca voi putea obtine un financial aid insa din ce mi-a spus respectiva persoana poti primi doar 10%, iar restul trebuie sa-i cam ai...sau ce alte solutii ar fi?Pt obtinerea vizei.. O alta problema ar fi...eu dau BAC-ul dupa ce trimit dosarul...asta inseamna ca diploma de BAC nu va fi la dosar...din ce am discutat cu Alexandru Manaila (webmaster facultate-sua.ro si actual student la Harvard) mi-a spus ca BAC-ul trebuie doar luat...insa am uitat sa-l intreb cum fac cu dosarul.... Ma rog ar fi mai multe probleme si chiar as dori sa aflu mai multe informatii de la cei ce au trecut prin ele. Multumesc mult!
|
|
-
11-01-2006, 05:42 PM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
Te-a sfatuit bine acel cineva sa nu aplici la atat de multe facultati. In general, studentii aplica pe regula de 3 : 3 in top, 3 medii si 3 mai slabute, cam asa am citit si ma informasem eu. Aici depinde si cum iti poti permite sa aplici la toate. Fiind in clasa a 11-a, deci inca esti pe drumul cel bun sa culegi informatii, eu singura sugestie ti-as da-o sa te pregatesti foarte foarte bine la matematica. Aici nu multi iau college algebra sau calculus in liceu, si ai avea un avantaj in privinta asta. In plus SAT contine sectia de mate, si un scor foarte bun acolo conteaza foarte mult la admitere. Ceea ce se face (ori se facea) la liceu in ultimii 2 ani e matematica care se face aici in primul an de college, chiar si al doilea. Asa ca daca te axezi pe business, mate iti trebuie like it or not. Cat despre exemplu de facultati medii, mi se pare ca Kelley School of Business of IU, in Bloomington, IN este pe unde pe la locul 20 si ceva, nu-s sigura...oricum e considerata o scoala medie daca vrei sa o iei asa comparativ cu Harvard. Chestia faina la scoala asta e ca daca ei nu te admit din prima, esti admisa in Universitate oricum, si dupa ce faci primul an de college cu brio te transferi in business section. Daca preferi oras mai mare, aceeasi scoala e si in Indianapolis, si aceleasi criterii de admitere sunt, numai ca din cate am citit nu e chiar asa bine cotata ca cea din Bloomington. Iti dau exemplul cu Kelley School of Business, ca e singura scoala care o cunosc la fata locului. Nu cunosc foarte bine criteriile de admitere in business, dar din ce am inteles pe aici, universitatea are o mare flexibilitate cand vine vorba de conditii de admitere. Pe cand la scolile din top, hm...mi se pare ca doar Cornell University are asa numita call list, adica daca nu te admit din prima incercare, tu te inscrii la o alta universitate si te pui pe lista lor...iar in primul an de college mentii un GPA impecabil de 4.0, sau macar pe aproape, si dupa acea ei iti reconsidera dosarul pt transfer. Restul top school cand vine vorba de undergraduate se uita foarte atent la GPA pe anii de liceu...ce clase ai luat, ce sectie...umanist, real...si chiar si asa, cand e vorba de Ivy League, conteaza mult si pe cine cunosti si nu cat de geniu esti. De financial aid nu prea cunosc, in special la international students. Daca ai o medie foarte buna la scoala, poti incerca cu scholarships, honors scholarships sunt cele care acopera in general toate costurile. Cat despre BAC, da trebuie luat, dar tu poti trimite dosarul inainte de a lua BAC si ei te admit conditional pana primesc rezultatele de la BAC. Cam asa mi-a explicat un coleg, care a fost admis ca international student. Cei de la admitere se uita in primul rand la SAT, TOEFL, si GPA pe cei 4 ani de liceu, sau 3 si jumatate cat vei avea cand vei trimite dosarul. Sa nu uit, eseul de admitere are ceva greutate, si scrisorile de recomandare daca sunt cerute.
Live Free or Die.
|
|
-
11-02-2006, 05:58 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
arissa are dreptate. Eu as mai adauga faptul ca la un gpa egal, eseul si extracuriculums conteaza enorm. Asa ca pe linga studiu, mai ai de muncit si pt astea. Nu uita sa-ti amintesti tot ce ai facut pt comunitate, incepind din gradinita. Si un hint: daca nu prea ai facut nimic, ca de' asa-i la noi, romanii, nu-i prea tirziu: vine Craciunul, fa ceva pt un orfelinat, ca aici de asta stiu. SI orienteaza-te undeva unde exista si cineva din strainatate, care sa-ti dea o scrisoare de recomandare. Uite un colegiu bine cotat, si la care romanii au sanse mari. Nu stiu daca vei obtine scholarship din primul an, dar au o multime de granturi, si contributii. Te vei simtii ca acasa. E un colegiu mic, si studentii romani de acolo fac cinste tarii. Intereseaza-te la colegiu de Florin Ivan, el te va ajuta enorm. http://admissions.washcoll.edu/internationalapplicants.php Navigheaza putin , e destula informatie. Nu ezita la le scrii. http://about.washcoll.edu/rii http://fllc.washcoll.edu/awardsandhonors.php http://asi.washcoll.edu/contact.html
|
|
-
11-02-2006, 07:56 AM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
Aha...multumesc.... Mai am o intrebare..cum imi calculez acest GPA...tinand cont ca sistemul nostru de notre este altfel decat al lor. Am vazut ca la extrascolare se pune mult accent pe voluntariat...la noi abia acum a inceput foarte timid sa apara "moda" aceasta. In rest...alte activitati (nu voluntare) as cam avea...job-uri...etc... Deci pasii sunt simpli...dau testele....trimit dosarul...nimic altceva special sau mai stiu eu ce? Am sa ma uit la scolile ce mi le-ati recomandat...
|
|
-
11-02-2006, 08:03 AM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
M-am uitat la Washington University pe CollgeBoard si vad ca nu spun cat ajutor financiar au disponibil pt studentii internationali http://apps.collegeboard.com/search/CollegeDetail.jsp?collegeId=2269&profileId=0
|
|
-
11-02-2006, 08:20 AM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
M-am uitat si la IU vad ca nici ei nu spun nimic de sumele pt studentii internationali. Hmmm...deci din ce-am inteles...eu cand aplic aplic la universitate...nu pe profil sau cum este?daca ma accepta imi aleg ulterior profilul si trebuie sa fiu din nou acceptat....pe profil....sau cum este?explicati-mi mai mult va rog...caci ma intrebasem si in trecut cum este traba cu profilurile. Vad ca IU...are scoruri acceptabile...adica cu un 550 cred ca as intra...
Ma rog...la mine se pune si problema de ajutor financiar...caci nu prea mi-as permite sa scot $30-40k...fie ei si in primul an... Cat sa platesc examenele, un curs pregatitor...si-un bilet de avion ma descurc eu insa $30-40k e o suma mare pt romania.Am mai auzit ca daca am rude acolo m-ar putea ajuta sa obtin viza...garantand ca ma sprijina in caz de nevoie...insa ar trebui sa fie in acelasi stat cu univ. sau cum este acest aspect?
|
|
-
11-02-2006, 11:18 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
bbUS:M-am uitat si la IU vad ca nici ei nu spun nimic de sumele pt studentii internationali. Cand zici de sume pt studentii internationali la ce te referi? la financial aid? Nu stiu cat financial aid poti obtine ca student international, din ce stiu financial aid se aplica doar la rezidenti sau US citizens. Trebuie sa demonstrezi extreme hardship de prin anul 2 ca sa te considere la financial aid. La studenti internationali stiu doar ca le pot fi acordate burse, nu stiu cum acopera...uite asta e pagina de scholarships oferite la IUPUI pt freshman, IUPUI e IU si Purdue in aceasi universitate... http://www.iupui.edu/~scentral/FroshScholarshipBRO.shtml Uita-te pe acolo si daca ai nelamuriri mai intreaba-ne. Oricum am sa intreb cativa colegi care sunt international aici sa vad si eu cum au facut ei.
Hmmm...deci din ce-am inteles...eu cand aplic aplic la universitate...nu pe profil sau cum este?daca ma accepta imi aleg ulterior profilul si trebuie sa fiu din nou acceptat....pe profil....sau cum este?explicati-mi mai mult va rog...caci ma intrebasem si in trecut cum este traba cu profilurile. La IU, sau Purdue, sau IUPUI, ia-o cum vrei, intai te admit in universitate...dupa care dupa primul sau si mai tarziu poti sa faci cerere sa fii admisa in departamentul care-l vrei tu...de ex.. pe mine m-au admis in universitate dar nu-s inca in departamentul de economie sau matematica pe care vreau sa-mi fac eu majors. Asa ca stau admisa in universitate la general requirements, sa zicem , primul semestru, si dupa primul semestru fac cerere pt departamentul de economie. Pt cel de mate trebuie sa mai astept un alt semestru sa termini cursul de admitere in mate. Pt ca admiterea e pe secvente : first admitere in universitate, second admitere in scoala care o vrei tu ( business school ) , third admitere in major pe care vrei sa-l faci ( la business poti alege accounting, finance, etc.) ....fiecare din etapele astea are requirements... anumite cursuri sau scoruri care trebuie sa le treci. Pt mine a fost asa pt ca am terminat liceul secolul trecut , si a trebuit sa intru fortata in general requirements. La tine poate sa fie si mai usor... Kelley School of Business are si admitere directa pt elevi exceptionali...adica esti admis direct in scoala ...faci aceleasi cursuri care oricare freshman, dar nu mai faci cerere de admitere in scoala inca o data... once you're there, that's it. Odata admisa in scoala de business, trebuie doar sa mentii un anumit GPA si sa iei cursurile cerute sa fii admisa in majorul care-l vrei tu. Aici sunt foarte multi care n-au idee ce vor sa faca la 18 ani, si iau in primii ani cursuri generale, ...dupa aia se mai gandesc intra in school of science or liberal arts (cele mai populare) si prin junior year cam decid majorul...dar daca tu ai deja in cap ce vrei si cum...deja stii cum sa-ti programezi cursurile si-ti vine mai usor. Vad ca IU...are scoruri acceptabile...adica cu un 550 cred ca as intra...
Ma rog...la mine se pune si problema de ajutor financiar...caci nu prea mi-as permite sa scot $30-40k...fie ei si in primul an... Cat sa platesc examenele, un curs pregatitor...si-un bilet de avion ma descurc eu insa $30-40k e o suma mare pt romania.Am mai auzit ca daca am rude acolo m-ar putea ajuta sa obtin viza...garantand ca ma sprijina in caz de nevoie...insa ar trebui sa fie in acelasi stat cu univ. sau cum este acest aspect? Da, cineva din state, ruda sau prieten te poate ajuta cumva...trebuie sa demonstreze ca ar putea plati pt tine scoala in primul an. Trebuie sa trimita formularul de financial information pt tine. De viza nu te ajuta ei, ci e doar tu si ofiterul de la ambasada...cu vizele citeste mai mult pe forum...chiar daca sun graduate cei care au luat viza anul acesta si au scris pe forum...te ajuta sa intelegi procesul.
Live Free or Die.
|
|
-
11-02-2006, 11:24 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
A iesit cam stramb linkul ala, iata-l din nou: http://www.iupui.edu/~scentral/FroshScholarshipBRO.shtml Si Purdue University are o scoala buna, medie, pe la acelasi nivel cu IU sau poate si mai bun, nu-i tin minte numele.. Search Purdue University in Lafayette, IN si ai s-o gasesti...ma cam grabesc acum si nu n-am timp s-o caut .
Live Free or Die.
|
|
-
11-02-2006, 04:25 PM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
Uite am gasit site-ul school of business: http://www.krannert.purdue.edu/ si legat de residency in state sau out of state http://registrar.iupui.edu/residenc.html Binenteles ca daca dai click pe linkurile de pe ultima pagina gasesti si mai multe informatii. In legatura cu financial aid, mai poti incerca cu loans. Nu cred ca te califici pt federal loans, sunt disponibile doar pt US citizens si rezidenti, dar poti incerca private loans. Adica acea ruda din State poate sa fie joint sponsor pt loan-ul tau, si asa sa obtii financial aid. La private loans dobanda e mai mare decat la cele federale. Dar e o sansa reala sa poti sa platesti pt scoala.
Despre GPA, nu prea am idee, sincer, ca aici mi l-au calculat ei fara sa ma obosesc si eu. Si intreband azi, cativa din colegi la fel mi-au zis, ca nu au idee cum le-a fost calculat GPA-ul. Dar asa ca regula cred ca e A e 9-10, B (cu -, + ) 8-9 si tot asa... in liceu la noi nu avem credite , deci nu stiu cum l-ar evalua ca aici... cum il calculeaza ei aici la univ e cam asa http://registrar.iupui.edu/gpa-calculate.html dar pt GPA la liceu... no idea.
Live Free or Die.
|
|
-
11-03-2006, 02:04 PM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
Mersi mult... Se pare ca e destul de complicata calcularea GPA-ului in neconostinta de cauza. Eu credeam ca-mpart 10/4 si gata...aflu calficativele...dar nu este chiar asa... Ma rog...ca si undergraduate cred ca mai importante-s scorurile la SAT, TOEFL?
|
|
-
11-03-2006, 02:13 PM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
Am primit pe email 2 linkuri interesante ce parere aveti?
|
|
-
11-03-2006, 03:34 PM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
bbUS:Eu credeam ca-mpart 10/4 si gata...aflu calficativele...dar nu este chiar asa...
As vrea si eu sa fie asa de simplu, dar ce te faci daca ai 4.0 GPA, inseamna ca ai media 16? bbUS: Ma rog...ca si undergraduate cred ca mai importante-s scorurile la SAT, TOEFL? N-as baga mana in foc ca e asa. Trebuie mentionat ca doar TOEFL e obligatoriu din cele doua. SAT e optional pt international students, e cerut doar daca ceri si scholarship. DAR, chiar daca nu ai cere scholarship, parerea mea personala ca nu strica sa-l ai, daca ai ocazia sa-l dai si timpul necesar sa te pregatesti pt el. Si binenteles daca esti sigura ca iei un scor foarte bun. Ca mai degraba nu-l iei, decat sa-l iei si sa fie scor slab. GPA-ul de la liceu are si el importanta lui, dar aici depinde unde te duci. La Harvard, nici nu se uita pe dosarul tau daca nu e undeva pe aproape de 4.0. Poate doar daca vor sa fie declarati cultural diversity ,bla bla, mai accepta studenti internationali fara un GPA foarte bun. Daca te orientezi spre o facultate medie, sansele sunt mari si fara un GPA exceptional. Cui ii arde de tocit in liceu crezi?  Am auzit de fastweb.com. Este un site foarte popular pt gasit private scholarships, si are foarte multe informatii despre american colleges. Good luck!
Live Free or Die.
|
|
-
11-04-2006, 03:05 AM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
Eu media din liceu o s-o am undeva in jurul a 8.70-8.80....poate si mai mult...Asta cred ca ar insemna un B...dar nu stiu sa transform in GPA :) Din ce-am discutat cu Alexandru Manaila (webmasterul la facultate-sua.ro) ...am inteles ca cele mai importante sunt scorurile SAT, la SAT2 e bine sa dau cam 3 materii...si pe urma cea mai mare importanta ar avea-o eseul. Ma mai informez pe parcurs...oricum SAT2-urile incep sa le dau din primavara.. PS: Sunt baiat nu fata 
|
|
-
11-04-2006, 11:37 AM |
-
11-04-2006, 11:46 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
bbUS:Ma mai informez pe parcurs...oricum SAT2-urile incep sa le dau din primavara..
Uite siteul de admitere pt international students de la IUPUI, si siteul cu cerinte. Nu uita ca fiecare universitate are cerintele ei, si ce se aplica la IUPUI, IU, Purdue, nu se aplica in mod automat la o alta universitate. Eu nu am dat SAT, ca nu am cerut scholarship.
http://www.iupui.edu/~oia//AD/sat.html http://www.iupui.edu/~oia//AD/admission_step5.html
Live Free or Die.
|
|
-
-
-
11-13-2006, 01:05 PM |
-
bbUS
-
-
-
Joined on 11-02-2006
-
-
Posts 21
-
Points 0
-
|
Si asa ca si o concluzie... Cu o medie de 8.7 pe anii liceului... In rest alte activitati, practic rugby (ce-i drept nu de mult timp...), m-am inscris la salvati copii...acum...zilele astea....in rest am ceva realizari in programare, web...etc...nu olimpiade sau mai stiu eu ce....doar niste site-uri de succes, programele de succes sau interesante...cum ar veni un fel de hobby... La teste(french, math 2c sau 1c, SAT) iau undeva intre 600-700 (la world history e posibil sa ating 800...iar la TOEFL am sa implinesc cerinta minima de 213...250...depinde)...comform situatiei de acum...cu mai multa munca se poate tinti mai sus... Date fiind aceste informatii cam pe la ce colegii as avea sanse?La Purdue as avea?la scor ma incadrez...dar nu doar asta conteaza, sa zicem ca am sa fac un eseu bun si am sa am recomandari bune..... Daca nu...cam unde m-as situa?Mai sus?Mai jos?
|
|
-
11-13-2006, 05:24 PM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,455
-
Points 6,995
-
|
bbUS:Si asa ca si o concluzie... Cu o medie de 8.7 pe anii liceului... In rest alte activitati, practic rugby (ce-i drept nu de mult timp...), m-am inscris la salvati copii...acum...zilele astea....in rest am ceva realizari in programare, web...etc...nu olimpiade sau mai stiu eu ce....doar niste site-uri de succes, programele de succes sau interesante...cum ar veni un fel de hobby... La teste(french, math 2c sau 1c, SAT) iau undeva intre 600-700 (la world history e posibil sa ating 800...iar la TOEFL am sa implinesc cerinta minima de 213...250...depinde)...comform situatiei de acum...cu mai multa munca se poate tinti mai sus... Date fiind aceste informatii cam pe la ce colegii as avea sanse?La Purdue as avea?la scor ma incadrez...dar nu doar asta conteaza, sa zicem ca am sa fac un eseu bun si am sa am recomandari bune..... Daca nu...cam unde m-as situa?Mai sus?Mai jos?
Dupa medie te-ai incadra foarte bine la Purdue, IU, sau IUPUI. Din cate am observat eu, univ. medii sunt incantate de studenti internationali...pe langa tuition-ul care e mult mai mare decat in-state, ele sunt si pro-diversity...chestie culturala. Deci la univ medii nu ai avea probleme sa intri, parerea mea. La scoruri ca le atingi e foarte bine, ar fi si mai bine daca le-ai depasi considerabil. Chiar daca nivelul care-l cer ei e mic, tu trebuie sa iesi in evidenta prin ceva. Un GPA bun, un scor bun la SAT, un TOEFL peste medie, activitati extrascolare....toate acestea adunate la un loc fac dosarul tau mai bun decat al lui Jose din Argentina sa zicem...deci nu te multumi doar cu atinsul scorului..incearca sa atingi maximul daca poti, daca nu, sa fii undeva pe aproape. Cam asta-i filozofia mea. Poti incerca foarte bine si la univ. in top. Chestia e ca alea in top sunt toate private, tuition incepe de pe la 30.000 pe an, neadaugand si casa si masa. Deci trebuie sa-ti faci si un calcul realist. Dupa parerea mea, cam orice univ. de la nivel mediu in sus e buna pt undergrad. Atat timp cat la sfarsitul celor 4 ani, ai un degree cu un GPA bun-foarte bun, poti sa mergi mai departe la un master sau doctorat...ori campul muncii. Daca te duci la Harvard si abia treci clasa cu D, si la sfarsitul anilor ai un GPA de 2.0, nu e nimeni impresionat. Te-as sfatui doar sa aplici din timp, cam de prin toamna ultimului an de liceu, sa ai timp indeajuns sa aplici si pt scholarship.
Live Free or Die.
|
|
-
11-14-2006, 03:04 PM |
-
02-12-2008, 05:23 AM |
|
|
|