Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

se apropie pastele, mancare traditionala???

Last post 04-30-2008, 08:08 PM by scaredbaby. 54 replies.
Page 1 of 2 (55 items)   1 2 Next >
Sort Posts: Previous Next
  •  03-07-2008, 10:07 PM 71135

se apropie pastele, mancare traditionala???

buna tuturor "gospodinelor" si "gospodinilor".

din experienta am invatat ca uneori barbatii sunt mai buni bucatari decat femeile cateodata...voi ce credeti?

odata cu venirea pastelui aveam si eu o intrebare...de fapt mai multe..... pe aici prin state se sarbatoreste pastele diferit? voi sarbatoriti? cum? si ce mancare pregatiti?? ceva traditional sau apelati la "brunch" urile de paste care banuiesc ca exista...caci azi la huntington pier am vazut la un restaurant chiar la baza digului afisata o oferta....nu mai tin minte numele restaurantului insa puteai sa "apelezi"  la o masa exact in ziua de paste chiar acolo....f. ciudat...

eu stiu ce facea mama de paste acasa....dar e cam complicat cu drobul pe aici nu???

sper sa invat din experienta voastra,

va multumeste in avans

scaredbabyWink

•  03-10-2008, 01:40 AM 71175 in reply to 71135

Re: se apropie pastele, mancare traditionala???

Eu nu sunt prea religioasa, asa ca la biserica nu merg de Pasti. Plus ca la o biserica romaneasca mi-ar fi probabil cam ciudat sa merg. In schimb, de fiecare data am incercat sa fac ceva preparate traditionale: oua rosii, sarmale, cozonac. De fapt, pasiunea mea pentru gatit aici in SUA a inceput si tocmai din dorinta de a manca ceva romanesc. In timp, am cam gasit toate ingredientele de care aveam nevoie. Acum insa nu pot spune ca gatesc romaneste prea des. In general prefer sa incerc tot felul de retete noi, iar de multe ori retetele noastre mi se pare ca necesita prea mult timp (cum ar fi impachetatul la sarmale, desi pana la urma se merita efortul).

Pana acum nu am fost la nici un brunch de Pasti. Prietenul meu e luteran, dar nu prea sarbatoreste, asa ca Pastele pentru noi e de fapt cand e Pastele ortodox. De regula am sarbatorit acasa, cu preparatele mentionate mai sus si, eventual, cu niste musafiri.

•  03-10-2008, 02:54 PM 71188 in reply to 71135

Scaredbaby,

Pastele si Craciuniul sunt cele mai importante sarbatori religioase in ortodoximul romanesc.  As ca, Pastele la romanii ortodocsi este acelasi, in orice colt al pamantului.  Eu unul, merg pe traditie, pentru ca asa consider normal.  Pe langa faptul ca respectam traditia religioasa, pregatim bucatele in cel mai pur stil romanesc, fara sa sarim peste ciorba si friptura de miel, drob, stufat, etc. .  Nu am auzit de 'brunch de Paste" si sincer, nici nu vreau sa aud. Si nici nu imi amintesc ca romanii sa mearga la restaurant de Paste.

Daca vrei sa gatesti "ca la mama acasa", in mod traditional, va trebui sa cauti insa "materia prima".  Pentru drob ai nevoie de organe de miel.  Nu stiu cum este in California, insa in Michigan eu ma aprovizionez de la magazinele arabilor care, buni comercianti, stiu cand trebuie sa-si improspateze marfa si mai ales stiu ce si cand se cere.  Carne de miel si organe proaspete de miel se pot gasi in MIchigan fara sa alergi prea mult cautandu-le. Restul ingredientelor sunt la indemana oricui si pot si gasite la orice magazin alimentar.  Vinul romanesc il cumpar de la magazinele caldeenilor, unde se gaseste Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Cabernet de Murfatlar sau Tarnave, Feteasa Alba de Cotnari, Busuioaca de Bohotin sau chiar Lacrima lui Ovidiu.  Borsecul ( are balta peste, tot la caldeeni sau la polonezi ) vine in completare ( spritz de vara,  48% vin, 52% apa minerala ) in cazul in care ma hotarasc la Feteasca.

Singura problema pe care inca o am si nu pot scapa de ea este vopseaua pentru oua.  Nu am reusit sa gasesc nimic de calitate inca, chiar daca am cumparat anul trecut vopsele de la un magazin polonez.

In rest, depinde de tine.  Daca nu ati mai preparat pana acum singuri bucatele de Paste, nu-i nici o problema.  Cautati si voi retetele pe internet. Sunt foarte bune.  Noi avem cartea lui Radu Anton Roman ( am primit-o din Romania ) si o folosim cu incredere, acolo unde ne inpotmolim in ingrediente. Oricum, cartea este folosita doar ca referinta, deoarece modalitatile de a gati bucatele de Paste difera de la regiune la regiune ( ma refer la "zona folclorica"din care provine fiecare romanas).

PS:  In USA ( mai ales pentru americanii asa zisi "get - beget" ) sarbatorile religioase isi pierd mult din semnificatia adevarata, fiind asociate cu "evenimente de tip comercial",  iepurasi de plus, masini noi si altele asemenea.  Incercati sa nu alterati obiceiul stramosesc si sa pastrati curata  traditia romaneasca.

Come take a look @ BoldMouse IT Solutions!
  •  03-10-2008, 03:42 PM 71189 in reply to 71188

• OanaC is not online. Last active: 09-30-2008, 12:32 AM OanaC
    • Top 25 Contributor
      Female
    • Joined on 09-06-2005
    • Philadelphia/Constanta
    • Posts 623
    • Points 980

CyberDog:

In rest, depinde de tine.  Daca nu ati mai preparat pana acum singuri bucatele de Paste, nu-i nici o problema.  Cautati si voi retetele pe internet. Sunt foarte bune.  Noi avem cartea lui Radu Anton Roman ( am primit-o din Romania ) si o folosim cu incredere, acolo unde ne inpotmolim in ingrediente. Oricum, cartea este folosita doar ca referinta, deoarece modalitatile de a gati bucatele de Paste difera de la regiune la regiune ( ma refer la "zona folclorica"din care provine fiecare romanas). 

Si eu folosesc tot cartea de bucate a lui Radu Anton Roman! Imi place la nebunie si tocmai de aia am inistat sa mi-o trimita mama din Romania.  La noi de sarbatoare se gatesc toate bucatele traditionale romanesti. Nu am auzit de "brunch de Paste" pana acum la nici un roman.

De Craciun intodeauna mergem la ferme prin NJ si luam porc si evident de Paste mergem si luam miel. Astfel ca nu ne lipseste nimic din ceea ce aveam acasa de obicei. Drob, pasca, bors de miel, cozonaci si oua rosii nu au lipsit niciodata de pe masa de PAste...Si cred ca nici nu as simtii ca e Pastele daca nu as avea tot ceea ce imi trebuie pe masa. Chiar daca sotul meu nu prea se baga la trebuirle casei de obicei,  de sarbatori e primul in bucatarie, asa ca am invatat unul de la altul retetele. Ce stiam eu de la mama, ce stia el de la maica-sa, mai cu cartea de bucate sau cu telefonul in mana la ai nostri si pana la urma ne-au iesit toate cum trebuie. Cel putin lui ii iese un drob de te lingi pe degete!! Cumparaturile le facem in general de la greci, rusi, turci si polonezi. In zona Philadelphiei nu sunt magazine romanesti prea multe. Singurul care era inca deschis asta vara, acum s-a inchis din .....lipsa de clienti Tongue Tied .

•  03-10-2008, 04:08 PM 71191 in reply to 71189

Oana, ne dai si noua reteta aia de drob de te lingi pe degete?!

Failure is Never quite as frightening as Regret!
  •  03-10-2008, 08:16 PM 71196 in reply to 71188

CyberDog:

Pastele si Craciuniul sunt cele mai importante sarbatori religioase in ortodoximul romanesc.  As ca, astele la romanii ortodocsi este acelasi, in orice colt al pamantului.  

Incercati sa nu alterati obiceiul stramosesc si sa pastrati curata  traditia romaneasca.

Yes

•  03-10-2008, 08:23 PM 71197 in reply to 71191

• OanaC is not online. Last active: 09-30-2008, 12:32 AM OanaC
    • Top 25 Contributor
      Female
    • Joined on 09-06-2005
    • Philadelphia/Constanta
    • Posts 623
    • Points 980

Fuzzy, cu cea mai mare placere...insa secretul sta in bucatar sa stii, nu in reteta care este o reteta clasica Smile . Nu am timp sa ma uit exact dupa reteta, insa sper sa imi aduc aminte totul.

organele de la un mielut ( plaman, ficat, splina, inima si rinichi daca iti plac rinichii), o legatura ceapa verde, 3-4 fire de usturoi verde, 3-4 oua pentru compozitie si alte 2-3 fierte daca vrei sa le pui intregi la mijloc,  1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, 1 prapor de miel (sau pesmet)  sare si piper.

Se spala bine organele si se curata de cheaguri de sange si se taie in bucati dupa care se lasa la inmuiat 10 minute in apa rece cu putin otet (mai ales daca folosesti si rinichii), cam 3 parti apa 1 parte otet. Dupa aia le pui la fiert si le spumezi . Cand sunt gata (dupa vreo jumate de ora) le scoti si le lasi un pic la racit dupa care le dai prin masina de tocat ( sau daca preferi le tai marunt, marunt cu cutitul) .Tai ceapa, usturoiul, mararul,  patrunjelul, bati ouale bine  si le amesteci pe toate  in pasta de miel. Sare si piper dupa gust.

Speli praporul bine si il cureti cu dosul cutitului daca are prea multa grasime  dupa care il asezi in tava tapetata cu putina grasime . Asezi  compozitia de drob in prapore  si o  invelesti cu marginile praporului care au ramas afara.  Il dai la cuptor (in functie de cuptorul fiecaruia cam 1 ora la 350 F). Am uitat... daca vrei fierbi 2-3 oua si le pui la mijloc in compozitie astfel cand e drobul gata si il tai felii o sa ai ou la mijlocul feliei.

Daca mai imi aduc aminte ceva am sa postez

•  03-10-2008, 08:27 PM 71199 in reply to 71188

salutare si in primul rand multumesc tuturor pt raspunsuri!!!

slava domnului ca se mai pastreaza tradita....credeam ca nu se mai chinuie romanul din america in mica lui bucatarie sa faca mancare traditionala.

am cartea lui anton roman electronica, daca o vrea cineva....poate sa mi dea un email si i o trimit....cu un reply...sau nu stiu daca se poate incarca pe forum.....eu cartea am lasat o acasa la mama ca avea o tonaaa!!! sincer mi se pare ca gateste cam gras anton roman dar eu pot sa ajustez orice reteta cunoscandu mi "dieta" adica ce imi afecteaza colecistului...ficatului...

la noi in casa cu religia este cam in felul urmator...el catolic eu ortodox...deeeeci in consecinta paste pe 22/23 martie si paste pe 26/27 aprilie...de la anul slava domnului ca am scapat caci sunt amandoua odata si chiar si peste 2 ani...am vorbit cu mama lui si m a luminat. deci vrem sa gatim ceva traditional...pasca nu o ratez caci am o reteta numai cu branza de vaci si ou si zahar si stafide...care iese extraordinar si cred ca literalmente o sa mor dc nu mananc macar o data pe an....iar deja vopsea de oua ne am luat...mai greu cu cozonacii caci nu stiu sa fac si e si mai complicat cu gazdele mele, drob am reteta insa imi trebuiau organele de miel...acum m am elucidat...iti multumesc mult cyberdog!!!...o sa ma duc la arabi..trebuie sa fie pe aici magazine sper!! imi pare insa rau ca nu impartim statul ca as fi avut f multe de invatat de la voi....acum va trebui sa le descopar singura!!

desigur Laura multumesc ca m ai ajutat...ca mi ai dat totusi cateva indicii. am fost chiar si la magazinul romanesc de aici intre anaheim si stanton si am vb cu romanul de acolo....care ne a intrebat de unde stim de el...i am zis ca e faimos pe internet...hihih..dar nu i am zis ca are preturi prea piperate ca sa nu se supere pe mine insa 8g de leustean la plic 1.5 usd mi s a paraut cam scump...si o sticluta mica de rom mi e si frica sa va spun cati ml tot 1.5 usd...insa au fost buni mucenicii pan la urma...oricum nucile lui erau peste 7 usd si la jon's le am gasit cu 6.99....eu zic ca pan la urma condeaza destul de mult...fiecare dolar...insa cel putin am gasit VEGETA de care nu ma plang caci e singurul mix de legume care nu are aroma de PUI din california!! inutil sa va zic ca eram dependenta in romania la ciorba de maggi 10 legume...care e mai putin sarat fata de VEGETA insa aici nu e de gasit se pare....

una peste alta multumesc tuturor pt ajutor si am si eu reteta de drob a mamei mele...dar miemi se parea cam uscat..nu ma dadeam in vant dupa el...si nici sotul meu n u si prea aduce aminte cu placere conceptul "drob" deci nu stiu daca merita chinuiala...caci dintr aceeea este o GROAZAA....

•  03-10-2008, 09:01 PM 71200 in reply to 71199

Mi-ai facut pofta cu mucenicii. Mie imi plac tare mult (cei cu zeama ca parca sunt mai multe feluri in functie de zona). Din pacate, anul asta nu am facut. Nu am reusit sa gasesc pe-aici covrigei d-aia speciali si nu mi-a venit sa ma apuc sa-i fac singura. Voi ati gasit pe undeva?
  •  03-10-2008, 09:36 PM 71201 in reply to 71200

laura,

am improvizat insa iti spun ca gustul e la fel ca acasa. am facut cu zeama....ca de aia copti ca la moldova nu mi ies mie si nu stau sa i coc...lipsa aragaz :)

am luat paste Barilla sub forma de spirala, am cumparat nuci de la Jon's (dintr acelea romanesti ca erau mai ieftine, insa de abia ne am abtinut sa nu luam pecan....cred ca ies misto si cu alea....), am cumparat esenta rom (made in romania de la romanul din anaheim, zahar vanilat dr. oetker, made in canada....hihi). am pus coaja de lamaie si scortisoara.

acum..pt ca zaharul de aici nu e dulce deloc comparativ cu romania....a trebuit sa masor apa cu cana mea de ceai (cca 250 ml) si am pus 3 lingurite de zahar la o cana...

deci in oala la 10 cani de apa am pus  am pus 30 lingurite zahar (de fapt am avut una mare speciala si am pus 10 cu ea...) , coaja de la o lamaie mica data pe razatoare, 2 plicuri de zahar vanilat, o jumatate de sticluta de rom, putina scortisoara la fiert...intre timp se pun jumatate de pound de nuci (depinde cum vrei daca le vrei mai fierte daca nu..le adaugi dupa paste).... cand da in clocot amestecul se pun cam jumatate de pound de paste (atentie ca fierb cam 20 de min ca sa se faca bune..nu 7 cum mi a zis barbata miu!!! si peste noapte se umfla si iti mananca toata zeama dar mama m a invatat sa incalzesc apa cu zahar si cu rom si sa adaug dupa ce sunt gata sau a 2a zi chiar). la final dupa  ce am oprit focul am pus o TONA de scortisoara ca noi suntem inebuniti dupa ea.... cam asta ar fi amestecul si noua ne plac mai mult reci....caci parca au alt gust...dar depinde de fiecare...important e ca le a placut mexicanilor...nu ma asteptam!!!

pofta buna!

sper sa faceti si voi!

•  03-10-2008, 10:52 PM 71202 in reply to 71201

Aici m-ati lovit! Cu mucenicii. Ca asta e singura chestie ce nu am gasit in America asta mishto. Sau pe la vecini. Si-mi plac mucenicii la nebunieeeee, de cand ma stiu. Imi amintesc ,cand eram mica, cum facea mami foaia de mucenici si eu ii `taiam` cu aparatul acela in forma de 8. Si cum ii tot verificam cu infrigurare sa vad daca s-au ` uscat` indeajuns, sa ii puna la fiert...Si cu e placere ii mancam, calzi sau reci, cu nuci si scortisoara si esenta de rommmmm.

Cativa ani dupa 90 au aparut mucenicii in magazin, si ii cumparam asa , direct, la punguta  si ii fierbeam. Atat de mult imi plac incat cumparam si mancam inca inainte de 9 martie sau chiar si dupa.

Eh, aici nu am gasit, si am uitat complet de ei, in sensul sa ii spun mamei sa imi trimita din Romania ,cand mi-a trimis Bors Magic si Musuroi de cartita         ( Priscila, mai vrei Bors Magic? ) . Am incercat sa fac din paste, exact cum a spus Scaredbaby, dar NICI gand sa iasa buni asa cum vroiam eu. Gustul ala inconfundabil. 8-urile al dente....mmm. I-am aruncat. Si am ramas fara mucenici anul asta. Insa la sf. saptamanii voi face eu coca ptr mucenici. Ca forma cred ca o sa-i tai rombuletze. Abia astept sa le simt gustul..

De Pasti, sigur ca se face mancare traditionala la noi in casa. Cozonac , salata de boeuf ( inlocuieste drobul), oua roshii etc. Noi nu mancam miel, asa ca nu trebuie sa ma `lupt` cu intestine, etc etc nush`ce a mai scris Oana mai sus...multa tarie va trebuie sa faceti toate alea...In iarna, am facut piftie, prima data in viata mea. Ca acasa la mama nu se manca. Nu suportam nici eu nici fratele meu mirosul de oase fierte, codite, picioruse, urechi. Am facut aici . O adevarata incercare. Am trecut cu brio. Dar se va opri aici, eu alt miros d-ala in casa si-n nasul meu nu mai bag. Big Smile 

Ho sentito un vuoto dentro di me ed un senso di paura mentre il buio delle nuvole era ancora intorno a me.
    Poi all'improvviso, sotto di me, un'oceano di luci:cosi tante in una volta sola,non le avevo viste mai:
    La Citta degli Angeli
  •  03-11-2008, 12:00 AM 71203 in reply to 71202

Justinia:

Musuroi de cartita    

IndifferentIndifferent  Asta ce-i?  serios, nu stiu, n-am auzit in viata mea. Se mananca asa ceva????????? Sau se gateste cu asa ceva?????? Tongue Tied

....ca sa nu mai zic de decapitat mielul, intestine, maruntaie.... ma limitez aici. Tongue Tied

Eu nu sarbatoresc nici un Paste, de nici o culoare, dar trebuie sa recunosc ca in fiecare an de cand vin pe forumul asta, ma loviti prin preajma Pastelui sau a Craciunului cu discutii de mancare....si in fiecare an mi-e dor de cozonac de mor! Am facut cozonac cu mama cand eram mai copila, dar de atunci n-am mai facut, si nici nu-s bucatareasa....asa ca in fiecare an imi vin niste doruri de cozonaci de ma urc pe pereti. As incerca sa fac cozonac odata si odata, dar hm....experientele mele in bucatarie sunt de neuitat si de nedigerat...asa ca ma multumesc sa ma uit la poze. Smile

Live Free or Die.
  •  03-11-2008, 12:19 AM 71204 in reply to 71203

Rolling Laugh Mor de ras, Ari$$a . Musuroiul asta e o prajitura, semi-preparata, cam in genul celor de aici, din magazine, de la Dr Oetker, decat adaugi oula si pui blatul la copt, faci crema din plicul din cutie si gata prajitura. Mie-mi place asta ptr ca e cu banane, crema este de banane si folosesti si banane cand o `construiesti`, ptr ca arata exact ca un musuroi de cartita. E tare buna, daca vii in vizita, te cinstec cu una, in loc de dulceata de visine si pahar de apa rece.

La faza cu mieii, te inteleg perfect.

Cozonac fac de Paste, vrei sa-ti trimit? ca nu e mare scofala. Daca poftesti asa la nebunie. Sau ne vedem `prin zona`, poate:). E serioasa oferta mea.Drinks 

Ho sentito un vuoto dentro di me ed un senso di paura mentre il buio delle nuvole era ancora intorno a me.
    Poi all'improvviso, sotto di me, un'oceano di luci:cosi tante in una volta sola,non le avevo viste mai:
    La Citta degli Angeli
  •  03-11-2008, 12:34 AM 71206 in reply to 71204

Pai asta-i nume de prajitura?? ca imi trec toate poftele la numele asta.... Big Smile

Vezi ca daca zici de 2 ori te trezesti cu mine la usa si-ti cer cozonac de Paste.Cool    Poftesc eu multe, draga, dar inghit inghit in sec, mai cumpar un tortulet de ciocolata, yummy yumm,  si imi trec poftele ....pana la Craciun, cand incepeti iar cu 'prostii' dintr-astea. Devil

Live Free or Die.
  •  03-11-2008, 07:18 AM 71208 in reply to 71204

Justinia:

Rolling Laugh ...... in loc de dulceata de visine si pahar de apa rece.

Drinks 

hahahahahhahahaha........ Eshti supertare la faza asta!!!!!! hahahahhaha I cannot stop laughing!!!!! 

•  03-11-2008, 07:00 PM 71212 in reply to 71202

Justinia:

Aici m-ati lovit! Cu mucenicii. Ca asta e singura chestie ce nu am gasit in America asta mishto. Sau pe la vecini. Si-mi plac mucenicii la nebunieeeee, de cand ma stiu. Imi amintesc ,cand eram mica, cum facea mami foaia de mucenici si eu ii `taiam` cu aparatul acela in forma de 8. Si cum ii tot verificam cu infrigurare sa vad daca s-au ` uscat` indeajuns, sa ii puna la fiert...Si cu e placere ii mancam, calzi sau reci, cu nuci si scortisoara si esenta de rommmmm.

Cativa ani dupa 90 au aparut mucenicii in magazin, si ii cumparam asa , direct, la punguta  si ii fierbeam. Atat de mult imi plac incat cumparam si mancam inca inainte de 9 martie sau chiar si dupa.

hey justinia,

ce amintiri vivide ai!!!! la mine stiu ca doar bunicile faceau 8 uri si nu mi placeau deloc dar stiu ca erau tari!! sau cel putin si mucenicii pe care ii mancam la mama acasa erau tari...asa ca la mine placerea este nuca si zeama care are gust EXACT ca acasa...pastele le cam ocolesc ca oricum nu mi plac de fel...dar eu zic sa incerci genul asta de paste ca...cu toate ca o sa fie mai mari decat 8 urile...mie mi se par destul de tari, mai ales daca le gusti exact cum am facut eu cand erau HALF READY..hihihi!! dar repet eu mananc paste de 2x pe an caci le URASC!!!

imi place ca ai fost curajoasa sa experimentezi piftia si vreau sa te felicit!!! daca ii spun mamei o sa devii un fel de idol pentru mine...eu o sa ma rog la doamne doamne sa nu aiba ai mei probleme la ambasada si sa le dea viza pana in craciun ca am scapat cu CHINUIALA!!! daca nu....asta e...e buna si salata de beuf...pe care o sa o adopt si pentru paste..ca mancare traditionala in loc de drob caci mi se pare chiar chinuitor sa l fac singura mai ales ca sotul meu prefera salata beuf si nici nu o sa ma ajute ca are examene...asa ca sunt ON MY OWN si I HATE THAT caci rasfatata cum sunt m am invatat sa ma ajute la orice si inclusiv la bucatarieWink!!!

•  03-14-2008, 09:00 AM 71296 in reply to 71212

De ce nu incerci sa faci si Pasca? Nu-i greu si e ceva care se mananca numai la Pasti. Aveam o reteta cu smantana in loc de branza dulce de vaci pe care nu am gasit-o in US. Dar iese extraordinar de buna si o folosesti ca desert daca nu ai alta idee.

Daca vrei sa vopsesti oua, nu uita sa-ti iei vopseaua de luna asta, caci astia din magazine scot produsele imediat dupa ce trece Pastile catolic. Ma rog, daca ai magazine romanesti esti ok. Dar eu am patit-o intr-un an, si am vopsit oua folosind cariociLOL.

Bineinteles sarmale, salata beof si o ciorba buna si ai mancare pt toata saptamana.

Eu nu prea mai ajung pe la Biserica si in ultima vreme nici nu ma mai indeamna inima sa merg, dar mancare tot fac.

O sa incerc drobul anul asta si poate si un cozonac desi nu prea imi place. Btw, are cineva idee cum se numeste rahatul aici si unde il pot gasi in magazinele americane? 

Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
  •  03-14-2008, 10:13 AM 71303 in reply to 71296

Paula, nu imi aduc aminte cum se numeste rahatul, dar nu se gaseste in magazinele americane. In cele internationale, arabesti, si/sau poate si chinezesti.

Chiar asa.... nici eu nu am reusit sa gasesc branza de vaci dulce. Cineva!? Toate au adaugat sare si alte minuni. Dar pasca cu smantana am sa incerc si eu anu' asta. La cozonaci ma abtin ca pana acum am fost dezastru la aluatul de cozonac. IN rest, sarmale si salata beof. Daca nu gasesc frunze de varza murata sau nu imi da inima sa stau la invartit sarmale, eu fac ardei umpluti.

AM incercat eu intr-un an sa fac niste miel la cuptor dar asa dupa ochi, fara nici o reteta si nu a iesit cine stie ce. Doar comestibil, asa ca ma abtin si de la asta. 

Failure is Never quite as frightening as Regret!
  •  03-14-2008, 11:36 AM 71317 in reply to 71296

Rahatul se numeste "Turkish delight". Stiu ca suna ciudat, dar daca mergi in magazine arabesti, vor sti la ce te referi.

Imi dati si mie o reteta de pasca? Eu cand am nevoie de branza dulce folosesc ceva ce gasesc la Jons Marketplace. Nu mai stiu ce scrie pe cutie, dar merge.

•  03-14-2008, 04:07 PM 71323 in reply to 71296

bonepaula:

De ce nu incerci sa faci si Pasca? Nu-i greu si e ceva care se mananca numai la Pasti. Aveam o reteta cu smantana in loc de branza dulce de vaci pe care nu am gasit-o in US. Dar iese extraordinar de buna si o folosesti ca desert daca nu ai alta idee.

Daca vrei sa vopsesti oua, nu uita sa-ti iei vopseaua de luna asta, caci astia din magazine scot produsele imediat dupa ce trece Pastile catolic. Ma rog, daca ai magazine romanesti esti ok. Dar eu am patit-o intr-un an, si am vopsit oua folosind cariociLOL.

Bineinteles sarmale, salata beof si o ciorba buna si ai mancare pt toata saptamana.

Eu nu prea mai ajung pe la Biserica si in ultima vreme nici nu ma mai indeamna inima sa merg, dar mancare tot fac.

O sa incerc drobul anul asta si poate si un cozonac desi nu prea imi place. Btw, are cineva idee cum se numeste rahatul aici si unde il pot gasi in magazinele americane? 

bonepaula,

am luat deja vopsea de oua....si am luat de la Walmart...kiturile pt copii...sper sa mearga daca nu..am si eu carioci....hihihi....

branza dulce de vaci se numeste "farmer's cheese" si cum a zis si laura JONS e la putere...pt ca eu acolo am vazut o insa am de gand sa prospectez piata si pe la Walmart si pe la Albertsons...nu am gustat o insa...am avut o tentativa sa cumpar wkendul trecut insa m am uitat pe cutie si scria SODIUM 0% asa ca nu cred ca e sarata...insa in cazul in care nimeresc si e sarata spune ne si noua reteta de pasca cu smantana pls pls pls....

rahatul l am gasit si la JONS..imi aduc aminte vag cum glumea sotul meu ca vrea sa ia si am intrebat daca il mananca si a zis ca nu si am zis sa nu ia....deci nu stiu cum se numeste dar ii dau credit laurei cu denumirea!!

•  03-14-2008, 04:12 PM 71324 in reply to 71303

Fuzzy:

Chiar asa.... nici eu nu am reusit sa gasesc branza de vaci dulce. Cineva!? Toate au adaugat sare si alte minuni. Dar pasca cu smantana am sa incerc si eu anu' asta. La cozonaci ma abtin ca pana acum am fost dezastru la aluatul de cozonac. IN rest, sarmale si salata beof. Daca nu gasesc frunze de varza murata sau nu imi da inima sa stau la invartit sarmale, eu fac ardei umpluti.

AM incercat eu intr-un an sa fac niste miel la cuptor dar asa dupa ochi, fara nici o reteta si nu a iesit cine stie ce. Doar comestibil, asa ca ma abtin si de la asta. 

fuzzy,

frunze de varza murata tot JONS sunt la borcan , bulgaresti si nu stiu daca firma e ZERGUT dar parca asa....branza am postat in celalat topic dar nu am incercat...trebuie sa recunosc!!!

eu sunt dezastru la cozonaci si nu vreau sa incerc...cand pun mana la framantat parca ii vrajesc sa scada :))

eu anul asta o sa incerc sa fac miel....si tocmai am vb cu maica mea si mi a zis sa iau pulpe cu os neaparat si sa le fac in cuptor cu putin ulei apa (ca ela mai mult sa fiarba), sare, piper, cativa catei de usturoi taiati...si nu in ultimul rand cu putin inainte sa fie gata un pahar de vin (rosu sau alb dar sec sa ie sau demisec....) si sa intorc odata cel putin pulpele in vin....eu ma risc....si va povestesc ce a iesit!!!

poti sa mi spui si mie ce miel ai luat? adica ce parte? eu pe aici nu am vazut decat coaste si carne macra....si tare greu e cu pulpele pe la supermarket..cred ca o sa ajung la arabi!!!

•  03-14-2008, 05:18 PM 71336 in reply to 71324

Daca gasesti pulpe