Costel Busuioc, românul care s-a făcut remarcat în Spania datorită prestaţiei sale la concursul "Hijos de Babel", a cărui finală a câştigat-o, miercuri seara, a declarat la Realitatea TV că a fost felicitat telefonic de preşedintele Traian Băsescu. "Am fost sunat azi de domnul preşedinte Traian Băsescu. M-a încurajat, mi-a spus să am grijă în continuare, să fiu atent, mi-a spus cuvinte frumoase (...). Am fost emoţionat, vă daţi seama, ce onoare pe mine", a declarat Busuioc. 
Busuioc de Ghilad, înflorit în Spania
O bucurie ce n-a mai văzut Ghiladul. Asta a fost în căminul cultural din comuna timişeană când, după ore de tensiune, Pavarotti din Banat”, pe numele său adevărat Costel Busuioc, a fost anunţat de spanioli ca învingător al concursului “Hijos de Babel”. Cartierul general al bucuriei a fost la căminul cultural, unde s-a adunat, un sfert de comună ca să-şi vadă favoritul pe plasma cât o masă de ping-pong. Chiar dacă favoritul intra pe la miezul nopţii, agitaţia a început cu mult înainte. Primele au venit, pe la opt seara, câteva bătrâne, îmbrăcate în hainele de rugă. După ele potop de lume. “Numai pe timpul lu’ Ceauşescu se mai înghesuiau aşa să prindă un loc. Când venea caravana cu câte un film nou”, comenta de pe margine un domn cu părul alb în timp ce-şi aranja tacticos pălăria scoasă de la naftalină. Întârziaţii n-au prins decât un loc în picioare pe la colţuri.
Până să înceapă concursul, curgeau poveştile despre Costel. “Când lucrau muncitorii la casa mea, Costel se punea din când în când pe bancă şi cânta. Strigau colegii la el să se oprească din cântat că pică de pe scară. Aşa de tare avea vocea. El le spunea de pe atunci că o să-l vadă ei când o să ajungă mare”, îşi amintea unul dintre susţinători. Puţin mai încolo, preotul din Ghilad prevestea “i-a ajutat Bunul Dumnezeu până acum pentru că este un om credincios. Astrele o să-l ajute şi-n seara asta”.
Tensiunea realităţii
Pe afară, la o bere şi un mic se făceau ultimele pariuri. Un fel de a spune pariuri pentru că “Pavarotti de Banat” avea cotă de 101 la zero. “Câştigă garantat. E băiat tare fain. Vă rugăm ceva pe voi, ziariştii, să nu ni-l furaţi pe Costel. Că e al nostru”, se ruga un tinerel ce învârtea două steguleţe cu drapelele României şi Spaniei, primite pentru “colorarea” atmosferei. Tensiunea momentului s-a făcut cel mai mult simţită în rândul jurnaliştilor. În primă fază, reprezentanţii Realitatea TV au încercat să blocheze accesul celorlalte televiziuni şi chiar a fotoreporterilor în căminul cultural pe motiv că “este un eveniment al nostru. Noi am adus plasma şi luminile”. La un moment dat, sub privirile năucite ale sătenilor, s-a produs o busculadă în care au fost implicaţi mai mulţi cameramani şi fotoreporteri. După incident, lucrurile au reintrat în normal.
Costel e cel mai bun
Soţia lui Costel Busuioc a venit cu doi dintre cei patru copiii pentru a vedea concursul. Cum a apărut “Pavarotti” pe ecran cum sala s-a ridicat în picioare, scandând şi aplaudând ca la congres. După prima rundă de cântat, femeia a început să primească felicitări - “a cântat dumnezeieşte. Să-ţi trăiască. Las că n-are cum să piardă”. Egalitatea dintre Costel şi Beatriz a întins nervii ghiledenilor la limita de rupere. Zece-le victoriei, primit de român, a declanşat nebunia. În timp ce lumea aplauda la nesfârşit cu palmele înroşite, fetiţa lui Costel plângea de fericire privind ecranul gigant din care tatăl său se bucura de succes. Singurul lucru pe care şi-l mai dorea era “să vină tati acasă să stăm şi noi cu el”. Şi ca la orice moment istoric, n-au lipsit focurile de artificii. Sutele de oameni au înfruntat ploaia torenţială pentru a se bucura de feeria de pe cer. Concluzia serii a venit de la primarul Cornel Guran: “ploaia asta venită după concurs e semn de belşug pentru Costel”.
Sursa: Ziarul "Gandul"
Romanian 'Pavarotti' wins Spanish TV music contest
MADRID (AFP) - A bricklayer dubbed "Romania's Pavarotti" has secured a record contract with Sony after winning a Spanish television music competition for immigrants modelled after "Pop Idol" and "Star Academy".
Costel Busuioc, 33, wrapped himself in the white and blue Cuban flag of his two closest rivals after he was declared the winner during the final of "Hijos de Babel", or "Children of Babel", broadcast late on Wednesday on public television TVE.
He beat a Cuban model, a Cuban singing duo, a former gynaecologist from Togo, twin bothers from Venezuela and a Syrian doctor with his performance in the final of "Nessun Dorma", an aria from Giacomo Puccini's opera "Turandot".
Busuioc arrived in Spain two years ago, leaving a wife and four children, as well as nine brothers, behind in Romania.
Born into a poor family, he herded sheep while in primary school and had to turn down an offer to study at the Vienna Opera in Austria in order to support his family.
Busuioc's win made headlines in Romania while Romanian Culture Minister Adrian Iorgulesco has reportedly offered him a scholarship to study at Bucharest's National Music University.
The programme, which got underway in January, provided reports on the daily lives of the contestants with the public allowed to vote for their favourites through telephone and text messages.
The number of immigrants living in Spain soared from around half a million in 1996 to 4.5 million or 10 percent of the country's total population of 45 million.
Moroccans make up the largest group of immigrants with some 576,000, followed by Romanians with 525,000 and then Ecuadorans with 421,000.
Sursa: Yahoo News
Cautati-l pe YouTube. O sa va placa.