Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

schimbare pasaport

Last post 05-14-2008, 01:52 PM by punchbug. 88 replies.
Page 2 of 2 (89 items)   < Previous 1 2
Sort Posts: Previous Next
  •  04-10-2008, 04:24 PM 72074 in reply to 72067

Re: schimbare pasaport

punchbug:
    karla:

Si biletele de avion pe ce nume le iau pe numele de fata sau pe numele de dupa casatorie, daca am pasaport pe numele de fata?GC e pe numele de dupa casatorie.

nu cred ca are importanta.dar sa ai cu tine certificatul de casatorie,sau o copie certificata,care arata cele 2 nume.Eu zici sa iei biletul pe numele nou ca in green card si cand in pasaport vor vedea numele de fata le arati certificatul de casatorie unde e scris numele tau de fata.

Am auzit ca unii ridica din sprancene pentru ca nu coincid numele mai ales romanii care nu sunt asa informati,dar nu o sa ai probleme.Am o prietena care calatoreste mult asa,nu si-a schimbat pasaportul pentru in curand o sa isi ia cetanenia,si deci o sa aiba pasaport american,si si-a luat bilet intotdeauna pe numele nou ca in green card.

Nu stiu ce sa zic...am auzit variante si variante, unii si-au luat biletele pe numele din pasaport, altii pe numele din GC.Mi se pare ca daca nu ai numele de pe bilet la fel ca numele din pasaport, nici nu te lasa sa pleci de aici din aeroport, ca practic calatoresti cu pasaportul nu cu GC.Cand am escala in Europa spre Bucuresti, o sa imi ceara pasaportul si biletul, nu ii intereseaza de GC.Eu asa ma gandesc ca o fi.
  •  04-10-2008, 05:46 PM 72080 in reply to 72074

karla:
    punchbug:
    karla:

Si biletele de avion pe ce nume le iau pe numele de fata sau pe numele de dupa casatorie, daca am pasaport pe numele de fata?GC e pe numele de dupa casatorie.

nu cred ca are importanta.dar sa ai cu tine certificatul de casatorie,sau o copie certificata,care arata cele 2 nume.Eu zici sa iei biletul pe numele nou ca in green card si cand in pasaport vor vedea numele de fata le arati certificatul de casatorie unde e scris numele tau de fata.

Am auzit ca unii ridica din sprancene pentru ca nu coincid numele mai ales romanii care nu sunt asa informati,dar nu o sa ai probleme.Am o prietena care calatoreste mult asa,nu si-a schimbat pasaportul pentru in curand o sa isi ia cetanenia,si deci o sa aiba pasaport american,si si-a luat bilet intotdeauna pe numele nou ca in green card.

Nu stiu ce sa zic...am auzit variante si variante, unii si-au luat biletele pe numele din pasaport, altii pe numele din GC.Mi se pare ca daca nu ai numele de pe bilet la fel ca numele din pasaport, nici nu te lasa sa pleci de aici din aeroport, ca practic calatoresti cu pasaportul nu cu GC.Cand am escala in Europa spre Bucuresti, o sa imi ceara pasaportul si biletul, nu ii intereseaza de GC.Eu asa ma gandesc ca o fi.

Ia-ti bilet pe numele din GC, pt ca acela este numele tau in acest moment. Am calatorit de N ori in felul asta. Nu am avut absolut nici o problema niciodata. In aeroport iti cer pasaportul si biletul. In momentul in care vad ca numele nu corespunde iti cer certificatul de casatorie si un alt ID cu poza care sa demonstreze ca porti noul nume.  

La plecare din Romania acelasi lucru. Bineinteles cu privirile rautacioase de rigoare ca ii pui sa se uite si pe alte documente si isi pierd din timpul lor pretios.  

La port of entry in US, acelasi lucru. Aia chiar stiu de treaba asta si niciodata nu au comentat nimic, fiind ofiteri de imigrari si confruntandu-se cu astfel de cazuri zilnic. 

Acu is interesata si eu de subiect, ca imi expira pasaportul in octombrie si ma ia si pe mine durerea de cap. Is curioasa cat o dura in Bacau inregistrarea unei casatorii. In definitiv, asta e cel mai greu pas.

Faza cu buletinul nu-i asa de speriat. Pasaportul romanesc se elibereaza doar in baza buletinului, de asta tre sa scoti si buletin pe noul nume inainte de a aplica pt pasaport.

Cred ca pana la urma nici nu le spun ca mi-am schimbat numele . Si imi scot pasaportul tot pe numele vechi LOL 

Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
  •  04-10-2008, 07:36 PM 72084 in reply to 72080

bonepaula:
    karla:
    punchbug:
    karla:

Ia-ti bilet pe numele din GC, pt ca acela este numele tau in acest moment. Am calatorit de N ori in felul asta. Nu am avut absolut nici o problema niciodata. In aeroport iti cer pasaportul si biletul. In momentul in care vad ca numele nu corespunde iti cer certificatul de casatorie si un alt ID cu poza care sa demonstreze ca porti noul nume.  

La plecare din Romania acelasi lucru. Bineinteles cu privirile rautacioase de rigoare ca ii pui sa se uite si pe alte documente si isi pierd din timpul lor pretios.  

La port of entry in US, acelasi lucru. Aia chiar stiu de treaba asta si niciodata nu au comentat nimic, fiind ofiteri de imigrari si confruntandu-se cu astfel de cazuri zilnic. 

Acu is interesata si eu de subiect, ca imi expira pasaportul in octombrie si ma ia si pe mine durerea de cap. Is curioasa cat o dura in Bacau inregistrarea unei casatorii. In definitiv, asta e cel mai greu pas.

Faza cu buletinul nu-i asa de speriat. Pasaportul romanesc se elibereaza doar in baza buletinului, de asta tre sa scoti si buletin pe noul nume inainte de a aplica pt pasaport.

Cred ca pana la urma nici nu le spun ca mi-am schimbat numele . Si imi scot pasaportul tot pe numele vechi LOL 

Cel mai bine! Scutesti alergaturi, nervi si bani.

"If people get married for the wrong reasons, they're likely to get divorced for the right ones'' :P
  •  04-10-2008, 07:51 PM 72085 in reply to 71213

Buna,

Vad ca multi au nelamuriri cu privire la schimbarea pasaportului. Eu nu sunt rezidet permanent dar am reusit sa schimb pasaportul fara a ma deplasa in Romania. E adevarat ca asta va va costa o excursie la Washington sau la cel mai apropiat consulat. Pana nu esti rezident permanent nu poti sa-ti schimbi pasaportul fara a te prezenta personal la consulat. Aici se va face o procura speciala care va mandata o persoana din Romania sa va ridice pasaportul. Trimiteti pasaportul vechi...mentionati sa vi-l returneze in cazul in care mai aveti viza valabila...hartiile de la consulat.../.iar mandatarul va merge cu respectivele hartii si va va ridica pasaportul dupa care vi-l trimite in State. Eu personal nu am avut probleme. La consulat va trebuie poze tip buletin..informatiile din buletinul persoanei pe care vreti sa o mandatati....dovada statutului in SUA si o taxa. Toate informatiile le gasiti pe site-ul ambasadei. Sper sa va fi fost de folos.

Sofi

•  04-11-2008, 01:17 PM 72103 in reply to 72066

punchbug:
    olivia:
    punchbug:

Daca tot faci drumul pana la washington poti deasememea sa optezi sa depui tu direct toate actele acolo,sa o scutesti pe mama ta de drumuri prin romania.Mie mi s-a zis ca  time line-ul e acelasi,fie ca faci tu aici in sua sau mama ta in romania din pacate in jur de 6 luni.Numai ca daca depui tu actele aici iti va veni certificatul de casatorie aici,daca depune mama ta in romania,va veni in romania,logic.Daca te hotarasti tu sa faci treaba la washington sa te duci cu actele de casatorie american respectiv certificatul de nastere al sotului deja apostilate la secretarul de stat din statul tau si apoi traduse(poti sa le traduci tu).Apoi le legalizeaza ei acolo.Daca deja ti-a expirat pasaportul va trebui sa ai alt act romanesc de identificare valabil si anume buletinul de identitate.E f imp lucrul asta.Nu vor lua in considerare carnetul de conducere romanesc.Deci ai grija sa ai buletinul valabil cu tine.Daca ai o singura hartie lipsa iti vor respinge dosarul.

Mie mi-a zis lumea ca washingtonul e super,deci incerc sa ma gandesc la asta ca la o vacanta ca altfel o sa am un atac de cord cu toata nebunia asta!!

Incepe sa ma doar iar capul [:'(], tu spui ca cei de Washigton ti-au zis ca dureaza la fel de mult ca in RO???? Eu am primit raspuns pe e-mail de la Chicago, ca daca imi fac programare, pot obtine certificatul in aceeasi zi. Astept sa vina zilele astea certificatul apostilat, ca am aplicat prin posta si apoi sa-mi fac programare la consulat, sper sa nu fie adevarat ce ti-au zis. De pasaport stiam ca dureaza cateva luni dar ma gandeam ca macar sa nu se adauge lunile de asteptare la certificatul de casatorie.

Nu are cum sa iti dea certificatul romanesc de casatorie in acelasi zi,e clar ca e o incurcatura.Trebuie facute verificari in romania si nu are sa se intample asta instantaneu in aceeasi zi.In aceeasi zi se da imputernicirea de exemplu daca vrei sa imputernicesti pe cineva in romania sa ti-l faca.Imputernicirea se da in aceeasi zi pentru ca e simpla hartie pe care o completezi si semnezi in fata consulului si pe care pun ei apoi apostila.

Nu am auzit de certificat de casatorie in aceeasi zi sub nici o forma pe nici un forum pe care am tot cautat sau din c einformatii am adunat eu.Suna din nou sa te asiguri

Pe situl ambasadei din washington scrie astfel:

''Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din SUA, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit. ''

Deci dupa cum suna ma indoiesc ca e un proces care poate fi facut intr-o zi dar sper din toata inima sa ai dreptate,poate in chicago or fi ei magicieni si fac sa se intample intr-o zi:)Bfata!

La intrebarea adresata consulatului am primit raspuns prin e-mail cu acest fisier atasat in format pdf.

La final spune ca pentru situatii de urgenta se poate elibera in acceasi zi. Tot in acest fisier se face referire si la procura!!!!! 

Pana  ajung acolo, iau de bun ce am primit de la ei. Eu zic sa scrieti la consulat si sa cereti lamuriri.

1. TRANSCRIEREA  ACTELOR  STRAINE  DE  STARE  CIVILA

Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca au fost transcrise/inscrise in registrele de stare civila romane.

1.1   TRANSCRIEREA IN REGISTRELE DE STARE CIVILA DIN ROMANIA A CERTIFICATELOR DE STARE CIVILA EMISE DE AUTORITATILE STRAINE

Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
    Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din strainatate, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit.

Cererea de transcriere se adreseaza primariei localitatii pe raza careia are domiciliul titularul documentului (in cazul certificatelor de deces, cererea se adreseaza primariei pe raza careia are domiciliul solicitantul), insotita de:

a) - certificatul  original cu Apostila. (legalizare). Apostila se obtine de la biroul Secretarului de Stat din statul in care s-a incheiat casatoria.

b) - fotocopie legalizata a certificatului (la Notariat in Romania);

c) - traducerea legalizata in limba romana a certificatului (la Notariat in Romania).

In cazul persoanelor cu domiciliul in strainatate care imputernicesc un alt cetatean roman sa le reprezinte interesele, in vederea transcrierii certificatelor ori extraselor de stare civila emise de autoritatile straine, cererea se va depune la primaria ultimului domiciliu avut in tara de solicitant, iar in cazul in care acesta nu a avut vreodata domiciliul in tara, la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

Extrasele de pe actele de stare civila eliberate de Arhivele Nationale, care au fost intocmite in localitati care au apartinut Romaniei, iar in prezent se gasesc pe teritoriul altor state, se transcriu, cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, in registrele de stare civila ale localitatii de domiciliu ale titularilor sau ale persoanelor indreptatite.

Imputernicitul trebuie sa detina o procura speciala autentificata.

Persoana interesata sa solicite transcrierea unui act de stare civila poata sa imputerniceasca o persoana in Romania in vederea efectuarii acestei operatiuni.

Procura se poate face fie la unul Consulat General al Romanie la Chicago, fie la un notar public in SUA. Procura facuta la notarul public din SUA  este valabila in Romania numai daca  poarta Apostila. Apostila se obtine de la biroul Secretarului de Stat.

Certificatele de stare civila se pot inscrie si la Consulat.

Inscrierea certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile din S.U.A. in Registrele de Stare Civila Romanesti si eliberarea certificatelor corespunzatoare:

A. Certificat de casatorie
    In vederea inscrierii certificatelor de casatorie eliberate de catre autoritatile S.U.A. in registrele de stare civila romane si eliberarea certificatelor de casatorie romane, sotul cetatean roman va completa si depune o cerere tip la sediul Consulatului General al Romaniei la Chicago.
    Cererea va fi insotita de urmatoarea documentatie, insotita de copii, in 2 exemplare:

- pasapoartele romanesti valabile ale  sotilor (daca este cazul, buletine/carti  de identitate, eventual si alte acte de identitate ale sotilor, green card));
    - certificatele de nastere romanesti ale sotilor (in situatia in care unul dintre soti este cetatean strain, se va face traducerea in limba romana a certificatului de nastere);
    - certificatul de casatorie eliberat in S.U.A., apostilat (Apostille process) de catre secretarul de stat. Pentru informatii privind obtinerea Apostiliei va rugam sa vizitati site-ul
    http://travel.state.gov/family/abduction/hague_issues/hague_issues_562.html

- traducerea certificatului american in limba romana, legalizata la notariat;

- declaratie pe propria raspundere ca nu exista un alt act transcris sau reconstituit in registrele de stare civila romane din tara. Aceasta declaratie va fi data la Consulat. Declaratia va cuprinde si situatia casatoriilor anterioare, iar daca este cazul vor fi anexate urmatoarele documente emise de autoritatile romane:

- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare;

- certificatul de deces al fostului sot;

- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

NOTA:   in cazul in care exista necorespondenta intre numele/prenumele sau datele personale inscrise in diferite acte, este necesara mai intai efectuarea corectiilor de rigoare conform prevederilor legale.

Intocmirea actului si eliberarea certificatului de casatorie romanesc se va face numai in conditiile in care s-a stabilit ca sotul cetatean roman, in cazul in care a avut una sau mai multe casatorii incheiate in strainatate si hotararea de divort a fost pronuntata in strainatate, a solicitat inscrierea mentiunilor de casatorie si de divort pe marginea actului de nastere din tara. Dovada o poate face prezentand certificatul de nastere eliberat de autoritatile romane, cu toate mentiunile inscrise (referitoare la casatorie sau divort).

Durata de solutionare: 15 de zile de la data depunerii cererii de inscriere a certificatului.

Pentru situatii de urgenta sau precum si pentru cetatenii romani aflati la distanta mare de consulat, se pot face programari in vederea eliberarii certificatului de casatorie in aceeasi zi. (tel.312.573.1315/ ext.103).

Pentru ridicarea certificatului de casatorie, va trebui sa va prezentati personal in vederea  semnarii  registrelor  de stare civila romane.

Taxa consulara: Cererea de inscriere a certificatului : 30 $Legalizarea traducerii certificatului : 30 $;  Legalizare copie certificat: 30 $. Declaratie pe proprie raspundere cu privire la numele purtat dupa incheiere casatorie : 45 $.

Filed under:
  •  04-11-2008, 03:24 PM 72106 in reply to 72080

bonepaula:
    karla:
    punchbug:
    karla:

Oh nuuuu[:'(] sotul mi-a laut deja bilet dar pe numele de dinainate de casatorie!!!Crezi ca o sa am probleme?

•  04-11-2008, 04:39 PM 72107 in reply to 72106

karla:

Oh nuuuu[:'(] sotul mi-a laut deja bilet dar pe numele de dinainate de casatorie!!!Crezi ca o sa am probleme?

Stai linistita ca n-o sa ai nici o problema. Eu numai pe numele dinaintea casatoriei am avut biletele cand am calatorit in afara SUA. Doar aici in State iau biletele pe numele sotului.  

"If [man] is not to stifle his human feelings, he must practise kindness towards animals, for he who is cruel to animals becomes hard also in his dealings with men. We can judge the heart of a man by his treatment of animals."
    Immanuel Kant
  •  04-11-2008, 05:10 PM 72108 in reply to 72107

arissa:
    karla:

Stai linistita ca n-o sa ai nici o problema. Eu numai pe numele dinaintea casatoriei am avut biletele cand am calatorit in afara SUA. Doar aici in State iau biletele pe numele sotului.  

sarumana arissaBig Smile m-ai mai linistit.am citit tot felul de pareri si nu stiam cum sa fac, am facut cum mi s-a parut mie mai logic.la intoarcere nu plec din Otopeni, plec din Roma, sper sa nu am probleme.

•  04-11-2008, 07:18 PM 72112 in reply to 72108

..i took upon myself and i printed the whole 'schimbare pasport' conversations and im gonna land them on front of these people tomorrow morning because he did not believe that you guys (romanians citizens) HAVE PROBLEMS WITH THE CONSULAT...he got mad at me that i wrote them this :

"Pentru inceput vreau sa va aduc la cunostinta incompetenta celor ce lucreaza pentru consulatul Romanesc.De o saptamina incerc sa vorbesc cu cineva la telefon si se pare ca telefoanele nu functioneasa in cladirea voastra. Se pare ca indiferent in ce tara sinteti, pastrati acceasi mentalitate comunista (Romaneasca) si NU  uitati ca aveti acel loc de munca pentru Romanii din strainatate."

...they gonna be in Phoenix tomorrow morning at a Romanian church and i hope that you guys dont get mad at me for doing this:)

VIZITA CONSULARA IN PHOENIX, 12 aprilie 2008

Va aducem la cunostinta ca, la solicitarea comunitatilor romanesti din Phoenix, Arizona, la data de 12 aprilie 2008 o delegatie a Consulatului General al Romaniei la Los Angeles va efectua o deplasare la Phoenix.

Cu acest prilej vom avea placerea sa ne intalnim cu reprezentanti si membri ai comunitatilor si organizatiilor romanesti din zona pentru a discuta probleme de interes, inclusiv de natura consulara.
    De asemenea, vor fi efectuate pentru solicitanti, prestatii consulare, intre orele 9.00 A.M. - 5.00 P.M., la biserica Happy Valley, cu adresa:

25435 North 15th Ave.
    Phoenix, AZ 85027

Pentru programare, rugam sa sunati, din timp, la telefon: 623 518 2835, dl. Eugen Paul.

Gama de servicii si prestatii poate fi consultata pe pagina de internet a Consulatului General. (http://www.consulateromania.net/viza_ro_2.html)

"there is NO woman out there that is worth the trouble that she brings" by Daniel
  •  04-11-2008, 08:02 PM 72113 in reply to 72112

Fiind aproape de Ambasada din WA, ma gandeam ca ar fi mult mai usor sa-mi obtin pasaportul aici, decat sa alerg prin Romania. Asa ca am intrat si eu pe site-ul lor si na...desi aparent pare simplu, m-am incurcat in detalii cred. Bineinteles aceeasi poveste...inregistrarea casatoriei fiind pasul cel mai greu.

Citez de pe site-ul lor , poate ma luminati si pe mine.

Certificatul casatorie eliberat de autoritatile SUA cu apostila (Apostille process) Secretarului de Stat american. Fotocopia actului se legalizeaza la ambasada (sunt acceptate legalizarile efectuate de notari din Romania) ;

Apostila la care se refera aici nu-i cea de la Haga, right? Eu am copii ale certificatului si au o stampila pe care scrie "hereby certify the foregoing is a true copy of the original filed in this office". Mentionez ca in casa nu am originalul certificatului si nu l-am avut niciodata. Asta a ramas la office-ul unde ne-am casatorit si noua ne-au dat copii legalizate.

Traducerea certificatului de casatorie american.

Asta pot s-o fac eu, da?

Certificatele de nastere ale sotilor (originale si fotocopii). In cazul in care unul dintre soti este cetatean strain , se va anexa certificatul de nastere cu apostila secretarului de stat din statul respectiv si traducerea in limba romana a certificatului de nastere.

Aici ce vor de la el? Originalul sau copia legalizata? Doar nu s-or astepta sa ma duc pana in New Jersey, unde s-o nascut el sa obtin apostila statului pe copie??? Sau se poate prin posta?

Declaratie privind statutul civil anterior;

Declaratie din care rezulta ca nu s-a mai solicitat inscrierea/transcrierea certificatului in registrele romane de stare civila.

Declaratie autentificata la ambasada privind numele purtat dupa casatorie.

Declaratie notarizata cu apostila din partea sotului cetatean strain privind consimtamantul cu privire la inregistrarea certificatului de casatorie.

Declaratiile astea ce-s cu ele? Le fac eu din capul meu? Le iau de la ambasada? Presupun ca le vor in romana. El cum scrie declaratiile daca nu stie romana? Sau le scriu eu si el doar sa le semneze? Sau le scrie in engleza si le mai traduc si legalizez si pe astea?

Acu chiar ma doare capul. Plz help !

•  04-11-2008, 08:25 PM 72115 in reply to 72108

karla:

la intoarcere nu plec din Otopeni, plec din Roma, sper sa nu am probleme.

Neah, nici de acolo n-o sa ai probleme. Am fost la Roma pe la sfarsitul lui '06,  si nici o problema. Nu mai tin  minte daca m-au intrebat de certificatul de casatorie, dar sigur m-au intrebat de GC.

Ca tot veni vorba de discutia asta cu schimbare de pasaport...eu sincer nu inteleg pt ce toata teravatura asta pt certificatul ala de casatorie. Eu n-am nici o intentie sa-mi schimb pasaportul daca romanii nostrii tin asa de mult la birocratia aia de 2 bani. Adica dupa ce le dau cateva sute de dolari pt semnaturi, alergatura si nervi pierduti, sa mai si astept pana mi s-or lungi urechile sa se miste ei sa-mi trimita pasaportul....

Eu inteleg chestia cu calatoritul inspre Europa, dar mai mult decat o intrare mai rapida pe la vama, la ce ma ajuta pasaportul ala??????? La cate sute de dolari ar trebui sa cheltui sa-l schimb, nu se face la cate minute stau in plus la o coada la vama (si aia cine stie la cati ani) ..ca nu-i numai Europe pe Pamantul asta. Pasaportul asta de roman e fara valoare oriunde in lumea asta, in afara de o intrare pe la EU-residents gate. my 2 cents.

Si inca ceva referitor la pasaport....mi se pare o hotie sa faca pasaportul numai pe 5 ani, cand toate celelalte tari (sau cel putin alea civilizate) il fac pe 10 ani. De ce oare l-ar face romanii nostri pasaportul valabil 10 ani cand il pot face doar de 5 si sa te fatzaie cum vor ei la 5 ani si sa-ti mai ia si o taxa nu tocmai insignificanta?

"If [man] is not to stifle his human feelings, he must practise kindness towards animals, for he who is cruel to animals becomes hard also in his dealings with men. We can judge the heart of a man by his treatment of animals."
    Immanuel Kant
  •  04-11-2008, 08:29 PM 72117 in reply to 72115

arissa:

Si inca ceva referitor la pasaport....mi se pare o hotie sa faca pasaportul numai pe 5 ani, cand toate celelalte tari (sau cel putin alea civilizate) il fac pe 10 ani. De ce oare l-ar face romanii nostri pasaportul valabil 10 ani cand il pot face doar de 5 si sa te fatzaie cum vor ei la 5 ani si sa-ti mai ia si o taxa nu tocmai insignificanta?

Pe site-ul Ambasadei scrie ca daca ai peste 25 de ani ti-l elibereaza pe 10 ani. 

•  04-11-2008, 08:35 PM 72118 in reply to 72117

Si asta de cand?

Cand l-am schimbat ultima data, in urma cu vreo 2 ani si ceva, aveam cu siguranta peste 25 de ani si mi l-au dat pe 5 ani.

Immanuel Kant
  •  04-11-2008, 08:49 PM 72119 in reply to 72118

Habar n-am de cand. LoL. Asa scrie la ei acolo.

Valabilitatea pasapoartelor:

Valablitatea pasapoartelor simple este stabilita, potrivit legii, dupa cum urmeaza:
    - 3 ani pentru persoanele care nu au implinit 14 ani
    - 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 - 25 ani
    - 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 25 ani.
  •  04-11-2008, 09:07 PM 72120 in reply to 72119

Am gasit legea...din ianuarie 2006. Hm, intram si noi cu pasi de melc in lumea civilizata. Smile

Anyway, imi sustin parerea ca e prea mare tambalau pt pasaportul ala, si daca pot evita contactul cu birocratia romaneasca se merita toti banii din lume pt mine.

Immanuel Kant
  •  04-11-2008, 10:47 PM 72122 in reply to 72120

arissa:

Am gasit legea...din ianuarie 2006. Hm, intram si noi cu pasi de melc in lumea civilizata. Smile

Anyway, imi sustin parerea ca e prea mare tambalau pt pasaportul ala, si daca pot evita contactul cu birocratia romaneasca se merita toti banii din lume pt mine.

Arissa,

Intru totu de acord cu tine. Nici nu m-as deranja sa imi mai transcriu certificatu, sa schimb pasaportul , sa ma trambalesc la New York si inapoi, ca sa fac treaba asta sa imi iau liber de la job, etc ..dar uite ca dupa ce o sa ai un bebe probabil ca o sa vrei sa ii scoti si lui certificat de nastere romanesc. Ca nu se stie niciodata ce va fi. Eu vreau sa ii scot fetitei mele si certificat de nastere romanesc, aceea va fi dovada ca e romanca.Poate o sa vrea sa se mute in europa, sa studieze in Europa si ma gandesc ca ii va ajuta. In fine, aia va fi alegerea ei.Cca sa poti sa scoti certificat de nastere copilului trebuie sa ai  pasaport valabil, si tot odata sa fie transcris si certificatu de casatorie al parintilor daca ei s-au casatorit aici.

As vrea sa ma duc la anu in romania pt o scurta vizita sa isi cunoasca si familia mea nepotica.Dar uite ca pasaportu mi-a expirat luna trecuta, buletinu dumnezeu cu mila pe unde o fi, de-abia in sept anu asta o sa pot aplica pt cetatenie si acum am inteles ca dureaza mai mult decat de obicei, nu mai iei cetatenia in 6 luni cum era inainte...si deci cum o dau tot trebuie sa fac un drum pana la new york mai devreme sau mai tarziu....probabil ca o sa astept pana o sa am timp...iti dai seama ca nu am niciodata timp pt chestia asta si macar de te-ai duce si ai rezolva intr-o zi dar dupa ce ca te jumulesc de bani pe toate partile pt tot felu de nimicuri, legalizari, parca vad ca tre sa faci mai multe drumuri....

De ce trebuie sa fie totul atat de complicat nu imi dau seama...

•  04-11-2008, 11:40 PM 72123 in reply to 72122

Te inteleg perfect Trinity, poate asta ar fi singurul motiv pt care as trece prin birocratia romaneasca din nou: daca as avea un copil pt care as dori sa aibe cetatenia romana, si doar din aceleasi motive expuse de tine, ca si asa altceva de provenienta romaneasca nu prea o sa primeasca.

Pe de alta parte, daca o fac astia de la ambasada/consulat asa de dificila situatia de sa ma fatzaie de pe un drum pe altul, o las balta, si asa pana o avea copilul cel putin 18 ani ca sa plece de capul lui prin lume, o sa treaca multi ani...si pana atunci poate s-or mai schimba si timpurile la noi....pasi de melc, dar macar sa fie.  Din cate am citit pe situl ambasadei, s-a schimbat termenul cu un an pt certificatele de nastere la copii...inca un pas inspre civilizatie Big Smile... deci nu-i nici o graba...la urma urmei cand o fi indeajuns de mare sa inteleaga cu ce se mananca birocratia la romani, il/o trimit singur/a la ambasada sa-si ia cetatenia daca tine mortis.

Da buna intrebarea de ce trebuie sa fie totul atat de complicat....pt ca asa ne-am invatat noi...pana nu trecem prin 15 semnaturi, apostole, declaratie de la notari, formulare, si alte semnaturi...plus frumusetea de cec la sfarsit, nu ne simtim ca meritam ceea ce cerem....asa-i? si daca te apuci sa le zici la romanii de acolo ca nu-i normal ce se intampla....ehna...te-ai americanizat si ai fumuri si figuri acum.

Immanuel Kant
  •  04-12-2008, 01:52 PM 72132 in reply to 72103

olivia:
    punchbug:
    olivia:
    punchbug:

Daca tot faci drumul pana la washington poti deasememea sa optezi sa depui tu direct toate actele acolo,sa o scutesti pe mama ta de drumuri prin romania.Mie mi s-a zis ca  time line-ul e acelasi,fie ca faci tu aici in sua sau mama ta in romania din pacate in jur de 6 luni.Numai ca daca depui tu actele aici iti va veni certificatul de casatorie aici,daca depune mama ta in romania,va veni in romania,logic.Daca te hotarasti tu sa faci treaba la washington sa te duci cu actele de casatorie american respectiv certificatul de nastere al sotului deja apostilate la secretarul de stat din statul tau si apoi traduse(poti sa le traduci tu).Apoi le legalizeaza ei acolo.Daca deja ti-a expirat pasaportul va trebui sa ai alt act romanesc de identificare valabil si anume buletinul de identitate.E f imp lucrul asta.Nu vor lua in considerare carnetul de conducere romanesc.Deci ai grija sa ai buletinul valabil cu tine.Daca ai o singura hartie lipsa iti vor respinge dosarul.

Mie mi-a zis lumea ca washingtonul e super,deci incerc sa ma gandesc la asta ca la o vacanta ca altfel o sa am un atac de cord cu toata nebunia asta!!

Incepe sa ma doar iar capul [:'(], tu spui ca cei de Washigton ti-au zis ca dureaza la fel de mult ca in RO???? Eu am primit raspuns pe e-mail de la Chicago, ca daca imi fac programare, pot obtine certificatul in aceeasi zi. Astept sa vina zilele astea certificatul apostilat, ca am aplicat prin posta si apoi sa-mi fac programare la consulat, sper sa nu fie adevarat ce ti-au zis. De pasaport stiam ca dureaza cateva luni dar ma gandeam ca macar sa nu se adauge lunile de asteptare la certificatul de casatorie.

Nu are cum sa iti dea certificatul romanesc de casatorie in acelasi zi,e clar ca e o incurcatura.Trebuie facute verificari in romania si nu are sa se intample asta instantaneu in aceeasi zi.In aceeasi zi se da imputernicirea de exemplu daca vrei sa imputernicesti pe cineva in romania sa ti-l faca.Imputernicirea se da in aceeasi zi pentru ca e simpla hartie pe care o completezi si semnezi in fata consulului si pe care pun ei apoi apostila.

Nu am auzit de certificat de casatorie in aceeasi zi sub nici o forma pe nici un forum pe care am tot cautat sau din c einformatii am adunat eu.Suna din nou sa te asiguri

Pe situl ambasadei din washington scrie astfel:

''Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din SUA, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit. ''

Deci dupa cum suna ma indoiesc ca e un proces care poate fi facut intr-o zi dar sper d