Eris: Ma intreb eu cati romani se duc de buna voie sa ia niste clase de First Aid si CPR?
Iti raspund eu. Nici unul.
Eris:Si chiar am o intrebare: Daca esti certificat de Red Cross in State pentru First Aid si CPR, daca esti in alta tara, de exemplu Romania, poti sa ajuti in caz de urgenta?
Raspunsul este NU. Nu ai voie sa acorzi primul ajutor nici macar in alt stat din USA, ci numai in statul in care a fost emis certificatul Red Cross. Mai mult, certificarea este valabila maxim un an de zile. Pentru a obtine recertificarea, trebuie sa treci un test.
Eris:Si daca ta da in judecata victima (presupunand ca la pasul din First Aid procedure cu intrebarea: Are u OK?, nu are cine sa iti raspunda ca victima e inconstienta) in tara respectiva, sper ca vei fi judecat in State ca cetatean american si se aplica Legea Bunului Samaritean?
Raspunsul este din nou NU, avand in vedere in primul rand faptul ca certificarea nu este valabila in alta tara.
In alta ordine de idei, daca victima este inconstienta si nu iti raspunde la stupiditatea aia de intrebare ( "Are you OK? " ), trebuie sa folosesti asa zisul "common sense" in actiunile tale ulterioare ( presupunand ca esti certificat de Red Cross pentru a face proceduri CPR ), insa OBLIGATORIU dublat de chemarea ajutorului medical specializat ( asta chair si in cazul in care victima mai are suflu sa-ti raspunda la intrebarile tampite, cum ca nu e OK ).
In USA, cel mai des, cei certificati in a executa proceduri CPR sunt lucratorii din domeniul "security". Certificarea nu inseamna si ca trebuie sa aplice neaparat aceste proceduri, ci doar ca acea persoana are dreptul sa o faca ( chestie de "liability" ). In principiu, intr-un mediu de lucru in care acesti lucratori isi desfasoara activitatea, ei ar trebui sa rezolve situatiile de urgenta. Stiti care este regula in security-ul american atunci cand trebuie intervenit in caz de urgenta? Suna cam asa: "Assess the situation, and if you think it is unsafe for you, run and save yourself !" 
Come take a look @ BoldMouse IT Solutions!