Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Cu plecarea lui s-a mai stins ceva din neamul romanesc

Last post 04-03-2008, 03:04 PM by CyberDog. 14 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  03-27-2008, 04:45 PM 71641

Cu plecarea lui s-a mai stins ceva din neamul romanesc

George Pruteanu a trecut in nefiinta.
  •  03-29-2008, 09:33 AM 71674 in reply to 71641

Re: gramatica peremista

Cu totii trecem in nefiinta, diferenta fiind ca nu toti ajungem acolo ca peremisti-fesenisti (you know, aia care-au organizat mineriadele din '90, re-oficilaizarea DSS-ului in SRI, SPP, SIE si altele asemenea acte patriotic-revolutionare).

But again, parca zicala e "de morti numai de bine".

The infinite is in the finite of every instant. (Zen)
  •  03-29-2008, 05:37 PM 71689 in reply to 71674

nu conteaza din ce partid a facut parte.

.important e ca a luptat impotriva divertismentului de proasta calitate. .nu exista nici un roman, nici unul macar care sa-si iubeasca tara si limba  romana atat de mult cum le-a iubit si le-a cinstit el.

.sa-i fie tarana usoara!

•  03-29-2008, 05:43 PM 71691 in reply to 71689

PROST DE SINCER 28-Mar-2008 01:01
    PACAT !
    Dumnezeu l-a luat la el pe George Pruteanu. Noi am ramas cu Guta si Salam!

Daca mi se da o lanterna, abia gasesc subiectul propozitiei, iar daca mi se ofera un proiector, pot spera sa identific si predicatul. Ei bine, ca balaurul din povesti, George Pruteanu avea ca antemergatori subiectul si predicatul, el aruncandu-le in poarta inculturii romanesti de la distanta a mai multe poste, ori de cate ori a avut ocazia. In timp ce Feti – Frumosii poleiau ivarele prostiei, balaurul Pruteanu scuipa flacari peste ele, topindu-le pentru ca gramatica s-o gasim pana si-n cizme.
    De ceva timp, in Romania mor fel de fel de persoane cu o notorietate mare, si mai mare, foarte mare, extrem de mare... cat Himalaya de mare. Am auzit c-au murit... si-n nesimtirea care ma caracterizeaza uneori mi s-au astupat timpanele precum branhiile unui peste. Chiar mi-a fost indiferent.
    Cand am auzit ca a murit George Pruteanu, am mai stat trei-patru minute in pat langa nevasta, dupa care i-am dat telecomanda, l-am injurat pe Dumnezeu ca l-a luat la el asa de timpuriu, am plecat la bucatarie si mi-am aprins o tigara. Am privit in gol ca vita. „Doar o vorba sa-ti mai spun”, domnule Pruteanu. Care ar fi asta? Lumea a ramas goala fara tine. Fara valori si repere spirituale ca tine ma simt ca un excrement al naturii, o dejectie purtata intre Scila si Caribda sociala, adica intre avans si lichidare.
    Multi dintre noi traim doar ca sa ne incasam chenzina pe care o dam pe intretinere, lumina si-un coniac ieftin. Tu ai fost un „adevarat”, un reper al limbii romane si al spiritualitatii romanesti.
    Moartea lui George Pruteanu m-a facut sa lacrimez. Sper sa repet gestul cat mai tarziu. Ma simt ca o insecta ce se zbate c-un ac infipt in vintre de Guta si Salam.
    Adio George Pruteanu! Adio limba romana! Adio spirit romanesc! Dumnezeu sa te aiba in grija pe tine, dar si pe ceilalti!
     sursa COTIDIANUL
    m-a impresionat foarte mult acest comentariu si m-am gandit ca merita citit si de voi.
  •  03-29-2008, 05:47 PM 71692 in reply to 71689

roxy:
    nu conteaza din ce partid a facut parte.

.important e ca a luptat impotriva divertismentului de proasta calitate. .nu exista nici un roman, nici unul macar care sa-si iubeasca tara si limba  romana atat de mult cum le-a iubit si le-a cinstit el.

Really?! Deci nu conteaza c-a fost coleg cu Iliescu si cu Vadim, mai corect spus subordonat lor pe linie de partid? In presa a fost prezentat ca nemembru PCR, dar a fost membru PSD si PRM care, nu-i asa?, sunt partide democratice, conduse de autenticii democrati Iliescu (mai nou de beizadeaua Geoana) & Vadim, deci nici o legatura cu PCR, cu DSS, cu secretarii de partid si lucratorii de securitate.

De care limba romana vorbesti c-a cinstit-o, de aia ciopartita sovietofilic de Graur & Co?

But again si la moartea lui Stalin plangeau ciolovecii pe capete, ca si la mormantul lui Ceausescu, alt iubitor de tara si popor.

•  03-29-2008, 06:28 PM 71694 in reply to 71692

de limba romana vorbesc.tu chiar nu intelegi sau te prefaci?

si de ce conteaza c-a fost coleg cu Iliescu si cu Vadim?

•  03-29-2008, 10:25 PM 71696 in reply to 71694

Dell,

Intotdeauna ti-am respectat parerile.  Da data asta insa, exagerezi si o faci cu buna stiinta.  Pacat.

Ah, inca ceva...Daca Pruteanu, Dumnezeu sa-l ierte,  ar fi auzit cum ai stalcit limba romana in ultima postare pe care ai adaugat-o la topicul intitulat "Nesimtirea la romani...", nu stiu ce parere si-ar fi facut despre tine.  Asculta, sa stii ca uneori, in anumite conditii si pentru anumite cauze, scopul scuza mijloacele!

Sant sigur ca ai contraargumente la cele afirmate de mine mai sus.  Si stii foarte bine ca intotdeauna mi-a placut sa citesc postarile tale si sa polemizam cate un pic.

De data asta, te-as ruga sa faci un exercitiu de vointa si sa te abtii de la comentarii la acest subiect. A murit un om.  Un om care, spre deosebire de altii, a facut ceva pentru neamul si limba lui.  Cum si cat a putut el !!!

Come take a look @ BoldMouse IT Solutions!
  •  03-30-2008, 06:03 AM 71701 in reply to 71696

Asta-mi aminteste de fanii cenaclului Flacara care-l idolatrizau pe Paunescu care si el a facut (si face) ce poate pt. cultura romaneasca.

Coane, suntem pe lungimi diferite de unda. Ce-ai zis mai sus ar trebui sa spui mai putin mie si mai mult familiilor celor morti sau schiloditi in mineriadele lui Iliescu cu care, de bunavoie si nesilit de nimeni a ales dl. Pruteanu sa se asocieze devenind fesenist si mai apoi peremist.

In memoria lui George Pruteanu dinainte de peremism si fesenism, un citat din convorbirile sale cu Petru Dumitriu, un fragment din discutia pe o tema actualizata si mai mult de independenta Kosovo:

<<– Domnule Petru Dumitriu, am auzit o teză a dv. privind „federalizarea” României (teză care v-a atras şi o anume răceală din partea unei importante redacţii literare bucureştene). În ce constă această idee?
    – E simplu. Eu propun să se facă un parlament la Iaşi, unul la Cluj, unul la Craiova, unul la Timişoara şi unul (al Munteniei) la Bucureşti sau Tîrgovişte, plus cel naţional la Bucureşti. Ăsta e sistemul american, sistemul elveţian, sistemul german. Şi eu văd că America e ţara conducătoare a omenirii azi!
    – Adică să facem „landuri”...?
    – Sau cantoane, ca-n Elveţia. Dar de ce „landuri”? „Ţări”: Ţara Ardealului, Ţara Moldovei...
    – Riscante opinii.
    – De ce riscante? Ce, o să se rupă-n bucăţi? Ce, sunt tîmpiţi?
    – E genul de idee care provoacă scandal în România.
    – Ştiu, îmi pare rău, eu sunt un om îndrăzneţ în gîndire.
    – Dar răspundeţi-mi la cîteva obiecţii. Unu: asta nu va pulveriza viaţa politică?
    – Nu, dar ce, în Germania e pulverizată?
    – Şi n-ar amplifica enorm birocratismul politic şi aparatul parazitar (al atîtor noi instituţii)?
    – Da, şi ce? Nu e mare lucru. Elveţia e mică, e cît Banatul.
    – Noi avem acum cîteva sute de parlamentari, dar cîţi sunt cu adevărat oameni cu gîndire politică?! Şi dacă vom avea mii...?!
    – Gospodari există, nu trebuie să fie genii politice. De ce Elveţia e cea mai fericită ţară din Europa?
    – Că n-are „istorie”... Să revenim la „landurile” mioritice. Cum le delimitaţi?
    – Istoria le-a delimitat.
    – Dv. aţi enumerat cinci. Dar de ce să nu aibă parlament şi Ţara Bîrsei, şi Ţara Oaşului, şi Maramureşul şi Bucovina...?
    – Locul Bucovinei e în Moldova. Ea a fost ruptă de austrieci, dar ţine de Moldova.
    – Să sperăm că asta o va consola că rămîne fără parlament. Dar Maramureşul?
    – În Ardeal.
    – Şi Basarabia?
    – În Moldova. Şi nici nu-i spune Basarabia, asta e o invenţie a ruşilor.
    – Cum invenţie, neamul Basarabilor noştri e invenţie?
    – Numele corect e Moldova. Basarabia i-au spus ruşii, ca s-o diferenţieze.
    – Ba tocmai, că ruşii-i spun Moldova, ca să persiste confuzie. Dar să trecem. Altă obiecţie: care ar fi folosul acestei puzderii de parlamente?
    – N-ar fi o puzderie, doar 5 sau 6: Ţara Românească, Oltenia, Banatul, Ardealul, Moldova.
    – Şi Dobrogea?
    – Face parte din Ţara Românească, de la Mircea cel Bătrîn.
    – Şi folosul?
    – O activare, o intensificare a gospodăririi ţării. Construcţii, şosele, amenajări în oraşe: spitale, creşe etc. De ce de la Bucureşti? De la Bucureşti, doar ce-i priveşte pe toţi cei 23 de milioane, cum e Washingtonul pentru cei 250 de milioane de americani...
    – Şi cum se vor numi aceste... „ţări”: provincii, principate?
    – De ce nu?
    – Păi „nu”, fiindcă n-au principe.
    – Principele e preşedintele acelui principat.
    – Sună cam... Dar nu ne-am întoarce cu 150 de ani înapoi? Nu ne-am bătut atîta pentru unire? Italia, de-o altă pildă, nu s-a bătut şi ea secole-n şir pentru unificare?
    – Şi uite că vrea să se rupă.
    – Ceea ce nu-nseamnă că e bine.
    – Sigur că nu e bine, fiindcă ar trebui să fie federală. Provinciile nu trebuie unificate cu tăvălugul.
    – Nici nu e cazul la noi. Provinciile româneşti nu sunt unificate cu tăvălugul.
    – Perfect, de acord, ele sunt în armonie.
    – Şi atunci, de ce să le dezunim?
    – Dar nu e dezunire! E organizare! E structurare! Ce, S.U.A., nu-s un stat unitar? Sau Germania?
    – Vin din istorii atît de diferite de-a noastră!
    – Istoria noastră ne pune federalismul în palmă! Principatele Unite – asta suntem noi în fond. Ce, vouă, românilor, vă place uniformitatea, omogenizarea?
    – Ei, nu trebuie să vă simţiţi singur contra „noastră”...
    – Eu vreau diversitatea României, structurarea ei. Vreau ca prefectul să nu capete ordin de la Bucureşti.
    – Asta vrea şi prefectul şi populaţia.
    – Păi despre asta e vorba. Nu-i lasă iniţiativa! Totul vine de la centru. Centrul nu ştie ce-mi trebuie mie aici, la Urlaţi. Supracontrolul centralizat paralizează. Francezii de-aia sunt în coada nemţilor, că nu sunt federalişti! Şi-şi bat joc de elveţieni, ha! Or, dă-mi voie, cine-şi bate joc de elveţieni e un tîmpit, elveţienii sunt fruntea Europei, cei mai chibzuiţi. E bine? Şi cei mai bogaţi. Toate ţările Europei ar trebui să-i imite. Şi românii în primul rînd.
    – Şi noţiunea de stat unitar, ce conţinut ar mai avea?
    – Acelaşi ca pentru Germania federală, S.U.A. şi Elveţia. Şi ce bine le merge! Ce podoabe de ţări! Aşa vreau şi România.
    – Dar uitaţi-vă la Uniunea Sovietică, ce tare era conglomeratul acela, forţat cum era!
    – Era o monstruozitate şi acum e acelaşi lucru. Ruşii sunt un popor ciudat.
    – Uitaţi-vă la Iugoslavia.
    – Era mai bună federaţia iugoslavă. E o crimă că au distrus-o.
    – Şi atunci, noi abia să punem „graniţe” interioare?
    – Ce „graniţe”?! Cîtă graniţă e acum între Dolj şi Gorj, atît! Crezi că între cantonul Berna şi cantonul Zürich e graniţă? Iar ungurii din România să aibă administraţia lor în judeţele unde-s majoritari.
    – Dar nu ca nişte „Vaticanuri”, state-n stat, nu?
    – Nu, judeţe, nu mai mult, cu ambele limbi obligatorii oficial.
    – Cum vi se pare dorinţa unor maghiari din România de a avea universităţi în limba maghiară?
    – Inadmisibilă. Eşti român, trebuie să ştii limba ţării. Maică-mea era unguroaică, şi încă ce unguroaică, dar mi-a spus: Taică-tu e român, eşti român. Şi nu ştiu nici 20 de cuvinte ungureşti. Nu ştiu dacă în S.U.A. există universităţi în spaniolă...
    – Sau în chineză... Bun, am înţeles. Să închid cu o mică întrebare: dv. unde locuiţi de fapt, în Germania sau în Franţa?
    – În amîndouă.
    – Dar ACASA dv., în care din ele e?
    – În nici una. ACASA mea e în Baziaş. Sau la Bucureşti. Deşi nu mai ştiu ce e acolo. Şi ce aud...
    – Sunteţi pentru revenirea „imediată” a Basarabiei la România?
    – Nu. O să te miri: nu. Şi cred că nici basarabenii nu sunt. Ştii de ce? Pentru că lipseşte prosperitatea. Unirea, reîntregirea se face în prosperitate. Atunci, da. Acum ar fi, mă tem, o cădere în gol.

– Vreau neapărat să-ţi citesc un pasaj din Souvenirs ale lui Alexis de Tocqueville. E cel mai mare gînditor politic al Franţei şi, poate, al secolului al 19-lea. Ascultă-l cît e de clarvăzător: „Cînd mi se spune că la noi, în Franţa. nimic nu scapă de revoluţii, eu spun că nu e adevărat şi că există un lucru neatins de nici o revoluţie: centralizarea. O singură instituţie nu poate fi cu nici un chip distrusă: centralizarea. Cum o să piară ea?! Opoziţia o îndrăgeşte, guverenele o adoră. Chiar dacă, din cînd în cînd, le aduce dezastre neaşteptate şi cumplite, nici nu se gîndesc s-o dispreţuiască. Plăcerea pe care centralizarea le-o provoacă, aceea de a se amesteca în toate celea şi de a dispune de oricine, îi face să suporte orice pericol”. Ni se potriveşte şi nouă, românilor!>>

PS: Eu am "stalcit" limba romana la topicul ala voit. Dar mai putin decat a facut-o Graur cu rominiRominia, sint si restul regulilor implementate inclusiv pt. strungarii ajunsi sefi de sectie prin 6 luni de facultate muncitoreasca, sefi de sectie care mai apoi au ajuns directori, directori generali, afaceristi si VIPuri in RO de azi.

•  03-30-2008, 10:46 AM 71706 in reply to 71701

Cine idolatrizeaza pe cine, Dell?  Despre ce idolatrizare vorbesti?   Te inteleg din ce in ce mai putin in ultima vreme.

Ce are poezia lui Paunescu cu apetitul lui personal pentru pupat funduri comuniste?

Sau ce  are poezia lui Eminescu cu sifilisul ?

Lungimi de unde diferite?  Bineanteles!  Ce ai spus tu mai sus, suna mai repede a discurs fesenisto-peremist!

•  03-31-2008, 03:31 PM 71730 in reply to 71706

CyberDog:
    Cine idolatrizeaza pe cine, Dell?  Despre ce idolatrizare vorbesti?
    Specia umana are comportament de virus: consuma resursele total si pe urma se muta in alta parte unde reia consumul de la cap. In toata activitatea asta de transhumanta din consum in consum, specia umana are nevoie de lideri, de fetze de admirat si urmat, de idoli. Scrie si-n Biblie, dar altfel, mai elaborat, v. VT, Moise & poporu' ales in desert, vitelul de aur s.a.m.d.

CyberDog:
    Ce are poezia lui Paunescu cu apetitul lui personal pentru pupat funduri comuniste?
    Are fix totul in comun, 100%. 
    Paunescu are doua suflete, doua constiinte si doua creiere? Nu. Are un suflet, o constiinta, un creier. Cu setul asta de 3 componente unite monolitic in 
    fiinta proprie, Paunescu compunea si compune poezie, construia cenacle-plenara de partid in aer liber ("Si comunisti sa invatam sa fim!") si-si declara public iubirea sincera de Ceausescu. 

CyberDog:
    Sau ce  are poezia lui Eminescu cu sifilisul ?
    Asta e ca si cum ai zice ce-au de-a face golurile si fentele lui Dobrin cu iubirea de tuica.
    Pai coane, sifilisul, ca si dependenta de tuica, e o conditie fiziologica in timp ce apetitul de aplaudac e conditia lipsei de constiinta si n-are nimic in comun cu fiziologia.

Ce-o fi insemnat adeziunea lui Pruteanu la Iliescu si pe urma la Vadim? 
    La asta poti sa raspunzi singur, Pruteanu a gasit raspunsul deja, asta in cazul putin probabil in care nu-l stia dinainte.

•  03-31-2008, 04:51 PM 71741 in reply to 71730

Dell, eu sunt un pacatos.  Am gresit mult si continui sa gresesc.  Si din cauza asta nu pot sa arunc cu pietre.  Am incercat intotdeauna sa gasesc in oameni partile bune. Cautand partile bune am gasit si partile rele, iar uneori s-a intamplat si invers.  Incerc sa apreciez oamenii  dupa partile bune fara a face abstractie de  raul care zace in fiecare dintre noi.

Dar daca tu crezi ca poti judeca astfel lumea, lucrurile se simplifica si iti dau dreptate intrutotul. 

•  04-02-2008, 04:10 PM 71808 in reply to 71741

CyberDog:
    Dar daca tu crezi ca poti judeca astfel lumea, lucrurile se simplifica si iti dau dreptate intrutotul.
    Lumea nu, dar faptele ei da. E chiar obligatoriu. Lipsa de intransigenta duce la exact ce-i RO azi: o tara in care securistii sunt ca o forma de relief perena, incremenita in timp, ca Bucegii.

Pruteanu s-a descalificat complet in momentul cand si-a dat adeziunea lui Iliescu.

Ti-am mai zis: nu mie trebuie sa-mi povestesti despre meritele lui Pruteanu, ci familiilor celor omorati sau schiloditi la mineriadele din '90, incearca si explica-le lor cum sta treaba cu apararea limbii romane si a romanismului de catre distinsul (fost) coleg al lui Priboi si Merce.

•  04-02-2008, 05:14 PM 71818 in reply to 71808

Dell,

I-a schilodit Pruteanu pe acei oameni?  I-a omorat Pruteanu pe acei oameni?  A dat el ordin sa se faca asta?  Categorisesti mult prea asociativ...

Securisti....O sa murim cu angoasa asta.  Nu securistii au omorat si schilodit la mineriadele din'90. 

•  04-03-2008, 07:05 AM 71840 in reply to 71818

CyberDog:
    I-a schilodit Pruteanu pe acei oameni?  I-a omorat Pruteanu pe acei oameni?  A dat el ordin sa se faca asta?  Categorisesti mult prea asociativ...
    N-a dat ordin, doar s-a asociat din proprie initiativa si nesilit de nimeni cu cei care au facut asa ceva. Nici Sadoveanu, nici Arghezi si nici Graur n-au tras cu pistolul in civili neinarmati, nici n-au dat asemenea ordine - bai ce caractere demne de urmat, nu (v. faptele lor de un patriotism intens de dupa '48).

Tu de exemplu te-ai inscrie in FSN (actualul PSD) sau in PRM - doar Pruteanu patriotul a facut-o deci poate ca merita, nu?

Sa fii coleg cu Merce, sa-i dai raportul lui Iliescu sau Vadim si pe urma sa spui cu seninatate "n-am facut domne' nimic". De parca aici e vorba de vreo condamnare penala. Aici e vorba de moralitate, de constiinta, de recursul la astea doua. Ce credibiliatea mai are o elita atunci cand se-asociaza cu Sarac Da' Cinstit, cu Hrebe, cu Bombo, cu Vadim, Merce si Priboi?!

CyberDog:
    Securisti....O sa murim cu angoasa asta.  Nu securistii au omorat si schilodit la mineriadele din'90.
    Nu e nici o angoasa, e o stare de fapt, exact ca relieful patriei. Bucegii sunt acolo, la locul lor; la fel si securistii, tot acolo, printre oameni, prin organele de stat (si de partid), printre noi pt. noi.

Si de cine or fi fost organizati si condusi minerii in '90...? Cine erau indivizii barbieriti si tunsi, imbracati in salopete de prelucratori prin aschiere, care dadeau ordine pe Republicii si pe Magheru maselor de fartati? Tot niste lucratori si ei, tot din clasa muncitoare, cu origini sanatoase.

•  04-03-2008, 03:04 PM 71873 in reply to 71840

Mai, mult ne mai place masochismul.  Dell, eu ma abtin de la alte comentarii la subiectul asta. 

View as RSS news feed in XML