Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Ce sa luam si ce sa nu luam cu noi in bagaje la intrarea in Romania?

Last post 07-02-2008, 12:38 AM by spera70. 17 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  04-06-2008, 10:14 PM 71940

Ce sa luam si ce sa nu luam cu noi in bagaje la intrarea in Romania?

Stiu ca am citit pe undeva dar nu gasesc link-ul.Prin urmare pot sa iau bomboane, ciocolata si alte dulciuri in bagaje? daca duc aparatura electronica platesc taxe?laptop personal se poate sau cum le arat ca e personal? pe ce anume se plateste taxe vamale?
  •  04-06-2008, 10:52 PM 71941 in reply to 71940

Re: Ce sa luam si ce sa nu luam cu noi in bagaje la intrarea in Romania?

Du linistita dulciuri cate vrei si iti incap. Eu imi iau pana si Ranch cu mine.

N-am platit NICIODATA nici o taxa vamala. Am dus in Romania tot felul de electronice. Mp3 player, dvd player portabil, laptop, scanner, camere foto, telefoane LOL tot ce-ti trece prin cap si incape in valiza. Am intrat mereu pe la "nimic de declarat". Prima oara cand m-am dus in Romania m-a pus vamesul sau ce-o fi fost el, sa deschid una din valize probabil asteptand si el "ceva" dar s-a multumit doar cu o privire rautacioasa. Spaga nu i-as fi dat oricum. Auzisem ca asa se procedeaza chiar inainte de a iesi pe usi sa-ti imbratisezi familia. Iti mai cer o data pasaportul ca cica in el ar trebui sa ai niste verzisori pt domnul cu uniforma care pazeste usa sa nu-ti deschida valiza s-o ia la scotocit. Cum in pasaportul meu n-a gasit nimic, m-a pus sa deschid valiza si m-a intrebat daca am vreun cutit pe-acolo. Hahaha....de parca eu cu fatza mea de 12 ani m-as fi pus sa tai oamenii pe-acolo.

Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
  •  04-07-2008, 04:55 AM 71943 in reply to 71940

Am intrat in Romania pe la Otopeni acum citeva zile, nu m-a intrebat nimeni nimic la iesirea din sala de bagaje. Laptopul personal l-am tinut in genta lui, pe umar. Am venit des in Romania in ultimii 3 ani si niciodata nu m-au controlat la bagaje, abia daca am observat ca e vreun vames acolo! Calatorie placuta spre Romania! Travel
  •  04-07-2008, 04:37 PM 71953 in reply to 71943

Dragilor,believe it or not Romania s-a mai civilizat si ea,cel putin pe la aeroport nu mai e ce a fost odata.Eu nu am mai fost in Romania de vreun an,dar am calatorit foarte mult romania via sua si alte probabil 20 de tari,si niciodata nu am avut  probleme.

Poti sa pui cate dulciuri vrei,atata timp cat sunt ambalate.Nu ai voie produse agricole de exemplu sau produse din carne din cate stiu eu sau mancaruri gatite.Dar atata timp cat sunt produse din supermarket ambalate e ok.poti sa pui ce vrei.Bine, daca ai 5 laptopuri si 10 camere foto s-ar putea sa ridici suspiciuni:)).La bunul simt totul e ok.Presupun ca daca duci electronice cadou,e indicat  sa le scoti din cutii si astfel spui ca sunt personale.Eu intodeauna am scos din cutii si le-am pus printre haine.Ocupa si mai putin spatiu astfel:)

Drum bun!

•  04-07-2008, 04:57 PM 71958 in reply to 71953

merci la toti.legat de electronice eu speram ca pot lua o oala electrica sa o duc in Romania dar nu cred ca o sa ma creada ca e personala, asa un aparat foto sau laptop cred ca merge dar cine te crede ca vii cu oala in Romania sa iti faci mancare?

legat de taxe, stiu ca se poate lua TVA-ul inapoi pentru ce ai cheltuit in Romania.Dar pentru asta trebuie sa cumparam numai din magazine tax free ca sa ne putem lau taxele inapoi in aeroport?sau din orice magazin? si trebuie pastrat bonul de casa?merita incercat sau mai bine nu?

•  04-08-2008, 11:43 AM 71986 in reply to 71958

ma faci sa rad karla.chiar vrei sa te bati la cap cu luarea tva-ului inapoi?sincera nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca de asa ceva,probabil e adevarat ca poti face asta,dar nu cred ca se merita.Stiu ca in sua se face asta ,daca cheltui bani in strainatate, banca cu care ai cartile de credit respective iti trimit inapoi un anumit procent,dar e usor pentru ca se face automat pe cartea de credit,.Cum in romania se plateste cash cred ca e mult mai greu.

eu m-as bucura de vacanta si nu as cumpara foarte multe produse din romania:)

•  05-29-2008, 05:54 PM 73299 in reply to 71986

Eu am ajuns in Romania in ianuarie , personal nu am avut decat niste dulciuri in schimb am vazut pe cineva care avea 2 laptop-uri cu el in bagajul de mana , 2 aparate foto plus alte mici electronice bagate in cala.

Nici macar nu am fost intrebata daca am ceva de declarat ,doar un fel de bine a-ti venit si cam atat asa ca daca nu ai de gand sa aduci cine stie ce plasma cu tine nu ai de ce sa-ti faci probleme . 

•  05-30-2008, 09:30 AM 73306 in reply to 71943

Re: Ce sa luam si ce sa nu luam cu noi in bagaje la intrarea in Romania?/ Companii aeriene

Buna,

Nu am scris de mult pe forum, insa vreau sa le multumesc tuturor celor care posteaza aici. tot ce citesc aici zi de zi ajuta foarte mult. acum cateva zile am primit in posta green cardul si ma pregatesc sa cumpar biletele de avion sa merg acasa in septembrie. am o intrebare. a mai zburat cineva cu MartinAir? Pretul biletului este semnificativ mai mic decat orice alta companie aeriana, insa mi-e teama sa nu fie probleme de genul intarzieri or anulari ale zborului. Ori Doamne fereste vreo falimentare de ultima ora Hmm

Voi pleca din Miami spre Amsterdam si apoi Bucuresti si retur. Apreciez orice raspuns.

Stiu ca acest subiect are legatura cu "vama" din Romania, insa nu gasesc nimic legat de vreo companie aeriana.

Daca cineva are intrebari legate de Orlando area, scrie-mi. Sunt in orlando de 2 ani.

Multumesc inca o data.

Cristina

•  06-10-2008, 12:14 PM 73652 in reply to 73306

Re: Ce sa luam si ce sa nu luam cu noi in bagaje la intrarea in Romania?/ Companii aeriene

Parintii mei au venit sa ma viziteze anul acesta (eu sunt in zona Ft Lauderdale) si au zburat cu Martin Air, si au fost f multumiti. Nu ai de ce sa iti faci probleme
  •  07-01-2008, 01:55 AM 74253 in reply to 73652

Nu stiu daca-ti mai foloseste raspunsul sau e prea tirziu dar poti sa iei cam tot ce vrei si incape in bagaj de mina. E drept ca eu am facut greseala sa zbor cu Delta prin NY si nu voi mai alege aceasta ruta niciodata (nici nu zbor prea des oricum spre Ro). Am avut laptopul meu in geanta lui si in aceiasi geanta un al doilea laptop pt o prietena care m-a rugat sa-i cumpar unul de aici. Nimeni nu m-a intrebat de sanatate. Singurul lucru care nu mi-a placut cu Delta este problema cu bagajele. Zburind NY-OTP ai voie la cite 2 bagaje de persoana dar pe cursa NY-LAX (cursa interna), Delta pe pune sa platesti cite $25 extra pt al doilea bagaj de persoana. E stupid cum companiile aeriene totdeauna gasesc explicatii la jecmaneala pasagerilor. Totdeauna ba au avut costuri mari datorita uniunilor (cereri de salarii/beneficii mari) acum treaba cu costul petrolului, ramine de vazut ce va mai urma. Cind eram in Ro am auzit veste despre American Airline care te pun sa platesti $15/primul bagaj si $50 parca pe al doilea. Nici nu prea stiu cu ce naiba vom zbura daca este sa ajungem prin Hawaii din nou in vacanta viitoare pt ca refuz sa zbor cu o companie asa cretina. Daca ai copil mic de exemplu si ai nevoie de diapers ce faci? Platesti $15 sau iti dau ei diapers? (Scuze pt divagarea de la subiect)
  •  07-01-2008, 07:30 AM 74259 in reply to 74253

eu am fost de 2 ori intr-un an. si cu un bebe de un an jumate. experientele bune le-am avut cu lufthansa prin munich iar cele proaste prin milan cu allitalia. am fost placut impresionata de carpatair dar dezamagita de united (all the time). aici vorbesc de starea avioanelor si de modul de comportare al personalului.

eu am avut in bagajul de mana dulciuri pentru mine ca-s diabetica si tot ce inseamna mancare de copil la diferite stadii si ceva apa. la lichide nu se sare calul.

in romania nu e rau la vama. nu se asteapta mita. probabil daca tu consideri ca ai sarit calul cu unele produse ii dai ceva ca sa nu aplice legea. nu stiu. nu cred.

sa nu te intereseze tva-ul de recuperat ca nu merita sa iei mare lucru din romania. sunt atat de scumpe toate ca aici le iei cu 50%off. am cheltuit 3 luni acolo cat 6 aici si nu am fost nicaieri nici macar la u restaturant sau vacanta. doar mancare si cheltuieli. uitasem cum ma descurcam acolo cu bani putini.

chestia cu platitul bagajelor se va aplica peste tot pana la urma.

pe carpatair de la timisoara la munich am mancat si am baut mai mult ca de la munich la chicago. in united iti dadea apa, cafea si ceai. restul cerea 5 $ pe can mic de cola sau altceva. 5$?????????????? cu bani astia iti iei la jewel trei baxuri. iti baga astia mana in buzunar adanc de tot. si de ce nu ca erau o gramada de musterii.

poate deja s-o fi platind si apa. cine stie?

•  07-01-2008, 04:17 PM 74271 in reply to 74259

Wow, Spera70 multumesc de informatii in ce priveste United. Inca o companie de taiat de pe lista. Cu Delta nu am avut probleme si am zburat sfirsit Mai inceput Iunie anul asta.

Racoritoare si apa fara probleme, o bautura alcoolica gratis pe cursa peste ocean restul cu bani. Romanii au cerut vin si pt sotii/prietenii americani, bere Big Smile. Noi nu am mers cu Luftansa pt ca trebuia sa stam la intoarcere parca vreo 4 hr in aeroport si am ales NY unde erau vreo 3 hr. Partea proasta este ca in NY peste zi au fost 100 grade iar seara s-a pus rau furtuna de au inchis aeroportul si am avut o experienta de nu mai vreau sa calc pe coasta de Est pt o vreme. Am stat in loc de 3 hr vreo 6 cu totul (ba in avion, ba dati-va jos si asteptati in aeroport ori va aranjam pt cursa de dimineata). Ma rog, asta a fost probabil o exceptie, nimeni nu avea de unde sa stie ca va fi furtuna.

Mincarea, am constatat ca din ce in ce mai mici portiile dar cum romanii intotdeauna mai au cu ei cite ceva...n-au fost probleme.

Personalul, nici o problema, si la dus si la intors draguti si amabili, fara probleme!

Singura plingere importiva Delta este partea cu tarifele pt bagaje pe curse interne. Daca zbori cu ei si vad ca ai cumparat bilet pt cursa internationala de ce trebuie sa existe charge pe portiunea de cursa interna? ce faci? Trimiti bagajele cu posta?

Probabil ca pina vom calatori din nou noi cu avionul toate companiile vor baga tarife pt bagaje; bine ca nu zburam prea des. Urmatoarea excursie va fi probabil Vegas iar acolo este doar un fuga cu masina de vreo 3 1/2 hr sau Lake Tahoe unde chiar daca sint vreo 8 hr cu masina nici nu-mi trece prin gind sa luam avionul pina acolo.

•  07-01-2008, 04:42 PM 74273 in reply to 74271

ca tot e vorba de companii aeriene, hai sa adaug si eu experienta de acum 3 saptamani cu British Airways: EXTRAORDINARA!!

Nu am vazut asemenea promptitudine, profesionalism si grija pt. pasageri de cand calatoresc cu avionul, si e ceva timp.  Nu se compara cu absolut nici o alta companie, desi aveam o parere ok despre KLM/Northwestern si Air France.  Inca de la inceput, cand am luat biletul spre RO, totul a decurs perfect.  L-am cumparat de pe Expedia, LA-Londra-Bucuresti, si m-au anuntat prin e-mail ca check-in-ul va i deschis cu 24 de ore inainte zborului, si ca se poate ace online, si iti poti alege locurile in avion tu insuti.  Asa am facut: la minut s-a deschis check-in-ul, si am reusit sa imi iau locuri la EXIT, sa am spatiu mai mult in zborul naucitor Los Angeles-Londra.  Mi-am printat si boarding pass-ul, iar cand am ajuns la aeroport, desi coada era lunga de vreo 2 ore nu ieseam de acolo, avion mare, zbor foarte popular, etc, aveau un chiosc la LAX pt. Fast Bag Drop daca facusei check-in-ul online.  A durat 2 minute pana mi-au cantarit bagajul, m-au intrebat daca am printat boarding pass-ul, le-am zis ca da, mi-au urat zbor placut si aia a fost.  Nu tu sa ma ia ca nu pot sa am locurile pe care mi le-am ales (mi s-a intamplat la United), nu alte figuri, doar profesionalism.  Am zis, am fost eu norocoasa, hai sa vedem cum sunt in timpul zborului.

Ne-au indopat cu mancare si alcool (cine dorea), gustare de cum a decolat avionul, apoi cina, iar apoi, in timpul zborului, cand s-au stins luminile sa doarma lumea, au pus apa, bauturi racoritoare, inghetata, snacks-uri, si pt. cine dorea, chiar si vin, bere, si whiskey (!!!!!!!!!!!) in spatiul dintre cabine, langa toalete.  Nu au facut rabat de la absolut nimic, iar atitudinea englezilor a fost ireprosabila.  Nu mai spun ca atunci cand au servit cina, te intrebau ce bautura doresti, si iti dadeau DOUA din ce cereai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Nu am intalnit nicaieri asa ceva!

A fost exact la fel si la zborul Londra-Bucuresti, desi romanasii nostri cand au vazut ei cum sta treaba cu alcoolul, daca nu apelau stewardesele non stop.  Dar nu s-au suparat si nici nu au cerut un ban. 

Nici nu ma gandesc sa mai zbor vreodata cu altcineva, indiferent ca platesc un pic mai mult, pt. ca serviciile au fost ireprosabile.  Companiile astea care au inceput sa taxeze pt. bagaj au multe de invatat de la BA.

On their death bed, nobody brags they've always flown economy class.
  •  07-01-2008, 05:38 PM 74274 in reply to 74273

Cali girl, cum a fost aeroportul in Londra? Mult de mers de la o poarta la alta? Pe mine m-a cam speriat soacra-mea ca e nasol prin Londra si de asta am ales NY. Super de tine cu locurile la Exit dar eu am zburat cu fii-mea care abia face 6 ani saptamina asta asa ca nu exista companie care sa ma lase sa stau la Exit.

•  07-01-2008, 07:41 PM 74276 in reply to 74274

Dixy, nu am avut nici un fel de probleme la Heathrow.  Cand am aterizat de la Los Angeles catre Londra, am plecat de la acelasi terminal spre Bucuresti, noul terminal construit, 5.  Nu am avut nimic de schimbat.  Cand ne-am intors, am aterizat la un alt terminal la zborul Bucuresti-Londra, decat terminalul 5 de la care pleaca si aterizeaza toate zborurile spre Los Angeles.  Dar sunt indicatoare peste tot si un trenulet care nu dureaza decat 1-2 minute sa te duca la 5 de la cel dinspre Bucuresti (nu-mi aduc aminte care din ele era).  Nu sufera comparatie cu ceea ce se intampla la Paris, cu autobuz, terminale diferite, ce mai, durere maxima, cu Air France-ul (serviciile in avion sunt ok cu ei).

In privinta locurilor de la Exit, o sugestie am pt. tine, pt. ca am vazut ce au facut parintii din stanga mea cu un pici de nu mai mult de 5 ani.  Locurile de la Exit sunt considerate cele de pe aripi, dar intre ele sunt randurile alea de 4 locuri, care au in fata peretele avionului...si acolo e mult mai mult spatiu decat in locurile obsinuite.  Eu asa le-as alege daca as avea un pitic...nu ai pe nimeni in fata, si ai spatiul de la Exit fara sa fii la Exit. Smile

On their death bed, nobody brags they've always flown economy class.
  •  07-01-2008, 10:58 PM 74281 in reply to 74276

Pacat ca n-am stiut si de experienta ta prin Londra inainte. Eu am fost in Ro la sfirsitul lui Mai inceput Iunie chiar inainte de scumpirea finala a biletelor pe sezon de vara. Am stat o data pe scaunele alea din fata dar spatiul nu mi s-a parut extraordinar de mare, plus ca nu-mi place sa am pe cineva linga mine asa ca am luat pe margine unde erau cite 2 locuri, fii-mea la geam si eu la culoar. Mai nasol a fost la intoarcere ca erau milti care veneau la neamuri si stateau pe culoar povestind iar fii-mea vroia sa vizioneze filmele care s-au dat pt copii. Au bagat spre surprinderea mea vreo 3 filme de copii la intoarcere si unul parca pt adulti. Bafta noastra a fost ca avionul nu era plin la business si am mutat-o sa stea la business pe rindurile din fata sa vada filmele.

Oricum, datorita noilor tarife pt bagaje cind voi mai zbura spre Europa, voi avea grija ca prima escala sa nu fie in U.S.

•  07-02-2008, 12:37 AM 74295 in reply to 74281

Ca tot vorbiti de companii aeriene...eu am avut experienta urata cu Taromul. Si sincer nu ma asteptam. Calatorisem cu ei cativa ani in urma si la vremea aceea mi s-au parut foarte OK. Servicii bune si foarte amabile stewards. In schimb ultima, cand am avut legatura Frankfurt- Bucuresti, un sictir pe ele de nu stiam cum sa-l masor, la tona sau qintal. Una de ele a venit pur si simplu ca o furtuna langa scaunul meu sa ma interogheze de mancare. Si cu un ton repezit si ma luase la intrebari, de sotul imediat m-a intrebat 'Why is she arguing with you?'  Eu nu ma certam cu ea, ci doar ii raspundeam la intrebari, dar pt cineva care nu intelege boaba de romana, parea ca aveam ceva de impartit. In plus rareori am vazut un zambet pe fetele lor. O acreala de parca le pusese careva la munca fortata sa ne serveasca in avion....deja ma simteam in Romania, si inca nu pusesem piciorul pe pamant romanesc.

In schimb, servicii ireprosabile cu Delta pe ruta Bucuresti-NY ( si acolo jumatate din personal erau romani, dar parca erau crescuti in alta parte...alte maniere si alt mod de servire). 

In State, mi se pare excelent serviciul de la Frontier Airlines. Pacat ca nu prea am unde zbura cu ei din Indy. In rest cam toti sunt o apa si un pamant (United, NW, Delta, American). Cand am zburat inspre Alaska cu Northwest, am avut zbor de 5 ore si ceva, si ne-au dat doar o sticluta mica de apa si o punga mica cu 2-3 alune. Am zis ca lesin de foame in avionul ala, din cauza ca legatura care o avusesem in Minneapolis, a fost asa de mica incat am fost mai mult pe fuga de la un terminal la celalalt. La intoarcere ma invatasem minte.

"You don't stop riding because you get old, you get old because you stop riding."
  •  07-02-2008, 12:38 AM 74296 in reply to 74281

pe lufthansa am primit intotdeauna locurile alea unde nu ai pe nimeni in fata si mi-au pus si bessinet cu toate ca copilul era mai mare decat cosuletul. ne-au dat inclusiv creioane, carti de colorat si alte prostioare.

pe united cand am cerut nu mi-au dat desi apoi in avion am vazut ca nu erau mame cu copii pe ele. numai ca o americanca din fata mea s-a plans stewardesei ca pustiul meu mai trage cate una in scaun si pe ea o doare burta. cand cerusem initial in avion daca nu e plin sa ne dea un 2 locuri au zis pas. dar soarta s-a razbunat si baba din fata mi-a gasit pe culoarul din mijloc 4 locuri una langa alta. si asta micu nu s-a simtit prea grozav inainte de aterizare asa ca i-am lasat si cu curatenie suplimentara de facut. hehehe

View as RSS news feed in XML