|
|
vinzare apt in Romania,transfer bani in SUA ,citeva intrebari
Last post 04-15-2008, 08:57 AM by milvioara. 28 replies.
-
04-12-2008, 02:49 PM |
-
ambraa
-
-

-
Joined on 08-11-2006
-
-
Posts 71
-
Points 0
-
|
vinzare apt in Romania,transfer bani in SUA ,citeva intrebari
Am nevoie de citeva sfaturi referitoare la o situatie:vreau sa-mi vind apartamentul din Romania,si dupa aceea sa transfer banii la o banca din SUA.Intrebarile ar fi urmatoarele: -imi vor incasa ceva din banii respectivi la taxe in USA?daca da,ce procent -cind transfer banii la banca,banca imi percepe un comision? -care e impozitul la vinzare in Romania? -daca imi poate recomanda cineva o banca in Romania care are comision de transfer cit mai mic. Orice sfat sau sugestie e binevenit,va multumesc la toti.
|
|
-
04-12-2008, 11:34 PM |
-
cali girl
-
-

-
Joined on 05-04-2006
-
San Diego, CA
-
Posts 183
-
Points 0
-
|
Re: vinzare apt in Romania,transfer bani in SUA ,citeva intrebari
am trecut si eu prin asta. prin urmare: -nu, daca faci mai multe transferuri sub $10,000. Banca trebuie sa raporteze incoming or outgoing mai mult de atat, asa ca fa mai multe transferuri sub suma asta -da, amandoua bancile iti vor percepe un comision. Cea mai buna banca pana acum s-a dovedit a fi Alpha Bank la outgoing (vreo $200 la $9,000 transfer), si Washington Mutual la incoming $20 sau $30 pe tranzactie. -nu mai stiu cat e impozitul la vanzare, dar intelege-te cu cel care cumpara apt. sa declarati o suma mai mica in acte, si notarul va va sustine cu o mica atentie. Stiu, nu e tocmai fair, dar toti o fac, daca ar fi sa declari suma reala ar insemna sa dai statului o groaza de bani. Asta e, te adaptezi. -Alpha Bank, foarte profesionisti. Sper sa iasa totul bine. Ai foarte mare grija la suma transferurilor, altfel IRS e pe urmele tale (sub 10K always).
On their death bed, nobody brags they've always flown economy class.
|
|
-
04-12-2008, 11:54 PM |
-
Fuzzy
-
-

-
Joined on 10-20-2004
-
Austin, TX
-
Posts 1,193
-
Points 11,560
-
|
Credeam ca daca platesti impozit in Romania pentru o suma de bani, nu mai platesti impozit si in SUA, din cate stiu eu Romania si SUA au cel..."double taxation agreement"..... Ma intereseaza si pe mine subiectul caci intentionez sa fac si eu o tranzactie de genul asta. Oricine are mai multe amanunte e binevenit.
Failure is Never quite as frightening as Regret!
|
|
-
04-13-2008, 09:29 AM |
-
ambraa
-
-

-
Joined on 08-11-2006
-
-
Posts 71
-
Points 0
-
|
Cali girl,multumesc pentru sfaturi.Mai am o intrebare:la ce interval de timp trebuie sa fac transferurile sub 10k ,ca sa nu trezesc IRS-ul?Ca nu stau prea mult in Romania,si banuiesc ca trebuie sa fiu in Romania ca sa le fac,nu?
|
|
-
04-13-2008, 12:01 PM |
-
Daniela_40
-
-
-
Joined on 01-14-2008
-
-
Posts 151
-
Points 0
-
|
Buna.. din pacate nu iti pot raspunde decat la doua dintre intrebarile tale...cea referitoare la impozitul perceput la vanzare si de banca. Impozitul poate fi de 2% sau de 3% din pretul vanzarii...asta depinde de cat timp ai achizitionat tu acel apartament. Daca de la data achizitionarii pana la data vanzarii sunt 3 ani atunci vei plati 3% , daca e mai mult de 3 ani doar 2%. In ceea ce priveste pretul ( asta in ideea de a plati tu mai putin la impozit)... trebuie sa te intelegi cu cel care cumpara sa treceti in actul de vanzare cumparare pretul "minim pe zona" (notarii au o expertiza dupa care se ghideaza), iar pentru ca tu sa fii mai sigura pe tranzactie este bine sa faci un act de mana cu martori in care sa scrii pretul real...desi pe tine mai putin te intereseaza .. Acest lucru se practica...numai atunci cand cel care cumpara si face un imprumut in banca pentru achizionarea apartamentului, deci vanzarea este urmata de o ipoteca atunci e mai greu sa "pacalesti".. si vei plati impozitul la pretul real. In ceea ce priveste bancile... in Romania exista o invazie de nedescris..eu ti-as recomanda sa porti o discutie cu cei de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Romaneasca , Banca Transilvania si ING ... Sper ca ti-am fost putin de ajutor..Bafta multa!
|
|
-
04-13-2008, 12:55 PM |
-
cali girl
-
-

-
Joined on 05-04-2006
-
San Diego, CA
-
Posts 183
-
Points 0
-
|
Cu placere Ambraa. Pt. transferuri nu trebuie sa fii in tara. Ia de la banca unde deschizi contul cateva formulare de transfer, si trimite-le prin fax din US la banca din RO. Eu ti-as recomanda sa mergi sa vorbesti cu cineva mai sus de teller de la banca din RO, si sa ai datele de contact al respectivei persoane, pt. ca sa ai siguranta ca faxul ajunge in mainile cuiva competent si poti si verifica si prin telefon pe urma, cu persoana. Eu nu am decat cuvinte de lauda pt. Alpha Bank Bucuresti, sediu central, mi se pare ca e in Blvd. Eroilor. Acolo am deschis contul si am mers si am vorbit cu o tanti de la relatii cu publicul care vorbea engleza perfect. Pe urma la transferuri nu am avut nici o problema. Am facut transferurile la diferenta de cam o luna intre, sau de cum am avut nevoie de bani in US. Nu e nici o problema si daca le faci la diferenta de o zi, important e ca tranzactiile sa fie diferite, altfel se sesizeaza banca americana si trebuie sa le raporteze. Sper sa te ajute!
|
|
-
04-13-2008, 06:19 PM |
-
Anaicad
-
-

-
Joined on 02-13-2008
-
USA
-
Posts 47
-
Points 0
-
|
Se pot transfera bani din contul personal,( de altfel se poate face orice tranzactie ) chair daca titularul de cont nu este prezent in persoana, prin intermediul unui Imputernicit existent pe contul respectiv. Doar ca titularul este cel care va solicital personal lucratorului bancar sa fie trecut persoana X ca si imputernicit in baza C.I a persoanei respective. Astfel, din acel moment, Imputernicitul va putea realiza orice tranzactie . Inclusiv transfer de bani. Nu cred insa ca vreun angajat al oricarei banci din Ro isi asuma riscul sa transfere o suma de bani (in cazul asta mii de $) in baza unui document de transfer trimis pe fax!! Acea operatiune trebuie validata de o alta persoana, iar validarea se face pe baza actului original. Desigur ca operatiuni la distanta se pot efectua de catre titularul contului prin intermediul serviciului de on-line banking pe care bancile il pun la dispozitia clinetilor lor. Parca Bank Of America are un comision de 15$, indiferent de suma incasata. Ca o recomnadare: alege-ti o banca din SUA care sa fie banca corespondenta a bancii din RO, astfel timpul de transfer e mai mic, dar mai ales spezele bancare percepute in RO vor fi considerabil mai mici, intrucat nu mai intrevin si alte banci intremediare care isi vor cere si ele comisionul lor .Intreaba banca din Ro toate acestea. Tot informativ, bancile din RO, daca faci tranzactii cu sume peste 10.000 $ (sau eur?) trebuie sa declari provenienta banilor . Sigur, va fi din Vanzare imobil.Dar , ca recomandare, pe formularul de transfer al banilor in SUA, este indicat sa se treaca ca reprezinta '" mostenire"" pentru a nu fi impozitat de IRS. Nu pot s aconfirm daca este o suma minima, dar eu stiu caz cand o persoana a incasat o suma mai mare, printr-o singura tranzactie, cu mentiunea ca banii au provenit dintr-o "mostenire".
|
|
-
04-14-2008, 12:35 AM |
-
cali girl
-
-

-
Joined on 05-04-2006
-
San Diego, CA
-
Posts 183
-
Points 0
-
|
Anaicad: Nu cred insa ca vreun angajat al oricarei banci din Ro isi asuma riscul sa transfere o suma de bani (in cazul asta mii de $) in baza unui document de transfer trimis pe fax!! Acea operatiune trebuie validata de o alta persoana, iar validarea se face pe baza actului original.
Imagineaza-ti, Anaicad, ca nu dadeam sfatul asta daca nu era din experienta personala. Nu e vorba de nici un online banking, e vorba da, de un fax, de transfer, dintr-un cont personal in alt cont personal, amandoua conturile fiind inregistrate de mine la Alpha Bank ca si titulara. Am facut, cred, cel putin 200 (doua sute) de tranzactii prin metoda asta, si nu numai din RO in US ci si din RO in RO, intr-un cont al unei agentii de brokerage, sau din RO cont la agentie de brokerage in US...totul prin instructiuni trimise prin fax. Repet, toate numerele de cont au fost date bancii personal, sub semnatura, inaite de a trimite faxul din US.
|
|
-
04-14-2008, 10:02 AM |
-
Gheorghe007
-
-
-
Joined on 09-22-2005
-
-
Posts 410
-
Points 1,895
-
|
Stai putin ca nu inteleg? Cum adica sa nu "trezesti IRS-ul"? Dar ce? este vorba de bani negri? Nu! Sunt banii tai, pe care vrei tu sa ti-i transferi din Ro in US si gata. Care ar fi problema? Ca raporteaza banca la IRS ca ti-ai transferat banii tai in US? Si ce daca, ti-e teama sa spui la IRS daca vine si te intreaba de unde-i ai? Dar daca vine si te intreaba de ce ai facut x transferuri de $9500... atunci ce le spui? Ca-s banii tai dar nu ai vrut sa-i "deranjezi"? Hmmm... nothing suspicions there...
When I was young I believed that money and power will make me happy. I was right (Bill Gates) Do not argue with me; I'm always right! (Gheorghe007)
|
|
-
04-14-2008, 10:10 AM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,957
-
Points 22,445
-
|
Anaicad: Nu pot s aconfirm daca este o suma minima, dar eu stiu caz cand o persoana a incasat o suma mai mare, printr-o singura tranzactie, cu mentiunea ca banii au provenit dintr-o "mostenire".
De cand mostenirea nu este considerata income si taxata de IRS? Poate doar daca ar fi facuta sub forma unui trust fund care sa plateasca o suma fixa la intervale regulate sa se evite ceva taxe, dar taxe tot platesti. Sa nu confundam ce se raporteaza IRSului si faptul ca doar 1% din returns sunt auditate, cu ce este legal (adica, daca cineva a facut ceva si nu a fost prins nu inseamna ca si este ok). Mie mi se pare cam deplasat ca sa vina IRSul sa te taxeze pe vanzarea apartamentului tau in Ro. Exista tratate de evitare a dublei taxari. Eu ti-as recomanda sa consulti un CPA si/sau tax attorney. Indiferent cat te-ar costa o consultatie si se merita. Si fiind banii tai poti transfera si milioane de dolari atata timp cat dovedesti ca au provenienta legala.
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
04-14-2008, 12:43 PM |
-
Gheorghe007
-
-
-
Joined on 09-22-2005
-
-
Posts 410
-
Points 1,895
-
|
TheAlien:...
Si fiind banii tai poti transfera si milioane de dolari atata timp cat dovedesti ca au provenienta legala.
That was my point, too.
When I was young I believed that money and power will make me happy. I was right (Bill Gates) Do not argue with me; I'm always right! (Gheorghe007)
|
|
-
04-14-2008, 01:16 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,851
-
Points 20,660
-
|
I am planning to sell a home I own in a foreign country I lived before, and to transfer the money to my bank account in US. How do I declare this for IRS? Do I have to pay taxes on this transaction? Thank you." You will need to report the tax on the sale of your home just like everyone else. If this real estate was your principal residence and you both lived and owned the house for at least 24 months, then you can exclude $250,000 of gains (or $500,000 in gains if you are married and file a joint return). If the house was a rental property, you'll need to calculate your gain using the rules for selling rental properties. Gains on a primary residence in excess of the exlusion amount will be taxed as long-term or short-term capital gains, depending on how long you have owned the house. You will also pay taxes on the transaction in the foreign country you are living in. Those taxes can be claimed as a tax credit on your US tax return using the Foreign Tax Credit. You cannot claim a foreign tax credit based on any gains you excluded under the provisions of Internal Revenue Code Section 121 (the $250,000 or $500,000 exclusions). By reporting your gains and any exclusions on your tax return, you will have sufficient documentation to establish why a significant amount of money is being transferred into your US bank accounts. Also, don't forget to report your foreign bank accounts using Treasury Department Form 90-22.1. As a practical matter, you may also want to show your US bank a copy of the escrow statements showing the sale of your home in case they have any questions about the source of this money. http://taxes.about.com/b/2006/05/26/tax-on-sale-of-home-and-foreign-bank-accounts.htm
"What nerv's me also destroy me!"
|
|
-
04-14-2008, 01:22 PM |
-
cali girl
-
-

-
Joined on 05-04-2006
-
San Diego, CA
-
Posts 183
-
Points 0
-
|
Gheorghe, imi permit eu sa raspund in locul Danielei, pt. ca sunt on line acum, si pt. ca si eu am adus IRS-ul in discutie. Nu e vorba de "trezirea" IRS-ului pt. ca tu transferi vezi-Doamne bani negri, e vorba de faptul ca in momentul in care ai facut transferul de 10K banii astia sunt considerati Taxable Gross Income pana tu faci proba contrarie, ca sunt altceva, adica gift, inheritance, capital gain, whatever, si sunt taxati accordingly dupa IRS Code. Da, tratate prin care se evita double taxation exista, dar pana una alta esti pe lista "justificari de unde" a lui Uncle Sam. Alta durere de cap, si crede-ma ca stiu, pt. ca am avut partea mea de butting heads cu IRS. De asta vorbim de transferuri sub 10K, nu pt. ca ai avea ceva de ascuns, ci pentru a evita drumuri si telefoane la 1-800, unde dai numai de incompetenti. Daca faci transferuri sub 10K nu se sesizeaza nimeni, si mai ai inca posibilitatea sa alegi cum vei ataca problema daca vei decide sa te justifici. Atata tot.
|
|
-
04-14-2008, 01:25 PM |
-
Gheorghe007
-
-
-
Joined on 09-22-2005
-
-
Posts 410
-
Points 1,895
-
|
cu alte cuvinte, daca ai locuit in acea casa inainte de a veni in US timp de 2 ani (rezidenta primara), si daca ai vandut-o sub $250k USD, atunci se exclude; daca ai avut-o spre inchiriere, sau por si simplu ca o sursa de venit si nu ai locuit in ea macar 2 ani, atunci este taxabila - asa "citesc" eu. Adica similar cu impozitarea de aici din US la vanzarea unei case. Ce imi pare mie stupid, este sa platesc aici taxe pentru un potential venit realizat in alta tara, si apoi transferat in US...
|
|
-
04-14-2008, 01:41 PM |
-
ambraa
-
-

-
Joined on 08-11-2006
-
-
Posts 71
-
Points 0
-
|
A fost apartamentul meu,in care am locuit.Mie mi s-ar parea cam nedrept sa platesc si impozit in Romania pentru vanzare si apoi si IRS-ul sa ma taxeze.
|
|
-
04-14-2008, 01:48 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,851
-
Points 20,660
-
|
Anaicad: Nu pot s aconfirm daca este o suma minima, dar eu stiu caz cand o persoana a incasat o suma mai mare, printr-o singura tranzactie, cu mentiunea ca banii au provenit dintr-o "mostenire".
According to the IRS's Publication 950 No tax on the person receiving your gift or estate. The person who receives your gift or your estate will not have to pay any federal gift tax or estate tax because of it. Also, that person will not have to pay income tax on the value of the gift or inheritance received.
Gift and estate taxes are linked in that they are wealth-transfer taxes. For this reason, they share the same exemption (currently about $1.5M). There is one instance where the IRS will go after the heirs for estate taxes. That is when the estate fails to file the estate tax return and pay the taxes, and the executor is financially unable to pay the back-due taxes. Then the IRS goes to the heirs to get their "pound of flesh"!
|
|
-
04-14-2008, 01:51 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,851
-
Points 20,660
-
|
Gheorghe007: cu alte cuvinte, daca ai locuit in acea casa inainte de a veni in US timp de 2 ani (rezidenta primara), si daca ai vandut-o sub $250k USD, atunci se exclude; daca ai avut-o spre inchiriere, sau por si simplu ca o sursa de venit si nu ai locuit in ea macar 2 ani, atunci este taxabila - asa "citesc" eu. Adica similar cu impozitarea de aici din US la vanzarea unei case. Ce imi pare mie stupid, este sa platesc aici taxe pentru un potential venit realizat in alta tara, si apoi transferat in US...
Gheorghe007 , acei $250k USD nu sunt pretul de vanzare, ci gain = profitul.
|
|
-
04-14-2008, 01:56 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,851
-
Points 20,660
-
|
The formula for calculating your cost basis on your main home is as follows:
- Purchase price
- + Purchase costs (title & escrow fees, real estate agent commissions, etc.)
- + Improvements (replacing the roof, new furnace, etc.)
- + Selling costs (title & escrow fees, real estate agent commissions, etc.)
- - Accumulated depreciation (for example, if you ever took the office in the home deduction)
- = Cost Basis
And then calculating your profit or loss would be: - Selling price
- - Cost Basis
- = Gain or Loss
If the resulting number is positive, you made a profit when you sold your home. If the resulting number is negative, you incurred a loss. Finally, calculate your taxable gain:
- Gain
- - Maximum or Partial Exclusion
- = Taxable Gain
|
|
-
04-14-2008, 01:59 PM |
-
aparty
-
-

-
Joined on 03-09-2005
-
-
Posts 65
-
Points 380
-
|
ambraa: A fost apartamentul meu,in care am locuit.Mie mi s-ar parea cam nedrept sa platesc si impozit in Romania pentru vanzare si apoi si IRS-ul sa ma taxeze.
Astai textul tratatului pentru evitarea dublei taxari: http://www.irs.gov/pub/irs-trty/romania.pdf Chiar daca nu era asta, in functie de circumstantele tale e posibil ca vinzarea sa se califice ca "sale of residence" care exclude $250K de la taxare. Apropo de transferuri in bucati mai mici de 10K, si asta e monitorizat si raportat. Ii spune "structuring" si sub suspiciunea asta au inceput sa-l urmareasca si l-au agatat pt. altceva pe Spitzer, ex governor-ul NY-ului. Asta e tot ce asculta astia cu urechea in materii de tranzactii finaciare: http://www.irs.gov/compliance/enforcement/article/0,,id=113003,00.html
|
|
-
04-14-2008, 02:11 PM |
-
aparty
-
-

-
Joined on 03-09-2005
-
-
Posts 65
-
Points 380
-
|
cali girl: ...in momentul in care ai facut transferul de 10K banii astia sunt considerati Taxable Gross Income pana tu faci proba contrarie, ca sunt altceva, adica gift, inheritance, capital gain, whatever, si sunt taxati accordingly dupa IRS Code. .
Asta e prea absurd chiar si pentru IRS. In primul rind pentru ca motivul principal pentru care se urmaresc transferuri mari a "money laundering", nu ca sa ajute IRS-ul sa stie ce taxe ai de platit (desi indirect ii poate ajuta). In al doilea rind, eu voi fi cel care completeaza in income tax return, si deci eu le spun care este Adjusted Gross Income iar daca ei au motive sa creada ca nu e conform nu au decit sa auditeze unde le poti invoca realitatea.
|
|
-
04-14-2008, 02:14 PM |
-
Gheorghe007
-
-
-
Joined on 09-22-2005
-
-
Posts 410
-
Points 1,895
-
|
Leona:Gheorghe007 , acei $250k USD nu sunt pretul de vanzare, ci gain = profitul.
Cu atat mai mult...
|
|
-
04-14-2008, 02:23 PM |
-
Leona
-
-

-
Joined on 01-04-2004
-
Michigan
-
Posts 1,851
-
Points 20,660
-
|
Nu inteleg , cu atat mai mult ...... ???? Adica Presupunand ca apartamentul valoreaza $500k ( basis, unde sunt incluse toate imbunatatirile, banii care i-ai dat , .... ) si il vinzi cu $800k ( ceea ce hai sa fim realisti .... doar sa fie cine stie ce apartament sa ajunga la un astfel de pret) , atunci tu ai $300K gain . Din astia scazi cei $250K si ramai cu taxabele income de $50K. Dar nu imi zi mie ca acel apartament valoreaza atat.
|
|
-
04-14-2008, 02:26 PM |
-
cali girl
-
-

-
Joined on 05-04-2006
-
San Diego, CA
-
Posts 183
-
Points 0
-
|
Nu e absurd deloc. Da, tu completezi formularele pt. taxe, si le trimiti IRS-ului, dupa care nu e neaparat nevoie sa fii audited pt. ca ei sa challenge tax return- iti trimit o hartiuta inapoi dupa ce ai facut taxele, in care includ si banii (peste 10K) de care au fost sesizati de banca si pe care tu nu te-ai deranjat sa ii declari. Apoi e problema ta sa te descurci si sa justifici banii. Chiar acum am in mana a "Notice of Tax Change", al cuiva care si-a facut taxele si IRS-ul a considerat de cuviinta sa includa un "adjustment." Aici e vorba de incasarea unei polite de asigurare inainte de maturitate, vreo $1200 de care respectiva persoana a si uitat ca a incasat-o prin Martie anul trecut. Pe de alta parte, daca tot dam citate de pe diferite site-uri si din modus operandi al IRS-ului, cum sa facem sa declaram venituri, si sa ne asumam chiar si cel mai mic risc ca vom fi taxati, as vrea sa il vad si eu pe ala chitit glont sa declare bani, facuti din munca lui cinstita, si sa se lase la mana IRS-ului, cum vor decide ei, mai ales cand exista posibilitatea to not get on their radar cu un pic de inginerie financiara. Asta in lumea de azi, cand toti incearca sa gaseasca un paradis financiar pt. banii lor. Acum deja vorbim vorbe...cum sa facem sa fim cinstiti cu IRS-ul. Haida de! O gloata de incompetenti, ca si USCIS-ul.
|
|
-
|
|