|
|
Gradinarit
Last post 05-18-2008, 09:39 PM by karla. 16 replies.
-
05-01-2008, 08:16 PM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,339
-
Points 6,995
-
|
Ma intreb: sunt persoane pe aici pe forum carora le place gradinaritul? M-am gandit sa deschid un topic in care sa schimbam opinii, tips, sugestii in ale gradinaritului. Eu nu prea am fost interesata de subiect pana acum, dar ma vad fortata de imprejurari sa incep si cu gradinaritul. Am sa incep prin a pune vreo cateva intrebari care ma framanta: stie cineva despre Royal Empress Tree? Vreau sa plantez un copac care creste foarte rapid, miroase frumos in primavara si da ceva umbra in timpul verii (sunt ok cu adunatul frunzelor toamna, un copac in plus la 'padurea' din spatele casei nu schimba ecuatia). Am cautat pe net despre copacul asta si opiniile sunt foarte divided...asa ca intreb aici daca stie cineva ceva despre el? sau poate chiar il are plantat in gradina. O alta intrebare urgenta: unde se gasesc seminte de flori de musetel (am cautat la local store, dar nimic) ? sau cum le plantati? Vreau sa plantez flori de musetel, pt ca-mi plac tare mult si-mi place tare mult si ceaiul de musetel. Tin minte ca s-a discutat de linden tree (teiul) pe forum, dar nu cred ca-i potrivit pt zona mea. Ar mai fi si alte intrebari...dar ma limitez pt inceput cu astea. Orice alte sugestii sunt binevenite.
"If [man] is not to stifle his human feelings, he must practise kindness towards animals, for he who is cruel to animals becomes hard also in his dealings with men. We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanuel Kant
|
|
-
05-01-2008, 10:42 PM |
-
-
05-02-2008, 02:30 AM |
-
pearl
-
-
-
Joined on 03-08-2007
-
Portland, OR
-
Posts 20
-
Points 0
-
|
Sugestiile mele: - despre Royal Empress Tree: depinde de zona unde locuiesti. E valabil pentru orice planta, unele cresc in zone mai calde altele in zone moderate altele sunt mai rezistente la temperaturi mai joase. Trebuie sa afli in ce "hardiness zone" locuiesti si apoi sa vezi daca Royal Empress Tree se poate adapta acolo. Am un comentariu de facut insa: daca citesti numai ce scriu companiile care vand plantele, fiindca interesul lor este sa vanda, de multe ori s-ar putea ca o persoana sa cumpere o planta care nu e tocmai potrivita pentru zona respectiva. Este bine sa citesti si alte pareri, ale unor "gradinari" care sunt impartiali si nu au interes in afacerea respectiva. - musetel. Eu nu am gasit seminte dar am gasit plantute la Farmers Market. Asta din nou depinde de zona. Ma gandesc ca trebe sa fie undeva pe internet. Nu stiu daca ajutat sfatul meu. Poate altcineva stie mai multe...
|
|
-
05-02-2008, 09:03 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,339
-
Points 6,995
-
|
Leona:Da, ce copac e asta? Din ala din povesti.... copacul lui FatFrumos , "creste intr-un an cati altii in 10".
Pai daca-l am pe Fat-Frumos acasa, m-am gandit sa-i plantez si copacul. Asa am gasit pe net :" growth: 15 to 18 feet per YEAR" . Initial am vrut brad, dar cand am citit ca doar 6 feet creste in 6 ani....apoi oi avea parul alb cand m-as bucura de umbra lui (cred ca plantez si un brad, dar nu pt umbra).
Mersi de site, Furios. Nu ma gandisem sa dau search si in romana.
"If [man] is not to stifle his human feelings, he must practise kindness towards animals, for he who is cruel to animals becomes hard also in his dealings with men. We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanuel Kant
|
|
-
05-02-2008, 09:12 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,339
-
Points 6,995
-
|
pearl:Sugestiile mele: - despre Royal Empress Tree: depinde de zona unde locuiesti. E valabil pentru orice planta, unele cresc in zone mai calde altele in zone moderate altele sunt mai rezistente la temperaturi mai joase. Trebuie sa afli in ce "hardiness zone" locuiesti si apoi sa vezi daca Royal Empress Tree se poate adapta acolo. Am un comentariu de facut insa: daca citesti numai ce scriu companiile care vand plantele, fiindca interesul lor este sa vanda, de multe ori s-ar putea ca o persoana sa cumpere o planta care nu e tocmai potrivita pentru zona respectiva. Este bine sa citesti si alte pareri, ale unor "gradinari" care sunt impartiali si nu au interes in afacerea respectiva. - musetel. Eu nu am gasit seminte dar am gasit plantute la Farmers Market. Asta din nou depinde de zona. Ma gandesc ca trebe sa fie undeva pe internet. Nu stiu daca ajutat sfatul meu. Poate altcineva stie mai multe...
A ajutat sfatul, Pearl. Multumesc. Stiam de hardiness zone, si as fi chiar la limita. De asta sunt confuza referitor la copacul asta...am citit ce scrie compania care vinde (totul la superlativ), si pe langa am citit zeci de opinii pro si contra (de pe gardening forums)...dar extreme. Unii zic sub nici o forma sa nu-l plantez ca-i "invasive" si altii "cat e de frumos si cat de rapid creste, si toate cele bune". Nu-s prea sigura care-i treaba cu "invasive", nu l-am gasit pe lista de invasive plants in Indiana, dar cica prin sud, face ravagii...creste peste tot. Si-mi place tare mult ideea de crescut rapid. Si cica poti, si trebuie de fapt, sa-l tai de la pamant in primii 2-3 ani ca sa creasca bine...si cica tot in jur de 15 feet creste pe an la inceput. Eh, cum sa nu-mi placa?  De musetel, nu mi-a trecut prin cap ideea cu Farmers Market. Am sa vad si acolo, dar nu-s sigura ca deja au inceput cu sa apara farmers market pe aici...doar dupa jumatatea lui mai, inceputul lui iunie.
|
|
-
05-02-2008, 09:56 AM |
-
karla
-
-

-
Joined on 01-11-2007
-
Colorado
-
Posts 314
-
Points 0
-
|
pearl: Sugestiile mele: - despre Royal Empress Tree: depinde de zona unde locuiesti. E valabil pentru orice planta, unele cresc in zone mai calde altele in zone moderate altele sunt mai rezistente la temperaturi mai joase. Trebuie sa afli in ce "hardiness zone" locuiesti si apoi sa vezi daca Royal Empress Tree se poate adapta acolo. Am un comentariu de facut insa: daca citesti numai ce scriu companiile care vand plantele, fiindca interesul lor este sa vanda, de multe ori s-ar putea ca o persoana sa cumpere o planta care nu e tocmai potrivita pentru zona respectiva. Este bine sa citesti si alte pareri, ale unor "gradinari" care sunt impartiali si nu au interes in afacerea respectiva. - musetel. Eu nu am gasit seminte dar am gasit plantute la Farmers Market. Asta din nou depinde de zona. Ma gandesc ca trebe sa fie undeva pe internet. Nu stiu daca ajutat sfatul meu. Poate altcineva stie mai multe...
Am vazut si eu la Farmers Market dar ma intreb daca nu o fi ochiul boului de fapt ca mie nu mi-a mirosit a musetel deloc.
|
|
-
-
05-02-2008, 09:35 PM |
-
Priscila
-
-
-
Joined on 01-14-2005
-
-
Posts 790
-
Points 11,090
-
|
arissa:Dar ochiul boului oare cum miroase? 
cum crezi ca miroase??? ca un bou!!!! a dat gradinaritul peste tine acum ca ai terminat scoala. Pai iti spun eu cu cine poti discuta de gradinarit... cu al meu sot... va puteti lua de mana amandoi cu gradinaritul.... de cand a dat frunza a inceput proiectul" gradina din Rai" acum imi face reproducere dupa gradinille susupendate e a lui Gaudi: 100 bulbi gladiole, lacramioare, elephant year, bujori, 3 tufe trandafiri Queen Elizabeth, 15 tufe liliac (la cererea nevestei ) lalelele au inflorit deja (100 bulbi de anu trecut), 3 tufe azalee, 50 bulbi de zambile ( de la vecinu), un bradut tot de la vecinu', narcise, horsa parca se numesc tufele alea verzi, doi copaci japonezi.. si nu mai stiu ce-a mai plantat pe-acolo... da astept sa infloreasca. Si cum n-ar fii deajuns, mulch cat cuprinde si fertilizant la greu.... Eu cred ca cel mai bine e sa iti cumperi o carte cu flori si asa vezi ce/cum/unde/cand poti sa plantezi. Ah, si inca ceva... sotu' a cumparat de la Home depot niste cutii cu pamant care atunci cand le torni apa se unfla. Apoi, pui seminte si le lasi la crescut. deja au dat rasadurile de parca zici ca e jungla la mine in sunroom. Apoi, cica le muta in ghivece ca s amai creasca si abia cand cresc mai mari le baga imi pamant. Cam atat, mai intreaba pe forum ca il intreb pe sotu 
www.sdphotoartgallery.com
|
|
-
05-03-2008, 09:39 PM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,339
-
Points 6,995
-
|
Iti anunti cumva deschiderea unei florarii?  Dar ce are daca pun semintele direct afara, le ud si astept sa creasca florile? Stiu ca-i mai riscant asa ... dar am fobie la plante in casa... pana acum n-a supravietuit niciuna. Anul trecut aveam un basil plant si mi-a interzis sotul categoric sa o mai ating dupa ce era aproape sa moara de la atata udat de mine. Ca sa nu mai zic de celelalte care n-au supravietuit. Nu vreau cu ghiveci, transplantat in gradina...si tot tacamul. Dar liliacul cum l-a pus? tot asa in ghiveci si dupa aia in gradina? Ma gandesc sa cumpar si un liliac ca imi place la nebunie mirosul. Si lalelele mele au inflorit...si murit deja...de fapt ma surprinde ca inca au rasarit anul asta, dupa ce mi le-au calcat cainii in picioare anul trecut.
|
|
-
05-03-2008, 09:54 PM |
-
05-03-2008, 10:00 PM |
-
05-11-2008, 10:44 PM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
arissa: Ma intreb: sunt persoane pe aici pe forum carora le place gradinaritul? M-am gandit sa deschid un topic in care sa schimbam opinii, tips, sugestii in ale gradinaritului. Eu nu prea am fost interesata de subiect pana acum, dar ma vad fortata de imprejurari sa incep si cu gradinaritul.
Da sunt .. de cand ne-am luat si noi casa m-a lovit gradinaritul rau. In loc sa ma duc acolo sa ma relaxez tot timpul stau cu degetele-n pamant - ba weeding, ba mulching , ba mai pun o floare. Si-mi place de mor! Am observat ca ma relaxeaza mai mult sa ma ocupa de gradinarit decat sa stau pe canapea sa citesc un ziar de exemplu sau sa ma uit la tv. Sunt indragostita de maples si de curand am plantat si trei copacei Birch trees - au tulpina alba iar toamna frunzele sunt de un galben nebun. Am plantat si un maple japonez anul trecut insa vad ca nu prea sunt sperante cu el :( -- vara trecuta l-au napadit japaneeze beetles iar acum de-aia ca i-au dat frunzele si arata de parca a dat inghetul peste el. Are cineva pe-aici maples? Am plantat si noi un liliac ... insa creste destul de greu si o sa mai treaca ceva ani pana face si flori. Sunt destul de usor de intretinut - putin pruning in primavara dar in restul timpului creste linistit. Cel mai bun sfat pe care l-am primit legat de gradinarit - plantele care fac flori multe (gen marigold, ochiul boului) - o data ce bobocii infloriti sunt trecuti trebuie luati de pe tulpina - in felul asta se stimuleaza productia de flori. Si chiar functioneaza!
|
|
-
05-12-2008, 08:29 PM |
-
Priscila
-
-
-
Joined on 01-14-2005
-
-
Posts 790
-
Points 11,090
-
|
arissa: Dar liliacul cum l-a pus? tot asa in ghiveci si dupa aia in gradina? Ma gandesc sa cumpar si un liliac ca imi place la nebunie mirosul. Si lalelele mele au inflorit...si murit deja...de fapt ma surprinde ca inca au rasarit anul asta, dupa ce mi le-au calcat cainii in picioare anul trecut.
Liliacul l-a plantat direct in pamant, dare trebuie sa cumperi niste lastari mai maricei cu radacina. Trebuie sa le cam dai apa in fiecare zi timp de o saptamana, pana cand se prind. Lalelele rasar in fiecare an, chiar daca ti le calca cainii in picioare sau le "feritilizeaza." Laleaua rasare din bulb, si cum e pereniala iti rasare in fiecare an. Normal trebuie sa scoti bulbiii din pamana in fiecare toamna, sa ii invelesti in ziar si sa ii plantezi din nou in primavara. Noi nu ii mai scoatem, ca ar trebuii sa scoate jumate de gradina. Se spune ca e mai bine sa le scoti, ca sa nu se inmulteasca; daca se inmultesc, floarea nu o sa mai fie atat de mare in urmatorul an. Un alt motiv este ca sa nu ti le manace caprioarele iarna. referitor la plantatul semntei in ghiveci si apoi afara, e mai bine sa plantezi semintele in ghiveci si apoi afara, caci asa le poti controla: apa, caldura. Daca le plantezi direct in pamant ai toate sansele sa nu iti rasara, pt ca: poate sa bata vantul sa iti ia semnitele, vine vreo veverita si scormoneste prin pamant si prin seminte, prea multa ploaie, prea frig, etc,etc.etc. Daca le pui in ghiveci, le poti pune in casa, undeva unde bate soarele pe ele, si le uzi cat e nevoie.
www.sdphotoartgallery.com
|
|
-
05-13-2008, 10:00 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,339
-
Points 6,995
-
|
ami: arissa: Ma intreb: sunt persoane pe aici pe forum carora le place gradinaritul? M-am gandit sa deschid un topic in care sa schimbam opinii, tips, sugestii in ale gradinaritului. Eu nu prea am fost interesata de subiect pana acum, dar ma vad fortata de imprejurari sa incep si cu gradinaritul.
Da sunt .. de cand ne-am luat si noi casa m-a lovit gradinaritul rau. In loc sa ma duc acolo sa ma relaxez tot timpul stau cu degetele-n pamant - ba weeding, ba mulching , ba mai pun o floare. Si-mi place de mor! Am observat ca ma relaxeaza mai mult sa ma ocupa de gradinarit decat sa stau pe canapea sa citesc un ziar de exemplu sau sa ma uit la tv.
Hehe Ami, s-a simtit lipsa posturilor tale. Dar ai mai plantat teiul de care ziceai mult timp in urma? Eu inca n-am plantat nimic, initial eram ready sa ma apuc de treaba, dar mi-au zis vreo 2 vecine si tipele de la garden nursery sa nu plantez nimic pana in 10 Mai (last frost in Indiana). Nici n-aveam idee de asa ceva aici, asa ca n-am facut nimic pana acum, in afara de taiat iarba la greu ca a avut sotul meu geniala idee de a pune fertilizant anul asta, si creste iarba in prostie. Eu si cu vecina taiam iarba odata la 2-3 zile ...dar, saptamana asta incep munca in gradina serios. Eu cred ca am maples in gradina, sincer nu ti-as putea zice 100% corect, dar din cate mi-a zis vecina sunt vreo 2 maples pe la mine. Inca nu stiu sa deoesebesc copacii sau plantele de pe la mine in gradina... Dar referitor la maples, sunt tare frumosi toamna....mai putin frumos stransul frunzelor.
|
|
-
05-13-2008, 10:14 AM |
-
arissa
-
-
-
Joined on 01-17-2004
-
-
Posts 1,339
-
Points 6,995
-
|
Priscila:Liliacul l-a plantat direct in pamant, dare trebuie sa cumperi niste lastari mai maricei cu radacina. Trebuie sa le cam dai apa in fiecare zi timp de o saptamana, pana cand se prind. Lalelele rasar in fiecare an, chiar daca ti le calca cainii in picioare sau le "feritilizeaza." Laleaua rasare din bulb, si cum e pereniala iti rasare in fiecare an. Normal trebuie sa scoti bulbiii din pamana in fiecare toamna, sa ii invelesti in ziar si sa ii plantezi din nou in primavara. Noi nu ii mai scoatem, ca ar trebuii sa scoate jumate de gradina. Se spune ca e mai bine sa le scoti, ca sa nu se inmulteasca; daca se inmultesc, floarea nu o sa mai fie atat de mare in urmatorul an. Un alt motiv este ca sa nu ti le manace caprioarele iarna. referitor la plantatul semntei in ghiveci si apoi afara, e mai bine sa plantezi semintele in ghiveci si apoi afara, caci asa le poti controla: apa, caldura. Daca le plantezi direct in pamant ai toate sansele sa nu iti rasara, pt ca: poate sa bata vantul sa iti ia semnitele, vine vreo veverita si scormoneste prin pamant si prin seminte, prea multa ploaie, prea frig, etc,etc.etc. Daca le pui in ghiveci, le poti pune in casa, undeva unde bate soarele pe ele, si le uzi cat e nevoie.
Pai cumpar liliacul deja crescut vreun ft si ceva. L-am si ochit deja de unde. Nu ma apuc de scos bulbii de lalele, draga. Nu le-am scos anul trecut si vad ca anul asta a fost productia intensa (cred ca de la 'fertilizantul' de anul trecut). Eu le-am luat de la tulpina asa cum a zis si Ami, dar nu mai tin minte daca era toamna sau iarna. Lasa sa se inmulteasca acolo, cand m-oi plictisi de lalele, plantez altceva. Noi n-avem caprioare pe aici pe langa casa, si vad ca anul asta si veveritele si iepurasii stau ascunsi, cred ca s-au saturat de atata hartuiala din partea cainilor. Oricum anul asta, am pus interdictie cainilor la anumite parti din
gradina, anul trecut a fost dezastru. Tin minte cand mi-au inflorit
bujorii, s-au dus imediat peste ei si pana nu i-au terfelit in vreo ora
-doua nu s-au lasat. Anul asta, stau cu ochii pe ei, plus o gramada de gardulete puse pe langa flori. Ai dreptate cu ghiveciul, poate o sa plantez ceva si in ghiveci si dupa aia pus afara. Problema cu controlul de apa, caldura e ca le pun prea multa apa, ca am impresia ca iar e uscat pamantul si iar apa pe ele... Dar ce ziceti de legume? a plantat careva rosii? As vrea doar sa experimentez, sunt curioasa daca iese sau nu, si cat de bine. Ma gandesc deja sa le plantez in cateva zile.
|
|
-
05-18-2008, 09:39 PM |
-
karla
-
-

-
Joined on 01-11-2007
-
Colorado
-
Posts 314
-
Points 0
-
|
arissa: O alta intrebare urgenta: unde se gasesc seminte de flori de musetel (am cautat la local store, dar nimic) ? sau cum le plantati? Vreau sa plantez flori de musetel, pt ca-mi plac tare mult si-mi place tare mult si ceaiul de musetel.
Eu am gasit musetel azi intr-un parc pe malul unui lac.sotul a zis ca sunt buruieni dar era musetel ca l-am mirosit.Aici papadia tot buruiana e pentru ei, ca era sa ne si dea amenda ca nu am strans papadia din curte, asta -i culmea!
|
|
|
|
|