Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

GC- US vs. RO?

Last post 05-07-2008, 10:29 AM by TheAlien. 7 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  05-05-2008, 02:25 PM 72646

GC- US vs. RO?

1.Sunt posesor de Green Card si vreau sa ma intorc in tara o perioada de timp. Cat timp pot sa stau acolo fara sa imi pierd dreptul de a mai veni inapoi in USA.?? De la Ambasada stiam ca este 1 an (2 ani in caz ca se face cerere pt Re-entry permit si imi este aprobata). Dar am auzit mai nou ca doar 6 luni se pot sta in afara USA si apoi nu se mai poate intra in USA ca si posesor de green card.Adevarat??

2.Daca ,sa presupunem , mi se anuleaza gc-ul ( pe motiv de nerespecatare a statutului de rezident permanent) , pe viitor as putea sa obtin viza de turist in USA? Sau nu mai am nici o sansa sa ajung pe aici nici macar in vizita?

•  05-05-2008, 03:03 PM 72650 in reply to 72646

Re: GC- US vs. RO?

Ca sa te lamuresti in legatura cu aceasta dilema, citeste pe site-ul USCIS despre statutul de "permanent resident", in special paragraful numit "Maintaining Permanent Residence" si despre "Returning Resident Alien".

In legatura cu obtinerea vizei de turist... greu de spus. E posibil ca, in eventualitatea pierderii statutului de rezident, autoritatile americane sa considere ca le-ai inselat buna credinta si sa-ti refuze dreptul de vizita.

Conditiile de pastrare a rezidentei nu sint atit de aspre incit sa nu le poti indeplini, de ce ai pierde statutul?

•  05-06-2008, 08:06 AM 72670 in reply to 72646

Poti sa stai pana la un an inafara US, dar dupa 6 luni te poti astepta la intrebari la intrarea inapoi in state si ar trebui sa ai un motiv destul de bun ca ai stat atat. Toata ideea e sa demonstrezi ca ti-ai pastrat rezidentiatul.
    Fiecare om poseda un anumit orizont. Cand se ingusteaza si devine infinit de mic, el se transforma in punct si atunci omul zice: "Acesta este punctul meu de vedere".
  •  05-06-2008, 08:54 AM 72672 in reply to 72646

1. Poti sa stai pana la 1 an fara intrebari sau pana la 2 ani daca ai re-entry permit. Ideea de 6 luni este ca daca stai mai mult de 6 ti se reseteaza numaratoarea la cetatenie (pt a aplica pt cetatenie fiecare excursie in afara US in perioada celor 3/5 ani premergatori sa nu fie mai lunga de 6 luni).

2. IN TEORIE aceea este dovada suprema ca nu vrei sa emigrezi, ai avut GC si ai renuntat la el. Dar vizele turistice sunt o loterie asa ca nu stii niciodata la ce sa te astepti.

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  05-06-2008, 11:57 AM 72677 in reply to 72672

Sa presupunem ca obtin Re-entry Permit si stau inafara SUA 2 ani. Cum fac dovada pastrarii rezidentei pe perioada cat sunt out of US?

In perioada respectiva o sa renunt la locuinta ( doar n-o sa platesc chirie aiurea,nu?) , deci facturi pt utilitati nu o sa am, in plus o sa renunt la job (evident, nu?) deci nici taxe nu o sa completez. Atunci cum dovedesc ca imi pastrez statutul de rezident permanent? Risc sa  imi refuze intrarea  in US dp 2 ani?

•  05-06-2008, 04:17 PM 72689 in reply to 72677

Tocmai asta este ideea re-entry permit-ului, ca nu trebuie sa mentii o locuinta in State.

Iar despre taxe vezi ca trebuie sa le trimiti daca ai peste nivelul minim de venit (chiar daca venitul acela este in Romania de exemplu).

•  05-07-2008, 09:29 AM 72712 in reply to 72689

TheAlien:

Tocmai asta este ideea re-entry permit-ului, ca nu trebuie sa mentii o locuinta in State.

Iar despre taxe vezi ca trebuie sa le trimiti daca ai peste nivelul minim de venit (chiar daca venitul acela este in Romania de exemplu).

Poti sa fii mai explicit legat de taxe? Nu prea mi-e clar. Adica pe perioada cat sunt in RO si obtin peste venitul minim pe economie (cel din RO sau din US?) eu va trebui sa declar acele venituri in SUA si sa platesc taxe? Se considera ca acel venit este realizat de mine in "strainatate" (=RO)  intrucat eu , ca posesor de GC, am calitatea de rezident permanent in US si nu RO? Asta ar fi explicatia?  

Ce altceva ar trebui sa mai iau in considerare inainte de a lipsi din US pana la 2 ani? In cat timp se obtine re-enty permit ? 

•  05-07-2008, 10:29 AM 72714 in reply to 72712

In fiecare an este o suma diferita, deci va trebui sa verifici pt anul respectiv.

Pt 2007, daca ai facut sub $8,750 ca single, sau $17,500 ca married filing jointly, nu trebuie sa trimiti 1040. Daca ai peste, trebuie.

Este vorba de venitul de oriunde de pe aceasta planeta, deci nu venitul minim pe economie in Ro sau US. Este o suma standard anuntata in fiecare an de IRS.

In functie de venitul pe care il faci in afara poti ajunge in situatia sa platesti taxe si in Romania si in US (trebuie insa sa castigi FOARTE mult).
    De exemplu pt 2007 puteai exclude de la taxe venitul din salarii obtinute locuind si lucrand intr-o alta tara in valoare de pana la $85,700. In 2008 aceasta suma este de $87,600.

Tinand cont de salariile din Romania din ultima vreme si de faptul ca majoritatea sunt raportate in Euro, daca ai unul din acele joburi este posibil sa castigi peste aceasta suma in Romania si atunci ajungi sa platesti si colo si colo (bineinteles pe diferenta doar in US).

Indiscutabil in aceste situatii este bine sa vorbesti cu un tax advisor. Noi aici nu suntem de specialitate.

View as RSS news feed in XML