Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Cine sunt bisericile lui Cristos ?

Last post 09-05-2005, 10:38 AM by mihaiporubin. 6 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  05-18-2004, 03:20 PM 810

Cine sunt bisericile lui Cristos ?

Cine sunt bisericile lui Cristos dupa Noul Testament? Nu sunt (nici vrem sa fim) nici (Neo)Protestante, nici Catolice, nici Ortodocsi, nici secte. Sunt numai crestini care doresc sa-L urmeaza pe Isus si adevarul, revelat in Biblie si doresc la fel pentru toata lumea. Se poate sa gasim astazi aceasta biserica a lui Cristos in lumea noastra? In timpul vietii Sale pe pamant Isus i-a invatat pe ucenicii Lui ca Isi va zidi biserica (Mat. 16:18-19), un trup spiritual, nu o cladire fizica (Ioan 18:36). Printre invataturile Lui, El a spus o pilda despre o samanta - scrisa in Matei 13:3-23, Marcu 4:3-25 si Luca 8:4-15. Isus ne-a spus ce inseamna pilda. Fermierul si-a risipit samanta (care este Cuvantul lui Dumnezeu--Biblia; Luca 8:11) in diferite tipuri de inimi omenesti. Unele inimi n-au raspuns si Diavolul a furat samanta (cf. F. A. 17:32). Unele inimi au fost coplesite de dificultati si nu s-au tinut de samanta (cf. F. A. 14:22). Unele inimi au fost inabusite de grijile, bogatiile si placerile vietii acesteia (cf. Demas in 2 Timotei 4:10). Dar unele inimi, care erau bune si curate, au primit cuvantul, l-au tinut cu putere, si au dat roade (Luca 8:15; cf. F. A. 17:1). Cand a fost plantata mai intai dupa invierea lui Cristos, acea samanta a evangheliei a dat roade (F. A. 2). Aproximativ 3,000 de oameni au primit samanta in acea zi, au ascultat-o si au devenit crestini (F. A. 2:41). Toata lumea a primit aceeasi samanta si L-a ascultat pe Dumnezeu la fel pentru a deveni crestini: au auzit Cuvantul (F. A. 18:8); au crezut Cuvantul (F. A. 8:12); si-au marturisit credinta in Cristos (F. A. 8:36-39); s-au pocait de pacate (F. A. 2:38); si au fost cunfundati in apa spre iertarea pacatelor lor (F. A. 8:38; Rom. 6:3-4; Col. 2:11-12). Acesti noi crestini au fost uniti intr-o singura minte si intr-o singura inima (F. A. 2:46). Noii nascuti nu au fost confundati in Cristos din simplul motiv ca nu au pacate care trebuie sa fie iertate. Sufletul omului vine de la Dumnezeu (Ec. 12:7) si asadar trebuie sa fie sfant pana este murdarit de pacat. Biblia ne invata mai degraba ca sufletele care pacatuiesc trebuie sa moara (Eze. 18:20). Ce pacat a comis un nou nascut? De fapt, este imposibil (daca Biblia este corecta) ca pacatul sa fie mostenit. Pacatul este incalcarea legii lui Dumnezeu (1 Ioan 3:4; Iac. 4:17; Rom. 14:23). Omul poate mosteni rezultatul pacatului dar nu poate mosteni pacatul cum ar mosteni ochii albastri sau parul maro. Biserica lui Cristos a fost unita intr-o singura minte si intr-o singura inima (F. A. 2:46). Toate bisericile locale din Noul Testament i-au invatat pe oameni aceleasi invataturi--invatatura lui Cristos-prin apostoli (1 Cor. 1:10). Cristos a condamnat invataturile oamenilor (Mat. 15:6-9) si apostolii Sai ne avertizeaza ca toate invataturile trebuie sa fie comparate cu invataturile Lui (1 Cor. 14:37; Gal. 1:8-9; 2 Tim. 1:13). Cu privire la acest ultim pasaj, 2 Tim. 1:13, Pavel spune: ?Dreptarul invataturilor sanatoase, pe care le-ai auzit de la mine." Termenul model (dreptar) vine de la cuvantul grecesc "hupotuposis" care inseamna "model, examplu, standard." Slujind sub conducerea apostolilor pentru un timp, biserica a ales, sub indrumarea Duhului sfant, barbati, avand calificari speciale pentru a o sluji ca diaconi (F. A. 6; 1 Tim. 3:8-13) si a o supraveghea ca presbiteri (batrani) (F. A. 14:23; 1 Tim. 3:1- 7; Fil. 1:1; Tit 1:5-9). Existau presbiteri (batrani) in fiecare congregatie de crestini (F. A. 14:23; Tit 1:5), dar nu exista nici o organizatie mai sus decat congregatia locala. Presbiterii conduceau congregatia locala si tot ei sunt aceia care o conduc astazi (1 Tim. 5:17; Evr. 13:17). In biserica Noului Testament, nu existau consilii, sinoduri sau trupuri care faceau legi universale. Nu exista nici o distinctie intre cleric si laic. Fiecare crestin este membru al preotiei sfinte a crestinilor (1 Petru 2:5). Toti crestini sunt o familie si nu trebuie sa fie nici o ierarhie in biserica lui Cristos (Mat. 23:8-12). In timp ce conducerea a fost data barbatilor (1 Cor. 14:34-35; 1 Tim. 2:9-15), femeile slujesc in multe moduri (cf. Rom. 16:1-2; Fil. 4:2-3). Aceeasi samanta a fost plantata in inimile barbatilor si femeilor din intreaga lume -- Africa, Australia, Rusia, America de Nord si Romania. Bisericile lui Cristos exista pe fiecare continent si continua sa creasca pe masura ce barbatii si femeile asculta ce le spune Domnul sa faca, modul in care le spune El s-o faca si motivul pentru care le spune El s-o faca. Pentru biserica lui Isus Cristos, nu exista nici o autoritate in afara Bibiei, Cuvantul lui Dumnezeu este suficient si insuflat (2 Tim. 3:16-17) si nu exista nici un cap peste biserica, cu exceptia lui Isus Insusi (Mat. 28:18). Asadar, crezul bisericilor lui Cristos este invierea si domnia lui Cristos (F. A. 2:30). Intentia noastra in invataturile si viata noastra este sa vorbim cand Biblia vorbeste si sa tacem cand Biblia tace (Gal. 1:7-9; Deut. 4:2). Bisericile lui Cristos resping orice invatatura care vine de la om, si care este ridicata la nivelul de invatatura divina--daca acea invatatura vine de la un om sau de la un grup de oameni. Isus este singurul care are autoritate pe care o exercita prin Cuvantul Sau revelat-- Biblia. Inchinarea in bisericile lui Cristos este foarte simpla, conform modelului invataturii Noului Testament. Studiem invataturile din Biblie, mai ales din Noul Testament (F. A. 2:42; 2 Tim. 1:13) si ne straduim sa traim dupa ele (Gal. 5:16-2). Ne rugam, atat in inchinarea de la biserica, cat si in particular (1 Tes. 5:17; Iac. 5:16). Cantam sa-L laudam pe Dumnezeu si sa ne incurajam unii pe altii (Efe. 5:19; Evr. 13:15; Cf. Lev. 10:1-2). Luam cina Domnului in prima zi a fiecarei saptamani (F. A. 20:7; 1 Cor. 11:23-26). De asemenea, dam pentru lucrarea bisericii in prima zi a fiecarei saptamani (1 Cor. 16:1-2; 2 Cor. 9:6-8). Lucrarea bisericilor lui Cristos include orice lucrare buna in care Isus Insusi s-ar implica. Muncim pentru a ajuta vaduvele si orfanii (Iac. 1:27; Gal. 6:10). Muncim pentru a da mancare celor flamanzi si haine celor goi (Mat. 25:34-40; F. A. 11:2730). Anuntam evanghelia oriunde vrea cineva sa studieze (F. A. 5:42; 26:2729). Am instituit universitati si scoli, mai ales pentru a-i instrui pe barbati sa invete pe oameni si sa ii predice evanghelia intregii lumi (2 Tim. 2:2; Mat. 28:19- 20). Toti crestinii doresc acea singura speranta care a fost aruncata ca o ancora in Isus Cristos, primul care a intrat in rai (Evr. 6:18-20) si doresc sa fie cu Dumnezeu in rai cand viata pe pamant se incheie (Fil. 1:23-26). Spatiul in care traim este biserica, singurul trup al lui Cristos (Efe. 1:19-23). Obligatia noastra este sa-L slavim pe Dumnezeu (Ecl. 12:13) si sa anuntam Evanghelia lui Cristos (March 16:15-16). Mesajul nostru este doar Evanghelia, puterea lui Dumnezeu de a mantui (Rom. 1:17; 1 Cor. 2:2). Misiunea noastra este sa-i convingem pe pacatosi sa asculte evanghelia si apoi sa traiasca cu credinta pentru Cristos (Mat. 28:18-20; Tit 2:11- 12).
  •  03-06-2005, 05:31 PM 5052 in reply to 810

Re: Cine sunt bisericile lui Cristos ?

Ce spui tu nu pot sa nu contrazic.Daca nu stiai ''ortodoxism'' inseamna ''credinta universala'' si crestinii ortodocsi sunt cei care mai pastreaza traditia stramosilor nostri de la Hristos,Apostolii,care au primit harul preotiei prin punerea mainilor si au au cultivat tainele instituite de Iisus Hristos in timpul sederii sale pe pamant ,taine pe care doar ortodocsi si catolicii le mai infaptuiesc.Nu contest faptul ca exista si in randul ortodocsilor oameni care nu stiu ce este ,de fapt credinta,dar, tu spuneai ca Biserica lui Hristos este unita intr-o singura inima.Ei ,atunci de ce s-a infiintat ruptura aceasta in Biserica lui Hristos si exista atatea noi dogme?te-ai gandit vreo data ca lucrul acesta ar putea veni de la diavol.atunci incearca sa te gandesti avand ca referire faptul ca in celelalte religii ,mahomedana,budista s.a.m.d.,toate cele care nu sunt crestine, nu au suferit o asemenea dezbinare.se poate sa fie o cursa a diavolului faptul ca au luat nastere atatea noi culte din ce in ce mai departate de adevarata credinta ?se poate ca diavolul sa fie foarte satisfacut vazand cum crestinii ,in loc sa ramana uniti si tari in credinta fug de probleme ,isi creeaza noi biserici si incearca sa combata pe cei statornici in credinta spunandu-le ca nu e bine sa-ti faci cruce,sa cinstesti sfintii si pe Fecioara Maria ,sa ai icoane, si altele ,iar eu sunt sigura ca nu lucrurile astea au produs ruptura (asta luand in considerare situatia urmatoare:intr-o comunitate de crestini universali cateva pers. nu sunt de acord cu practicarea semnului sfintei cruci si astfel hotarasc sa-si formeze o biserica in care sa nu practice acest semn ,excluzand o discutie cu restul comunitatii .aceasta situatie nu a fost ,iar ruptura este de la Luther,care vazand ca nu poate face fata calugariei a desfintat-o ).In legatura cu botezul,in caz ca nu stiai ,cel care moare nebotezat nu este primit in rai ,fie el si un nou nascut pt ca in caz contrar am contrazice vorbele lui Iisus si astfel avortul sau pierderea unei sarcini nu ar mai fi un pacat .Ideea mea este ca exista osingura credinta adevarata ,cea ortodoxa ,iar ca sa gasim adevarul ,ceea ce trebuie sa facem este sa cautam in trecut si in vietile sfintilor si nu sa luam doar ce ne convine din cultul crestin innoind la nesfarsit crestinismul cu noi idei si interpretari ale Evangheliilor pt ca ,crestinismul nu inseamna modernizare.Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a rabdat pana in aceasta clipa si nu incerc sa te combat sau sa ma razboiesc cu tine ci vreau sa te pun putin pe ganduri.Nu sunt o fiinta atat de inteleapta incat sa schimb lumea ,dar daca te intereseaza mesajul meu o sa incerc sa-ti recomand cateva carti care sa ateste spusele mele .Doamne ajuta! 
  •  03-25-2005, 05:19 PM 5930 in reply to 5052

Smile [:)] Re: Cine sunt bisericile lui Cristos ?

Ortodox nu inseamna "credinta universala"?!

Cta despre celelalte lucruri expuse de dumneata a-si dori sa le sustii cu Scriptura.Daca nu sa fie anatema!

•  04-14-2005, 03:17 AM 6841 in reply to 5930

Ai dreptate Ioanas: ortodox nu inseamna credinta universala...ortodox vine de la orto=drept, dreapta si dox=lege, credinta...asadar ortodox inseamna credinta cea dreapta... in schimb catholicos = inseamna pe greceste, daca nu ma insel, universal.

Sunt de acord cu tine ca multe puncte expuse de ea nu sunt corecte...si asta din necunostinta. Nu uita ca, daca a scris insa mesajul aici...sa intreaba si este in cautare.

Explica-i cu blandete gresala ei.

Cristina

•  08-30-2005, 12:59 PM 16784 in reply to 6841

Biserica lui Hristos se afla in suflet si nu intr-un loc anume.
    Forget about all the reasons why something may not work. You only need to find one good reason why it will.
  •  08-31-2005, 12:16 AM 16851 in reply to 16784

Elenita,
    Da-mi voie sa intervin, faci o confuzie (si nu numai tu).
    "Biserica" inseamna un grup de oameni care impartasesc acelasi convingeri/ritualuri religioase. Nu are nici o legatura cu cladirea, sau cu un loc anume dupa cum bine zici.

Cred ca cel ce a initiat acest thread de discutie se refera la aspectul general si descriptiv: cine sunt membrii bisericii lui Christos - ca si comunitate crestina trsans-confesionala ingloband toate cultele crestine.
    Sau poate la faptul ca sunt unele culte care se auto intituleaza "Biserica lui Christos" - dupa cate stiu eu sunt un cult protestant a caror doctrina accentueaza foarte mult pe invataturile lui Isus si mai putin pe Vechiul testament) - dar s-ar putea sa gresesc.
     Smile [:)]

A point is that which has no part.
  •  09-05-2005, 10:38 AM 17509 in reply to 810

Draga ioana,

Mi-a placut felul tau de a citi si a interpreta Biblia.Am vazut si cateva ezitari la tine.Eu de mult am acceptat SOLA SCRIPTURA.Apropo de samanta;stii ca se mai vorbeste undeva de o samanta? In pilda neghinei.Ce parere ai despre momentul in istorie in cre se plaseaza si se identifica pilda aceasta? Dar neghina in ce fel practic este semanata=nascuta,in lume?Cum si in care imprejurari se nasc oamenii- negina? Eu cunosc cateva raspunsuri dar as vrea sa-l aud pe al tau.

mp1946ploiesti
View as RSS news feed in XML