Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Re: Ce ie cultura si ce vrea ia

•  03-14-2007, 10:55 AM

Re: Ce ie cultura si ce vrea ia

Cred ca aveti si nu aveti dreptate. Ceea ce spuneti voi se poate regasi in viata de zi cu zi, dar la fel de bine (daca eventual va uitati in alta parte), se poate vedea si o alta latura a societatii, una care nu-i atit de deprimanta, ba dimpotriva. Dupa parerea mea, cultura nu poate fi "uniforma", la fel in diferite epoci, adica cultura in evul mediu insemna probabil literatura, poate ceva astronomie. Mai apoi, au aparut stiintele, artele -pictura, sculputra, desigur literatura s-a diversificat, muzica si unele din ele probabil au ajuns la un apogeu. Mai apoi, in epoca moderna stiintele au luat avint, si uite-ne in sec XX-XXI, unde mass media isi pune amprenta atit de mult asupra vietilor celor care nu stiu sa aleaga. Daca privim in urma, si incercam sa vedem cit de multi din oamenii unei epoci erau partasi, intr-un fel ori altul la ceea ce numim noi cultura, probabil ne vom speria: foarte putini, extrem de putin aveau acces la ea. Si asta, probabil s-a intimplat chiar si in sec XX, atita timp cit mijloacele de comunicatie si desigur puterea economica nu permiteau celor mai multi sa se infrupte din cultura. Sint de acord ca mass media manipuleaza masele, cu sau fara voie, si ca multi se lasa dusi de val. Dar nu toti, si daca incetati sa va luati exemplele de la tv, ori de la vinzatoarea din colt, atunci veti observa ca cel putin cei cu educatie sint constienti de pericolele societatii moderne, ca din ce in ce mai multi duc o viata echilibrata, ori cel putin incearca, veti vedea ca parintii folosesc parental controll in ce priveste accesul copiilor la tv ori cumputer, ca cei mai multi sint constienti de pericolele alimentatiei moderne, si aleg cu grija, si veti fi surprinsi sa vedeti cum chiar si dupa-mesele parcurile sint pline de parinti cu copii, iar in weekend trebuie sa fii norocos sa gasesti un  coltisor mai linistit fara glasuri zglobii de copii. Daca vrei sa vizitezi muzee, monumente istorice, trebuie sa-ti alegi o perioada cind scolile functioneaza, si si atunci nu poti fi sigur, pt ca din ce in ce mai multi parinti isi home school copiii. Mie nu-mi pare situatia atit de disperata cum o vedeti voi, mi se pare ca in ziua de astazi mult mai multi oameni au acces la cultura.

Filed under:
View Complete Thread