punchbug:
olivia:
punchbug: Daca tot faci drumul pana la washington poti deasememea sa optezi sa depui tu direct toate actele acolo,sa o scutesti pe mama ta de drumuri prin romania.Mie mi s-a zis ca time line-ul e acelasi,fie ca faci tu aici in sua sau mama ta in romania din pacate in jur de 6 luni.Numai ca daca depui tu actele aici iti va veni certificatul de casatorie aici,daca depune mama ta in romania,va veni in romania,logic.Daca te hotarasti tu sa faci treaba la washington sa te duci cu actele de casatorie american respectiv certificatul de nastere al sotului deja apostilate la secretarul de stat din statul tau si apoi traduse(poti sa le traduci tu).Apoi le legalizeaza ei acolo.Daca deja ti-a expirat pasaportul va trebui sa ai alt act romanesc de identificare valabil si anume buletinul de identitate.E f imp lucrul asta.Nu vor lua in considerare carnetul de conducere romanesc.Deci ai grija sa ai buletinul valabil cu tine.Daca ai o singura hartie lipsa iti vor respinge dosarul.
Mie mi-a zis lumea ca washingtonul e super,deci incerc sa ma gandesc la asta ca la o vacanta ca altfel o sa am un atac de cord cu toata nebunia asta!!
Incepe sa ma doar iar capul [:'(], tu spui ca cei de Washigton ti-au zis ca dureaza la fel de mult ca in RO???? Eu am primit raspuns pe e-mail de la Chicago, ca daca imi fac programare, pot obtine certificatul in aceeasi zi. Astept sa vina zilele astea certificatul apostilat, ca am aplicat prin posta si apoi sa-mi fac programare la consulat, sper sa nu fie adevarat ce ti-au zis. De pasaport stiam ca dureaza cateva luni dar ma gandeam ca macar sa nu se adauge lunile de asteptare la certificatul de casatorie.
Nu are cum sa iti dea certificatul romanesc de casatorie in acelasi zi,e clar ca e o incurcatura.Trebuie facute verificari in romania si nu are sa se intample asta instantaneu in aceeasi zi.In aceeasi zi se da imputernicirea de exemplu daca vrei sa imputernicesti pe cineva in romania sa ti-l faca.Imputernicirea se da in aceeasi zi pentru ca e simpla hartie pe care o completezi si semnezi in fata consulului si pe care pun ei apoi apostila.
Nu am auzit de certificat de casatorie in aceeasi zi sub nici o forma pe nici un forum pe care am tot cautat sau din c einformatii am adunat eu.Suna din nou sa te asiguri
Pe situl ambasadei din washington scrie astfel:
''Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din SUA, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit. ''
Deci dupa cum suna ma indoiesc ca e un proces care poate fi facut intr-o zi dar sper din toata inima sa ai dreptate,poate in chicago or fi ei magicieni si fac sa se intample intr-o zi:)Bfata!
La intrebarea adresata consulatului am primit raspuns prin e-mail cu acest fisier atasat in format pdf.
La final spune ca pentru situatii de urgenta se poate elibera in acceasi zi. Tot in acest fisier se face referire si la procura!!!!!
Pana ajung acolo, iau de bun ce am primit de la ei. Eu zic sa scrieti la consulat si sa cereti lamuriri.
1. TRANSCRIEREA ACTELOR STRAINE DE STARE CIVILA
Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca au fost transcrise/inscrise in registrele de stare civila romane.
1.1 TRANSCRIEREA IN REGISTRELE DE STARE CIVILA DIN ROMANIA A CERTIFICATELOR DE STARE CIVILA EMISE DE AUTORITATILE STRAINE
Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din strainatate, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit.
Cererea de transcriere se adreseaza primariei localitatii pe raza careia are domiciliul titularul documentului (in cazul certificatelor de deces, cererea se adreseaza primariei pe raza careia are domiciliul solicitantul), insotita de:
a) - certificatul original cu Apostila. (legalizare). Apostila se obtine de la biroul Secretarului de Stat din statul in care s-a incheiat casatoria.
b) - fotocopie legalizata a certificatului (la Notariat in Romania);
c) - traducerea legalizata in limba romana a certificatului (la Notariat in Romania).
In cazul persoanelor cu domiciliul in strainatate care imputernicesc un alt cetatean roman sa le reprezinte interesele, in vederea transcrierii certificatelor ori extraselor de stare civila emise de autoritatile straine, cererea se va depune la primaria ultimului domiciliu avut in tara de solicitant, iar in cazul in care acesta nu a avut vreodata domiciliul in tara, la Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.
Extrasele de pe actele de stare civila eliberate de Arhivele Nationale, care au fost intocmite in localitati care au apartinut Romaniei, iar in prezent se gasesc pe teritoriul altor state, se transcriu, cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, in registrele de stare civila ale localitatii de domiciliu ale titularilor sau ale persoanelor indreptatite.
Imputernicitul trebuie sa detina o procura speciala autentificata.
Persoana interesata sa solicite transcrierea unui act de stare civila poata sa imputerniceasca o persoana in Romania in vederea efectuarii acestei operatiuni.
Procura se poate face fie la unul Consulat General al Romanie la Chicago, fie la un notar public in SUA. Procura facuta la notarul public din SUA este valabila in Romania numai daca poarta Apostila. Apostila se obtine de la biroul Secretarului de Stat.
Certificatele de stare civila se pot inscrie si la Consulat.
Inscrierea certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile din S.U.A. in Registrele de Stare Civila Romanesti si eliberarea certificatelor corespunzatoare:
A. Certificat de casatorie
In vederea inscrierii certificatelor de casatorie eliberate de catre autoritatile S.U.A. in registrele de stare civila romane si eliberarea certificatelor de casatorie romane, sotul cetatean roman va completa si depune o cerere tip la sediul Consulatului General al Romaniei la Chicago.
Cererea va fi insotita de urmatoarea documentatie, insotita de copii, in 2 exemplare:
- pasapoartele romanesti valabile ale sotilor (daca este cazul, buletine/carti de identitate, eventual si alte acte de identitate ale sotilor, green card));
- certificatele de nastere romanesti ale sotilor (in situatia in care unul dintre soti este cetatean strain, se va face traducerea in limba romana a certificatului de nastere);
- certificatul de casatorie eliberat in S.U.A., apostilat (Apostille process) de catre secretarul de stat. Pentru informatii privind obtinerea Apostiliei va rugam sa vizitati site-ul http://travel.state.gov/family/abduction/hague_issues/hague_issues_562.html
- traducerea certificatului american in limba romana, legalizata la notariat;
- declaratie pe propria raspundere ca nu exista un alt act transcris sau reconstituit in registrele de stare civila romane din tara. Aceasta declaratie va fi data la Consulat. Declaratia va cuprinde si situatia casatoriilor anterioare, iar daca este cazul vor fi anexate urmatoarele documente emise de autoritatile romane:
- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare;
- certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;
NOTA: in cazul in care exista necorespondenta intre numele/prenumele sau datele personale inscrise in diferite acte, este necesara mai intai efectuarea corectiilor de rigoare conform prevederilor legale.
Intocmirea actului si eliberarea certificatului de casatorie romanesc se va face numai in conditiile in care s-a stabilit ca sotul cetatean roman, in cazul in care a avut una sau mai multe casatorii incheiate in strainatate si hotararea de divort a fost pronuntata in strainatate, a solicitat inscrierea mentiunilor de casatorie si de divort pe marginea actului de nastere din tara. Dovada o poate face prezentand certificatul de nastere eliberat de autoritatile romane, cu toate mentiunile inscrise (referitoare la casatorie sau divort).
Durata de solutionare: 15 de zile de la data depunerii cererii de inscriere a certificatului.
Pentru situatii de urgenta sau precum si pentru cetatenii romani aflati la distanta mare de consulat, se pot face programari in vederea eliberarii certificatului de casatorie in aceeasi zi. (tel.312.573.1315/ ext.103).
Pentru ridicarea certificatului de casatorie, va trebui sa va prezentati personal in vederea semnarii registrelor de stare civila romane.
Taxa consulara: Cererea de inscriere a certificatului : 30 $Legalizarea traducerii certificatului : 30 $; Legalizare copie certificat: 30 $. Declaratie pe proprie raspundere cu privire la numele purtat dupa incheiere casatorie : 45 $.